Форум за конспирации, уфология и мистика.

Духовно => Езотерика => Темата е започната от: Fiery в Октомври 19, 2007, 02:11:56 am

Титла: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 02:11:56 am
(http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0709/scorpius_guisard_big.jpg)


Специалната техника за създаване горното изображение разкрива великолепието на звездното небе в областта на съзвездието Скорпион. В ляво от центъра се вижда ивицата на Млечния път, а най-ярката звезда на изображението е Антарес.

Image credit: Stéphane Guisard

“Скорпио” на латински, е  един от най-интересните зодиакални знаци , но не толкоз благозвучен, когато се чува и доста смутителен за този, който го носи. Трябва да се знае неговата вътрешна тайна, трябва да се знае неговото предназначение, за да няма смут онзи, който под него е роден, за да може този знак, който е съставка със своите тридесет градуса в общото зодиакално движение, да не ни смущава. И знаейки го, да нямаме упрек към онези, които го носят, а те да нямат неудобството, че са Скорпиони.

Този зодиакален знак е съзвездие в южното полушарие. Най-блестящата и подчертана негова звезда (от това съзвездие) е Антарес -едно “анти” и един “Арес”. Арес или Марс е господарят, под чието влияние се осъществява нотацията и песента на Скорпиона. Антарес е с диаметър 450 (в някои енциклопедии 428) пъти по-голям от този на нашето Слънце - представете си каква мощна еманация на една звезда, каква доминанта имате в този зодиакален знак.

В различните митологии на Скорпиона са давали различно присъствие и различни характеристики. Този знак е свързан и с една особена легенда, която ще се опитам да разтълмя в нейната сакрална, в нейната езотерична страна. Това е митът за Фаетон, което значи сияещият. (В по-старо време го казваха Паетон.*) Кое е сиянието? Кое е легендното в този мит? Фаетон е син на Хелиос и нимфата Климена. Нимфите са земни, водни, планински духове. Хелиос е бащата и той е именно богът Слънце. Във всемирната митология на гърците е и самият Зевс. Ако не разберем йерархията на богините и божествата в човека; на седемте тела, които носим; на седемте култури, раси и подраси, в които присъства Зевс или Върховното божество -Амон Ра или Хелиос, тогава не сме разбрали нищо от митологиите. Контактът на Зевс с различните богини, с различните нимфи, с различните светове е именно присъствието на върховния ни Дух в различните полета, с различни вибрации, а не с тези реалности, които сега отчитаме и ги наричаме “незаконни деца” на Зевса. И така, Зевс се съчетава със земята, с водите, с планините. От тях е детето Фаетон -сияещият. Това дете поставя едно особено искане (след като е пораснало) към своя баща -да му засвидетелства, да му даде знак, че той, Фаетон, е син на Зевс, на Върховния бог. (Искам точно тук да проследим -синът на Върховния бог съчетан със Земята -да разпластим това, което знаем за нашата същност, за физическото, астралното, менталното, причинното и духовното тела.) Така това дете, което е рожба на Климена и носи сиянието, иска от своя баща (а неговият баща е Всемирният, Вечният) да му даде знак, че е негов син. Искането е в следното -да му позволи един ден колесницата, златната колесница с крилатите коне, да управлява по свода небесен. Виждате ли -кое у нас са крилатите коне, коя е колесницата, кой е небесният свод, с който иска детето да стане господар на небесата?

Разбира се, че бащата - Зевс, е смутен (Висшият ни дух е смутен от искането), защото нито е укрепнала силата, нито познава всичките закони синът му. И той го моли със сълзи: “Сине, не си готов още, не познаваш силата на земното притегляне -ще те отвлече. Сине, ти си дете на смъртна.”

Значи за сияещия -астрала, за детето на смъртната -физическото ни тяло, е това: не си още готов да пътуваш по небесния свод с крилатите коне на мисълта, със златната колесница на Духа. Ще те вземе земното притегляне, защото не си победил страстите. А Скорпион наистина е властен, страстен, волев (за добро или лошо, няма значение). И позитивната му страна е демонстративно властна, волева, и отрицателната му е също такава.

Това е и Марс -неговият господар, който, както знаете, има за символ един кръг със стрела. Това е бойният воин, който в душата ни ще води вечна борба, защото и девизът на Скорпиона е: “Аз желая!”, “Аз съм себето, аз желая!” Желанието е свят на астрала, Фаетон е какво -светлеещият.

И един ден бащата, в любовта си към него, обещава: “Пожелай нещо, каквото искаш, ще ти го дам.” Това винаги е ставало, за да се види желанието да се развива някой. Бащите не правят съблазън когато обещават, защото разчитат, че децата им ще имат граница на искането според своето си. Но те винаги са обещавали повече, отколкото добродетели са носели децата, а след това ги оплакват. Това ще намерите и в трагичната участ на Саломе, която поиска главата на Йоан Кръстител, защото Ирод беше обещал, че тя, ако направи радост на тържеството, ще получи каквото иска. Тогава майката (умът) беше пошепнала на ухото: Поискай главата на Йоан Кръстителя, който праща стрелите на отрицанието към мен -твоята майка и към Ирод -твоят чичо. Виждате ли стълбите? Историята е пълна с подобни неща.

Така Зевс е принуден в неразмерността на обещанието да прояви готовност - и го изпълнява. А след това трябва да бъде жесток. (Тогава нямаме основание да се сърдим, когато ни сполети нещо, щом не сме знаели размера на искането и сме принудили бащата -Духът, да ни разреши да се измерим и да пострадаме.) И така, той позволява на Фаетон да вземе златната колесница с хвъркатите коне и да се спусне по свода небесен. Разбира се, неовладяната страст, (каквато е тази на зодиакалността), желанието за величие, волята за изпълнение отпущат конете и... -колесницата удря планинския връх, всичко се запалва. Земното притегляне повлича надолу (можем да видим инволюцията) и така пламва земята, почват да съхнат изворите, да горят гори и планини. Зевс е принуден да употреби своята светкавица -поразява колесницата, конете и своя син. Но преди да стане тази трагедия, пред крилатата колесница се появява образът на Скорпиона. Скорпионът е, който уплашва конете, те се развихрят, Фаетон изпуща юздите и така сме пред катастрофа. Катастрофа, предизвикана от Скорпион -от “Аз желая”, от Марсовото покровителство, от естеството на неподвижността каквато тази зодия носи, от елемента вода, за който знаете, че съм казал -това е астралният образ на светлината, т.е. самият Фаетон -светлеещият, аструмът. Тази силна воля за себепоказ, неразмерността между “Аз желая!” и “Аз мога!” и между смъртния и безсмъртния води към това, което се случва. Зевс има своите възможности като всяко Върховно божество, като всеки от нас, когато неговият Дух ще го освободи. И нашата колесница, наречена тяло, макар и храм Божий, остава в тлението си. Тогава Фаетон, т.е. астралът, ще се намери къде -в реката. В реката, наречена Еридан, която е италианската По. Там ще се намери! Астралът ще си отиде при своето -във водата.

Това е тайната на зодията Скорпион -“Аз желая!”, желанието на Фаетона, на нашия астрал; смъртната майка и безсмъртният баща Духът. Така под покровителството и подбудата на планетата Марс, който е войнстващото начало, който е енергията и пламенността, ще се изходят известни пътища от небесното тяло, от свода небесен и от “Аз съм!” или себето. Хелиос -бащата на Фаетон, божеството на Слънцето, ще прати своя син в Еридан, а другото при тленната майка на нимфите.

Страхът, че няма да може да надмогне земното притегляне, което дава своя резултат, не лишава нито самия Фаетон или нашата астралност (чиято дързост е похвална, с искането да мине Слънчевия път), нито Климена или нашата плът, нашата Земя-майка от тяхното съществуване. Макар и да е станал жертва, както виждате земята (нашата плът) продължава, Фаетон също живее в нашия свят и ние, чрез фантазията си, често тези крилати коне ги препускаме.

Така тази зодия е балансирана с Арес - богът на войната. Огромният Скорпион остана знак на голямата битка между света на Зевс и детето Фаетон. Разбира се, могат да се изведат още много сакрални знаци.

Когато наблюдаваме скорпиона, ще видим, че той има шест крака, две щипки горе, една опашка -опашка, в която е сложена себезараждащата се отрова. Това е идеята за подбудителството, защото скорпионът е онова, което можем да наречем в божествата “Аз разрушавам - Аз съм смърт!” и “Аз възстановявам - Аз съм възкресение!” Това е Скорпионът -смърт и възкресение! Когато трябва да бъде свободен от това, което го е направило пленник, тогава опашката му пускаа своята отрова и скорпионът се самоубива. В този смисъл да активизира -от инволюцията да създаде идеята за еволюцията.

Така Скорпионът е едно божество, което гради и разрушава. И затова ще го намерим отразен в творчеството на най-големите умове, и то под различни формули, като вложена тайна. Дори и един Леонардо да Винчи ще го сложи на осмото място в поредицата на Тайната вечеря, защото осмицата е октавният знак на зодиакалите и знакът на равновесието, когато свършва инволюцията и започва еволюцията. Ще го намерим при Рубенс, при Микеланджело, както и в музиката -навсякъде той има своето действие. При един Скарлати е опера -“Фаетон”, при един Сен-Санс -това е романтичната, симфоничната поема. Големите творци (за радост на тези, които познават малко повече тайните знания) са били достатъчно будни да усетят и все с нещо са отбелязвали това езотерично, окултно знание. Достатъчна е една картина да видите на Леонардо -какъв поздрав има между учениците и Учителя им, за да сте наясно, че този човек е познавал окултните тайни, тайните, с които са били обучавани учениците.

Естеството на Скорпиона е неподвижност и твърдост. Безспорно, както казах, основният елемент на тази зодия е водата. (Но скорпионът не живее във вода -той обитава по-влажните места. У нас се срещат малки по размер скорпиони, а в топлия континент те са много по-големи и много отровни по действие.)

Този зодиакален знак попада и под още едно влияние -това на Плутон, т.е. подземния бог, мрачното царство, от което ще се извежда после на светлината (легендата за Персефона, легендата за Орфей...) и с това ще се надмогне тъмнината. Затова когато се търси в Библията един паралел на Скорпиона, не е толкова с Йаковия син Дан, както е казано в някои книги, а с друг от синовете му -Гад, за когото самият Йаков казва, че сега под него властва тъмнина, но той ще я надмогне и ще бъде светлина. Трябва да се види в различните пластове буквалността посветеността и йероглифността на четимото.

А трябва да признаем, че този зодиакален знак е изумително сложен. Като се чуе скорпион обикновенно се разбира -умъртвява всяко нещо. Но той, ако може да умъртвява или да изчерпва злото, как тогава да кажем нещо отрицателно за него. А Скорпионът като силна воля проявява както положителни, така и отрицателни качества. Активен е със своите криле, с които конете препущат (с тази поетичност бих казал), с мистичността, която носи и с подчертаното признание на традицията. Макар и да е мистичен, той е и традиционалист -има чувството на несигурност, когато ще сменя. В отрицателния аспект Скорпионите са подчернато отмъстителни, достатъчно любопитствени и язвителни, за да скроят подбуди за нещо. Могат да разстроят живота на някого. И тогава, когато се осъзнават като зависими, дали с опашката или с жилото, ще отравят живота на подтискащия ги или собствения си, макар че колкото и да са властни, все пак в семейния си живот те обичат дома и се подчиняват на другата воля. Не им липсва (както на всички) сребролюбие, размери на лъжа и чувството на подстрекателство. Тъй като Скорпионите по същина трябва да рушат и трябва да възземат, трудно е да се каже, дали идеята за едно подстрекаване на някого да се разграничи с нещо, не е един елемент, който след това ще изведе до едно възкресение. Но в никакъв случай това не бива да бъде основа, защото може да се превърне от подстрекаване -в корист и тогава рискът е голям.

Скорпионът е полярен и вие трябва да намерите тази рамка -тези Везни, които го предшестваха. А Везните имаха един знак -кръста, двубоят между Дух и Материя. Трябва да се намери тази везна на равенството!

Неудачните периоди на Скорпиона са от 20 януари до 22 феруари и от 22 юни до 21 юли. Съдбовните години, както знаете, са през 7 и за тази зодия започват от 39. Щастливият ден или ден, в който могат да бъдат властни е вторник. Хубавото им число е тринадесет. Едно и три прави четери: това, което е кръстът -вечният двубой; това, което е Разпятието. Техният вълшебен камък, ако можем така да се изразим, скъпоценният им камък е аквамаринът, за който има цяла една легенда -за Пиер Абелар и Луи Елуиза. Тя е една много хубава енергия, много хубава легенда. На тази Елуиза е наречен аквамаринът -камъкът на Елуиза. Даже той е наречен камъкът на щастливите дни, защото когато по принуда Елуиза и Пиер са разделени, тя му дава пръстен с този камък. (Пиер Абелар, роден в 1072 г., е един голям ум -голям философ, мислител и богослов, който създава цяла една система.) Други камъни, които хармонират със зодията, са топазът и коралът. Украшения, в които те най-предпочитано се носят, това са гривната или пръстенът. Ведно с това имаме магнитът, който наистина е много важен, както и т.нар. минерали като киноварът. От киновар в древността е правена боя, с която художниците са работили.

Този зодиакален знак под въздействието на Марс изявява още независимост, силна амбиция, изпълнителност, една вярност на голямото дело (въпреки кавгата, свадата, които не са чужди на никоя зодия в нас). Скорпионът е много действен. Оръжието, с което борави е от размера на късите, а от тях той разполага с най-дългото, т.нар. кинжал. (Има три вида -къси, средни и дълги оръжия.) Скорпионът не може да употреби друго освен отрова, самопроизвеждаща се в неговата опашка.

В египетската астрология този зодиакален знак, в периода 23 октомври -3 ноември, е изразен с божеството Гор, което се счита син на Изида и е подготвян за борба срещу Сет -неговия чичо. Сет убива Озирис, а Гор унищожава Сет. Но Озирис възкръсва след това, събран от Изида. Виждаме, че е сложена идеята за унищожението и възкресението; има и идеята за милостта и за отмъщението; запазена е идеята за личното благо, жертвано в идеята за обществената необходимост. Така трябва да се трансформира, да се роди нетърпимост към лъжата и лицемерието, за да се дойде до една обич в жертвата към другия.

Другият период от този зодиакален цикъл, в тази същата египетска астрология (от 4 октомври до 21 октомври), е изразена със Себек, който е бог на водата (виждате как се повтаря един Фаетон, астралът), на реката Нил. А Нил, когато се разлива, носи какво -и благодат, и опустошение. Тя прелива, залива и в плача се ражда радостта, защото нанася своята благодатност като полива и наторява. След това се сее и жъне. Ето това е Скорпионът в египетската митология. Там ще намерим вече как този скорпионен знак Себек се изразява у жената -в изящността на облеклото. В днешно време трудно можем да намерим изящност, но една египтянка (от зодиакалния знак на Себек), ако видим как се е обличала, наистина бихме се учудили. И сега, когато погледнем по намерените съдове рисунките, се възхищаваме от изящна грациозност на поднесената лява или дясна ръка -това е съвършенство. А днес как ги виждаме на телевизионните екрани -въртят се, като манифестират своите атрибути. Това не е изящност, а съблазън. Съблазънта не е най-доброто чувство на красота -това е истината. Трябва някои да отидат, да се преродят под знака на един Скорпион, за да се научат на изящност, а не да демонстрират сексуалности (които са толкоз древни), защото човечеството се насити на голоти. Себек -Скорпион в жената, жената в Скорпион. Изящност! И общо взето жената Скорпион във всичките митологии е наистина израз на изящно обличане. Това е усет за естетика, размерност в изграждането.

В скандинавската митология зодиакът се символизира в цветя и първата декада на Скорпиона, това е фрезията -изящно цвете, дори като аромат. Тук искам да запазя място и за аромата на другото цвете, което също така влиза в тази зодия -шибоят. Шибоят, това е нещо невероятно! За съжаление градинката на българина помръкна в обикновени изкуствени цветя. Не се сее вече шибой. А Пенчо Славейков така го възпя! -макар че няма нужда да бъде възпяван. Откъсайте си от някоя градинка едно стръкче шибой и ще го носите три месеца все нежно, ароматно... А фрезията в скандинавската митология е израз на безстрашие. Виждате ли, че нежността може да бъде безстрашна. Ние мислим, че е крехка, а тя е безстрашна, защото над всичката наша волевост, над всичката наша даже грубост идва нежността, която ни покорява. Фрезията е и настойчивост. Победа или равновесие -между физика и психология -това е Скорпионът.

Във втората декада е орхидеята -тайнственост и загадъчност. Всеки трябва да има своя хербарий с орхидея -тайнственост и загадъчност, конфликт и прямота, мъдрост и смирение.

И в третата декада това е божурът -здраве, което понася всичко. Бих казал -китка за бойните войни, защото той предимно е червен. Носи справедливост, но и необузданост и символизира дръзкия характер.

Скорпионът излива всичката си сила чрез опашката. Тя е кърмата на плаващия съд, овладяната природа, хипнотичната сила. В целостта си скорпионът е една широка предница, изтъняваща и постепенно минаваща в опашка, където се крие всичката му мощ. Той може да жертва себе си, за да подбуди нисшия свят към йерархията на духовния, по-висшия. И носи вгърнатия тайните на Плутон, на подземното царство, на Адеса.

Скорпионът е единственият, който не може да бъде победен. Затуй незасегнато живее в радиационни места -от радиация не може да бъде поразен. Значи има зодиакален знак, който е надмогнал отрицателното въздействие на атомната енергия. Той единствен може да живее в такава среда без дори да бъде докоснат.

Така Скорпионът е една концентрация на силата на есента и силата на пролетта като бог на разрушаването и на възстановяването -смърт и обновление. Преносно се счита, че той е змията, която изкушава. Логично е, защото именно тя изкушава Адам и Ева, за да знаят що е добро и зло. Ето с тези тайни, които е имала цялата природа, в нейното разгръщане напролет и с нейното разлъчване в есента, Скорпионът или Фаетон се приближава към великия замък на Зевс, двореца на Зевс. Този замък е цялата наша същност, в която се намира и седмият център, или хилядолистникът. Този дворец е иззидан и направен от Хефест (Вулкан, братът на Зевс) -онзи, за когото съм казал, че направляваше действията на силите без физическа намеса, а само с думи. Нямаше робот, а имаше дума, слово: “Да бъде...” -и меховете работят, дават огньове; само с дума: “Да спрат” -и спират. (Алберт Велики* беше направил робот, но Вулкан използва нещо повече от робот!)

Зодия Скорпион има своето величие и своето място и ние ще
Титла: Re: Блясъкът на Скорпион !
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 02:16:21 am
Ние винаги свързваме зодиакалните знаци с Посланието на Планетния Логос, за да можем (всеки в своя зодиакален знак и всеки с всички зодиакални знаци в себе си) в съответното свое служение, да изпълним онова, което едно мирово търсене иска и една лична воля трябва да осъществи. На Скорпиона в Посланието за тази година съответства третата точка:
 

 Отворен е новият храм -там има: олтар, трон и жезъл; чакаме Вашата жертвена дързост!

Ето, тази необходимост на овладяното -да осигурим своята духовна власт. Имаме ли го този отворен олтар у нас? Приложили ли сме отровата на опашката, привършили ли сме своя инволюционен свят, вдигнали ли сме очи към Царство Небесно, а не към Плутон, не към Адеса? Имаме ли своя трон? Да. Зевс стоеше на него. Фаетон същото искаше -стигна донякъде. Хвана юздите, но не можа да надмогне земното притегляне и се върна до своята Еридан, до своя астрал. Имаме ли своя жезъл? Да. Имаме го, защото възземащият се нагоре Орел е, който ще ни заведе в царството, където може и трябва да се тронува. Овладяното земно притегляне, възмогата чрез крилатите коне и измерената безстрашност! Трагично е, когато някой не измери и в безразмерността си е ударен по-жестоко, отколкото тези, които имат чувството за мярка. Какво е нужно за всичко това -нужен е един жизнен поглед и един жертвен път. Нужно е онова, което няма да каже на Христос: Махни се, защото Ти прогони стадата ни и те погинаха в морето. Казаха го тези, които не можаха да се радват на освободеното адесово начало в човека, т.е. от страстите, които Той премахна от бесуващия, а останаха да плачат над своите материални блага. Ето това е необходимостта от жертвена дързост, за да може онзи, който ще овладее жезъла, да го употреби така, както беше даден на Моисей -да каже на канарата: Дай вода, защото моите деца са жадни или да може да употреби своята власт така, както Христос каза на самарянката: Къде е черпалото ти, дай Ми вода. Тя не можеше да Му даде, но Той каза, че има вода, от която се не ожаднява. Дай ми Учителю! Дай! -ето тази жажда, това предолтарно служение, този жертвен и дързостен път са, които съединяват Скорпиона в неговата инволюция и Орела в неговата еволюция. Това е голямото в Посланието -имаме го като задължение за една будност, която времето ни носи.

Другото от Посланието, с което е свързана зодията е Евангелието на Марко глава 8:

31. И начена да ги учи, че Син Човечески трябва много да пострада, да бъде отхвърлен от стареите, първосвещениците и книжниците, и да бъде убит, и на третия ден да възкръсне.

32. И говореше за това открито. Но Петър, като Го взе настрана, захвана да Му възразява.

33. А Той, като се обърна и погледна учениците Си, сгълча Петра и рече: махни се от Мене, сатана! защото мислиш не за това, що е Божие, а що е човеческо.

Когато дойде разлъката, когато е употребена отровата от опашката, идва страданието, както е казано тук, че Син Човеческий трябва да пострада. Той трябва да изходи един Голготски път, за да даде идеята за Възкресението (за първи път на човечеството), трябва да извърши двубоя между Дух и Материя и да започне Духът да доминира. Ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне! Затова е скрита идеята за възкресението в Скорпиона. Затуй двете начала са дадени -разрушение и възстановяване. Но ние винаги носим един Петър, съмняващ се, който има поглед за земята, а няма бъдеще в очите. Петър, който Го наставлява, който Му говори и Му възразява. Носим своето пратеничество, носим и своята съпротива -вътре у нас, Петър -човека. И не случайно върху човека трябваше да се сгради храмът. Но на същия този Петър, който в нас много често се обажда, Той рече: Махни се от Мен, сатана! Освободи Ме в жертвата, защото освен човешкото, има и желание на Фаетон, който иска да срещне своя Скорпион. Защото падането не е страшно, то е потребно, за да може да се родим отново и да побеждаваме. Учението, опитът -това е полето, на което трябва да се осъществим. Махни се от Мен, защото мислиш само за земните неща.

От Агни йога на зодия Скорпион съответства параграф:
 
  563. Всяка самостоятелност бива поощрявана. Но може ли да се порицае желанието да влезем във връзка с Учителя, когато идва време да поискаме съвет и да се проникнем от общата аура? Винаги се е казвало: първом бурята, после гръмотевиците и след това -тишината. На този глас на тишината са приписвали безмълвието. Но и свръх този глас има и друго общуване. Вий знаете как се предава гласа на Учителя. Но може да се съедините в съзнанието, без да прибягвате към думи, мигновено пренасяйки съзнанието си в съзнанието на Учителя. Почти преставате да чувствате себе си; само окръжността на Чашата е пълна с непосредствено чувстване. Такова сливане стои по-високо от всякакви думи, защото то е източникът, който подхранва интуицията. Разбира се, трудно е да се достигне до това състояние, но при разширението на съзнанието то идва естествено, ако не му се правят спънки поради незнание. Това съзнание обгръща всички видове общение.

Защо Учението трябва да бъде прието като основа на съществованието? Ако някой почне да приспособява Учението към своята собствена личност, той ще изгражда постройки, без да се грижи за основанията. Частичният стремеж води към разкол и не ще доведе до възраждане. Всички гибелни резултати са причинени от частичните стремежи. Те пречат на човека да се усъвършенства и да очисти чувството си за красивото. Но без това качество е невъзможно сливането на съзнанията.

Наистина, всяка самостоятелност, всеки роден иск за вода от кладенеца на живата истина трябва да бъде поощряван, но в никакъв случай пък не може да бъде порицавано желанието или волята да се слеем, да влезем във връзка с Учителя. Това е битие. И тогава вече тази обща аура да закрепи твърдото убеждение за жертва, макар и да имаме падането на Фаетон на земята. Защото желанието да се влезе в една аура, това е тя да ни облъчи в едно сияние, да сме надмогнали личността си.

“Първом бурята, после гръмотевиците и след това -тишината.” Така е -нещо трябва да разлюлее нашия клон, ако искаме да падне плод. Ако не може бурята да откъса плода, тогава гръмотевицата е, която ще ни го донесе и когато буря и гръмотевица са обгорили с пламъка си нашето щение, тогава настъпва часът на тишината. Това е великото безмълвие. След всичката буря и гръмотевичност човекът влиза в царството на тишината. И тогава той е в общение, тогава се предава гласът на Учителя. Учителите не говорят високо, а шептят тайната. Тя е вътре. Затова Христос казва (ясно е, че имат очи; ясно е, че имат и уши): Тези, които имат очи, ще видят; тези, които имат уши, ще чуят. Какво значи това? В часа на тишината да се чуе тайната.

“Почти преставате да чувствате себе си; само окръжността на Чашата е пълна с непосредствено чувстване. Такова сливане стои по-високо от всякакви думи, защото то е източникът, който подхранва интуицията.” Чашата (именно сърцето) ще бъде препълнена и тогава ще нахрани откровението на интуицията. Това, което искаше детето от своя баща -да мине по неговият път, който е царствен, да знае да управлява и да дава слънце на всички.

“Разбира се, трудно е да се достигне до това състояние, но при разширението на съзнанието то идва естествено, ако не му се правят спънки поради незнание.” Виждате колко ясно -“поради незнание”. А какво беше казал Той: Не бихте имали грях, ако не бях ви казал. Казаното е именно светлина. Мъдростта е зрение в пътя на нашето възземане.

“Ако някой почне да приспособява Учението към своята собствена личност -съблазън, за която всички си имат по една, две валенции -той ще изгражда постройки, без да се грижи за основанията. Частичният стремеж води към разкол и не ще доведе до възраждане.” Това, което много пъти съм казал: капка в океана на еволюцията, а не лично сребреене над някакъв цвят свой. И когато наблюдавам понякога стремежите и непоносимостта един към другиго, виждам, че те се дължат до известна степен на това -стремеж към разкол.

“Те пречат на човека да се усъвършенства и да очисти чувството си за красивото.” Казвайки “красиво” тук не се говори за жеста, а за хармонията.

Ето защо и третата точка от исканията се хармонизира със зодия Скорпион:


Поискай, Господи, послушание, което ни освобождава от себичност!

Няма да зидаме храм на разкола. Поискай послушание, Господи, което ни освобождава от себичност, от личен стремеж. Разбира се, човек трябва да е личност, човек трябва да е същност, за да може да направи себе си храм, защото Той беше казал: Там където са двама души в Мое име, Аз съм при тях.

Това е Скорпионът, това е Посланието, това е йогознакът и личното ни търсене. Нека в тази зодия във всички времена да послужим!

* Гръцкото “ph” може да се прочете “ф” или “п”. Предшествениците ни казваха Паетон поради близостта и давлението (преди Освобождението) на гръцката култура в България.

*Алберт Велики - голям алхимик, учен и философ (1193 - 1280)

В.Толев

Титла: Re: Блясъкът на Скорпион !
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 03:10:26 am

Осми подвиг
ПОБЕДА НАД ЛИРНЕЙСКАТА ХИДРА
или СКОРПИОН (23 октомври - 22 ноември)

Учителят повикал Херакъл, Син на Бога и син човешки, и казал:
- Време е да застанеш пред вратата на следващия, Осми подвиг, сине мой. Зла суша нападна хората. Нивите опустяха и хлябът им не стига. Бог Нептун се смили над хората и удари с жезъла си по една скала, откъдетобликна студена благодатна вода. Всички се развеселиха, но внезапно в една блатиста местност край град Лирней се появи огромна деветглава хидра.Тя започна да напада хората и добитъка им, унищожава посевите и безмилостно убива всичко, което се изпречи на пътя й. Хидрата има девет глави, едната от които е безсмъртна. На мястото на всяка отсечена глава израстват веднага две нови. Ще я убиеш, само ако успееш да отсечеш безсмъртната й глава. Не разчитай на обичайните си оръжия, ако искаш да я победиш.
Херакъл мълчал и търпеливо слушал.
- Мога да ти дам само един съвет - продължил Учителят. - Когато подвиваме колене, ние се възвисяваме, когато се покоряваме, ние завоюваме,когато се предаваме - придобиваме. Върви, Сине Божий и син човешки, и победи.
Херакъл не казал нито дума, поклонил се на Учителя си и тръгнал.
Блатото на Лирней било страшно, зловонно място, където смъртта дебнела всеки осмелил се да навлезе в него. Неговите зловония тровели въздуха на целия район. Героят дълго обикалял около блатото, докато свикне с отровния въздух, внимателно навлизал и бързо се връщал, подведен от плаващите затревени места. Много от тях изглеждали здрави, твърди островчета, но щом стъпел, те бързо потъвали под тежестта му. Най-после разбрал къде има твърди места, навлизащи навътре в тресавището и предпазливо се промъкнал към центъра на блатото, където се намирало леговището на хидрата. Хидрата била скрита в своята дълбока пещера,където царял вечен мрак. Героят я зачакал да излезе. Минавали дни и нощи, но тя не се появявала. Тогава той прибягнал до хитрост. Натопил стрелите си в една яма с вряща смола, запалил върховете и ги изстрелял вътре в пещерата. Уцелена и обгорена от горящите стрели, тя изпълзяла навън, деветте й разгневени глави изригвали потоци огън. Хидрата излязла цялата от пещерата – огромното й змийско тяло се гърчело и мятало на всички страни. Тя била родена от всички най-подли и зли мисли, сътворени от хората от самото начало на времената.
Хидрата се хвърлила към Херакъл и се опитала да обвие със змийското си тяло краката му. Отскочил встрани, героят й нанесъл такъв мощен удар, че отсякъл една от главите. Главата паднала в блатото, но веднага две нови израснали на нейното място. Докато отсичал следващата,Херакъл си дал сметка, че така увеличава броя на главите й. Без да спира борбата, той се замислил и си спомнил думите на своя учител: ние се въздигаме, когато превиваме колене. Героят оставил меча си, паднал на колене, сграбчил хидрата с голи ръце и я издигнал високо, над зловонните изпарения на блатото. Над изпаренията тя трябвало да диша чист въздух и да гледа в ослепителните лъчи на слънцето. Задушена от чистия въздух и светлината, хидрата бързо започнала да губи сили. Тогава Херакъл си спомнил как победил гиганта Антей и неговото обещание, че пак ще се срещнат пред Осмата врата. Напрегнал всичките си сили, той твърдо задържал хидрата високо във въздуха, над зловонните води на блатото.Главите й една след друга клюмвали, изнемогвайки на слънчевата светлина.Херакъл забелязал една, която все още не била изтощена и с един удар отсякъл безсмъртната глава. Мъртвото тяло потънало в блатото, а героят закопал дълбоко в земята безсмъртната глава, като затиснал мястото с огромна скала.Върнал се и мълчаливо застанал пред Учителя си.
- Победата е удържана, - казал Учителят. – Светлината, която струи над победилите в Осмия подвиг герои, вече сияе над главата ти. Ти прибави към своята светлина и светлината на този подвиг.


АНАЛИЗ НА ПОДВИГА
Отново се намираме пред легенда, разказана като детска приказка. Но езотеричната тайна  на траките пази кодовете на сложния Път, извървян от душата при изпълването й с духовност и свръхсъзнание. Деветте глави на хидрата илюстрират деветте специфични качества на живота ни, които дават безсмъртна сила на натрупаното в ума ни зло. Злото е безсмъртно именно по тази причина – защото ние го подхранваме непрекъснато. Три пъти по три изпитания бележи подвигът, който приключва това подхранване на злото. Отсичането на главите на хидрата илюстрира опита на много хора инцидентно да отрежат някой от пороците в живота си, но тъй като нямат системни постижения в духовното развитие, най-често на мястото на преодоления порок израстват нови. Отсичането на всеки лош помисъл ражда нов, защото тъмната ложа се грижи на негово място да поникнат два нови. Нека си спомним евангелския разказ, когато един дух бил прогонен от човека, как той отишъл в зловонно блато, повикал още седем духа и като се върнали, завладели отново душата на човека. Вместо от един, душата вече била обсебена от осем духове. Тъмните сили атакуват само чистите души-тези, които може да провокира и унищожи. Да победиш злото означава да се издигнеш нависоко, отделяйки се от зловонието на живота. “Тъмната пещера”, в която се крие хидрата сред блатото – това е нашият ум, който живее обграден от нашите мисли. Алчност, злоба, интриги, лъжи, кражби, убийства и какви ли не хитрости на ума задушават чистите намерения на душата.
Слизайки дълбоко в пещерата на нашия ум, до нивото на собственото ни подсъзнание, ние можем с огъня на своята лична преценка да извадим на светло деветглавата хидра на истинската си същност. Горещите стрели на ловеца са онези примери и случки в живота ни, които могат да ни дадат ясна представа как да измъкнем от подсъзнанието си капаните на собствения ни ум. Казаното не се отнася само за нашето сегашно съществуване, а за всичките натрупани зли мисли през различните ни прераждания. Когато душата се пробуди и човекът тръгне по пътя на своето духовно усъвършенстване, той се среща за първи път със страшния набор от натрупани в подсъзнанието му постъпки. Те са пълен комплект на всичкото зло, което той е реализирал през своите предишни съществувания. Сега, в този живот, в подходяща ситуация, ние трябва да положим максимални усилия да извадим на светло всеки детайл от този древен капитал на личния ни опит и да го изличим от съзнанието си. За да извършим този велик подвиг, трябва първо да паднем на колене и сграбчвайки хидрата на ума си, да я изтощим, докато най-дълбоката й същност проличи и тогава безжалостно да унищожим корена на злото в себе си (безсмъртната глава). Безсмъртната глава на хидрата е нашето въображение. Не това, което интуицията ни подхранва и насочва, за да следва душата своето предназначение, а хитрото спекулативно въображение на ума, чийто плод са всички постъпки, имащи за цел да надхитрят или унищожат други души в своя полза. Въображението, когато е плод на селективната дейност на ума, прави своите изводи въз основа на опита, докато интуитивното въображение работи с духовното достижение на душата по пътя на еволюцията си. В живота на човека тези два вида въображение не са съюзници, а воюващи същности в самите нас. Те са истинското оръжие на Ума и Душата в състезанието за надмощие. Нека да запомним като главен извод от осмата битка на душата с ума: всичко в живота, което е основано или има за цел състезание, е продукт на низшия ни ум и управляващата го тъмна ложа. Днес не си даваме сметка, че от образованието до реализацията в професията– всичко е състезание и надпревара, игнорираща чистото отношение между хората. Висша възхвала раздава обществото към победителите, дори когато съзнава прилагането на хитрости. Няма по-вярно определение за коварен ум от девиза: Победителите не ги съдят! Обществото – да, но съдбата?...
Няма по-страшен мотив за ума, подведен от тъмната ложа, защото душата изплаща тази мнима победа многократно по-тежко. За да се спаси обаче от тотално изкривените критерии за благополучие, духовният човек трябва да загърби цялото зловоние на живота, да се въздигне сам до слънчевите лъчи и чистотата на поведението, за да убие в себе си коварните плодове на хитрия ум – въображението.Но как можем да променим себе си, ако преди това не сме застанали на колене пред делата си?
Хидрата е сбор от злините през всичките векове на човешкото съществуване. Там, в Скорпион,те са се наслагвали, докато придобият мощ и се върнат на земята като огромен бич за хората. Всяко злонамерено човешко дело, на отделната личност, е станало част от всеобщото зло. Но Херакъл (душата) вече е Син Божи и син човешки, което ще рече, че той трябва да се бори принципно със злото, със злото на цялото човечество,а не само с плодовете на собствения си ум. Той, ученикът, мълчаливо изслушва Учителя си и осъзнавайки, че хидрата наистина живее в него,тръгва на поход срещу нея. Смирението, преклонението и готовността да се стори нужното, каквото и да е то, му дават мъдростта да прозре ролята на светлината и чистия въздух.Опитът, придобит в предишните битки, идва навреме. Спомнил си за Антей, Херакъл вдига високо хидрата– той не крие пороците си, мислите си и което и да е свое качество, а ги изважда навън и ги вдига високо над себе си, за да ги победи.Безсмъртната глава умира последна – спекулативният ум живее в нас и непрекъснато подхранва мислите ни с коварни идеи. Низшият ум умира в нас последен, но с неговата смърт, по точно – с победата над него,Висшият ум се прочиства окончателно.
Деветте глави, както казахме по-горе, са девет отделни части, нива на нашия низш ум. Първите три илюстрират проблемите, свързани със секса,комфорта и парите. Вторите три - със страха, ненавистта и желанието за власт. Последните три са гордостта, дистанцираността и жестокостта.Тези са деветте сили, безсмъртни и непрекъснато поддържани от тъмните сили, за да не може съзнанието ни да се откъсне от този коварен живот. Те са зловонието на живота. Те са благоденствието на невежия човек и злото за просветления, основна причина за намаляването на продължителността на живота. Затова осмият подвиг е необичаен и изключително специфичен при изпълнението. Не случайно Учителят предупреждава героя, че оръжията няма да помогнат в тази битка. Немислимо е за един воин да падне на колене пред врага, но точно в това се състои тънкостта на подвига.Непросветлените хора гордо воюват, застанали непоклатимо на позиция -сражавайки се геройски за удоволствията на живота. Жънат победа след победа... И това продължава хилядолетия. Вече е толкова естествено, че никой не забелязва безсмислието на борбата. Днес цялото човечество се “бори с живота”, за да оцелее или да постигне измислените си цели. Всичко в този свят “от игла до конец” е постановка на тъмната ложа и хванатото ни в капана себелюбиво съзнание.

Астролозите говорят за Бял и Черен Скорпион.

Черен Скорпион е този, който все още гледа на света като на полесражение. Събитията са сражения, а хората противници, освен ако не допринасят за личния му успех. Такива хора използват всички и всичко, което им служи, но рано или късно отстраняват или унищожават и приближените си. Дори собствените си съюзници. Черният Скорпион унищожава всеки, който се изпречи на пътя му. Не става въпрос само за физическо унищожаване, а за цялото многообразие на вариантите, чрез които може да се елиминира несъгласният. За тези хора няма препятствия и непозволени средства – те воюват, а това означава, че всички средства са допустими.Така душата им затъва непрекъснато в зловонието на собствените дела (разбойникът отдясно на Христос, на Подвижния кръст). До прераждане, отново в Скорпион, но с характер, допринасящ за изкупуване на грешките – една много тежка,изпълнена със страдания и унижения съдба. Или още по-страшното –окончателно преориентиране на душата към йерархията на злото. Тогава тя се превръща в служител на тъмната ложа. Единственият случай, когато злото е чист продукт на човешката дейност е този – защото тъмната ложа води своите битки чрез хората, чрез човешки същества, приели да й служат и превърнали се в демонични същества (дяволи). Не говорим за обсебените души, които могат да се окажат несъзнателни приемници на зли сили, а за човек, превърнал се в демон заради злото в себе си. Въпреки, че за съжаление много от обсебените стигат до същото.
Бял Скорпион е този, който се е отказал да воюва. Неговите цели не да да побеждава, а да се възвисява и утвърждава в душата си висшите цели на съществуването. Рано или късно този Скорпион ще се преобърне окончателно, дори ако още не осъзнава тези дълбоки сценарии на живота,учещи го да върви самостоятелно по пътя на просветлението. В осмия си подвиг Херакъл е Бял Скорпион.
Срещу всичко изброено Херакъл противостои с три свои качества,придобити в предхождащите подвизи: смирение, мъжество и способност да различи безсмъртната част на порока в себе си – онова, което няма да умре, дори ако победи всички други свои пороци. Да си припомним, че в предишния, седми подвиг, героят придоби качеството смирение – сега именно то му дава възможност да падне на колене, да победи воинското в себе си и да осъзнае изкривените си понятия за правилно и неправилно. В Дева и Везни, Херакъл придоби качеството Любов, което веднага се прояви,като пробуди в него качеството Мъдрост – другият полюс на правилните действия в нивото “Син Божи”. Принципът Любов-Мъдрост е неразделен и едновременен. Той дава истинската преценка на нещата и бързото откриване на решението на проблемите.
Изброените по-горе девет качества на порочния опит са деветте слаби пункта на Скорпиона, въпреки че непросветленият Скорпион ги смята за своите силни страни на характера. Нека всеки прецени параметрите на своите девет критерия на характера си, за да може да стигне до собственото си решение за поведение и качества. Всяко от деветте качества на душата Скорпион я води към пропадане в блатото на живота и превръщането й в Черен Скорпион. Обикновено дъното се намира в последното – жестокостта, но тя има толкова много форми, че е невъзможно да ги изброим. Все пак нека уточним, че дистанцираността и преследването на своите лични стремежи “с цената на всичко” води само надолу в зловонието на битието. Няма по-критичен зодиакален знак от Скорпиона. Тук душата е подложена на велико изпитание: или пробуждане,преобръщение и поемане по Пътя на духовността (като добрия разбойник),или пропадане завинаги в мрежите на тъмната ложа. Всеки сам решава съдбата си. Всеки сам насочва пътя на еволюцията си.“Не прави на другите това, което не искаш да ти се случва на тебе!” – ето божественото предупреждение към душата Скорпион.
Осмият подвиг се провежда само от душа, която е хармонизирала трите си основни природи: разум, емоционалност и тяло. Когато говорим за тяло, трябва да имаме предвид две основни неща, които провалят организма като качество: храната (всички опиати, месо, цигари и т.н.) и сексуалността, особено хомосексуализма и груповия секс. Казано е за хомосексуализма: мерзост в очите на Бога. На трето място трябва да прибавим и самоубийството, защото лишаването от форма е лишаване от възможност да променим навреме качествата си. Губи се живота, а от там и шанса за по-скорошна промяна. Освен това душата на самоубиеца остава в низките астрални полета, където гъмжи от деградирали души и демони и най-често бързо попада във владение на тъмните сили.Такава душа може да се роди обсебена при следващото си прераждане.И понеже заговорихме за смъртта, нека уточним трите й кризи в зодиака.
В зодиака има три знака, белязани със смъртта: Рак, Козирог и Риби.В Рак - смъртта се отнася до елементалното същество у нас, в Козирог- когато съзнанието узрее, идва смъртта на емоционалната ни природа и в Риби - душата се жертва за другите.Емоционалността, така безотговорно възхвалявана днес, особено в света на изкуствата, е всъщност истинска смърт за душата. Чувствителността,присъща за духовната душа, не бива да се приравнява с емоционалността,която най-често е плод на неконтролирания ум и желания. Не веднъж сме говорили за тотално променените критерии на човечеството в нашата епоха.Тя не случайно се нарича епоха на мрака – Аид (Ад) на тракийски. Подмяната и деформирането на критериите е основен фактор за напрежението, стреса и болестите, породени от неправилно поставените цели. Всеобщият стремеж за успехи, благополучие и върховно първенство пришпорва човечеството в непрестанен състезателен устрем към постигане на временни измислени цели –желания.
Скорпионът е противоположният знак на Телец, знака на желанията. Всичко, което е Телецът, се намира в криза при Скорпиона, в чието сърце свети звездата Антарес, една от кралските звезди.Тя е червена – с цвета на желанието. В Близнаци Херакъл вече се бори с тази звезда. Тогава гигантът Антей каза на героя, че отново ще се срещнат пред Осмата врата. Отделянето от земята, от нейното пряко влияние (страстите), е основната същност на подвига. От третия до осмия подвиг звездата Антарес е конкретизирала качествата на човека и те са нараснали до девет. Всичко на тази земя е двойствено. В сакралните знания Скорпион е напълно заменяем със знака Орел. В българската колобърска символика двуглавият орел има специфична символика и се отнася до голямата битка между двете главни йерархии, ръководещи еволюцията на човечеството– Светлата и Тъмната. В момента преобладават все още силите на тъмната, но след Дванайсетте тайнства на Господ Христос нейните сили все повече намаляват. “Аз съм светлината на света!” – казва Христос. И от тогава възможността на душите да се просветлят и преобърнат към духовното нараства непрекъснато. Този процес се подпомага от три съзвездия, съпътстващи съзвездие Скорпион. Те са Змия, Змиеносец и Херкулес(Херакъл). Змията на илюзиите, описана в Библията, Човекът борещ се със Змея (тъмната ложа, имаща превес в цикъла) и Душата - герой, бореща се за своето освобождение от материята. Забележете, че Херкулес гледа към съзвездие Орел – аспекта на Духа.
Трите съзвездия отразяват началото и края на ученическото обучение за преминаването на душата към посвещение. Ставайки “Син Божи и син човешки”,тази душа е извън властта на тъмните сили и има свой личен път на развитие. Тя е вече обучена да воюва самостоятелно и владее всички оръжия на еволюиралите хора – от меча до смирението (Мъдростта). Трите съзвездия наблюдават този тр
Титла: Re: Блясъкът на Скорпион !
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 04:35:38 am
(http://rds.yahoo.com/_ylt=A9gnMilY_xdHHDIAQVyjzbkF/SIG=12hk884e6/EXP=1192841432/**http%3A//forums.cincybengals.com/images/zodiac/icon_scorpio.jpg)

АНАЛИЗ НА ЗНАКА СКОРПИОН
Скорпионът е вторият троичен знак в Духовното колело и това има изключително значение по отношение на дълбоката промяна в троичната ни природа, която сега има задачата да надмогне себе си и да стане друга. Да се роди човек в енергиите на зодиакалния знак Дева или Скорпион,означава да се проявят в битието трите му тела като самостоятелни функции,без да губят целостта си. Проявява се тяхната специфичност, изявяват се черти на характера, дълбоко скрити в подсъзнанието при другите знаци.Докато Дева успява да съхрани този троичен процес на същността си, при Скорпион те трябва да се изявят, да се проявят, за да има възможност човек да прозре собствената си същност. Само тогава може да схване ясно мястото,където се намира в еволюцията на човечеството, да изпита разкаяние и желание за промяна, които ще го превърнат в защитник – както става с
разбойника отдясно на Христос. Всичко, което казваме тук, се отнася за непробудения Скорпион или за този, който все още има какво да отработва в някоя от трите си същности.Троичността се свежда до нашите три основни тела, които имат определящо влияние над мислите, делата и идеите ни. Тези три тела са: Физическото (Физическото и Енергийното тяло), Емоционалното(Емоционалното, Астралното и Низшият ум) и Менталното ( Висшият ум,Низшият ум и качествата на Въображението). Координацията, отношенията и дейността на тези три основни тела дават специфичността на човешкото съзнание. Те се наричат още Форма, Душа и Дух. При Скорпион действат заедно и самостоятелно – имат изявен превес в някои моменти от живота ни над другите тела. Затова човек трябва да изживее тези промени на трите тела вътрешно (при Дева) и външно, чрез проява в обществото (при Скорпион). В графичния знак всяка от отвесните линии е символ на тези три наши същности. Но сега умът ни, третата същност, е насочена навън като стреличка.
Този символ илюстрира цялата насоченост на човека към изява и реализация. Всички душевни и интелектуални качества стават източник на възможности за набелязване на цели и безкомпромисното им постигане.За съжаление този процес е толкова мощен, че често води до заслепение и провали, които душата въобще не може да схване. За непросветления Скорпион те са блестящи лични качества и постижения, а стреличката се превръща в оръжие за поразяване на противниците – физическо или психическо, все едно, навсякъде пътят на този Скорпион е осеян с трупове.
Духовният Скорпион обаче разбира, че е попаднал в капана на страстите и главоломното пропадане в материята, а кармата му става лоша, което ще застави Съдбата да изгради в следващите му прераждания тежки и безкомпро мисни изпитания. Затова наричаме знака Скорпион знак на дълбоката духовна и интелектуална криза, знак на преобръщението.
Който успее да се преобърне, разбира се, защото мнозина няма да извършат този акт на себеосъщест- вяването.
Както не успя и разбойникът отдясно на Христос. Разбойникът от лявата страна на Христос схваща преломния
момент в живота си и преобразявайки се, спечелва обещанието да не бъде забравен от Сина на Бога. Всяка душа, родена под знака на Скорпиона, днес е в тази трудна позиция на съдбата си.Когато душата Скорпион успее да прозре своята психика и да схване напълно погрешния си начин на живот, този стреличка се извива и се забива в собственото й тяло. Тогава тя става Бял Скорпион – предпочитащ да унищожи себе си, но да не наранява другите. Виждаме как тройната душа на Девата разгръща третата си същност, “запетайката” и я превръща при Скорпиона в стрела, в оръжие за проява. Синтезът на душата Дева става източник за дейност. За добро или за зло – това вече зависи от просветлението на ума ни.
Когато Стрелеца правилно пренасочи своята душа и интелект, цялата си природа към добротворство и помощ на страдащите, тогава Съдбата слива трисъщността в триединство и душата става стрела – тази, която ще видим в знака Стрелец. Тя е енергия, върху която лежи знакът на духовния синтез на опита – чертичката върху стрелата на Стрелеца.Чрез преобръщението, което извършва добрият разбойник, апостол Петър, апостол Павел и др. показват през каква тежка криза трябва да премине душата Скорпион, за да прогресира духовно. Такава криза
изживява и Юда Искариотски, но твърде късно, за да има полза от нея – той видя делото си и осъзна ужаса на извършеното, без да има възможността да се преобърне. Остана му само смъртта, която го раздели с живота, но
не и със следствието. Самоубийството му е акт на преобръщение, което е второто лично благоволение на Господ Христос към неговата душа. Но тава е друга и сложна тема.
В Скорпион троичната ни, погрешно ориентирана в живота природа има възможността да извърши подвига на про- мяната, осъществяваща ново начало и даваща нови възможности.
Всички преобръщения стават само в този знак.
 Винаги чрез драстична криза и незабавно последвали  събития.Въпросът е дали ще си спомнят за нас или ще се обесим ужасени от себеси. Няма по-драстични енергии от тези на Скорпиона, но като скалпела на хирурга те имат за цел да ни спасят от разложението, от смъртта на душата,а не на тялото.

 Душата Скорпион е душа, стояща на ръба на дълбока пропаст: или литвате като птица към небето, или пропадате на дъното. Товае сакралната същност на този графичен знак.

ДУШАТА СКОРПИОН С АСЦЕНДЕНТ:

ОВЕН
Душата Скорпион с характер на Овен е в особено критично състояние,защото огънят на асцендента подсилва неуморната борбена жажда на Скорпиона за победи. Устремът на характера на Овена и предпазливостта на Скорпиона отработват способности, на които рядко може да се противостои.Тази душа трябва да постави нача- лото на своето духовно обучение,получавайки щедро енергия от Овен, но ако не е стриктна и отговорна към всеки детайл от действията си, ще последва незабавно поражение. Дори когато печели битките и трупа непрекъснат актив от успехи, тази душа стресира приятелите си и всички, които са близо до нея. Надмощието на огнената природа на характера движи делата без почивка. Тогава “кобилите-човекоядки” ще се подчиняват на тази душа, но усетят ли се свободни, ще настане голяма касапница. За да овладее положението, човекът ще трябва
да се смири до жертвеност, което е все още невъзможно за скорпионската същност. Следва атака и след нея поражение – духовната душа се учи да не атакува, да се смирява – нещо трудно, почти невъзможно за енергичния
Скорпион-Овен. Огледайте се, вижте кои са ви приятелите, потърсете изявения Козирог, когото съдбата ви е пратила и ще разберете ясно каква е насоката на правилните ви действия. Няма просветлен Скорпион, който да
не е получил своя духовен водач – Козирог, който е дошъл като приятел, но ще си отиде като... дано ви пази Господ от това. Като двамата разбойници,между които стои Христос (Козирогът), съдбата ще наблюдава кой как ще се прояви спрямо пратения учител. Всичко е във вашите ръце и вашия ум.Имате енергия, просветлили  се, следвайте пратеника – отнася се за всички Скорпиони с асцендент Овен и за двойния Скорпион най-много.

ТЕЛЕЦ
Щом сте с асцендент Телец, значи вече сте преодолели кризата и вървите напред. Сега ви предстои само едно: впрегнете цялата си емоционална природа в една единствена цел – да освободите дейността на третото око.
Кризите ви ще са в жаждата за удоволствия, особено в секса. Няма по-сексуален знак от вашия – оста Скор- пион-Телец е лоното на половатаемоция, сърцето на жестокия капан на съдбата – тук лежи минотавърът,който яде хора. Еднобрачието е вашето спасение. Съпругът е олтарът на жертвата, защото психотронното око не работи, когато емоциите са водещи в живота на човека. В тази позиция имате да изграждате в себе си желязната
дисциплина на вървящия в лабиринта дух, търсещ и следващ светлината на Критския бик. Прочетете внимателно репликите на трите циклопа Бронт,Стероп и Арг, там ще откриете какво трябва да придобиете като нови черти
на характера си, за да можете да стигнете до Светилището на бога.Втората опасност за вас са парите и всички свързани с тях удоволствия– преобърнатата душа ползва само толкова от материалните блага, колкото са й нуж- ни, за да оцелее. Всеки излишен лев ще бъде тежък товар за вас,когато трябва да вдигнете на плещите си Земята. Понякога сте толкова агресивни в стремежа си да победите, че разблъсквате другите, без да виждате новата си цел – свръхсетивни качества, придобити от личното ви смирено поведение и овладяната емоционалност.

БЛИЗНАЦИ

Характер, който трябва да ви заведе в лабиринта и да ви постави на изпитанието да се научите да виждате свет- лината на божествения Бик –звездата Алдебаран. Цялата ви устременост да преодолявате всичко и да трупате опитност ще бъде напразно хабене на сили, ако не успеете да се изпълните със светлината на звездата. Двойствената ви природа не може да понесе другите да побеждават, а вие да се правите, че ни ви засяга, но можете да убедите себе си в новата цел на живота ви – ученичеството. Тогава какво ви засяга кой какво ще каже и мисли?! Ако спрете да разчитате на интригата, защото имате вкус към нея, ще доловите правилната настройка
на интуицията си. Всеки може да завиди на Скорпиона за интуицията му,а на Скорпиона-Близнак тя често му е в излишък. Чрез нея ще вървите успешно към Градината на Хесперидите.Главната опасност за вашия характер е, че се опитвате да се прилепяте към другите хора в стремежа си да им помагате, защото неволно ще ги наранявате, отнемайки им личната инициатива. Представете си активността на Скорпиона и услужливостта на Близнака, сти- гащи до натрапчивост – не сте ли една голяма досада за околните?
По-добре е да се опитате да различите двойния човек в себе си – Полукс и Кастор, да помогнете на Кастор да отвори интуицията си до пълно просветление. Мистичност и болести – това е вашата нагласа към света и енер- гиите му. Първото засилвайте колкото можете, а второто ще се успокои,когато душата ви овладее емоционал- ността си. Почти е сигурно, че във семейството ви има поне един Козирог – опознайте го, но не го копирайте и ще схванете посоката.

Титла: Re: Блясъкът на Скорпион !
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 04:44:33 am
РАК
Първата голяма битка на характера със самия себе си. Смес от майчинство и агресия. Представете си една амазон- ка  със сучещо от гърдата й бебе и подпрян до нея меч и лък. Двойната природа става категорично противопос- тавяща се на самата себе си – майчинското и воинското. И все пак мекотата на Рака ще ви даде сили да смирите в себе си Скорпиона и да погледнете на хората като на ваши деца, които са го забравили, но вие не сте злопаметни, нали? Пазете се от това качество – то вече не е за вас.
Вие трябва да изработите характер, осъзнаващ масовото съзнание като достигнато качество и работещ усилено за разширяване на собственото си полезрение. Еленът успя да научи Херакъл на две неща: че не е нужно да убива живите души от Животинското царство и че докато не откъснеш от сърцето си дар за бога – няма истинска жертва. Силата и интуицията ви са страшни, когато се налага да браните своите хора. Готовността да атакувате до саможертва са похвални, но трябва да погледнете на целия свят, както Херакъл поглежда към простреляния елен.Това, което вие трябва да хванете, е вашият личен характер. Дръжте го здраво, защото две йерархии следят дали сте готови вече да обичате всичко живо, а не само близките си. Любовта ви трябва да се трансфор- мира във всеобща любов. Ловният ви инстинкт да спре да убива и да се научи да покорява.
Козирогът ще ви привлича неудържимо интелектуално и интимно. Вие трябва да трансформирате и тази черта в характера си – от личната любов към всеобщата обич.

ЛЪВ

Отново вода и огън. Този път огънят на асцендента (всепобеждаващият Лъв) ще трябва да загаси цялата себична природа на жадния за победи и съвършенство Скорпион. Преплитат се две мощни енергии на перфекционизма. И двата знака гонят личното съвършенство и високия професионализъм. В последна сметка осъзнават безсмислието му, но губят много приятели и близки по този път на опита. Склонният към сарказъм Скорпион и силата на Лъва са двете черти на характера ви, които трябва да победите. Ако внимателно боравите с тези си качества, ще успеете да укротите огъня и да постоплите ледените душове, с които заливате волно или неволно околните. Не завиждам на близките ви, ако вие носите върху себе си отговорността да се грижите за всички и всичко в семейството.
Очакват ги ту огън, ту студен душ...
Трябва да промените характера на дейност на хипофизата си, трябва да удържите емоциите на Скорпиона и сила- та на Лъва. Тогава съдбата ще доведе при вас един Козирог, за да ви насочи към нещо ново и важно. Сега е моментът да преоцените битието си. И да насочите цялата си енергия към постигане на духовност. Въображе- нието ви ще придобие нови възможности,които ще ви се струват нереални, но тава е пътят за вас.
 
ДЕВА
Асцендентът ви е носител на тих и спокоен характер, но като имаме предвид емоционалния Скорпион, можем да кажем веднага: внимавайте да не прегазите любовта, опиянени от личния си чар и способности. Съдбата дава шанс на скритата ви природа да излезе на светло и да разбере, че не всички са врагове, които трябва да побеждавате. Вие сте на върха на прелома на войнското в себе си. От страшния Марс трябва да станете любвеобилната Венера или поне така да ги съчетаете, че от делата ви да се родят нови неща. Земята и водата винаги са се разбирали. Едната носи страстите, а другата ги развива. Те са раждащите материи на планетата.
В същото време са мястото, където се сблъскват най-фините енергии на човека – любовта и войнското начало.
С характера си на изключително прикрит Скорпион вие не само будите респект, но и отстранявате хората от личния си живот. Може да сте доволен и спокоен, но това не е животът на ученика. Такъв е и непросветленият Скорпион. Вие можете да се развивате правилно, само ако успеете да освободите в себе си целия опит и да го пожертвате в името на доброто. Ето критичната фаза, когато  Скорпионът изработва характер на Бял Скорпион или отново пропада в плен на черния унищожител. Внимавайте да не наранявате другите, защото ученикът е бъдещ служител на човечеството, а не самоцелен елемент на еволюцията.

ВЕЗНИ
Душа Скорпион с асцендент Везни означава преди всичко човек, осъществяващ личен контрол над самия себе си. Кризите на Скорпиона имат за цел да разлюлеят Везната, докато се научи сама да управлява и хармонизира реакциите си. Изключително емоционалната Везна ще ви праща за секунди при противоположния полюс на ситуацията, а като прибавим и силната чувствителност на Скорпиона, сборът дава непрекъснато люлеене от решение до решение, от възможност до възможност... Изходът е в смелото “хващане” на проблема и здравото завързване на двата му крака – както направи Херакъл с глигана. Задачата е: овладяване на двете емоционални природи на двата знака и поставянето им под властния контрол на душата и разума. Само тогава глиганът на необузданата емоция ще тръгне покорно пред вас. Вие ще обуздаете собствената си природа, а околните ще възкликват одобрително на прекрасния ви характер.Дотогава обаче е нужно много да внимавате със средствата, с които постигате победите си. Всяка непочтеност от ваша страна ще се върне с огромна сила към вас по-късно и за съжаление достатъчно късно, за да поправите грешката си. Ще трябва да понесете следствията, а те не са леки.Вие не можете да се оплачете от пример в живота си – Козирогът не оставя Везна в безпомощност (стига тяда е готова да покори глигана в себе си), без да се намеси.

СКОРПИОН

От самото ви рождение един Козирог насочва вашето внимание  към себе си. Или към всички ситуации, които живо- тът ви поднася, за да схванете правилната посока. От вас зависи като кой от двамата разбойника ще се проявите. Характер на непримирим войнстващ ум или на смирен самопреценяващ се ум, готов да пожертва всичко, за да тръгне по нов път. Двойният Скорпион има този жест на съдбата – да му изпраща нужния човек в нужното време. Осъзнаваме ли какъв шанс е дала съдбата на двамата разбойника на Голгота – в смъртта си да еволюират със скок напред. Вие сте в същата позиция. Носите характера на “добрия разбойник”. Това е шанс за вас. Не го изпускайте – смирете се!
Върнете се и прочетете всичко за Скорпиона – това сте вие в действие.
Сега, в този живот.

СТРЕЛЕЦ
Асцендентът ви подсказва, че имате характер, подходящ за личната ви битка с личния ви характер. Ще се борите със самия себе си, докато паднете поразен от железните пера на небесните птици на тъмната йерархия или смире- ни ще понесете с готовност всички обиди и зли думи. Няма значение,дали са справедливи или не – вие сте вече ученик с доказани качества и трябва да сте готов да преглъщате хулите на света.Много често обаче битката ще е със собствените ви мисли, тези жестоки стимфалски птици, които убиват собствения си създател – вас. Всички зли мисли и хули, които сте изрекли през преражданията преди да се просветли душата ви, сега се завръщат върху вас. Не можете да се сражавате с тях, защото те сте вие. Стрелецът е енергия, която връща всичко обратно върху собственика,но запазва елексира на опита и го подготвя да го изстреля от Подвижния кръст на Кардиналния  – при Козирога. В зависимост от качествата на този опит, Козирогът ще извърши (или ще откаже) посвещение на душата. Така се става служител на човечеството. Траките са извършвали този ритуал в своите мистерии, давайки на душата опорна точка в битието, около която човекът да ориентира бъдещите си постъпки и дела. Не се вълнувайте от нищо, което може да ви отклони от този синтез на живота ви. Козирогът е дошъл, дал ви е пример и сигурно си е отишъл. Но той стои някъде наблизо и наблюдава действията на душата – характера й. И ви очаква в енергийното поле на собственото си съзвездие, където ще се озовете в следващото си прераждане, ако сега мислите ви не ви убият.

КОЗИРОГ
Асцендентът Козирог принципно определя същите качества, каквито всички предходни знаци притежават.По същество данните на всеки характер са базови и строго преценени по отношение на специфичния път, по който душата върви, както определихме в началото. Тези данни имат за цел да принудят личността да осъществи на дело постъпки и отношения, от които да схване правилно какво още липсва в собственото й развитие.Козирогът е принципният отшелник, който се стреми да се откъсне от обществото и да отвоюва своята индивидуалност. Подобен самотник е и Скорпионът, въпреки голямата си чаровност и контактност.Асцендентът в този случай изисква характерът да провери своята приложимост не в обществото, чрез неговите критерии, а в нивото на собствената си индивидуална еволюция.Това е едно начало за бъдещото заставане пред “Вратата на Смъртта” –мястото, където Козирогът заставя душата да отиде, щом е готова. Сега тази роля е дадена на Скорпиона единствено с намерението да бъде подпомогнат при своето окончателно преобръщение, в цялостното просвет- ление на силния интелект и интуитивната душа. Безкомпромисността на съдбата на Козирога (сега ваш характер) трябва да отвори очите на заслепения от блестящата си реализация Скорпион. За посветените общественият блясък е най-тъмната ръжда по Пътя към съвършенство. Строгият и неумолим Сатурн взема под свое покрови- телство такива души и ги води към тежки, но рядко неуспешни изпитания.

ВОДОЛЕЙ
Когато Водолеят реши да ви селекционира характер, не означава нищо друго освен лекота, естественост и много- плановост на изявата. Двата знака се проникват чудесно. Личността и душата уеднаквяват стремежите си, а силния интелект събаря всички прегради по пътя. Следват успех след успех. Най-често в културните среди срещаме този блестящ интелект и чаровен възпламенител на обществото. И така, докато душата внезапно осъзнае, че да си служител е по-велико призвание от консуматор на блага.
Ако капаните на характера не са ви заслепили до умопомрачение, имате шанса да култивирате целия си потенциал и да го подчините на идеята да се превърнете в красив, чисто Бял Скорпион. Тогава идва ред на окончателното ви прочистване. Вашето тяло и вашият ум се нуждаят от пълна промяна на режима ви на живот. Започнете от нещо леко и приятно, после навлезте в дебрите на храненето, чистотата и естеството на мислите си. За вас вече няма друг път, освен да се превърнете в идеален служител на пробуждащите се ваши събратя. Непрекъснато ще ги откривате около себе си – подкрепете ги. Интуицията и интелектът ви ще подскажат кога какво е нужно. Но личните ви прозрения ще настъпят, само когато прочистите безкомпромисно първо себе си.

РИБИ

Ако на света има съдба с нескончаеми кризи, това сте вие – Скорпион с асцендент Риби. Душа на ръба на кризите и характер за окончателно приключване на кармичните отношения чрез конфликти. Впрочем конфликтите стават такива, защото вие често не осъзнавате собствения си път и естеството на изпитанията. Еволюционното естество, а не въобще естеството на събитието. Риби дават характер на Скорпиона, който безмилостно отрязва всички неетични постъпки. Над вас ще прелитат острите стоманени пера на стимфалските птици, щом все още не сте
овладели ритъма на съдбата си. А безсмъртната глава на хидрата (вече вашата душа) ще възражда отново и отново събитията, докато не прозрете, че се сбогувате с цял цикъл от предишната си еволюция. Опитът,придобит тогава, сега трябва да ви послужи да се смирите напълно и да осъзнаете,че когато се жертвате, вие всъщност се възраждате. Когато печелите нещо от живота – всъщност забивате собственото си жило дълбоко в себе си.Спомнете си за разбойника отляво на Христос, който умирайки, прогледна със сърцето си и в съчувствието към страданието на невинния забрави болките на своето тяло. От убиец той стана защитник.
И бе защитен от можещия, от еволюиралия. Знакът Риби отрежда такъв характер – на кризата, на изпитанието до самозабрава от съпричастност към другите.


Спас Мавров
  :-*

Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: pimeto в Октомври 19, 2007, 11:35:25 am
a нещо за риби имаш ли ? :)
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Октомври 19, 2007, 21:51:58 pm
a нещо за риби имаш ли ? :)


Много неща !  :)
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Ashaman в Октомври 20, 2007, 12:27:23 pm
За останалите зодии няма ли по тази тематика?
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Октомври 20, 2007, 16:52:18 pm
Има за всички зодии, но не мога да поместя  толкова  обемен материал тук. Избрах Скорпион, защото аз самата съм родена под този знак  :) Ако имате желание, бих ви посочила източниците от които черпя.
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Октомври 20, 2007, 17:34:35 pm
Тайната на новораждането от "вода" (Луна-Мъдрост) и Дух (Слънце-Любов) е скрита в осмия воден знак от Зодиака - Скорпиона! При осем започва нова октава. Това е знак на голямо напрежение и крайност, така различни, както са двата символа - Скорпионът и Орелът. Поначало всеки зодиакален знак има своите положителна и отрицателна страна. В низшата си степен Скорпионът изродява и ужилва човека - понякога до смърт, за да го събуди и потърси светлината на Истината и точно чрез такива превъплъщения Скорпионът става Орел. Той е свързан с окултната наука, но особено с онези нейни степени, които имат връзка с възраждането, с това, как смъртта води до живот на по-високо ниво. Осмицата е числото на еволюцията и тук е бойното поле между низшата и висшата ни природа. Според качествата на душата, желанията ни създават за нас рай или ад. Тук е злото на Савел и добродетелта на Павел, острата болка и великолепния екстаз. В никой друг знак не може да се намери толкова силен импулс за добро или зло. Той е знакът на боеца, защото Азът трябва да се бори в Скорпиона и след време да излезе победител в тази наистина най-велика, най-страшна от всички войни, без да предаде както Юда Искариотски Христос - Висшия Човек. Издигането от низшето към висшето става чрез приложението на много здравословния първичен двигател - болката.
 
Целта на болката е раждането на Христос в нас! Скорпионът е най-силният от алхимичните знаци. В низшата си фаза е свързан с чистилището, защото човекът наистина гори в ада, за да победи желанията си, пораждайки воля. Ако човекът-Скорпион обича и работи с Духа, му се дават свръхсетивни окултни и лечителни сили. Сила и лечителна енергия са същността на Скорпиона- дейния октавен знак на еволюцията и възраждането.
Всеки един от нас ще си спомни за дома на своя Баща и ще реши да се завърне там като блудния син.Това  припомняне и връщане почти винаги се извършва под знака на този могъщ възобновител и подтикващ към Бога знак.

Но преди това трябва да се мине през кардиналния, централен, свещен седми знак, през Маховика на Зодиака, през знака на Абсолюта - Везните. Пет знака - от Овен до Лъв, са винаги свързани с доброто. Дева и Везни са на границата - особено Везни, а следващите пет- от Скорпион до Риби, са свързани със злото. Ако човек иска да "нагази" в злото за да го трансформира в добро, трябва да потърси във Везни Христовата Мистерия, която ще го уравновеси и направи сътрудник на Космоса. Тук е хармонизацията на душата чрез разпятие. Тук трябва да постигнем равновесие между низшето и висшето, което ще ни даде цялостност- обединяване на тяло, душа и дух. Подчертаната сила на Везни е точно обединяването. Но да го правиш, преди това трябва да достигнеш до вътрешен мир и хармония, постижими единствено в Любовта, т.е. в Христос. Мъдър е този, който избира Михаиловия път към Спасителя и не случайно празника на Михаил е във Везни -29 септември. От друга страна няма по-прекрасен път към духовните светове от пътя на музикално звучащия тон чрез Везни.
С тази звучаща сила влизаме в унисон с Любовта, която е тайната на Живота.
Онова, което някога жреците са постигали с храмовите ритуали, сега се постига с музиката. Днес истинският музикант е йерофант на Мистериите, стараейки се да повдигне чрез тонове човечеството до по-голямата сила на Духа.
След разпятието във Везни, след като балансът се наклони към доброто, идва жилото на Скорпиона и Пазачът на Прага, който може да бъде разтопен и трансформиран със силата на Христовата Любов и Истина. Тогава пълзящият по земята Скорпион се превръща в Орел, жилото възкръсва в крила.
Всички, пропаднали във Везни, се покваряват в Скорпиона. Ето защо в него има толкова противоположни души - напр. Рудолф Щайнер и Сталин, въпреки, че и двамата имат за изгряващ знак Скорпиона. В своята "Тайна вечеря" Леонардо да Винчи поставя Юда Искариотски осми от дясно, като не се брои централната фигура на Христос. Най-великата книга - "Евангелието на Йоан", също е под знака на Скорпиона и има  за символ Орела. В никое друго Евангелие не намираме толкова всеобхватни, преобразяващи, свръхсетивни вечни идеи, които кръжат като орелът във висините, далеч над ежедневните случки на земното поле. Тези идеи са крилете, които ни отнасят до висотите на вечната, Божествена Мъдрост в орловата област на изпълнения с Мъдрост Херувим на Скорпиона. Само "будните" могат да се докоснат до Мъдростта, до Духът. "Центърът на Духа е между веждите" - казва Учителят. И още: "Единственото място през което човешкият дух преминава отвътре навън, това са очите". Енергията, която кръжи около нашите очи, също описва осмица, а центъра е третото око- връзката с Етерния Христос...И най-голямото чудо е човекът със свободна воля доброволно да стане проводник на любовта!!! "Не Аз, а Христос в мен" - това е спасението и за българския народ.

Д.Мангуров
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: pimeto в Октомври 21, 2007, 13:52:13 pm
eee, моля те дай ми за рибите :) аз риба!
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: asdfghjkl в Ноември 01, 2007, 01:51:54 am
Направо ако не те затруднява пусни за всичките зодии като за Скорпиона, ако разполагаш с материали. Това за "инстинкта" на рака има нещо вярно, но предполагам, че и при другите е така. Искаме още.
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Ноември 01, 2007, 05:55:28 am


СТРЕЛЕЦ


(http://amateurastronomy.hit.bg/photo/Galak.jpg)

Млечният път в Стрелец


Бдението е дълг на всяка будност, а всяка будност има предназначение, което трябва да осъществим.

 Не случайно човечеството е определило зодиакалните знаци, внесло ги е в небесната сфера, след това ги е включило и в своите градивни паметници (в египетските пирамиди почти цялата астрология и астрономия са дадени, а и във всички митологии астрологията я има). Така човечеството и в своята земна дейност си е послужило с тези важни небесни сили, които помагат и сътрудничат; които изграждат, или разрушават частица от нашето битие, но във всички случаи са един пръст от ръката на съдбата.

Последният зодиакален знак, това е зодия Стрелец -дванадесетият пръст на съдбата.

Стрелецът започва от 21 ноември (според някои от 22 или 23 ноември) и продължава своето отстояване в декемврийския месец.

Онова, с което искам да започна тази зодия, ние го имаме като народно поверие -“Когато искате някой да ви каже истината, идете при дете, питайте го и то ще ви я каже, защото не може още да лъже.”

Зодия Стрелец е чистата зодия. Казва се, че когато искате да научите някаква истина, когато искате да чуете истината, трябва да идете при Стрелец. Те са прями, понякога доста безкритични в казване на истината -твърде далеч от дипломатичната приспособеност. (В дипломацията компромисът е приемливо явление, стига размерът да не мине границата на приличието; но все пак е компромис.) Така че Стрелецът е зодия на истината. Разбира се, това никак не значи, че безпрекословно я казва, но относно нашата хубава поговорка: “Само при детето ще намерите истината”, тя е с известен аванс над всички други зодиални знаци.

Зодия Стрелец има за свой надслов: “Аз виждам!” Както знаете, имаше “Аз вярвам!”, “Аз искам!”, “Аз действувам!”... -нейният надслов е “Аз виждам!” За символен знак има лък със стрела (лъкът е част от окръжността) -изобразява се с Кентавъра (получовек-полуживотно), който опъва лъка. Забележете недовършеното, нецялостното; забележете еволюцията в прехода от една културна духовна раса към друга, когато налице е човекът, който е горната част на кентавъра, а долната е конят -безспорно неовладяната, голямата сила (за която трябва да се знае, че я имат и дори светът още измерва своите тяги с конски сили).

Зодия Стрелец се намира под щедрото господство на Юпитер. А Юпитер е нещо изключително. Той е не само правдивост, която подсилва лъчевата сила на истината, но и великодушие, топлота, щедрост, доброта, любов. Стрелецът има любов към природата (половината е кон още). Виждате, как всичко е така добре съчетано, така цялостно. Има услужливост, но и гняв; избухливост, но и неподправеност, жизнерадост. И наистина няма по-изявена жизнерадост от тази, която гледате в надбягванията на хубавите коне.

Тази зодия като знак е в пазвите на всички митологии. Най-подчертано се среща в митологията на древните гърци, изразена доста добре, както казахме, в идеята за Кентавъра. Кентаврите -това са едно племе, за което се знае, че живее между планините Пелион и Оса в Тесалия (неукротими, разбира се, защото са и кон, и човек). Най-известният от тях, който може да се нарече учителят на учителите -това е кентавърът Хирон. Още в този момент на себеовладяването на човека, излизащ от животинското си царство, имаме устремена мисъл за анахоретство, за пустинничество, за самост (отлъчване, да се живее сам). Този Хирон е син на Сатурн, бащата на боговете. Като негов син той безспорно е и безсмъртен. Това в митологията е знайно -синовете на боговете са безсмъртни. И за Близнаци казахме -Полукс е син на Бога, на Зевса, и е безсмъртен, а Кастор е на царя и е смъртен. И когато смъртният умира, безсмъртният желае да сдели съдбата му -затова са и вечни близнаци. Това е и голямата им тайна на взаимна жертва -един ден в Адеса, един ден на светлината на Земята. Ето и тук -един безсмъртен кентавър -Хирон, който, носейки бащините дарения, е учител. Живеейки в самост, през неговата школа, през неговото обучение, минават всички велики личности, не само от митологията, но и от живата социална история на Елада. Там ще видите Язон, там ще видите Ахил, там ще видите Асклепий... -живи, големи личности. Единият е предводителят на аргонавтите, другият е водачът на голямата битка в Троя, третият е баща на медицината, четвърти е гениален поет или писател, или философ. А коя е тази школа, която научава ума да овладява тялото. Именно Хирон знае как със своя ум, със своята бащина даденост на прозрение и божественост в безсмъртието да овладее коня -да овладее животинското царство в себе си. Той е, който ще даде обучението -божественото (такъв е произходът му) през царството на животните.

И знаят тези, които се занимават с окултните науки, за произхода и за седемте лъча, през които преминава индивидуализираната душа, за да стане Човек, т.е. да стане Адам. Не случайно Адам е взет от цялата планетна плът; не случайно при Адам заведоха всички животни, за да им даде име -той беше минал през тях. На друг не, водят ги на него -на Адама, на Човека, който е изведен от всичко, който владее всичко -Адаме, ти ще дадеш име на всяко животинче. Не Бог дава имена, а Адам!

Ето този Хирон. През него минават големите личности на Елада. Той им дава мъдрост и сили. Той дава знания на Херкулес как да направи дванадесет чудеса, за да бъде за нас -героят Херкулес; той дава на Тезей тайната да победи; той дава астрономия и астрология на Язон, за да управлява кораба на аргонавтите. Именно в това знание, на което ги е учил, ние откриваме света на културата, на цивилизацията, която тази зодия носи на човека.

Един път Херкулес, когато си играе със своя лък, най-случайно изпуска стрела (ето ви стрелата) и улучва бедрото на Хирон. А стрелата е била натопена в отровната кръв на Лернейската хидра (която Херкулес бе унищожил). Ето защо Хирон е в голямо страдание. (Трябва да разберем, че безсмъртните не умират, но могат да страдат и страдат. Така че някой, ако си мисли, че като стане безсмъртен няма да страда -не, ще страда, за да учи великия урок.) Той страда и то доста болезнено -до такава степен, че моли Зевс (Зевс вече е цар на боговете -друга културна раса е на това място), моли да го пощади, като го дари със смърт.

А едно от исканията на Зороастър какво беше? Безсмъртие. И какво му отговори Ахура Мазда? По-добре е да бъдеш смъртен, за да можеш да имаш възкресение и да научиш великия урок. Виждате ли колко тайни крие всяко нещо.

Така Хирон пожелава смърт, Зевс му я дава и ето на небесата има едно съзвездие -Стрелец. Това е Стрелец -съзвездие, лъч, стрела, лък. Разбира се, той слиза от своите небесни селения в земното ни служение.

А Артемида (Диана) спомняте ли си какво поиска, за да тръгне корабът на гърците срещу Троя? -Ифигения -дъщерята на Агамемнон в жертва и принос. И когато след дълги колебания решават да бъде принесена, тогава тя, богинята на лова, Артемида, която винаги носи своя лък със стрели, поднася сърната и опазва девойката. Така че стрелата и лъкът имат своето дългогодишно, хилядолетно битие в целия митологически свят, а след това, в поЇмодерните наши времена, вече само като зодиакален знак или като развлечение на аристокрацията. Във всички религии, под различен надслов, ще срещнем Артемида, или Диана. Разбира се, че при нея ще намерим и кучето, но то не е отличителният знак на Стрелеца -то е само верността, то само придружава. Големият атрибут на тази зодия, това е лъкът със стрелата.

Във Вавилон Стрелецът се изразява също чрез Кентавъра, в Китай -чрез маймуна, в Египет -чрез сокола. Виждате в различните митологии има и различен символен знак.

В Будизма на Стрелеца съответства моментът на зачатието на Буда, а то от какво беше -от белия слон. Защо? Защото , както казахме, тайната на тази зодия е: “Аз виждам.” И безспорно “виждането” в Християнството е Голготският път, който ни води към какво? -към Разпятието (двубоят между Дух и Материя) и към прозрението. В Юдаизма -това е лъвът, или четвъртият Йаков син, наречен Иуда.

Лъкът като знак още в Египет са го разчитали като сила и са изписвали лък и сила с един и същи йероглифен знак. Ето защо Кентавърът е овладяна сила от човека и затуй на него се позволява да опъне половината същност на своето битие.

В Елада понятията “ лък” и “живот” са били белязани само с eдна дума -“биос”. Вижте тайната -живот, защото няма сила, която да не е жизнено необходима за нашето проявление. А къде най-добре ще бъде посочена? Къде най-добре ще бъде преценена? Тези, които знаят случая с вярната Пенелопа, нейните женихи и скрития Одисей, си спомнят какво беше изпитанието, за да я получат за съпруга. Дават им лъка със стрелата, лъка на Одисей, а те не могат дори да го опънат и никой не може да се ожени за нея. Одисей, който потайно е в дома си, опъва лъка, пуща стрелата и ги прогонва. Това е биос, това е сила. А какво да кажем за Аполон, който носи лък; а за Купидон, или Амур (божеството с крилцата), който носи стрелите на любовта и който ранява сърцето? Значи каква сила още е свързана с лъка -не само биосът и неелементарният Ерос, а Любовта. Любовта!

А един от най-съвършените актове на вътрешното откровение за лъка и неговата власт, това е в Откровението на Йоан, където в глава 6, стих 2 е казано за приидващия, за новия Месия -за Онзи, Който ще дойде с белия кон. Той ще носи лък и ще победи! И победата Му ще бъде увенчана с венец, а тя ще бъде донесена от лъка. Сила, власт, жезъл, смелост, любов, всеотдайност и жертва -ето това носи лъкът, половината окръжност . Цялата окръжност е нещо голямо, нещо друго -тя не може да бъде отделно съзвездие, а е целостта във всички съзвездия.

Виждате, с всичкото това, как светът е живял една цяла Одисея. Със съзвездията, със зодиакалностите той е правил битието си и то е било много по-реално отколкото сега.

Като духовност тази зодия се изявява във физическия свят в една религиозност, в една проповедническа, месианска роля. Твърде обрядна е личността, обвързана със Стрелец, но обрядността може да бъде сменяна -сърцето не се сменя.

Родените под знака на Стрелеца не понасят много униженията. Затова когато обичат, те по-скоро имат предаността или верността, но и това трябва да измерим с протяжността на времето. Верността и предаността също имат преходност. Една преданост, която се дължи на не още изхабеното чувство на обич или на вярност, има определена трайност, но когато тази преданост и когато тази обич няма своето лично търсене, а просто оценка за преданост, тогава наистина тя не е преходна. Когато Христос спасява грешницата, изгонва седемте бяса от бесоватата, това е нейното поведение -поведението на една Мария Магдалина, която разнася учението Му из вси страни, която първа отива до римския император. Ето преданост и то не се дължи на пробудено чувство за обич, а на свобода от нещо, което е носила. Чувството за обич е само фигурата, с която се извинява официално писаното. Не. Духовното родство или спасението ви, извеждането на душата от един водовъртеж на страстите към един пристан на свобода -свобода от страст, вече не ражда робство от любов. Това е голямото и така че трябва да ги разграничим, но Стрелецът не е онзи, който понася човешки унижения от обич. Не!

Човекът юпитеров, обикновено е под знака на огъня -това е и за Стрелеца. Той е и в двойността (каквато има в двойнствените зодии Близнаци и Риби). Подвижен е по естество. Като отрицание твърде избухлив, малко неумерен в ядене и пиене и затова често клони към алкохолизъм. Като тип -безспорно изящен, разточителен въпреки скъперничеството си. Това е интересно съчетание -моменти, когато може да бъде изключително разточителен и моменти, когато е изумителен скъперник. Справедливостта му, както казах, граничи с истината, защото истина и справедливост не са едно и също нещо. Затова и митологиите си имат богини на справедливостта и богини на истината. Даже за богинята на истината се казва, че е гола. Тя не може и да бъде облечена -облекат ли я в някаква дреха, опасността да бъде подкупена е голяма. Затова се казва: “Кажете ни голата истина!” и се явява този израз:”голата истина” -необлечената, не мирогледно подготвената, не условно ангажираната. Стрелците не са много злопаметни, но все пак държат, както се казва, под езика си камъчето и в своята избухливост не го задържат.

Неудачни периоди са обикновено от 19 февруари до 19 март и от 22 август до 21 септември. Съдбовни години -от 38 през 7: 45, 52, 59 ... Цвят, който най-импонира на тяхната вътрешна същност, това е синьото, но като цвете обожават хризантемата. Болезненост, която в тяхната анатомия може да прерастне в болест безспорно ще бъде бедрото (раненото бедро на Хирон), но като заболяване те са често атакувани в гръдта, белите дробове и очите.

Някои от личностите, бележити в историята и паметни в нашето съзнание, които са родени под този зодиакален знак, са Мария Стюарт -великата кралица, която води своята неуморна борба и стана жертва от своята посестрима Елизабет (или Елисавета I), с която делят Англо-Ирландското кралство; Хенрих IV, английският крал; Алфред дьо Мюсе -един от забелижителните поети на Франция -изящен; Берлиоз -всеки е чувал ритъма на неговата “страшна” музика; Гюстав Флобер -знаем за неговата велика дама, “Мадам Бовари”; Суворов -гениалният военноначалник на царска Русия; Хайне -певецът на любовта, прочутият болник (почти десет години той лежа на легло, но написа своята “Песен на песните”); Спиноза -голeмият философ, по-скоро голeмият етик; Алберто Моравия -известният писател на съвременността; Мария Калас -вълшебният глас (всички са имали възможност да я чуят). Стрелец е и Уинстън Чърчил -големият държавник на Англия, човекът, чиято гробарска лопата хвърли пръст върху българската ни земя и история. Той се спазари със Сталин (разбира се, преди него ни продаде Рузвелт) да бъдем в зоната на червеното сияние. Още много известни личности има, които са родени в този зодиак, но това не значи, че някой, който не е писан в историята, няма право пък да бъде Стрелец и да бъде любвеобилен, и да бъде правдив, и да бъде жертвен, и да бъде знак на едно сърце, обречено на вечна младост.

В египетската астрология, където разделянето е на декади (на десятки), за тази зодия, от 22 ноември до 31 ноември, е Сохмет -богът, който пази тяхната източна граница. Направен е като култ на делтата на река Нил, носи дълга дреха и две големи пера на главата си. Това значи дружелюбност, работоспособност, пестеливост. Роденият в този цикъл търси популярност, но най-вече е подвластен на парите. В отрицание е склонен към сплетни и позьорство.

Във втората декада, от 1 декември до 10 декември, е Мафдет -богинята на отмъщението, чиито атрибути са палката и ножът. Това, което безспорно внася и възмездието. Счита се, че тази богиня се е борила със змея(или змията), като е сътрудничела на бог Амон Ра в борбата му срещу злото. Родените в този цикъл са обаятелни и интелигентни, наблюдателни; обикновено имат склонност към виждането и отразяването (нещо, което журналистиката прави).

И в третата декада е бог Непри -бог на зърното (буквално “непер” значи зърно), който се изобразява заобиколен с житни класове. Тук имат качествата на безкомпромисността. Не можете да мотивирате с друго това, което се проявява като родено.

В скандинавската митология зодиите се символизират с цветя. За Скорпиона в първото десетдневие -това е гладиолата, която е символ на топлота, на трудолюбие; обича похвалите, капризна, религиозна и мистериозна.

Втората десятка -това е глухарчето, което е символ на добруването над всичко (добруването като поведение) и символ на красноречието (когато се наложи са изящно красноречиви).

Третото десетдневие -това е лотосът, символът на чистотата, ученолюбието, мечтата за пътешествия и, ако можем така да кажем, раждането на богове.

В митологията на всички народи този зодиакален знак е търсещата интелектуалност, вълнуващият се ум, проповедничеството, естетичността и прецизността, даване път на интуицията, респектиране и жажда за стабилност.

Скъпоценните камъни, които хармонират със Стрелците и които трябва да са в тон с покровителя, господаря на тази зодия, са именно юпитеровите камъни. Стрелецът най-вече обича и трябва да носи аметист, който се нарича във всички времена камъкът на благословението. Този камък се слага на пръстена на жреците, на пръстена на първосвещениците, на пръстена на папата. Докато топазът е камък на придворните и Юпитер го има, защото той е господарят, властникът и административната същност. Носят още рубин, тюркоаз и хризолит, който дава свобода и стремеж към пътуване, към приключения. На Стрелеца (съответстващ на богинята на лова Артемида) естествената му среда е скитничеството, планината, природата, защото там лъкът може да бъде употребен; там е сърната, която трябва да спаси Ифигения; там е свободата за приключения. Стрелецът има и особена обич към морските пътувания. Той е фактически една борба за живот, борба за живот в естествена среда.

Като огнен знак,като присъщ на огъня, можем да приемем, че той е непрекъснато вълнуващ се, непрекъснато отклоняващ се, но никога не губещ стабилитет(защото пламъците на огъня могат да играят, но кладата му си остава на земята).
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Ноември 01, 2007, 05:59:28 am
Както винаги зодията я свързваме с Посланието на Планетния Логос. Стрелец е свързан с третото послание:

Отворен е новият храм -там има: олтар, трон и жезъл; чакаме Вашата жертвена дързост!

Това е огърлието, което Стрелецът носи. Неговият храм е цялата природа, неговият дух е Пан -богът на природата. Той е отвореният храм. Вътре е и огънят, и водата, и въздухът, и земята -цялата същност. Кое ще направи обаче свой олтар, кое ще направи свой трон, кое ще направи жезъл -това е вече негово право. Право на този вълнуващ се, артистичен, прецизен интелект или на пустинника Хирон, който ще предостави битието си на интуицията и тогава вече ще се определи тронът, ще се определи олтарът и жертвоприносът. Всеки от Стрелците, имайки просторния всемирен храм, може да си избере за олтар земята или да си направи за олтар огъня (с който всяка една от митологиите и религиите е създавала свои учения). А единственото нещо, което могат да направят жезъл, това е тяхната преданост към Истината -живата вода на живота им. До каква степен обаче тази жертва, тази проявена дързост и в кой дял от своя живот, в коя декада на своето съзнателно битие ще я приложат (дали ще бъде богинята на отмъщението, или богът с дългата дреха и перата, или житният сноп с пълнотата на своето: ако не умре, зърното няма да роди повече), това е именно правото на Стрелците -на тяхната жертвена дързост! Отворен е новият храм! Те ще служат, те са, които могат и трябва да бъдат, тъй като са определени като зодиакален знак за жреци на истината.

От Евангелията за Стрелеца са определени следните стихове от Матея глава 16:

24. Тогава Иисус рече на учениците Си: ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва;
25. защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери.

Ето каква е хармонията с това да си изберете храма, олтара и жезъла на служението. Тъй като Стрелците имат всичкото право в отворения храм да направят свой олтар, те имат едно единствено задължение (ако искат да служат и да последват Учителя на този храм) -трябва да се отрекат от себе си. Упоритостта, стабилитета, за който говорихме като една от позитивните характеристики на тази зодия, може в даден момент да прерастне в твърдо убеждение на консервативност и в името на себе си -“Аз виждам!”, да не са готови на отстъпчивост по отношение пътя на Учителя, пътя на всемирното ново битие. Защото те са доста обрядни и в такъв случай може да не пожелаят да се отрекат от себе си. А това отричане е една от най-тежките битви, които човек води. Затова разграничих Стрелеца, който е ловджия(с Артемида) и Стрелеца -Хирон, който е в храма на своето себесъзнание и който става учител на културата на Елада. Тази култура трябваше да се освобождава от първичната си сила, т.е. от природата си, от своя Пан, за да изгражда голямата си тайна, наречена аргонавтско пътуване до Колхида, за да се вземе най-скъпоценното -Златното рухо на вечната култура.

Това е, което има право всеки Стрелец -с Артемида да ловува из широкия храм на природата или да остави всичко, за да отиде при своя Учител и там да научи великия урок. Урок, който даде на Язон знание, за да управлява Арго; даде на Ескулап билките, за да лекува света; даде на Ахил всичката мощ; даде на Херкулес власт, за да бъде чудодеец с дванадесет победи.

“Ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.” Това е, което наричам голямата битва -да отхвърлите траурната дреха по миналото, за да влезете в утробата и да възкръснете. И вижте каква е последицата: “Защото, който иска да спаси душата си...” -не става въпрос, за този, който иска да спаси тялото си. “Който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който изгуби душата си заради Мене, ще я намери.” Ето принципа на разделянето на ценностите, дадени преди хиляди години в митологиите, както и в скритите знания на окултните школи, за да не считаме, че само модерното време ражда системи за ценностите.

Стрелец се свързва и със следния параграф от Агни йога:


581. Обикновено се мисли, че живота в днешно време е станал извънредно сложен.
Но ако сравним различните епохи, без предразсъдъци, ще видим, че в течение на последното десетилетие много неща се опростиха, като с това отвориха пътя на Еволюцията.

С този текст в цялост не мога да се съглася. Ако сравним едно десетилетие (книгата е писана някъде към 30-та година), то винаги може да ни служи само като предпоставка да кажем за изменението.

Не е важно дали ние ще останем с предразсъдъци в сравненията, но наистина не може да се мисли, че животът става по-сложен. Той има една генерална същност -да прави човека по-съвършен като му предоставя будностите, които носи в своята сетивна система и в своята духовна, вътрешна изграденост. Ние не можем да сравняваме човека, който е имал едно око, с човека, който има две, а бъдещият човек ще има три. Нито можем да сравняваме рефлекса за ориентиране с усета за знанието; не можем да сравняваме рационалната констатация с интуитивната откровеност. Много примитивно се подхвърля, че животът ставал по-сложен, без да се отчете будността, с която ние почваме да го преценяваме. И много често си служа с един доста груб пример -ако изведем един пещерен човек сега на улицата, той ще умре на първия час от отравянето с това, което ни заобикаля. А ние не само сме живи! Това не значи, че няма да протестираме срещу замърсяването. Ще протестираме, но виждате колко много неща у нас са елементи на ориентиране и елементи на самозащита. Защо? Защото сме много повече от това, което ни заобикаля. Така че светът -днешният, ставал извънредно сложен?! Не, просто той следва логика си на развитие. В него ние влизаме и следваме собствената си или висшата логика на развитие и сме оцеляли и ще оцеляваме, защото и можем да го променяме. Мислимо ли е някой да си е направил маска в пещерното време? Немислимо е. Сега мислимо ли е някой да е отишъл на Луната -да. (Наистина от посещението на Луната се крият много неща, които не ги казаха на човечеството, но преди да ги открият, някои се бяха качвали и знаят какво е.) Не бива да бъдем обвързани с обръчите на кацата и да кажем -ето, до тука! Като е малка кацата, ще скъсаме обръчите и ще направим голяма. Човекът е предназначен да бъде божество! Но не бива и да прахосаме всичката си сила, за да добием само една евтина слава. Иначе светът отдавна щеше да загине, защото стремежът на хората към известна слава до голяма степен е затривал чувството им за самосъхранение; но вътре си има някой, който дава повече защита отколкото пресметливостта.

“Но, ако сравним различните епохи, без предразсъдъци, ще видим, че в течение на последното десетилетие много неща се опростиха като с това отвориха пътя на Еволюцията.” Именно Еволюцията има за цел да отваря път и да ни разкрива неразкрити неща, а всъщност ние ги носим. И ако нещо има във великото прозрение на Соломон, това беше (което, разбира се, планетната памет и планетната мъдрост знаят), че под Слънцето няма нищо ново, колкото и големи да са откритията. А Еволюцията си има свой закон. И в този смисъл непреклонността и безкомпромисността, с която тази зодия е обвързана, ще трябва да отстъпят на прозрението и на интуицията, защото безкомпромисен и най-вече непреклонен е оня, който не знае вибрацията на интуицията. Така че не бива да се умира под потребата на слава, без да се усети пулса на Еволюцията. А в света Еволюцията има една сестра -тя е по-маловръстна, но малко “по-игрива”, по-малко мистична -това е реформацията. Реформацията е, която придвижва поне малко напред Еволюцията. Затова епохите ще дадат своето, но не можем да се обвържем като крайно битие с тях. Епохата дава отпечатък, но той има преходност.

Умението на Стрелеца е, че трябва да се сражава -както беше казано в египетската митология, трябва да се сражава заедно със Слънцето, с Бог Ра, срещу змея. Ако това прозрение няма, във всяка тъмна епоха биха си останали недоразвити много човешки същества. Той в това отношение стои на страната на Амон Ра в борба срещу тъмнината.

И в исканията е включена първа точка:

Дай ми (дай ни) свобода от страх за принадлежност.


Стрелецът не е зодия, която има плахост, но онова, което я обвързва в непреклонност, това беше обредността. И точно затова би трябвало да сменя гамата си със “свобода от страх за принадлежност”. Трябва да я сменя, тогава, когато интуицията му е повече от нуждата да умре, за да придобие слава, защото има и такъв уклон или такава крайност като съблазън в своето поведение.

Така че принадлежащите към Стрелец могат да опъват лъка, могат да пускат стрелата си, но нека и сами да отидат да я потърсят, вместо да чакат в своя обреден олтар някой да им я донесе.

Ваклуш

 
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: WhiteKnight в Ноември 01, 2007, 08:30:06 am
Da, Fiery, кажи от къде да си видим сами?
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Ноември 02, 2007, 00:03:58 am
Da, Fiery, кажи от къде да си видим сами?


Разбира се, това е най-разумното решение. Ще дам връзки, към двата основни  източника:


ПЪТЯТ НА ПРОБУДЕНАТА ДУША
АСТРОЛОГИЯ НА ТРАКИТЕ-Спас Мавров
(http://www.iskri.net/traki_astro.zip)ПОСЛАНИЯ НА ПЛАНЕТНИЯ ЛОГОС- Зодии (http://www.geocities.com/nur_varna/d12.html#?????)


Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Ноември 02, 2007, 01:23:39 am
ДВАНАДЕСЕТ НАСТРОЕНИЯ


Появи се, о Светлинен блясък,
Обхвани ставащата същност,
Улови тъчащата мощ,
Излъчи се, Битие пробуждайки.
Укрепни в съпротивление,
В потока на времето се разтвори.

О, Светлинен блясък, остани !

ОвенПросветли се, сияйно същество
Почувствай съзидателната мощ,
Вплети жизнената нишка
В същинското Битие на света,
В мъдро откровение,
В сияйно възприятие на Битието.

О, яви се, сияйно същество !

ТелецРазкрий се, Слънчево Битие,
Раздвижи стремежа към покой,
Обхвани желанието за радост   
За могъщо господство на живота,
За блажено разбиране на света,
В плодотворно съзряване на ставането.                 

О, Слънчево Битие, остани !                                 

БлизнациТи, спокойна, Сияйна светлина,
Пораждай жизнената топлина,
Сгрей живота на душата
За укрепнало Себе-доказване,
За духовно Себе-пронизване,
В тихо даряване на светлина.

Ти, Сияйна светлина, укрепни !

РакПронижи ме с усет за сила
Битие на ставащия свят,
Почувствай същността                         
На стремящото решение да бъдеш.
В струящо сияние на живота,
В господстващо страдание на ставането.

С усет за сила възникни!

ЛъвСъзерцавай световете, душа !
Душата улавя светове,
Духът обхваща същността,
За да действа в силите на живота,
Да гради в преживяванията на волята,
Да се уповава на разцъфтяването на света.

О, душа, познай същността !

ДеваСветовете съдържат светове,
В същество се изживява съществото,
В битие се включва битието.
И съществото съзидава същество
За възникващо изливане на дело,
В спокойната наслада на света.
         
О, светове, носете светове!

ВезниБитието, то поглъща съществото,
Но на съществото държи се битието.
В деятелността се изгубва ставането,
В ставането пребивава деятелността.
В наказващо господство на световете,
В отмъщаващо Себе-формиране.
         
Съществото съдържа същества!
                     
СкорпионСтаването достига мощ на Битие,
В Битието отмира силата на ставането.
Достигнатото приема радостта на стремежа
Във властваща воля за живот.
В стремеж за достигане господство на света
Формите изчезват във форми.
                  
Битието чувства битието !

СтрелецБъдещето почива в миналото.
Миналото предчувства бъдещето
За могъщо битие на настоящето.
Във вътрешно съпротивление на живота,
Да укрепне будността на мировата същност,
Да разцъфне съзидателната сила за живот.
                  
Минало, носи бъдещето !

Козирог
Ограниченото се жертва за безкрайното.
Границите изчезват, то определя
В глъбините си своите граници;
Издига се в потока,
Като вълна, изтичаща себе си запазва
В ставане, обличайки се в битие.
      
Ограничи се, о, безгранично !

ВодолейВ загубеното да намери себе си загубата,                               
В облагата изгубва себе си ползата,
В постигнатото да търси себе си постижението
И да запази себе си в придобитото.
Чрез ставане до Битие издигнато,
Чрез Битие да изтъче до ставане.
            
Загубата да бъде печалба !

Риби


      
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Fiery в Май 19, 2008, 05:25:07 am
ЧЕТИРИТЕ ЛИЦА НА БОГА


Четирите лица на Бога - четирите кардинални точки в звездното небе, в състоянието на божествено Битие са: ЛЪВ-огнено лице; ОРЕЛ-СКОРПИОН-водно лице; ВОДОЛЕИ-въздушно лице; ТЕЛЕЦ земно лице.

Всяко лице на Бога, всяка кардинална точка на небесния свод, съдържа в себе си трите аспекта на неизявения Бог и така възникват тези четири пъти по три проявления - дванадесетте зодиакални знака:

Трите огнени аспекта на първото лице на Бога, на първата група, се проявяват в три зодии, наречени: Овен, Лъв, и Стрелец.
Лъвът е първото проявление на Бога, следователно - великият баща на целия зодиак. Ето защо всичките три проявления на първото лице на Бога имат бащински, даряващ живот характер.
Овенът излъчва огъня на младостта, жизнетворческата сила на младия баща, който събужда живот в лоното на природата със своето оплождащо проникване. Овенът е енергията на пролетта, която в своето действие е също толкова дива и неразумна и търси бурна изява, като животното овен.
Лъвът е огънят на напълно развития, достолепен мъж, на зрелия баща, който излъчва своята творческа сила, любовта и топлината към всичките си деца и под чиято закрила те узряват. Лъвът е силата на лятото.
Стрелецът е същество, надраснало животинската си природа, преодоляло нагоните на тялото си и насочило съзнанието си към висшата цел. Неговото излъчване е огънят на духа, на стария, улегнал баща, който продължава да помага на своите вече зрели деца с духовността си, с добрите си мисли и съвети. Стрелецът е духовният огън на мисълта, силата на старостта, зимата.

Трите аспекта на втората група, на земно-материалното лице на Бога, са: Телец, Дева и Козирог. Всичките три проявления на това лице на Бога носят в себе си майчинския характер.
През пролетта животното телец стои на една зелена поляна и цялата природа е облечена в празничната сватбена носия на невястата, която е готова да приеме живототворящата енергия на жениха. Излъчването на звездния знак Телец дава на Земята способността да приеме в себе си огнената сила на живота, да му позволи да пусне корени там и така божественото семе получава възможността да се въплъти в земно тяло. Излъчването на Телеца дава възможност божественият висш Аз, творческото начало, Логосът, да стане плът. Телецът събужда женското начало в материята и нейната енергия за зачатие, готовността на невястата. Телецът представлява аспекта на бъдещата майка, очакваща акта на оплождане.
Девата е безгрешната царица на небесата, богинята-майка на природата, която никога не е докосвана от мъжко същество и въпреки това е бременна с мириади същества, които се раждат от божественото й тяло. Енергията на зодията Дева е плодородието на природата, затова я изобразяват като жена в ръката с житен клас, който има пет зърна. В мистичния свят Девата е пречистената от всички земни наслоения, станалата безгрешна човешка душа, която е получила от Божия дух божественото семе и която е в дълго очакване на Божественото дете, в което двете начала - божественото и материалното, са съединени в съвършено единство. Девата е аспект на майчинството - на бременността, на очакването на рожбата.
Третият аспект на земното лице на Бога е Козирогът. Животното козирог живее в районите с най-твърда материя на Земята - сред скалите. Свиващата сила на закона за материята работи за това, материята да достигне най-висока степен на втвърдяване и да кристализира. Материята преодолява себе си в кристала, губи своето първично свойство - непрозрачността, и става съвършено прозрачна. В кристала тя показва първичните геометрични форми на творческата енергия. Едно дете също е сгъстена, изкристализирала форма на божествено-сътворяващата енергия на живота. В душата на човека, именно чрез закона за материята, чрез центростремителната свиваща и сгъстяваща енергия на концентрацията, става осъществяването на висшия божествен Аз, ражда се божественото дете: самосъзнанието. Докато човек идентифицира съзнанието си с животинските си инстинкти, той е като в обор, в който живеят животни. В този обор, сред различните животни, именно там трябва да се роди божественото дете: висшето божествено самосъзнание. Това става благодарение на концентриращото действие на съзвездието Козирог. Да се концентрираш - това е единственият път, който води обратно към единството, към изгубения рай. Затова празникът на рождеството на божественото дете се чества в месеца, когато Слънцето се намира в съзвездието Козирог. Излъчването на този енергиен център спомага божественото да се разкрие и да се осъществи цялостно във и чрез материята. Козирогът е майчинският аспект на раждането.

Трите аспекта на третата група  - на въздушното лице на Бога, са: Близнаци, Везни и Водолей. Въздушното агрегатно състояние, което възниква чрез това излъчване, позволява движение, следователно с тези три зодиакални знака се проявяват такива енергии, които имат нужда от неограничени възможности за движение. Те са от духовно естество.
Знакът Близнаци носи в себе си двете половини на Дървото на познанието на доброто и на злото. Неговото излъчване действа двояко: кара те да обърнеш поглед надясно и наляво, за да събереш познания. Чрез неговото действие пътят се разклонява като клоните на дърво. Хората вървят и търсят знанието по най-различни пътища, в най-различни посоки. Те искат да съберат опит, всичко да видят, всичко да чуят, да узнаят всичко. Излъчената енергия на Близнаците се проявява като любознателност и желание за учене.
Излъчването на съзвездието Везни привежда всичко в равновесие. Събраните знания и опит се поставят на везните и се претеглят. Ценното се запазва, ненужното се отхвърля. Действието на Везните създава хармония, развива способността за различаване и осъществява балансирането между двустранните сили на Близнаците. Съзвездието Везни излъчва закона за равновесието и справедливостта в триизмерния свят. То е проявление на знанието, създаващо закони.
Съзвездието Водолей излъчва знанието, което е събрано в Близнаците и е претеглено във Везните, оценено като добро и обобщено в закони. Излъчваната енергия на това съзвездие не търпи никакви пречки и не познава никакви граници. Водолеят дава, изпраща съкровищата си на другите, неуморно излива от своята делва водата на живота и нейните вълни се плискат към най-отдалечените светове. Тези вълни са оживотворяващите всичко високи честоти на духа. Водолеят е изявата на безпрепятствения, освободен от всички ограничения дух.

Трите аспекта на четвъртата група  - на водното лице на Бога, са: Рак, Орел (Скорпион) и Риби. Трите проявления на това лице на Бога имат душевен характер, изразяващ се в емоционалния живот.
Зодиакалният знак Рак означава малкото вода в подмола, където живее животното рак. Хванал плячката си навън, ракът се връща обратно в дупката си, за да я смели като храна. Съзнанието, което е било насочено навън, за да намери духовна храна, се връща отново в себе си, смила своята плячка - събраните впечатления, и ги преобразува в зряла опитност. Излъчената енергия на съзвездието Рак се проявява като вглеждащо се в себе си, самоанализиращо се съзнание на търсещото същество.
Зодията Скорпион-Орел  е великата повратна точка, където от пълзящото насекомо произлиза един летящ нависоко орел - Спасител, - едно пробудено в божествения си висш Аз и осъзнато същество. Пълзящото - Скорпионът, трябва да се самоубие, за да може да стане орел. Затова този зодиакален знак има две имена: в своето неосвободено състояние се нарича Скорпион, като животното, което се самоубива със собственото си жило, а в освободеното си състояние - след изкуплението - се нарича Орел и е символ на свободната душа, която волно лети над всичко материално, както богът-сокол Хор. Излъчването на това съзвездие се изразява като силата на инстинкта, като огъня на живота, проявяващ се в тази си форма чрез водата - чрез течностите в тялото. Тази енергия дава възможност на духа да се обвие в материя, за да бъде роден отново в плът. Тази енергия е прастарата змия на изкушението, която примамва духа да влезе в материята и предизвиква изпадането от райското единство. Когато обаче тази енергия бъде преобразувана, вместо да действа в материята, тя става напълно духовна - и тогава половият нагон се превръща в издигаща сила, която помага на падналото съзнание да се върне в райското единство. Без тази енергия никое изпаднало от единството съзнание не може да се върне обратно в Бога! Водата на тази зодия е като блато, в което действат скрити ферментационни сили, и над което, без да има горене, трептят пламъчетата на блуждаещи огньове.
Рибите живеят в безкрайния океан. Макар и понякога да излизат на повърхността, те пак се гмуркат и изчезват в необгледните бездни. Истинската същност на човека прилича на океана: съзнанието е на повръхността, но по-голямата и дълбока част на човешкото същество е в несъзнаваното; оттам се пораждат причините, там се коренят мотивите на неговите мисли, думи и дела. Обаче освободеният човек, който е постигнал съвършено себепознание, се е посветил и осъществил в своя божествен висш Аз, няма подсъзнание и свръхсъзнание - т.е. няма повече несъзнавано. Той плува напълно съзнателно в дълбините на безграничния океан на божественото Всесъзнаиие. Онова, което за един все още неосвободен човек е "несъзнавано", за освободения е неговият дом и неговата напълно осъзнавана стихия. Двете проявления на пола-мъжът и жената, се радват като две щастливи, свободни риби в океана на съвьршената хармония. Влиянието на съзвездието Риби е изкуплението, освобождението и разтварянето на личното в неличното, в дълбините на безграничния висш Аз, в неделимото божествено единство на вселенското Битие - СЪМ всичко и един. Великото дело на изкуплението бива завършено чрез излъчването на тази енергия, осъществява се одухотворяването на материята.

Взаимовръзки във веригата на развитието. Тя започва естествено със знака Овен, защото началото на всяко проявление на живота, следователно и точката на пролетното равноденствие, се намира в Овен. Обърни внимание обаче на това, което ще ти кажа: Има две точки на пролетното равноденствие - една абсолютна и една относителна. Всяко проявление носи в себе си абсолютната точка на пролетното равноденствие - значи също и Земята и живеещите на нея живи същества: абсолютната точка на пролетното равноденствие е независима от външния свят. Обаче относителната зависи от съответното положение на звездния свод и поради това не остава на същото място, вследствие на движението на Земята, а се измества с течение на времето. За това ще говорим подробно по-сетне. Последователността на знаците в зодиака е следната: Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион-Орел, Кентавър-Стрелец, Козирог, Водолей, Риби.
Всичко, което се сгъстява на материално ниво и се превръща в материална форма, преминава в своя житейски път през колелото на зодиака. Животът на човека е един голям период, който се подразделя на по-малки периоди - детство, младост, зрялост и старост, а те се състоят от други по-малки - от години, сезони, месеци, седмици и накрая - от дни.
Всеки период, ден, година или цял един живот протича в колелото на зодиака. Рождението съответства на Овена, после човекът преминава през всички знаци на зодиака, достига зрелостта си в Лъва и умира под знака на Рибите, изчезвайки от нивото на материалното. Един ден започва също така с това, че се събуждаме от съня и се появяваме в света, после денят се разгръща, по обяд достига своята зрялост и кулминация, после тръгва надолу и след по-нататъшни преобразувания идва вечерта, когато полагаме телата си за сън, тогава оттегляме съзнанието си обратно във висшия Аз и заспиваме - точно както в края на живота, когато окончателно напускаме тялото си. Всеки период има начало, развитие, кулминация, после пак слизане до разпадане.
Отделните зодиакални знаци притежават следните качества:

Овенът спомага нещо да се появи изобщо в този свят, да се роди. Също и тогава, когато времето на раждане не е под знака на Овена! Защото всяко рождение носи в себе си, независимо от външния свят, следователно - от зодиакалните знаци, енергията на началото, която наричаме Овен, както навън - върху звездното небе, така и вътре във всяко същество. Това е абсолютната зодия Овен във всяка форма на проявление. А точно така стоят нещата с всички проявления и аспекти на четирите лица на Бога. Има едно вътрешно, абсолютно проявление и едно външно -относително.

После едно живо същество трябва да пусне корени в новата среда. Това става с помощта на Телеца. Новото живо същество приема храна и я асимилира. По този начин се създава материална връзка с този свят и снабдяване на тялото с всичко, което е необходимо за живота му.

По време на действието на Близнаците, понеже живото същество започва да събира опит, неговите пътища се разклоняват като клони на дърво. То върви в различни посоки и получава разнообразно знание.

В Рака то се оттегля у дома си и преработва своята духовна плячка, опитностите, които е натрупало. Започва образуването на неговото ядро.

Благодарение на даряващото живот огнено въздействие на Лъва живото същество става зряло и сериозно. То развива своите сили и способности и изпълнява земния си дълг: създава ново поколение и става баща на семейство.

Дева носи реколтата и човек прибира в хамбара плодовете на своята дейност. В глъбините на душата му се развива божественото дете: универсалната любов!

Във Везни делата му биват претеглени, съразмерват се положителните и отрицателните. Вниманието му се насочва към двете страни - както към светската, така и към духовната. Той хармонизира тези два свята в себе си до съвършено равновесие и осъществява божествения вътрешен закон, който стои над всичко относително.

В Скорпион настъпва великият обрат: той трябва да одухотвори и да постави в служба на обществото божествено-сътворяващата енергия, която се е проявила като сила на инстинкта. Това обаче означава, че той трябва да преодолее напълно своята личност. Човекът преживява мистичната смърт на своята личност и възкръсването и безсмъртието в духа. Оттук нататък той престава да служи на материализма - лети високо горе над земята, в пълна свобода на духа като орел, като сокола Хор.

Благодарение на действието на Стрелеца той става велик учител, като самият кентавър -същество, надраснало животинското, което употребява своето животинско тяло само за да постигне по-бързо голямата цел, която вече ясно вижда. Мислите му прорязват със светлината си гъстите облаци от тъма и незнание - като светкавици. Той предава опита си на следващите поколения.

Чрез Козирога в сърцето на човека се ражда божественото дете -универсалната обич-любов. Той става тъждествен с божествения си висш Аз и се осъзнава в него. Бидейки като прозрачен кристал и сътворявайки, прави външно видимо роденото в сърцето му божествено дете. Чрез своите думи и дела изявява космичната любов.

Във Водолей човекът излива всички свои съкровища. Той е станал лъчезарното дете на Бога, което стои високо, неподвластно на половия нагон. Излъчвайки себе си, извор е на най-висшата духовна енергия. Започва процесът на преобразуването, на дематериализирането.

В знака Риби той преживява сливането със своята скрита, допълваща го половина. Това обаче означава унищожаване на материята. Той се връща у дома, обратно в небесната си родина, в единството на всичко, в Бога. Съзнанието му се влива в космичното съзнание, той напуска тялото си и завършва земния си живот.

Това е пътят на човека, дори и тогава, когато той все още не е достигнал най-висшата степен на съзнание. Степените на развитие биха могли да бъдат различни, ала кръгът на развитието си остава все един и същ.
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона !
Публикувано от: Mirotvorec в Май 21, 2008, 00:57:22 am
Ле-ле-еее, един Водолей с асцендент Скорпион е направо "убийствено" съчетание   :P
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: ======= в Май 21, 2008, 12:07:37 pm
   А да не ви говоря какво е Скорпион, с асцендент Водолей - страхотно съчетатие е, имам си го в къщи, големи чаровници са.
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Май 27, 2008, 06:18:59 am
   А да не ви говоря какво е Скорпион, с асцендент Водолей - страхотно съчетатие е, имам си го в къщи, големи чаровници са.


Скорпионче ли Е, в определени случаи си е Убийствено, но при всички, без изключение, е Страх-ОТно ;D То не е и за говорене ... Ти-хо :P
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Sekhmet в Май 27, 2008, 15:14:38 pm
Отговорете ми моля ви - какво съм аз! Скорпион или Стрелец??? родена - 22.11. :-\
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: WhiteKnight в Май 27, 2008, 16:29:12 pm
Аз пък не мога да не се похваля за перфектното съчетание на Риби и Асцендент - Везни! Който разбира тук се спира! ;-)
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Alien в Май 27, 2008, 20:53:50 pm
Отговорете ми моля ви - какво съм аз! Скорпион или Стрелец??? родена - 22.11. :-\
Трябва да се види точния час и да се сравни с това къде е било слънцето тогава. Но обикновено в такива случаи  взимаш качества и от двете зодии. Но за хороскопа ти това е само една малка част от твоя характер. Проблема е че ако следиш тези по телевизията и вестниците те се отнасят само до това къде е Слънцето ( а има още много планети които също влияят) в момента в сравнение с това в кой знак е било по време на раждането ти и при положение че е между двата знака няма да имаш много файда от тези хороскопи  :P Те обикновено са донякъде верни за хора които са типични представители на своята зодия - тоест родени по средата на знака.За личен хороскоп така или иначе ще ти трябва точен до минута час.
Титла: Относно: Рак
Публикувано от: Breath в Юли 16, 2008, 15:53:21 pm
А защо няма нищо за Рачетата?  :-*

Ето откъс за Раците от книгата на Линда Гудман, "Слънчевите знаци на зодиака".
Не толкова Силно Езотерично каквито са предходните постове, но написано с много приятно и леко чувство за хумор. ;)МЪЖЪТ РАК
"Понякога изравям курабийки, капани слагам за лангусти,
и хълмовете аз претърсвам за изхабени стари гуми.
И ето как (намигна той) успявам да си вадя хляба.
Затуй със радост днес ще вдигна наздравица за Ваша чест."

Той е мълчалив, уклончив, обича да увърта..Няма да ви омае с приказки и не е развейпрах. Не очаквайте от него да разкрие сърцето и мислите си още при първата ви среща. Ракът е недоверчив по природа и пази тайни дори от най-добрите си приятели. Трябва ви време и огромно търпение, за да се доближите до мъжа Рак. Ако той е настроен защитно и заядливо, има опасност желанието ви за близост да се изпари яко дим, но въпреки това не се отказвайте толкова лесно.
Колкото и непостоянен да ви се струва Ракът на моменти, ако пожелае, той може да бъде изключително предан и сантиментален. Киселата му гримаса изненадващо се сменя с любезна усмивка. От недоволен и груб той става внимателен и отзивчив. Способен е така да ви разчувства когато е тъжен и умислен, че ви се приисква да го прегърнете и утешите. Хората изпитват уважение и страхопочитание пред неговия пъргав интуитивен ум. Предпазливостта му ги смайва, а песимизмът му ги подтиска. Без съмнение Ракът е романтична натура, но съчетава това с пресметливост и практичност. Опитайте се да го разберете. При него не става дума за някакви коренни душевни промени, а просто за честа смяна на прословутите му „лунни настроения". Когато е в подобно настроение, както и в периодите между тях, мъжът Рак остава винаги верен на себе си. Характерът му си остава същият, въпреки че изразът на лицето му се мени толкова често. Не бива да забравяте обаче, че макар Ракът да е груб и резервиран, при него това е само външна защитна обвивка. Сърцето му си остава меко, сантиментално и лесно уязвимо. Почувства ли се засегнат, той се оттегля в удобната си раковина и за няколко кратки мига успява да се отърси от неприятните усещания. Скрие ли се, вие бързате да се предадете, мислейки си, че това всъщност е един истински райе. Но щом той подаде мустаци навън, изкушението да го доближите отново е голямо.
Ракът реагира по цялата скала на термометъра. И често се чудите дали да се държите хладно с него или сърдечно да разтворите обятия. Той ви дарява с най-ледения поглед на света, а миг след това ви обсипва с любов и внимание. Държи се отвратително, когато изпитва страх от загуба на нещо или някого. Затова често го успокоявайте, че принадлежите единствено нему. Думите ви ще звучат ката музика в ушите му. Бъдете подготвена, че точно по средата на някоя нежна сцена в пълнолунна нощ на него ще му хрумне да ви рецитира любимото си стихотворение. Облегнете се на рамото му и затворете очи. Не очаквайте обаче някоя пламенна ода или прекрасна тиха лирика, а по-скоро нещо от рода на: „Пих цяла нощ, пих до насита. На сутринта издухах нос, потропах с крак - ще пия пак, защото съм юнак!" Подобно нещо лесно би могло да попари и най-пламенните чувства, но вие знаете, че пълнолунието влияе странно върху рачешката душевност, затова бързо му прощавате. Мисълта ми е, че Ракът понякога може да се държи наистина изненадващо и неадекватно, макар да е в състояние да натрупа един милион долара и още повече да съумее да ги запази.
Щом стана дума за пари, ще ви кажа още нещо. Ако сте от жените, които държат да си плащат наема навреме, значи сте избрали най-подходящия партньор. Ракът обича сигурността почти колкото обича и вас. Той е в плен на парите още от най-ранна детска възраст. Става ли дума за финанси, дори прословутото му чувство за хумор остава на заден план. Според него парите не са тема за шеги. Много Раци като малки първо се научават да смятат, а чак след това учат азбуката. Не се учудвайте, ако видите касичката с форма на прасенце, която са му подарили за петия рожден ден, да стои все още неотворена. Не заради социалното утвърждаване обаче събират пари Раците. Те правят това от любов към самите пари. За тях звънът на монетите и шумоленето на пачките с банкноти са по-приятни и от най-чудната музика. Колкото и да е богат, мъжът Рак винаги се опитва да омаловажи своя финансов успех. За себе си казва, че е „само един беден човек, който се опитва някак си да изкарва хляба си". Не е изключено дори да ви стане толкова мъчно за него, че да предложите да му изтеглите заем от банката. Недейте. Той най-вероятно притежава тази банка.
Ако в знака на мъжа Рак присъства огнен асцендент, това може да го подтикне към нехарактерно прахосничество, на което той храбро се опитва да устои. Е, случва се понякога да пръсне пари на вятъра, за да си оправи настроението, но това в никакъв случай не се превръща в навик. Преди да му обърнете гръб и да го наречете „скъперник", знайте, че Ракът има нетрадиционна представа за пестеливост. Той предпочита да ви заведе в най-изисканото заведение, където е сигурен, че ще получи това, което му обещават и за което плаща, отколкото да рискува да влезе в някой второкачествен ресторант, където келнер-грубиян ще му тикне под носа топла бира и студени котлети, а на всичко отгоре и ще го излъже в сметката. Ракът смята, че не си струва да се купува всяка година обикновено палто, докато това от визон или норка би изтраяло с години. Лъскавият вечен „Мерцедес" или последното поколение „БМВ" за него са по-сигурно капиталовложение от евтината бричка, която се скапва още на първия завой. За Рака доброто качество и пестеливостта означават едно и също нещо.
Дори и най-мечтателните и поетични представители на зодията притежават особен усет към стойността на парите. Лунният художник може да рисува на някой мрачен таван, но едва ли се нуждае от подаяния. Със сигурност някъде между боите и четките си той е скрил ценни книжа или акции от борсата. Няма да видите този художник да раздава картините си като дарения. Той ще ги продаде на добра цена, но не за повече, отколкото струват в действителност. Ракът притежава усет и творчески талант. Това му помага с каквато и професия да се захване, винаги да достига върха в кариерата.
Ако няма други влияещи планети, типичните Раци не се интересуват от мода. Те се обличат строго и официално. Мъжът Рак предпочита костюм с традиционна кройка, често с обърнати маншети и остър ревер, и скъпи ризи, които той купува на едро (но без монограм. Прекалено претенциозни са, а той не иска да бие на очи). Дори ако в момента не разполага с достатъчно пари, обувките му ще са лъснати, а чорапите чисти и изопнати. Така, дори и изпаднал във временна финансова нестабилност (бъдете сигурни, че е временна), от него ще се излъчва усещане за успех и благополучие. Ракът няма винаги да е безмерно богат, но да го видите на опашка в бюрото за безработни е по-невъзможно, отколкото да попаднете на портокалова горичка в Сибир. Негов девиз е „Който не работи, не печели", а мъжът от зодия Рак предпочита да усеща тежестта на претъпкания портфейл в джоба си.
Дано да харесате майка му от пръв поглед, защото тя твърде често ще бъде важен обект в разговорите ви. „Не мислиш ли, че си слагаш доста грим, скъпа? Майка ми не ползва толкова сенки и въпреки това е красива жена." Този символ на добродетелта често ще се появява когато най-малко го очаквате. „Мила, да отложим театъра довечера. Трябва да закарам мама на село." Най-общо казано, мъжът Рак не е склонен да замени мама и да ви направи своята нова кралица. Той е силно привързан към домашния уют, въпреки че понякога го обхваща желание да пътешества, и ако майка му е превърнала дома в приятно кътче, трудно бихте го откъснали от там. Лунните мъже са или дълбоко свързани с майките си, или напълно отделени от тях. Средно положение няма.
При типичния Рак обаче много по-вероятно е пречката да се окаже именно близостта с майка му. Затова побързайте да се сприятелите с нея, защото тя ще се окаже ваша съперница, въпреки многобройните комплименти, с които ще я засипете. Не допускайте тя да доминира в готвенето или чистенето. Но не й отнемайте удоволствието да ви научи как се готви любимия сладкиш на сина й. След това запретнете ръкави и му пригответе вашия специалитет. Колкото и усилия да ви коства, постарайте се да го глезите така, както е свикнал да го глези мама.
Ракът обаче притежава доста качества, които понякога са достатъчни, за да балансират отношенията ви. Най-често срещаното е, че умее добре да готви. Ако такъв мъж ви покани на вечеря в апартамента си, първо: не яжте нищо предварително (няма да успеете да вкусите от многобройните му специалитети), и второ: не очаквайте никакви скрити помисли от негова страна. Типичният мъж Рак е почитател на прекрасните неща в живота. И ако ви покани да разгледате редките платна живопис или невероятната му колекция от плочи, бъдете уверена, че ще бъдете в безопасност, ако отидете съвсем сама в скалистата му пещера. Защото към жените тези мъже олицетворяват самата галантност. Те ще се държат джентълменски дотогава, докато вие не решите да направите първата крачка. Така са постъпвали по времето на баба им, а за тях това са добрите стари времена. Ако ги попитате за родословието им, те ще се отплеснат да разказват, прибавяйки по някой и друг спомен. За повечето Раци съставянето на родословно дърво е въпрос на чест.
Ако поиска да ви снима, не хуквайте да бягате през глава. Фотографията е често срещано занимание при Раците и за много от тях фотоапаратът е консуматив, който сменят често. Естествено, възможно е вашият Рак да има в хороскопа си Венера в Скорпион или Луна в Лъв, така че преди да се съгласите, просто поискайте датата и часа на раждане и позвънете на астролога си. Ако сметне, че се шегувате - добре, ако не - разкажете му, че Дж. П. Морган рядко предприемал борсова операция без съвета на личната си астроложка Иванджелийн Адамс, внучка на Джон Куинси Адамс и правнучка на Джон Адамс. Това съчетаване на история с пари ще отвлече вниманието му и ще го заинтригува.
Мъжът Рак може доста време да не се сети да ви покани на вечеря или да разгледате колекциите му. Понякога с години не намира жена, в която да се влюби сериозно, въпреки многобройните флиртове, с които се захваща. Изискванията му са високи, но все пак, когато я срещне се държи галантно и нежно, обсипва я с подаръци и възхищение. Ракът се страхува много да не се опари и има право. Защото един провален брак, който за обикновения човек би представлявал само няколко тъжни седмици за пренагласа, за Рака би се превърнал лесно в съдбоносна катастрофа. Тези мъже са способни да страдат с години, ако се разделят с жената, с която са решили да се сближат.
Нерешителната природа на Рака му пречи да се хвърли в атака към набелязания обект, но почувства ли увереност в силите си, трудно може да бъде отблъснат. Лесно му се отдава ролята на романтичен влюбен. След като веднъж е разкрил чувствата си и вижда шанс да ви спечели, той от стеснителен и плах изведнъж става упорит и вие разбирате, че ви ухажва един настойчив и категоричен мъж, който за нищо на света не желае да получи отрицателен отговор. Той ще задръсти пощенската ви кутия с писма, ще спи на изтривалката пред дома ви и ще накара телефонната слушалка да пари в ръцете ви. Трудно бихте се изплъзнали от пипалата на Рака, но навярно няма и да искате. Много жени мечтаят точно за такъв свят като неговия - залят от лунна светлина, в който мечтите им могат да полетят и където някой силно ги прегръща и ги брани от големия лош вълк, дебнещ отвън.
Сега, след като знаете, че винаги се облича добре, не е прахосник, готви фантастично, има отличен вкус, търси старомодно момиче като това, което се е оженило за милия му татко, безкрайно любвеобилен е (когато не е вкиснат), какво друго бихте искали да знаете? Какъв родител е? Това е най-добрата новина. Всички Раци са майки по душа. Дори и мъжете.
Всъщност искам да кажа, че той ще бъде идеален родител именно заради всички онези качества, които вие сте харесали у него. Ще е безкрайно търпелив към децата и силно ще го развълнува прищипаното пръстче, болното зъбче или счупената играчка. На всеки рожден ден ще се облича като клоун, ще щурее с малките гости около масата и ще ги омагьосва с часове. Бащите от лунната зодия са горди със синовете си и загрижени за дъщерите си. Докато децата поотраснат, няма по-добър баща от Рака. Но навлизането в по-зряла възраст може да предизвика вълнение в отношенията. Ракът обича да е съпричастен към всичко, случващо се с хората, които обича. И ако те решат да проявят независимост, той може да се превърне в един кисел, опърничав Рак и да се противопостави на желанието им да опознаят света.
Когато младият Хенри се прибира по малките часове с колата, а прелестната Луси пресрочва определения вечерен час, бащата Рак няма да спре да крачи напред-назад, час по час да излиза пред дома в проливния дъжд и да се ослушва напрегнато. В такива случаи просто използвайте малко обикновена математика, за да го накарате да осъзнае поведението си. „Така е, скъпи. Сега имаме две деца. Когато се оженят, ще имаме шест или осем внучета, като дивидентите в банката. А шест или осем носят повече щастие от две, нали?" (Цифрите го впечатляват и току виж, че сте го убедили!) „Радвам се, че си съгласен, мили. А сега ще ни кажеш ли къде си скрил сватбената рокля на Луси и ще свалиш ли белезниците от ръцете на Хенри, за да си вземе брачното свидетелство?" Но не постъпвайте така с него по време на пълнолуние. Когато лунните вибрации са особено силни, Ракът може да ви разбере погрешно, забравяйки изцяло прословутото си чувство за хумор. Не забравяйте да му напомните обаче, че дори да загуби децата си, му оставате вие. След такива думи той ще престане да стиска така здраво юмруци.
Но всичко това е въпрос на бъдеще. Сега пред вас стои проблемът да накарате Рака да стигне до предложението за женитба. Бихте могли да се престорите, че го напускате заради някой по-напорист мъж, но за тази цел ще трябва да намерите някого, а това може да се окаже твърде неприятно, тъй като Ракът не ви изпуска от очи дори за миг.
Най-сигурният начин да го накарате да спре отстъплението и да ви сграбчи здраво е всяка вечер да свирите по тънките струни на неговата чувствителност. Музика, поезия, цветя, красиви дрехи, лек парфюм, нежни думи и прегръдки - това са оръжията, с които можете да го впримчите в мрежата на любовта. Не пренебрегвайте също и пряката връзка между сърцето и стомаха му. Изрязвайте си снимки на бебета, оставяйте шевната машина отворена и скъсете малко полите си. Съвсем изненадващо някоя вечер той ще ви попита дали искате да се запознаете с майка му. Още на другия ден можете да поръчвате покани за сватбата. Ще сте спечелили сърцето му завинаги. Сега вече отплавайте нанякъде заедно и танцувайте на лунна светлина. Бон воайяж! Не забравяйте, че не бива да изхвърляте старата му шапка, скъсаните гуменки, колекцията марки или ученическите му бележници. Това са неговите съкровища. На всяка цена си вземете чадър, защото ще има влажни нощи. Мога ли да кажа, че изглеждате прекрасно в палтото от чинчила? Но, разбира се! Жената е красива само когато е обичана. А вие сте обичана.
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Breath в Юли 16, 2008, 15:56:09 pm
ЖЕНАТА РАК
"Ехото заглъхва, споменът умира.
 Лятото прогонват есенни слани.
А като дух ме още обладава Алиса,
 бродеща под небесата,
невидима за никой по света..."

Трудно е в началото да определите дали вашата любима от зодия Рак е благопристойна лунна девица или нещо й хлопа. И до края няма да го узнаете.
Тя може да ви удави в сълзите си по време на нейните чести дъждовни периоди. А когато слънцето пробие облаците, ще ви кара да се заливате от смях и ще ви радва с нежността и ласките си. Не можете да избягате от нейните настроения. Тя е просто малко налудничава, тъжна и меланхолична, притежава невероятно въображение, но също така знае да се грижи за парите.
Естествено поради благоприличието, което тя строго спазва, преди да сте се оженили няма да ви позволи да надникнете под дюшека й. Но спокойно можете да се обзаложите, че държи там стара платнена торба, натъпкана със зелени банкноти и сребърни монети. Дори и да има асцендент или Луна в знак, предразполагащ към разхищение, тя ( задължително е скрила някоя и друга скъпоценност под саксията с цветя или в новата дантелена покривка в гардероба (подарена й преди десет години и незастлана нито веднъж!). Внимавайте като разтваряте книгите й, защото от там често падат стари измачкани банкноти, ненавременно появяващи се на бял свят. Почувства ли се уязвена, жената Рак се впуска да харчи с пълни шепи и това й носи удовлетворение, но най-често разходите й чувствително изостават от приходите й. Не я винете, че проявява оживен интерес към банковата ви сметка и че любимата й тема за разговор са парите. Не ще се отдръпне от вас, ако ви липсват спестявания, стига да й покажете, че се опитвате да ги натрупате. С радост ще ви помогне да спечелите пари, но ще ви остави да се оправяте сам, когато се стигне до прахосването им. Когато подарите на тази жена невъзможно скъп подарък и тя ви каже: „Не биваше да го правиш", знайте, че не го казва от куртоазия, а говори сериозно.
За да я откъснете от постоянните й грижи около застраховките, ипотеките, наемите и годишния баланс на фирмата й, просто я отведете на морския бряг в полунощ и се разхождайте до забрава под лунното сияние. В такъв момент тя се чувства чудесно. Луната пробужда най-тайните й мечти, а приливът на вълните премахва всичките й хиляда и сто задръжки. За кратко време ще откриете цялата дъга на чувствата й. Просто си харесайте едно и я насърчете да го подхранва. Типичната жена Рак странно се преобразява, когато застане сама на пясъка срещу тъмната тайнствена необятност на морето, прорязана единствено от сребърната лунна пътека. Хладната и уравновесена дама, която познавате от деня, или веселата лекомислена кокетка, която случайно сте забелязали в ресторанта или театъра, ще се превърне в неземно същество в мига, в който магнетичните лъчи на Луната заблестят в очите й, а завладяващият шум на прибоя погали слуха й. Тя ще бъде морска нимфа, която би се възнесла с вас докъдето ви стига въображението. В девет от десетте случая ще се получи точно така, а на десетия просто ще откриете, че сте попаднали на морски бряг по новолуние и затова магията не се е получила. Под влиянието на Луната и когато нейните лични приливи и отливи съвпадат с морските, жената от Лунната зодия може да сътвори стихотворение, песен или да разгадае загадки, над които философите са си блъскали главите от векове.
Влюбена ли е във вас, жената Рак винаги действа по два начина. Страмежлива, тръпнеща, добра и женствена - това е първият подход. Вторият може да бъде доста неприятен. Жените, които го използват, прибягват до всяка позната им хитрост, за да се притиснат колкото може по-плътно до вас. Това, разбира се, е вълнуващо, стига наистина да я харесвате. Но ако за вас тя не е нищо повече от приятел, а съзнателно ви стиска ръка или ви целува често, често по бузата без причина, играта може да загрубее. Бихте могли и да се впуснете в интрига, но познавам един мъж, който го направи, и другото момиче (тя беше сериозна и не играеше разни игрички) го подмина. Сега той прекарва живота си с една натрапница от зодия Рак, която се смее като побъркана по цял ден. Такава жена е истинска заплаха за успешния брак и голямата любов. Слава Богу, подобни създания се срещат рядко. Но имайте едно наум, когато се захващате с жена от зодия Рак.
Вече знаете, че жените от другите слънчеви знаци не са съвършени. Жената Овен вечно си блъска главата в стената и винаги сама спира такситата. Жената Стрелец е отвратително пряма и нетактична, жената Скорпион може да ви стресне с агресивността си. Жената Близнаци е особено непостоянна. Лъвицата - горда и неотстьпчива, и т. н. Жените от зодия Рак обикновено не притежават нито един от тези недостатъци. Но помнете, че има някои граници, които не бива да преминавате. Те не понасят пренебрежението, подигравките и критиките. Тъй като агресивността им е чужда, жените Рак са колебливи. Лунната жена почти винаги изчаква вие да направите първата крачка. А ако й се наложи да тръгне, ще бъде или назад, или настрани. С това поведение жената Рак повтаря напълно мъжа от същия слънчев знак. Чувала съм за двама Раци - мъж и жена, които една вечер в продължение на седем часа разглеждали списания, седейки един до друг в нейния апартамент. В това време сърцата им лудо биели и при случайните им допири пламвали искри. До сутринта нито единият, нито другият посмял да направи първата крачка.
Никога няма да ви прости, ако не уважавате майка й. Жената Рак не търпи шеги по повод на тъщите и свекървите. Майката е човекът, който тя не би искала да обиждат и подиграват. И не надниквайте в дневника, който тя води от седемгодишна възраст. А и навярно няма да успеете да го направите, защото тя го е скрила на най-тайното местенце и го е заключила със седем ключа. Раците обичат да си имат тайни. Те не харесват изповедите, освен в случаите, когато вие сте този, който се изповядва.
Комплексите на вашата лунна любима наистина могат да ви изкарат от нерви. Тя постоянно мисли, че не е достатъчно хубава, достатъчно умна, достатъчно млада и достатъчно зряла. Без значение дали притежава фигурата на Афродита, лицето на Хубавата Елена или умът на Аристотел, тя продължава да се чувства непълноценна. Повтаряйте й, че е млада, прекрасна и че винаги ще сте до нея поне по двайсет пъти на ден, и това може да има някакъв резултат. Всяка лунна четвърт ще й носи ново настроение - средно четири пъти на месец плюс две слаби колебания всеки ден, свързани с приливите. Това може да я направи очарователна и загадъчна, но може и да ви вбеси до полуда. Когато изпадне в някое от мрачните си настроения, тази жена може да си втълпи, че не умее да готви - нещо, което е абсурдно, защото в сравнение с нея и най-изтънченият френски готвач би изглеждал като дежурен по кухня в скаутски лагер. Жената Рак мрази замразените храни и не посяга в супермаркета към полуфабрикатите. Тя предпочита сама да изчисти ориза и да разточи корите за баница. Ястията й са фантастични, картофките са хрупкави, а ягодовият конфитюр - направо божествен. Тя няма проблеми с фурната и котлоните. Кухнята (заедно с детската) е нейната любима стая в дома.
Като добавка към неоснователния страх относно кулинарните й умения, тя може да ви сервира, че не я обичате достатъчно. Затова й го доказвайте дори по-често, отколкото ви се иска. Тя ще бъде много отзивчива. С удоволствие ще приема всяка ваша покана и това ще намали чувството й за непълноценност, но е възможно и да доведе до нов проблем. В един момент може да се окаже толкова здраво прилепнала за вас, сякаш няма намерение да ви пусне цял живот. Е, срещат се и мъже, които си падат по подобна вярност. Гарантирам ви едно: вие никога повече няма да почувствате глад - нито на масата, нито в леглото. Присъщият й безумен лунен смях може също да ви доставя своеобразно удоволствие, особено след като си припомните за всички онези язвителни сирени с цинично остроумие и лицемерен смях. На техния фон нейният неизчерпаем хумор изглежда дори интелигентен и приятен.
Твърде несправедливо е да си играете с любовта на тази жена, защото когато ви обича, уважава, слуша или се заяжда с вас, тя го прави искрено и предано. Така че ако нямате намерение да отвърнете по същия начин, по-добре не насърчавайте чувствата й. Спомнете си нейната упоритост. Дори за вас тя да е поредният лек флирт, трудно ще успеете да обявите край на играта. А и тя едва ли ще чуе съдийския сигнал. Жената Рак никога не се отнася лекомислено или повърхностно към нещо. Когато притежава мъж или чаша за чай, те остават завинаги нейни.
Жената Рак няма да омае познатите ви със заслепяващи ласкателства, но чарът й, леко прикрит зад високата интелигентност и култура, не може да остане незабелязан. Жените, родени под лунния знак, запазват съкровените си чувства само за най-близките си. В отношенията с тях най-трудно ще ви бъде да ги придумате да не се връщат обратно в непристъпната раковина, която винаги им е подръка. Те са толкова лесно раними и крехки, че често най-невинната забележка или изпусната не на място дума може жестоко да ги нарани. И най-лошото е, че никога не можете да предвидите кога ще стане това. Ако решите някоя вечер, прибирайки се от работа, да й направите комплимент от рода на „Косата ти изглежда чудесно, скъпа!", а в очите й се появят сълзи, не се учудвайте. Тя просто го е приела като намек, че последния път, когато сте я видели, е изглеждала ужасно. Жените Рак могат да бъдат страшно докачливи. И много плачат. Затова носете винаги чиста носна кърпа в джоба си.
Не можем да наречем скъперници жените от зодия Рак, но е факт, че нямат навика да изхвърлят разни неща. За тях това е нещо съвсем нормално. Те рядко се разделят с конци, копчета, празни бурканчета от детски храни, съпрузи или стари дрехи от времето на баба им. Ще ви изгледат учудено, ако обявите за ненужни перфорираните билети за градския транспорт, употребяваните пакетчета за чай или отдавна счупената мелничка за кафе, която не става дори за боклука. Те мислят за бъдещето и вярват, че някой ден ще им потрябват изгорелите бушони, които държат в едно чекмедже заедно с изпочупените играчки за елха. Не ги питайте за какво са им онези двеста единични чорапа и ръкавици, чиито половинки са отдавна изгубени. Те имат отговор и за това. Всяко нещо в къщата им има някаква сантиментална стойност, включително невалидните чекове отпреди тридесет години и старите им значки от училище. Типичната жена Рак грижливо съхранява всички тези ненужни дрънкулки и ревниво ги пази. Естествено, в това число влизате и вие. Всъщност неправилно употребих думата „ревниво". По-скоро жената Рак има силно развито чувство за собственост. Съществува малка разлика.
Търпението е една от най-прекрасните й добродетели. За разлика от жените, родени под огнен знак, които недоволстват и се бунтуват срещу неправдите в живота, жената Рак обикновено се примирява с мисълта, че нищо не може да се направи и със скръстени ръце очаква нещата да се променят от само себе си. Е, най-много тихичко да си поплаче сама. Но усетите ли, че е депресирана, трябва да се опитате по-бързо да я извадите от това й състояние. Тя има нужда да бъде поглезена отвреме-навреме от хората, които обича. Това е залегнало в природата й. Тя обича да й повтаряте, че не можете да живеете без нея, и е готова на какво ли не само и само да пробуди рицарското у вас и да предизвика съжаление. Разбира се, тези нейни потребности са нищо в сравнение с онова, което е готова да даде в замяна. Нейната слабост и безпомощност в такива случаи обаче не бива да ви подвежда. Ако се наложи, тя е способна да се справи сама и с най-непосилните трудности. Малкото крехко създание с насълзени очи след някоя остра разправия с вас най-спокойно след заминаването ви ще сложи плоча на грамофона си и ще изчисти шкафовете. Разбира се, има и случаи, когато мъката й е истинска, а не типично рачешко търсене на съчувствие. В такива случаи е по-добре да останете с нея, да я прегърнете нежно и да слушате музика заедно.
В името на любимите си хора жената Рак е способна на героична саможертва. Бъдете сигурни, че тази жена никога няма да ви предаде, ако тежки облаци надвиснат над вас. Винаги недостигащата й смелост задължително се проявява щом имате нужда от нея. В такива моменти тя прилича повече на огромна здрава скала, отколкото на нежен сребрист лунен лъч. Децата ще намират опора и убежище в полите й. Тя ще им помага с деликатност и разбиране. Нейната топлота и любов ще превърнат дори и бедната дъсчена къщурка в приказен, богат и светъл дворец. Вие, като съпруг, навярно ще загубите малко от вниманието й, щом на бял свят се появят децата. Както .знаете, този слънчев знак управлява майчинството. Тя ще остави място в сърцето си и за вас, но ще трябва малко да се посместите. (Бездетната жена Рак ще обича някое мило животинче или приятелите си с цялата насъбрала се у нея майчинска любов.) За децата си тя ще е като квачката за пиленцата - всеки път щом отворят уста, ще бъдат нахранени с топла и вкусна храна.
Майката Рак постоянно ще си намира притеснения. Щом някое от децата кихне, тутакси ще се озове в леглото с термометър под мишницата, а тя ще го натъпче с лекарства, горещ чай и пилешки бульон. Това ще се повтаря, докато децата не пораснат и не започнат да й се противопоставят. Трябва да си страшно ловък, тих и потаен, за да успееш да се измъкнеш в някоя студена вечер от къщи без пуловер, шапка или ръкавици. За да се опълчи срещу това рачешко покровителство, детето трябва да притежава характер и силна воля. Защото границата до разглезването е много тънка. Често пъти децата преживяват голямо сътресение, когато направят първите си крачки в света и открият, че той не се върти около тях. Подобна всеотдайност и загриженост представляват уютен, сигурен подслон, където детето винаги може да се скрие от реалностите на живота, но това може да го направи твърде зависимо от семейните връзки и неспособно да понася удари и да се бори със собствените си грешки. Понякога е трудно да се каже дали майката Рак връзва децата за престилката си или те самите предпочитат да го направят. Тя пази всяка изписана тетрадка от училище и гордо закача навсякъде по стаите несръчните рисунки. Нежно увива изтърканите бебешки обувчици и ги прибира при семейните ценности, защото с фотографската си памет винаги ще си спомня първите стъпки, направени с тях, години след като рожбата отдавна е напуснала гнездото. Самото излитане е твърде болезнено. Майката Рак с тревожна неохота преотстъпва децата си на бъдещите им съпруг и съпруга. Дори след това тя продължава да живее с мисълта, че никой не е достатъчно подходящ за тях. Понякога кандидатите за женитба трябва да преминат през какви ли не тестове, за да бъдат одобрени.
Познавах една майка от зодия Рак, която всеки ден чакаше своя малък син след училище. Момчето си имаше навик - изстрелваше се като тапа през вратата и бясно хукваше по площадката. След като я обиколеше няколко пъти, се приближаваше до нея. Веднъж майката дойде със сестра си. Лелята се втурна след момченцето, но майката Рак я спря. „Недей, остави го - тихо каза тя, - той просто изразходва излишната си енергия. Като се умори да тича, ще дойде." Накрая синът й отиде при нея, хвана я за ръка и заяви: „Да се прибираме, мамо. Гладен съм".
Това обобщава цялото отношение на жената Рак към любовта и семейството. Особеното й чувство за собственост е характерно силно, но в никакъв случай не и агресивно. Тя знае, че колкото и да се отдалечавате, гонейки мечтите си, винаги ще се завърнете при нея. И търпеливо ще ви очаква. Очите й все още ще са красиви, озарени от неземния блясък на лунния лъч, кухнята пак вкусно ще мирише, а тя загрижено ще ви погали и няма да ви пита нищо. Ако не ви е провървяло или сте нещастен, ще ви разкаже нещо смешно, за да ви развесели. После ще ви нахрани, а по-късно на светлината на камината ще се вгледате в спокойното й озарено лице и отново ще се запитате: „Наистина ли е лунна девица, изплувала от някоя мъглявина, или просто не е с всичкия си?" Но отговорът не е много важен.

Титла: Относно: Рак
Публикувано от: Breath в Юли 16, 2008, 16:01:36 pm
И още нещо от линковете дадени по-горе:

http://www.geocities.com/nur_varna/d158.html

Този зодиакален знак, както всеки друг, има три декади и трябва да се съобразява човек със съответната декада (когато иска една по-уточнена негова въздейственост), за да не изпада в разминаване, че общите неща, които са казани за тази зодия, не са в неговото вътрешно писание. Той се търси, а не може да се намери. В такъв случай ще трябва да потърси декадата си.

Първата декада, примерно, е повече под влияние на Венера. Безспорно, там ще се забележат онези елементи, които правят хората по-любвеобилни, които правят хората по-артистични, които правят хората достатъчно поетични. Разбира се, това е едната страница. Както знаете, във всяка зодия всеки човек в своето развитие, в своята еволюционна йерархия или изграждане между добродетели и прагове (не пороци - пороците са човешка придобивка, а самата еволюция издига прагове, които трябва да надкрачим) има и по-други отражения или по-други разгласи.

Така че когато ще говорим в тази зодия за праговете (така ги наричам аз, не пороци, не лоши наклонности), не бива да забравяме и това, че именно Луната, която в третата декада е най-властна (а тя е и белегът на Рака), не изключва маниакалността, но това е, според мен, преценка на човешкия ум. Защото Луната е, която дава поетичното въображение. И няма поет, който да не се е вглеждал в нея (отделен е въпросът дали я е възпявал). И затова тези, които се занимават с хиромантия, хирология знаят, че когато една линия на ума клони към хълма на Луната, човекът има склонност към изкуството. Разбира се, това предполага повече познания, защото трябва да се има предвид, че една линия на ума може да върви към лунния хълм, но да нямате линията на изкуството и тогава с въображението си бихте станали един великолепен моряк например (което е преимуществено като избор на тази зодия). Нейното изборно отдаване, това е морячеството, скитничеството в добрия смисъл на думата. То в същото време е и неукротимото въображение. Така че когато ще разглеждаме проблема за ръката с линия на ума, наклонена към хълма на Луната, ще трябва да видим дали нямаме един добър авантюрист, който завоюва чужди пространства. Или ако имаме белега на линията на изкуството, да бъдем убедени, че този човек е наистина белязан. Защото линията на ума може да върви нормално, но щом е налице линията на изкуството, в такъв случай ще имаме един поет. Но нещо друго, ако и линията на ума върви към лунния хълм, ще имаме вече не само поета, ще имаме голямото въображение, което дава и голяма поезия. Защото всички са поети, особено в по-младите си години. Но едни пишат стихотворения, други оставят поезия, а малцина на света ще оставят изкуство. И именно тази зодия (на Рака) е, която дава този белег. Ще трябва, разбира се, човек да бъде много деликатен и много внимателен.

Втората декада е под влиянието на Меркурий. Знаете, че това е прочутият Тот, или Хермес, но когато е като зодиакален знак, там имаме малко ексцентричност, неискреност, данни за търговски способности, за наука и без да крием - за измама.

Изразният елемент на тази зодия (от който тя се води) е: “Аз се съмнявам”. Това е характеристиката й. “Аз се съмнявам” - това е девизът на Рака. Пак ще кажа: нека никой буквално не взима нещата - всеки от нас носи всички зодии. Носи ги поради естествения закон на раждането, прераждането и логично е тогава така да бъде. Нека не се обвързваме с безизходното - тук съм роден и това ми е всичко. Доминанта може да бъде, но не и решаваща сила.
Как се ражда идеята за Рака като наименование на съзвездие? Това е много далечна история. Още в древни времена, когато са наблюдавали астролозите (а вие знаете, че една най-богата астрология и астрономия, но астрология най-вече, имаме във Вавилония), забелязали са, че от един етап на мартенското равноденствие имаме едно изкачване на Слънцето. Изкачване, изкачване и след това едно спиране. Именно на 22 юни има едно спиране и както казва нашата поговорка: “като рак на бързея”, започва някакво “шумолене” - назад-напред, назад-напред и почва връщането. И когато се говори за Рака, се има предвид това минаване на известна височина, където спира и започва връщането. Затова в древността са направили една характеристика на съзвездието как прилича на рак. То е съставено от около шестдесет звезди, от които пет образуват фигурата на рака, както е дадена. Друго, което е също така много характерно за неговия символен знак (когато го означават в зодиакалните знаци), е, че се обозначава с една шестица и една девятка, или две шестици обърнати една към друга. Това трябва да се разбере и тогава можем да правим нашата интерпретация. Какво беше шестицата - посятото семе; какво е девятката - изникналото семе. Ракът носи ли в себе си тези противоречия? Носи ги. Може ли да се съмняваме, че той е противоречив - едно срещу друго, едното само за себе си (6 против 6 или 6 и 9). Ето ви едно съмнение.

Различните митологии много пестеливо са го употребили. Ракът има цялостно фигуративно представяне само във вавилонската митология и то там се говори за големия морски рак. Само там има ясно изображение. Докато, да кажем, в Египет той е символизиран чрез скарабея. Това е големият бръмбар - златният скарабей (така се нарича в тяхната митология и е щастиеносецът). Той е и знакът на Озирис.

В Гърция този зодиакален знак е означен със самия Меркурий, т.е. с Хермес, с костенурката, от която Хермес беше направил (от нейната коруба) какво - лирата. Тъй че в различните митологии или религии Ракът е означаван различно, когато трябва да изрази символната страна. И ето, ще го видим в Юдаизма чрез вълка или чрез персоналността на един от синовете на Иаков - Вениамин, за когото се казва, че е вълк единак (има някаква рушителна сила). В Християнството като сила, която изразява самата същност на астрономическия знак, ще го илюстрират като Светий Дух, а когато е като персоналност - Ракът е освидетелстван чрез Юда. За мен така изведено не е много вярно. Юда не е представяне на Раково поведение. Може да имаме онова колебание, което той за момента върши, но трябва да не забравяме активната страна на думите на Христос: Каквото има да вършиш, иди го свърши. Безспорно, в Индия в този знак е сложен Вишну. За Рак в гръцката митология (казах вече за костенурката) имаме и едно поведение на Хера към Херкулес. И именно в гръцката митология се дава, че самият рак като естествено, като биологично същество, е по искане на Хера изведен в зодиакален знак на небесата. Защо?

С лернейската хидра, която имала девет глави и която е вършила много големи пакости, Херкулес води една жестока битка. Той сече главите й, но на мястото на всяка от осемте отсечени глави израстват по две, а само една от деветте е безсмъртна. Тогава именно Херкулес вика на помощ своя племенник и придружител Иолай и те изгарят мястото на всяка отсечена глава и така тя не се възстановява. В този момент Хера (която ненавижда Херкулес, защото е син на съпруга й Зевс от Алкмена), виждайки изхода от битката, праща един голям рак, наречен Каркин, да помогне на хидрата. Ракът се впива с щипците си в краката на Херкулес, но Херкулес и него унищожава. Тогава Хера, богинята майка, извежда хидрата и Каркин в небето като зодиакален знак. Само в тази митология (и в асиро-вавилонската) по-плътно ракът е обозначен като зодиакален знак.

По характеристика, както знаете, Ракът е воден знак и активен, плоден и женски. Онова, което макар и малко невероятно да звучи, но във втората декада (където е Меркуриевото царство, ако мога да кажа така) личностите са домоседи. Докато един Хермес, или Меркурий, това е куриерът на боговете, в тази декада ние виждаме хората родени с едно чувство на добри домоседи, на добри грижовници. Даже нещо много особено има за тази зодия, изрично е подчертано, че Раковата зодия дава най-добрите майки.

Разбира се, че Ракът има несъвестимости много. Както казахме, когато е под влиянието на Венера ще имате деликатното, благородническото, ще имате артистичността. Когато е в Меркурий, ще имате и жестокостта, и активността.

Положителните черти са, че той е един голям грижовник към дома, има тенденция за просперитети. Има и идеализъм (който може да стигне до лудост), особено в увлеченията му към пътувания, към добрия авантюризъм.

Телесен орган, съответстващ на Рака, е стомахът и той е най-същественото, което Ракът управлява. Предимно в тази зодия заболяванията са гастритни и стомашни. Тя управлява също и цялата гръд. Още нещо има за Рака - той води северната посока (в нашето полукълбо).

В тази зодия се е работило твърде много за материята - да получи тя форма. И има някаква логика - пулсацията и след това изграждането. Защото пулсацията като динамика трябва да бъде спряна, за да се изгради формата. Фактически какво е движението, материята какво е - смълчано движение. Материята е смълчано движение! Ето това е, тук е работил Ракът - отиване и връщане.

Трябва да кажем, че той, също както и другите зодиакални знаци, носи определени периоди, които не са благоприятни: един период пролетен, от 20 март до 20 април (Овенът), и другият - есенен (Везните), от 21 септември до 22 октомври. Това са неблагоприятни, неудачни периоди за родените в зодия Рак и би трябвало да се съобразяват. Съдбовни години са: 43, 50, 57, 64, 71.
Щастливите им числа са двойката и седмицата.
Хубавият им ден - понеделник, а той е ден на Луната. Тя е, която създава магичното въздействие, миролюбие и съответната душевност.
 Камъкът, който могат да изберат и да носят, е смарагд или опал. Като цвят, цветът доминиращ в Луната, това е зеленият. Той е познание и безспорно с известни надмогвания. Затова и при тях може да се каже, че острият ум регулира битието им. Като второстепенен цвят си остава сребристият (макар че някъде в писанията ще го срещнете като основен) - той е втората му принадлежност. Зеленият е първичният, там е доминантата и оттук Ракът е много сензитивен, много усетен. В природата именно зеленият цвят е, който е успокоителен, но в същото време е и едно въображение, една познавателност се крие в него, когато се пробужда умът. И в този смисъл може да се каже, че Ракът има известно чувство за отговорност, има чувство за вярност, въпреки че “Аз се съмнявам” е основното му битие. Има и чувство за гордост. Логично е, така добре украсен, с осем крака, може да върви напред и назад, логично е да има и такова чувство на гордост. Хората в тази зодия обичат лукса и са приветливи. Подвижни са, защото той е подвижен знак.

Така този зодиакален знак като общо въздействие върху човека, и по-специално върху родените в него, дава вътрешно съсредоточение (интравертност - не екстравертност -”вътрешни” хора) и от тук е голямата им впечатлителност и много изтънчена чувствителност (защото поглеждат навътре). Обратният знак е една екзалтация и оттук - капризност. Но една екзалтация не всякога може да доведе до капризност и един каприз не може да бъде всякога плод на екзалтация, защото една екзалтация може да дойде от възхищение. Но капризът не всякога е възхищение. Може да е една прищявка, която нарушава приличната хармония - било в дом, било в общество, било в личния ви свят.


Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Август 10, 2008, 10:55:48 am
Цитат
А защо няма нищо за Рачетата?


Заглавието на темата недвусмислено подсказва, защо! :)
Не бива да се забравя, че там откъдето е минал Бляскавия Скорпион, нищичко не остава.

И следи дори ...
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Септември 01, 2008, 02:34:48 am
Скорпионът жадува за власт, за да задоволи странните си страсти. Известно е, че повечето от президентите на Съединените Щати са били Скорпиони, макар и да е успокояващ фактът, че мнозина от тях са били убити по време на мандата си (по-малко успокояващ е фактът, че убийците също са били Скорпиони).  ;D  Пола на убийците не се уточнява ;D

Е това е, след Скорпиона нищо друго не остава, освен...Скорпион.
Пообъркала съм се в по-горния пост  ;DМалко порция смях...

Щом малко опознаете един Овен, ще разберете, че той съвсем не е така силен, твърдоглав, лоялен, динамичен и безстрашен, както го описват. Мъжът Овен е фатален баща, завистлив, безкрайно склонен към конкуренция и жесток. Ако сте жена и искате да се сгодите с Овен, по-полезно ще е да изучите “Наръчника на добрата бавачка”, отколкото “Кама Сутра”.

Телците са най-конвенционалните и най-скучните хора от целия зодиак. Тайно завиждат на личностите, които водят зрелищен живот, техни идоли са поквареният Скорпион, престъпните Близнаци и Козирозите, светски хора и сноби. Ако пет минути след като се запознаете с един мъж, ви се стори, че той е един от най-големите досадници в историята, сигурно е, че е Телец. Сексуалните подвизи на мъжа Телец могат да траят само пет секунди, след което той се превръща в дърво.

Близнаците съвсем не са многостранно развити личности, ловки, съобразителни и очарователни. Близнаците са истински престъпници, които могат да продават дефектно оръжие на враждуващи групировки, да пречистват парите на мафията и да се возят без билет в автобуса, правейки се на деца в предучилищна възраст. Колкото до секса, трябва да го кажем с цялата жестокост: мнозина от тях са импотентни.

Раците не могат да бъдат блестящи в обществото, те са егоцентрици, самосъстрадателни и опасни поради бързата смяна на настроенията. Мъжете са ужасно малодушни. Иначе могат да бъдат пламенни любовници, но и кръгли нули. Понякога мъжът, който само преди минута е приличал на пъргава маймуна, люлееща се в джунглата на физическата интимност, изведнъж изоставя изненаданата си партньорка, за да отиде да види колата си.

Лъв - отговорен, щедър, но е и най-омразното, най-властното, най-безчувственото и най-надменното същество. Потискащи, тщеславни, алчни. Един космически принцип гласи, че Лъвът може да се влюби само в друг Лъв и този друг Лъв е самият той. Ако има нещо по-лошо от богатия Лъв, това е бедният Лъв. Това патетично същество сякаш казва: “Искам, а не мога.”. То е материалист, но няма с какво да се нахрани.

Дева - те са безкритични, свръхкритични или хипохондрици, често са обхванати от фикс-идеи относно личното си удобство и имат намерение да преживеят Третата световна война. Една анкета разкри, че много висок процент Деви имат противоядрено скривалище или си го строят.

Везни - родените под този знак имат проверената способност да лъжат и ласкаят. Мъжът е неспособен да реши в кой точно момент трябва да прегърне девойката и макар привидно да показва жар и сексуален опит, в часа на истината нещата се обръщат.

Скорпионът
жадува за власт, за да задоволи странните си страсти. Известно е, че повечето от президентите на Съединените Щати са били Скорпиони, макар и да е успокояващ фактът, че мнозина от тях са били убити по време на мандата си (по-малко успокояващ е фактът, че убийците също са били Скорпиони).

Стрелец - те са недодялани, груби и напълно им липсва такт. Могат да настъпят човек по пръстите и да ви потупат по рамото, когато носите поднос със стъклени чаши. Повечето от жените, които са имали работа с този знак, ще ви кажат, че не се отличава с особени умения в секса.

Козирог - ако някой път се почувствате на една крачка от ръба на пропастта, не търсете приятеля си Козирог до себе си, а зад себе си. Мъжете окачват фалшиви дипломи по стените на кабинета си, мамят, когато играят, и използват перуки, ако оплешивяват. Козирогът рядко изпитва истинска обич към някого и ако спи с вас, то е за да ви измъкне пари, престиж, издигане, представяне на най-добрия ви приятел или екскурзия до хубав курорт. Жените, омъжени за Козирози, са сигурни, че техните съпрузи ще се отнесат романтично към тях само един път в годината: в деня на годишнината от сватбата. Поради непоправимия си кариеризъм Козирогът подражава на известни личности.

Водолей - родените под този знак винаги търсят алтернативни начини на живот, защото не обичат да приличат на другите. Хипитата и любителите на летящите чинии почти винаги са под знака на Водолея, както и жените, които искат да бъдат самотни майки. Девойките, които започват сексуалния си живот с Водолей, се събуждат на другия ден, без да знаят дали не са още девици, защото са очаквали нещо повече от нощта.

Риби - плахи, слаби, те са незабележими. Където и да се намират Рибите, обикновено никой не ги забелязва. Мъжете от този знак са зиморничави и в леглото се държат като монаси.
„Психо”
 Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Vader в Септември 01, 2008, 11:41:41 am
Цитат
„Психо”
;D ;D ;D
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Magnolia в Септември 01, 2008, 17:33:05 pm
Бас държа, че е писано от някой Скорпион.
Не че нещо...,напротив. :)
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Септември 01, 2008, 17:58:05 pm
Цитат
„Психо”
;D ;D ;D

 ;D Толкова старание проявих да прикрия източника на материала, как можа да го извадиш на преден план? ;D
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Декември 15, 2008, 07:36:12 am
Това ми е любимо ;D Поздрав за Магнолия :-*

ДЕТЕТО СКОРПИОН

- Какво друго трябваше да учите?

- Ами, учехме Мистерия... стара и нова Мистерия, след това Мореография... Заекване, Разчекване и Намотаваме.


Линда Гудман  - Слънчевите знаци


Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Magnolia в Декември 15, 2008, 07:56:29 am
(http://i176.photobucket.com/albums/w193/boliarka/emoticons/kisses.gif)
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Androctonus в Декември 15, 2008, 13:49:52 pm
Скорпионите са култови.
Най се кефя на андроктонуси :))

Много подценявани животни. Изглеждат бани и мудни, но това е привидно. И тъй стават белите  :D Биха използвали всяка възможност да избягат :)
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: хадзапи в Декември 15, 2008, 15:09:39 pm
За скорпионите и техният живот има интересни неща в книгата "100 велики загадки на природата".

Някой път може да препиша някои неща.
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: tseneto в Декември 28, 2008, 23:49:22 pm
Това ми е любимо ;D Поздрав за Магнолия :-*

ДЕТЕТО СКОРПИОН

- Какво друго трябваше да учите?

- Ами, учехме Мистерия... стара и нова Мистерия, след това Мореография... Заекване, Разчекване и Намотаваме.


Линда Гудман  - Слънчевите знаци

Всичко съм изчела :)))) и аз съм скорпион с асцедент везни, но какво ще кажеш за дъщеря ми, която е скорпион с асцедент риби?? както прочетох от твоите постинги - това са неспиращи конфликти и драми, направо се чудя как как ще се справя занапред :) може би е добре, че все пак луната й е в овен...ако имаш още инфо за това - моля да споделиш :))
Титла: Относно: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: anyway в Януари 19, 2009, 12:50:03 pm
Аз съм скорпион с асцедент скорпион и луна в близнаци, някой да може да даде инфо за тая комбинация? :)
Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Vanesa_ в Юни 18, 2009, 21:01:43 pm
Откъса е един такъв ... забавен, което не означава, че не е вярен :)
СКОРПИОН (SCORPIO)
24.X - 22.XI

ОБИЧАТ - собствената си сила, да имат права и да запазват правото да владеят другите, собственото превъзходство, борбата, спора, диспута, оръжие и употребата му, лова, победата в трудностите, след като са ги преодолели

МРАЗЯТ - силата извън самите тях, превъзхождащата ги логика, страхливостта, подчинеността (въпреки че я изискват от другите), непрекъснатото спокойствие, липсата на съпротива, всеки чужд авторитет. Скорпионите умеят добре да мразят

СИЛАТА им е динамична и се изразява в способността да подчиняват слабите на волята им и в упоритостта, с която преследват целта си

СЪВЕТ - действайте винаги тайно и се пазете от съперничество и завист, които могат да навредят на успеха ви

Лицата под знака Скорпион са обикновено със здрава физика и едно резервирано достойнство в държанието си. Този знак означава една съсредоточена природа, макар понакога неразумно раздаваща се. Представителите на тази зодия изглежда са предопределени да издържат големи превратности на съдбата, произтичащи от тяхната прекомерна амбиция и неизчерпаема енергия. Този знак има отношение към мистериозните сили на природата, които упражняват постоянно влиянието си. Тези хора обичат да преодоляват трудностите. Колкото по-силен, смел и труден е проектът, толкова по-голяма привлекателност той притежава за тях и толкова по-голяма е вероятността за техния успех. Изглежда те се радват повече на самата борба, отколкото на чувството на изпълнение на известна задача. Но когато най-трудната работа е изпълнена, те вече търсят поле за други работи. Притежават удивителна способност да се самоконтролират.
Имат усет към изкуствата. Превъзходни проектанти и много добри хирурзи. Спокойствието, самоопределеността, строгостта на характера им практически ги правят понякога да изглеждат безчувствени, но фактически те са измежду най-сърдечните и състрадателни хора в света. Тяхната симпатия вместо да се изразява в неефективни думи, взема по-добрата форма на разумно обмислени, навременни и полезни действия, които носят подкрепа и практическа полза. Притежават твърде оригинални и артистични вкусове и имат слабост да са заобиколени от лукс. Имат изящен вкус при избор на дрехи и всичко каквото купуват. Но по-голямо впечатление прави истинската им цена, отколкото техният външен блясък.
Много от лицата, родени под този знак, са склонни да отлагат започване на дадена работа и да не изпълняват навреме обещанията си. Много чувствителни са към ласкателства. Трябва да се научат да контролират своя гняв, ревност, страст.
Животът на Скорпионите е тяхното бойно поле. Те не атакуват гневно като Овена, те се чувстват нападнати и искат да се защитават. Скорпионите удрят, бодат, хапят, преди още другите да го направят. Че атаката на другите никога не би се състояла, че Скорпионът в своята дълбока мнителност спрямо врага, който фактически е негов ближен, само си е въобразил всичко това, не променя нещата. Това държане Скорпионът има навсякъде: на работа, в обществото, в приятелството и в любовта. Да, те могат да обичат с някакво мрачно упорство. Обаче могат да заключат отмъщението в чекмеджето и да го извадят след 20 години не горещо, а така студено, че от тази студенина получаваш рани като при изгаряне.
Те могат да се борят за човек, който е в нужда, обаче не могат да утешават. Не украсяват нищо и никога не казват:"Няма да е толкова лошо". Те приемат, че ще бъде толкова лошо, а може би и още по-лошо и вече са приготвили своя план за действие в този случай. Да се откажат, да отстъпят, да капитулират - това са непонятни за тях неща. За тях съществуват само два вида мнения: неправилни и тяхното собствено. Това, че имат врагове не ги смущава, напротив, това ги стимулира.
Като роден борец Скорпионът е надарен с голям талант да открива слабостите, ахилесовата пета на другите.

НАКРАТКО: Личността на Скорпионите се изразява със силна и невъзмутима воля. Те са упорити, енергични, магнетичната им натура дава бързо външен израз на впечатленията под форма на окончателна симпатия. Потайни хора са. Освен това са безмилостни врагове или съперници. Склонни са да бъдат: отмъстителни, саркастични, героични, убедителни, грубо откровени, решителни, подозрителни. Понякога са упорити и проницателни, критичното им чувство се отнася обикновено до скрития смисъл на нещата и неминуемо предизвиква агресивността на противниците им. Необходимо е да вложат старание, за да обуздаят недостатъците си. Мобилизацията и силата им за съсредоточаване могат да им помогнат много в това. Някои от интересите на Скорпионите са: сексът, разкриването на загадки, парите на другите, желанието да играят ролята на невидимата сила.

Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Tuki в Юни 18, 2009, 22:31:18 pm

Като роден борец Скорпионът е надарен с голям талант да открива слабостите, ахилесовата пета на другите.

Склонни са да бъдат: отмъстителни, саркастични, героични, убедителни, грубо откровени, решителни, подозрителни. Понякога са упорити и проницателни, критичното им чувство се отнася обикновено до скрития смисъл на нещата и неминуемо предизвиква агресивността на противниците им.

Да, Скорпионите притежават голяма интуиция. Повечето от участниците в сегашния сезон на предаването "Ясновидци" са или зодия или асцендент Скорпион.

http://yasnovidci.btv.bg/bg/profiles/category/2
Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: JulesWinnfield в Юни 20, 2009, 09:14:09 am
Това определено е убедително доказателство, че "скорпионите" притежават силна интуиция ... :-[
Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Tangrata_ в Юни 20, 2009, 09:33:58 am

Като роден борец Скорпионът е надарен с голям талант да открива слабостите, ахилесовата пета на другите.

Склонни са да бъдат: отмъстителни, саркастични, героични, убедителни, грубо откровени, решителни, подозрителни. Понякога са упорити и проницателни, критичното им чувство се отнася обикновено до скрития смисъл на нещата и неминуемо предизвиква агресивността на противниците им.

Да, Скорпионите притежават голяма интуиция. Повечето от участниците в сегашния сезон на предаването "Ясновидци" са или зодия или асцендент Скорпион.

http://yasnovidci.btv.bg/bg/profiles/category/2

Дрън, дрън!
 :P
Раците са с голямата интуиция. Аа, я стига сте си приписвали чужди заслуги :)
То вярно, че и 2те са водни, ама за интуиция при скорпиони не бях чувал.

А и бтв, уж си подхождали с раците, но аз така и не съм си пасвал с никой скорпион.
С много други раци, да. Рибите ги харесвам, ама те не ме харесват, скорпионите обратното и тн.

Абе астрологията е за хора с проблеми и недостатъчно развлечения.
Живейте си живота, и нека не ви пука от никоя зодия.

Супер странно изглежда отстрани - този такъв, оня онакъв. Пък хеле диагнозите (да,де наталната карта - слънца, асцеденти) ми звучат като извадени от учебник по патология.
Вярвайте в собствените си сили и избор, а не обратното.

Сякаш много хора търсят в астрологията диагноза за нелечима болест. И намерят ли я, се чувстват удоволетворени.
Това е вид негативизъм.
Бъдете позитивни във всяка възможна дреболия.

п.с.
ааа да,
поне от моя скромен опит,
абе скорпионите са мн зле в секса.  ;D
Ако иска някой да ме опровергава, на лс.
Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Magnolia в Юни 20, 2009, 14:24:02 pm
 ;D Напипа ли мекото на хляба? :D
Tangrata, от Скорпион до Скорпион има повече от цяла вселена. Както и от Рак до Рак. И аз не си падам по обобщавания. ;)
Титла: Re:Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Vanesa_ в Юни 20, 2009, 20:00:26 pm
Който е разбрал, със сигурност искрено се е посмял. Текста си е забавен. Има защо.

Пък и съществува един такъв развлекателен, позитивен етап от развитието на Личността, в която тя с такова упорство дълговижда(думата не е сгрешена) "чуждите недостатъци", които й Лично принадлежат. :)
Титла: Re: Блясъкът на Скорпиона!
Публикувано от: Fiery в Февруари 03, 2019, 01:05:06 am
Много обичам преди заспиване да си пускам аудио приказки за страшни скорпиони и си се хиля насън.

Истина е, че този зодиакален знак е най-обсъждан и смотаняци от всички страни се опитват да изкласят висшата академия Скорпион. Пишат-бришат - анализират, накрая нъцки.

Формулата му е проста, но е "out of this

 "=Light = Life = Food ="

 world.


Запишете си я, въпреки че (като едни смотаняци), отново няма да сте разбрали:

"=Scorpio = Love = Death ="

Право в Десятката.

Ако нещо в този свят привлича Скорпиона, то е Музиката и за нищо друго не му дреме...