Автор Тема: Селището на Виссарион - влизаш лесно, излизаш трудно...  (Прочетена 18457 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Сеизмолог от Павликени живя два месеца със семейството си в града на Виссарион в Сибир и бяха разочаровани

Сеизмологът от Павликени Ценко Витанов и семейството му живяха два месеца в Града на слънцето в Сибир и се върнаха разочаровани от религията на Виссарион, който се мисли за прероден Исус, съобщи он-лайн изданието на великотърновския вестник "Борба". Витанов бил в Сибир заедно със съпругата си и двамата си синове.
Преживяното 50-годишният Ценко започнал да разказва едва сега, защото искал да предпази други евентуални последователи на новия месия – Виссарион, посочва изданието (бел.ред. наскоро скандалният Виссарион посети България). Истинското име на създателя на Града на слънцето в тайгата е Сергей Тороп. Той е на 43 години, бивш милиционер, женен, с шест деца. Сред най-близкото му обкръжение са офицери от КГБ. Виссарион лансира в целия свят версията, че е новият Исус, прероден бог, слязъл на земята, за да просветли невежите и да въведе нов ред чрез себеотдаване, екологичен живот на принципа на комуната – без пари, без екстрите на цивилизацията. Според запознати новият град на бъдещето в Сибир вече наброявал над 5000 души. Там се раждат деца и това се стимулира. Децата обаче чуват и гледат само проповедите на Виссарион, четат неговия вестник и нямат достъп до нищо друго. Мнозина вече подозират зад тази религия създаване на послушни марионетки с промити мозъци, които в определен момент могат да бъдат използвани като мощна армия, коментира "Борба". Сеизмологът и семейството му заминават за Сибир през 1999 година. На 1 май преди шест години Ценко Георгиев Витанов решил да види Града на слънцето в Сибир. Преди това той се е запознал с Виссарион у нас, бил е неотлъчно до него две седмици. Идеята за екологично селище му допаднала, защото Ценко и близките му са вегетарианци, не ядат дори риба, не пият и не пушат. Заедно с него в тайгата са заминали и други българи от други градове в страната. Още в края на юни обаче фамилията се върнала в Павликени и заживяла по старому.

"... Нашата идея беше да стоим там поне една година. Големият син Георги беше на 17 г. Малкият, Стоян, както и съпругата Невенка се съгласиха да отидем и да видим за какво става дума, защото там се строеше екоселище, а ние водим природосъобразен начин на живот. Не сме религиозни, вярваме си в една космическа сила, като повечето българи, и затова решихме да опитаме. Там трябваше да започнем да живеем по нов начин – без пари, това ми се стори интересно. Да се избегне всичко вредно от цивилизацията и да се премине към нов начин на живот, но не първобитнообщинен – такава бе идеята, заради която тръгнахме", разказа Ценко Витанов.

През 1998-ма той се запознава с Виссарион и две седмици е плътно до него. Обхождал България на разноски на последователите си. Имал и вече издадени книги. Казвал, че трябва да му се вярва безпрекословно, да бъде учител и вожд, да не се четат други книги освен “Малкият принц” и неговите лични. Този човек харесал на Ценко с убежденията си за хармонично съжителство с природата, с намерението си да не се използва сапун и прах, битови отпадъци. Семейството било обсебено от тези идеи, съпругата приела предизвикателството, синът Георги – също. Така колективно Витанови решават да спрат децата от училище, да напуснат работа и да тръгнат. В дома си в Павликени Ценко Витанов има огромна карта, на нея е отбелязано мястото в тайгата, което отстои на повече от 6000 км от България. В унисон с разбиранията си Ценко черпи екипа ни само с чай и екологични ябълки.
Градът на слънцето се намира до езерото Сиберкул. Витанови първо били решили да тръгнат със собствен транспорт. Натоварили основен багаж в един камион, с тях тръгнали и три микробуса. На митницата на Генерал Тошево обаче ги върнали. Сред останалите последователи на Виссарион имало и хора от В. Търново, но Ценко не иска да споменава имена. След връщането семейство Витанови поели с влак... към новия морал, "защото днес няма такъв". Витанови пристигнали в тайгата и в селището край езерото били настанени в дом за гости - дървена постройка. Всички новопристигнали подават молба до Виссарион за настаняване. По своя преценка след дни той решава кой в коя зона да бъде разпределен. Зоните са три – най-вътрешната е самото селище, втората е гранична и третата са покрайнини. Самият град е като слънце с лъчи върху хиляди декари тайга, които са дадени на новия Исус от държавата, за да построи нов Йерусалим. Витанови били настанени в село Петропавловка, където е живял и Висарион. Той е роден в Краснодар. В този район новият месия израсъл, работил и после решил да обособи в своя държава. Преди 13 г. решил да прави екоселище след... прозрение, твърдял той. Дали мисията му е възложена от КГБ, или от Исус - все още е тайна.
Първото, което изумило Ценко Витанов и се размиало с очакваното, били напълно изсечените до дъно дървета. А уж бил тръгнал да живее природосъобразно. Забелязал, че Виссарион живее в лукс и с удобства, пие вино, но в неговия дом никой не влизал. Триетажната вила, построена с робския труд на последователи, се издигала на хълм. Отвън се виждал ветрогенератор, слънчеви панели, бутилка с газ. Месията си имал радиостанция, може и компютър, но преди шест години мобилен телефон със сигурност не е имал поради липса на обхват. Всяко селище имало ръководство от глава на семейство. Несемейните били отделно. Надзирателите били само от бившето КГБ. Вадим, бивш офицер от КГБ, бил дясната ръка на Виссарион и записвал с камера всичко, което прероденият Христос говорел. После тези касети се раздавали на последователите по зони и били различни за всяка зона. Всички работели на полето: каквото си изкараш, това ядеш. Сезонът за работа в градината започва от средата на май и всичко е на разсад заради студа. Моркови, зеле, картофи, бакла, спанак, магданоз, царевица – това е храната в комуната. Витанови обаче не били без пари. На бартер с другите последователи, в чийто дом били настанени, те се снабдили с брашно. Купили булгур, за да има храна за децата. Освен непосилен труд за собственото оцеляване, всеки последовател е бил длъжен да дава ангария и за общината, в която е настанен (зоната). Работа на полето, в конефермата, сеч на дървета били основните задължения в мисията. В селището имало храм. Той също бил странен като всичко останало и различен от обещанията. Църквата на Виссарион се наричала “Църква на последния завет”, католическа. Виссарион бил свещеник и господ. Всички деца по цял ден слушали само проповедите на Виссарион. Ценко се уплашил за децата си, големият му син Георги вече бил решен да се върне дори и сам. Днес той учи богословие във ВТУ и не би се върнал в Сибир. Защото там му станало скучно и страшно и не заради Интернет, а заради обсебването. Цялото семейство се освестило, че не иска да бъде верен роб на един вожд, който не спазва собствените си правила. Най-страшна е била задължителната молитва сутрин и вечер за него – за Виссарион. Тази мощна психична енергия от много хора с промити мозъци може да се използва за зли цели. Така е преценил Ценко и е върнал семейството си в Павликени, заключава изданието.
« Последна редакция: Април 08, 2006, 00:36:28 am от Horus »

firma

 • Гост
Виссарион мисля, че от тази болест страда. "Пациентът" се изживява като просветлен учител, занимаващ се с нещо изключително дълбоко и недостижимо за обикновените смъртни. Както казва Просветления Мориел "Докато вие се занимавате само с клонките,аз се занимавам с дънера". Изключително много държат да обучават някой.
Вие на какво мнение сте ???
« Последна редакция: Април 08, 2006, 00:38:32 am от Horus »

Дъвиан

 • Гост
Що не го извикаш и него на дуел - хахахахаха!

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Много интересно - отдавна чаках да прочета за / от някой който е бил там - какво ли не се говори за тоя психопат.... :D

firma

 • Гост
Що не го извикаш и него на дуел - хахахахаха!
:P ;D :D

Неактивен Здравец

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 156
Re:Селището на Виссарион - влизаш лесно, излизаш трудно...
« Отговор #5 -: Февруари 02, 2009, 09:28:41 am »
Свежи новини за тази секта.
---------------
"Родители в паника:
Секти зарибяват нови жертви
Последователи на Висарион пак шетат у нас


Нерегистрирани секти пак ловят жертви у нас. Хора на Сергей Тороп, известен като Висарион, отново са се появили в Бургас и Варна и в частни разговори се опитват да вербуват българи за селището на сектата в Сибир, съобщиха близки на потърпевши.

Тя съществува под прикритието на екоселище "Градът на Слънцето" в Краснодарския край езерото Тиверкул и заема доста голям периметър между няколко села. По онези места са се намирали едни от най-страшните сталински лагери.

Новият "Христос", както се самоопределя Висарион, е милиционер от Брежнево време, лекуван е от алкохолизъм, гражданското му име е Сергей Тороп. Измъчва хората с безсъние, прекарано в молитви и медитация пред снимката му, вегетарианска храна, забрана за употреба на лекарства и лекарска помощ. Той принуждава хората да работят непосилно без заплащане, а произведената продукция продава.

Сектата на Висарион не е регистрирана у нас, разясниха от Дирекцията по вероизповеданията.

В нея се проповядва многоженството и дори се правят своеобразни рейтинги на любимите за месеца жени на месията, за какъвто се обявява той. Сектата на Сергей Тороп е една от най-страшните тоталитарни секти в света. Теолозите откриват в нея белези от Клонка Давидова. Нейн клон в София, прикриващ се зад екофондацията "На зазоряване", действаше до неотдавна. Сега обаче той се е изнесъл от офиса си на ул. "Бачо Киро" 22, установи репортерска проверка на "Монитор".
По мнението на богослови хората на Висарион са насочили опитите си за вербуване на наивници към други градове, тъй като в столицата контролът е най-завишен към дейността на нерегистрирани религиозни общности.

Секта зомбира ученици в Интернет. Тя се прикрива под названието "Master school", стана ясно преди дни. По думите на родителите не е изключено те да са събирали и лични данни за тях. Сигналът за новата секта е подаден от столичанина Красимир Паскалев. От него става ясно, че след като общуват месец-два в мрежата със сектантите, децата отказват да общуват с близките си и се отказват от приятелите си."

================================================
"Българка мизерства две години в Сибир"

Тридесет и две годишната българка Светла Георгиева оцеля психически и физически, след като живя при крайна мизерия в селището на сектанта Висарион в Сибир. В продължение на две години бургазлийката се е прехранвала с овесени каши и булгур. Още тридесетина наши сънародници пребивават в момента в селището, наречено от лъжемесията "Град на слънцето", край Тиверкул. Всички те са без постоянно местожителство, заминали са с тримесечни туристически визи, като на повечето от тях срокът е изтекъл и пребиваването им е нелегално.

Именно просрочена виза се оказва печелившата карта на Светла Георгиева. Заради нея тя е върната в родината. Така сънародничката ни успява да се спаси от тоталното сектантско вербуване на бившия милиционер и лекуван от алкохолизъм Сергей Анатолиевич Тороп, каквото е истинското име на самообявилия се за прероден Христос ексцентрик и добър използвач на човешките слабости.

През 2000 г. завърших агрономство, но не успях да си намеря работа. Това ме докара до депресия. Срещнах един познат - последовател на Висарион. Заминахме с една група българи с туристически визи. Там ме настаниха в къща с две семейства. В "Града на слънцето" се спазва строго вегетарианството. Ядяхме предимно каши. Картофите, морковите и червеното цвекло бяха деликатес. Децата страдат от рахит, Висарион забранява да им се дава дори мляко. Рядко викат линейка за болен, хората мрат или полудяват, разказва Светла."


Московски лекари се борят за живота на момичето сянка, живяло 5 години в сектата.
http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/article?id=186632
Благодарение на евреите Българското царство се разпада на части, благодарение на тях и турците из

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Re:Селището на Виссарион - влизаш лесно, излизаш трудно...
« Отговор #6 -: Февруари 14, 2009, 00:16:15 am »
Колко трябва да е слабоумен човек да се върже. Като съм бил малък адвентистите или свидетелите са идвали и майка ми се уплашила. Баща ми ги изгонил и казал да не идват повече в блока. Като ги видял пак ги ритал надолу по стълбите :D.

Неактивен ElKashoniado

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
 • izKURTenqk
Тоя тип е изкъртил кочинката тотално.В Америка имаше такъв случай на една секта Higher level,но при тях се стигна до крайни грозотии.И техния лидер го смятаха за новия Исус,но в крайна сметка той и останалите от сектата си направиха прощална касета със сбогуването им със Земята(извратено нали).Според мен всички секти са съвременна форма на нацизъм-идеята липсва,но манипулацията е налице,защото лидерите на всички секти(дори и хитлер) са хора,които имат силата да влияат на човешката психика.
Braincell-Don T Disturb the snake

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Интересно, въпросната "организация" под каква форма съществува в Русия? Регистрирана ли е там? Не вярвам официалните власти да не знаят за нея, още повече, че се намира на немалка територия. Има ли информация за това?

Неактивен Hari

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 56
В началото на темата в статията е казано:
"...Надзирателите били само от бившето КГБ. Вадим, бивш офицер от КГБ, бил дясната ръка на Виссарион и записвал с камера всичко, което прероденият Христос говорел..."

Ето и още информация в тази насока:
"Четири години мълчах.Като се върнах през 1999 г. От сибирската комуна на Висарион,си позволих да си кажа мнението пред варненската и софийската група негови последователи. Още тогава изразих убеждението си,че в Сибир се провежда експеримент, и то ръководен от КГБ. Много бързо ме предупредиха да мълча,дадоха ми да разбера,че може да се случи нещо със семейството ми. Затова реших, че който има желание да разбере за нещо, той сам ще намери начин да се осведоми. Миналата година при мен дойде едно семейство , чието 24-годишно дете беше твърдо решило да отиде в Града на слънцето. Родителите плачеха, дори майката си беше купила билет, за да го придружи. Не успях да ги разубедя, но този момент отключи съвсестта ми, защото си казах, че не е редно млади хора да отиват в Сибир.Не е толкова важно да знаете моята история. По-важно е в нашето общество да започне един дебат – защо младите хора търсят всякакви средства и възможности да заминат. Моята цел е всички – църквата, Светият синод, Министерството на образованието, психолози и философи да направят анализи и да вземат мерки, защото нещата наистина са сериозни.”
Това заяви пред ,,24 часа” българин , който е изкарал 2 месеца в селището на преродения Исус. 50-годишния мъж се съгласи да говори, само при условие, че самоличността му остане в тайна. Семейството му все още живее в страх…"

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Hari, обърнах внимание на информацията за предполагаемо участие на КГБ още при първия прочит на темата, но какви са доказателствата за това? Може лесно да се припише една такава тяхна намеса, разбира се, като обяснение, че властите знаят за тази секта.
Но според мен тази връзка е лесно да бъде направена и това поражда скептицизма за основателността или пълнотата й...
В този смисъл, исках да науча, каква е документалната форма на съществуване на този "Град".

Неактивен Hari

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 56
Hari, но какви са доказателствата за това?

..., каква е документалната форма на съществуване на този "Град".

Едва ли очакваш да ти представя автентични документи с печата на КГБ? ;)
Хората преминали оттам така си мислят и може би с основание.
Ето още извадки на разочарован от милиционера Тороп/Висарион/:

"Между другото той сечеше горите в екоселището на поразия. На очи се набиваха и много бивши служители на военизирани и държавни структури. Навътре в зоната те бяха още повече. Те бяха и сред ръководствата, които определяха живота и решаваха битовите и духовните въпроси във всяко селище. Разбира се – състояха се само от мъже....
За 2 месеца обаче бях натрупал достатъчно факти, от които разбрах, че този човек не е това, за което се представя. Мисля, че зад самия него стои по-висша организация, защо не направо КГБ, която му дърпа конците и го манипулира. Та той е бил милиционер, най-близкият му охранител и документатор на живота му – Вадим – също, плюс всички от най-тесния му кръг. Убеден съм, че в Сибир се провежда експеримент и че Висарион също е част от него. Не знам какво искат да докажат – това, че всички сме овце като в една ферма."

А това е може би е есенцията... от впечатленията за малко по-задълбочени размисли:
"Всяка сутрин и вечер точно в 7 ч. Всички се отдаваха на молитва. В тези 20-ина минути дневно всеки трябваше да концентрира мислите и да си настрои съзнанието към образа на Висарион."

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Hari, но какви са доказателствата за това?

..., каква е документалната форма на съществуване на този "Град".

Едва ли очакваш да ти представя автентични документи с печата на КГБ? ;)
Хората преминали оттам така си мислят и може би с основание.
Ето още извадки на разочарован от милиционера Тороп/Висарион/:


Разбира се, никой не говори за такава наивност, но пък и доказателства в насока, какви експерименти са проведени, провеждат се от интерес за КГБ, с каква цел, не биха били излишни :)
От прочетено оставам с впечатления самоза такива, които говорят за секта с изразен авторитарен профил. Освен ако не започнем да говорим за секта, специално създадена от Комитета.

Слоби си спомням първото (не знам, дали е имало и последващи) посещения на въпросния "Висарион" в България (между другото, дали това име не е случайно?). Тогава към него като че ли имаше голям и положителен интерес от медиите. Ако други имат по-добри и точни спомени, ще бъде интересно да напишат за тях.

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
 :)О някой се е сетил за Виссарион,който се провъзгласи за брат на Иисус и за днешният жив БОГ. ;)
Да срещата му с някои мъдри българи на 7-те рилски езера преди 5 или 6 години беше нещо като добър шамар за него :rofl: Но и доста хорица се полакомиха да са близо до "БОГ", даааа всеки е свободен да влиза в какъвто си избере капан :nea:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Вие питате, Стопанина отговаря – vol. 3
http://www.ivanstamenov.com/?p=1043#more-1043

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27