Автор Тема: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?  (Прочетена 16830 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Интервю с  проф. Иво Кременски

Стандарт

Проф. Иво Кременски е човекът, който знае най-много за българските гени. Той е шеф на Националната генетична лаборатория, където с помощта на международен екип бе открита наскоро причината за наследствената атрофия на периферната нервна система.- Съществува ли лечение чрез промяна на гените?
- Такава масова терапия по света няма. Тя се прилага само експериментално от 15-16 г. Обикновено вкарването на нов ген става чрез вирус носител. Но трябва да се внимава много какъв точно да е той, защото може да те излекува, но и да те убие.
- Възможно ли е да се програмират гените на детето - да се роди със сини очи, висок ръст и да е гений например?
- Естествено, че може да се случи някой ден. Щом може да бръкнеш в болния ген, защо да не можеш да бръкнеш и в гена, който отговаря за тези признаци. Но нека първо да излекуваме хората, а след това да се занимаваме с останалото. Всичко е генетично обусловено - сърдечните заболявания, диабетът, ракът, интелигентността, сексуалната ориентация, агресията, ръстът, алчността, религиозността, щастието, доверчивостта. Въпросът е дали човек ще попадне в средата, в която това може да се прояви. Хората не се раждат бандити, но някои имат настройка за това.
- Каква информация може да ни даде генетичното изследване?
- Целта на Националната генетична лаборатория е да изпълнява Националната програма за генетични заболявания, която е до 2012 г. Това включва изследване за генетични заболявания на бременните, на новородените, както и на семействата, в които вече има едно болно дете. Проектите, по които работи Центърът по молекулна медицина на този етап, са три. Първият е за откриване на гените, които са отговорни за зависимостите. Ще се опитаме да разберем до каква степен влияе генетичният фактор и откъде започва да действа околната среда. Другата ни основна задача е да се изследват генетични характеристики на българите, свързани с усвояването на различни лекарства. Те ще помогнат да се определи по-прецизно дозата на лекарството, което всеки трябва да пие, за да оздравее. В момента се лекува по метода проба - грешка, защото един медикамент може да действа добре на един човек и никак на друг. Новите лекарства ще се предписват не само по три пъти на ден или на килограм тегло, а ще са "за генотип А", "за генотип В" и т. н. Идеята е да се персонализира медицината.

Това ще намали проблемите, свързани със страничните ефекти на лекарствата. Ще се появят нови начини на въздействие, които ще бъдат на генно ниво. Третият ни проект е двегодишно изследване на ДНК, която се предава от майката на децата. Има и такава ДНК, която се предава само от баща на син. Благодарение на изследването на именно този вид ДНК сме определили откъде са дошли българите, с кои народи сме близки.
- Откъде са дошли българите?
- Преди 1500-2000 г. на мястото, където днес е България, е дошъл голям поток от хора - прабългарите. Ние сме славяни, но примесени с много българи. Освен това при изследванията открихме, че 22 на сто от мъжете у нас носят генни характеристики на мъже, които са живели по тези земи преди около 7000 г. Те нямат нищо общо нито със славяните, нито с българите, не са и траки. Когато получим информация и за женската ДНК, ще можем да разберем откъде са българските жени и как са се придвижвали във времето. Когато имаме тази информация, ще можем да установим каква е генетичната история на българското население.
- Може ли да се направи изследване, което да открие всички генетични заболявания?
- До момента са открити 17 000 генетични заболявания. Гените пък са 32 000, очаква се, че реалният брой на генетичните заболявания ще е по-голям. За да изследваш целия си геном, за да откриеш всички болести, цената е 100 000 долара Буш постави за задача на изследователите след три години цената да е 1000 долара. В момента на пазара има диагностични чипове, които определят дозата на лекарството според 32 маркера на гена. То струва 1800 лв. Това обаче са непосилни суми за България. Ние смятаме, че за българите е достатъчно да има 8-10 маркера, които ще ни дават същата информация. Важно е обаче да има национална ДНК банка и регистър. Защото благодарение на информацията, която се съдържа в него, може в бъдеще да се открие причината за други болести, които до момента са трудни за лечение.
- Всяка болест ли е генетична?
- Негенетични болести са само травмите от злополуки. За всички останали заболявания има генетичен елемент в тяхната етиология. Такива са атеросклерозата, ракът, диабетът, дори инфекциозните болести, включително СПИН. Причината за тях са дефекти в множество гени в комбинация с фактори на околната среда. Има обаче и генетични заболявания, при които имаш ли дефекта, развиваш болестта 100% независимо от условията. Рискът за предаване на болестта на следващото поколение също е много голям за разлика от предразположенията.
- Колко струва да се направи генетично изследване?
- Всички генетични изследвания по принцип са безплатни, ако пациентът мине по съответната клинична пътека. В момента обаче болниците имат право да избират две от десет дейности и обикновено вместо генетично изследване назначават скенер. Така пациентът идва в националната лаборатория и се сблъсква с ценоразпис. В момента се опитваме да направим така, че да не е задължително човек да влиза в болница, за да си направи безплатно такова изследване, а да може да се прави и в доболничната помощ. Единственото, за което вземаме пари, са изследването на бременните за оценка на риска - 20 лв., и генетичните консултации - 15 лв. Всички дородови изследвания са също напълно безплатни. Новородените се изследват безплатно за две заболявания, но към тях искаме да прибавим още 20, ако одобрят националната програма.

- Може ли човек да си направи генетичен тест профилактично?
- Има едно условие - задължително трябва да има генетична консултация преди това. Нашите специалисти казват какви са възможностите, какви са рисковете, какво ще се случи. Защото, като се изследват и се появят рисковете, хората се парализират. Затова трябва да се прецени много добре дали искате такова изследване. Аз самият не искам да знам, че имам мутация еди-къде си. Но има хора, които искат да знаят. Те могат да се изследват, но трябва да са готови да чуят резултата. Какво ще се случи, ако кажем на човека, че примерно на 45 г. със сигурност ще развие деменция? Това е много тежък морално-етичен проблем. Независимо от духа, който има, когато му кажеш, че след еди-колко време ще развие еди-какво си, един Господ знае как ще реагира човек.


Цитат
Освен това при изследванията открихме, че 22 на сто от мъжете у нас носят генни характеристики на мъже, които са живели по тези земи преди около 7000 г. Те нямат нищо общо нито със славяните, нито с българите, не са и траки.

Много интересно е това - сигурно са плеядианци  :P :P :P ;D
« Последна редакция: Януари 15, 2007, 17:03:40 pm от Horus »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Генната медицина - близо ли сме до Гатака ?
« Отговор #1 -: Януари 14, 2007, 20:35:46 pm »
Това генната медицина съчетана с нанотехнологията има голяма перспектива.Може да се лекува буквално всичко,дори да поникват нови крайници или Джесика Алба да стане Дейвид Хаселхоф без да може да се разбере каква е била преди...Обаче в неправилни ръце...Представете си вирус създаден да убие само 1 човек.Разпръснат над града намира жертвата си за часове-идеалният убиец
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Генната медицина - близо ли сме до Гатака ?
« Отговор #2 -: Януари 14, 2007, 22:04:49 pm »
Мисля, че усилването на генетичния аспект в медицината ще бъде повод да бъде задължено населението масово да мине през медицинските институти за регистрация на кода, с което ще бъде предложена цялостна диагностика на здравето и потенциалните опасности от заболявания, а също така, ще бъде направен опит да се локализират потенциалните отворени съзнания...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до Гатака ?
« Отговор #3 -: Януари 15, 2007, 11:06:16 am »
Напълно съм съгласен с FlyDragon. Няма по лесен начин за установяване на отворените съзнания от анализа на гените.
Интересно какво ще стане, как ще се бяга от тези прегледи. Сега е лесно, не пия никакви лекарства, не ходя не лекари. Виждал съм си личната лекарка веднъж, като ми трябваше медицинско за работа, ама това беше преди три години. Ако щете вярвайте, но и не боледувам. Разбрах, че и сега имало някакъв задължителен годишен преглед при личния доктор (все едно сме автомобили), ама аз не съм ходил и макар явно да има нещо писано в закона никой не ми търси сметка.
А какво ще стане когато те задължат и те следят дали си отишал да ти проверят и запишат гените. Те са нашия бар код, няма нужда да ти татуират такъв, както беше показано във филмите за бъдещето през 80-те.
Ако ситуацията стане толкова сериозна, аз лично хващам балкана и гората, по нашенски балкански маниер.  ;D Това в случай, че са останали гори до тогава.
Колкото до това какво ще стане, ако тази технология попадне в неправилни ръце, то трябва да си признаем, че тя вече е в неправилни ръце, не плащаме за разработването и ние, а тези, които вече отдавна са намислили какво да правят с нея, а знаем, че те не ни мислят доброто. Цялата работа с ползата за медицината е само, за да стоим кротки докато нещата са готови.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Генната медицина
« Отговор #4 -: Януари 15, 2007, 16:12:28 pm »
Да... Те ще се опитат и да ни татуират/имплантират след не много време... И много от нас наистина ще хванат Балкана. Май голяма част от нас са като теб - не ходят на лекар и не боледуват... То болестите по принцип доста се подсилват от ходенето на лекар... Колкото и странно да е това! Прочее, не е странно.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #5 -: Януари 18, 2007, 15:20:52 pm »
Прав си хич не е странно.Най-малкото като застанеш да чакаш пред кабинета, то не е кашляне насреща, то не е кихане и т.н. Всичко се предава. Обаче ме съмнява, че само това е причината, то и в градският транспорт ми кихат и ми кашлят, пък аз не прихващам. Странното е, че най-много боледуват тия дето ходят на лекари и не пропускат ваксина. Аз не давам никакви игли да ми се вкарват, ако исках игли щях да стана наркоман. Още повече, че въобще не знам какво има в тия ваксини всъщност, но каквото и да е, дори да няма някаква конспирация, все е отслабване на имунната система. Това само доказва какво е нивото на нашата медицина.

anna

 • Гост
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #6 -: Януари 18, 2007, 16:32:49 pm »
 
Цитат
Май голяма част от нас са като теб - не ходят на лекар и не боледуват...
По  принцип  ходенето  на  лекар  си  е  жива  заплаха, та  за  това  аз  например  ходя  там  само  за  да  си  взема  болничен  лист  за  почивка. И  при  това  моят  лекар  използва  за  преглед  само  шпатула  и  въпроси- никаква  загриженост  или  някакви  други  прегледи. ;D Полезна  безотговорност! :)
« Последна редакция: Януари 18, 2007, 17:06:22 pm от ANNY »

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #7 -: Януари 18, 2007, 16:58:46 pm »
Каква точно е тая шпатола. Понеже не се сащам. Сещам се за строителната. Да не е онова дето ти казват да кажеш А! Такова не съм лапал от дете. Дървено ли беше или метално, май приличаше на клечка за сладолед. Колкото до загрижеността - никаква, а и каква да е, като ги направиха на машини тези лекари - пишаш, пишат и преглеждат като на конвейр.

anna

 • Гост
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #8 -: Януари 18, 2007, 17:17:09 pm »
Каква точно е тая шпатола. Понеже не се сащам. Сещам се за строителната. Да не е онова дето ти казват да кажеш А! Такова не съм лапал от дете. Дървено ли беше или метално, май приличаше на клечка за сладолед. Колкото до загрижеността - никаква, а и каква да е, като ги направиха на машини тези лекари - пишаш, пишат и преглеждат като на конвейр.

   :D :D :D Точно  така, казваш  АААААА... :'(  и  ти  гледат  гърлото. Е  все  пак  забавиха  темпото: преди  за  1 час  минаваха  20  пациента, а  сега  за  това  време  минават  10!
Съкратиха  квотата  наполовина  ;D ;D

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #9 -: Януари 18, 2007, 18:36:14 pm »
Оберон, с уважение (понеже имаш много звездички и съм чел доста твои постове), не съм се правил на каквото не съм, не давай оценки за някого, когото не познаваш. Първо, имах предвид точно това, че ваксините днес са боклуци и повечето хора въобще не знаем какво има в тях. Майка ми и приятелката ми също работят в здравната сфера.
Инече не съм някой, който въобще не дава да го боднат и кръв дарявам даже, но внимателно си подбирам при кого да отида. Но да ходя при лекарите да ми дупчат ръцете веднага щом ми текне носа, защото по телевизията са казали, че има грип, това не е нормално поведение, а зомбирано.
Колкото до коментара ми за наркоманите, извинявам се, ако е прозвучал дискриминативно, не съм искал. Те са хора жертви и се нуждаят от помощ.
Що се отнася до упойките, явно не си ходил да те оперират, но упойките, освен месните, при операция се вдишват от едно гумено маркуче с маска накрая, която покрива устата и носа. С други думи пускат ти приспивният газ и лека нощ.
А за, че никой не ме пита дали искам игла или не - вярно е, точно за това си говорим - идеята явно е никой за нищо де не ни пита вече или предвърително да са ни възпитали да сме сългласни. Аз искам поне като остарея много и искам да си продължа пътя отвъд, да не ме боцкат с разни венозни машинарии и да ме поддържат изкуствено жив. Имам предвид, че съм привърженик на евтаназията.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #10 -: Януари 18, 2007, 20:20:00 pm »
. Ако познаваше доста възрастни хора като мен, щеше да знаеш
Е дядо Обероне,по-леко де...:)

Иначе не всичко е боцкане и тровене и не цялата медицина е конспирация.И най-вероятно това,което правят е че ни продават хапчета без нищо в тях,и ги рекламиратр широко.Един вид плацебо,но само до известна степен...
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #11 -: Януари 18, 2007, 20:25:47 pm »
Хей, щом можеш да завършиш поста така романтично, значи денят едва ли е бил напразно. Имам някои наблюдения върху възрастни хора, прабаба ми, когато почина, та за това говоря за тези неща, но е истина, че си е индивидуално.

Е, наистина съм млад и обичам живота, радвам му се всеки ден, но също така съм и нетърпелив да видя какво е отдъв, но то е ясно, че човек първо трябва да се порадва на целия си жизнен път и да усвои своите уроци.

За евтаназията визирах следната антиутопична ситуация - доживял си до сто и двадесет ако щеш, дробовете ти не работят, не можеш да се движиш, сърцето ти също като дишането се поддържа от машинки, настроил си се философси относно смъртта, научил си всичко, което ти е било отредено да научиш, обаче един лекар стои до теб през 2107 (в моя случай) и ти обяснява, че модерната медицина ще те поддържа в тая проклета 3Д реалност още поне 20тина години без проблем, а то и без това държавата не му разрешава да те отърве. И ако АД не съществува, както аз мисля, то тази ситуация е достоен заместител, нали.

Обече до 2107 има много време и си прав, че няма смисъл да го мислим това. Беше просто мисловно отклонение.

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #12 -: Януари 18, 2007, 20:53:56 pm »
Ами аз всъщност не съм религиозен, честно казано и не за това бързам. За познанията отвъд се осланям на свой личен опит,  колкото и странно да звучи. Обяснения може би някой друг път, ако преценя.

А за внучетат си прав, няма да е зле, но до 120 все ще им съм се порадвал, че и на втора вълна вероятно, да сме живи и здрави   :D И хубава къщичка си спретнах, през последните 3 години, доста зор видях, но се получи. Обаче гарантирам, че цигара няма да ме видиш да паля.  : :o

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #13 -: Януари 22, 2007, 17:10:06 pm »
"Отвъд" няма блата и смрад, Oberon!*
Цитат
От пиедестала на младостта е лесно да се говори за евтаназията. Обаче когато човек остарее много му се иска да поживее още малко. Ако познаваше доста възрастни хора като мен, щеше да знаеш.
някои може и да си мислят, че те самите са своите тела, но други някои не мислим така... За нас онова, което боязливо наричате "смърт", е само една врата, баня, гардероб за преобличане... нищо повече! Усиленото желание да останеш "жив" и в това тяло тук, едва ли не на всяка цена, е последица от насажданите с рептилиански цели страхове от Живота. А предразсъдъкът, че нещата трябва да се развиват "нормално" с <<раждане, растеж, зрелост, стареене, смърт>>, е грешно поставена уравниловка, догма...
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ РОДИЛИТЕ СЕ ТУК НЕ СА ДОШЛИ, ЗА ДА СЛУЖАТ НА Т.Н. "НОРМАЛНО" ПРОТИЧАНЕ НА НЕЩАТА!

* Откъде знам ли? Ами... не се страхувам - от това знам.
« Последна редакция: Януари 22, 2007, 18:32:27 pm от Eon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Генната медицина - близо ли сме до "Гатака"?
« Отговор #14 -: Януари 22, 2007, 21:45:15 pm »
Няма как да не се съглася с Fly тука, ама наистана Оберон не е казал, че иска да се заседява тука. И едва ли е боязлив.
А това, че смъртта била баня ми хареса.  :P

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
16319 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex
0 Отговора
9929 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
46358 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
18991 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
36 Отговора
49904 Прегледи
Последна публикация Декември 01, 2011, 02:16:18 am
от hung

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27