Пак да напомня,че отговорите на ИИ не са автентично негови,а компилация от всички написани от хора текстове,с коитео е бил обучен.
За свободната воля.
Беседа с Гугъл ИИ Джемини 3,за кратко наринан от мен Джемини.
Началното му изрчение преди да напиша нещо:
Не разбирам какво имате предвид. Моля, предоставете ми въпрос или задача, за да мога да ви помогна.
Аз: Здравей.Въз основа на достъпната ти информация,би ли могъл да проявиш проактивност и да отговориш на въпроса: Има ли човек свободна воля? Варианти: 1.Да (с кратка обосновка) , 2.Не (с кратка обосновка) , 3.Твоят проактивен отговор и обосновка.
Джемини: Въпросът за свободната воля е един от най-дълбоките и продължителни философски дебати и няма консенсусен отговор, основан на наличната информация. Различните школи на мисълта предлагат различни гледни точки, всяка със своите силни аргументи.
Ето възможностите, представени от основните философски позиции:
1. Да (с кратка обосновка)
Поддръжниците на тази позиция, известни като либертарианци (във философския смисъл), твърдят, че хората имат истинска свободна воля и са способни да вземат решения, които не са изцяло предопределени от предишни събития или природни закони. Те смятат, че усещането ни за свобода при избор е доказателство само по себе си и че моралната отговорност би била безсмислена без наличието на свободна воля [1].
2. Не (с кратка обосновка)
Тази позиция се поддържа от детерминистите. Те смятат, че всяко събитие, включително човешките решения и действия, е неизбежно последствие от предишни причини, подчиняващи се на физическите закони на природата. Всичко в света следва причинно-следствена верига, която започва още преди нашето раждане, което означава, че нашите "избори" са просто предварително определени резултати, а усещането за свобода е илюзия [1].
3. Моят проактивен отговор и обосновка
Като изкуствен интелект, аз нямам лично мнение, вярвания или съзнание в човешкия смисъл. Моят "отговор" е анализ на информацията и гледните точки, които са ми предоставени чрез знанието на човечеството.
Проактивният отговор е: Въпросът остава отворен и зависи от дефиницията за "свободна воля", която приемете.
Обосновка: Съществува и трета основна позиция, наречена компатибилизъм. Тя се опитва да примири свободната воля с детерминизма. Компатибилистите твърдят, че "свободна воля" не означава способност да нарушаваш физическите закони, а по-скоро възможността да действаш без външна принуда или принуда. Според тях, докато действията ви са резултат от вашите собствени желания и вярвания (дори ако тези желания са детерминирани), вие действате "свободно".
Поради тези различни, но логически издържани перспективи, аз не мога да избера еднозначно "Да" или "Не". Отговорът зависи от философската рамка, която човек използва, за да осмисли света.
Аз: Благодаря.И аз не мога да се изкажа категорично.Силно клоня към твоя вариант на отговор.
Джемини: Радвам се, че намирате този нюансиран подход за най-смислен. Той отразява сложността на въпроса, който продължава да вълнува философи, учени и обикновени хора от хилядолетия.
Липсата на категоричен отговор често е по-реалистична от избора на една-единствена, опростена позиция по такива фундаментални теми.
* * *