Автор Тема: Защо да забраняваме марихуаната, която толкова много хора харесват  (Прочетена 89616 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Breath

 • Гост
Герт Стемелар: Защо да забраняваме марихуаната, която толкова много хора харесват?


В Източна Европа хората са по-емоционални, холандците сме по-студени, казва дългогодишният университетски преподавател

- Когато някой каже Холандия, първото нещо, което му идва в главата е легална "мека" дрога и легална проституция. Това ли е наистина образът, който Холандия има пред света?

- Където и да отида по света, всеки ме пита за тези неща. Що се отнася до наркотиците, искам да ви кажа, че официално те не са легални, те са толерирани. От 1925 година наркотиците са забранени. През 60-те години обаче сред младите се появи нова мода на обличане, на поведение, нов тип музика. Тогава беше времето на "бийт"- поколението, когато стана модерно да се пуши хашиш. Много млади хора започнаха да го правят, въпреки забраната, и това се превърна в проблем. За да се спази законът, трябваше всички, които употребяват хашиш, да бъдат пратени в затвора. Но те бяха толкова много, че в затворите нямаше място за всички. От затворите се оплакваха, че нямат места и да не се пращат повече затворници. Тогава правителството реши да позволи употребата на хашиш и марихуана. Не да ги легализира изцяло, просто да развие толерантност към употребата им. Идеята е, че който има 2 или 3 цигари с хашиш в себе или отглежда няколко растения в дома си с марихуана, не бива да се преследва от закона. Истинското правило е, че официално е забранено да се употребява трева, но се позволява в определени ситуации и количества. В началото се продаваше марихуана по улиците и парковете. Тогава правителството, за да контролира тези продажби позволи създаването на известните днес "Кофишопове" (Coffeeshops). Единствено на тези места може да се продава или купува трева без полицаите да те преследват. Няма точна година, от която може да се каже, че това е започнало. Всичко е един дълъг процес през годините.
Разбира се има много различни мнения относно този въпрос, но като цяло правителството казва: "Нека спрем дискусиите по този въпрос и нека концентрираме продажбите на марихуана в специални кафенета". Това е типично холандска черта – да се намери практичното решение. Ние нямаме проблеми с това. Много от младите хора тук са пробвали марихуана още в училище. На някои не им харесва и не пушат повече, други пушат от време на време. Основният проблем идва от другите държави. Много хора от Белгия и Германия идват в градове, близки до границата, за да отидат в кофишоп да си купят трева (като например град Маастрихт, който е на границата с Белгия и Германия). Поради големия брой хора там, подобни градове се нуждаят от по-големи количества трева, защото бързо се изкупува и не могат да се задоволят нуждите на чуждите туристи.
Хубавото в Холандия е, че когато е легален този наркотик, той не попада в ръцете на криминалния контингент. Когато е забранен обаче, по-лесно попада в ръцете на мафията.
За мен е глупаво да се забранява. Навсякъде по света хората употребяват наркотици. Защо тогава трябва постоянно да се бориш и да го забраняваш?! Позволи го и го контролирай по-лесно.

- Много хора казват, че опитването на марихуана води до опитване и на по-силни наркотици и затова трябва тревата да е забранена.
- Разбира се, съществува това притеснение. Но в действителност няма връзка между силните и меките наркотици. Марихуаната е растение. Тя идва от природата.

- Марихуаната, която се продава в Холандия, тук ли се отглежда или се внася от другаде?
- Преди време се внасяше отвън, но после хората разбраха, че е много по-лесно да си отглеждат вкъщи растенията - излиза и по-евтино. Но, както ви казах проблемът идва от туристите от Белгия и Германия. Вече не е достатъчно да се отглеждат по 3-4 растения. Вече има нужда да се отглежда трева в цели полета, но това разбира се е забранено. И тогава мафията започва да прави това. Днес това е голям проблем, защото мафията поема пак контрола върху този наркотик.

- Аз съм чувала за този парадокс в закона, че не е позволено да продаваш марихуана, но можеш да купуваш?
- Да. То не е точно закон. Ако продаваш съвсем малко марихуана, няма проблем. Но ако продаваш големи количества, полицията може да ги вземе, защото вече се превръща в трафик и търговия. Трудностите идват оттам, че има прекалено голямо търсене, което по някакъв начин трябва да се задоволи - иначе пак попада в ръцете на криминалния контингент.

- След като има толкова потребители от Германия и Белгия, защо те не вземат холандския модел на толерантност към употребата на меки наркотици?
- Аз също си задавам този въпрос. Защо винаги едни хора забраняват на други хора да правят разни неща?! Не ти е позволено да взимаш наркотици, не ти е позволено да пиеш… Подобен е и проблемът за проституцията. Хората просто харесват старите традиции и норми. Всички общества са основани на базата на множество правила. Но в много от случаите тези правила не са добре приложими.

- Значи смятате, че Белгия и Германя трябва да последват вашия пример?
- Да. В момента Белгия дори го обсъжда. Като погледнете например как Америка се бори срещу наркотиците чрез множество забрани, може да видите, че това причинява дори повече проблеми. Америка е наистина странна страна.

- Как гледа холандското общество на легалните наркотици и проституция. Има ли хора, които смятат, че това оказва лошо влияние върху морала на обществото?
- По цял свят има наркотици и проституция, нали?! При нас дясното политическо крило винаги иска да забранява, а лявото крило обикновено са по-отворени и либерални. В Холандия винаги има две групи, които изразяват противоположни мнения. Има и протестанти, които са против наркотиците, проституцията и хомосексуалистите и т.н. Привържениците на либералното ляво крило казват, нека приемем проблемите и вместо да забраняваме и да правим закони, нека намерим решение, което да работи.
В Източна Европа комунистическата пропаганда е казвала на хората, че проституцията и наркотиците са резултат от лошото капиталистическо общество. Така те винаги са мислели, че това е проблем само на западното общество, но сега всички може да видим, че не е точно така.
До преди 20 години аз никога не бях ходил в района на "червените фенери" в Амстердам, защото просто не представляваше интерес за мен. Но днес това е туристическа атракция. В крайна сметка, във всяка държава има такъв район. В последно време това също започва да става голям проблем за Холандия, защото много престъпления стават в този район, като резултат от засилващото се присъствие на мафията. Напоследък започват да затварят много от домовете там.
Безспорен е фактът обаче, че контролът става много по-лесен, когато позволиш нещо да се прави, вместо да го забраниш и да си затваряш очите пред действителността.
При нас проституцията се приема като професия. Възприели сме, че някои хора си изкарват парите с тази професия. И когато се приеме, че това съществува и се извади на показ, много по-лесно може да се контролира. Например, по-лесно става предпазването от венерически болести, защото жените, практикуващи тази професия, могат да ходят на медицински прегледи без да се притесняват. Също, когато мине полицай покрай този район, проститутките не е нужно да се крият и да бягат, а спокойно да практикуват професията, която са избрали.
Проблемът с проституцията не трябва да се решава нито от правителството, нито от полицията, а от хората, които живеят в съответния град и държава. Първо гражданите трябва да дадат мнението си и после правителството да вземе решението.

                                                                                       
Източник и пълния текст на интервюто: http://e-vestnik.bg/3958

Неактивен georgeta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 8
 • !изперкала!
Голям контрол пада, няма що!!! Обикновените цигари като са легални - ситуацията е под абсолютен контрол - с бандерол, без бандерол и в крайна сметка всичко живо пуши!  laugh  Контрол за кого?! Цигарите вече почти ги забраниха - време е да разрешат марихуаната ... и ето днес чета, че ООН го "обмисля"  ;D

Неактивен lubarski

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 254
Илюминираните имат интерес да са забранени наркотиците понеже така се разпространяват много по-масово. Всички знаят, че ако ги легализират интереса не само няма да се повиши, но и ще падне. Първо лапетата ще загубят интерес, а това е едно от най-важните неща.  ;)
It' oil stupid.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
А всъщност lubarski, това е доста спорна теза тъй като според мен ако са легализирани употребата ще е по-голяма защото ще бъдат рекламирани. Пример за легален "наркотик" - кафе, алкохол. Но пък печалбите ще се избиват много по-трудно и ще има конкуренция докато сега  парите които се печелят са огромни и отиват "незнайно къде"  ;)

Androctonus

 • Гост
Да, да... в Холандия интереса към марата след легализацията е страшно намалял :Р Чак за туризма помага.
Само не ми е ясно, как точно илюминатите ще те накарат да си я завреш в устътъ - те ли ще ти я тикнат или това е само оправдание, че си каун;/

koruin

 • Гост
Всъщност, направена в подходящият момент легализацията действително би увеличила броя на пушещите. Пък и щом "помага за туризма" явно се увеличават броя на наркоманите. Да не говорим, че нелегалната продажба също няма да се спре, понеже никой няма да продава на непълнолетни, а те са една от най-рисковите групи. Така че, дето се вика, ще отбият номера под предтекст "намаляване на наркозависимите", а ще ни го слагат от две страни... като общество имам предвид...

Неактивен Oneness

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Как ще коментирате този текст:
http://lice.hit.bg/
 :o :o :o Каква е тази пропаганда?
For The Internets! :D

Неактивен kossev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 190
 • http://www.pristabg.com/
както има много писано за ползата от марихуаната,така ще има писано и за вредата.Изхарчени са милиарди за пропаганда против нея,че една страница в hit.bg надали ще промени нещо.
В заключената тема за марихуаната ми направи впечатление едно нещо.Цитирам:
"Само да не те видя, преди два три дена, един твой колега го отнесе,яко "
След всичкото писане по темата,за такова изказване нямам думи.Лично мое мнение е,че това е човек,който взема заплата от нашите данъци. 

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
както има много писано за ползата от марихуаната,така ще има писано и за вредата.Изхарчени са милиарди за пропаганда против нея,че една страница в hit.bg надали ще промени нещо.
В заключената тема за марихуаната ми направи впечатление едно нещо.Цитирам:
"Само да не те видя, преди два три дена, един твой колега го отнесе,яко "
След всичкото писане по темата,за такова изказване нямам думи.Лично мое мнение е,че това е човек,който взема заплата от нашите данъци. 

Нищо ново за този човек. 8) 8) 8)

Неактивен airdata

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
В казармата се запознах с кадрови войник,който беше служлил в Ирак и беше от първите там.Та тоя пич ми каза,че една от мисиите им била да пазят поле с цветя.....и ми го казваше с насмешка.....балъка въобще не беше разбрал,че пазят макови насаждения и аз му викам: "е добре де,в крайна сметка кво стана" той ми каза,че са изчакали някакви американски войници и предали карула на тах и повече никога не са били там.
Та за какво ООН ми говорите не знам.ООН е най-голямата стъпка на Новият световен ред до момента....Дори земята и сградата на ООН са подарак от рокафелерови.

Неактивен Котаракъ

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
"Защо да забраняват марихуаната, след като,
толкова много я хора харесват."

Ами, как няма да я харесват бе, друже!
То не беше световна икономическа криза,то не бяха фалити,
безработица, 2012г.,Нубири, свински грип, а да не забравим
и жената, децата и те с диагноза "тинейджъри".Уфф, писна ми. ???
Абе, я дай да се напушим. ::) :lol: :lol: :lol:

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 729
Re:Защо да забраняваме марихуаната, която то&
« Отговор #11 -: Октомври 23, 2009, 20:17:35 pm »
Ех...толкова безнадежни и неосъзнати човешки същества скоро не бях срещал..  ;D
Обрекли пороците и неспособноста си да се борят....с животът в п0лза на влечугите ,производители на марихуаната и наркотиците............. ;D
« Последна редакция: Октомври 24, 2009, 08:23:43 am от Mirotvorec »

Неактивен rado89

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 224
Гледайте филма The Firm.Ще ви отвори очите.Аз пуша марихуана по един-два пъти в седмицата и ефектите са само позитивни.Нямам време да се впускам в подробности но нямам по ефикасно и безвредно успокойтелно.
A Coward Dies A Thousand Deaths! A Real Man Dies But Once!! 2PAC

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Цитат от една лекция, която скоро ще бъде публикувана в сайта:

Цитат
  Сергей: - Михаил, какво мислите за приемането на различните препарати, способстващи за попадането в други пластове на реалността и получаването на съотвестващия опит?
  - Аз не ги ползвам и за тях нищо не мога да кажа от опита си. Според онова, което съм наблюдавал или слушал от други, човек може действително след употребата на псилобицини, ЛСД или на марихуана, да попадне в други пластове на реалността, само че там няма воля и жизнена енергия. Където попадне, там попада, каквото стане с него, това и ще бъде. Шансовете са примерно петдесет за едната страна - лишаваш се от воля,- и петдесет за другата страна, че можеш да попаднеш на "аудиенция" при висшето същество, и да видиш нови възможности. Само че как да ги постигнеш, ако нямаш воля?
rado89, пуши, ама и мисли, какво ще стане с теб в последствие. :hi:

Неактивен Котаракъ

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Приятелю Z-931 докато се борим с "влечугите" и "насекомите",
с пороците(не пророците :writer:) на обществото(да не забравяме
и за нашите,които понякога скромно наричаме "хоби" :flag_of_truce:),
пък и с по сериозните житейски проблеми с които понякога ни се
налага да се сблъскваме, нека не пренебрегваме и чувството си за
хумор :lol:, и лек сарказъм :blum1:,и да не забравяме,че:
"Светът е оцелял,защото се е смял" :drinks:

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27