Напоследък доста модерно стана използването на биогорива. Ползите от тях са очевдни. Намяляват се значително емисиите на CO2 и CO в атмосферата и са "по-екологични".
Но добро или лошо е това?
Ето някои фактори на биогоривата според мен, които влияят в отрицателен аспект на екологията.
Голяма част от биогоривата се извличат от гниенето на растения. Ето защо в света се увеличават площите, в които забележете се садят специално култури, от които ще се добиват биогорива. Бг и Румъния са водещите източно европейски държави. Това води до намаляване дела на площите за зърнени култури (знаете какво става тогава), води до масова сеч на гори (знаете какво става)за освобождаване на място за новите площи за биогорива.
Сега, какво правим... Площите с царевица, пшеница от които зависи изхранването намаляват.. Намаляват горите което води до ерозия, намаляване на кислорода и още куп други проблеми...
Друг по-малък, но не и пренебрежим фактор... кравите били голям източник на биогорива (метан - газът при отделителната им система) и това води до увеличаване на количеството добитък, който изразходва още повече фураж и изисква пасища, което пък води пак до намаляване на горите...
И така, лично аз мисля че с тези биогорива ни хвърлиха от трън та на глог... Все отврат...
Решението е според мен ядрените източници и вятърната и слънчева енергия...