Автор Тема: Зрителната измама, истината?  (Прочетена 11298 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

EVP

 • Гост
Зрителната измама, истината?
« -: Май 07, 2007, 11:17:38 am »
Ще започна с това, че пред мен светът изглежда различен. Сигурно сте чели много за зрителните измами от тип "приближаване на обекти, при условие, че нито ние, нито те отиваме/идват към нас", но тук става дума за нещо друго. Човешкото око приема информацията и я предоставя на мозъка, така тази функция действа постоянно. Има много теории, доста се е говорило за това, но от доста време насам аз вярвам и съм обеден, че живеем в една тъмнина. Живеем в Хаос. Онзи, от който започва светът - пълната тъмнина. Пред нас стоят всички тези предмети, като маси, столове, чинии, телевизори, дори сградите, в които живеем. Според мен и моите разсъждения нищо от това, което виждаме не съществува. Нито в момента, когато пиша това нещо седя на стол, даже не пиша на клавиатура. В съзнанието ни от малки е зародени всичко това, ние израстваме с тази мисъл - всичко, което допираме е реалност. Какво е реалност? Няма такова нещо. Всичко е плод на нашето въображение, ето за пример хора, които левитират. Те се концетрират и създават сила, която да противодейства на земното притегляне, което на пръв поглед ще рече, че "това земно притеглряне го има, не е плод на въображение", обаче то също има неразяснени части.

Не съм много запознат с тази теория, но с всеки изминал ден, когато се загледам по улицата и пред мен има тълпа от хора усещам, как всеки е замислен и върви на някъде с дадена цел, те въобще не мислят, че вървят по земята. Аз го правя, освен това имам чувството, че това скоро ще спре. Вие какво мислите?

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #1 -: Май 07, 2007, 12:11:41 pm »
Казваш, че всичко е зрителна измама? Тогава и хората са такива зрителни измами  според твоята логика   :P  И защо да живеем в хаос, според мен даже си е много подреденко  ;)
Иначе-да, нищо не е такова, каквото изглежда. Това не означава обаче, че го няма, нали?
Не мисли като човек!-Крион

EVP

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #2 -: Май 07, 2007, 12:21:58 pm »
Да, ние също не съществуваме. Всичко е измама, чувствата ни, мисълта, всичко е само душа, която живее в някое друго измерение, а просто физически се допираме тук всички в една планета, една земя, където казваш, че всичко е много подредено. Хм, излез на терасата и се огледай как всеки се е запътил на някъде, върви и пресича, където му падне, карат колите си вече и по тротоарите, вече няколко пъти виждам коли по тротоари да карат, заради задръствания и прочие.

Нямах това предвит с думата "Хаос". =) Става дума за тъмнината, нищото. Безкрайното нищо.

ipnovst

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #3 -: Май 07, 2007, 12:30:56 pm »
 И аз съм имал подобни усещания.Крайно интересно е.Замислиял ли си се над това в какво психическо състояние се намираш,когато имаш следното усещане че всичкое е измама?Аз съм склонен да тръгна в такава посока в момента,в който в  мен има някакво вътрешно противоречие или стремеж.И ти ли си така?

EVP

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #4 -: Май 07, 2007, 12:52:10 pm »
Ами, аз нямам никакво противоречие. Това чувство ме е обземало няколко пъти, последният от който бях в класната стая (все още съм ученик).

Тогава пред мен беше господинът ми по физика, а до него имаше още няколко човека. В главата ми дойде мисъл, че тези хора не са реални, те правиха някакви жестове с ръце, докато говореха, а в същото време зад мен се чуваха разни викове и какво ли не. Имах чувството, че се намирам няькъде другаде, всички се движеха някак си бавно, не мога да го обясня, но нямах противоречие. Стоях на едно място и гледах, оглеждах се навсякъде. Всичко беше, като нарисувано. Вечерта не можах да заспа веднага, постоянно мислих за това, имах чувството, че всичко пред мен ставаше като комикс, единствено сюжета беше яьсен, но за жалост - скучен.

По време на това аз си мислих, че мога да гледам през хората, те бяха избледнели и дали съм луд или не - незнам, но виждах какво става зад тях, което си го обяснявам с идващата светлина от прозорците, която ме заслепява и при свиване на очите нещата се разсейват, но доста се постреснах. Това е. Все още не знам защо, виждах какво става зад тях, те не съществуваха в този момент. Аз също не бях там, там бяьха само очите ми да гледам...
« Последна редакция: Май 07, 2007, 12:53:08 pm от EVP »

Eon

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #5 -: Май 07, 2007, 13:16:57 pm »
Ами, аз нямам никакво противоречие. Това чувство ме е обземало няколко пъти, последният от който бях в класната стая (все още съм ученик).

Тогава пред мен беше господинът ми по физика, а до него имаше още няколко човека.

Гледай да не направиш като онова момче в Аниматрицата. Иначе говориш за нея (Матрицата).

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #6 -: Май 07, 2007, 13:46:16 pm »
Ето малко цитати по темата от един материал на който незнам автора

"СВЕТЪТ В НАШИЯ МОЗЪК


Когато погледнете през прозореца, вие си мислите, че виждате образите чрез очите си, или по-скоро това е начинът, по който сте научени да мислите. В действителност обаче това не е начинът, по който става това, защото вие не виждате света чрез очите си. Вие виждате създадените в мозъка ви образи. Това не е прозрение, нито пък философска спекулация, а научен факт.

Тази идея би станала по-ясна, ако разберем как функционира зрителната система. Окото е отговорно да превръща светлината в електрически сигнали посредством разположените в ретината клетки. Тези електрически сигнали достигат до зрителния център на мозъка. Сигналите са тези, които формират образите, които виждате, когато погледнете през прозореца. С други думи, всичко, което виждате, се формира в мозъка ви.

Не очите ни виждат,
а мозъкът ни


Поради индоктринирането, което получаваме по време на целия си живот, ние си въобразяваме, че виждаме света посредством очите си. В края на краищата ние обикновено правим заключението, че очите ни са отворените към света прозорци. Науката обаче ни показва, че ние не виждаме чрез очите. За да може да се осъществи "виждането", милиони нервни клетки, разположени в очите, трябва да изпратят съобщение, като по кабел, до мозъка. Ако анализираме информацията, която знаем от гимназията, то ще ни стане по-лесно да разберем същността на зрението.
Светлинните снопове (фотони), които пътуват от предмета до окото, преминават през лещата, намираща се в предната част на окото, там се пречупват и падат в обърнат вид върху ретината, намираща се в задната част на окото. След известен брой химични операции, извършени от пръчиците и конусите на ретината, този образ се превръща в електрически импулс. След това този импулс се изпраща, посредством връзки на нервната система, в задната част на мозъка. Мозъкът превръща този поток в смислен триизмерен образ.
Така например, когато гледате играещи в парка деца, вие не виждате децата и парка с очите си, защото образите на тази гледка не се образуват пред очите ви, а в задната част на мозъка ви.

Всички тези факти водят до едно и също заключение. През целия си живот ние винаги сме си мислели, че светът съществува извън нас. Той обаче е вътре в нас. Въпреки че вярваме, че светът се простира извън нас, той е в най-малката част от мозъка ни. Така например, генералният мениджър на една компания смята, че сградата на компанията, неговата кола в паркинга, къщата му на плажа, яхтата му, и всички хора, които работят за него, адвокатите му, семейството му и приятелите му са извън неговото тяло. Всички тези неща обаче са просто образи формирани в черепа му, в една малка част от мозъка му.Той не знае този факт, но дори и да знаеше, не би се обезпокоил, за да помисли за него. Ако стои горделиво до луксозната си кола последен модел, вятърът духне и в окото му влезе прашинка или някаква малка частичка, той внимателно ще се почеше и когато отвори очи, ще забележи, че "материалните неща", които вижда, са обърнати с главата надолу или настрани. Тогава ще разбере, че материалните неща, които вижда около себе си, не са устойчиви.

Това ни показва, че всеки човек през целия си живот е очевидец за всичко в мозъка си и не може да достигне до специфичните материални предмети, които предполагаемо причиняват съществуването им. Образите, които виждаме, са копия на предмети, разположени в мозъка ни, които приемаме, че съществуват извън нас. Ние никога не можем да знаем до каква степен тези копия приличат на действителните или дали въобще действителните съществуват.

Светлината също се образува в мозъка виКогато разисквахме какво науката е открила по отношение на зрението, ние споменахме, че светлината, която приемаме отвън, поражда определени действия на очните клетки и тези действия формират образец, от който се появяват зрителните ни възприятия. Съществува обаче друго нещо, което трябва да отбележим: светлината, такава каквато я възприемаме, не съществува извън мозъка ни. Светлината, която ние познаваме и разбираме, също така е формирана в нашия мозък. Това, което ние наричаме светлина във външния свят, която се допуска, че е извън мозъка ни, се състои от електромагнитни вълни и енергийни частици, наречени фотони. Когато тези електромагнитни вълни или фотони достигнат до ретината, се появява светлината, такава каквато я знаем.

Далтонизмът е доказателство за това, че цветовете се формират в мозъка. Едно малко нараняване на ретината би довело до далтонизъм. Човек, който страда от далтонизъм, не може да направи разлика между червения и зеления цвят. Дали един външен предмет има цвят или не, не е от значение, защото причината, поради която виждаме предметите цветни, не е това, че те имат цвят. Това ни довежда до заключението, че всяко качество, което вярваме, че принадлежи на предметите, не е във външния свят, а в мозъка ни. Но тъй като ние никога няма да можем да преминем отвъд възприятията си и да достигнем до външния свят, то ние никога не бихме могли да докажем съществуването на материята и цветовете. Известният философ Бъркли признава този факт със следните думи:
Ако едно и също нещо може да бъде червено и топло за някои и обратното за други, то това означава, че ние сме под влиянието на недоразумения и че "нещата" съществуват единствено в мозъка ни. 8

Философът Д. Бъркли ясно изразява становището, че възприятията ни съществуват единствено в нашите мозъци и че бихме сгрешили, ако автоматично приемем, че те съществуват във външния свят.
Ние вярваме в съществуването на предметите само защото ги виждаме и докосваме и те ни се показват чрез възприятията ни. Нашите възприятия обаче са само представи в мозъка ни. Ето така, предметите, които възприемаме посредством възприятията си, не са нищо друго освен едни представи, които не са никъде другаде, а в мозъка ни... Тъй като всичко това съществува единствено в мозъка, то това означава, че ние се заблуждаваме, като си мислим, че Вселената и предметите имат съществувание извън мозъка ни. Следователно, нито едно от заобикалящите ни неща не съществува извън нашия мозък. 14

Вие ли сте в стаята или стаята е във вас?


Една от причините, която пречи на хората да разберат, че видените образи всъщност са усетени в мозъка, е, че те виждат тялото си. Те достигат до следното погрешно заключение: "след като аз съм в стаята, то стаята не е в мозъка ми". Тяхната грешка е в това, че забравят, че тяхното тяло също е образ. Така както всичко, което виждаме около нас, са образи, които съществуват в мозъка, така и тялото ни е намиращ се в мозъка ни образ. Например, докато седите на стол, вие може да видите частта на тялото си от кръста надолу. Този образ е произведен от същата система за възприемане. Когато поставите ръка на крака си, в мозъка вие усещате чувство за движение. Това означава, че вие виждате тялото си в мозъка и усещате как докосвате тялото си отново в мозъка.

Ако тялото е образ в мозъка, то тогава дали стаята е във вас или вие сте в стаята? Очевидният отговор е: "стаята е във вас". Вие виждате образа на тялото си в стаята, която пък от своя страна е в мозъка.

Когато хората се събудят, те разбират, че това, което са видели до дадения момент, е сън. Но поради някаква причина те не изпитват съмнение в това, че животът, който започва с представата за "събуждане" (това, което те наричат "реален живот") може също да е сън. Начинът, по който възприемаме образите в "реалния свят", е напълно идентичен с начина, по който възприемаме сънищата си. И двете стават в мозъка ни. Ние не можем да разберем, че те са въображаеми до момента, в който не се събудим. Тогава ние казваме само: "това, което току-що видях, бе сън".

Следователно, как можем да докажем, че това, което виждаме в който и да било друг моментът, не е сън? Ние смятаме, че момента, в който живеем, е реален, просто защото все още не сме се събудили. Възможно е да узнаем този факт, когато бъдем събудени от един малко по-дълъг сън от тези, които виждаме всяка вечер. Ние не разполагаме с доказателство за обратното.

ipnovst

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #7 -: Май 07, 2007, 14:27:35 pm »
 Благодаря за статията :) ;).

plamen40

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #8 -: Май 07, 2007, 14:34:40 pm »
интересен материал но ако нещата написани в него са вярни това означава ли че всичко около нас всъщност са електронни импулси които възприемаме с ел. уред наречен око и що всичко се възприема през очите какво сущност става  когато човек ослепее това значи ли че  задната част от мозъка се унищожава (ако примерно нараните очите си ) ???

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #9 -: Май 07, 2007, 14:53:42 pm »
EVP, това твое изживяване ... не знам защо ми прилича на нещо като излизане извън тялото   :-\  Достойно за уважение всъщност  ;)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #10 -: Май 07, 2007, 15:07:05 pm »
интересен материал но ако нещата написани в него са вярни това означава ли че всичко около нас всъщност са електронни импулси които възприемаме с ел. уред наречен око и що всичко се възприема през очите какво сущност става  когато човек ослепее това значи ли че  задната част от мозъка се унищожава (ако примерно нараните очите си ) ???

Аз само пуснах малка част от материала. Отговора на въпроса си можеш да намериш ако прочетеш целия който е 15 страници и сега го слагам, който иска да го дръпне  ;)

Неактивен eler

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 63
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #11 -: Май 07, 2007, 16:03:19 pm »
Ами, аз нямам никакво противоречие. Това чувство ме е обземало няколко пъти, последният от който бях в класната стая (все още съм ученик).

Тогава пред мен беше господинът ми по физика, а до него имаше още няколко човека. В главата ми дойде мисъл, че тези хора не са реални, те правиха някакви жестове с ръце, докато говореха, а в същото време зад мен се чуваха разни викове и какво ли не. Имах чувството, че се намирам няькъде другаде, всички се движеха някак си бавно, не мога да го обясня, но нямах противоречие. Стоях на едно място и гледах, оглеждах се навсякъде. Всичко беше, като нарисувано. Вечерта не можах да заспа веднага, постоянно мислих за това, имах чувството, че всичко пред мен ставаше като комикс, единствено сюжета беше яьсен, но за жалост - скучен.

помоему не се е случило нищо друго а именно това че ти си видял всичко такова каквото е...в такъв смисъл - безсъдържателно...просто проявление на нашата същностна природа като форма ...до този момент си възприемал учителя си по физика според някаква важност..някакво положение -  илюзии чрез които си го определял познавал и оценявал...в този момент илюзиите са рухнали и си познал  всичко каквото си Е..

значи това че виждаш монитор пред себе си не е илюзия и ако Е, то тогава е доста упорита...

илюзията например е това че ти е любимия предмет и държиш много на него и е страхотен красив и тн...а той е само един правоъгълник със стъкло и електроника всъщност...

.... не прочетох материала дано няма съвпадения  :)

EVP

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #12 -: Май 07, 2007, 19:30:42 pm »
Този материал, който е доста дългичък и заинтригуващ, ще се опитам да го обясня по по-прост начин. Ще използвам термините от компютърът. Дано никой от вас не си мисли, че бъркам реалноста, това е ПРОСТО пример, който е доста точен в този случай.

Дадет сайт = Даден живот.

Всеки сайт си има source code. Ако отворим някой сайт с някой редактор ние виждаме стотици символи от рода на '<', '{', '/' и прочие, но ако този сайт бъде отворен с browser то ние виждаме таблици, текстове, снимки и какво ли още не.

В случая животът играе ролята на source-а, а очите на browser-а. В такъв случай какво играе мозъкът? - Мозъкът е машината, която държи и сайтът, и светът на едно място, но погледнати през различни ъгли и просто чете нещата по различен начин.

Това според мен е точният пример, който съвпада именно с това нещо. Доста често се случва да се чувствам така.
Имам и случаи, когато имам чувството че се издигам над земята, че летя (не съм наркоман!). В тези моменти няма нищо странно освен това, че погледът ми се замъглява и се чувствам НАД всичко.

EDIT

Също и да попитам защо е достойно за уважение? - Аз не съм го искал. Даже не се и замислих, че това е възможно. Съвсем нормално се вгледах в една точка и си избистрих съзнанието и изведнъж усетих как всичко се забави и той - господинът ми стана прозрачен. Честно казано продължавам да си мисля, че това е от присвиването на очите заради идващата светлина. При други обстоятелства не става. Опитах се пак, но не стана. Нямаше никаква промяна...

Иначе да - Светът е в нас, не около нас. Напълно подкрепям това.
« Последна редакция: Май 07, 2007, 19:37:20 pm от EVP »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #13 -: Май 07, 2007, 21:59:16 pm »
Цитат
Също и да попитам защо е достойно за уважение?
Защото имаш силна връзка с духа си-твоята същност. И не се чуди, че когато искаш да повториш преживяването-не можеш, духът ти решава кога и защо да изпиташ всичко това.
Не мисли като човек!-Крион

ipnovst

 • Гост
Re: Зрителната измама, истината?
« Отговор #14 -: Май 07, 2007, 22:08:42 pm »
 EVP,пътят по който си тръгнал(доброволно или не),трябва да си го извървяваш сам.Опита който ще изживееш си остава само за теб и ти няма как да го предадеш на друг,освен под формата на информация,а м/у опит и информация зее една пропаст по-голяма от самите хора.
Цитат
В тези моменти няма нищо странно освен това, че погледът ми се замъглява и се чувствам НАД всичко.
Би ли уписал малко по подровно?И аз мога да кажа че съм имал горе-долу същите преживявания.Та ако говорим за едно и също нещо бихме могли да си обменяме познания :).
 P.S. Може и лично съобщение да ми драснеш.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27