Автор Тема: Медиум, материя, душа  (Прочетена 10598 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Медиум, материя, душа
« -: Май 17, 2007, 21:55:13 pm »
Нещо, писано от Блаватска ми направи впечатление. Тя пише, че всеки натурален медиум (а това е човек, който не е посвещаван, не е изучавал себе си и тайните знания, не е бил подготвян и т.н.) може да бъде опасен както за себе си така и за околните. Нещо подобно на ТОТО, в което всичко зависи от духа с който медиума контактува, от самият медиум, неговите волеви качества, знания и т.н.
Например твърди, че Сократ (който според нея е бил такъв медиум) не е бил посвещаван в Мистериите, защото се смятало, че на такива медиуми не може да се има доверие и те не биват да бъдат допускани до висшите тайни знания.
Изобщо се твърди, че в Мистериите и висшите посвещения могат да отцелеят само свръхчовеци, способни да се контролират до краен предел.
М/у другото ако сте чели едно велико фентъзи - Колелото на времето, ще ме разберете за какво става въпрос, като ви дам сравнение с обучаваните за айез седай и дивачките.

Дънов твърди, че тялото не е просто ненужда обвивка, не е просто наказание, и че всъщност материалното тяло е много тясно свързано с другите тела и си взаимодейства с тях, както и им оказва влияние. Аз съм съгласен. Материалният живот е даден за усъвършенстване  на душата. Както пишеше Мулдашев, чрез създанията във вселената, Вселената опознава сама себе си.Чел съм за душите, регресивна хипноза и т.н. и мисля, че оттам прозира същото.

Мислите ли, че всяка душа е безсмъртна независимо от нищо? Според мен не би трябвало да е точно  така.

Неактивен Gabaro

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 245
 • Джангър тайфа "Тенеке ханъм"
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #1 -: Май 18, 2007, 00:10:54 am »
Сравнението с "Колелото" според мен е доста уместно, но донякъде. Аз лично считам, че всеки един индивид има потенциал, наречете го медиум, сила или както ви харесва, просто този му потенциал не достатъчно развит. Факт е, че хората се раждат развити на различни нива на развитие(може би в резултат от прераждането, нямам идея). И за да има даден индивид достъп до определени възможности би трябвало неговото тяло (физическо, духовно, астрално и т.н.) да може да ги контролира адекватно. Дали ще се получи издънка зависи от конкретния човек. Тук се намесва индивидуалността. Също така обикновенно колкото едно обучение те развива, толкова и те кара да влезеш в дадени граници, ограничава.

Може би трябва да повдигна въпроса какво е душа, но ще се разводни темата излишно със ненужни спорове.(Вероятно)

Личната ми гледна точка за душите е, че  може би са безсмъртни. Човек живее, развива се, деградира, умира - върви по собствения си път, в чиято основа стои личния избор. При достигане на определено ниво на развитие най-вероятно се преминава под друга форма на съществуване. Нямам идея каква може да е т.е. имам, но си е лично виждане, а и е само предположение. По тази логика следва въпроса какво става ако не се развие достатъчно ? Има доста варианти, аз се сещам за няколко. Единия е душата да продължава да цикли и да се преражда. Другия е да изчезне. Още един вариант е да се върне на по-долно ниво... но кое е вярно и дали въобще става така не мога да кажа.

Защо според теб не би трябвало душите да са безсмъртни?
[/U

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #2 -: Май 18, 2007, 17:28:44 pm »
Виж, аз не вярвам безрезервно, че душата се преражда, и че има душа в този смисъл в който го разбираме. Като някаква есенция, която търси различно материални форми за своята изява и т.н. Смисъл, че ми се иска да е така, сърцевината на Аз, да се запазва и да продължава развитието си.
Но да приемем, че е така...
От една страна израстването на душата би трябвало да е един доброволен процес, за да има истински смисъл. Не би трябвало да се влияе от мисълта за наказание или поощрение. Според мен въпросната душа е пряко свързана с материалното тяло и с останалите тела. Те си взаимовлияят и може да си повлияят до степен разрушение.
Нямам някакви аргументи, но си мисля, че не всяка душа е безсмъртна.
Нищо във Всемира не се губи, това е така, но то може да сменя формата си, така че не е толкова недопустимо душата да умира.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #3 -: Май 22, 2007, 16:15:24 pm »
Далеч не всяка душа е безсмъртна.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #4 -: Май 22, 2007, 17:13:21 pm »
Далеч не всяка душа е безсмъртна.

Това в какъв смисъл? Коя душа е смъртна? Наистина не разбирам, затова питам  ::)
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #5 -: Май 22, 2007, 17:19:51 pm »
Душите на не-хората са смъртни, душите на любимците са смъртни, душите на органичните портали са смъртни, както и душите на много пропадналите инкарнации. След като минат през всички астрални чистилища, губят индивидуалност, пропадат до най-нисшите кръгове на тъй наречения "ад" и след това служат просто за "астрален строителен материал" и нищо повече.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #6 -: Май 22, 2007, 17:45:55 pm »
Имам малко по-друго виждане по въпроса. Каквото и да означава "не-хората", не смятам че са обречени на вечна смърт. Според индийската и тибетска философия, всяка вижа твар носи Душа. Човек може да се прероди и в октопод, спред техните разбирания. Пропадналата инкарнация не ми е много ясна, но предполагам говориш за някакви ужасни и пропаднали хора, зли, лоши и тн. И не само хора де...

Доколкото разбрах от Миларепа и Лао Дзъ ( напоследък, благодарение на Stefany съм се разчел яко:))), всеки носещ Нетленния пламък, има шанс да спре реинкарнациите си. Тук не говорим за животните, които нямат избор. Говорим за хората, които имат избор. За висшите йогини и лами, целта на живота е така да го изживеят, че да не се родят повече на тази проклета Земя. За тях Нирвана не е мит.
Не знам какво е "органичен портал", не коментирам. Звучи ми някак...измислено от някой, който не е могъл да назове нещо с по-точно име:) Не знам какво е и "астрален строителен материал", но пак не ми звучи хубаво :)))

Мисля, че всяка Душа е безсмъртна. Мисля, че Душата е онзи наистина нетленен пламък, който се вселява в телата ни при раждането. Когато ме питат, откъде идват всички тези души, мисля че сега прозрях - те се отделят от Бог. Те са негови частички живот. И затова Бог е в нас, защото носим неговия печат. Толкин много добре го е казал, а Владо Николов го е превел още по-добре - НЕТЛЕННИЯ ПЛАМЪК !

Handle the dwarf
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 540
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #7 -: Май 23, 2007, 08:15:37 am »
Душите на не-хората са смъртни, душите на любимците са смъртни, душите на органичните портали са смъртни, както и душите на много пропадналите инкарнации. След като минат през всички астрални чистилища, губят индивидуалност, пропадат до най-нисшите кръгове на тъй наречения "ад" и след това служат просто за "астрален строителен материал" и нищо повече.


Последните  са по - скоро  "същности", загубили връзка с Душата си, на всички възможни нива.Когато при човек липсва връзка с Душата му, която служи като средство за изразяване на Духа ( Монадата, или Божественото присъствие ), личността му бива лесно достъпна за манипулации от духовни същности, намиращи се в низшия астрал.
 Лишена от жизнената си Сила, същата тази личност спира  развивитието си  и деградира.Следват  защитни механизми (включително смърт), които осигуряват  невредимостта на  Душата. До момента на духовно просветление Душата е под  защита на Монадата - Божествената субстанция.Монадично ядро притежава всяко едно живо същество.
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #8 -: Май 26, 2007, 18:49:30 pm »
Да дам друг уклон.
Ние разглеждаме душата, като някакво Аз, напоследък излязоха много книги като гледам. Докато съществува Вселената нищо не се губи, но това е различно. Въпроса е дали тази душа е един субект, който през живота си като душа изживява различни материални животи. Или това е просто друг тип материя, която живее в човешкото тяло.. Дали субстанцията е един осъзнаващ се огранизъм, който чрез материалните си превъплащение се стреми да достигне крайната си, точка, а именно сливането. Дори, това да е така, в тази крайна точка, тази душа би трябвало да престане да съществува, и да се осъзнава. А и кой може да докаже, че сзнанието е присъщо на душата, а не на мозъка?
Обективно погледнато, трябва да се доверим и повярваме на четеното по темата,например за регресивната хипноза. Какво друго доказателство от това и частни твърдение, имаме?
Ами ако въпросът за душата е просто едно неправилно тълкуване на древните идеи, ако е един способ да притъпим страха си то смъртта?
Незнам, на фона на това, да загубиш индивидуалност и да престанеш да бъдеш личност, не звучи много съблазнително сливането или нирваната.Но може би когато си достатъчно пораснал за този момент въпрос ще бъде безпредметен и желан. Вид еволюция. Дори си мисля, че нирвана би трябвало да се тълкува, като край на всякакво осъзнато съществуване.

Но ето какво казала Ванга:
„Нали ти казах, тялото, като умира, гние и всичко живо, като умира, гние. Но част от тялото и душата, дори не знам как да го нарека, не гние. Говорите за прераждане. Какво е това, аз не знам. Но това, което не гние от човека, според мен е така: то се развива, за да достигне едно по-висше състояние, но ние не знаем какво е то. Примерно става ето така: умираш прост, после умираш ученик, после висшист, после ставаш учен или заемаш голям пост и т. н. Ето така е висшето. Това е душата.”
Все пак тя говори, за нещо, което не гние, а остава. Но сравнението и е трудно да бъде разтълкувано. Все пак не се разбира, дали личността се запазва, дали това, нещо, което не гние е нещо осъзнаващо се, или просто субстанция, която периодично според някакъв закон се вмъква в материална одежда. Като явно натрупаната информация остава.

А ето пък нещо философско:

ЛИ ДЗЪ:  Защо да имат нещо против? Смъртта е толкова естествена, колкото и животът. Освен това умрелият не е изгубен. Не. Напротив. На умрелия вече нищо лошо не може да му се случи.
КИР СПИТАМА:  Ще се прероди ли духът му?
ЛИ ДЗЪ:  Прахът без съмнение ще се съедини отново.Но може би не това имаш предвид под “прераждане”.

Неактивен Sikozu®

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
 • Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Aur0ra
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #9 -: Май 28, 2007, 12:10:33 pm »
Моето лично мнение мога да го опиша чрез думите на Буда
"Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sence"

В момента смятам, че душата е функция на човешкото въображение. Това не значи, че тя не съществува обаче. Някой беше казал, че ако можеш да си представиш нещо значи то съществува. Тя съществува, докато съществува и тялото. Идеята за душата се подкрепя от хора, които ги е страх от смъртта. Чрез нея те намират вечен живот. И наистина повечето от хората, които смятат, че има душа и тя е безсмъртна са хора с проблеми и с тежък живот. Забелясвам, че тук будисти няма, защото при тях душа не съществува(т.е. такъв спор няма), когато човек умре той се връща при Цялото.
Тъп съм не ме слушайте.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #10 -: Май 28, 2007, 12:59:15 pm »
Струва ми се, че се бърка с понятието за душа и Дух...или поне според моите представи. Духът е истинската ни същност, той е онова т.н. истинско Аз, обитаващ духовния свят.
Душата е един имплант в човешкото тяло, служещ за конкретен живот (инкарнация). Този имплант-душа е програмата, която трябва да се изпълни. Така че душата е временна, а Духът, истинското Аз е вечно, защото е част от Духа-Творец и е в постоянна връзка с Него.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #11 -: Май 28, 2007, 16:53:24 pm »
Еми аз долу-горе съм запознат с модерната теория за прераждането. Точно това за което говориш - същността, който преживява много материални животи. По принцип го описват, като осъзнаващо се същество, което води съзнателен живот и м/у всеки физически живот. Което, обаче в настоящият си материален живот, не помни съзнателно предишните си животи.
Не съм много сигурен, че будисткото прераждане е нещо такова. Иначе много самообявили се и обявени пророци твърдят подобно нещо.
Сега, честно да си кажа, чудесата на Саи Баба са малко повече от леко съмнителни, всеки може да си намери, има в нета няколко клипчета и да си реши сам.

Питам се дали в древните космогонии и схващания може да се открие нещо за прераждането по какъвто начин ни го описват сега.

Та точно това е въпроса, дали не става въпрос, само  за това, че всичко е от Източника, а не че даден дух се преражда като се запазва самостоятелен.

Книгите за душите са интересни, обаче нямак си много човешки живеят тези души в техният свят. Подобни книги пък например доста се отличават от нещата, които говорят посветени, като Дънов или Рьорих..там за огненият свят и т.н. които са по-скоро елементалите на Блаватска, висши или низши или тези от книгата на Тот, за посвещението на поклонника.

Иначе идеята за бесмъртен Дух, който с течение на материалният си живот трябва да се извиси и да достигне нивото, според което някой ден трябва да е достоен и в мир със себе си естествено да се съедини с източника.
Аз лично смятам, че моделите се поватарят на различно ниво,би ми се искало да е така, но не съм много убеден.

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #12 -: Май 31, 2007, 00:22:27 am »


Доколкото разбрах от Миларепа и Лао Дзъ ( напоследък, благодарение на Stefany съм се разчел яко:))), всеки носещ Нетленния пламък, има шанс да спре реинкарнациите си. Тук не говорим за животните, които нямат избор. Говорим за хората, които имат избор. За висшите йогини и лами, целта на живота е така да го изживеят, че да не се родят повече на тази проклета Земя. За тях Нирвана не е мит.
Не знам какво е "органичен портал", не коментирам. Звучи ми някак...измислено от някой, който не е могъл да назове нещо с по-точно име:) Не знам какво е и "астрален строителен материал", но пак не ми звучи хубаво :)))


Нетленният пламък е осъзнатостта, всяко съзнателно същество може да се освободи. Дори в камъка има душа според будистите, но нейното самовъзприемане е прекалено малко и затова просто съществува, докато не се инкарнира в по-сложна твар, нещо като опипване и опознаване на почвата и в същото време учене как да съществува във форма. няма качествена разлика между душата на животно и на човек, но първото не може да направи нищо за себе си. затова най-важната медитация в будизма и с нея се почва е тази върху важността и специалността на настоящия ти живот. защото ако не го използваш току-виж си се родил в някой от 5те будистки ада или като нисша форма с недостатъчно самоосъзнатост. така че нетленнен не означава, че някой друг притежава тленен пламък и ще умре като душа. освен може би органичните портали (закачка към форума)

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #13 -: Юни 01, 2007, 22:05:38 pm »
Мен това ме навява на мисълта, че разума не е приоритет на духа, ето както казваш, ако се преродиш в камък, какъв разум ще притежаваш.
А и въобще това, за расите, нали знаете, вземете началото на третата раса, те са били богато духовни, но не са имали разум, не са знаели кое е добро и кое лошо, ценността система и т.н.

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 518
 • *terrafim*
Re: Медиум, материя, душа
« Отговор #14 -: Юни 01, 2007, 22:14:31 pm »
Ами разбира се, че е така. Вселената има четири пласта - физически (или носителят на съзнанието, който не е задължително непременно да е материален), емоционален, ментален и духовен. Нито един от тях не е приоритет и всички те се развиват заедно. Повечето духовно еволюирали хора в миналото, така наречените просветлени, в много случай не са отдавали никакво значение на разума и някои от тях дори е можело да бъдат сбъркани с, айде да не кажа бавноразвиващи се, но на границата с това. Има много примери при духовно разцъфтяване, човекът просто да спре да говори с останалите, да спре да общува по какъвто и да е начин и напълно да се изолира, дори да не е напуснал града - пример от последното столетие - Мехер Баба.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27