Автор Тема: Блясъкът на Скорпиона!  (Прочетена 28543 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Блясъкът на Скорпиона!
« -: Октомври 19, 2007, 02:11:56 am »


Специалната техника за създаване горното изображение разкрива великолепието на звездното небе в областта на съзвездието Скорпион. В ляво от центъра се вижда ивицата на Млечния път, а най-ярката звезда на изображението е Антарес.

Image credit: Stéphane Guisard

“Скорпио” на латински, е  един от най-интересните зодиакални знаци , но не толкоз благозвучен, когато се чува и доста смутителен за този, който го носи. Трябва да се знае неговата вътрешна тайна, трябва да се знае неговото предназначение, за да няма смут онзи, който под него е роден, за да може този знак, който е съставка със своите тридесет градуса в общото зодиакално движение, да не ни смущава. И знаейки го, да нямаме упрек към онези, които го носят, а те да нямат неудобството, че са Скорпиони.

Този зодиакален знак е съзвездие в южното полушарие. Най-блестящата и подчертана негова звезда (от това съзвездие) е Антарес -едно “анти” и един “Арес”. Арес или Марс е господарят, под чието влияние се осъществява нотацията и песента на Скорпиона. Антарес е с диаметър 450 (в някои енциклопедии 428) пъти по-голям от този на нашето Слънце - представете си каква мощна еманация на една звезда, каква доминанта имате в този зодиакален знак.

В различните митологии на Скорпиона са давали различно присъствие и различни характеристики. Този знак е свързан и с една особена легенда, която ще се опитам да разтълмя в нейната сакрална, в нейната езотерична страна. Това е митът за Фаетон, което значи сияещият. (В по-старо време го казваха Паетон.*) Кое е сиянието? Кое е легендното в този мит? Фаетон е син на Хелиос и нимфата Климена. Нимфите са земни, водни, планински духове. Хелиос е бащата и той е именно богът Слънце. Във всемирната митология на гърците е и самият Зевс. Ако не разберем йерархията на богините и божествата в човека; на седемте тела, които носим; на седемте култури, раси и подраси, в които присъства Зевс или Върховното божество -Амон Ра или Хелиос, тогава не сме разбрали нищо от митологиите. Контактът на Зевс с различните богини, с различните нимфи, с различните светове е именно присъствието на върховния ни Дух в различните полета, с различни вибрации, а не с тези реалности, които сега отчитаме и ги наричаме “незаконни деца” на Зевса. И така, Зевс се съчетава със земята, с водите, с планините. От тях е детето Фаетон -сияещият. Това дете поставя едно особено искане (след като е пораснало) към своя баща -да му засвидетелства, да му даде знак, че той, Фаетон, е син на Зевс, на Върховния бог. (Искам точно тук да проследим -синът на Върховния бог съчетан със Земята -да разпластим това, което знаем за нашата същност, за физическото, астралното, менталното, причинното и духовното тела.) Така това дете, което е рожба на Климена и носи сиянието, иска от своя баща (а неговият баща е Всемирният, Вечният) да му даде знак, че е негов син. Искането е в следното -да му позволи един ден колесницата, златната колесница с крилатите коне, да управлява по свода небесен. Виждате ли -кое у нас са крилатите коне, коя е колесницата, кой е небесният свод, с който иска детето да стане господар на небесата?

Разбира се, че бащата - Зевс, е смутен (Висшият ни дух е смутен от искането), защото нито е укрепнала силата, нито познава всичките закони синът му. И той го моли със сълзи: “Сине, не си готов още, не познаваш силата на земното притегляне -ще те отвлече. Сине, ти си дете на смъртна.”

Значи за сияещия -астрала, за детето на смъртната -физическото ни тяло, е това: не си още готов да пътуваш по небесния свод с крилатите коне на мисълта, със златната колесница на Духа. Ще те вземе земното притегляне, защото не си победил страстите. А Скорпион наистина е властен, страстен, волев (за добро или лошо, няма значение). И позитивната му страна е демонстративно властна, волева, и отрицателната му е също такава.

Това е и Марс -неговият господар, който, както знаете, има за символ един кръг със стрела. Това е бойният воин, който в душата ни ще води вечна борба, защото и девизът на Скорпиона е: “Аз желая!”, “Аз съм себето, аз желая!” Желанието е свят на астрала, Фаетон е какво -светлеещият.

И един ден бащата, в любовта си към него, обещава: “Пожелай нещо, каквото искаш, ще ти го дам.” Това винаги е ставало, за да се види желанието да се развива някой. Бащите не правят съблазън когато обещават, защото разчитат, че децата им ще имат граница на искането според своето си. Но те винаги са обещавали повече, отколкото добродетели са носели децата, а след това ги оплакват. Това ще намерите и в трагичната участ на Саломе, която поиска главата на Йоан Кръстител, защото Ирод беше обещал, че тя, ако направи радост на тържеството, ще получи каквото иска. Тогава майката (умът) беше пошепнала на ухото: Поискай главата на Йоан Кръстителя, който праща стрелите на отрицанието към мен -твоята майка и към Ирод -твоят чичо. Виждате ли стълбите? Историята е пълна с подобни неща.

Така Зевс е принуден в неразмерността на обещанието да прояви готовност - и го изпълнява. А след това трябва да бъде жесток. (Тогава нямаме основание да се сърдим, когато ни сполети нещо, щом не сме знаели размера на искането и сме принудили бащата -Духът, да ни разреши да се измерим и да пострадаме.) И така, той позволява на Фаетон да вземе златната колесница с хвъркатите коне и да се спусне по свода небесен. Разбира се, неовладяната страст, (каквато е тази на зодиакалността), желанието за величие, волята за изпълнение отпущат конете и... -колесницата удря планинския връх, всичко се запалва. Земното притегляне повлича надолу (можем да видим инволюцията) и така пламва земята, почват да съхнат изворите, да горят гори и планини. Зевс е принуден да употреби своята светкавица -поразява колесницата, конете и своя син. Но преди да стане тази трагедия, пред крилатата колесница се появява образът на Скорпиона. Скорпионът е, който уплашва конете, те се развихрят, Фаетон изпуща юздите и така сме пред катастрофа. Катастрофа, предизвикана от Скорпион -от “Аз желая”, от Марсовото покровителство, от естеството на неподвижността каквато тази зодия носи, от елемента вода, за който знаете, че съм казал -това е астралният образ на светлината, т.е. самият Фаетон -светлеещият, аструмът. Тази силна воля за себепоказ, неразмерността между “Аз желая!” и “Аз мога!” и между смъртния и безсмъртния води към това, което се случва. Зевс има своите възможности като всяко Върховно божество, като всеки от нас, когато неговият Дух ще го освободи. И нашата колесница, наречена тяло, макар и храм Божий, остава в тлението си. Тогава Фаетон, т.е. астралът, ще се намери къде -в реката. В реката, наречена Еридан, която е италианската По. Там ще се намери! Астралът ще си отиде при своето -във водата.

Това е тайната на зодията Скорпион -“Аз желая!”, желанието на Фаетона, на нашия астрал; смъртната майка и безсмъртният баща Духът. Така под покровителството и подбудата на планетата Марс, който е войнстващото начало, който е енергията и пламенността, ще се изходят известни пътища от небесното тяло, от свода небесен и от “Аз съм!” или себето. Хелиос -бащата на Фаетон, божеството на Слънцето, ще прати своя син в Еридан, а другото при тленната майка на нимфите.

Страхът, че няма да може да надмогне земното притегляне, което дава своя резултат, не лишава нито самия Фаетон или нашата астралност (чиято дързост е похвална, с искането да мине Слънчевия път), нито Климена или нашата плът, нашата Земя-майка от тяхното съществуване. Макар и да е станал жертва, както виждате земята (нашата плът) продължава, Фаетон също живее в нашия свят и ние, чрез фантазията си, често тези крилати коне ги препускаме.

Така тази зодия е балансирана с Арес - богът на войната. Огромният Скорпион остана знак на голямата битка между света на Зевс и детето Фаетон. Разбира се, могат да се изведат още много сакрални знаци.

Когато наблюдаваме скорпиона, ще видим, че той има шест крака, две щипки горе, една опашка -опашка, в която е сложена себезараждащата се отрова. Това е идеята за подбудителството, защото скорпионът е онова, което можем да наречем в божествата “Аз разрушавам - Аз съм смърт!” и “Аз възстановявам - Аз съм възкресение!” Това е Скорпионът -смърт и възкресение! Когато трябва да бъде свободен от това, което го е направило пленник, тогава опашката му пускаа своята отрова и скорпионът се самоубива. В този смисъл да активизира -от инволюцията да създаде идеята за еволюцията.

Така Скорпионът е едно божество, което гради и разрушава. И затова ще го намерим отразен в творчеството на най-големите умове, и то под различни формули, като вложена тайна. Дори и един Леонардо да Винчи ще го сложи на осмото място в поредицата на Тайната вечеря, защото осмицата е октавният знак на зодиакалите и знакът на равновесието, когато свършва инволюцията и започва еволюцията. Ще го намерим при Рубенс, при Микеланджело, както и в музиката -навсякъде той има своето действие. При един Скарлати е опера -“Фаетон”, при един Сен-Санс -това е романтичната, симфоничната поема. Големите творци (за радост на тези, които познават малко повече тайните знания) са били достатъчно будни да усетят и все с нещо са отбелязвали това езотерично, окултно знание. Достатъчна е една картина да видите на Леонардо -какъв поздрав има между учениците и Учителя им, за да сте наясно, че този човек е познавал окултните тайни, тайните, с които са били обучавани учениците.

Естеството на Скорпиона е неподвижност и твърдост. Безспорно, както казах, основният елемент на тази зодия е водата. (Но скорпионът не живее във вода -той обитава по-влажните места. У нас се срещат малки по размер скорпиони, а в топлия континент те са много по-големи и много отровни по действие.)

Този зодиакален знак попада и под още едно влияние -това на Плутон, т.е. подземния бог, мрачното царство, от което ще се извежда после на светлината (легендата за Персефона, легендата за Орфей...) и с това ще се надмогне тъмнината. Затова когато се търси в Библията един паралел на Скорпиона, не е толкова с Йаковия син Дан, както е казано в някои книги, а с друг от синовете му -Гад, за когото самият Йаков казва, че сега под него властва тъмнина, но той ще я надмогне и ще бъде светлина. Трябва да се види в различните пластове буквалността посветеността и йероглифността на четимото.

А трябва да признаем, че този зодиакален знак е изумително сложен. Като се чуе скорпион обикновенно се разбира -умъртвява всяко нещо. Но той, ако може да умъртвява или да изчерпва злото, как тогава да кажем нещо отрицателно за него. А Скорпионът като силна воля проявява както положителни, така и отрицателни качества. Активен е със своите криле, с които конете препущат (с тази поетичност бих казал), с мистичността, която носи и с подчертаното признание на традицията. Макар и да е мистичен, той е и традиционалист -има чувството на несигурност, когато ще сменя. В отрицателния аспект Скорпионите са подчернато отмъстителни, достатъчно любопитствени и язвителни, за да скроят подбуди за нещо. Могат да разстроят живота на някого. И тогава, когато се осъзнават като зависими, дали с опашката или с жилото, ще отравят живота на подтискащия ги или собствения си, макар че колкото и да са властни, все пак в семейния си живот те обичат дома и се подчиняват на другата воля. Не им липсва (както на всички) сребролюбие, размери на лъжа и чувството на подстрекателство. Тъй като Скорпионите по същина трябва да рушат и трябва да възземат, трудно е да се каже, дали идеята за едно подстрекаване на някого да се разграничи с нещо, не е един елемент, който след това ще изведе до едно възкресение. Но в никакъв случай това не бива да бъде основа, защото може да се превърне от подстрекаване -в корист и тогава рискът е голям.

Скорпионът е полярен и вие трябва да намерите тази рамка -тези Везни, които го предшестваха. А Везните имаха един знак -кръста, двубоят между Дух и Материя. Трябва да се намери тази везна на равенството!

Неудачните периоди на Скорпиона са от 20 януари до 22 феруари и от 22 юни до 21 юли. Съдбовните години, както знаете, са през 7 и за тази зодия започват от 39. Щастливият ден или ден, в който могат да бъдат властни е вторник. Хубавото им число е тринадесет. Едно и три прави четери: това, което е кръстът -вечният двубой; това, което е Разпятието. Техният вълшебен камък, ако можем така да се изразим, скъпоценният им камък е аквамаринът, за който има цяла една легенда -за Пиер Абелар и Луи Елуиза. Тя е една много хубава енергия, много хубава легенда. На тази Елуиза е наречен аквамаринът -камъкът на Елуиза. Даже той е наречен камъкът на щастливите дни, защото когато по принуда Елуиза и Пиер са разделени, тя му дава пръстен с този камък. (Пиер Абелар, роден в 1072 г., е един голям ум -голям философ, мислител и богослов, който създава цяла една система.) Други камъни, които хармонират със зодията, са топазът и коралът. Украшения, в които те най-предпочитано се носят, това са гривната или пръстенът. Ведно с това имаме магнитът, който наистина е много важен, както и т.нар. минерали като киноварът. От киновар в древността е правена боя, с която художниците са работили.

Този зодиакален знак под въздействието на Марс изявява още независимост, силна амбиция, изпълнителност, една вярност на голямото дело (въпреки кавгата, свадата, които не са чужди на никоя зодия в нас). Скорпионът е много действен. Оръжието, с което борави е от размера на късите, а от тях той разполага с най-дългото, т.нар. кинжал. (Има три вида -къси, средни и дълги оръжия.) Скорпионът не може да употреби друго освен отрова, самопроизвеждаща се в неговата опашка.

В египетската астрология този зодиакален знак, в периода 23 октомври -3 ноември, е изразен с божеството Гор, което се счита син на Изида и е подготвян за борба срещу Сет -неговия чичо. Сет убива Озирис, а Гор унищожава Сет. Но Озирис възкръсва след това, събран от Изида. Виждаме, че е сложена идеята за унищожението и възкресението; има и идеята за милостта и за отмъщението; запазена е идеята за личното благо, жертвано в идеята за обществената необходимост. Така трябва да се трансформира, да се роди нетърпимост към лъжата и лицемерието, за да се дойде до една обич в жертвата към другия.

Другият период от този зодиакален цикъл, в тази същата египетска астрология (от 4 октомври до 21 октомври), е изразена със Себек, който е бог на водата (виждате как се повтаря един Фаетон, астралът), на реката Нил. А Нил, когато се разлива, носи какво -и благодат, и опустошение. Тя прелива, залива и в плача се ражда радостта, защото нанася своята благодатност като полива и наторява. След това се сее и жъне. Ето това е Скорпионът в египетската митология. Там ще намерим вече как този скорпионен знак Себек се изразява у жената -в изящността на облеклото. В днешно време трудно можем да намерим изящност, но една египтянка (от зодиакалния знак на Себек), ако видим как се е обличала, наистина бихме се учудили. И сега, когато погледнем по намерените съдове рисунките, се възхищаваме от изящна грациозност на поднесената лява или дясна ръка -това е съвършенство. А днес как ги виждаме на телевизионните екрани -въртят се, като манифестират своите атрибути. Това не е изящност, а съблазън. Съблазънта не е най-доброто чувство на красота -това е истината. Трябва някои да отидат, да се преродят под знака на един Скорпион, за да се научат на изящност, а не да демонстрират сексуалности (които са толкоз древни), защото човечеството се насити на голоти. Себек -Скорпион в жената, жената в Скорпион. Изящност! И общо взето жената Скорпион във всичките митологии е наистина израз на изящно обличане. Това е усет за естетика, размерност в изграждането.

В скандинавската митология зодиакът се символизира в цветя и първата декада на Скорпиона, това е фрезията -изящно цвете, дори като аромат. Тук искам да запазя място и за аромата на другото цвете, което също така влиза в тази зодия -шибоят. Шибоят, това е нещо невероятно! За съжаление градинката на българина помръкна в обикновени изкуствени цветя. Не се сее вече шибой. А Пенчо Славейков така го възпя! -макар че няма нужда да бъде възпяван. Откъсайте си от някоя градинка едно стръкче шибой и ще го носите три месеца все нежно, ароматно... А фрезията в скандинавската митология е израз на безстрашие. Виждате ли, че нежността може да бъде безстрашна. Ние мислим, че е крехка, а тя е безстрашна, защото над всичката наша волевост, над всичката наша даже грубост идва нежността, която ни покорява. Фрезията е и настойчивост. Победа или равновесие -между физика и психология -това е Скорпионът.

Във втората декада е орхидеята -тайнственост и загадъчност. Всеки трябва да има своя хербарий с орхидея -тайнственост и загадъчност, конфликт и прямота, мъдрост и смирение.

И в третата декада това е божурът -здраве, което понася всичко. Бих казал -китка за бойните войни, защото той предимно е червен. Носи справедливост, но и необузданост и символизира дръзкия характер.

Скорпионът излива всичката си сила чрез опашката. Тя е кърмата на плаващия съд, овладяната природа, хипнотичната сила. В целостта си скорпионът е една широка предница, изтъняваща и постепенно минаваща в опашка, където се крие всичката му мощ. Той може да жертва себе си, за да подбуди нисшия свят към йерархията на духовния, по-висшия. И носи вгърнатия тайните на Плутон, на подземното царство, на Адеса.

Скорпионът е единственият, който не може да бъде победен. Затуй незасегнато живее в радиационни места -от радиация не може да бъде поразен. Значи има зодиакален знак, който е надмогнал отрицателното въздействие на атомната енергия. Той единствен може да живее в такава среда без дори да бъде докоснат.

Така Скорпионът е една концентрация на силата на есента и силата на пролетта като бог на разрушаването и на възстановяването -смърт и обновление. Преносно се счита, че той е змията, която изкушава. Логично е, защото именно тя изкушава Адам и Ева, за да знаят що е добро и зло. Ето с тези тайни, които е имала цялата природа, в нейното разгръщане напролет и с нейното разлъчване в есента, Скорпионът или Фаетон се приближава към великия замък на Зевс, двореца на Зевс. Този замък е цялата наша същност, в която се намира и седмият център, или хилядолистникът. Този дворец е иззидан и направен от Хефест (Вулкан, братът на Зевс) -онзи, за когото съм казал, че направляваше действията на силите без физическа намеса, а само с думи. Нямаше робот, а имаше дума, слово: “Да бъде...” -и меховете работят, дават огньове; само с дума: “Да спрат” -и спират. (Алберт Велики* беше направил робот, но Вулкан използва нещо повече от робот!)

Зодия Скорпион има своето величие и своето място и ние ще
« Последна редакция: Май 21, 2008, 01:47:58 am от H. »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпион !
« Отговор #1 -: Октомври 19, 2007, 02:16:21 am »
Ние винаги свързваме зодиакалните знаци с Посланието на Планетния Логос, за да можем (всеки в своя зодиакален знак и всеки с всички зодиакални знаци в себе си) в съответното свое служение, да изпълним онова, което едно мирово търсене иска и една лична воля трябва да осъществи. На Скорпиона в Посланието за тази година съответства третата точка:
 

 Отворен е новият храм -там има: олтар, трон и жезъл; чакаме Вашата жертвена дързост!

Ето, тази необходимост на овладяното -да осигурим своята духовна власт. Имаме ли го този отворен олтар у нас? Приложили ли сме отровата на опашката, привършили ли сме своя инволюционен свят, вдигнали ли сме очи към Царство Небесно, а не към Плутон, не към Адеса? Имаме ли своя трон? Да. Зевс стоеше на него. Фаетон същото искаше -стигна донякъде. Хвана юздите, но не можа да надмогне земното притегляне и се върна до своята Еридан, до своя астрал. Имаме ли своя жезъл? Да. Имаме го, защото възземащият се нагоре Орел е, който ще ни заведе в царството, където може и трябва да се тронува. Овладяното земно притегляне, възмогата чрез крилатите коне и измерената безстрашност! Трагично е, когато някой не измери и в безразмерността си е ударен по-жестоко, отколкото тези, които имат чувството за мярка. Какво е нужно за всичко това -нужен е един жизнен поглед и един жертвен път. Нужно е онова, което няма да каже на Христос: Махни се, защото Ти прогони стадата ни и те погинаха в морето. Казаха го тези, които не можаха да се радват на освободеното адесово начало в човека, т.е. от страстите, които Той премахна от бесуващия, а останаха да плачат над своите материални блага. Ето това е необходимостта от жертвена дързост, за да може онзи, който ще овладее жезъла, да го употреби така, както беше даден на Моисей -да каже на канарата: Дай вода, защото моите деца са жадни или да може да употреби своята власт така, както Христос каза на самарянката: Къде е черпалото ти, дай Ми вода. Тя не можеше да Му даде, но Той каза, че има вода, от която се не ожаднява. Дай ми Учителю! Дай! -ето тази жажда, това предолтарно служение, този жертвен и дързостен път са, които съединяват Скорпиона в неговата инволюция и Орела в неговата еволюция. Това е голямото в Посланието -имаме го като задължение за една будност, която времето ни носи.

Другото от Посланието, с което е свързана зодията е Евангелието на Марко глава 8:

31. И начена да ги учи, че Син Човечески трябва много да пострада, да бъде отхвърлен от стареите, първосвещениците и книжниците, и да бъде убит, и на третия ден да възкръсне.

32. И говореше за това открито. Но Петър, като Го взе настрана, захвана да Му възразява.

33. А Той, като се обърна и погледна учениците Си, сгълча Петра и рече: махни се от Мене, сатана! защото мислиш не за това, що е Божие, а що е човеческо.

Когато дойде разлъката, когато е употребена отровата от опашката, идва страданието, както е казано тук, че Син Човеческий трябва да пострада. Той трябва да изходи един Голготски път, за да даде идеята за Възкресението (за първи път на човечеството), трябва да извърши двубоя между Дух и Материя и да започне Духът да доминира. Ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне! Затова е скрита идеята за възкресението в Скорпиона. Затуй двете начала са дадени -разрушение и възстановяване. Но ние винаги носим един Петър, съмняващ се, който има поглед за земята, а няма бъдеще в очите. Петър, който Го наставлява, който Му говори и Му възразява. Носим своето пратеничество, носим и своята съпротива -вътре у нас, Петър -човека. И не случайно върху човека трябваше да се сгради храмът. Но на същия този Петър, който в нас много често се обажда, Той рече: Махни се от Мен, сатана! Освободи Ме в жертвата, защото освен човешкото, има и желание на Фаетон, който иска да срещне своя Скорпион. Защото падането не е страшно, то е потребно, за да може да се родим отново и да побеждаваме. Учението, опитът -това е полето, на което трябва да се осъществим. Махни се от Мен, защото мислиш само за земните неща.

От Агни йога на зодия Скорпион съответства параграф:
 
  563. Всяка самостоятелност бива поощрявана. Но може ли да се порицае желанието да влезем във връзка с Учителя, когато идва време да поискаме съвет и да се проникнем от общата аура? Винаги се е казвало: първом бурята, после гръмотевиците и след това -тишината. На този глас на тишината са приписвали безмълвието. Но и свръх този глас има и друго общуване. Вий знаете как се предава гласа на Учителя. Но може да се съедините в съзнанието, без да прибягвате към думи, мигновено пренасяйки съзнанието си в съзнанието на Учителя. Почти преставате да чувствате себе си; само окръжността на Чашата е пълна с непосредствено чувстване. Такова сливане стои по-високо от всякакви думи, защото то е източникът, който подхранва интуицията. Разбира се, трудно е да се достигне до това състояние, но при разширението на съзнанието то идва естествено, ако не му се правят спънки поради незнание. Това съзнание обгръща всички видове общение.

Защо Учението трябва да бъде прието като основа на съществованието? Ако някой почне да приспособява Учението към своята собствена личност, той ще изгражда постройки, без да се грижи за основанията. Частичният стремеж води към разкол и не ще доведе до възраждане. Всички гибелни резултати са причинени от частичните стремежи. Те пречат на човека да се усъвършенства и да очисти чувството си за красивото. Но без това качество е невъзможно сливането на съзнанията.

Наистина, всяка самостоятелност, всеки роден иск за вода от кладенеца на живата истина трябва да бъде поощряван, но в никакъв случай пък не може да бъде порицавано желанието или волята да се слеем, да влезем във връзка с Учителя. Това е битие. И тогава вече тази обща аура да закрепи твърдото убеждение за жертва, макар и да имаме падането на Фаетон на земята. Защото желанието да се влезе в една аура, това е тя да ни облъчи в едно сияние, да сме надмогнали личността си.

“Първом бурята, после гръмотевиците и след това -тишината.” Така е -нещо трябва да разлюлее нашия клон, ако искаме да падне плод. Ако не може бурята да откъса плода, тогава гръмотевицата е, която ще ни го донесе и когато буря и гръмотевица са обгорили с пламъка си нашето щение, тогава настъпва часът на тишината. Това е великото безмълвие. След всичката буря и гръмотевичност човекът влиза в царството на тишината. И тогава той е в общение, тогава се предава гласът на Учителя. Учителите не говорят високо, а шептят тайната. Тя е вътре. Затова Христос казва (ясно е, че имат очи; ясно е, че имат и уши): Тези, които имат очи, ще видят; тези, които имат уши, ще чуят. Какво значи това? В часа на тишината да се чуе тайната.

“Почти преставате да чувствате себе си; само окръжността на Чашата е пълна с непосредствено чувстване. Такова сливане стои по-високо от всякакви думи, защото то е източникът, който подхранва интуицията.” Чашата (именно сърцето) ще бъде препълнена и тогава ще нахрани откровението на интуицията. Това, което искаше детето от своя баща -да мине по неговият път, който е царствен, да знае да управлява и да дава слънце на всички.

“Разбира се, трудно е да се достигне до това състояние, но при разширението на съзнанието то идва естествено, ако не му се правят спънки поради незнание.” Виждате колко ясно -“поради незнание”. А какво беше казал Той: Не бихте имали грях, ако не бях ви казал. Казаното е именно светлина. Мъдростта е зрение в пътя на нашето възземане.

“Ако някой почне да приспособява Учението към своята собствена личност -съблазън, за която всички си имат по една, две валенции -той ще изгражда постройки, без да се грижи за основанията. Частичният стремеж води към разкол и не ще доведе до възраждане.” Това, което много пъти съм казал: капка в океана на еволюцията, а не лично сребреене над някакъв цвят свой. И когато наблюдавам понякога стремежите и непоносимостта един към другиго, виждам, че те се дължат до известна степен на това -стремеж към разкол.

“Те пречат на човека да се усъвършенства и да очисти чувството си за красивото.” Казвайки “красиво” тук не се говори за жеста, а за хармонията.

Ето защо и третата точка от исканията се хармонизира със зодия Скорпион:


Поискай, Господи, послушание, което ни освобождава от себичност!

Няма да зидаме храм на разкола. Поискай послушание, Господи, което ни освобождава от себичност, от личен стремеж. Разбира се, човек трябва да е личност, човек трябва да е същност, за да може да направи себе си храм, защото Той беше казал: Там където са двама души в Мое име, Аз съм при тях.

Това е Скорпионът, това е Посланието, това е йогознакът и личното ни търсене. Нека в тази зодия във всички времена да послужим!

* Гръцкото “ph” може да се прочете “ф” или “п”. Предшествениците ни казваха Паетон поради близостта и давлението (преди Освобождението) на гръцката култура в България.

*Алберт Велики - голям алхимик, учен и философ (1193 - 1280)

В.Толев

- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпион !
« Отговор #2 -: Октомври 19, 2007, 03:10:26 am »

Осми подвиг
ПОБЕДА НАД ЛИРНЕЙСКАТА ХИДРА
или СКОРПИОН (23 октомври - 22 ноември)

Учителят повикал Херакъл, Син на Бога и син човешки, и казал:
- Време е да застанеш пред вратата на следващия, Осми подвиг, сине мой. Зла суша нападна хората. Нивите опустяха и хлябът им не стига. Бог Нептун се смили над хората и удари с жезъла си по една скала, откъдетобликна студена благодатна вода. Всички се развеселиха, но внезапно в една блатиста местност край град Лирней се появи огромна деветглава хидра.Тя започна да напада хората и добитъка им, унищожава посевите и безмилостно убива всичко, което се изпречи на пътя й. Хидрата има девет глави, едната от които е безсмъртна. На мястото на всяка отсечена глава израстват веднага две нови. Ще я убиеш, само ако успееш да отсечеш безсмъртната й глава. Не разчитай на обичайните си оръжия, ако искаш да я победиш.
Херакъл мълчал и търпеливо слушал.
- Мога да ти дам само един съвет - продължил Учителят. - Когато подвиваме колене, ние се възвисяваме, когато се покоряваме, ние завоюваме,когато се предаваме - придобиваме. Върви, Сине Божий и син човешки, и победи.
Херакъл не казал нито дума, поклонил се на Учителя си и тръгнал.
Блатото на Лирней било страшно, зловонно място, където смъртта дебнела всеки осмелил се да навлезе в него. Неговите зловония тровели въздуха на целия район. Героят дълго обикалял около блатото, докато свикне с отровния въздух, внимателно навлизал и бързо се връщал, подведен от плаващите затревени места. Много от тях изглеждали здрави, твърди островчета, но щом стъпел, те бързо потъвали под тежестта му. Най-после разбрал къде има твърди места, навлизащи навътре в тресавището и предпазливо се промъкнал към центъра на блатото, където се намирало леговището на хидрата. Хидрата била скрита в своята дълбока пещера,където царял вечен мрак. Героят я зачакал да излезе. Минавали дни и нощи, но тя не се появявала. Тогава той прибягнал до хитрост. Натопил стрелите си в една яма с вряща смола, запалил върховете и ги изстрелял вътре в пещерата. Уцелена и обгорена от горящите стрели, тя изпълзяла навън, деветте й разгневени глави изригвали потоци огън. Хидрата излязла цялата от пещерата – огромното й змийско тяло се гърчело и мятало на всички страни. Тя била родена от всички най-подли и зли мисли, сътворени от хората от самото начало на времената.
Хидрата се хвърлила към Херакъл и се опитала да обвие със змийското си тяло краката му. Отскочил встрани, героят й нанесъл такъв мощен удар, че отсякъл една от главите. Главата паднала в блатото, но веднага две нови израснали на нейното място. Докато отсичал следващата,Херакъл си дал сметка, че така увеличава броя на главите й. Без да спира борбата, той се замислил и си спомнил думите на своя учител: ние се въздигаме, когато превиваме колене. Героят оставил меча си, паднал на колене, сграбчил хидрата с голи ръце и я издигнал високо, над зловонните изпарения на блатото. Над изпаренията тя трябвало да диша чист въздух и да гледа в ослепителните лъчи на слънцето. Задушена от чистия въздух и светлината, хидрата бързо започнала да губи сили. Тогава Херакъл си спомнил как победил гиганта Антей и неговото обещание, че пак ще се срещнат пред Осмата врата. Напрегнал всичките си сили, той твърдо задържал хидрата високо във въздуха, над зловонните води на блатото.Главите й една след друга клюмвали, изнемогвайки на слънчевата светлина.Херакъл забелязал една, която все още не била изтощена и с един удар отсякъл безсмъртната глава. Мъртвото тяло потънало в блатото, а героят закопал дълбоко в земята безсмъртната глава, като затиснал мястото с огромна скала.Върнал се и мълчаливо застанал пред Учителя си.
- Победата е удържана, - казал Учителят. – Светлината, която струи над победилите в Осмия подвиг герои, вече сияе над главата ти. Ти прибави към своята светлина и светлината на този подвиг.


АНАЛИЗ НА ПОДВИГА
Отново се намираме пред легенда, разказана като детска приказка. Но езотеричната тайна  на траките пази кодовете на сложния Път, извървян от душата при изпълването й с духовност и свръхсъзнание. Деветте глави на хидрата илюстрират деветте специфични качества на живота ни, които дават безсмъртна сила на натрупаното в ума ни зло. Злото е безсмъртно именно по тази причина – защото ние го подхранваме непрекъснато. Три пъти по три изпитания бележи подвигът, който приключва това подхранване на злото. Отсичането на главите на хидрата илюстрира опита на много хора инцидентно да отрежат някой от пороците в живота си, но тъй като нямат системни постижения в духовното развитие, най-често на мястото на преодоления порок израстват нови. Отсичането на всеки лош помисъл ражда нов, защото тъмната ложа се грижи на негово място да поникнат два нови. Нека си спомним евангелския разказ, когато един дух бил прогонен от човека, как той отишъл в зловонно блато, повикал още седем духа и като се върнали, завладели отново душата на човека. Вместо от един, душата вече била обсебена от осем духове. Тъмните сили атакуват само чистите души-тези, които може да провокира и унищожи. Да победиш злото означава да се издигнеш нависоко, отделяйки се от зловонието на живота. “Тъмната пещера”, в която се крие хидрата сред блатото – това е нашият ум, който живее обграден от нашите мисли. Алчност, злоба, интриги, лъжи, кражби, убийства и какви ли не хитрости на ума задушават чистите намерения на душата.
Слизайки дълбоко в пещерата на нашия ум, до нивото на собственото ни подсъзнание, ние можем с огъня на своята лична преценка да извадим на светло деветглавата хидра на истинската си същност. Горещите стрели на ловеца са онези примери и случки в живота ни, които могат да ни дадат ясна представа как да измъкнем от подсъзнанието си капаните на собствения ни ум. Казаното не се отнася само за нашето сегашно съществуване, а за всичките натрупани зли мисли през различните ни прераждания. Когато душата се пробуди и човекът тръгне по пътя на своето духовно усъвършенстване, той се среща за първи път със страшния набор от натрупани в подсъзнанието му постъпки. Те са пълен комплект на всичкото зло, което той е реализирал през своите предишни съществувания. Сега, в този живот, в подходяща ситуация, ние трябва да положим максимални усилия да извадим на светло всеки детайл от този древен капитал на личния ни опит и да го изличим от съзнанието си. За да извършим този велик подвиг, трябва първо да паднем на колене и сграбчвайки хидрата на ума си, да я изтощим, докато най-дълбоката й същност проличи и тогава безжалостно да унищожим корена на злото в себе си (безсмъртната глава). Безсмъртната глава на хидрата е нашето въображение. Не това, което интуицията ни подхранва и насочва, за да следва душата своето предназначение, а хитрото спекулативно въображение на ума, чийто плод са всички постъпки, имащи за цел да надхитрят или унищожат други души в своя полза. Въображението, когато е плод на селективната дейност на ума, прави своите изводи въз основа на опита, докато интуитивното въображение работи с духовното достижение на душата по пътя на еволюцията си. В живота на човека тези два вида въображение не са съюзници, а воюващи същности в самите нас. Те са истинското оръжие на Ума и Душата в състезанието за надмощие. Нека да запомним като главен извод от осмата битка на душата с ума: всичко в живота, което е основано или има за цел състезание, е продукт на низшия ни ум и управляващата го тъмна ложа. Днес не си даваме сметка, че от образованието до реализацията в професията– всичко е състезание и надпревара, игнорираща чистото отношение между хората. Висша възхвала раздава обществото към победителите, дори когато съзнава прилагането на хитрости. Няма по-вярно определение за коварен ум от девиза: Победителите не ги съдят! Обществото – да, но съдбата?...
Няма по-страшен мотив за ума, подведен от тъмната ложа, защото душата изплаща тази мнима победа многократно по-тежко. За да се спаси обаче от тотално изкривените критерии за благополучие, духовният човек трябва да загърби цялото зловоние на живота, да се въздигне сам до слънчевите лъчи и чистотата на поведението, за да убие в себе си коварните плодове на хитрия ум – въображението.Но как можем да променим себе си, ако преди това не сме застанали на колене пред делата си?
Хидрата е сбор от злините през всичките векове на човешкото съществуване. Там, в Скорпион,те са се наслагвали, докато придобият мощ и се върнат на земята като огромен бич за хората. Всяко злонамерено човешко дело, на отделната личност, е станало част от всеобщото зло. Но Херакъл (душата) вече е Син Божи и син човешки, което ще рече, че той трябва да се бори принципно със злото, със злото на цялото човечество,а не само с плодовете на собствения си ум. Той, ученикът, мълчаливо изслушва Учителя си и осъзнавайки, че хидрата наистина живее в него,тръгва на поход срещу нея. Смирението, преклонението и готовността да се стори нужното, каквото и да е то, му дават мъдростта да прозре ролята на светлината и чистия въздух.Опитът, придобит в предишните битки, идва навреме. Спомнил си за Антей, Херакъл вдига високо хидрата– той не крие пороците си, мислите си и което и да е свое качество, а ги изважда навън и ги вдига високо над себе си, за да ги победи.Безсмъртната глава умира последна – спекулативният ум живее в нас и непрекъснато подхранва мислите ни с коварни идеи. Низшият ум умира в нас последен, но с неговата смърт, по точно – с победата над него,Висшият ум се прочиства окончателно.
Деветте глави, както казахме по-горе, са девет отделни части, нива на нашия низш ум. Първите три илюстрират проблемите, свързани със секса,комфорта и парите. Вторите три - със страха, ненавистта и желанието за власт. Последните три са гордостта, дистанцираността и жестокостта.Тези са деветте сили, безсмъртни и непрекъснато поддържани от тъмните сили, за да не може съзнанието ни да се откъсне от този коварен живот. Те са зловонието на живота. Те са благоденствието на невежия човек и злото за просветления, основна причина за намаляването на продължителността на живота. Затова осмият подвиг е необичаен и изключително специфичен при изпълнението. Не случайно Учителят предупреждава героя, че оръжията няма да помогнат в тази битка. Немислимо е за един воин да падне на колене пред врага, но точно в това се състои тънкостта на подвига.Непросветлените хора гордо воюват, застанали непоклатимо на позиция -сражавайки се геройски за удоволствията на живота. Жънат победа след победа... И това продължава хилядолетия. Вече е толкова естествено, че никой не забелязва безсмислието на борбата. Днес цялото човечество се “бори с живота”, за да оцелее или да постигне измислените си цели. Всичко в този свят “от игла до конец” е постановка на тъмната ложа и хванатото ни в капана себелюбиво съзнание.

Астролозите говорят за Бял и Черен Скорпион.

Черен Скорпион е този, който все още гледа на света като на полесражение. Събитията са сражения, а хората противници, освен ако не допринасят за личния му успех. Такива хора използват всички и всичко, което им служи, но рано или късно отстраняват или унищожават и приближените си. Дори собствените си съюзници. Черният Скорпион унищожава всеки, който се изпречи на пътя му. Не става въпрос само за физическо унищожаване, а за цялото многообразие на вариантите, чрез които може да се елиминира несъгласният. За тези хора няма препятствия и непозволени средства – те воюват, а това означава, че всички средства са допустими.Така душата им затъва непрекъснато в зловонието на собствените дела (разбойникът отдясно на Христос, на Подвижния кръст). До прераждане, отново в Скорпион, но с характер, допринасящ за изкупуване на грешките – една много тежка,изпълнена със страдания и унижения съдба. Или още по-страшното –окончателно преориентиране на душата към йерархията на злото. Тогава тя се превръща в служител на тъмната ложа. Единственият случай, когато злото е чист продукт на човешката дейност е този – защото тъмната ложа води своите битки чрез хората, чрез човешки същества, приели да й служат и превърнали се в демонични същества (дяволи). Не говорим за обсебените души, които могат да се окажат несъзнателни приемници на зли сили, а за човек, превърнал се в демон заради злото в себе си. Въпреки, че за съжаление много от обсебените стигат до същото.
Бял Скорпион е този, който се е отказал да воюва. Неговите цели не да да побеждава, а да се възвисява и утвърждава в душата си висшите цели на съществуването. Рано или късно този Скорпион ще се преобърне окончателно, дори ако още не осъзнава тези дълбоки сценарии на живота,учещи го да върви самостоятелно по пътя на просветлението. В осмия си подвиг Херакъл е Бял Скорпион.
Срещу всичко изброено Херакъл противостои с три свои качества,придобити в предхождащите подвизи: смирение, мъжество и способност да различи безсмъртната част на порока в себе си – онова, което няма да умре, дори ако победи всички други свои пороци. Да си припомним, че в предишния, седми подвиг, героят придоби качеството смирение – сега именно то му дава възможност да падне на колене, да победи воинското в себе си и да осъзнае изкривените си понятия за правилно и неправилно. В Дева и Везни, Херакъл придоби качеството Любов, което веднага се прояви,като пробуди в него качеството Мъдрост – другият полюс на правилните действия в нивото “Син Божи”. Принципът Любов-Мъдрост е неразделен и едновременен. Той дава истинската преценка на нещата и бързото откриване на решението на проблемите.
Изброените по-горе девет качества на порочния опит са деветте слаби пункта на Скорпиона, въпреки че непросветленият Скорпион ги смята за своите силни страни на характера. Нека всеки прецени параметрите на своите девет критерия на характера си, за да може да стигне до собственото си решение за поведение и качества. Всяко от деветте качества на душата Скорпион я води към пропадане в блатото на живота и превръщането й в Черен Скорпион. Обикновено дъното се намира в последното – жестокостта, но тя има толкова много форми, че е невъзможно да ги изброим. Все пак нека уточним, че дистанцираността и преследването на своите лични стремежи “с цената на всичко” води само надолу в зловонието на битието. Няма по-критичен зодиакален знак от Скорпиона. Тук душата е подложена на велико изпитание: или пробуждане,преобръщение и поемане по Пътя на духовността (като добрия разбойник),или пропадане завинаги в мрежите на тъмната ложа. Всеки сам решава съдбата си. Всеки сам насочва пътя на еволюцията си.“Не прави на другите това, което не искаш да ти се случва на тебе!” – ето божественото предупреждение към душата Скорпион.
Осмият подвиг се провежда само от душа, която е хармонизирала трите си основни природи: разум, емоционалност и тяло. Когато говорим за тяло, трябва да имаме предвид две основни неща, които провалят организма като качество: храната (всички опиати, месо, цигари и т.н.) и сексуалността, особено хомосексуализма и груповия секс. Казано е за хомосексуализма: мерзост в очите на Бога. На трето място трябва да прибавим и самоубийството, защото лишаването от форма е лишаване от възможност да променим навреме качествата си. Губи се живота, а от там и шанса за по-скорошна промяна. Освен това душата на самоубиеца остава в низките астрални полета, където гъмжи от деградирали души и демони и най-често бързо попада във владение на тъмните сили.Такава душа може да се роди обсебена при следващото си прераждане.И понеже заговорихме за смъртта, нека уточним трите й кризи в зодиака.
В зодиака има три знака, белязани със смъртта: Рак, Козирог и Риби.В Рак - смъртта се отнася до елементалното същество у нас, в Козирог- когато съзнанието узрее, идва смъртта на емоционалната ни природа и в Риби - душата се жертва за другите.Емоционалността, така безотговорно възхвалявана днес, особено в света на изкуствата, е всъщност истинска смърт за душата. Чувствителността,присъща за духовната душа, не бива да се приравнява с емоционалността,която най-често е плод на неконтролирания ум и желания. Не веднъж сме говорили за тотално променените критерии на човечеството в нашата епоха.Тя не случайно се нарича епоха на мрака – Аид (Ад) на тракийски. Подмяната и деформирането на критериите е основен фактор за напрежението, стреса и болестите, породени от неправилно поставените цели. Всеобщият стремеж за успехи, благополучие и върховно първенство пришпорва човечеството в непрестанен състезателен устрем към постигане на временни измислени цели –желания.
Скорпионът е противоположният знак на Телец, знака на желанията. Всичко, което е Телецът, се намира в криза при Скорпиона, в чието сърце свети звездата Антарес, една от кралските звезди.Тя е червена – с цвета на желанието. В Близнаци Херакъл вече се бори с тази звезда. Тогава гигантът Антей каза на героя, че отново ще се срещнат пред Осмата врата. Отделянето от земята, от нейното пряко влияние (страстите), е основната същност на подвига. От третия до осмия подвиг звездата Антарес е конкретизирала качествата на човека и те са нараснали до девет. Всичко на тази земя е двойствено. В сакралните знания Скорпион е напълно заменяем със знака Орел. В българската колобърска символика двуглавият орел има специфична символика и се отнася до голямата битка между двете главни йерархии, ръководещи еволюцията на човечеството– Светлата и Тъмната. В момента преобладават все още силите на тъмната, но след Дванайсетте тайнства на Господ Христос нейните сили все повече намаляват. “Аз съм светлината на света!” – казва Христос. И от тогава възможността на душите да се просветлят и преобърнат към духовното нараства непрекъснато. Този процес се подпомага от три съзвездия, съпътстващи съзвездие Скорпион. Те са Змия, Змиеносец и Херкулес(Херакъл). Змията на илюзиите, описана в Библията, Човекът борещ се със Змея (тъмната ложа, имаща превес в цикъла) и Душата - герой, бореща се за своето освобождение от материята. Забележете, че Херкулес гледа към съзвездие Орел – аспекта на Духа.
Трите съзвездия отразяват началото и края на ученическото обучение за преминаването на душата към посвещение. Ставайки “Син Божи и син човешки”,тази душа е извън властта на тъмните сили и има свой личен път на развитие. Тя е вече обучена да воюва самостоятелно и владее всички оръжия на еволюиралите хора – от меча до смирението (Мъдростта). Трите съзвездия наблюдават този тр
« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 04:52:54 am от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпион !
« Отговор #3 -: Октомври 19, 2007, 04:35:38 am »


АНАЛИЗ НА ЗНАКА СКОРПИОН
Скорпионът е вторият троичен знак в Духовното колело и това има изключително значение по отношение на дълбоката промяна в троичната ни природа, която сега има задачата да надмогне себе си и да стане друга. Да се роди човек в енергиите на зодиакалния знак Дева или Скорпион,означава да се проявят в битието трите му тела като самостоятелни функции,без да губят целостта си. Проявява се тяхната специфичност, изявяват се черти на характера, дълбоко скрити в подсъзнанието при другите знаци.Докато Дева успява да съхрани този троичен процес на същността си, при Скорпион те трябва да се изявят, да се проявят, за да има възможност човек да прозре собствената си същност. Само тогава може да схване ясно мястото,където се намира в еволюцията на човечеството, да изпита разкаяние и желание за промяна, които ще го превърнат в защитник – както става с
разбойника отдясно на Христос. Всичко, което казваме тук, се отнася за непробудения Скорпион или за този, който все още има какво да отработва в някоя от трите си същности.Троичността се свежда до нашите три основни тела, които имат определящо влияние над мислите, делата и идеите ни. Тези три тела са: Физическото (Физическото и Енергийното тяло), Емоционалното(Емоционалното, Астралното и Низшият ум) и Менталното ( Висшият ум,Низшият ум и качествата на Въображението). Координацията, отношенията и дейността на тези три основни тела дават специфичността на човешкото съзнание. Те се наричат още Форма, Душа и Дух. При Скорпион действат заедно и самостоятелно – имат изявен превес в някои моменти от живота ни над другите тела. Затова човек трябва да изживее тези промени на трите тела вътрешно (при Дева) и външно, чрез проява в обществото (при Скорпион). В графичния знак всяка от отвесните линии е символ на тези три наши същности. Но сега умът ни, третата същност, е насочена навън като стреличка.
Този символ илюстрира цялата насоченост на човека към изява и реализация. Всички душевни и интелектуални качества стават източник на възможности за набелязване на цели и безкомпромисното им постигане.За съжаление този процес е толкова мощен, че често води до заслепение и провали, които душата въобще не може да схване. За непросветления Скорпион те са блестящи лични качества и постижения, а стреличката се превръща в оръжие за поразяване на противниците – физическо или психическо, все едно, навсякъде пътят на този Скорпион е осеян с трупове.
Духовният Скорпион обаче разбира, че е попаднал в капана на страстите и главоломното пропадане в материята, а кармата му става лоша, което ще застави Съдбата да изгради в следващите му прераждания тежки и безкомпро мисни изпитания. Затова наричаме знака Скорпион знак на дълбоката духовна и интелектуална криза, знак на преобръщението.
Който успее да се преобърне, разбира се, защото мнозина няма да извършат този акт на себеосъщест- вяването.
Както не успя и разбойникът отдясно на Христос. Разбойникът от лявата страна на Христос схваща преломния
момент в живота си и преобразявайки се, спечелва обещанието да не бъде забравен от Сина на Бога. Всяка душа, родена под знака на Скорпиона, днес е в тази трудна позиция на съдбата си.Когато душата Скорпион успее да прозре своята психика и да схване напълно погрешния си начин на живот, този стреличка се извива и се забива в собственото й тяло. Тогава тя става Бял Скорпион – предпочитащ да унищожи себе си, но да не наранява другите. Виждаме как тройната душа на Девата разгръща третата си същност, “запетайката” и я превръща при Скорпиона в стрела, в оръжие за проява. Синтезът на душата Дева става източник за дейност. За добро или за зло – това вече зависи от просветлението на ума ни.
Когато Стрелеца правилно пренасочи своята душа и интелект, цялата си природа към добротворство и помощ на страдащите, тогава Съдбата слива трисъщността в триединство и душата става стрела – тази, която ще видим в знака Стрелец. Тя е енергия, върху която лежи знакът на духовния синтез на опита – чертичката върху стрелата на Стрелеца.Чрез преобръщението, което извършва добрият разбойник, апостол Петър, апостол Павел и др. показват през каква тежка криза трябва да премине душата Скорпион, за да прогресира духовно. Такава криза
изживява и Юда Искариотски, но твърде късно, за да има полза от нея – той видя делото си и осъзна ужаса на извършеното, без да има възможността да се преобърне. Остана му само смъртта, която го раздели с живота, но
не и със следствието. Самоубийството му е акт на преобръщение, което е второто лично благоволение на Господ Христос към неговата душа. Но тава е друга и сложна тема.
В Скорпион троичната ни, погрешно ориентирана в живота природа има възможността да извърши подвига на про- мяната, осъществяваща ново начало и даваща нови възможности.
Всички преобръщения стават само в този знак.
 Винаги чрез драстична криза и незабавно последвали  събития.Въпросът е дали ще си спомнят за нас или ще се обесим ужасени от себеси. Няма по-драстични енергии от тези на Скорпиона, но като скалпела на хирурга те имат за цел да ни спасят от разложението, от смъртта на душата,а не на тялото.

 Душата Скорпион е душа, стояща на ръба на дълбока пропаст: или литвате като птица към небето, или пропадате на дъното. Товае сакралната същност на този графичен знак.

ДУШАТА СКОРПИОН С АСЦЕНДЕНТ:

ОВЕН
Душата Скорпион с характер на Овен е в особено критично състояние,защото огънят на асцендента подсилва неуморната борбена жажда на Скорпиона за победи. Устремът на характера на Овена и предпазливостта на Скорпиона отработват способности, на които рядко може да се противостои.Тази душа трябва да постави нача- лото на своето духовно обучение,получавайки щедро енергия от Овен, но ако не е стриктна и отговорна към всеки детайл от действията си, ще последва незабавно поражение. Дори когато печели битките и трупа непрекъснат актив от успехи, тази душа стресира приятелите си и всички, които са близо до нея. Надмощието на огнената природа на характера движи делата без почивка. Тогава “кобилите-човекоядки” ще се подчиняват на тази душа, но усетят ли се свободни, ще настане голяма касапница. За да овладее положението, човекът ще трябва
да се смири до жертвеност, което е все още невъзможно за скорпионската същност. Следва атака и след нея поражение – духовната душа се учи да не атакува, да се смирява – нещо трудно, почти невъзможно за енергичния
Скорпион-Овен. Огледайте се, вижте кои са ви приятелите, потърсете изявения Козирог, когото съдбата ви е пратила и ще разберете ясно каква е насоката на правилните ви действия. Няма просветлен Скорпион, който да
не е получил своя духовен водач – Козирог, който е дошъл като приятел, но ще си отиде като... дано ви пази Господ от това. Като двамата разбойници,между които стои Христос (Козирогът), съдбата ще наблюдава кой как ще се прояви спрямо пратения учител. Всичко е във вашите ръце и вашия ум.Имате енергия, просветлили  се, следвайте пратеника – отнася се за всички Скорпиони с асцендент Овен и за двойния Скорпион най-много.

ТЕЛЕЦ
Щом сте с асцендент Телец, значи вече сте преодолели кризата и вървите напред. Сега ви предстои само едно: впрегнете цялата си емоционална природа в една единствена цел – да освободите дейността на третото око.
Кризите ви ще са в жаждата за удоволствия, особено в секса. Няма по-сексуален знак от вашия – оста Скор- пион-Телец е лоното на половатаемоция, сърцето на жестокия капан на съдбата – тук лежи минотавърът,който яде хора. Еднобрачието е вашето спасение. Съпругът е олтарът на жертвата, защото психотронното око не работи, когато емоциите са водещи в живота на човека. В тази позиция имате да изграждате в себе си желязната
дисциплина на вървящия в лабиринта дух, търсещ и следващ светлината на Критския бик. Прочетете внимателно репликите на трите циклопа Бронт,Стероп и Арг, там ще откриете какво трябва да придобиете като нови черти
на характера си, за да можете да стигнете до Светилището на бога.Втората опасност за вас са парите и всички свързани с тях удоволствия– преобърнатата душа ползва само толкова от материалните блага, колкото са й нуж- ни, за да оцелее. Всеки излишен лев ще бъде тежък товар за вас,когато трябва да вдигнете на плещите си Земята. Понякога сте толкова агресивни в стремежа си да победите, че разблъсквате другите, без да виждате новата си цел – свръхсетивни качества, придобити от личното ви смирено поведение и овладяната емоционалност.

БЛИЗНАЦИ

Характер, който трябва да ви заведе в лабиринта и да ви постави на изпитанието да се научите да виждате свет- лината на божествения Бик –звездата Алдебаран. Цялата ви устременост да преодолявате всичко и да трупате опитност ще бъде напразно хабене на сили, ако не успеете да се изпълните със светлината на звездата. Двойствената ви природа не може да понесе другите да побеждават, а вие да се правите, че ни ви засяга, но можете да убедите себе си в новата цел на живота ви – ученичеството. Тогава какво ви засяга кой какво ще каже и мисли?! Ако спрете да разчитате на интригата, защото имате вкус към нея, ще доловите правилната настройка
на интуицията си. Всеки може да завиди на Скорпиона за интуицията му,а на Скорпиона-Близнак тя често му е в излишък. Чрез нея ще вървите успешно към Градината на Хесперидите.Главната опасност за вашия характер е, че се опитвате да се прилепяте към другите хора в стремежа си да им помагате, защото неволно ще ги наранявате, отнемайки им личната инициатива. Представете си активността на Скорпиона и услужливостта на Близнака, сти- гащи до натрапчивост – не сте ли една голяма досада за околните?
По-добре е да се опитате да различите двойния човек в себе си – Полукс и Кастор, да помогнете на Кастор да отвори интуицията си до пълно просветление. Мистичност и болести – това е вашата нагласа към света и енер- гиите му. Първото засилвайте колкото можете, а второто ще се успокои,когато душата ви овладее емоционал- ността си. Почти е сигурно, че във семейството ви има поне един Козирог – опознайте го, но не го копирайте и ще схванете посоката.

« Последна редакция: Октомври 19, 2007, 04:56:12 am от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпион !
« Отговор #4 -: Октомври 19, 2007, 04:44:33 am »
РАК
Първата голяма битка на характера със самия себе си. Смес от майчинство и агресия. Представете си една амазон- ка  със сучещо от гърдата й бебе и подпрян до нея меч и лък. Двойната природа става категорично противопос- тавяща се на самата себе си – майчинското и воинското. И все пак мекотата на Рака ще ви даде сили да смирите в себе си Скорпиона и да погледнете на хората като на ваши деца, които са го забравили, но вие не сте злопаметни, нали? Пазете се от това качество – то вече не е за вас.
Вие трябва да изработите характер, осъзнаващ масовото съзнание като достигнато качество и работещ усилено за разширяване на собственото си полезрение. Еленът успя да научи Херакъл на две неща: че не е нужно да убива живите души от Животинското царство и че докато не откъснеш от сърцето си дар за бога – няма истинска жертва. Силата и интуицията ви са страшни, когато се налага да браните своите хора. Готовността да атакувате до саможертва са похвални, но трябва да погледнете на целия свят, както Херакъл поглежда към простреляния елен.Това, което вие трябва да хванете, е вашият личен характер. Дръжте го здраво, защото две йерархии следят дали сте готови вече да обичате всичко живо, а не само близките си. Любовта ви трябва да се трансфор- мира във всеобща любов. Ловният ви инстинкт да спре да убива и да се научи да покорява.
Козирогът ще ви привлича неудържимо интелектуално и интимно. Вие трябва да трансформирате и тази черта в характера си – от личната любов към всеобщата обич.

ЛЪВ

Отново вода и огън. Този път огънят на асцендента (всепобеждаващият Лъв) ще трябва да загаси цялата себична природа на жадния за победи и съвършенство Скорпион. Преплитат се две мощни енергии на перфекционизма. И двата знака гонят личното съвършенство и високия професионализъм. В последна сметка осъзнават безсмислието му, но губят много приятели и близки по този път на опита. Склонният към сарказъм Скорпион и силата на Лъва са двете черти на характера ви, които трябва да победите. Ако внимателно боравите с тези си качества, ще успеете да укротите огъня и да постоплите ледените душове, с които заливате волно или неволно околните. Не завиждам на близките ви, ако вие носите върху себе си отговорността да се грижите за всички и всичко в семейството.
Очакват ги ту огън, ту студен душ...
Трябва да промените характера на дейност на хипофизата си, трябва да удържите емоциите на Скорпиона и сила- та на Лъва. Тогава съдбата ще доведе при вас един Козирог, за да ви насочи към нещо ново и важно. Сега е моментът да преоцените битието си. И да насочите цялата си енергия към постигане на духовност. Въображе- нието ви ще придобие нови възможности,които ще ви се струват нереални, но тава е пътят за вас.
 
ДЕВА
Асцендентът ви е носител на тих и спокоен характер, но като имаме предвид емоционалния Скорпион, можем да кажем веднага: внимавайте да не прегазите любовта, опиянени от личния си чар и способности. Съдбата дава шанс на скритата ви природа да излезе на светло и да разбере, че не всички са врагове, които трябва да побеждавате. Вие сте на върха на прелома на войнското в себе си. От страшния Марс трябва да станете любвеобилната Венера или поне така да ги съчетаете, че от делата ви да се родят нови неща. Земята и водата винаги са се разбирали. Едната носи страстите, а другата ги развива. Те са раждащите материи на планетата.
В същото време са мястото, където се сблъскват най-фините енергии на човека – любовта и войнското начало.
С характера си на изключително прикрит Скорпион вие не само будите респект, но и отстранявате хората от личния си живот. Може да сте доволен и спокоен, но това не е животът на ученика. Такъв е и непросветленият Скорпион. Вие можете да се развивате правилно, само ако успеете да освободите в себе си целия опит и да го пожертвате в името на доброто. Ето критичната фаза, когато  Скорпионът изработва характер на Бял Скорпион или отново пропада в плен на черния унищожител. Внимавайте да не наранявате другите, защото ученикът е бъдещ служител на човечеството, а не самоцелен елемент на еволюцията.

ВЕЗНИ
Душа Скорпион с асцендент Везни означава преди всичко човек, осъществяващ личен контрол над самия себе си. Кризите на Скорпиона имат за цел да разлюлеят Везната, докато се научи сама да управлява и хармонизира реакциите си. Изключително емоционалната Везна ще ви праща за секунди при противоположния полюс на ситуацията, а като прибавим и силната чувствителност на Скорпиона, сборът дава непрекъснато люлеене от решение до решение, от възможност до възможност... Изходът е в смелото “хващане” на проблема и здравото завързване на двата му крака – както направи Херакъл с глигана. Задачата е: овладяване на двете емоционални природи на двата знака и поставянето им под властния контрол на душата и разума. Само тогава глиганът на необузданата емоция ще тръгне покорно пред вас. Вие ще обуздаете собствената си природа, а околните ще възкликват одобрително на прекрасния ви характер.Дотогава обаче е нужно много да внимавате със средствата, с които постигате победите си. Всяка непочтеност от ваша страна ще се върне с огромна сила към вас по-късно и за съжаление достатъчно късно, за да поправите грешката си. Ще трябва да понесете следствията, а те не са леки.Вие не можете да се оплачете от пример в живота си – Козирогът не оставя Везна в безпомощност (стига тяда е готова да покори глигана в себе си), без да се намеси.

СКОРПИОН

От самото ви рождение един Козирог насочва вашето внимание  към себе си. Или към всички ситуации, които живо- тът ви поднася, за да схванете правилната посока. От вас зависи като кой от двамата разбойника ще се проявите. Характер на непримирим войнстващ ум или на смирен самопреценяващ се ум, готов да пожертва всичко, за да тръгне по нов път. Двойният Скорпион има този жест на съдбата – да му изпраща нужния човек в нужното време. Осъзнаваме ли какъв шанс е дала съдбата на двамата разбойника на Голгота – в смъртта си да еволюират със скок напред. Вие сте в същата позиция. Носите характера на “добрия разбойник”. Това е шанс за вас. Не го изпускайте – смирете се!
Върнете се и прочетете всичко за Скорпиона – това сте вие в действие.
Сега, в този живот.

СТРЕЛЕЦ
Асцендентът ви подсказва, че имате характер, подходящ за личната ви битка с личния ви характер. Ще се борите със самия себе си, докато паднете поразен от железните пера на небесните птици на тъмната йерархия или смире- ни ще понесете с готовност всички обиди и зли думи. Няма значение,дали са справедливи или не – вие сте вече ученик с доказани качества и трябва да сте готов да преглъщате хулите на света.Много често обаче битката ще е със собствените ви мисли, тези жестоки стимфалски птици, които убиват собствения си създател – вас. Всички зли мисли и хули, които сте изрекли през преражданията преди да се просветли душата ви, сега се завръщат върху вас. Не можете да се сражавате с тях, защото те сте вие. Стрелецът е енергия, която връща всичко обратно върху собственика,но запазва елексира на опита и го подготвя да го изстреля от Подвижния кръст на Кардиналния  – при Козирога. В зависимост от качествата на този опит, Козирогът ще извърши (или ще откаже) посвещение на душата. Така се става служител на човечеството. Траките са извършвали този ритуал в своите мистерии, давайки на душата опорна точка в битието, около която човекът да ориентира бъдещите си постъпки и дела. Не се вълнувайте от нищо, което може да ви отклони от този синтез на живота ви. Козирогът е дошъл, дал ви е пример и сигурно си е отишъл. Но той стои някъде наблизо и наблюдава действията на душата – характера й. И ви очаква в енергийното поле на собственото си съзвездие, където ще се озовете в следващото си прераждане, ако сега мислите ви не ви убият.

КОЗИРОГ
Асцендентът Козирог принципно определя същите качества, каквито всички предходни знаци притежават.По същество данните на всеки характер са базови и строго преценени по отношение на специфичния път, по който душата върви, както определихме в началото. Тези данни имат за цел да принудят личността да осъществи на дело постъпки и отношения, от които да схване правилно какво още липсва в собственото й развитие.Козирогът е принципният отшелник, който се стреми да се откъсне от обществото и да отвоюва своята индивидуалност. Подобен самотник е и Скорпионът, въпреки голямата си чаровност и контактност.Асцендентът в този случай изисква характерът да провери своята приложимост не в обществото, чрез неговите критерии, а в нивото на собствената си индивидуална еволюция.Това е едно начало за бъдещото заставане пред “Вратата на Смъртта” –мястото, където Козирогът заставя душата да отиде, щом е готова. Сега тази роля е дадена на Скорпиона единствено с намерението да бъде подпомогнат при своето окончателно преобръщение, в цялостното просвет- ление на силния интелект и интуитивната душа. Безкомпромисността на съдбата на Козирога (сега ваш характер) трябва да отвори очите на заслепения от блестящата си реализация Скорпион. За посветените общественият блясък е най-тъмната ръжда по Пътя към съвършенство. Строгият и неумолим Сатурн взема под свое покрови- телство такива души и ги води към тежки, но рядко неуспешни изпитания.

ВОДОЛЕЙ
Когато Водолеят реши да ви селекционира характер, не означава нищо друго освен лекота, естественост и много- плановост на изявата. Двата знака се проникват чудесно. Личността и душата уеднаквяват стремежите си, а силния интелект събаря всички прегради по пътя. Следват успех след успех. Най-често в културните среди срещаме този блестящ интелект и чаровен възпламенител на обществото. И така, докато душата внезапно осъзнае, че да си служител е по-велико призвание от консуматор на блага.
Ако капаните на характера не са ви заслепили до умопомрачение, имате шанса да култивирате целия си потенциал и да го подчините на идеята да се превърнете в красив, чисто Бял Скорпион. Тогава идва ред на окончателното ви прочистване. Вашето тяло и вашият ум се нуждаят от пълна промяна на режима ви на живот. Започнете от нещо леко и приятно, после навлезте в дебрите на храненето, чистотата и естеството на мислите си. За вас вече няма друг път, освен да се превърнете в идеален служител на пробуждащите се ваши събратя. Непрекъснато ще ги откривате около себе си – подкрепете ги. Интуицията и интелектът ви ще подскажат кога какво е нужно. Но личните ви прозрения ще настъпят, само когато прочистите безкомпромисно първо себе си.

РИБИ

Ако на света има съдба с нескончаеми кризи, това сте вие – Скорпион с асцендент Риби. Душа на ръба на кризите и характер за окончателно приключване на кармичните отношения чрез конфликти. Впрочем конфликтите стават такива, защото вие често не осъзнавате собствения си път и естеството на изпитанията. Еволюционното естество, а не въобще естеството на събитието. Риби дават характер на Скорпиона, който безмилостно отрязва всички неетични постъпки. Над вас ще прелитат острите стоманени пера на стимфалските птици, щом все още не сте
овладели ритъма на съдбата си. А безсмъртната глава на хидрата (вече вашата душа) ще възражда отново и отново събитията, докато не прозрете, че се сбогувате с цял цикъл от предишната си еволюция. Опитът,придобит тогава, сега трябва да ви послужи да се смирите напълно и да осъзнаете,че когато се жертвате, вие всъщност се възраждате. Когато печелите нещо от живота – всъщност забивате собственото си жило дълбоко в себе си.Спомнете си за разбойника отляво на Христос, който умирайки, прогледна със сърцето си и в съчувствието към страданието на невинния забрави болките на своето тяло. От убиец той стана защитник.
И бе защитен от можещия, от еволюиралия. Знакът Риби отрежда такъв характер – на кризата, на изпитанието до самозабрава от съпричастност към другите.


Спас Мавров
  :-*

- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен pimeto

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 118
 • Kin: 159 ::: Sun: CAUAC
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #5 -: Октомври 19, 2007, 11:35:25 am »
a нещо за риби имаш ли ? :)

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #6 -: Октомври 19, 2007, 21:51:58 pm »
a нещо за риби имаш ли ? :)


Много неща !  :)
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #7 -: Октомври 20, 2007, 12:27:23 pm »
За останалите зодии няма ли по тази тематика?

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #8 -: Октомври 20, 2007, 16:52:18 pm »
Има за всички зодии, но не мога да поместя  толкова  обемен материал тук. Избрах Скорпион, защото аз самата съм родена под този знак  :) Ако имате желание, бих ви посочила източниците от които черпя.
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #9 -: Октомври 20, 2007, 17:34:35 pm »
Тайната на новораждането от "вода" (Луна-Мъдрост) и Дух (Слънце-Любов) е скрита в осмия воден знак от Зодиака - Скорпиона! При осем започва нова октава. Това е знак на голямо напрежение и крайност, така различни, както са двата символа - Скорпионът и Орелът. Поначало всеки зодиакален знак има своите положителна и отрицателна страна. В низшата си степен Скорпионът изродява и ужилва човека - понякога до смърт, за да го събуди и потърси светлината на Истината и точно чрез такива превъплъщения Скорпионът става Орел. Той е свързан с окултната наука, но особено с онези нейни степени, които имат връзка с възраждането, с това, как смъртта води до живот на по-високо ниво. Осмицата е числото на еволюцията и тук е бойното поле между низшата и висшата ни природа. Според качествата на душата, желанията ни създават за нас рай или ад. Тук е злото на Савел и добродетелта на Павел, острата болка и великолепния екстаз. В никой друг знак не може да се намери толкова силен импулс за добро или зло. Той е знакът на боеца, защото Азът трябва да се бори в Скорпиона и след време да излезе победител в тази наистина най-велика, най-страшна от всички войни, без да предаде както Юда Искариотски Христос - Висшия Човек. Издигането от низшето към висшето става чрез приложението на много здравословния първичен двигател - болката.
 
Целта на болката е раждането на Христос в нас! Скорпионът е най-силният от алхимичните знаци. В низшата си фаза е свързан с чистилището, защото човекът наистина гори в ада, за да победи желанията си, пораждайки воля. Ако човекът-Скорпион обича и работи с Духа, му се дават свръхсетивни окултни и лечителни сили. Сила и лечителна енергия са същността на Скорпиона- дейния октавен знак на еволюцията и възраждането.
Всеки един от нас ще си спомни за дома на своя Баща и ще реши да се завърне там като блудния син.Това  припомняне и връщане почти винаги се извършва под знака на този могъщ възобновител и подтикващ към Бога знак.

Но преди това трябва да се мине през кардиналния, централен, свещен седми знак, през Маховика на Зодиака, през знака на Абсолюта - Везните. Пет знака - от Овен до Лъв, са винаги свързани с доброто. Дева и Везни са на границата - особено Везни, а следващите пет- от Скорпион до Риби, са свързани със злото. Ако човек иска да "нагази" в злото за да го трансформира в добро, трябва да потърси във Везни Христовата Мистерия, която ще го уравновеси и направи сътрудник на Космоса. Тук е хармонизацията на душата чрез разпятие. Тук трябва да постигнем равновесие между низшето и висшето, което ще ни даде цялостност- обединяване на тяло, душа и дух. Подчертаната сила на Везни е точно обединяването. Но да го правиш, преди това трябва да достигнеш до вътрешен мир и хармония, постижими единствено в Любовта, т.е. в Христос. Мъдър е този, който избира Михаиловия път към Спасителя и не случайно празника на Михаил е във Везни -29 септември. От друга страна няма по-прекрасен път към духовните светове от пътя на музикално звучащия тон чрез Везни.
С тази звучаща сила влизаме в унисон с Любовта, която е тайната на Живота.
Онова, което някога жреците са постигали с храмовите ритуали, сега се постига с музиката. Днес истинският музикант е йерофант на Мистериите, стараейки се да повдигне чрез тонове човечеството до по-голямата сила на Духа.
След разпятието във Везни, след като балансът се наклони към доброто, идва жилото на Скорпиона и Пазачът на Прага, който може да бъде разтопен и трансформиран със силата на Христовата Любов и Истина. Тогава пълзящият по земята Скорпион се превръща в Орел, жилото възкръсва в крила.
Всички, пропаднали във Везни, се покваряват в Скорпиона. Ето защо в него има толкова противоположни души - напр. Рудолф Щайнер и Сталин, въпреки, че и двамата имат за изгряващ знак Скорпиона. В своята "Тайна вечеря" Леонардо да Винчи поставя Юда Искариотски осми от дясно, като не се брои централната фигура на Христос. Най-великата книга - "Евангелието на Йоан", също е под знака на Скорпиона и има  за символ Орела. В никое друго Евангелие не намираме толкова всеобхватни, преобразяващи, свръхсетивни вечни идеи, които кръжат като орелът във висините, далеч над ежедневните случки на земното поле. Тези идеи са крилете, които ни отнасят до висотите на вечната, Божествена Мъдрост в орловата област на изпълнения с Мъдрост Херувим на Скорпиона. Само "будните" могат да се докоснат до Мъдростта, до Духът. "Центърът на Духа е между веждите" - казва Учителят. И още: "Единственото място през което човешкият дух преминава отвътре навън, това са очите". Енергията, която кръжи около нашите очи, също описва осмица, а центъра е третото око- връзката с Етерния Христос...И най-голямото чудо е човекът със свободна воля доброволно да стане проводник на любовта!!! "Не Аз, а Христос в мен" - това е спасението и за българския народ.

Д.Мангуров
« Последна редакция: Октомври 20, 2007, 18:03:30 pm от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен pimeto

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 118
 • Kin: 159 ::: Sun: CAUAC
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #10 -: Октомври 21, 2007, 13:52:13 pm »
eee, моля те дай ми за рибите :) аз риба!

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #11 -: Ноември 01, 2007, 01:51:54 am »
Направо ако не те затруднява пусни за всичките зодии като за Скорпиона, ако разполагаш с материали. Това за "инстинкта" на рака има нещо вярно, но предполагам, че и при другите е така. Искаме още.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #12 -: Ноември 01, 2007, 05:55:28 am »


СТРЕЛЕЦМлечният път в Стрелец


Бдението е дълг на всяка будност, а всяка будност има предназначение, което трябва да осъществим.

 Не случайно човечеството е определило зодиакалните знаци, внесло ги е в небесната сфера, след това ги е включило и в своите градивни паметници (в египетските пирамиди почти цялата астрология и астрономия са дадени, а и във всички митологии астрологията я има). Така човечеството и в своята земна дейност си е послужило с тези важни небесни сили, които помагат и сътрудничат; които изграждат, или разрушават частица от нашето битие, но във всички случаи са един пръст от ръката на съдбата.

Последният зодиакален знак, това е зодия Стрелец -дванадесетият пръст на съдбата.

Стрелецът започва от 21 ноември (според някои от 22 или 23 ноември) и продължава своето отстояване в декемврийския месец.

Онова, с което искам да започна тази зодия, ние го имаме като народно поверие -“Когато искате някой да ви каже истината, идете при дете, питайте го и то ще ви я каже, защото не може още да лъже.”

Зодия Стрелец е чистата зодия. Казва се, че когато искате да научите някаква истина, когато искате да чуете истината, трябва да идете при Стрелец. Те са прями, понякога доста безкритични в казване на истината -твърде далеч от дипломатичната приспособеност. (В дипломацията компромисът е приемливо явление, стига размерът да не мине границата на приличието; но все пак е компромис.) Така че Стрелецът е зодия на истината. Разбира се, това никак не значи, че безпрекословно я казва, но относно нашата хубава поговорка: “Само при детето ще намерите истината”, тя е с известен аванс над всички други зодиални знаци.

Зодия Стрелец има за свой надслов: “Аз виждам!” Както знаете, имаше “Аз вярвам!”, “Аз искам!”, “Аз действувам!”... -нейният надслов е “Аз виждам!” За символен знак има лък със стрела (лъкът е част от окръжността) -изобразява се с Кентавъра (получовек-полуживотно), който опъва лъка. Забележете недовършеното, нецялостното; забележете еволюцията в прехода от една културна духовна раса към друга, когато налице е човекът, който е горната част на кентавъра, а долната е конят -безспорно неовладяната, голямата сила (за която трябва да се знае, че я имат и дори светът още измерва своите тяги с конски сили).

Зодия Стрелец се намира под щедрото господство на Юпитер. А Юпитер е нещо изключително. Той е не само правдивост, която подсилва лъчевата сила на истината, но и великодушие, топлота, щедрост, доброта, любов. Стрелецът има любов към природата (половината е кон още). Виждате, как всичко е така добре съчетано, така цялостно. Има услужливост, но и гняв; избухливост, но и неподправеност, жизнерадост. И наистина няма по-изявена жизнерадост от тази, която гледате в надбягванията на хубавите коне.

Тази зодия като знак е в пазвите на всички митологии. Най-подчертано се среща в митологията на древните гърци, изразена доста добре, както казахме, в идеята за Кентавъра. Кентаврите -това са едно племе, за което се знае, че живее между планините Пелион и Оса в Тесалия (неукротими, разбира се, защото са и кон, и човек). Най-известният от тях, който може да се нарече учителят на учителите -това е кентавърът Хирон. Още в този момент на себеовладяването на човека, излизащ от животинското си царство, имаме устремена мисъл за анахоретство, за пустинничество, за самост (отлъчване, да се живее сам). Този Хирон е син на Сатурн, бащата на боговете. Като негов син той безспорно е и безсмъртен. Това в митологията е знайно -синовете на боговете са безсмъртни. И за Близнаци казахме -Полукс е син на Бога, на Зевса, и е безсмъртен, а Кастор е на царя и е смъртен. И когато смъртният умира, безсмъртният желае да сдели съдбата му -затова са и вечни близнаци. Това е и голямата им тайна на взаимна жертва -един ден в Адеса, един ден на светлината на Земята. Ето и тук -един безсмъртен кентавър -Хирон, който, носейки бащините дарения, е учител. Живеейки в самост, през неговата школа, през неговото обучение, минават всички велики личности, не само от митологията, но и от живата социална история на Елада. Там ще видите Язон, там ще видите Ахил, там ще видите Асклепий... -живи, големи личности. Единият е предводителят на аргонавтите, другият е водачът на голямата битка в Троя, третият е баща на медицината, четвърти е гениален поет или писател, или философ. А коя е тази школа, която научава ума да овладява тялото. Именно Хирон знае как със своя ум, със своята бащина даденост на прозрение и божественост в безсмъртието да овладее коня -да овладее животинското царство в себе си. Той е, който ще даде обучението -божественото (такъв е произходът му) през царството на животните.

И знаят тези, които се занимават с окултните науки, за произхода и за седемте лъча, през които преминава индивидуализираната душа, за да стане Човек, т.е. да стане Адам. Не случайно Адам е взет от цялата планетна плът; не случайно при Адам заведоха всички животни, за да им даде име -той беше минал през тях. На друг не, водят ги на него -на Адама, на Човека, който е изведен от всичко, който владее всичко -Адаме, ти ще дадеш име на всяко животинче. Не Бог дава имена, а Адам!

Ето този Хирон. През него минават големите личности на Елада. Той им дава мъдрост и сили. Той дава знания на Херкулес как да направи дванадесет чудеса, за да бъде за нас -героят Херкулес; той дава на Тезей тайната да победи; той дава астрономия и астрология на Язон, за да управлява кораба на аргонавтите. Именно в това знание, на което ги е учил, ние откриваме света на културата, на цивилизацията, която тази зодия носи на човека.

Един път Херкулес, когато си играе със своя лък, най-случайно изпуска стрела (ето ви стрелата) и улучва бедрото на Хирон. А стрелата е била натопена в отровната кръв на Лернейската хидра (която Херкулес бе унищожил). Ето защо Хирон е в голямо страдание. (Трябва да разберем, че безсмъртните не умират, но могат да страдат и страдат. Така че някой, ако си мисли, че като стане безсмъртен няма да страда -не, ще страда, за да учи великия урок.) Той страда и то доста болезнено -до такава степен, че моли Зевс (Зевс вече е цар на боговете -друга културна раса е на това място), моли да го пощади, като го дари със смърт.

А едно от исканията на Зороастър какво беше? Безсмъртие. И какво му отговори Ахура Мазда? По-добре е да бъдеш смъртен, за да можеш да имаш възкресение и да научиш великия урок. Виждате ли колко тайни крие всяко нещо.

Така Хирон пожелава смърт, Зевс му я дава и ето на небесата има едно съзвездие -Стрелец. Това е Стрелец -съзвездие, лъч, стрела, лък. Разбира се, той слиза от своите небесни селения в земното ни служение.

А Артемида (Диана) спомняте ли си какво поиска, за да тръгне корабът на гърците срещу Троя? -Ифигения -дъщерята на Агамемнон в жертва и принос. И когато след дълги колебания решават да бъде принесена, тогава тя, богинята на лова, Артемида, която винаги носи своя лък със стрели, поднася сърната и опазва девойката. Така че стрелата и лъкът имат своето дългогодишно, хилядолетно битие в целия митологически свят, а след това, в поЇмодерните наши времена, вече само като зодиакален знак или като развлечение на аристокрацията. Във всички религии, под различен надслов, ще срещнем Артемида, или Диана. Разбира се, че при нея ще намерим и кучето, но то не е отличителният знак на Стрелеца -то е само верността, то само придружава. Големият атрибут на тази зодия, това е лъкът със стрелата.

Във Вавилон Стрелецът се изразява също чрез Кентавъра, в Китай -чрез маймуна, в Египет -чрез сокола. Виждате в различните митологии има и различен символен знак.

В Будизма на Стрелеца съответства моментът на зачатието на Буда, а то от какво беше -от белия слон. Защо? Защото , както казахме, тайната на тази зодия е: “Аз виждам.” И безспорно “виждането” в Християнството е Голготският път, който ни води към какво? -към Разпятието (двубоят между Дух и Материя) и към прозрението. В Юдаизма -това е лъвът, или четвъртият Йаков син, наречен Иуда.

Лъкът като знак още в Египет са го разчитали като сила и са изписвали лък и сила с един и същи йероглифен знак. Ето защо Кентавърът е овладяна сила от човека и затуй на него се позволява да опъне половината същност на своето битие.

В Елада понятията “ лък” и “живот” са били белязани само с eдна дума -“биос”. Вижте тайната -живот, защото няма сила, която да не е жизнено необходима за нашето проявление. А къде най-добре ще бъде посочена? Къде най-добре ще бъде преценена? Тези, които знаят случая с вярната Пенелопа, нейните женихи и скрития Одисей, си спомнят какво беше изпитанието, за да я получат за съпруга. Дават им лъка със стрелата, лъка на Одисей, а те не могат дори да го опънат и никой не може да се ожени за нея. Одисей, който потайно е в дома си, опъва лъка, пуща стрелата и ги прогонва. Това е биос, това е сила. А какво да кажем за Аполон, който носи лък; а за Купидон, или Амур (божеството с крилцата), който носи стрелите на любовта и който ранява сърцето? Значи каква сила още е свързана с лъка -не само биосът и неелементарният Ерос, а Любовта. Любовта!

А един от най-съвършените актове на вътрешното откровение за лъка и неговата власт, това е в Откровението на Йоан, където в глава 6, стих 2 е казано за приидващия, за новия Месия -за Онзи, Който ще дойде с белия кон. Той ще носи лък и ще победи! И победата Му ще бъде увенчана с венец, а тя ще бъде донесена от лъка. Сила, власт, жезъл, смелост, любов, всеотдайност и жертва -ето това носи лъкът, половината окръжност . Цялата окръжност е нещо голямо, нещо друго -тя не може да бъде отделно съзвездие, а е целостта във всички съзвездия.

Виждате, с всичкото това, как светът е живял една цяла Одисея. Със съзвездията, със зодиакалностите той е правил битието си и то е било много по-реално отколкото сега.

Като духовност тази зодия се изявява във физическия свят в една религиозност, в една проповедническа, месианска роля. Твърде обрядна е личността, обвързана със Стрелец, но обрядността може да бъде сменяна -сърцето не се сменя.

Родените под знака на Стрелеца не понасят много униженията. Затова когато обичат, те по-скоро имат предаността или верността, но и това трябва да измерим с протяжността на времето. Верността и предаността също имат преходност. Една преданост, която се дължи на не още изхабеното чувство на обич или на вярност, има определена трайност, но когато тази преданост и когато тази обич няма своето лично търсене, а просто оценка за преданост, тогава наистина тя не е преходна. Когато Христос спасява грешницата, изгонва седемте бяса от бесоватата, това е нейното поведение -поведението на една Мария Магдалина, която разнася учението Му из вси страни, която първа отива до римския император. Ето преданост и то не се дължи на пробудено чувство за обич, а на свобода от нещо, което е носила. Чувството за обич е само фигурата, с която се извинява официално писаното. Не. Духовното родство или спасението ви, извеждането на душата от един водовъртеж на страстите към един пристан на свобода -свобода от страст, вече не ражда робство от любов. Това е голямото и така че трябва да ги разграничим, но Стрелецът не е онзи, който понася човешки унижения от обич. Не!

Човекът юпитеров, обикновено е под знака на огъня -това е и за Стрелеца. Той е и в двойността (каквато има в двойнствените зодии Близнаци и Риби). Подвижен е по естество. Като отрицание твърде избухлив, малко неумерен в ядене и пиене и затова често клони към алкохолизъм. Като тип -безспорно изящен, разточителен въпреки скъперничеството си. Това е интересно съчетание -моменти, когато може да бъде изключително разточителен и моменти, когато е изумителен скъперник. Справедливостта му, както казах, граничи с истината, защото истина и справедливост не са едно и също нещо. Затова и митологиите си имат богини на справедливостта и богини на истината. Даже за богинята на истината се казва, че е гола. Тя не може и да бъде облечена -облекат ли я в някаква дреха, опасността да бъде подкупена е голяма. Затова се казва: “Кажете ни голата истина!” и се явява този израз:”голата истина” -необлечената, не мирогледно подготвената, не условно ангажираната. Стрелците не са много злопаметни, но все пак държат, както се казва, под езика си камъчето и в своята избухливост не го задържат.

Неудачни периоди са обикновено от 19 февруари до 19 март и от 22 август до 21 септември. Съдбовни години -от 38 през 7: 45, 52, 59 ... Цвят, който най-импонира на тяхната вътрешна същност, това е синьото, но като цвете обожават хризантемата. Болезненост, която в тяхната анатомия може да прерастне в болест безспорно ще бъде бедрото (раненото бедро на Хирон), но като заболяване те са често атакувани в гръдта, белите дробове и очите.

Някои от личностите, бележити в историята и паметни в нашето съзнание, които са родени под този зодиакален знак, са Мария Стюарт -великата кралица, която води своята неуморна борба и стана жертва от своята посестрима Елизабет (или Елисавета I), с която делят Англо-Ирландското кралство; Хенрих IV, английският крал; Алфред дьо Мюсе -един от забелижителните поети на Франция -изящен; Берлиоз -всеки е чувал ритъма на неговата “страшна” музика; Гюстав Флобер -знаем за неговата велика дама, “Мадам Бовари”; Суворов -гениалният военноначалник на царска Русия; Хайне -певецът на любовта, прочутият болник (почти десет години той лежа на легло, но написа своята “Песен на песните”); Спиноза -голeмият философ, по-скоро голeмият етик; Алберто Моравия -известният писател на съвременността; Мария Калас -вълшебният глас (всички са имали възможност да я чуят). Стрелец е и Уинстън Чърчил -големият държавник на Англия, човекът, чиято гробарска лопата хвърли пръст върху българската ни земя и история. Той се спазари със Сталин (разбира се, преди него ни продаде Рузвелт) да бъдем в зоната на червеното сияние. Още много известни личности има, които са родени в този зодиак, но това не значи, че някой, който не е писан в историята, няма право пък да бъде Стрелец и да бъде любвеобилен, и да бъде правдив, и да бъде жертвен, и да бъде знак на едно сърце, обречено на вечна младост.

В египетската астрология, където разделянето е на декади (на десятки), за тази зодия, от 22 ноември до 31 ноември, е Сохмет -богът, който пази тяхната източна граница. Направен е като култ на делтата на река Нил, носи дълга дреха и две големи пера на главата си. Това значи дружелюбност, работоспособност, пестеливост. Роденият в този цикъл търси популярност, но най-вече е подвластен на парите. В отрицание е склонен към сплетни и позьорство.

Във втората декада, от 1 декември до 10 декември, е Мафдет -богинята на отмъщението, чиито атрибути са палката и ножът. Това, което безспорно внася и възмездието. Счита се, че тази богиня се е борила със змея(или змията), като е сътрудничела на бог Амон Ра в борбата му срещу злото. Родените в този цикъл са обаятелни и интелигентни, наблюдателни; обикновено имат склонност към виждането и отразяването (нещо, което журналистиката прави).

И в третата декада е бог Непри -бог на зърното (буквално “непер” значи зърно), който се изобразява заобиколен с житни класове. Тук имат качествата на безкомпромисността. Не можете да мотивирате с друго това, което се проявява като родено.

В скандинавската митология зодиите се символизират с цветя. За Скорпиона в първото десетдневие -това е гладиолата, която е символ на топлота, на трудолюбие; обича похвалите, капризна, религиозна и мистериозна.

Втората десятка -това е глухарчето, което е символ на добруването над всичко (добруването като поведение) и символ на красноречието (когато се наложи са изящно красноречиви).

Третото десетдневие -това е лотосът, символът на чистотата, ученолюбието, мечтата за пътешествия и, ако можем така да кажем, раждането на богове.

В митологията на всички народи този зодиакален знак е търсещата интелектуалност, вълнуващият се ум, проповедничеството, естетичността и прецизността, даване път на интуицията, респектиране и жажда за стабилност.

Скъпоценните камъни, които хармонират със Стрелците и които трябва да са в тон с покровителя, господаря на тази зодия, са именно юпитеровите камъни. Стрелецът най-вече обича и трябва да носи аметист, който се нарича във всички времена камъкът на благословението. Този камък се слага на пръстена на жреците, на пръстена на първосвещениците, на пръстена на папата. Докато топазът е камък на придворните и Юпитер го има, защото той е господарят, властникът и административната същност. Носят още рубин, тюркоаз и хризолит, който дава свобода и стремеж към пътуване, към приключения. На Стрелеца (съответстващ на богинята на лова Артемида) естествената му среда е скитничеството, планината, природата, защото там лъкът може да бъде употребен; там е сърната, която трябва да спаси Ифигения; там е свободата за приключения. Стрелецът има и особена обич към морските пътувания. Той е фактически една борба за живот, борба за живот в естествена среда.

Като огнен знак,като присъщ на огъня, можем да приемем, че той е непрекъснато вълнуващ се, непрекъснато отклоняващ се, но никога не губещ стабилитет(защото пламъците на огъня могат да играят, но кладата му си остава на земята).
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 543
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #13 -: Ноември 01, 2007, 05:59:28 am »
Както винаги зодията я свързваме с Посланието на Планетния Логос. Стрелец е свързан с третото послание:

Отворен е новият храм -там има: олтар, трон и жезъл; чакаме Вашата жертвена дързост!

Това е огърлието, което Стрелецът носи. Неговият храм е цялата природа, неговият дух е Пан -богът на природата. Той е отвореният храм. Вътре е и огънят, и водата, и въздухът, и земята -цялата същност. Кое ще направи обаче свой олтар, кое ще направи свой трон, кое ще направи жезъл -това е вече негово право. Право на този вълнуващ се, артистичен, прецизен интелект или на пустинника Хирон, който ще предостави битието си на интуицията и тогава вече ще се определи тронът, ще се определи олтарът и жертвоприносът. Всеки от Стрелците, имайки просторния всемирен храм, може да си избере за олтар земята или да си направи за олтар огъня (с който всяка една от митологиите и религиите е създавала свои учения). А единственото нещо, което могат да направят жезъл, това е тяхната преданост към Истината -живата вода на живота им. До каква степен обаче тази жертва, тази проявена дързост и в кой дял от своя живот, в коя декада на своето съзнателно битие ще я приложат (дали ще бъде богинята на отмъщението, или богът с дългата дреха и перата, или житният сноп с пълнотата на своето: ако не умре, зърното няма да роди повече), това е именно правото на Стрелците -на тяхната жертвена дързост! Отворен е новият храм! Те ще служат, те са, които могат и трябва да бъдат, тъй като са определени като зодиакален знак за жреци на истината.

От Евангелията за Стрелеца са определени следните стихове от Матея глава 16:

24. Тогава Иисус рече на учениците Си: ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва;
25. защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери.

Ето каква е хармонията с това да си изберете храма, олтара и жезъла на служението. Тъй като Стрелците имат всичкото право в отворения храм да направят свой олтар, те имат едно единствено задължение (ако искат да служат и да последват Учителя на този храм) -трябва да се отрекат от себе си. Упоритостта, стабилитета, за който говорихме като една от позитивните характеристики на тази зодия, може в даден момент да прерастне в твърдо убеждение на консервативност и в името на себе си -“Аз виждам!”, да не са готови на отстъпчивост по отношение пътя на Учителя, пътя на всемирното ново битие. Защото те са доста обрядни и в такъв случай може да не пожелаят да се отрекат от себе си. А това отричане е една от най-тежките битви, които човек води. Затова разграничих Стрелеца, който е ловджия(с Артемида) и Стрелеца -Хирон, който е в храма на своето себесъзнание и който става учител на културата на Елада. Тази култура трябваше да се освобождава от първичната си сила, т.е. от природата си, от своя Пан, за да изгражда голямата си тайна, наречена аргонавтско пътуване до Колхида, за да се вземе най-скъпоценното -Златното рухо на вечната култура.

Това е, което има право всеки Стрелец -с Артемида да ловува из широкия храм на природата или да остави всичко, за да отиде при своя Учител и там да научи великия урок. Урок, който даде на Язон знание, за да управлява Арго; даде на Ескулап билките, за да лекува света; даде на Ахил всичката мощ; даде на Херкулес власт, за да бъде чудодеец с дванадесет победи.

“Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.” Това е, което наричам голямата битва -да отхвърлите траурната дреха по миналото, за да влезете в утробата и да възкръснете. И вижте каква е последицата: “Защото, който иска да спаси душата си...” -не става въпрос, за този, който иска да спаси тялото си. “Който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери.” Ето принципа на разделянето на ценностите, дадени преди хиляди години в митологиите, както и в скритите знания на окултните школи, за да не считаме, че само модерното време ражда системи за ценностите.

Стрелец се свързва и със следния параграф от Агни йога:


581. Обикновено се мисли, че живота в днешно време е станал извънредно сложен.
Но ако сравним различните епохи, без предразсъдъци, ще видим, че в течение на последното десетилетие много неща се опростиха, като с това отвориха пътя на Еволюцията.

С този текст в цялост не мога да се съглася. Ако сравним едно десетилетие (книгата е писана някъде към 30-та година), то винаги може да ни служи само като предпоставка да кажем за изменението.

Не е важно дали ние ще останем с предразсъдъци в сравненията, но наистина не може да се мисли, че животът става по-сложен. Той има една генерална същност -да прави човека по-съвършен като му предоставя будностите, които носи в своята сетивна система и в своята духовна, вътрешна изграденост. Ние не можем да сравняваме човека, който е имал едно око, с човека, който има две, а бъдещият човек ще има три. Нито можем да сравняваме рефлекса за ориентиране с усета за знанието; не можем да сравняваме рационалната констатация с интуитивната откровеност. Много примитивно се подхвърля, че животът ставал по-сложен, без да се отчете будността, с която ние почваме да го преценяваме. И много често си служа с един доста груб пример -ако изведем един пещерен човек сега на улицата, той ще умре на първия час от отравянето с това, което ни заобикаля. А ние не само сме живи! Това не значи, че няма да протестираме срещу замърсяването. Ще протестираме, но виждате колко много неща у нас са елементи на ориентиране и елементи на самозащита. Защо? Защото сме много повече от това, което ни заобикаля. Така че светът -днешният, ставал извънредно сложен?! Не, просто той следва логика си на развитие. В него ние влизаме и следваме собствената си или висшата логика на развитие и сме оцеляли и ще оцеляваме, защото и можем да го променяме. Мислимо ли е някой да си е направил маска в пещерното време? Немислимо е. Сега мислимо ли е някой да е отишъл на Луната -да. (Наистина от посещението на Луната се крият много неща, които не ги казаха на човечеството, но преди да ги открият, някои се бяха качвали и знаят какво е.) Не бива да бъдем обвързани с обръчите на кацата и да кажем -ето, до тука! Като е малка кацата, ще скъсаме обръчите и ще направим голяма. Човекът е предназначен да бъде божество! Но не бива и да прахосаме всичката си сила, за да добием само една евтина слава. Иначе светът отдавна щеше да загине, защото стремежът на хората към известна слава до голяма степен е затривал чувството им за самосъхранение; но вътре си има някой, който дава повече защита отколкото пресметливостта.

“Но, ако сравним различните епохи, без предразсъдъци, ще видим, че в течение на последното десетилетие много неща се опростиха като с това отвориха пътя на Еволюцията.” Именно Еволюцията има за цел да отваря път и да ни разкрива неразкрити неща, а всъщност ние ги носим. И ако нещо има във великото прозрение на Соломон, това беше (което, разбира се, планетната памет и планетната мъдрост знаят), че под Слънцето няма нищо ново, колкото и големи да са откритията. А Еволюцията си има свой закон. И в този смисъл непреклонността и безкомпромисността, с която тази зодия е обвързана, ще трябва да отстъпят на прозрението и на интуицията, защото безкомпромисен и най-вече непреклонен е оня, който не знае вибрацията на интуицията. Така че не бива да се умира под потребата на слава, без да се усети пулса на Еволюцията. А в света Еволюцията има една сестра -тя е по-маловръстна, но малко “по-игрива”, по-малко мистична -това е реформацията. Реформацията е, която придвижва поне малко напред Еволюцията. Затова епохите ще дадат своето, но не можем да се обвържем като крайно битие с тях. Епохата дава отпечатък, но той има преходност.

Умението на Стрелеца е, че трябва да се сражава -както беше казано в египетската митология, трябва да се сражава заедно със Слънцето, с Бог Ра, срещу змея. Ако това прозрение няма, във всяка тъмна епоха биха си останали недоразвити много човешки същества. Той в това отношение стои на страната на Амон Ра в борба срещу тъмнината.

И в исканията е включена първа точка:

Дай ми (дай ни) свобода от страх за принадлежност.


Стрелецът не е зодия, която има плахост, но онова, което я обвързва в непреклонност, това беше обредността. И точно затова би трябвало да сменя гамата си със “свобода от страх за принадлежност”. Трябва да я сменя, тогава, когато интуицията му е повече от нуждата да умре, за да придобие слава, защото има и такъв уклон или такава крайност като съблазън в своето поведение.

Така че принадлежащите към Стрелец могат да опъват лъка, могат да пускат стрелата си, но нека и сами да отидат да я потърсят, вместо да чакат в своя обреден олтар някой да им я донесе.

Ваклуш

 
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 230
Re: Блясъкът на Скорпиона !
« Отговор #14 -: Ноември 01, 2007, 08:30:06 am »
Da, Fiery, кажи от къде да си видим сами?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27