Автор Тема: Заличаването на Африка продължава...  (Прочетена 8981 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Заличаването на Африка продължава...
« -: Декември 11, 2006, 12:50:45 pm »
Видни дами от цял свят призоваха за прекратяване на изнасилванията и сексуалното насилие в Судан.

В региона трябва да бъдат изпратени мироопазващи войници, които да защитават жените. Изнасилванията в Судан са ежедневна практика, се казва в декларацията, подписана от видни дами.
Сред тях са бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и бившият комисар по човешки права към ООН Мери Робинсън.
Декларацията е подписана и от бившия френски премиер Едит Кресон, съпругата на Нелсън Мандела - Грака Мачел, Гленис Кинок - британски представител в Европейския парламент и други.
Суданските жени биват атакувани и изнасилвани предимно от проправителствените военни милиции. Те обаче отричат обвиненията, заявявявайки, че са мюсюлмани, а подобни престъпления били абсолютно недопустими за исляма.
От началоно на конфликта в Дарфур отпреди 3 години 200 000 души са загинали, а над 2 млн. души са били принудени да напуснат домовете си.Според ООН, Африка е на последно място в света по продължителност на живота, ниво на образование и доход. Около 600 милона африканци живеят на юг от Сахара, половината от които получават по-малко от 1 лев и 30 стотинки на ден. Едно от 6 деца умира преди петата си година. Само половината от възрастните хора са грамотни.
Според скорошен доклад на британското правителство, повече от 12 милиона деца на юг от Сахара са останали сираци поради смърт на родителите им от спин. Към 2010 г се очаква този брой да нарастне на 43 милиона. Например в Уганда - една от най-бедните страни в света - официалната статистика показва, че около 2 милиона деца са останали сирачета поради епидемията от спин. В някои страни средната продължителност на живота е спаднала до 30 години. Само половината от децата в южната половина на Африка на възраст до една година са имунизирани срещу дифтерит, туберкулоза, тетанус, полиомиелит и дребна шарка. В Сиера Леоне, едва 32% от възрастните хора могат да четат.
Огромният външен дълг на Африка, който възлиза на 300 милиарда долара, е най-голямата пречка за развитието на континента. Всяка година страните от южната половина на Африка плащат 12 милиарда долара лихви по външните си дългове, което ги принуждава да съкратят жизнено необходимите средства за здравеопазване и образование. В момента 85% от хората в тези страни живеят в крайна бедност.
Официалната помощ за Африка постоянно намалява - от 32 долара на човек през 1990 г на 19 долара на човек през 1998 г. Средният африканец в южната половина на континента живее с 30 години по-малко от човек в развитите страни. От 36 милона души в света заразени от СПИН, 25 милиона живеят в южната половина на Африка. В момента там има 18 военни конфликта, много от които са подпалени от западните страни заради техните икономически интереси.
През 2001 година проблемът с глада става най-остър в Зимбабве, Малави и Замбия. Постоянните валежи в началото на годината са причина за наводнения, разрушаване на ферми и унищожаване на полета. След това, поради необичайно топлото и сухо лято зърнената реколта се оказва нищожна. Без храна остават повече от два милиона човека. Резултатът не закъснява - всеки ден умират десетки и стотици хора. А правителствата на пострадалите страни не могат да помогнат на гражданите - купуването на зърно в такова количество извън граница не е по джоба на бедните африкански страни.
От сухата савана на Сахарския пояс гладът сграбчи в мъртва хватка и влажните тропически централни райони на Африка. От него е поразена голяма част от населението на континента. Осемнадесет милиона души в Южна Африка (включително два милиона бежанци) се намират в т.н. “гладуващи зони”, докато други 130 милиона от десет страни на континента са изложени на сериозен риск и заплаха от глад. Според изчисленията на ООН 23 милиона души от “Африканския рог” (много от които вече не са между живите) се намират под заплаха от глад”.
« Последна редакция: Декември 12, 2006, 22:22:18 pm от Horus »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #1 -: Декември 27, 2006, 11:58:05 am »

АС изпрати 7000 войници в големия колкото Франция Дарфур, но непрекъснато е изправен пред препятствия в опита да изпълни мисията си. Блокирани са доставките на бронирана техника, отказва му се системно гориво за неговите самолети, правителствените коли се боядисват в бяло, за да минат за негови автомобили. А през това време грабежитe продължават.
Не бива да забравяме, че разследванията на ООН на място заключиха, че става дума за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Международният наказателен съд, сезиран от Съвета за сигурност на ООН, продължава разследванията срещу 51 судански ръководители, заподозрени, че са организирали тези зверства. Всички наблюдатели, начело с Ян Пронк, специален пратеник на ООН казват, разбира се като си служат с езика дипломацията, че мисията на АС е провал.
За да се опита да уреди кризата, Съветът за сигурност предвиди на 24 март да замени мисията на АС с операция на Сините каски. Но в срок от шест месеца, за да спази решението за продължаване на мисията, която неотдавна взе АС. В Руанда през април 1994 г . броят на Сините каски бе драстично намален в началото на геноцида. Днес се отпускат още шест месеца за "продължаване на мръсната работа". И никой не реагира на заплахите на президента на Судан Омар Башир "да превърне Дарфур в гробище" за Сините каски, изпратени там, за да защитават цивилните. А ръководителят на мироопазващите мисии на ООН Жан-Мари Гиено заяви, че това това ще бъде мисия, която ще се разгърне със съгласието на суданското правителство.
В Дарфур ситуацията е обезпокояваща. Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви в началото на март 44-процентно намаляване на операциите си заради влошаване на сигурността. Ян Пронк заяви преди няколко дни, че в южната част на Дарфур милициите продължават с операциите по прочистване в селата. Убийствата, изнасилванията, грабежите се умножават непрестанно. А Световната програма по прехраната бие тревога срещу потока от нови бежанци в Чад, които търсят убежище от сраженията от двете страни на границата. УНИЦЕФ смята, че несигурността пречи на хуманитарните агенции да стигнат до 500 хиляди души.
Тази ситуация е умело създадена от суданското правителство, което иска да остави впечатление, че положението е необратимо. Крачка напред в това отношение бе направена с отказа да бъде приет в Дарфур Ян Егеланд, заместник-генерален секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните дейности. Или пък с изгонването на норвежката неправителствена организация Национален съвет за бежанците, която работеше в най-големия бежански лагер в Дарфур. Шведската министърка за международното сътрудничество, здравеопазването и социалните грижи Карин Йемтин също не можа да посети региона.
В Западен Дарфур два офиса на суданската асоциация Организация за социалното развитие на Судан бяха принудително затворени. Закриването на тези офиси се вписа в политиката на сплашване и тормоз на хуманитарните работници и на активистите за правата на човека в Судан. Да направят необходимото, за да се отърват от свидетелите, изглежда е линията на поведение на суданските власти. Времето, загубено за изпращането на Сините каски в защита на цивилните, е спечелено за суданското правителство да запази в Дарфур онова което Кофи Анан нарече "земен ад". Завземането на властта чрез война и терор от правителство, самото то възникнало от държавен преврат, не може да трае вечно.
В крайна сметка ще има преразпределяне на силите, за да се стигне до по-голямо участие в управлението на християните от юга и на африканските анимисти. Защото ако това не стане, опасността от разделение и от хаос е голяма. А силното напрежение със съседен Чад може да доведе до разпалване на конфликта в целия регион. Необходима е спешна реакция на международната общност, за да се осигури безсрочен достъп на хуманитарните работници до населението. Трябва да се окаже значителна подкрепа на АС в логистиката и комуникациите, за да може той да защити населението в случай на неизбежна опасност. Судан трябва да бъде заставен да разпусне милициите си, да арестува извършителите на тези жестокости и да сътрудничи с Международния наказателен съд.Конфликтът между Сомалия и Етиопия се задълбочи след като Африканският съюз припозна правото на Етиопия да атакува Сомалия. Град Буркаба вече е в ръцете на верните на правителството сили.
Сомалийските ислямисти се оттеглиха от позициите на първа линия под натиска на правителствените сили. Те са във война вече трети ден.

Групировката „Съюз на ислямистките съдилища”, която държи контрола над по-голямата част от Централна и Южна Сомалия, твърди, че това е нова фаза от военния конфликт с поддържаното от Етиопия правителство, отбелязва BBC. Етиопия бомбардира летището в Могадишу и основните позиции на радикалната групировка като град Буркаба.

„Съюзът на ислямистките съдилища” твърди, че предстои дълга война. ООН призова враждуващите страни да пазят цивилните, но въпреки това Червеният кръст предупреждава, че близо 600 души са под пряка заплаха.

Конфликтът се усложнява и от факта, че Африканският съюз призна правото на военна намеса на Етиопия, в случай, че се чувства заплашена. Сомалия определи тази позиция като „неадекватна”.

През юни ислямистката организация завладя столицата Могадишу и ограничи контролираната от временното правителство територия само до град Байдоа и околностите. Някои от лидерите на ислямистите искаха „Съюзът” да обяви свещена война на Етиопия и Кения.

И двете страни в конфликта дават силно противоречива информация за броя на жертвите и нанесените на противника загуби. Счита се, че в Сомалия има около 8000 етиопски войници, поддържани от танкове, артилерия и бойни самолети. Вероятно на страната на „Ислямските съдилища” се бият около 2000 войници от Еритрея, която се отдели от Етиопия през 1991 г. след 30-годишна гражданска война. Избухването на военни действия между ислямистите и Етиопия може да доведе и до разпалване на мащабна война в региона.

В момента Сомалия не съществува като суверенна държава. Южните части на страната се контролират изцяло от „Ислямските съдилища“, с изключение на Байдоа, където се намира преходното правителство. В Североизточна Сомалия се намира т.нар. регион Пунтленд, който се стреми към възстановяване на страната като федерална република. През 2006 г. избухнаха няколко сражения между региона и "Съюзът на ислямските съдилища", така че може да се очаква, че войските на Пунтленд ще се включат в бойните действия на страната на правителството.

Северна Сомалия на практика представлява отделна самостоятелна държава под името Сомалиленд, която обаче не е призната от нито една страна по света. Множеството племенни вождове в южните части на Сомалия са на страната на „Съюза на ислямските съдилища“.


netinfo.bg
« Последна редакция: Декември 27, 2006, 12:05:39 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #2 -: Февруари 09, 2007, 00:41:53 am »

САЩ създават военно командване в Африка до края на 2008 г.


www.bgfactor.org - 7 Февруари 2007


Новината потвърди очакванията за откриването на “трети фронт” срещу тероризма в Сомалия и други африкански държави
 
 

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви, че е одобрил създаването на отделно американско Военно командване в Африка до края на финансовата 2008 г.  В специално изявление, американският държавен глава посочва, че вече е дал съответните разпореждания на секретаря по отбраната Робърт Гейтс (Robert Gates). “Това ще позволи да укрепим сътрудничеството си с държавите от континента в областта на глобалната сигурност, цитира The New York Times думите на Джордж Буш.

Новият регионален щаб на американската армия ще обедини командването и планирането на операциите на всички налични сили от различните родове войски на САЩ, дислоцирани на “Черния континент”, уточнява Reuters. Към момента, действията на американските сили в региона се координират основно от Централното и Европейското командване на Пентагона, което според секретаря по отбраната Робърт Гейтс е “остарял остатък от стратегията от времената на Студената война”.

Към момента пълномощията за американските военни операции в Африка са поделени между 3 командни центъра. Европейското командване на американската армия е отговорно за мониторинга на повечето държави на континента, с изключение на Африканския рог, разположен в източната му част. Централното командване отговаря за евентуални бойни операции в Египет, Судан, Еритрея, Етиопия, Джибути, Сомалия и Кения, а Тихоокеанското командване носи отговорността за Мадагаскар, Сейшелите и района на Индийския океан. Пентагонът свързва необходимоста от по-голяма оперативна ефективност и интегриран подход към ангажиментите в региона с нарастналото стратегическо значение на Африка и нарастналото безпокойство за потенциалните заплахи за сигурността, в т. ч. разпространението на тероризма, в държави, пострадали от интензивни граждански войни, като Сомалия например. 

Бъдещият началник на Централното командване, адмирал Уилям Фалън (Adm. William J. Fallon), заяви в слушанията пред сенатската Комисия за въоръжените сили, че създаването на Африканско командване е наложително в светлината на хуманитарните кризи и ширещата се нестабилност в голяма част от континента, който има изключително стратегическо значение. Вчера комисията одобри адм. Фалън за поста и внесе кандидатурата му за окончателно гласуване от пълния състав на Сената.

Самият Джордж Буш изрази увереност, че “създаването на такова командване ще позволи да обединим усилията си с африканските ни партньори, за развитието на образованието, медицинското обслужване, укрепването на демократичните режими и икономическото развитие и растеж в региона”. Обитателят на Белия дом уточни ,че предстоят консултации с лидерите на африканските държави за ролята на Африканското командване в развитието и укрепването на сигурността в региона, но не поясни как създаването му ще подобри образованието и икономическото развитие.

Решението за създаването на воено командване в Африка вече предизвика ожесточени дебати в политическите среди и американското общество. Освен използването на африканския континент като плацдарм от ислямистките групировки, американската страна не крие, че е привлечена и от изобилието на природни ресурси в региона. В частност, САЩ са на мнение, че държавите от Гвинейския залив са в състояние да удовлетворят до 1/4 от потребностите от нефт на страната, която е най-големият консуматор на енергоносители в света.
musica universalis

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2007, 15:32:05 pm »
Освен диаманти какво друго има в Африка?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #4 -: Февруари 13, 2007, 17:11:42 pm »
Трябва ли ти друго, за повод ;)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #5 -: Февруари 13, 2007, 17:12:52 pm »
Освен диаманти какво друго има в Африка?

Петрол, различни руди, може би и уран.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #6 -: Февруари 13, 2007, 17:13:27 pm »
Някои и други артефакти ;)

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #7 -: Февруари 13, 2007, 22:10:41 pm »


Китайската колонизация на Африка

САЩ и Европа са обезпокоени от китайската колонизация на Африка, пише вестник "РБК Дейли". Африканският континент се превръща във важна база за растящата икономика на Китай. Пекин е готов да вложи значителни средства и си затваря очите за проблемите, които притесняват западните компании, пише Газета.ру. Стокообменът на Китайската Народна Република с Африка се е повишил до 50 милиарда долара през 2006 г. и се очаква в близките няколко години да се удвои. Междувременно Западът се притеснява да не изпусне контрола над този регион.Във вторник на 30 януари президентът на Китай Ху Дзинтао замина на обиколка в осем африкански държави. Той ще посети Камерун, Либерия, Замбия, Намибия, РЮА, Мозамбик, Сейшелските острови и Судан, където ще обсъди въпросите за финансова подкрепа, както и големи енергийни проекти. За три години това е втората обиколка на Ху Дзинтао из африканския континент, което показва важността на региона за Пекин.
"Китайско-африканските връзки се развиват стремително. Обемът на двустранната търговия трябва да достигне 100 милиарда долара през следващите няколко години", заяви директорът на филиала на Световната банка в Китай Дейвид Долар. "Африка предоставя огромни възможности за инвестиции и Китай вече финансира там немалко инфраструктурни проекти", отбеляза той. По оценка на експертите в края на 2005 г. обемът на китайските инвестиции в Африка е превишил 6 милиарда долара.
"Президентът Ху Дзинтао посещава не само доминиращите страни, каквито са Судан или РЮА. Сейшелите например могат да бъдат много полезни за Китай с пристанища, отчитайки тяхната географска близост с островите в Тихия океан. Що се отнася до Мозамбик, то страната може да се превърне в стратегически "мост" към страни като Замбия или Малави. Китай вече е крупен строител на пътища в Мозамбик", казва Сануша Найду, специалист по китайско-африкански взаимоотношения от южноафриканския университет "Стеленбош". Струва си да се отбележи, че сътрудничеството между Китай и африканския континент започва през 1956 година. Пекин стои зад освободителните движения в РЮА, Зимбабве, Ангола и Мозамбик.
Преди началото на обиколката на Ху Дзинтао, Китай обяви готовността си до 2010 г. да предостави на Африка кредити на обща стойност 3 милиарда долара и да увеличи безлихвените заеми. През 2007 г. Пекин възнамерява също така да сключи повече от 30 двустранни споразумения за изграждане на част от африканската пътна мрежа и да отдели милиони долари за развитие на местните социални програми.
Действията на Пекин в Африка безпокоят Запада, който по традиция има силни позиции на Черния континент. В американската преса все по-често се появяват материали за нарастващата заплаха от колонизиране на Африка от Китай, за лошите условия на труд за африканците в китайските предприятия, по адрес на Пекин се отправят обвинения, че подкрепя диктаторските режими. Според РБК daily зад всичко това се крие безпокойството на развитите страни, че ще изгубят влиянието си в Африка.
Пекин не крие, че го привличат големите залежи от суровини, включително петрол, руда, въглища. За да получат достъп до находищата, китайците използват целия арсенал от икономически и политически инструменти: от финансиране на социални програми до подкрепа на диктатори и доставка на оръжие.
Днес от Африка идват 25-28 % от количествата внос на петрол в Китай. Пекин си поставя за задача да увеличи този дял до 45 % през 2045 година.
През април 2006 г. Китай постигна символичен успех - държавният концерн CNOOC закупи голямо нефтено поле в Нигерия, в което дотогава монополисти бяха Европа и САЩ. Беше подписан договор за 2,3 милиарда долара.
За да получат достъп до определени места в Африка, китайците провеждат целенасочена политика, пише полското издание "Пшекруй". В разрушената от гражданска война Ангола Китай възстанови 400 километра пътища, направи продължения на 2 ж.п. линии, ремонтира летището и централната болница в столицата на страната Луанда. Судан пък получи като подарък нефтопреработвателен завод и нефтопровод с дължина от 1,6 хиляди километра. В Замбия беше построена ВЕЦ и медни шахти, а в Нигерия Пекин прокопа 600 кладенеца и обеща да вложи 1,5 милиарда долара в ремонт на железопътната мрежа.
Други следи от активна работа на Китай в Африка: сградата на Министерството на външните работи в Мозамбик, стадиона на 20 000 зрители в Централноафриканската република, сградата на парламента в столицата на Кот Д`Ивоар, националният музей в столицата на Того или националния театър в Гана. Всичко това е построено с китайски пари, основно от китайски фирми и с труда на китайски работници. За Пекин помощта към развиващите се страни е средство се даде работа в ръцете на китайски предприемачи, които да бъдат изнесени на африканския пазар.
От Африка Китай изнася нефт - от Судан, Габон, Ангола и Нигерия. От Замбия пък изнася мед, в Зимбабве китайците купуват платина и търсят находища в много други държави. За парите, получени от продажбата на нефта, африканските страни купуват огромни количества китайска продукция.
Тайната на това успешно партньорство много хора обясняват с ключовата позиция на Китай, обяснена по следния начин по време на едно от посещенията на Ху Дзинтао: "Китай не се намесва във вътрешните работи на другите страни". Смисълът на това изказване се заключва в това, че Пекин не задава щекотливи въпроси за демокрацията или правата на човека.
Такъв подход облекчава търговията с жестоката диктатура в Ангола, с не особено демократичните правителства в Република Конго или диктатора в Зимбабве Роберто Мугабе, на когото китайците оказаха значителна поддръжка по време на изборите.
Преди началото на обиколката на Ху Дзинтао правозащитната организация "Хюман райтс уоч" се обърна към китайското правителство с искането да сътрудничи с ООН и да поддържа обявяването на санкции против правителството на Судан, което, по мнение на организацията, устойва геноцид по отношение на собствените си граждани. Продължаващият от 2003 г. конфликт в суданската провинция Дарфур между правителствените войски и въстаниците коства живота на 200 хиляди души. Ху Дзинтао не коментира изказването на организацията. Според някои източници, Китай продължава да доставя оръжие на Судан.


Информация на вестник Московска Дума
/МД/
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2007, 22:13:04 pm »
Носите ли „кървави диаманти"?

Повечето хора разглеждат диамантите като символ на красота, изящество и романтика, но за милиони други невинни хора в Африка, диамантите са символ на смърт и разрушения.


В САЩ вече има прокарани закони за превенция на внос на диаманти, за които е известно, че идват от лица свързани с криминални дейности. Нужно е обаче и потребителите да бъдат образовани, за това какво са „кървавите диаманти" и от къде произхождат.

Терминът „кървави диаманти" за първи път беше използван от организациите, които защитават човешките права в края на 90-те години. Под тази класификация спадат всички ценни камъни, които се използват за финансиране на въоръжени конфликти (главно в Африка) и други криминални дейности. Голяма част от обикновеното африканско население, включително и деца, е принуждавано да работи в мините при абсолютно никакви мерки за безопасност, за да добива диаманти. Скъпоценните камъни след това се продават от бунтовнически групи, които финансират престъпните си дейности.

През последното десетилетие, продажбата на „кървави диаманти", наричани още „конфликтни диаманти" (conflict diamonds), e финансирала няколко граждански войни в Африка с над 4 млн. убити и ранени цивилни граждани. Страни като Ангола, Сиера Леоне, Либерия, Демократична република Конго, а сега и Кот д'Ивоар, са тези които най-често използват ценните си природни ресурси, за да финансират тираничните си управления.

Само преди два месеца, група експерти от ООН публикуваха доклада си, според който диаманти на стойност $23 млн. идващи от Кот д'Ивоар, са били незаконно пуснати на световните пазари. Тези диаманти, както и други идващи от ДР Конго, продължават да финансират насилствените управления на африканските държави.

Съединените Щати, които са най-големият потребител на диаманти в света (две-трети от общия световен обем), е една от държавите, които са подписали обща харта наречена „Процесът Кимбърли", която налага по-стриктен контрол на внасяните и изнасяни диаманти. Камъните се проверяват от къде идват и за всички нужни документи. Въпреки, че през последните години се засили контролът върху произхода на ценните камъни, все още системата има много „дупки", които трябва да се запълнят, за да не се стига до нова ескалация на напрежението в Африка.

Контрабандно пренасяните диаманти се смята, че са около 4% от всички, които са на пазара в момента. Цялата световна търговия се оценява на близо $7.5 млрд., при което и скромен процент е напълно достатъчен, да подклажда конфликтите в горещите точки на света.

За да бъде обезкуражен добивът и продажбата на „кървави диаманти", както и да се промотират единствено легално добиваните диаманти, от САЩ са обещали, че в най-скоро време ще имат добре работеща система за мониторинг на вноса на диаманти. Американската диамантена индустрия, трябва да приеме и да налага системата за оценка, която да дава веднага информация от къде идва диамантът.

Потребителите по цял свят имат също голяма роля за превенция на разпространението на диаманти. Всеки клиент, който си купува изделие произведено от диаманти, трябва да се поинтересува за техния произход, а продавачите задължително трябва да имат документ за всеки от своите камъни. Легалните диаманти добивани в Африка стимулират работата и живота на десетки хиляди африкански работници, докато „кървавите диаманти" единствено спонсорират насилие и смърт.

Все още остава много работа, преди да бъдат спрени изцяло или поне в голям процент диамантите използвани за финансиране на военни конфликти в Африка. Експлоатацията на невинни хора и деца е забранена от международните правозащитни организации, което също е стимул тя да бъде прекратена незабавно.

money.ibox.bg
« Последна редакция: Февруари 13, 2007, 22:13:58 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #9 -: Април 30, 2007, 09:35:29 am »
По света се провеждат мащабни демонстрации за спиране на конфликта в Дарфур


Конфликтът в Западен Судан е един от най-кървавите в съвременната история. За четирите години от избухването му са загинали над 200 000 души, а 2.4 милиона са били принудени да напуснат района на бойните действия.


В 35 световни столици ще се проведат демонстрации за спирането на конфликта в Дарфур, Западен Судан. Организаторите на Световния ден за Дарфур настояват за международна намеса в конфликта, които за последните четири години е отнел живота на 200 000 души.

В кампанията се включиха и много световни знаменитости, например Мик Джагър и Джордж Клуни. Звездите приеха специална декларация, в която обвиняват международната общност в апатия. Кампанията се провежда под надслов „Времето свърши, защитете Дарфур“.

През април след продължителни преговори властите в Хартум се съгласиха да допуснат в страната мироопазващ контингент на ООН. Понастоящем в Судан са разположени около 7000 миротворци от Африканския съюз, които обаче не могат да се справят с възстановяването на реда в Дарфур.

При отправянето на подобно предложение от ООН през 2006 г. Хартум отвърна, че ще разглежда разполагането на миротворци като чуждестранна инвазия и след няколко дни започна най-мащабната си операция срещу въоръжените групи в Дарфур.

Основните обвинения за престъпленията в Дарфур падат върху милициите „Джанджавид” (от персийското „воини”). Те са съставени предимно от номади от арабски произход и се смята, че се ползват с подкрепата на правителството. Властите в Хартум обаче отричат тези обвинения.

Срещу арабските милиции се сражават две големи организации на местните племена. „Движението за освобождение на Судан” беше най-голямата организация, докато един от лидерите й не застана на страната на правителството и предизвика разцеплението й. Части от групировката все още се бият срещу милициите и правителствените части. „Движението за справедливост и равенство” е другата голяма въоръжена организация, която участва в конфликта.


Bulgarian Post - 29.04.2007
« Последна редакция: Април 30, 2007, 09:38:02 am от ultrafutur »
musica universalis

ipnovst

 • Гост
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #10 -: Май 01, 2007, 17:55:11 pm »
Цитат
Освен диаманти какво друго има в Африка?
Цитат
Някои и други артефакти

 Така е!Едва ли Щатите ще си бият камшиците по Африка за природно богадства или с хуманитарни цели.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #11 -: Август 03, 2007, 13:17:52 pm »
ООН изпраща 26 000 “сини каски” в Дарфур


Съвместният контингент с Африканския съюз ще включва над 19 500 войници и над 6 400 души полицейски сили

С резолюция на Съвета за сигурност на ООН снощи бе одобрено изпращането в суданската провинция Дарфур на 26-хиляден съвместен миротворчески контингент с Африканския съюз (AU). ООН определи положението в Дарфур като най-голямата хуманитарна криза на съвремието, жертва на която са станали вече около 200 000 души. Организацията на обединените нации и международните правозащитни организации продължават да обвиняват правителството на Судан, че не осигурява необходимата защита на цивилното население в провинцията, където от февруари 2003 г. се водят боеве между арабски проправителствени милиции и въстанически групировки на коренното чернокожо население.


Както съобщава Associeted Press, в състава на новия контингент ще влизат 19 555 военнослужещи, в т. ч. 360 специални военни наблюдатели и офицери за свръзка. Гражданският блок на мисията ще бъде представен от международни полицейски сили в състав от 3 772 души и 2 660 офицери от полицейските спецчасти. В контингента ще преобладават миротворци на Африканския съюз, за което изрично настоя правителството на Судан.

Първите 7000 миротворци от AU трябва да бъдат разположени в Дарфур не по-късно от 31 декември 2007 г.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун (Ban Ki-moon) определи гласуваната резолюция 1769 като “историческа и безпрецедентна”. Според него, “решението на Съвета за сигурност изпраща ясен и мощенп сигнал за ангажимента на ООН да помогне на населението на Дарфур и съседните територии, да затворят тази трагична глава в историята на Судан”.  Според постоянният представител на Судан в ООН, Абделмахмуд Абделхалим Мохамад (Abdalmahmood Abdalhaleem Mohamad), резолюцията “съдържа много позитивни моменти”, като предстои със съдържанието й да се запознаят и властите в Судан.

Тежкият етнически конфликт в Дарфур започна през февруари 2003 г. Местното чернокожо население обвини централното правителство, доминирано от араби, за продължаващото десетилетия пренебрежение и дискриминация, и се вдигна на въстание. Срещу въстаниците бяха задействани редовни войски, както и проправителствената паравмоенна милиция на арабските номади “Джанджавийд” (Janjaweed), известна с жестоката си саморазправа с местното население. 

В хода на конфликта, в т. ч. от глад и болести, са загинали, според различните оценки, между 180 000 и 300 000 души, а близо 2 млн. от местното население бяха превърнати в бежанци. През 2004 г. в Судан бяха разположени миротворци на Африканския съюз, но лошо екипираните им и недофинансирани подразделения се оказаха неспособни да спрат насилието. Безполезно се оказа и мирното споразумение за Дарфур, подписано през 2006 г. между правителството и една от водещите бунтовнически групировки на чернокожите племена, след като другата въстаническа фракция го обяви за незадоволително и продължи борбата.

От ноември м. г. ООН и западните правителства оказваха засилващ се натиск върху Судан да приеме 3-степенния план на международната организация за разполагането на “силно подсилен съвместен контингент”. След месеци на съпротива и санкции от страна на САЩ, през април президентът на Судан Омар Ал Башир (Omar al-Bashir) се съгласи с разширяването на присъствието на миротворците на AU, които да бъдат подсилени с 3000 “сини каски” на ООН, полиция и цивилен персонал, разполагащи с въздушна поддръжка и друго специализирано оборудване. В резолюцията се подчертава важността от скоростното разполагане на миротворците в Дарфур, като държавите-членки на ООН трябва да уточнят по какъв начин ще участват в съвместните сили в рамките на 30 дни. Същият срок важи и за държавите-членки на Африканския съюз.

http://www.bgfactor.org/


Ясно е какво ще остане от това парче земя след такава мащабна военизирана инвазия.. Сините каски както винаги ще осъществяват множество паралелни "мисии"...
« Последна редакция: Август 03, 2007, 13:18:48 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен търпелив

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 133
Re: Заличаването на Африка продължава...
« Отговор #12 -: Август 30, 2007, 10:36:46 am »
има банани и грейпфрути в судан,какво имало в африка?  :o

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27