Автор Тема: Абсурдна цивилизация  (Прочетена 11723 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Абсурдна цивилизация
« -: Октомври 04, 2008, 01:23:55 am »
За да се направи една война,трябват преди всичко пари.Някой трябва да даде пари,за да има с какво да се издържа цялата кампания,да се купуват муниции,храна,медицински нужди,заплати и тн...
Някой трябва да даде тези пари и те идват от обикновения човек - от общия складов работник,от продавачката в магазина,от шефа на фирмата,от секретарката и от портиера на плувния басейн...

Тези обикновени хора вероятно не искат да има война и смятат,че това е нещо лошо,което не води до добри неща.Тогава защо парите идват от тях? Защото някой по веригата е обещал,че от тази война ще има печалби,това означава,че животът на тези хора ще се подобри.

След като има приходи,значи е за добро.Но "иначе","по принцип" или "междудругото" тези хора не смятат,че войната води до нещо добро.Тя наиситна не води,защото приходи няма.Но когато на тези хора се каже,че ще има,те са съгласни с това - с имането на приходи,но не са съгласни с войната и за това дават парите си.

Да правиш нещо,с което не си съгласен,е абсурдно - толкова очевиден факт.Все едно да си съгласен,че тапетите трябва да са чисти,но да знаеш,че миенето им с вода не води до нищо добро.Но си съгласен,че трябва да са чисти и затова ги миеш.

Да смяташ едно,а да правиш друго,без да се замисляш,е абсурдно.
Да гледаш новините и да им вярваш,без да виждаш доказателства за верността им,си е твоя работа.Когато после се учудиш на някого,че е съгласен с някой друг,въпреки че не са му представени доказателства,е абсурдно.Защото новините всъщност са това - голи приказки.Нормално и разбираемо е човек да се изсмее на сериозността,която репортера влага в заниманието си,защото е абсурдно.
Но това никога не става,което по своему е още един абсурд.Абсурдно е да търсиш доказателства за нещата и да не си лековерен спрямо хората,но да вярваш,когато прочетеш нещо във вестника или го чуеш по телевизията.
Всеки е обвързан с нещо обвързано.Всеки аспект на цивилизацията се гради върху нещо с ограничено количество.Тоест цивилизацията има преброени дни още от самия си замисъл.Политиката разчита на хората,хората разчитат на транспорта,а транспортът разчита на нефта,който междувпрочем свършва.Или направо вече свърши,но още не се е усетило.
Когато човек си даде сметка за това,излиза,че е абсурдно да смята,че някога някъде ще се появи партия или политическа идея,която да даде повече свобода.След като политиката зависи от неща,които вече практически ги няма,е абсурдно някой да си внушава,че има надежда в политиката.
Това,че парите управляват света,е модерна приказка в обръщение,въпреки това,че е абсурдна.В света няма толкова пари,колкото цифри хвърчат наляво надясно.Дори и хартията да представляваше някаква ценност,просто няма толкова хартия,колкото се твърди,че има.Банките дават несъществуващи пари под дигитална форма,след което приемат съществуващи такива като лихви.С оглед на този факт,да се каже,че парите управляват света,е абсурдно,защото пари няма.

Тогава кое управлява света? Политиците говорят празни приказки,на хората се говорят празни приказки,за да финансират войни,медиите говорят невярни неща,и за да имаш безкрайно количество пари е нужна една дума,отправена към банката.

Всъщност светът се управлява просто от команди.Кукловодът казва "Да стане това",и то става.Не са нужни ресурси,пари,мнения,или нещо друго.Нужно е само да се каже и всички хора по земята започват да го реализират.
Но за да е по-интересно,хората си измислят усложнена концепция за живота - пари,ресурси,власт...А такива неща няма.
Както хората са създали цяло семейство гръцки богове,така са създали цяло семейство от още несъществуващи неща.В крайна сметка кой управлява света? Ние самите управляваме света,което е доста абсурдно,с оглед на това,че никога не можем да го осъзнаем или сметката,която си даваме,трае минути.

Равносметката изглежда така:
-правим неща,които смятаме,че не правим.
-внушаваме си неща,които безпричинно смятаме,че са истина.
-смятаме,че имаме нещо и отдаваме живота си на това да се сдобием с нещо,а всъщност е невъзможно да имаме нещо повече от това,което винаги имаме и ще имаме.
-даваме си сметка за малките абсурди и ги намираме за такива,каквито са,но не можем да регистрираме големите абсурди,което е смешно.
-не се смятаме за роби,но знаем,че не сме свободни.


И след като човек ни погледне и види каква пасмина всъщност сме,какво му остава? Безсмислено и абсурдно би било да ни съжалява или да ни съчувства.Най-разумното и най-логичното нещо,което би могъл да направи,е да направи нужното,за да се сдобие с контрола над нас,който сами предоставяме,и да оглави делата на планетата.

И "лош" ли ще бъде? Че просто не желае да се поставя на нивото на прасетата и че не иска да влиза в кочината и да се бори с тях? Вместо това взима нещата в свои ръце чрез прости манипулации.Кой не би го направил? Дори вероятно би било за доброто и на прасетата.
« Последна редакция: Октомври 04, 2008, 01:25:26 am от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #1 -: Октомври 04, 2008, 02:03:22 am »
Да си представим Контролиращия като персонифицирано лице и нека го наречем Кукловодът.

За да изядем един домат,трябва да си го платим.А ще можем да си го платим,ако свършим някаква работа.И така е с всичко.
Защо е така? Защото някой трябва да се труди,за да се поддържа една жива система,един организъм,който да реагира на желанията на съзнанието,което го управлява.Нашите тела са чудесен пример.Клетките трябва да вършат работа постоянно,без да се замислят,за да можем ние,чрез телата си,да осъществяваме желанията си.Ако Кукловодът поиска един домат,просто казва,и го получава.Ако Кукловодът не харесва Африка,може да преустрои континента,да потопи част от него,да създаде друга изкуствена част.
Но защо? С каква цел? Няма цел...няма и смисъл...просто така му харесва повече.А това право му се полага изначално.Какво по-естествено от това - ако на някого не му харесва някой от континентите,да го потопи и да създаде друг.Това са неща,на които имаме право още от самото си раждане и няма нищо неестествено в това ни желание.

Ако аз поискам домат,аз съм в пълното си право да го получа и би трябвало това да стане безусловно.


Но...в крайна сметка,никой не иска град,който да е най-модерното нещо от тази цивилизация до сега и който да построи по свое собствено въображение.Искаме го чак когато го видим вече направен.В случая говоря за Дубай.

Искаш да рисуваш със суша върху водна повърхност? Добре - ето,давай! Искаш най-накрая да направиш подводен град? Чудесно - давай!

Но странно.Защо само един човек го иска? Или може би въпросът е,защо има само един човек на тази планета? Защото една свиня мисли на дребно.Една свиня може само да изпълнява желания,да работи и да храни.Щом като може и като не е в състояние да иска друго - така да е.Добре дошло за Кукловода,и данеби това да прави него "лош"?Странно колко добри сме в това да измисляме простотии.Според икономиката "правоспособността" е "юридически факт".Тоест да си способен да имаш права е юридически факт.За бога какъв абсурд!
Защо не можем да проумеем,че самата концепция "да имаш право" е абсурдна? Как така право,а кой няма парво? Кой определя това и как се взима право,или как се отнема това чудо?

Въпреки че е това,което е,ние градим нашата цивилизация върху този абсурд.
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #2 -: Октомври 04, 2008, 02:08:56 am »
Представете си само - да разполагаш с над 7 милиарда същества,готови да ти съдействат безпрекусловно и да изпълняват всяко твое желание.

Когато знаеш,че се иска само една дума от теб,всяко твое желание ще бъде удовлетворено за време,което ти сам определиш?

Толкова неща за парвене,толкова въображение за изявяване...толкова посоки за гледане.Ако контролираш цялата тази планета до последното разумно същество,накъде би насочил мислите си? Космос? Материя на Матрицата? Материя на Съществуването? Варианти на Съществуването? Създаване на същества,пространства,планети?

И би ли имало някаква друга причина освен чистото любопитство? Но това не е нещо,което ти става любопитно,само когато зад гърба ти стои цял един свят.Тъкмо това ти любопитство вероятно те е довело до това място...
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

buden

 • Гост
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #3 -: Октомври 04, 2008, 08:29:51 am »
И знаеш ли кое е даже още по-абсурдно. Това, че в последните, да речем, 10 години много от нас осъзнават това за което ти пишеш. Но въпреки това си продължаваме животите по стария начин. Това е най-абсурдното.
Правим промени разбира се, но те макар и значителни за нас са нищо сравнени с това което правят "елита" или пък "боговете".

Моля ако някой не е съгласен да посочи примери, ще ми е интересно.
 

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #4 -: Октомври 04, 2008, 10:32:50 am »
Дали ние правим промените? Или си мислим, че ги правим...
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #5 -: Октомври 05, 2008, 14:19:51 pm »
Много интересна логика, Спорт-Здраве, благодаря ти за това есе.  Интересно ми е дали твоите въпроси, които несъмнено са много интересни, са риторични или наистина търсиш отговорите?

Абсолютно вярно е, че парите не съществуват в наличност,  банковото дело е превърнало собствеността на пари в електронно притежание или  по-скоро  обещание, че когато отидеш в банката и си поискаш твоите пари,  те трябва да ги имат в наличност + лихвите, които си натрупал.  Спекулацията на банкера е, че всички хора, които си държат парите в банките няма да си ги поискат наведнъж . Спекулацията си е един вид лъжа. Тоест банковото дело (и съществуванието на огромни суми) е построено върху една лъжа. И когато основата на една сграда е слаба ( лъжлива ) и нестабилна, един ден такава сграда несъмнено ще рухне и точно това се случва навсякъде в света и сме изнасилени от правителствата и Кукловодите  да „съчувстваме” на изнасилвачите.

Другият въпрос е за това, как се употребяват твоите „несъществуващи пари”  от правителството, което ТИ си избрал, гласувайки или не за него. Защото системата е толкова хитра, че има значение ако гласуваш или не гласуваш.  Все някой побеждава. Този някой,  при всички положения,  е само кукла на конци, която не управлява държавата, която си му поверил, а  без твоето знание позволява на други, непознати на теб Сили, Кукловоди,  да я управляват.

Правителството не обещава на народа, че обикновеният гражданин  Джон или Иван ще спечели от войната, защото знаят, че е безумие и хората са наясно, колко пари се харчат за война.  Така, че обещанието е от друг вид.  Първо се намира удобен враг, било то талибан, било Иран, било Ирак и се убеждава народа, че този враг е много опасен и има оръжия, които смята да използва срещу теб.  Тъжно е, но 90% от хората вярват на тези митове и легенди за врагове на народа. Тук идва и порочността на национализма, на който малко ако му изпуснеш юздите и става нацизъм, примери – бол.  Затова е елементарно за което и да е правителство,  да намери удобен „враг на народа”.  И правителството тогава ти обещава, че ще те „предпази” от врага.

И за това, скъпи народе, ние трябва да тръгнем на война, за да те спасим от този враг ( който бай дъ уей) хабер си няма да те напада, ма ние за всеки случай да го обезвредим. Е, виж кво, сега... То е ясно, че ще похарчим мноооого милярди, даже трилиони, за да те „освободим” от врага..но свободата изисква жертви.  Затова, бачкай и не пискай! Ае наздраве!  И дай сега 800 милярда  ( да имаме да се почерпиме  за тая седмица поне) да си купиме танкчета и да нападнеме Ирак и да те спасим.  Перфектно!

Защо, мислиш, грандиозната война с талибаните в Афганистан не свършва? Имаше интервю миналата година с един афганистанец, който каза: „Не мога да разбера, каква е тая война и как така, не могат да я спечелят Американците и НАТО с най-силната армия в света? Талибаните се укриват в една планинска местност, в периметъра от 20-30 мили. И въпреки това,  вече колко години и колко стотици милярди долари минус, не могат да „намерят” Осама и могъщите армии на НАТО не могат да победят шепа талибани. Аз имам чувството, че не искат да свърши тази война.”

Е, добрутро, викам си аз, братле, нареди се на опашката зад всички  нас, които също мислим като тебе, че днешните войни не се водят с цел победа и такава никога няма и военните конфликти продължават да тлеят с години.
Сори, знаем, че се забавихме малко, ма търсим врага. Вие работете усърдно, за да можем да купим нови оржия, петрол и т.н. Ма отде ги купувате тея оръжия, бе, госин президент? Ми от оръжейните компании , бе, тъп гражданино.  Ами , с какво лекувате ранените войници и цивилни, бе, госин президент? Ми с лекарства и материали на грандиозни  медицински картели, бе, тъп гражданино? Е, ако се замисля, значи плащате милярди на оръжейните компании , медицинските и петролните картели, а конфликтите не спират, значи логично , вие работите не за мен и срещу врага, а за оръжейните компании и прочее подобни. Те са тези, които печелят и вие, с тлъстите си комисионни, които тези компании ви дават.

Наивниците, които смятат, че някой въобще воюва днес в света, са много.  Поне 90% ?  Дори и тук във форума се водят разгорещени спорове за  военните конфликти.  Кой кого нападнал и кой кого искал да победи.. Явно хората си мислят, че някой някъде защитава някаква кауза и истински воюва и се бори за свобода. Е, да, някой някъде защитава каузата да стане още по-богат отколкото е и ако може да не бачка за това удоволствие.  За мен е ясно, че болшинството от хората не осъзнават това.  Абсурд?  Да, за съжаление.

Абсурдуът е, че ние можем да се опълчим срещу правителствата си и да им потърсим сметка, как харчат  НАШИТЕ пари. Но, никой не го прави. И тези от върха на пирамидата разчитат на това овче поведение.  Спекулират с него, точно както и банкерите. Рефренът се повтаря:  „Няма как всички да си поискат парите наведнъж. Няма как всички да ни потърсят сметка за безчинствата, които вършим на техен гръб.

Цитат
Равносметката изглежда така:

-правим неща,които смятаме,че не правим.
-внушаваме си неща,които безпричинно смятаме,че са истина.
-смятаме,че имаме нещо и отдаваме живота си на това да се сдобием с нещо,а всъщност е невъзможно да имаме нещо повече от това,което винаги имаме и ще имаме.
-даваме си сметка за малките абсурди и ги намираме за такива,каквито са,но не можем да регистрираме големите абсурди,което е смешно.
-не се смятаме за роби,но знаем,че не сме свободни.

Е, равносметката ти е абсолютно вярна и какво от това? Само надникни в съседните теми, за Грузия и Русия, за циганизирането на България, което в прав текст е точно това, което сам казваш по-горе –
Цитат
„даваме си сметка за малките абсурди и ги намираме за такива,каквито са,но не можем да регистрираме големите абсурди,което е смешно.”

Смешно и тъжно.

Щом братята съфорумци, говорят за конфликт между Грузия и Русия, и смятат, че циганите са виновни за техните страдания, от което само ме напушва смях, какво очакваш от средностатистическия гражданин, който е гръбнакът на обществото? 

Аз не очаквам нищо от него, защото той перфектно се е вписал в матрицата и живее с мисълта, че е свободен, но е роб и сам си е сложил  веригата на врата. Даже си я носи като украшение, толкова е свикнал с нея. Няма глобално мислене у хората. Няма и желание да се надникне над злободневните, собствени проблемчета. Тях ги интересува  проблема в частност. Неговата заплата, неговата отпуска, неговата кариера, неговите деца, неговата кола, неговия отбор , неговата държава.  Но не може, в това тотално глобализирано общество, да се разглежда всеки човек и всяка държава по отделно. Защото всички са навързани като суджуци и се случва домино ефект, ако не се подчиниш. Нашето правителство е твърде малка рибка в морето, за да не слушка големите батковци акулки. Затова ще видите промени на кукуво лято и с циганския проблем и с измислените войни и с театъра, които изиграха на борсовите пазари.

Всичко е един театър, приятелю. А обикновения човек сам гради декорите в Този театър.

Свободните роби.

Не знам, кой е Кукловодът в твоите очи, но ще ти кажа, че отвъд неговите предели  седи Безразличният, Безкрайният,Необяснимият, Непроявеният, Ненамесващият се, Оня, който не е подчинен на логика, Оня отвъд времето и отвъд нашата реалност.  За него е без значение колко милиона години ние „искаме” да сме роби. Той ни е дал избор. Можем да сме като Вуте, който можел да копа, можел и да не копа.

Когато човекът осъзнае, че може да следва „правилата”, а може и да не ги следва, е възможна промяна. До тогава, той ще се мисли за свободен, а дъх няма да му е останал от бъхтане и работа, за да осигури на   ония „хитрушковци” от борсата да живеят в апартаменти на Парк Авеню с етикет от 20 милона долара и да карат бугатита и ферарита. А като им омръзне, да се метнат на яхтата от 10 милиона и ае - в Монако, да фърлат по два зара в казиното, обградени от екзалтирани, деколтирани манекенки, окичени с диамантени огърлици.. Ще  погледат Ф1, е, после може да осткочат и до Шамони  да покарат ски.. Кво ги боли, че ти се бъхташ, кво ги боли, че циганите не си плащат тока, кво ги боли, че нямаш пари за ипотечната ти вноска?   Джордж Буш нали си язди коня в мегаранчото си в Тексас и  се наслаждава на банковата си сметка. И т.н и т.н. Ти работиш за тях, Човеко, не за твоята мижава заплатка. Но, докато си гледаш само своите незначителни ЕГО-тични проблеми , така ще бъде.

Никой в целия Космос няма да се намеси да ни помага, точно, защото ние САМИ показваме, с усърдието, с послушанието си, че този живот  ни устройва.  Щом не правим нищо, това значи, че  го приемаме. Тоест, помощ нема да дойде от никъде, докато приемаме ролята си на овце в тази пиеска-пародия на този грандиозен театър.

В мига, в който се осъзнаеш и кажеш „НЕ”, „Природата” ще каже  с теб „НЕ” и уж  невидимо ще ти помогне.  Законите на Херметизма, всъщност, бачкат.
От думите ти стигам до извода, че  под  Контролиращ и Кукловод имаш предвид  Оня на когото иначе му викат БОГ (ако съм те разбрала правилно).  Той не е нито любопитен, нито се забавлява. Той не притежава нито едно от качествата, с които можеш да определиш нещо материално.  Каквото и да кажеш за Него,  няма да е вярно.  Аз му викам Безразличният  създател-наблюдател. Той не е Контролиращият ( и слава богу :-[). Той е Концентриращият се. Благодарение на неговата  невъобразимо силна концентрация, светът съществува и ние в него. Той се концентрира, да създава и наблюдава. Той не съди, не се намесва, не мрази и не обича.  Защото е отвъд света в който живеем. Тоест, всички материални качества, който се описваме да му вменим, са безсилни напъни на един материален ум да обясни нематериалното, безмислени, безпочвени догадки, защото никой не го е виждал и не му знае адреса. Просто, неговото проявление  под формата на Свят, логично загатва за съществуванието на Създател на този свят. Но, всичките смешни и жалки опити, ние, материалните, да обясним такова нещо, е арогантно, неграмотно и адски тъпо. Теолози, учени, философи,ню ейдж автори, кой не е опитал и кой не се е провалил?

« Последна редакция: Октомври 05, 2008, 18:03:30 pm от July »

Неактивен July

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 242
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #6 -: Октомври 05, 2008, 18:01:55 pm »
Контролиращият/те са друга исторя . Те са други приятелчета. Много от вас  предполагат кои са. Но, макар и контролиращи, те не са вечни като Концентриращия се. Те ни управляват, но само защото ние показваме, че искаме да бъдем управлявани.  Дори да покажем, че не искаме да живеем повече  така, Концентриращият се пак няма да се намеси. Други сили ще се намесят.  Просто приемете това НЕЩО освен за създател и за безпристрастен наблюдател. То не се меси никога под никаква форма.
Един родител може да има послушни и непослушни деца, но той ще ги обича еднакво.  Ако съм баща на Хитлер и на Ганди, логично е да ги обичам и двамата нали?

Докато темите за конспирации, военни конфликти, фобии за преследване , НЛО, национална гордост, начини на хранене, са в превес над езотеричните теми – философският смисъл на самото съществувание и тайнството на това съществувание (теми , които едва кретат), дори  в такъв форум като Х-нет,  това ще е ясен носител на посланието : „Не сме готови, не сме дорасли да бъдем свободни, отговорни, доброжелателни  хуманисти и алтруисти. „  В този смисъл, без да се опитвам да придавам по-голяма или по-малка значимост на двата форума, те ще играят ролята на лакмус за мера на общественото  съзнание.  Дали се стремим към  съвършеното съзнание или нашето съзнание е само строго  Его и битово определено.

Докато усещаш в себе си неприязън, (към каквото или когото  да било), омраза, гняв, негодувание, отчаяние, безсилие, слабост, алчност, комплес за малоценност и т.н списъкът може да е много дълъг,  докато не усещаш нужда да погледнеш глобално на нещата, да философстваш в приятелски кръг и да търсиш отговори, без непременно да се нонфронтираш , налагаш мнение и критикуваш, ЧОВЕКО, ти не си готов да бъдеш  съвършеното Космическо създание с висши неегоистични идеали, за което си изначално предопределен. Не си готов да бъдеш събрат на други космически същества, които живеят в мир и покой със себе си и следователно в мир със заобикалящия ги Космос.
Абсурд? Може би... А, може би е просто законът за причина и следствие.  Който е непогрешим, универсален закон. И , въпреки това е пак вътре в проявения свят, не в пределите на Концентриращият се. Тези закони не важат за Него.
 
Цивилизацията, колкото и абсурдна, е временно явление. Цивилизации се раждат и умират. Дори най-грандиозните и високо развити цивилизации също имат начало и край.  Това  е законът/принципът  на махалото. Всяко нещо си има приливи и отливи, начало и край и после пак - начало и пак - край. Така е и с цивилизациите, колкото и абсурдни да ни изглеждат. Нищо не е абсурдно, нищо не е случайно. Всичко в този, наглед абсурден хаотичен свят, е подчинено на ред и прости принципи. 

Спри да се жалваш ЧОВЕКО, че твоятя цивилизация е гнила, защото ТИ я създаваш и поддържаш такава, каквато е. Тя е абсурдна, защото ТИ я правиш абсурдна. Тя е такава, защото ТИ никога не търсиш причините у себе си, а винаги другаде. ТИ, с постоянното си мърморене, поддържаш закона за причината и следствието. Цялата цивилизация е един мърморещ, недоволен, разлагащ се организъм, който, щом не се харесва САМ себе си, законите на Космоса  ще му помогнат да изчезне.

Но не унивай, че твоята цивилизация ще загине. Тя загива, не усещаш ли? Идва нейният край. Библията го нарича Армагедон. Аз мисля,че е следствие на дадена причина. Принципът е прост -  каквото посееш, това ще пожънеш.
Въпросът е, ТИ, Човеко, ще загинеш ли с цивилизацията или ще се опиташ да ОСЪЗНАЕШ с божественото си СЪЗНАНИЕ  безкрайните си възможности, които Концентриращият се, се е погрижил да ти даде даром и се издигнеш НАД дребнавото, егоистично съществувание и ще преминеш в другите, по-високи вибрации?

Не забравяйте, че най-високите вибрации симулират пълен покой. Колкото по-бързо едно нещо вибрира, толкова по-неподвижно изглежда. Колелото на колата  е добър пример. Колкото по-бързо се върти, толкова  повече въртенето става невидимо за простото око. Изглежда неподвижно, но се върти с голяма скорост.  Така , подчинена на тази проста логика,  най-съвършената космическа вибрация (съвършеното съзнание) е абсолютният покой.  Ако се научиш да вибрираш в по-висока, по благородна честота, ще постигнеш вътрешен покой, мир. И светът край теб ще е същият. ТИ САМ избираш всичко, колкото и абсурдно да звучи.

Да, пак ще се повторя с думите на Морфей към Нео, но няма как : „Аз мога само да ти посоча вратата, но ТИ САМ трабва да преминеш през нея”.   
« Последна редакция: Октомври 06, 2008, 10:36:24 am от July »

buden

 • Гост
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #7 -: Октомври 06, 2008, 21:09:57 pm »
Занете ли ще ви кажа още един АБСУРД. 

Голяма част от мислещите същества - каквито тук ги има - се опитват да гледат обективно на живота, прекалено философски и от всички гледни точки. Съгласен съм с всичките гледни точни, с философията, с това да се мисли и т.н.
Но тези мислещи създания - каквито тук има - забравят АБСУРДА, че те са субекти на тази планета. Даден ви е шанс да направите, а не да неправите.
Така, че в крайна сметка не се знае кое ще е мярката.

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #8 -: Октомври 28, 2008, 20:59:27 pm »
А на мен ми хрумна, че ние сме цивилизация, която отдавна използва неща, които са светлинни години пред нейното развитие. Едно от тези неща са парите. В оригинал разменната монета. Всъщност ние не сме достатъчно напреднали за да я използваме.
А, ако бяхме, може би щяхме да сме на ниво в което нямаше да има нужда да ядем домати.

Наистина сме абсурдна цивилизация.

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 516
  • Music of the world
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #9 -: Октомври 29, 2008, 07:42:29 am »
А на мен ми хрумна, че ние сме цивилизация, която отдавна използва неща, които са светлинни години пред нейното развитие. Едно от тези неща са парите. В оригинал разменната монета. Всъщност ние не сме достатъчно напреднали за да я използваме.
А, ако бяхме, може би щяхме да сме на ниво в което нямаше да има нужда да ядем домати.

Наистина сме абсурдна цивилизация.
Според мен е точно обратното, едно напреднало съзнание не само не се нуждае от пари, но и липсата им в този случай би била просто задължителна. Абсурдно е светът и животът ни да се управляват от нещо, което само по себе си не служи за нищо (Единствената му стойност е тази, която въображението ни създава) - не се яде, не се пие, не можеш по никакъв начин да го използваш директно за нуждите си. Една напреднала цивилизация ще работи директно за нуждите си и няма да бъде роб на нещо, което ако го няма, няма да бъдат задоволявани и нуждите, макар че средата си е все така същата и все със същия успех може да се работи за задоволяването на тези нужди.
Сега парите всъщност се явяват и като спирачка на развитието, тъй като от една страна вместо да се работи за нови технологии (Които така или иначе ги има) за свободна енергия и т.н., на определени хора им е по-изгодно да си карат по стария начин, така че съответно задържат развитието (Отделно обикновените хора, с малки изключения, не работят също в тази насока, понеже съответно няма кой д аим плати за подобно нещо, а те се налага да изкарват пари и в много от случаите нямат избор, затова насочват усилията си в друга посока). От друга страна също и самото производство на изделия се базира не на реалните потребности, а на нуждата/лакомията за пари. Едно нещо може да се произведе така, че да изкара 20+ години, например, но се произвежда да изкара 2-3 години. От тук хората са принудени да работят за повече пари, за да могат да си купуват тези неща по-често, и т.н. - получава се един затворен кръг на робство, който е крещящ символ на абсурдността на нашия свят. :)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #10 -: Октомври 29, 2008, 21:43:38 pm »
Според мен е точно обратното, едно напреднало съзнание не само не се нуждае от пари, но и липсата им в този случай би била просто задължителна. Абсурдно е светът и животът ни да се управляват от нещо, което само по себе си не служи за нищо (Единствената му стойност е тази, която въображението ни създава) - не се яде, не се пие, не можеш по никакъв начин да го използваш директно за нуждите си. Една напреднала цивилизация ще работи директно за нуждите си и няма да бъде роб на нещо, което ако го няма, няма да бъдат задоволявани и нуждите, макар че средата си е все така същата и все със същия успех може да се работи за задоволяването на тези нужди.
Сега парите всъщност се явяват и като спирачка на развитието, тъй като от една страна вместо да се работи за нови технологии (Които така или иначе ги има) за свободна енергия и т.н., на определени хора им е по-изгодно да си карат по стария начин, така че съответно задържат развитието (Отделно обикновените хора, с малки изключения, не работят също в тази насока, понеже съответно няма кой д аим плати за подобно нещо, а те се налага да изкарват пари и в много от случаите нямат избор, затова насочват усилията си в друга посока). От друга страна също и самото производство на изделия се базира не на реалните потребности, а на нуждата/лакомията за пари. Едно нещо може да се произведе така, че да изкара 20+ години, например, но се произвежда да изкара 2-3 години. От тук хората са принудени да работят за повече пари, за да могат да си купуват тези неща по-често, и т.н. - получава се един затворен кръг на робство, който е крещящ символ на абсурдността на нашия свят. :)

Подкрепям Мартин  ;)

И не само това за мен е абсурдно да се влагат огромни ресурси както материални така и в жива сила след това да се прави скъпа рекламна кампания за да се продаде продукт чиято нужда от него е меко казана спорна (като примерно кукли барби и т.н) и милиони хора да се занимават с това вместо тази енергия да бъде вложена първо в основните нужди като енергия храна, жилища за всички хора. Това просто не е логично. Вместо да се произвежда масово това от което всички наистина имат нужда защото без него трудно биха живели ресурсите на планетата се позлват за "изгъзици". При положение че всичко друго е наред - ок да се правят но самия факт че нещо трябва масово да се рекламира за да се купи трябва да ви говори достатъчно че нуждата от него не е особена голяма и тя се "проектира" в разни рекламни отдели. На всичкото отгоре самия продукт не е с реалната си цена защото в нея вече е калкулирана огромната рекламна кампания.

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 816
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #11 -: Ноември 01, 2008, 14:10:35 pm »
Парите би трябвало да са средство за размяна, ние се заробваме а не парите. Щото просто не сме дорасли да ги използваме по предназначение.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #12 -: Ноември 01, 2008, 22:59:45 pm »
Аз също доста мислих върху парите.Преди смятах едно,после мнението ми се измени,после се натъкнах на нова информация...В крайна сметка,ако трябва да мислим логично,според мен би трябвало да си дадем сметка за няколко неща.

Първо,аз лично не вярвам,че цивилизация,основана на разменна монета,е естествен изход от еволюцията на съзнанията ни,защото съм на мнение,че този модел на цивилизация ни е наложен от някой,който също я използва за себе си.

Второ,ние сами поддържаме този модел,вярвайки в измислица.Това е като тролеите,на които шофьорът е забравил да махне табелата "За гараж" и само онези,които са напълно наясно с нещата и ги подразбират,се качват в тролея.Така и ние като раса - някой ни е казал,че няма нищо безплатно,и вярваме на това.Някой ни е казал,че човек трябва да работи 3/4ти от живота си,за да живее нормално...к'во!?
Кой е този някой? Защо приемаме нещата,които той очаква от нас,за вселенска закономерност? Абсурд.

Трето,правилото на тази цивилизация е "който няма пари не може да взима решения".Който няма материалната свобода да прояви личността си,няма и да го направи.Затова материалната свобода се изземва от човеците.АКО някога са я имали.
Защо това бачка? Защото човеците вярват,че имат нужда от материални неща,за да проявят себе си.


Парите съществуват при човека заради самия него - битието е твърде сложно,за да си го представим без разменна монета.За да си представим,че не всичко е за сметка на друго,че не всичко се плаща.

Смешно е,когато някой говори за неща като безкористност,добра воля или когато използва прости думи като "подарък",при положение,че същият човек не може да роди във въоблражението си организирана цивилизация,неоснована на разменна монета.
« Последна редакция: Ноември 01, 2008, 23:03:16 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 667
 • WATCHER
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #13 -: Ноември 02, 2008, 11:09:13 am »
Цитат
Смешно е,когато някой говори за неща като безкористност,добра воля или когато използва прости думи като "подарък",при положение,че същият човек не може да роди във въоблражението си организирана цивилизация,неоснована на разменна монета.

Тук малко си мисля че подценяваш доста хората  ;) такива модели не само много хора могат да си представят ами и са ги описали в различни книги - едни описани като "утопични" а други като като "фантастични". Абсурда идва  точно от това че нещата са много прости и е въпрос на желание да се реализират. Примера който дадах по-горе ясно обрисува че човешкия труд се изпозлва меко казано не по предназначение. В система при която  са ти осигурени абсолютно всички нормални жизнени условия априори целта и труда на живота ти биха били как да ги подобриш още повече но за всички ( на принципа на споделянето) а не да се конкурираш с останалите за да им вземеш това което имат! Да наистина е простичко - но по-лесно е да се каже че е утопия.Конкуренцията трябва да бъде в това кой колко повече може да даде а не колко повече да вземе - има аналогичен пример при торент системите и се вижда че работи. То и затова са го нарочили  ;)
« Последна редакция: Ноември 02, 2008, 11:10:53 am от Alien »

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Относно: Абсурдна цивилизация
« Отговор #14 -: Ноември 04, 2008, 18:22:35 pm »
Парите са естествено следствие от собствеността. Докато има собственост, ще има нужда и от пари, които да изразяват тази собственост и до опосредстват размяната и. За да се премахне собствеността, преобладаващата част от човечеството трябва да се освободи от егоизма си. В случая насилственото премахване на собствеността не върши работа - необходимо е хората да се освободят от желанието си да притежават. Предполагам, на всички е ясно, че това няма да стане в близкото бъдеще. Проблем са също свръхпроизводството и свръхпотреблението, необходими за подържането на икономическата система. Това води и до непрекъснато нарастване на парите в обръщение (което става чрез банковите заеми) с много по-бързи темпове отколкото е нарастването на самото производство.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27