Автор Тема: Астрологията  (Прочетена 49186 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъвиан

 • Гост
Астрологията
« -: Март 20, 2006, 10:57:25 am »
Астрологията - връзка между духовност и наука


Живеем в свят проникнат от високи технологии. Мобилните комуникации са навсякъде, световната компютърна мрежа Internet обгърна планетата и предостави неподозирани възможности за достъп до знания и информация. Скоростта на съвременните транспортни средства промени представите ни за време и пространство. Човекът стъпи на Луната, изпрати космическите сонди "Voyager" до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, построи орбиталния телескоп "Hubble", който разшири погледа ни към видимата вселена с милиарди светлинни години.

Наред с това науката изведе нови философски тези за произхода на Вселената и човека. Според Дарвиновата теория, ние произхождаме от вид човекоподобни маймуни, които са слезли от дърветата преди няколко милиона години. Тази хипотеза е основна брънка от веригата на мисълта на съвременните материалисти и атеисти. Те отхвърлят Божествения произход на човека, който е битувал в почти всички философски школи в продължение на хилядолетия.

Нещо повече, генните инженери клонираха човек. Това постави пред цялата научна и обществена мисъл сложни философски и морално-етични въпроси: има ли право човекът да се намеси в естествените процеси на зачатие; клонираният индивид ще има ли еднакъв характер със своя оригинал; клонингът ще има ли душа?

Тези въпроси са само върха на айсберга от проблеми, които показват безсилието на съвременната наука да отговори на фундаменталните въпроси на живота: Защо живеем? Какво става след като умрем? Защо съществува Вселената? Какво е Бог? Отговорът на тези въпроси е оформил през вековете различни философски и духовни концепции.

Какво разбираме под понятието духовност? Учение, в основата на което стои идеята за Бога, сътворил видимия и невидимия свят. Великият Учител на човечеството Хермес е формулирал първият принцип на своето учение така: "Вселената е ментална", т.е. тя е живо, разумно същество, а не мъртъв механизъм, движен от физически закони. В понятието духовност се включва и стремежът на човека да познае себе си и битието, да изяви и развие най-висшите си качества и способности. Човекът не е случаен продукт на еволюцията, а една велика идея на Бога, която се проявява в различни форми в цялата Вселена. Именно тази идея създава подходящите условия за възникване на живота, а не абстрактния микс от теорията на вероятностите и химически формули.

В процеса на своето развитие човечеството е преминава през различни култури - индийска, древноперсийска, египетска, гръко-римска. Във всички тях духовността е ръководното начало на човешкия живот. През епохата на средновековието, стремежът на човешкия дух към развитие и нови открития е подтиснат от фанатизирани религиозни структури. Така науката се отделя от духовността, а това което остава от нея бива наречено религия.

Как да възстановим моста между невидимия свят на вярата и видимия свят на науката? Нека да обърнем отново поглед към древността, когато двата свята са били обединени в едно. Връзката между тях се е осъществявала от астрологията, защото тя поставя човека в пряк контакт с цикличните процеси в Природата. Създава му условия да разбере заобикалящият го свят и най-вече себе си, да открие потенциалните си възможности и да се пребори със страховете си, откривайки причините за тях. Така астрологията помага да осъзнаем самите нас не като творение на случайни своенравни фактори, а като отражение на ритмите на Природата, сътворени и приведени в действие от Бога. Вторият принцип на Хермес гласи: "Както е горе, така е и долу, както е долу, така е и горе". Този принцип стои в основата на науката астрология. Тя започва да изучава връзката между разположенията на планетите от слънчевата система спрямо зодиакалните знаци и събитията на Земята. Биват създадени първите календари, основани на движението на Слънцето, Луната или и на двете тела едновременно. Земеделската работа се подчинява на фазите на Луната, медицинската практика се основава влиянието на зодиакалните знаци и планетите, държавническите решения се взимат в съответствие с положенията на небесните тела. Създадена от Посветените и развита благодарение на астрономическите наблюдения, астрологията търпи разцвет в всички древни държави - Египет, Индия, Персия, Месопотамия, Китай, Япония.

През Новата ера астрологията продължава своето развитие в древна Гърция с най-ярък представител Птоломей. Бележи възход в арабските страни през X в. и достига своя връх в епохата на Ренесанса, когато творят Региомонтанус, Коперник, Тихо Брахе, Кеплер, Лайбниц, Нютон, Плацидус, Джордано Бруно. Много от тези титани на мисълта са преследвани заради заниманията си с астрология и направените от тях астрономически открития, които разширяват познанията ни за Вселената.

Причината официалната църква да преследва астролозите е Вторият вселенски събор проведен през 427 г., когато от Библията са отстранени текстовете свързани с астрологията, другите окултни науки и закона за прераждането. Това обуславя развитието на астрологията като наука в западният свят от V до XVIII в. да бъде скрито от погледа на обществото. Въпреки това тя се превръща в мощен катализатор за развитието на почти всички науки:
- астрономия - породена от необходимостта от точни наблюдения на небесните обекти с цел съставяне на прецизни хороскопи;
- физика - изследвайки движенията на телата от слънчевата система Нютон разработва теорията за гравитацията;
- математика - нуждите на астрологията от изчисления и определяне на небесните координати стимулира алгебрата и сферичната геометрия;
- химия - един от първите опити да се подредят металите в структура подобна на менделеевата таблица се базира на подредбата на планетите осъществена вероятно още в древна Атлантида и пренесена до наши дни от халдейските астролози. На базата на същия алгоритъм са подредени и дните от седмицата;
- навигация - астролозите, познавайки най-добре звездното небе са обучавали мореплавателите;
- психология - тя взима за основа на четирите темперамента стихиите - огън, вода, въздух и земя, използвани от астролозите;
- медицина - Хипократ е казал: "Никой няма право да практикува медицина, ако не е изучавал астрология"
- прогностика - не е тайна, че астрологията се използва за прогнозиране на събития и ситуации, с които днес се занимават науките бизнес планиране, социология, футурология.

Материалистичният подход наложен в науката след XVIII в. влиза в противоречие с основните принципи на астрологията и тя бива низвергната. Независимо от това през XIX и XX в. се утвърждават няколко основни астрологически школи - френската, немската, английската и най-вече американската. Нейните представители Алън Лео, Грант Леви, Луелин Джордж, Дейн Ръдияр, Линда Гудман, с публикациите и трудовете си успяват да направят тази наука по-достъпна до хората.

България също има своя принос в развитието на астрологичната наука. През първата половина на XX в. около учителя Беинса Дуно се сформира кръг от 12 астролози, които черпят знание, идеи и вдъхновение от неговото слово. Те са пионерите, които трасират пътя на астрологията в България. Издават се първите преводни астрологични книги, от печат излиза и първата българска астрологична книга - "Астрология" на Влад Пашов. Други по-известни имена са Николай Дойнов, Методи Константинов, Георги Радев, Иван Антонов, Крум Въжаров. През втората половина на XX в. до 90-те, в България няма условия за развитието на астрологията. Крум Въжаров отива на територията на днешна Русия, където подготвя ученици, на които предава знанията си. Тези ученици сега са в основата на руската астрологична школа, която в момента е една от водещите в света.

Днес официалната науката продължава да изучава физическият свят, игнорирайки фундаменталните въпроси на човешкото съществуване, които остават приоритет на религията. Тя от своя страна, не може да отговори на предизвикателствата отправени към нея от научните открития и се изолира в един свят построен от догми. Това разделение отваря пропаст в съзнанието на хората, между необходимостта им от единение с Първата Причина и връзка с обективната реалност. Поражда се парадокса: да празнуваме Възкресение Христово и на другият ден в училищата да проповядваме груб атеизъм.

Но изход от създалото се положение съществува и той е в създаването на връзка в съзнанието на хората между видимия и невидимия свят посредством методите на астрологията. В момента рязко се увеличава броя на хората, които желаят да изучават астрология. Когато този брой стане критично голям, в обществото закономерно ще се появи потребност от въвеждането на астрологията като дисциплина в висшите училища, а след това и в средните. Баланса между физическия и духовния свят ще бъде възстановен. 
 
Кирил Стойчев, Филип Филипов
www.beinsadouno.com
 
« Последна редакция: Март 21, 2006, 23:05:45 pm от Дъвиан »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Астрологията - връзка между духовност и наука- медицина - Хипократ е казал: "Никой няма право да практикува медицина, ако не е изучавал астрология"


Айде замина на Коровиев лиценза  :P :P :P

Eon

 • Гост

- медицина - Хипократ е казал: "Никой няма право да практикува медицина, ако не е изучавал астрология"Това са остарели работи

coroviev

 • Гост
Цитат
Айде замина на Коровиев лиценза
Аз учих само астро. На логията ме скъсаха. >:( ;D

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Отг: Астрологията
« Отговор #4 -: Март 26, 2006, 08:51:51 am »
С риск да ме обвините в offTopic,
но все ми се струва интересен един такъв въпрос.

Както знаем, астрологията се занимава с характера на небесните тела и с влиянията, които те оказват върху реалността предвид своите местоположения. Замисляли ли сте се, че китайската система "ФенШуй" се занимава със същото, само че се съсредоточава върху предметите тук, в земната среда?! Мисля, че много скоро може обобщенстки да се заговори за една наука на характерите и взаимозависимостите, която да погълне астрологията, феншуй, хералдиката... Как мислите за това?
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Дъвиан

 • Гост
Отг: Астрологията
« Отговор #5 -: Март 26, 2006, 09:28:16 am »
Ами мога да кажа, че Астрологията е една толкова дълбока и необятна наука, че може да се използва навсякъде и по всяко време, защото става дума за подреждане на енергии идващи от Космоса, а всичко във Вселената е точно това. Освен това Астрологията може да се прилага и за предмети, не само за хора и действия.

Дъвиан

 • Гост
Отг: Астрологията
« Отговор #6 -: Март 26, 2006, 10:39:34 am »


ФЪН ШУЙ: ПРЕДСКАЗАТЕЛНА АСТРОЛОГИЯ КИ
Такаши Йошикава

Фън Шуй е система, която може да ни помогне не само да подредим дома си, но и да открием своето щастие, любов и хармония.
Във Фън Шуй астрологията няма сложни изчисления, планети и звезди. Само на базата на нашата дата, месец и година на раждане можем да открием:

Към кой от 108-те типа личности, според Фън Шуй, принадлежим

Кои са най-силните страни на характера ни

Как мечтите ни могат да станат реалност

В коя посока да поемем, за да стигнем до жадуваната цел

Защо понякога не се разбираме с любимите си хора

Как фината енергия Ки, циркулища в космоса, природата, жилищата ни и в самите нас, може да преобрази живота ни

Фън Шуй – предсказателната астрология /наричана още и астрологията на деветте звезди/ ще поведе читателя към поредното голямо приключение, в търсене на самия себе си!
ФЪН ШУЙ СТЪПКА ПО СТЪПКА
Рафаел Саймънс

С помоща на тази книга можете: да определите своите щастливи звезди, щастливи посоки и щастливи цветове въз основа датата на раждане; да анализирате и разрешите редица проблеми в дизайна на вашия дом и подреждането на мебелите бързо и евтино; да научите защо трябва да обръщате особено внимание на положението на леглото си; да усвоите начина за привличане на благоприятна ци и за предпазване от отрицателни въздействия; да научите защо различните членове на семейството имат различни проблеми в едно и също жилищно пространство и какво да предприемете за разрешаването им.

www.knigopolis.com
« Последна редакция: Март 26, 2006, 10:41:36 am от Дъвиан »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Астрологията
« Отговор #7 -: Март 26, 2006, 15:01:03 pm »
Фън Шуй излезоха 300 книги и всички са ала-бала според мен. Истинският Фън Шуй е много повече от проста наредба на леглото и масата на изток... Много повече от това е...

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: Астрологията
« Отговор #8 -: Март 26, 2006, 21:50:55 pm »
А какво ще кажете за твърдението че в момента планетите си местят местата както и галактиката ни и ще става още по очевидно това преместване и оттук всички предварителни прогнози за  по-далечни периоди -ПАДАТ ! А и то май тове е и целта - едно ново бъдеще!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Астрологията
« Отговор #9 -: Март 26, 2006, 22:47:29 pm »
ми то нито планетите нито галактиката седят на едно място
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: Астрологията
« Отговор #10 -: Март 26, 2006, 23:17:26 pm »
Мисълта ми беше друга! Получават се нови конфигурации, които няма да са същите ако се планира сега хороскопа!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Астрологията
« Отговор #11 -: Март 27, 2006, 00:17:32 am »
Това че е относителна наука, не означава, че всичко е пълна глупост ;)

Дъвиан

 • Гост
Отг: Астрологията
« Отговор #12 -: Март 27, 2006, 01:05:01 am »
КАК СЪДЪТ ПРИЗНА АСТРОЛОГИЯТА

Независимо дали астрологията е истина или малко повече от обикновено суеверие, съвременната ера е твърде банална за професионалните астролози. Но как тази практика от древността е станала толкова разпространена през този век? В Америка една необикновена жена носи отговорността за впускането на астрологията в традиционната популярна култура. В началото на новия век едно начинаещо радио щяло да популяризира името на Иванджелин Адамс - астроложка, приковала общественото внимание. Хороскопите й щели да се превърнат в колекционерска ценност. За Адамс пътуване до Ню Йорк през 1899 г. щяло да положи началото на удивителна кариера. Отсядайки в луксозен Уиндзорски хотел, Адамс съставя хороскоп на собственика на хотела. Тя му предсказва ужасно лично нещастие в непосредственото бъдеще. Собственикът се изсмял на предсказанието й, но на следващия ден, когато хотелът му е унищожен от пожар, той става непоколебимо вярващ. Иванджелин Адамс се измъква невредима. Забележителното й предсказание й донася успех и състояние. Десетилетия по-късно Адамс вече има собствено седмично астрологично радиошоу. Хората се тълпят пред офиса й в Карнеги Хол, молейки за хороскоп. През 1914 г. Адамс е арестувана и обвинена в нарушаване на двусмислен нюйоркски закон срещу измамни гадатели. Но вместо да си плати нищожната глоба, Адамс настоява да се яви в съда. Изведнъж самата астрология се оказва на подсъдимата скамейка. Връхната точка на делото е, когато прокурорът подлага Адамс на решаващо изпитание. Карат я да разтълкува анонимен хороскоп. От наталната карта тя прави задълбочен личностен профил, завършвайки с предсказанието, че собственикът на картата ще загине млад от вода. Едва тогава удивеният съдия разкрива, че хороскопът е на единствения му син, който наскоро се бил удавил. Съдията признава, че профилът, създаден от Адамс, е невероятно точен и провъзгласява, че тя е издигнала астрологията в наука. Делото е закрито. Обвиняемата е свободна. Възможно ли е предсказанията на Адамс да са нещо повече от обикновен късмет? Учените все още се съпротивляват, но тя по невероятен начин доказва в съда ефективността на астрологията.

от филма "Ancient Mysteries Astrology Secrets In The Stars"

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: Астрологията
« Отговор #13 -: Март 27, 2006, 08:06:44 am »
ssass  тезата ти не е съвсем коректна най-вече поради факта че хороскопа на човека съвсем не се влияе само от зодията ЗАЩОТО зодията това е просто къде се намира Слънцето по време на раждането! Това което прави всеки човек доста по-различен от останалите и показва неговите интереси и занимания, а те може да са многобройни  са както Слънцето, Луната така и всички останали планети и то не само тяхната собствена позиция при раждането, но и различните аспекти, които всяка една образува с другите планети, като съвпад, опозиция,секстил, квадратура,тригон, куинконси още една дозина по-малки аспекти.Като се прибавят и Домовете и възлите и като видиш всички възможни комбинации нещата доста се променят от твоята представа! Хороскопите които се правят по зодията са си чиста проба шарлатания защото се взима една единствена планета - Слънцето като не се отчита влиянието на всички останали планети! А те при всеки човек са на различно положение затова единствено и само индивидулния хороскоп изготвен от специалист може да предскаже нещо достоверно.А иначе това че ти казват 1/10 от истината в така наречените хороскопи по зодията не виждам как ще помогне. А има и друго - едно е хороскоп който се изготвя на базата на рожденната дата и съвсем друго такъв за всеки ден - единия определя качествата на човека които са заложени в него при р  а при другите се следи промяната на местонахождението на планетите и аспектите които образуват с позициите на планетите по време на раждането.
« Последна редакция: Март 27, 2006, 09:40:43 am от Alien »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Отг: Астрологията
« Отговор #14 -: Март 27, 2006, 08:59:45 am »

Да се впусна и аз!


Астрологията и ну(о)мерлогията са си безбожни глупосни.
Ще се аргументирам.
Милярди души по тая земя  се разделят на 12 основни групи.Някои са лъв, други козирог и така нататък.Разбира се,зодията на която отговаря човек,определя и неговите таланти и съответно областите в които трябва да се развива,просто защото той за тях е роден.По-голямо пресяване и манипулиране от това,здраве му кажи.

Астрологията върви ръка за ръка с нумерологията.Втората псевдонаука,която освен да учи практикуващия да смята и да прави полусвободни съчинения,отново разделя характерите на определ брой типове,разделя  "съдбите" на   9  или по-малко.(Незнайно защо 11 и 22 не се редуцират,а 12 се)

Да кажеш, че хората се разделят просто на зодиите си, е като да кажеш, че се разделят на областите, в които живеят, например: има софийска област, бургаска, варненска, пловдивска... Вярно е, между софиянците може да се открие някаква прилика, каквато отсъства при русенците. Но софиянците далеч не са еднакви - между тях има бедни и богати, нагли и възпитани, високи и ниски... Както каза Alien, в коя област живееш се определя от слънцето (да речем). Но какво образование имаш, се определя от друго небесно тяло. И това небесно тяло, дори да е в позицията за више образование, може да предизвика липсата на такова, ако например има силни противоречия с друго небесно тяло или то самото се е оказало в неблагоприятно положение. По този въпрос Alien ти спомена за аспекти, домове и така нататък. Нещо повече - когато се движиш из пространството на Земята (или Космоса), положението ти спрямо небесните тела се измества и от там, измества се и влиянието им върху теб. И всичките тези величини, които правят астрологията толкова сложна и изкусна, далеч не са просто вратички за някой манипулатор, за да може да намери оправдание за грешките си. В света на астролозите може по математически път да се дефинира всяко едно явление точно от къде идва и накъде отива - нищо случайно няма там. Същото важи и за нумерологията, и за дргите методи на вслушване в съдбата.
От начина, по който пишеш, ssass, виждам, че твоят опит с гадателските практики не се издига много над седмичния "хороскоп" в жълтите вестници и "хороскопа", дето едно време го теглеха морските свинчета пред подлеза на ЦУМ, във вид на късметче. Няма нищо осъдително в това да не си запознат с тази толкова специфична материя. Но да говориш на изуст, без да опиташ да разбереш истината, е почти толкова лошо, колкото е лошо и принизяването на тези прозорци към Мъдростта от страна на шепа ефтини лъжци и невежи!
Търси истината!

« Последна редакция: Март 27, 2006, 09:48:35 am от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27