Няколко пророчества накуп
Пророчество за Вавилон
Древният град Вавилон няма нищо общо със съвременното разбиране за град. Този град е бил огромна крепост със стени дълги над 18 км върху които е била изградена своеобразна магистрала по която се движели колесници.
Река Тигър минавала през центъра на града като напоявала прекрасните висящи градини и пълнела водохранилищата.
Този град се е смятало, че е практически непревземаем. Но въпреки това Бог изрича пророчество което не кореспондира със здравия разум. Освен това е предсказано името на човека който ще завладее този град- Кир Персийски над 100 години преди той да се е родил
Исая 45
1. Така казва ГОСПОД на Своя помазаник, на Кир, когото хванах за десницата, за да покоря народи пред него; и ще разпаша слабините на царе, за да отворя пред него врати и портите няма да се затворят:
2. Аз ще ходя пред теб и ще изправя неравните места, ще разбия бронзовите врати и ще строша железните лостове.
3. Ще ти дам съкровища, пазени в тъмнина, и скрити богатства, за да познаеш, че Аз съм ГОСПОД, който те призовах по име, Израилевият Бог.
Исая 44:28. който казвам за Кир: Моят пастир е, който ще изпълни цялата Ми воля и ще каже за Ерусалим: Ще се съгради. — и за храма: Ще бъдат положени основите ти!
Исая13: 19. И с Вавилон, славата на царствата, гордостта на величието на халдейците, ще стане както когато Бог разори Содом и Гомора:
20. няма да се насели навеки и няма да бъде обитаван за всички поколения. И араби няма да разпъват шатри там и овчари няма да почиват там.
21. Но пустинни зверове ще почиват там, къщите им ще бъдат пълни с виещи животни, камилоптици ще живеят там и космати демони ще подскачат там;
22. хиени ще вият в дворците им и чакали — в увеселителните дворци. И времето му скоро ще дойде, дните му няма да се продължат.
Всъщност тук съм цитирал четири пророчества
1: Кой ще завладее Вавилон
2: Как ще успее
3: Преди още да е разрушен Ерусалим и Соломоновия Храм, вече има пророчество кой ще възстанови храма и града.
4: Съдбата на Вавилон – изоставения град
Навуходоносор завладява Ерусалим и го разрушава
2Летописи 36:
18. И всичките вещи на Божия дом, големи и малки, и съкровищата на ГОСПОДНИЯ дом, и съкровищата на царя и на началниците му, всичките отнесе във Вавилон.
19. И изгориха Божия дом и събориха стената на Ерусалим, и изгориха с огън всичките му дворци, и унищожиха всичките му скъпоценни вещи.
20. А оцелелите от меча отведе във Вавилон и те станаха роби на него и на синовете му, докато дойде на власт персийското царство,
21. за да се изпълни ГОСПОДНОТО слово чрез устата на Еремия, докато земята се наслади на съботите си. Защото през цялото време на запустението си тя пазеше събота, докато се изпълниха седемдесет години.
22. А в първата година на персийския цар Кир, за да се изпълни ГОСПОДНОТО слово чрез устата на Еремия, ГОСПОД подбуди духа на персийския цар Кир и той прогласи по цялото си царство, също и писмено, и каза:
23. Така казва персийският цар Кир: ГОСПОД, небесният Бог, ми е дал всичките царства на земята. И Той ми поръча да Му построя дом в Ерусалим, който е в Юда. Който измежду вас е от целия Негов народ, ГОСПОД, неговият Бог, да бъде с него, и нека се изкачи!
Историята се развива така:
Още преди да е завладян Ересалим е предсказано че това ще стане от Вавилон
Исая 39:6. Ето, идват дни, когато всичко, което е в къщата ти, и което бащите ти са събрали до този ден, ще се пренесе във Вавилон; нищо няма да остане, казва ГОСПОД.
Исая 39:7. И от синовете, които ще излязат от теб, които ще родиш, ще вземат и те ще станат скопци в двореца на вавилонския цар.
И още преди да е започнало робството е предсказано кой ще прекрати това робство.
Когато изтичат 70 те години на робство предсказани от пророк Еремия , вече цар Навуходоносор е починал отдавна. Царува неговия внук Валтасар който е пройдоха. Неговото царуване преминава в гуляи и пиянство. Според пророчеството са забравени вратите - Исая 45:1.”… и ще разпаша слабините на царе, за да отворя пред него врати и портите няма да се затворят:” През които врати влиза армията на Кир след като е отбила част от пълноводието на река Тигър.
Валтасар е предупреден чрез чуден надпис на стената, че е дошъл краят на неговото владичество

Същата вечер Валтасар е убит и Вавилон превзет.
По късно Вавилон е разрушен и изоставен на дивите зверове в каквото положение е и в момента
Като изпълнява пророчествата напълно.