Автор Тема: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност  (Прочетена 2512 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« -: Ноември 17, 2020, 11:32:41 am »
Здравейте.

Това е част от основната ми тема,в смисъл посоката,в която са моите (любителско-)езотерични интереси.
(И тия материали ми отлежават още отпреди пландемията.)

Езотерика,езотерично...това са българизирани варианти на гръцките думи за „вътре(шно)“.Например,може да отворите гугъл транслатора и да го нагласите да превежда от български на гръцки.След това може да напишете,разделяйки изразите със запетая, примерно: вътрешна патология,вътрешно обзавеждане,интериорен дизайн,вътрешен хард диск...

Защо „Езотерика 2.0“?
Защото това е моят опит за „презареждане“ на подхода към езотериката,но не в смисъл на псевдоноваторство,а за връщане към първоначалното значение на думата.
Това „2.0“ ми изглежда по-съвременно,заимствах го от начина,по който се представят новите версии на разните софтуери.Разбира се,след като проверих израза,оказа се,че са го измислили преди мен.Затова добавих и трите следващи думи,които са същността на идеята,която ще ви представя,а тя е,че:

Без Его няма Сатанизъм.И без Его няма Духовност.

Тази ми теза,както и всичките ми писаници,подлежи на обсъждане във форумна дискусионна среда.Което значи,че някой може да се съгласи,а друг пък - да коригира,оспорва или оборва.Изцяло по преценка на желаещите да коментират.

В тази тема (и следващата също) всъщност е преработен  материала за бившия ми бъдещ блог.Бъдещ щеше да бъде,но стана бивш,защото прецених,че форумната платформа има по-голям потенциал за учене чрез комуникация/конфронтация.
Няма противоречие между двете.

Реших да разделя материала ,защото иначе можеше да се получи нещо,ако не колкото,то донякъде съизмеримо като обем с „Навлизане в Платформата“ на Н.Част от темата са и картинките,някои които са нещо като словесно-образна антипропаганда на Сатанизма на Ssветлите  Ssили.

Но преди да продължа тук,ще започна другата си основна тема,защото вчера преведох един текст,който е,бих казал,непосредствено свързан с два много важни кратки пасажа от Фриц Спрингмайер.


"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #1 -: Декември 26, 2020, 18:56:10 pm »
[ Картинките и споменатата книга на Гурджиев са видими при влизане в профила ви.]

Разбира се,всеки може да използва каквито са му угодни определения за това ,какво са  Его,Сатанизъм и Духовност.
Според мен етимологията е подходяща да се използва като компас (или нишка на Ариадна),за да не се изгуби  любителят-изследовател в словесните лабиринти на разните концепции..

Някои думи биват използвани едностранчиво и тенденциозно,макар и не винаги с лош умисъл,може би по навик,но все пак това води до някои недоразбираници.Аз съм привърженик на принципа „Учене чрез конфронтация“,така че нека видим какво е конфронтация:

https://www.etymonline.com/search?q=confrontation
(картинка)

„1630 г., „действие за привеждане на две страни лице в лице“, за изследване и откриване на истината, от средновековния латински confrontationem (номинативнo confrontatio),съществително за действие,с произход от минало причастие на confrontari; от асимилирана форма на латински com „с(ъс), заедно“(виж con-) + frontem (номинативен: frons) „чело“(виж front(n.)).
Международният политически смисъл е атестиран от 1963 г. и проследява "Кубинската ракетна криза" от предходната година.“


Себепознание,тази толкова лесна за самозалъгване дума.Знание за себе си,което е вътре в теб.И то е практически приложимо,в най-егоистично-прагматичния смисъл.
Но как да стигнем до него?Това знание е скрито,или ако предпочитате друга българизирана чуждица - окултирано.
Окултно,ако ви звучи по-правилно.Какво е окултното,достатъчно добре според мен го е обяснил Марк Пасио (картинка).

А аз ще добавя,че е скрито от окото на его-съзнанието.Окото с лъчите,което съм добавил е истинското Всевиждащо око,което дава знанието...ако его-съзнанието има сили да го понесе,ще го получи.И това е смисълът на думата „посвещение“ - вътрешно самопосвещаване в знанието за себе си(което също е вътрешно).Такива вътрешни занимания аз наричам езотерика.Иначе казано - вътрешна конфронтация на его-съзнанието с вътрешните му „таласъми от килера“.
За тези,които не са готови да тръгнат по този път - има гурувци,името им е Легион.

Думи на Гурджиев -  „Картини от реалния свят“(съкратено  КОРС),а казаното от него,особено последното изречение е част от диагнозата на БГ  е(к)зотериката,която разбира се не изостава от глобалния „тренд“ :

„Само че човек трябва да знае как да „учи". Това, което е най-близко до нас е човекът, а от всички хора ти си най-близък до самия себе си. Започни с изучаване на себе си; помни фразата „Познай себе си".( на стр. 17)

"Освен себепознанието, съществува и друг аспект на търсенето - себеразвитието. Нека видим как стоят тук нещата. Ясно е, че ако човек е оставен сам на собствените си хитрини, той не може да изсмуче от пръстите си знанието за това как да се развива, а още по-малко какво точно да развива в себе си.
Като се среща с търсещи хора, като говори с тях и като чете подходящи книги, човек постепенно бива привлечен към сферата на въпросите, засягащи себеразвитието.Но какво може той да срещне тук? Преди всичко една бездна от най-безпардонно шарлатанство, поставено изцяло на основите на алчността да се печелят пари чрез баламосване на доверчиви хора, търсещи начин да излязат от своята духовна безпомощност.“
( края на стр. 29 и началото на стр. 30)
(Книгата е прикачен файл)

Освен това част от „гурувците“ имат акцентуации на характера,в някои случаи разстройства или дори парафрении,може би.
Изобщо,мнението ми за гурувщината е неласкаво,меко казано.Особено тия,които проповядват против егото,вменявайки на аудиторията си подчинено отношение спрямо разни  превъзнесени йерархии,като междувременно разпръцкват собственото си его,пребивавайки на не много високо ниво на съзнание.

Поради ниското ниво на съзнание,един такъв „гуру“,се явява(дори без да има лоши намерения) в някаква степен като бот на  враждебни на човека сили,проповядвайки техните учения.
Цитат от една книжка,която имам на хартиен носител,а желаещите могат да я ползваt като pdf (в съответната ѝ тема):

„Изцяло психологическата алхимия на Юнг е по свой начин интересна, но тя е напълно безинтересна от езотерична гледна точка, защото не взема под внимание пътешествията в света на духовете и общуването с безтелесните същества.“                                                                                     

                                                 Джонатан Блек,“Апокрифната история на света“,стр.415

Точно психологическата „алхимия“ е нещо езотерично,а света на духовете и безтелесните същества е изместване на фокуса на вниманието извън човека (еКзотеризация).
В презентацията си „Природният закон“ (която си купих като книжка) на стр.297  Пасио казва,че за него Юнг е един от съвременните алхимици.
За мен  Юнг (без да го издигам в култ) е един от важните автори и когато става въпрос за Егото,неговото мнение е от значение,а не  разните бръщолевини в стил „Егото е враг(ът)“.
Ето какво казва Юнг за Егото в „Аналитична психология.Тавистокски лекции“ (1935);извадка от Лекция 1.

Източник:
https://www.jungiananalysts.org.uk/wp-content/uploads/2018/07/C.-G.-Jung-Collected-Works-Volume-18-_-The-Symbolic-Life.pdf

стр. 29 , [18]:

„Важният факт за съзнанието е, че нищо не може да бъде осъзнато без его, към  което да се отнася. Ако нещо не е свързано с егото, то не е съзнателно. Следователно,можете да определите съзнанието като отношение на психичните факти към егото. Какво е това его? Егото е комплекс от данни, съставен на първо място от обща информираност за вашето тяло, за вашето съществуване и
второ - от вашите данни от паметта; имаш определена идея,че си бил, дълга поредица от спомени. Тези два са основните компоненти на това, което наричаме его. Следователно,можете да наречете егото комплекс от психически факти. Този комплекс има голяма сила на привличане, като магнит; той привлича съдържание от несъзнаваното, от онова тъмно царство, за което не знаем нищо; той също привлича впечатления отвън и когато влязат във връзка с егото,те са съзнателни (биват осъзнати). Ако не го правят, те не са съзнателни.“


[19]:

„Идеята ми за егото е, че то е един вид комплекс. Разбира се, най-близкият ни и скъп комплекс, който ценим ,е нашето его.
То винаги е в центъра на нашето внимание и на нашите желания и е абсолютно незаменимият център на съзнанието.
Ако егото се раздели, както при шизофрения, всяко усещане,чувство на ценности изчезва и също така нещата стават недостъпни за преднамерено,волево възпроизвеждане, защото центърът се е разцепил и определени части от психиката се отнасят към един фрагмент от егото,а някои други съдържания -  към друг фрагмент. Затова при шизофреника често виждате бърза промяна от една личност към друга.“


Поради това,колеги по инкарниране в 3D,правейки препратка към друга тема във Форума,обръщам се към евентуалната ви 5D същност и ви предлагам гледната точка,че любовта не е "разгром на егото".Разгромът на егото за щастие не се получава лесно,заради защитните му механизми,но пък опитите да го разгромявате могат да ви докарат шизоидни тенденции(в немедицински смисъл,но все пак  достатъчно вредно състояние).

И още картинки с малко текст,които може да се използват за медитация (в значението ѝ на обмисляне),а корена ‚med-“  е със значение „вземане на подходящи мерки“ (PIE).
https://www.etymonline.com/word/*med-
« Последна редакция: Декември 26, 2020, 19:01:18 pm от HomerCat »
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #2 -: Декември 26, 2020, 19:09:10 pm »
(Малко се препънах в опциите за прикачване на файлове.)

Сега книгата на Гурджиев и картинките,които ще коментирам по-късно.
"Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Observer11

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #3 -: Декември 27, 2020, 10:24:44 am »
Добро онагледяване с картинките, браво!!!

Егото - това е интегратора на човешката преживелищност на различните нива на съществуване на човешкото същество. В литературата се твърди, че егото интегрира физическото, етерното, емоционалното, менталното и каузалното тяло. Без его би се наблюдавала дезинтеграция - всяка от изброените 5 кози на свой крак. Ситуация много сходна с тази по психиатричните отделения, но умножена по хиляди.
Мда, интереса на съвременните духовни шарлатани (наречени нагло професионални психолози) е спорен - помоему си плямпат заучени фрази и концепти без да се замислят за истинността им. Някой авторитет някъде казал нещо по въпроса и копирните машинки репродуцират тъпнята по медии, сайтчета, блогчета и всякаква (анти)социална мрежа.
Его-то било врага, да сме се справили с егото, да сме го надмогнели и нам си още какви подобни повърни.
Съвременни светулчовци, нашлякани с тиня до гушата, сами неосъзнаващи тресавището, в което са се нажмуцали. Ама това е положението.

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #4 -: Декември 28, 2020, 21:37:58 pm »
 Ще ви задам кратки върроси
 

Observer 11.

   и  Homer Cat.. :hi:

  Имате ли опит със семейството си  и деца, или с котки и Его и Снежанки, експериментирате  Играта ?!

Неактивен Observer11

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #5 -: Декември 28, 2020, 22:36:16 pm »
Не знам дали правилно разбрах въпроса, но съм сравнително стандартен болт в матрицата - семеен, държавен служител, лек хипохондрик, но и много подозрителен към естеството на представяната официално реалност.
Що питаш?

Неактивен Noris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #6 -: Декември 29, 2020, 10:11:31 am »
Попитах в контекст на темата, кой колко е получил в първите седем годинки от мама, тате и какво е успял да предаде по нататък.... (нищо лично).
Ще си призная, честно че поради ниските вибрации на темата и заглавието я минах по диагонал.
Но се сетих за едни  малки...( е' )...групички също и писатели, които точно на този базис израсли  се опитват да контролират, цели континенти и народи, да налагат свои етикети на поведение и моралност, и то от върховете...само и само, защото са изхвърлени от  "небето"...( това последното го казвам, за по напредналите в тематиката за корените на  злото и как се е появило "Егото" на Земята )

Неактивен paci1

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 305
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #7 -: Декември 29, 2020, 10:42:33 am »
Цитат
   Но се сетих за едни  малки...( е' )...групички също и писатели, които точно на този базис израсли  се опитват да контролират, цели континенти и народи, да налагат свои етикети на поведение и моралност, и то от върховете...само и само, защото са изхвърлени от  "небето"...( това последното го казвам, за по напредналите в тематиката за корените на  злото и как се е появило "Егото" на Земята )   

Май Норис е наясно с това в червеното горе от къде са, и май е още по - наясно с онова в зеленото какво са.
Копия и клонинги вместо оригинални тела, религия вместо духовност, мултикултура вместо народност, и его вместо АЗ.
 :hi:Неактивен HomerCat

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 383
 • Vертикална Zеница и злобна душица...
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #8 -: Декември 29, 2020, 17:13:14 pm »
Благодаря за оценката,Observer11.

На въпроса ти,Noris.
Не съм женен и нямам деца.Поради личностни особености(или дефекти,ако ти е угодно)чувствам,че не съм подходящ за този тип живот (семеен).
Но съм симпатизант на семейните ценност,макар че звучи клиширано,за някои може би старомодно.
За мен  обаче,темата за семейните ценности е актуална,защото семейството е обект на сатанинско посегателство (пропаганда).
.....

А сега да продължа по тукашната тема.
Тръгвайки от картинката с думите на Дънов за пропукването,нека непринудено преминем към една от книгите му:
http://petardanov.info/Knigi/Naukata_i_Vazpitanieto.pdf

Дял втори.Двата велики закона на развитието.
5.Егоизмът - майка на всички пороци, стр.53.

Майка,баща...породител,най-общо казано.
Наполовина бих се съгласил,понеже,както споменавам по-горе - без Его няма Сатанизъм (всичко,което е враждебно на човешкия потенциал за развитие).
Над това подзаглавие,в точка 7. е употребена думата „човеколюбие(то)“.Благодаря ,тъкмо нея търсех.

По-надолу,на стр. 54  >  „10. Себелюбието е: покварило душата...“  ; и прочие нечестивости е натворило това Себелюбие.

На стр. 25 от КОРС на Гурджиев има част,озаглавена „За едно точно изследване е необходим точен език“.
Скептичен съм,че това е постижимо,освен в малки групи,дискутиращи по дадена тема,които да седнат и да се разберат какво имат предвид,когато използват дадена дума.Например,някои казват,че няма любов,а други - че има.И ако се изяснят,че имат предвид различни неща,използвайки една и съща дума,може да се окаже,че нямат причина за спор.
Ще се опитам да покажа как евентуално може да се поосвободим от едностранчивото използване на някои думи,да поразширим перспективата.

човеко-любие vs себe-любие

А трябва ли изобщо да има „versus“? Mоже ли без противопоставянето им?Коя част от тези думи превръща втората в нещо тооолкова лошо?
Ако съм аз човек и имам човеколюбие,тогаз към себе си,като към човек, не би ли трябвало да имам себе-любие също?
Внимавайте,братя и сестри,ще се чете (извадка от) Светото писание.

Източник:
https://bg-patriarshia.bg/bible-new-testament-1#22
От Матея Свето Евангелие, Глава 22,от 22:36 до 22:40.

36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?
37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:
38. тази е първа и най-голяма заповед;
39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си (*1);
40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.


(*1). От Светото писание да идем към санскритските писания.

Някога английските преводачи са превели санскритската дума „Atman“ като „Self“ (Себе;също и като Аз-ът).
А selfish значи  егоистичен (себелюбив,себичен) и мнозина я използват с отрицателна конотация (подобно на думата конфронтация).
Да,воистина е трудно да се постигне точно изследване,понеже трудно е споразумяването за точен език.
И точно тук,в словесния гъсталак ,дебнат разни гурувци; и дебнат кого да уловят в примката(*2) си.


(*2). Санскритската дума за примка е pasha.Първо на паша,а после доене,стриганье,ей тия три неща.

А pashu може да значи и животно; и всяко живо същество (вкл. и боговете);също може да значи и душа.
Atman пък,освен с широкоизвестното си значение,в зависимост от контекста,може да служи и за означаване на физическото тяло(*3).
Което ме кара да се замисля доколко е обосновано противопоставянето в някои концепции между духа и материята (тялото).
От гледна точка на „Разделяй и владей“ - да,обосновано е,защото,което е разделено,не устоява.
И разделянето (разкол,схизма) се прави чрез думите,защото мисленето и езика (речта) са свързани.


(*3).Това го научих наскоро,миналата или тази година.Само че трябва да намеря къде ми е тази отметка,за да покажа източника.
Относно санскрит - понеже думи от него се използват от мнозина е(к)зотерици,мисля че си струва да му се обърне малко внимание.

В обобщение на горното,искам да кажа:Внимавайте,че с думи правят пропукване в ума,проникват в него и внасят разделение.
Ego (Его) = Аз.Думи на различни езици за едно и също нещо.Противопоставянето им е от Лукавого (образно казано)."Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят...",("Алиса в Огледалния свят")

Неактивен Observer11

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Re: Езотерика 2.0 - Его,Сатанизъм,Духовност
« Отговор #9 -: Декември 29, 2020, 22:07:20 pm »
Цитат
36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?
37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:
38. тази е първа и най-голяма заповед;
39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си (*1);
40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.

С други думи - отдай си силата, пущи лууша и не се интересувай много, много. Его, SELF, Аз - има нюанси, далече отвъд лингвистическите опити да внесем яснота в думите и термините. В някаква перспектива, всичкото нещастие на света се дължи на ниско и долно отношение към себе си-то, малко или въобще липса на обичане на себе-то, живот според това "какво ще кажат другите"... маса пропиляни таланти щъщат по тоя (не)грешен свят заради вярата, че трябва да се служи на нещо и на някого освен на себе си. Слугуваш ли добре на себе си ставаш вътрешно центриран, установен в Аз-а си и по този начин влизаш в здравословни взаимоотношения с другите. И като такива, тези взаимоотношения ще са базирани на споделяне и умножаване на богатсва и ресурси, а не на принципа на - я да гепя от Ганьо, че един живот се живее! - мъка на куб. Мъка от тотално незачитане на себе-то.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27