Автор Тема: Комунизмът турцизира и циганизира България  (Прочетена 100191 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
КОМУНИЗМЪТ ТУРЦИЗИРА И ЦИГАНИЗИРА БЪЛГАРИЯ

Намирам се в едно средно малко градче на България, до неотдавна форсирано с тежка социалистическа индустрия и превърнато набързо в заводски град. Сега повечето му индустриални мощности пустеят и сред калните блокове лъщят малки, луксозни къщи на мутри. Тук няма много турци. Но има цигани. Градчето е известно с многобройната си паплач и с това, че е близо до София. Дошъл съм на традиционния градски панаир. Панаирът е едно от малките неща, които се случват в градчето и събира околните села във всеобща веселба, изпълваща улиците на центъра в продължение на няколко дни. Хората полудяват, отпускат се и се радват. После всичко свършва. И остава много боклук.

Защо пускам тази крайно пропагандна тема. Ще ви отговоря – заради музиката. Намирам се на панаир. Този панаир е централното празнично събитие на малкия индустриален градец, оказал се днес една бетонена развалина. Централното празнично събитие на градчето е всъщност една много стара традиция. Обвързана е с наближаването на Пролетта и всичкия пречиствщ от отиващата си зима фолклор. Народните мотиви, както знаем, се коренят в дълбоко религиозни и окултни представи на населението, опиращи в самата му архетипна настройка. Символите и ритуалите, които можеш да забележиш в този празник, коренят своя произход в орфическите мистерии и древното знание за контакт с висшите сили, с влияене над съдбата и нейното благоприятно настройване. Днес това е сведено до бабини дивитини. И до кебабчета.

Защо пускам тази крайно пропагандна тема? Ще ви отговоря – заради музиката. Намирам се на панаир. Не мога да го нарека орфическа мистерия, въпреки предпочитанието на моята душа да изкаже патриархално почитание на първоизточника, породил тази веселба. Първоизточникът, както казахме, опира в архетипната настройка и изправя човека пред идеята за негово осъзнато отношение спрямо съдбата му. Днес това отношение е изгубено и ние свеждаме мисълта си само до “причинно-следствената връзка”, така популярна в Марксистко-ленинската философия. Но сега няма да се издигаме толкова високо. Говорим за панаир.

На панаир, като на панаир. Китайски джапанки, казани с кебабчета, пушек около кебабчетата, пластмасови шишета от Coca-cola, пълни с вино и домашна, пияни, мръсни, бутащи се един в друг хора, кал под нозете и по крачолите, пластмасови тъпани (нито един кожен и от дърво не видях!) и пищящи зурли, които се вият през лумканията на тъпаните и заглушават беснеещата от някакъв магнет, опустошително сластна, чалга. Къде е Орфей?! Намираме се на панаир.

Някога, в дълбоката древност, по нашите земи живеели траките. Те създали изключително богата откъм духовен живот култура и после били наследени от славяните и познатите днес българи в своите представи за смисъла на човека, за отвъдния свят и за цикълите на природата. В зората на пролетта те празнували края на мрачното и студено време, пречиствали се от натрупаната умора и се отдавали на бурно веселие с първите цветя. Българската държава по-късно приела християнството и под негово влияние езическите нрави придобили нова окраска, но запазили посланията на дедите ни и мистериите продължили да се изпълняват под формата на църковни празници и фолклорни ритуали. След това османската власт сложила край на държавата, но до голяма степен оставила населението да води своя обичаен духовен живот. Постепенно българите се осъзнали като европейски народ и се отскубнали от османската държава. За кратък период се развила европейска култура в България, но бързо след това дошли комунистите...

Как комунизмът турцизира и циганизира България?

Ще се съсредоточим само върху четири илюстрации на този, иначе твърде обширен въпрос. Ще говорим главно от гледна точка на културологията и етнологията, макар в този въпрос да могат да се намесят също философия (както се загатна по-горе), някои кармични въпроси и такива, свързани с вечната “борба между доброто и злото” ;D

Комунизмът взе властта в България с преврат. Той се възползва от подкрепата на Червената армия, която никой не беше молил да влиза в Царството, свали конституционната монархическа власт и назначи свои технически функционери, които започнаха да провеждат политиката на Москва. Първото действие, което комунистическата върхушка осъществи, след като завзе властта, беше да избие или прогони по-голямата част от интелектуалните деятели на нацията (политици, общественици, мислители, учени, предприемачи) и да “назначи” на тяхно място удобни фигури, предимно от низините, които често не притежаваха нищо друго, освен почтеното усърдие на обикновени хора. Така комунизмът още в първите години след 1944-та премахна цвета на нацията и си съчини нов, “трудов”. Следващото нещо, което комунистическата върхушка извърши, беше да отнеме на хората всички богатства и всички средства за производство, което превърна населението в зависими от труда си наематели на средствата за своето съществуване и преряза пред тях всякаква алтернатива за друг начин на живот, освен осем-часовия ден и месечната работна заплата. Оставен без своята интелектуална глава и прикован към необходимостта да оцелява чрез зависим труд, народът от свободни хора се превърна в народ от ограничен пролетариат.

Какво се случи по-нататък? Комунизмът беше турил ръка на икономиката и беше премахнал възможността за опозиционна мисъл, което позволи да погледне в културата. На първо място, бяха положени усилия българският народ да забрави кой е и да се превърне окончателно в управляем пролетариат. Първо, премахнаха се старите букви от азбуката ни и езикът се “модернизира”. Заедно с това в Сърбия съчиниха македонскиjа език и задължиха българите от двете страни на границата, прекарана през Югозападна България, да се отрекат от своя произход. После забраниха фолклора. Това е може би най-интересната мярка, защото е най-малко позната. Докъм шестдесетте години на миналия век по нашите земи продължава да живее в своята автентична форма фолклорът. “Автентична форма” тук наричаме реалното поддържане на фолклор от самото население, както е било през вековете, а не изкуственото, професионално и музейно съхраняване на традициите в условия, в които масовото население не се занимава с тях активно. До към шестдесетте години на миналия век се “съчиняваха” народни песни и по селата масово се предаваха знахарски традиции, нестинарство, гадателство, народни занаяти – такива, каквито са били от столетия насам и пазещи спомена за събития от преди хиляда години. Тъй като беше разпоредено да бъде форсирано създаването на македонска нация в рамките на СФРЮгославия, а в народното песенно творчество изключително присъстваше темата за “чаканата македонска щерка”, това творчество беше идеологически неудобно и трябваше да се заличи. Същото се случи по отношение на тракийското етнографско изкуство, понеже Беломорска Тракия оставаше зад Желязната завеса и връзките ни с това население не беше идеологически издържано да се запазват. Най-много пострадаха от това каракачните, чийто ежегоден цикъл на преминаване в Гърция и обратно в България беше затворен с бодлива тел и на практика това прекрати тяхното съществуване. Нещо повече – фолклорът не беше съвместим със Социалистическия реализъм – единственото правилно изкуство и поради това беше определен за заличаване заедно с неговите “ненаучни, суеверни и буржоазни заблуждения”. Още един фактор за ликвидирането на автентичния фолклор освен политиката и възгледите за света, беше и форсираното индустриализиране на нашето население, принудено да се концентрира в градските общежития и да се превърне в работна ръка по заводите, загубвайки своята историческа връзка със земята си.

Водено от “новоназначения” от комунистите елит, населението ни започна да създава новите форми на социалистическа култура, които според догмите на Научния комунизъм трябваше естествено и прогресивно да изкоренят традиционното и религиозно съзнание, да го заменят със социалистическо. Социалистическата власт забрани религията, осмя я в училищата и на публични места, задължи децата да плюят в лицата на майките и бащите си, ако те откажат да се поклонят пред червената петолъчка или пред лика на Работническия герой. Семейните връзки се късаха, нови и по-високи комини раздираха висините, обществото се технократизираше, системата зацикляше и нови етапи в научно-техническия прогрес се начертаваха от следващите един след друг конгреси на БКП. Така се изгради общество от еднотипни хора на социалистическото общежитие, които можеха да си позволят средна сигурност, среден разкош, средни интереси и средно разбиране на живота, срещу което бяха длъжни да дават среден производствен принос на работното си място и средна идейна активност в събранията на колектива, за да запазят своя среден статус на средни хора от социалистическото общежитие. Така се раждаха безличните; също и тези, които имаха усета и дързостта “да погледнат отвъд булото”. Така се раждаше и завистта, и недоверието между първите и вторите. Социалистическият морал определяше, че всички са равни и еднакви, но човешката логика и неподправена практика показваше друго. Завистта и скуката в обществото прояде социалистическия порядък и го постави на най-силни изпитания тъкмо в епохата на Зрелия социализъм, когато се очакваше закономерно да навлезем в обещаното Светло бъдеще. Системата зацикляше все повече и нароилите се номенклатурни величия започнаха да се самоизяждат едно след друго, следвани от народа, само че на по-дребно. Завистта и недоверието изцъклиха нечувана параноя, която след обуздаването на първоначалния междуселски гняв от сталински тип, от времето на първите десетилетия на строя, доведе до войната срещу “врага с партиен билет”, характерна за последните десетилетия на червения строй. И от всякъде заваляха доноси. Започнаха да се топят един-други за щяло и нещяло, най-вече от завист и с желание да бъде елиминиран противникът в издействането на някоя облага от разпадащия се социалистически морал. Баницата се разпарчетосваше все по-безогледно, в политбюро се очерта извънредно богата прослойка от виненочервена масонска номенклатура и тя започна да приема-предава сигнали с черните си антенки за скорошното Официално обявление пред народите, че Светлото бъдеще на комунистическия строй няма да се състои. (До последно изричането на глас на тази тайна в най-добрия случай можеше да ви коства бой с пръчка в кабинета на директора и изключване от училището. Говоря ви сериозно!)

Да обобщим. Богатствата на нацията бяха иззети от законните им собственици и превърнати в собственост на държавата, която предоставяше панелни жилища и москвичи на населението, ако то се задължи да участва в производството на материални блага в качеството си на наемна работна ръка. Задължаването, прочея, беше задължително, понеже никой гражданин нямаше право да стои без работа и ако не работи в полза на държавата (каквато и да е работа), държавата можеше да го арестува, репресира и принуди насила да работи. “Трудът облагородява.” На следващо място, националният елит, отдавна избит и лишен от естественото си наследяване, беше заменен от комунистическата върхушка и нейните отрочета-синчета, които, противно на социалистическите идеи, получха имането и властта на татковците си по напълно буржоазен и капиталистически модел. Вече съществуваше добре очертана партийна номенклатура от власт-имащи, най-горната част от която по-горе нарекохме “виненочервена”. Тази номенклатура, подобно на всяка добре укопала се власт, си даваше ясна сметка за предстоящите събития и побърза да пренареди картите, за да се чувства удобно в следващата игра. Подготви се мащабно райониране на комунистическото богатство, базите данни се заличиха, за да не остават никакви следи, на постовете в държавата се поставиха отчайващо безинициативни и изпълнителни пионки, а виненочервените другари извадиха през Bulbank вкичкия външнотърговски дълг, който сега плащаме със своите данъци. Междувременно Ахмед Доган учреди своята противоконституционна партия и предаде сводката за външното ни разузнаване на Анкара – престъпление, което по онова време се наказваше със “Смърт чрез разстрел”. След това “черешовото топче пукна”, другарите от политбюро инсценираха създаването на СДС, бившите партийни секретари развяха сините плакати и простолюдието си помисли, че е влязло в Америка и в Европа. Всъщност, идеята за “влизане в Европа” постоянно се поддържаше в съзнанията на населението, което по никакъв начин не трябваше да си припомня, че е на земята си от доста векове насам и може да се нарече ЕДИН ОТ КЛАСИЧЕСКИТЕ НАРОДИ на Стария континент! Вместо това български достижения се прекратяваха и след това се внасяха като нови изобретения от Запад, често по-слаби от прекратените, но за сметка на това всеки път някой отвън ни поучаваше в какво се състои разликата между “вносното” и “българското”. В много от случаите нашите “чуждоземни учители” се оказаха създадени в чужбина фирми на същите виненочервени другари. Мутрите се качиха на своите “мечки”, “цитуларите” от Вулгарните романи на Калчев засвириха своята музика и вестник “ШОК” започна да описва как Азис си вее задника по billboardовете на София. А някой междувременно се изгаври и опита да замени кирилицата с латиница – ей така, между другото, ако мине! И докато нямаше пари за Националната филхармония, до степен, че липсата на отопление в зала “България” заплашваше от повреждане най-големия орган на Балканите, Пайнер-мюзик станаха най-богатата звукозаписна къща на новия български пазар.

Как комунизмът турцизира и циганизира България? Първо, той изби интелектуалния елит на нацията ни. Второ, сведе оцелялото население до нивото на трудовашка пасмина. Трето, забрани изконните ни традиции. Четвърто, забрани религиозността и свободата на възгледи. Пето, наложи една уродлива форма на соцреалистическо изкуство. Шесто, наложи една уродлива марксистко-ленинска идеология за обяснение на света. Седмо, възпита идеология, че работникът може да се сравнява с философа, че дори го превъзхожда. Осмо, въздигна до управници на държавата румени овчари и техните роднински села. Девето, извади цялото национално богатство извън страната и го върна като инвестиции. Девето, създаде условия за безпрецедентно и арогантно разюздване на задници в анцузи, смачкали всякаква достойна самооценка в населението; Десето, властта в държавата даде шуробаджанашкия урожай на пълната продажност и корумпираност, съчетана с липса на всякакъв усет за администрация. Единадесето, създадоха се най-луксозните и показни прояви на разкош в чалга-ритъм, който изрита всякакви други форми на забавление и наложи гюбека като народен мотив. Дванадесето, укрепи на върха на държавата номенклатура, която нито може, нито желае да прокарва каквато и да било духовност или нравственост, защото тези потребности са били систематично изстръгвани до достигането на “дванадесетата точка”. Ето как комунизмът превърна българския народ от пазител и наследник на хилядолетна мъдрост, в смърдящ от кебабчета и китайски джапанки панаир и във време, в което трябва свещенодейно да прогонваме злото, до моите уши достига чалга, а наврет се плющят голи шкембета! Ау, какъв дълъг post! Извинявайте :)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Относно: Комунизмът турцизира и циганизиl
« Отговор #1 -: Февруари 08, 2008, 11:31:42 am »
Ау, отдавна не бях чел такава дивотия. :D :D :D :D :D
Това, което турците не са могли да свършат за 500 год., това са свършили комунистите за 45. Глупости на търкалета.
Проблема започва преди 600 год., тогава е избит Бг елит и 500 год. след това системно е унищожавано всичко по-будно и напредничаво.
Проблема с мангалите е друг - през средните векове в западния свят свободно са унищожавани тези плевели с човешки гени, докато тук те са били насърчавани от турците. Циганите са имали повече права от гяурите.
Нека построим един хипотетичен свят, в които ние сме останали под западно влияние, също като гърците. Едва ли щяхме да сме нещо повече от една бедна страна изнасяща слабо квалифициран труд навън, както е и сега. Бързам да кажа за Гърция, по време на Студената война, в тази държава са налети милиарди долари и ефекта е видим. При хипотетичния свят, едва ли щяха да се налеят в БГ тези средства, няма причина за това.
Сега, когато вече са минали 20 год от управлението на Т.Живков,продължаваме да се оплакваме, че той е виновен за живота ни. Хахахаха. Това е хленча на  безхарактерения човек, страхуващ се да вземе съдбата си в ръце и сам да се грижи за себе си. Такива са 90% от българите.Винаги има други виновни, винаги някой пречи на тяхното развитие. Това проличава ясно от процента българи напуснали страната. Отиват в чужбина за да може друг да се грижи за тях - социалната система на зап. свят.
Преди бях чел едно сравнение, какво представлява соц блок след промените. Един зоопарк, на които са махнати клетките, животните се радват, свобода, гора, обаче става време за ядене, а никой не носи храна. Т. Живков го няма. Става тъмно, а в гората се чува вой на хищници.  :D :D Ххахахa Fear of The Dark - велика песен на Мейдън. :D :D :D Извинявам се за отклонението. Та така, виновен е този, които махна клетките и хайванчетата останаха гладни.
Вината винаги е в другия - основен постулат в БГ 8)
« Последна редакция: Февруари 08, 2008, 11:33:06 am от Trandev »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #2 -: Февруари 08, 2008, 12:05:22 pm »
Тук не става дума за обвинителен хленч, а за един опит да се погледне аналитично и критично близкото ни минало - нещо, което никой почти не се опита да направи, заслепен от мутри-ланци-цици и евро-фондове :P Вярно е, че го има и този посткомунистически синдром - все някой да ни е виновен... Но има и друго. Въпреки османските действия в продължение на 500 години, за един кратък царски период между "двете освобождения" България някак си стъпва на краката, дори тогава се ражда не толкова безоснователният израз "Швейцария на Балканите". Това е казано от Алеко Константинов във връзка с бързо възраждащата се страна и нейния все по-евроцентричен облик от онова време, за който се е говорило и на Запад с уважение... Има един момент, в който в оборот се пуска т.н. Златен лев, което също идва да покаже някаква сила. И още едно нещо, което Trandev някак не успя въобще да забележи, въпреки, че беше акцент в иначе огромния ми предходен post: турците за 500 години никога не са засягали концентрирано културата на раята, оставяйки я да върши каквото си ще, стига да не надига много глава. Докато комунистическият режим осъществи съвсем планово премерени мероприятия за унищожаване на изконната култура на българите и заменянето й с уродлив марксистко-ленинистки модел... Османците никога не са имали нито дълбочината, нито инструментариума за такова дълбоко изстръгване, каквото направили нашие советские братушки! Ето за този културен геноцид предлагам да говорим тук.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Относно: Комунизмът турцизира и циганизиl
« Отговор #3 -: Февруари 08, 2008, 12:34:59 pm »
За каква култура, говорим през турското робство, бре Флай. Народните песни или Рибния буквар. През тази епоха в света се ражда Ренесанса, философии, художници, научни трудове, теософски течения, индустриални революции, а тук пеем Девет синджира роби и Даваш ли даваш балканджи Йово. Това ли  е развитие на култура. Еон правилно отбеляза някъде, че дори възрожденските ни песни оттогава са по турски любовни.
За времето на социализма - не знам, на каква възраст си, но аз какво помня. Почти всеки град имаше театър, всички артисти бяха сред елита, всеки член на съюза на художници, писатели, артисти, дори журналисти имаха право на творчески отпуск на тихо и спокойно място в някой курорт. Навсякъде се организираха срещи на творци с трудови колективи. Всеки завод и предприятие изхранваше щатен художник, отделно имаше към тях самодейни театри. Всички войници задължитерно се водеха на театър или опера един път в месеца. Как хубаво съм спал в Старозагорската опера. :D Всички тези творци бяха любимци на Т.Ж. Дори оня Г.Марков е бил такъв преди да се продаде на чужда агентура.
А да, тогава беще забранено издаването на сръбска музика и бълг. чалтга в лицето на Хисарския поп. Може би това е геноцида!
По въпроса за икономиката, си прав. СИВ беше смачкан заради простотията на икономическите специалисти, но едва ли ако бяхме Кобурготско царство, щяхме да имаме АЕЦ. Едва ли зем. стопанство щеше да бъде толкова ефективно. Ако помниш първо това се разруши в БГ след тихата революция. Беше унищожено и сега ядем картофи от Полша, боб от Аржентина, лук и чесън от Китай. Оня ден купувах рози за жената, бяха нов внос от Уругвай ;D ;D ;D ;D ;D
Флай, Флай доста работи са преиначени за тогавашното управление, имаше доста недостатъци и гадории, но не е било царството на мрака. Тогава бяхме 6 -ти в света по образование, а сега къде сме. Тепърва предстоят безпросветните години в България. 93-94 година напусна кадърния потенциал на бГ , имено подмамен от лъскавата обвивка на запада  и тук останаха рожбите на  Луканов - мутри, агенти и вся остольная сволоч - наричаща себе си сега - ЕЛИТ.
« Последна редакция: Февруари 08, 2008, 12:35:54 pm от Trandev »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #4 -: Февруари 08, 2008, 12:41:18 pm »
Не знам защо деликатно пропусна всичко споменато от мен за периода между "двете освобождения",
Trandev! Явно има защо. И "художници на щат" няма - поне не и пред Музата на художеството ;) ... Няма да се надприказвам - казах каквото.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Относно: Комунизмът турцизира и циганизиl
« Отговор #5 -: Февруари 08, 2008, 13:03:51 pm »
Не знам защо деликатно пропусна всичко споменато от мен за периода между "двете освобождения",
Trandev! Явно има защо. И "художници на щат" няма - поне не и пред Музата на художеството ;) ... Няма да се надприказвам - казах каквото.


Между двете освобождения Бг със сигурност е разцъфтявала.
Художник на щат - няма таково животно- така е, държавата ти осигурява едно добро месечно възнаграждение срещу написването на десетина плаката за две основни манифестации. Другото време свободно работиш с музата си и твориш каквото желаеш.
Ей как страдаше интелигенцията по време на соца. ;D ;D ;D ;D ;D

Флай направо ме превърна в защитник на соца. Егати. Как мразя лъжите и манипулациите за каквото и да е.
« Последна редакция: Февруари 08, 2008, 13:06:36 pm от Trandev »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #6 -: Февруари 08, 2008, 14:56:06 pm »
Да, и мен ме изненадва тази твоя позиция, Trandev!... Тоест, не ме изненадва, но наистина ме кара да се смея :D
Бъди сигурен, аз също мразя лъжите и манипулацията. И докато в една съседна тема защитавам Тодор Живков, в тази тук плюя комунизма... Ама хайде да видим най-после какво ще кажат нашите читатели, които имат отношение към близкото минало на България и искат да спомогнат за неговото разчепкване!
« Последна редакция: Февруари 08, 2008, 16:01:25 pm от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Иван

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #7 -: Февруари 08, 2008, 15:24:23 pm »
Най-добре, flyDragon и Trandev, да си съберете постовете и така картината ще е описана по-многостранно, т.е. ще е по-близо до истината. Погрешното в такива анализи е да се търси коя част от цялото да бъде представена за цялото. Колкото човек знае повече за едно нещо, толкова по-малко може да го класифицира като добро/зло, полезно/вредно и прочие уж взаимно изключващи се, а всъщност допълващи се квалификации.

Към темата може много да се добави, като факти, като анализ на причините и прогнози за бъдещето. Аз ще добавя нещо дребно - 45 годишният период нека се разглежда като предшественик и източник на днешното положение. Че това е така, смятам е ясно - в света за всяко нещо си има причина и нищо не се появява изведнъж. Казано с технически термини - в природата функциите са аналогови.

Колкото и да виждаме само доброто в миналото, то ясно е, че в това минало е заложена тенденцията, докарала днешното ни тегло. Затваряйки си очите през изминалите 45 години за "дребните" недъзи, не видяхме как те избуяха в грамадни проблеми. Но пък, ако не отчитаме добротата и постиженията през миналите 45 години, значи да отречем, че е имало хора, които са отстоявали истината и са помогнали сега да ни има нас, които пишем това.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #8 -: Февруари 08, 2008, 16:43:00 pm »
Цитат
Почти всеки град имаше театър, всички артисти бяха сред елита, всеки член на съюза на художници, писатели, артисти, дори журналисти имаха право на творчески отпуск на тихо и спокойно място в някой курорт. Навсякъде се организираха срещи на творци с трудови колективи. Всеки завод и предприятие изхранваше щатен художник, отделно имаше към тях самодейни театри.
Абсолютно вярно, България беше замляна от културни институции, дори и в най-малките селца и високопланински махали. Наистина, много народ се препитаваше в тези институции и във вечерните новини вместо за поредното убийство-за тях разказваха. Само че...На художника му се подсказваше точно какво трябва да нарисува; на певеца му даваха списък с песни, които можеше да изпълни; на театрите се спускаха годишни репертоарни планове.
Това бяха само институции без Дух, а всички членуващи в тях трябваше да изпълняват заръките и повелята на Партията, защото само тя единствена знаеше правилния път.
Ей, сега ми е смешно, ама...От тогава свикнахме някой да ни "оправя", затуй и толкоз народ забегна в чужбина. Спасението е да се вземем в ръце, тук и сега, няма какво да хленчим за едно време.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #9 -: Февруари 08, 2008, 20:08:48 pm »
Цитат
Мутрите се качиха на своите “мечки”, “цитуларите” от Вулгарните романи на Калчев засвириха своята музика и вестник “ШОК” започна да описва как Азис си вее задника по billboardовете на София. А някой междувременно се изгаври и опита да замени кирилицата с латиница – ей така, между другото, ако мине! И докато нямаше пари за Националната филхармония, до степен, че липсата на отопление в зала “България” заплашваше от повреждане най-големия орган на Балканите, Пайнер-мюзик станаха най-богатата звукозаписна къща на новия български пазар.

Flydragon, всичко това, което си написал показва едно нещо - какво, в голямата си част представляват “българите”. Пиша го в кавички, защото предполагам, че ще се отречеш от тях... като ги наречеш цигани, турци и т.н. Но приеми фактите. ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ. Това е народа, който така усилено възхвалявате какъв е бил в МИНАЛОТО. Аз, въпреки че не съм българин, малко или много ме е срам от тези хора и от държавата, в която живея. Не се считам и за турчин... Нямам нужда от това, да се самоопределям като някакъв. Но това са фактите, всичко това, което го изброи е така... това е ПАЗАРА (българите). Нима ако хората си държаха на традициите, фолклора и всичко останало, това щеше да процъфтява в БГ? Никога разбира се...

Цитат
Как комунизмът турцизира и циганизира България? Първо, той изби интелектуалния елит на нацията ни. Второ, сведе оцелялото население до нивото на трудовашка пасмина.

Защо българите се оставиха за 45 години да бъдат така променени? Тази промяна не става за 1 поколение... През турското владичество 500 години не бяха достатъчни да изкоренят традициите на българите, нима комунистите за 45 успяха? И какво излиза – българи са само интелигенцията, щото са умни, а останалите са манипулируемо стадо? Ако българите (носители на велики гени) бяха такива каквито ги възхваляваме, сега нарицателното “българин” щеше да се използва като нарицателното “евреин” (но в положителния смисъл!). А то кво стана... 80% от света сигурно не е и чувало за България. Изгубени нейде в безвремието...

Цитат
Комунизма е бил виновен...
Че тези комунисти кви са? Докарани от Марс? Нали това сме ние Българите. През тези 45 години важеше равенството КОМУНИСТ = БЪЛГАРИН. В Чехия поне се опитаха преврат да правят... а ние си спахме кротко. А сега плюем наляво и надясно, че някой ни е виновен за положението. Нито комунистите са виновни, нито турците, нито американците, нито марсианците... Единствените виновни са нашите дядовци, бащи... и ние самите разбира се...

Лека и доходна...  :)

ПС - Съгласен с първия пост на Трандев.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #10 -: Февруари 09, 2008, 16:49:57 pm »
Сякаш разговарям с радиоточка, но все пак ще повторя. Въпреки, че османската власт е държала контрола над българските земи в продължение на 500 години, тя никога в това време не е притежавала нито разбирането, нито желанието за дълбоко културно асимилиране на чуждоверските нации и етноси. Българите са били свободни да си бъдат българи, стига да плащат данъците си и да не надигат глава по начин, който би могъл да подразни местния омбашия. Комунистическата власт официално действа в България само 45 години, но в това време тя разполагаше с изключително детаилно развит инструментариум за съвсем осъзнато и целенасочено ликвидиране на традиционната култура в България. Османците почти никога в своето петстотин-годишно управление не са се занимавали с културата на българите, освен разбира се, със заличаването на държавническите символи и практики. Комунистите обаче, в качеството им на една натрапена отвън, небългарска и нямаща нищо общо с изконно българското власт, е съсредоточила основен дял от силите си именно в "идеологическата подготовка на обществеността". Съчетано със съвсем плановото изтребване на българския елит от царско време (т.н. Сталински период на Народната власт, когато мракобесието е напомняло средновековна инквизиция), това не е могло да не даде внушителен резултат по-късно спрямо едно обезглавено откъм културния му потенциал население.

Българите не са турско-циганската чалгия, Eon, която "демократичните промени" се опитват да ни наложат, че сме! Те, разбира се, не са и естрадната музика на комунизма, която ни натрапваха с плановите репертоари до неотдавна. Българите са онази народна култура, която, както обстоятелствено беше проследено в заглавната статия от настоящата тема, е била системно изкоренена от комунистите. Турците не са изкоренявали народната култура. Казах, на тях им е било достатъчно да няма държавно-централизирана нетурска култура, докато културата на народа си е била негова собствена работа. И един съвет, лично към Eon (и към хората в подобно на неговото положение): по-добре е все пак да имаш някакво самоопределение, защото иначе започваш да приличаш на "дърво без корен"; такова изсъхва с времето, а ако духне вятър, пада... Всъщност, това да нямаш самоопределение беше един от лостовете за установяване на Социалистическия интернационал: хората трябваше да престанат да мислят за себе си като за българи, арменци, китайци, да забравят своя произход и история и в крайна сметка да започнат да се отъждествяват само и единствено със своята социалистическа принадлежност. Бялата точица на страница 13-та в твоя зелен паспорт, Eon, може би е постигнала част от тази цел. Не им позволявай обаче да постигнат плана си за твоето превръщане от човек с история в робот, прикрепен към глобалната машина! Какъвто и да си, ти не си нищо и никой 8)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #11 -: Февруари 09, 2008, 17:01:17 pm »
Сякаш разговарям с радиоточка, но все пак ще повторя.

Цитат
Но това са фактите, всичко това, което го изброи е така... това е ПАЗАРА (българите). Нима ако хората си държаха на традициите, фолклора и всичко останало, това щеше да процъфтява в БГ? Никога разбира се...

Кажи ми колко Българи ще предпочетата планета Пайнер вместо държавната филхармония? Става въпрос за Българи! Не за цигани и турци.

Цитат
Че тези комунисти кви са? Докарани от Марс? Нали това сме ние Българите. През тези 45 години важеше равенството КОМУНИСТ = БЪЛГАРИН. В Чехия поне се опитаха преврат да правят... а ние си спахме кротко. А сега плюем наляво и надясно, че някой ни е виновен за положението. Нито комунистите са виновни, нито турците, нито американците, нито марсианците... Единствените виновни са нашите дядовци, бащи... и ние самите разбира се...

Цитат
Бялата точица на страница 13-та в твоя зелен паспорт, Eon, може би е постигнала част от тази цел.

Аз съм си аз... Това, което СЪМ се определя от действията и мислите ми. А не от родословното ми дърво и от националното ми самоопределяне :) Аз така разбирам нещата.
« Последна редакция: Февруари 09, 2008, 17:02:13 pm от Eon »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #12 -: Февруари 09, 2008, 17:08:07 pm »
Нещата са взаимосвързани. Отношението към филхармонията или към чалгията се възпитава; както и ти си бил възпитаван в това или в онова, което мислиш че СИ, Eon!

Цитат
Комунистите обаче, в качеството им на една натрапена отвън, небългарска и нямаща нищо общо с изконно българското власт, е съсредоточила основен дял от силите си именно в "идеологическата подготовка на обществеността". Съчетано със съвсем плановото изтребване на българския елит от царско време (т.н. Сталински период на Народната власт, когато мракобесието е напомняло средновековна инквизиция), това не е могло да не даде внушителен резултат по-късно спрямо едно обезглавено откъм културния му потенциал население.

p.s.: не говоря персонално на никой потребител от Форума -
засегнатите тук проблеми са общи за всички ни.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Относно: Комунизмът турцизира и циганизиl
« Отговор #13 -: Февруари 09, 2008, 18:44:05 pm »
Скоро гледах интервю с някакъв цигански певец..или танцьор беше...че той разказва как в училище до към десети клас е бил наред,обаче после се премества в по-голям град и ново училище,където именно българите го развалят...дали с разни приказки тип "ти к'во я слушаш тая даскалка" или "Сега кво ще влизаш в тея часове" или с някви подстрекавания....факт е обаче, че при българите има кофти хора...

За каква култура, говорим през турското робство, бре Флай. Народните песни или Рибния буквар. През тази епоха в света се ражда Ренесанса, философии, художници, научни трудове, теософски течения, индустриални революции, а тук пеем Девет синджира роби и Даваш ли даваш балканджи Йово. Това ли  е развитие на култура. Еон правилно отбеляза някъде, че дори възрожденските ни песни оттогава са по турски любовни.
Ъъм Ренесанса почва от към средата на 14-ти век,а един от носителите на култура и бля-бля през периода 14-16 век е именно Османската империя,а начинът и на управление е революционен за времето си,защото позволява на всеки прошляк да се издигне доста високо...стига да си плаща данъците,дето казва Флай...
 Старата аристокрация продължава д аси властва в България и след така нареченото "падане под робство"...имало е изцяло български селища под личната подкрепа на султана,а за много българи често са казвали че са "султански хора"....бях чувал,и не знам до колко е проверено,че по майчина линия великият везир задължително трябва да е българин.
  А иначе почти цялата икономика,занятчийство и дори военно дело на имеприята са били движени от поробените народи,реално турците доста бързо се сливат с "поробените" народи,и те изземват всички ръководни функции.
  Малка справка с документите показва огромна икономическа активност в България през времето на робството,и то такава движена от българи!!!
 А повечето приказки за зверствата и синджирите с роби са доста късно творение-плод на освободителните настроения и движения сред народа и на западащата сила на Имеприята,която започва да компенсира с издевателства над народа. А освобождение е можело да има мнооого по-рано стига чорбаджиите да са го пожелали...просто не е било изгодно и са се чувствали добре с властта,която са имали
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Комунизмът турцизира и циганизира България
« Отговор #14 -: Февруари 09, 2008, 19:26:21 pm »
За несведущите, както и за Gil-Galadh, Ashaman и др., нека да припомним, че нашествието на османските потери разорява местната държавност, ликвидира надигащото се по онова време богомилско движение (Уникално за Европа идейно течение!) и слага край на Палеологовия ренесанс... Това е краят на "високата култура" по нашите земи, след която ни е останала единствено "обикновената", фолклорна култура, доживяла казаните в началната статия комунистически събития. В замяна Османлъкът от онова време "дарява" на българите и останалите немюсулмански народи един варварски, азиатски ред, в който неравноправието е крепител на държавността... Пак за сведение, традицията на българите още в най-старите и "мракобесни" времена е отричала каквото и да било неравенство - до степен, че те никога не са ползвали робство и често срещан феномен е било желанието на военопленниците ни да останат в земите ни поради доброто отношение към тях(!)... Не случайно един текст в Търновската конституция гласи: "Всеки роб свободен става, щом стъпи на българска земя."

Доказателства за заченатата по онова време култура в нашите земи, съответно удушена в зародиш от османците, attachвам със следващите няколко творби, датирани около втората половина на ХІІІ век и изпреварили с 50-100 години ранния италиански ренесанс(!!!)...
« Последна редакция: Март 23, 2008, 15:47:46 pm от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27