Автор Тема: Ноaм Чомски посочва 10 начина за манипулиране чрез медиите ...  (Прочетена 5568 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Манипулиране
Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.

1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.
 
http://www.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=7206&mode=thread&order=0&thold=0

« Последна редакция: Юни 28, 2012, 14:54:25 pm от Mirotvorec »

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 834
Благодаря! Изключително полезно. Постнах го като коментар в няколко новинарски сайта - оставиха го.  :D :hi:

Неактивен x_name41

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 281
Бих се съгласил със повечето неща но по точка 9 имам някои съображения, които се състоят в това, че голяма част от "манипулиращите" използват този похват (описан в т.9) поради собственото си невежество усложнявайки допълнително нещата защото не са наясно с първопричината на проблема. Просто всеки, който е невеж изправяйки се срещу такъв човек ще си помисли "този нещо не е наред" (или ще отправи обвиненията посочени в т.9), но в действителност човекът си е наред но е просто в такова състояние, което го прави да не е наред и той няма абсолютно никаква вина затова защото е достигнал до него без да иска неосъзнавайки риска.
« Последна редакция: Юни 29, 2012, 00:23:07 am от x_name41 »
"מוזיקה מאריכה את החיים"

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Точка 9 обяснява много точно днешното състояние на българина, самообвиняващ се, обвиняващ своя народ ,а в това число и своите близки и приятели и обвиняван от близо и далеч от хора далеч по-неграмотни и лоши от нас. Доколкото медиите ни охулват редовно и знаем основните им собственици, значи знаем и на кого пречим или кой се притеснява от нас, за да ни охулва по най-различен начин.

Неактивен Princess_Deja

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 581
Цитат
....обяснява много точно днешното състояние на българина,...

Не мисля точно така. Защото най-малко Мистър Чомски щеше да го отбележи прецизно, че анализът му и написаното се отнася за българските медии. Те не, че не са управлявани и не се учат от "мастери"-те, но сме много нива надолу от световната или наистина въздействаща манипулация на медиите.

Бих помолила, за да не е прекалено общ и обзорен този материал, да дадете примери с конкретни новини и събития от политиката ни, икономиката и целия калейдоскоп от българския живот или световния, отнесен към България, за да разберем конкретната манипулация.

Преди години, бях много шокирана от ... едно "събитие", когато заловиха двама наши тираджии и им отсякоха главите. В тази брутална трагедия, имаше ли манипулация?
"These are the times that try man`s souls" Thomas Paine

Неактивен бате Боби

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Материалът изобщо не е "общ и обзорен" , принцесо.. 
Той е достатъчно понятен и убедителен  за тези , които имат някакви минимални мисловни способности.
Примери и картинки има  в детските книжки.  Към всяка статия не е необходимо да се дават примери и да има илюстрации , че да разбереш какво е искал да каже авторът.. 

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27