Спорт-Здраве, ако имаш предвид:
Да добавя нещо, което не успях да коментирам:
Първо, много съм далеч от "страх от напускане на гнезденцето".Трябва да ме познаваш лично, за да правиш такива заключения по мой адрес - нещо, което бих казал на всички, за които страх е най-лесното обяснение и затова с него най-лесно се прибързва при анализи.
Айде пак по твой адрес... ;D Страх не беше заключението ми, а първото ми предположение, което ти просто спокойно можеше да отхвърлиш като грешно. А ти би ли допуснал да те познавам лично? 
знам, че не е по мой адрес, но предположих, че ме включваш в това "всички".

Иначе това с "адреса" не ми е любимо занимание и искам просто да коментираме мнения, без нищо по ничии адрес, ако ме разбирате...

Идеята (която иначе не е лоша) ми се струва като бягане от отговорност към настоящето общество, която всички ние носим.
Родовото имение няма да е бягане от отговорност, когато стане масово явление. Това е начин за бягство от кошерния модел на живот - предпоставка към еволюция на съзнанието.
Когато стане масово явление, може би, но не го виждам като такова. А в индивидуален план просто много прилича на илюминатско мислене. "Дай ние знаещите и можещите да се отделим от гнусната пасмина" и дори да не е "да ги поробим", то със сигурност поне е "да ги оставим да гният в собственото си невежество". Не че някой, видял се като "по-знаещ", трябва да ръчка останалите да се събудят, но имайки някакъв контакт (контролиран от самия него), той във всеки един момент дава шанс за "пробуждане".
Съгласен съм със sidewinder и само ще го допълня.
Сегашното "настоящо общество" не живее в нормалната си среда. Градът в сегашната му форма е ненормална измислица на Архитектите на НСР. Те насила натикаха хората в него, чрез гадния комунистически строй. Селската независимост бъркаше плановете им и затова наблъскаха хорицата принудително в КИБУЦА-ГРАД.
Това с бягането на отговорност ми прилича на безплътно клише.
Каква отговорност?!? Към кого?!? ;D
Никой никого насила не е вкарал в нищо, това просто е невъзможно. Въпроса е до осъзнатост. Това, че ти неосъзнато се съгласяваш с нещо, не значи че е насила. Това с отговорността само ти прилича на клише обаче... Каква отговорност и към кого се съдържа в самия ми цитат и за да поясня още, защото явно не си разбрал - смятам, че всички сме отговорни, за това което се случва (което още повече ще ти заприлича на клише ;D). Когато разбереш напълно, че ти не си нещо отделно от обществото "по подразбиране" (както се казва на програмистки език), ще разбереш за какво говоря.