Автор Тема: Глобална икономическа обстановка  (Прочетена 14194 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Глобална икономическа обстановка
« -: Декември 27, 2010, 16:08:50 pm »
За разлика от военно-стратегическата обстановка, която е доста динамична и достига максимуми в напреженията 1-2 пъти годишно, икономическите процеси са доста по-бавни и тромави и напреженията свързани с тях достигат максимумите си 1-2 пъти за десетилетие и се наричат кризи. Иконимика е всичко онова, което е свързано с производството и потреблението на каквото и да било, като най-важното ключово звено в икономиката е енергетиката, в чиято област попадат както транспортните средства, така и производствените мощности. Неправилното разпределение на енергоносители, техния недостиг на места или блокирането на важни енергийни артерии обикновено предизвикват икономическа криза - затрудняване на производството, транспорта и потреблението на продукция. Сред затормозяващите транспорта и от там икономиката явления трябва да се разглеждат и други видове явления като блокиране на границите поради политически или социални причини (например ембарго или пък както когато гръцките фермери блокираха нашата граница), разни проблеми от военен характер (сомалийските пирати в аденския залив), протекционистки мерки (защитни мита). Друг начин за блокиране на потреблението на някои стоки е неправилното ценобразуване - въпреки привидната свобода на пазара, някои региони на света са в невъзможност да потребяват доста видове стоки, поради това, че не могат да си позволят да плащат високата цена. Също така финансовите операции се явяват спекулативни, тъй като паричната маса в света се явява числен израз на наличните в момента стоки и услуги, а идеята, че "парите правят пари" е невярна и по същество представлява комплект инструменти за източване и преразпределение не на самите пари, а на стоките, които се купуват с тях. Сред благоприятстващите световната икономика явления са образуването на икономически съюзи (шенгенската зона, митническия съюз) и по-лекия им вариант - сключването на търговски споразумения. Положително върху икономиката се отразяват и различните инфраструктурни проекти (петролопроводи, газопроводи, електропроводи, магистрали, пристанищни терминали), които по същността си са много ефективни транспортни средства, така също и построяването на ефективни енергийни съоръжения (АЕЦ, ВЕЦ, ветропаркове, соларни паркове и др.) както и редица други по дребни подобрения, водещи до повишаване на енергийната ефективност (например термоизолация на сградите). Основно подпомагащо икономиката средство е обмеба и прилагането в производствената практика на все по-нови и ефективни производствени технологии. На практика създаването на по-бързи производства позволява бързото и ритмично инжектиране в световната икономика на големи и все по-големи обеми от различни видове продукция, което като благоприятстващ ефект компенсира и даже отгоре щетите, нанесени от спекулантите с техните финансови машинации. Също така ще трябва да се разглежда суровинния проблем и възможните негови решения. Хранителната промишленост също ще се разглежда, като една от най-важните.

Острието на световната икономика е развитието на модерни технологии. В момента има надпревара в производството на високотехнологична продукция и по-специално - информационни технологии.

В общи линии, ще се стремя да следя за възникнали благоприятни и неблагоприятни фактори и да фиксирам зоните, в които те се случват, както и играта на поставяне и премахване на "бели и черни фигури" на световното икономическо шахматно поле.

Основните направления, които са актуални към днешна дата това са:

Китай и увеличаването на производителната му мощ главно на основата на технологичното усъвършенстване, комбинирано с гигантския демографски потенциал. Конкурентните му производители на такава продукция са зависими от Китай за вноса на суровини - редки метали, без които не се получава никаква електроника. За да си осигурят вноса от страна на Китай, те са принудени да дават високи технологии и наука в замяна.

Русия - главен износител на суровини в света. От Наполеон до сега са били предприемани множество опити да бъде разрушена Русия и земните й богатства - заграбени, вместо купени. Последния опит беше със Студената война - държавата беше разпадната и начело бяха сложени пионки. Най-сигурното свидетелство за грабителската политика, която е била провеждана спрямо Русия е прочитането днес на присъдата на Михаил Ходорковски, осъден за кражбата на 218 милиона тона петрол (около 7,5 милиарда долара) и изпирането на парите от продажбата им.

Цитат
Съдът призна Михаил Ходорковски и Платон Лебедев за виновни (Обзор)
27 декември 2010 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Московският съд призна бившия ръководител на петролната компания „ЮКОС” Михаил Ходорковски и бившия ръководител на международната финансова организация „Менатеп” Платон Лебедев за виновни по обвинение в присвояване на петрол от няколко руски добивни компании, а също така в легализация на паричните средства, получени по престъпен път.

„Съдът постанови, че Ходорковски и Лебедев са присвоили чуждо имущество, използвайки служебното си положение”, съобщи съдия Виктор Данилкин. След това той изложи обстоятелствата, при които бяха извършени инкриминираните престъпления.

Първоначално Ходорковски и Лебедев бяха обвинени в присвояването на 350 милиона тона петрол, обаче по-късно обвинението понижи обема до 218 милиона тона.

Също така съдът призна Ходорковски и Лебедев за виновни в „изпиране” на средства, получени по престъпен път. Според обвинението подсъдимите са легализирали 487 милиарда рубли и 7,5 милиарда долара, получени от присвоения петрол.

В същото време съдът днес прекрати наказателното преследване срещу подсъдимите по част от обвиненията заради изтичането на срока на давност за привличане към наказателна отговорност.
След обявяването на присъдата защитата на Ходорковски и Лебедев заяви, че вече планира да обжалва присъдата, съобщи адвокатът на Ходорковски Карина Москаленко.

Подсъдимите демонстрираха безразличие към текста на присъдата, когато той бе прочетен от съдията в московския съд. По време на обявяването на присъдите Лебедев четеше книга, а Ходорковски прелистваше папки с документи.

Малко по-рано милицията задържа 11 активисти, които бяха дошли пред московския съд, за да подкрепят Михаил Ходорковски и Платон Лебедев. Задържаните бяха откарани с автобус на органите на реда, който по всяка вероятност се е насочил към отделение на милицията.

http://focus-news.net/?id=n1475309
Лесно може да се разбере и кой е имал най-голям интерес тези кражби да продължават. Американската и западноевропейска преса представя процеса като политическа репресия на Путин срещу негов политически опонент.

Цитат
„Индипендънт”: Делото срещу Ходорковски ще бъде присъда за руската политика
27 декември 2010 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Малко хора са започвали битка с Владимир Путин и са излизали като победители, коментира в-к „Индипендънт”. Михаил Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, прекара по-голямата част от последните седем години в затвор в Сибир за укриване на данъци след като беше взет на прицел от бившия президент и настоящ премиер.

В понеделник сутринта се очаква да бъде произнесена присъдата по второто дело срещу Ходорковски, от което магнатът може да понесе нов удар от страна на Путин и да бъде изпратен зад решетките за още 14 г. за открадването на 25 млрд. долара от собствената си петролна компания.

През последните седмици Путин и Ходорковски демонстрираха, че лошите чувства помежду им са силни и използваха медиите, за да започнат яростна словесна битка.
Премиерът сравни олигарха с американския измамник Бърнард Мадоф и намекна, че е възможно той да е виновен и за други престъпления, а Ходорковски заяви, че Путин е „достойна за съжаление” фигура и обича кучетата, но мрази хората.

http://focus-news.net/?id=n1475182

Главното относно Русия, за което ще следим, ще бъде процеса на присъединяването й към Световната Търговска Организация, на която тя още не е член, а това е принципна спънка в процеса на сключване на търговски договори и споразумения с останалите страни, които членуват. За да неутрализира поне частично отрицателния ефект от това нечленство, руснаците създадоха Митническия съюз (Русия, Казахстан, Беларус), а сега искат встъпването в СТО да стане като блок, тоест целия Митнически съюз.

Блока ЕС-САЩ и тези край тях са най-голямата сила във финансовите операции, също във високотехнологичното производство. Земеделието също е на високо ниво. Имат остър суровинен и енергиен проблем, зависими са от вноса в това отношение. Европейската част на този блок (ЕС) е раздвоен поради необходимостта да си сътрудничи суровинно и горивно с Русия. Като положителни явления в това направление може да се разглежда Разширяването на шенгенската зона, както и на ЕС като цяло (имам предвид Турция).

Латинска Америка - най-силни са в производството на хранителни продукти.

Африка и ислямския свят (в по-голямата си част) - изостанали във всички отношения, с изключение на умерено развитата Турция, която е повече европейско явление, отколкото ислямско и Иран+Ирак (постигнали това поради технологично сътрудничество със СССР-Русия), които са малко под умереното, но вървят натам. Изключение правят т.нар "арабски Швейцарии" (Обединените Арабски Емирства, Катар, Кувейт), които са сериозни износители на горива. Пазят натрупаното за себе си и не участват в развитието на региона, затова няма как да ги разглеждаме като активни играчи.

Индия - Доста слаба като за глава от населението, но значителна като абсолютна стойност. Член на блока БРИК (Бразилкия, Русия, Индия, Китай), който представлява следващите четири икономики след първите 7 в света (Г7). Вчера БРИК са поканили и Южноафриканската Република за членство в своя блок, който след това трябва да стане БРИКС.

Източна Азия - Япония, Южна Корея, Тайван. Имат само една силна страна. Това е производството и износа на високотехнологична продукция. Не са склонни да търгуват със  самата технология, а само с продукцията, тоест пазят патентите за себе си. Всичко останало трябва да го внасят в големи количества. Поради надпреварата в производството на високи технологии, в която почти всички останали участват, перспективите пред тяхната икономика са трайно надолу. На техните конкуренти ЕС-САЩ, Русия, Китай, Индия все повече ще им трябват редките суровини за собственото им производство, а износът на тези суровини ще се разрежда, което принудително ще повиши цената и ще намали обема на японската, южнокорейската и тайванската продукция, а това е неконкурентоспособност. Единствената им възможност е да развият още по-високи технологии и да атакуват океанското дъно като девствен и богат източник на редки руди. Всички тези неприятности биха ги избегнали само ако не създават проблеми и сътрудничат със своите естествени съседи. Някои от проблемите, които създават към момента са описани тук:(http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,16552.0.html). Така или иначе имат протегната за сътрудничество ръка:

Цитат
Япония отхвърли предложението на Дмитрий Медведев за южните Курилски острови
27 декември 2010 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Заместник-министърът на външните работи на Япония Такеаки Мацумото, коментирайки на пресконференция в Токио изявленията на руския президент Дмитрий Медведев, заяви, че Япония няма намерение да създава зона за свободна търговия с Русия в южните Курилски острови, предаде РИА Новости.

„Това са наши територии и предложението на Медведев не съответства на японската позиция”, подчерта японският дипломат.

В петък руският държавен глава посочи, че Русия е готова да сътрудничи с Япония, но в същото време няма да се откаже от Курилските острови. „Нищо не сближава така, както съвместните икономически проекти. Можем да помислим за създаването на обща икономическа зона, на зона за свободна търговия”, посочи Медведев.

http://focus-news.net/?id=n1475280

Цитат
Няколко руски министри ще посетят южните Курилски острови
27 декември 2010 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Няколко руски министри ще посетят южните Курилски острови, чиято териториална принадлежност се оспорва от Япония, съобщи губернаторът на Сахалинска област Александър Хорошавин, който участва в заседание на руския Държавен съвет и комисията към президентството за реализация на националните проекти и демографската политика на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Хорошавин напомни, че през тази година Дмитрий Медведев за пръв път посети островите и проявеният от него интерес е дал импулс за развитие на социалната инфраструктура на този руски островен регион.

„В началото на следващата година очакваме група федерални министри. Те ще работят върху въпросите, поръчани от президента. Очакваме представители на министерството на транспорта, министерството на отбраната, министерството на регионалното развитие и министерството на образованието”, уточни Александър Хорошавин.

http://focus-news.net/?id=n1475338
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 16:10:08 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #1 -: Декември 27, 2010, 22:33:48 pm »
Пропуснах да спомена в горното изложение, че ще трябва да се обръща внимание и на тъмните ъгълчета в световната икономика - парите придобити от престъпна дейност, наркотърговия и търговията с оръжие.

И така, общо взето винаги има новини от тази област. Еврозоната се разширява. Това е добре.

Цитат
АФП: Естония приема еврото, а другите изчакват в готовност
27 декември 2010 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Талин. Докато Естония се подготвя да стане третата бивша комунистическа страна, приела еврото, другите държави от региона зад бившата Желязна завеса изчакват в готовност, коментира АФП.

Но докато влизането на Естония в еврозоната на 1 януари 2011 година може да бъде окуражаващо за останалите балтийски страни – Латвия и Литва, другите са по-предпазливи, имайки предвид сегашната криза в еврозоната. Полша е внимателна, докато Чехия остава повече от скептична.
В сравнение с Чехия, ситуацията в Полша изглежда като определено положителна. Евроскептичният чешки президент Вацлав Клаус наскоро настоя правителството да преговаря за това страната да не влиза в еврозоната. Премиерът Петр Нечас, който е на власт от юли, заяви, че няма да определи дата за приемането на еврото преди изтичането на четиригодишния си мандат и добави, че влизането в еврозоната би било глупаво.

Междувременно Унгария, която избегна банкрута благодарение на международната помощ, замрази своите планове.

Румъния не изключи възможността да промени своята цел за членство в еврозоната през 2015 година, а съседна България най-вероятно ще ревизира своята цел за приемане на еврото през 2013 година.

http://focus-news.net/?id=n1475312


Финанспви операции в Китай понижават курса на еврото.

Цитат
Еврото попада под натиск след увеличаването на лихвените проценти в Китай
27 декември 2010 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Токио. Еврото поевтинява на пазарите в Азия в понеделник, докато инвеститорите разпродаваха уязвимата валута след като увеличаването на лихвените проценти в Китай предизвика опасения за забавяне на икономическия ръст на страната, коментират брокери, цитирани от АФП.

Еврото падна до 1,3095 долара за евро на борсата в Токио спрямо 1,3118 долара за евро в края на търговията в петък.

Единната европейска валута падна и спрямо японската йена.
Анализатори коментираха, че се очаква активността на пазарите да бъде слаба, а малкото ориентиращи тенденции сочат към поскъпване на долара.

http://focus-news.net/?id=n1475184

Порових се известно време в нета, за да разбера какво и защо точно прави Китай с валутата си и в крайна сметка се оказа следното. Заради кризата, както и всички останали световни икономики, и китайците са понижили основния лихвен процент (към момента тяхната икономика е хибридна планово-пазарна и разчита на една централна банка, по подобие на Федералния резерв в САЩ). Колкото по-нисък е основния лихвен процент, толкова повече парична маса се влива в икономиката, което води до увеличаване на БВП. Освен понижаването на лихвите, Китай намали и изискуемия минимален капиталов резерв на банките. В началото на 2010 година китайците се изплашили от прегряване на тяхната икономика и започнали да затягат монетарната политика. Заедно с постепенното повишаване на лихвените проценти, на шест пъти са увеличени и минималните капиталови резерви на кредитните организации. С последните изменения данните за Китай са: лихви по депозити - 2,75%, лихви по кредити - 5,81.

Също така, Китай се опитва да разреши част от проблемите си и да осугури стратегическо развитие като използва капиталите си за придобиване на собственост в териториите на другите фракции.

Цитат
Европа трябва да защити стратегическите си сектори от изкупуване, предупреждава Антонио Таяни
27 декември 2010 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Франкфурт. Еврокомисарят за промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни призова стратегическите сектори да бъдат предпазени от чуждестранно придобиване, и по-специално от Китай. Европа трябва да създаде „служба натоварена с проучването на чуждите инвестиции в Европа” използвайки Комисията по чужди инвестиции в САЩ като модел, казва Таяни в интервю за германския ежедневник “Ханделсблат”.

„Китайските компании имат средствата да купуват още и още европейски предприятия с ключови технологии във важните сектори”, отбелязва италианският еврокомисар. „Това е въпрос на инвестиции, но още и на стратегическа политика, на която Европа трябва да реагира политически”, допълва той.

http://focus-news.net/?id=n1475474
По принцип няма нищо ненормално в това, китайците да търсят възможност да заменят спестените пари със собственост в различни части на света. Няма смисъл да се търси подла конспирация тука. Европейците сами са си виновни, че са станали по-слаби в способността си да инвестират от китайците.За сравнение, Япония върши точно обратното. Наскоро основния лихвен процент при тях беше свален почти до нула, което е сигурен признак, че японската икономика върви назад, а с тази мярка се опитват да я съживят да тръгне пак нагоре. Тази есен те от второ, преминаха на трето място в класацията на най-големите икономики в света (да отбележа, ЕС не участва като блок, всяка държава членка присъства самостоятелно в класацията), като отстъпиха второто място на китайците. Перспективите пред японската икономика са негативни и изглежда спада ще продължи дълго време. Част от проблемите са - понижаване на платежоспособността на най-богатите пазари (САЩ, ЕС) и изоставане в технологично отношение за някои продукции (милиони автомобили бяха изтеглени обратно заради дефекти).
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 23:33:55 pm от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #2 -: Декември 28, 2010, 13:08:11 pm »
Нещо интересно лека полека се приближава към реализиране.

Цитат
”Независимая газета”: Черно море в транспортен обръч
28 декември 2010 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. Вчера президентът Дмитрий Медведев подписа закона за ратифициране Меморандума за разбирателство по координираното развитие на автомагистралата около Черно море. Трасето с дължина над 7000 км трябва да обедини черноморските държави и да активизира техните икономически и туристически връзки. Бюджетът на супер строежа все още не е определен, пише вестник ”Независимая газета”. От Кремъл със подписания закон се ратифицира Меморандумът, подписан от страните-членки на Организацията за Черноморско Икономическо Сътрудничество (ОЧИС) на 19 април 2007 г. в Белград.

Трасето ще минава през градовете Истанбул, Самсун, Трабзон (Турция), Батуми, Поти (Грузия), Новоросийск, Ростов на Дон, Таганрог (Русия), Мариупол, Мелитопол, Одеса (Украйна), Кишинев (Молдова), Букурещ (Румъния), Хасково (България), Комотини, Александруполис (Гърция), Едирне (Турция).

http://focus-news.net/?id=n1475547

Този транспортен пръстен е най-важния елемент от проекта ОЧИС. България има интерес и участва в развитието на тази структура. В източноевропейско направление върви и друг много важен проект, който комбиниран с транспортния пръстен ще разшири икономическите връзки между Азия и Европа. Това е т.нар. Дунавска стратегия. Става дума за увеличаване на водния транспорт по плавателната част на реката и увеличаване броя мостове за увеличаване напречната проходимост.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #3 -: Декември 28, 2010, 16:00:05 pm »
Цитат
„Хало новини”: Еврозоната може да се разпадне
28 декември 2010 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Прага. Редица икономисти предричат, че еврозоната ще започне да се разпада в началото на следващата година. Остава въпросът дали Германия ще иска да излезе или по-слабите страни, като Гърция и Португалия, ще бъдат принудени да напуснат, пише чешкият вестник „Хало новини”.

Центърът за икономически и бизнес изследвания наскоро обяви, че еврозоната ще оцелее след сегашните проблеми. В същото време стандартът на живот рязко ще се понижи. Експертите отбелязват, че трябва да бъдат изпълнени редица условия, за да може еврозоната да оцелее. Сред тях са икономиката на Германия да расте с по 3% през следващите четири години и да бъде създаден фонд за евентуалното спасяване на Испания или Италия.

http://focus-news.net/?id=n1475570

Всъщност, икономистите не казват нищо ново. Ако не се очакваха проблеми, нямаше да бъдат приети наскоро гласуваните мерки за подпомагане на уязвими държави и нямаше да бъдат правени стрес тестове на банковата система. Това, което не прави ЕС, а би ми се искало да видя е ударно атакуване на високотехнологичния отрасъл. Нужни са нови и все по-нови, бих казал революционни открития с приложение в масовата практика. Въвеждането на кардинално нови технологии обаче не може да стане рязко, а е бавен процес. Нужно е първо да се сътсви подробна концепция както за технологията, така и за нужната й инфраструктура, интегрирането на инфраструктурата в другите сиществуващи такива.

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #4 -: Декември 28, 2010, 23:11:38 pm »
Няма ли дублиране на теми ? http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,323.225.html   :writer:
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #5 -: Декември 28, 2010, 23:32:13 pm »
Няма ли дублиране на теми ? http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,323.225.html   :writer:

По смисъла на заглавието и по част от новините може и да има засичане. Но като цяло съм се постарал да опиша обхвата на темата в първото съобщение. Така както съм го замислил, ще излезе извън зоната на финансите и в центъра на вниманието по-скоро ще е индустрията,транспорта и енергетиката. За съжаление финансовите операции са най-бързия елемент на икономиката, затова най-често излизат финансови новини. Може тях специално да ги поствам там, а ако ми трябват тук, да ги посочвам с линк. Иначе истинската икономика върви доста бавно и истински новини ще има по-рядко или ако има всеки ден, те ще са от типа, че нещо за стотен пореден ден върви добре или зле, или каквато му е там дълготрайната тенденция.
« Последна редакция: Декември 28, 2010, 23:37:41 pm от otnesen »

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #6 -: Декември 28, 2010, 23:53:15 pm »
Окей разбирам :)  ;)
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #7 -: Декември 29, 2010, 01:04:44 am »
От гледна точка на икономиката трябва да обръщаме внимание и на туризма. Той е от основно значение за културното развитие на човечеството, тоест има глобално значение. Е, така или иначе глобалното е сбор от всички локални. :) Новината е от нашия регион.

Цитат
„Сегодня”: Украйна ще превърне Крим в международен курорт, ползвайки турски опит
28 декември 2010 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Киев. Правителството на Украйна има намерение да превърне Крим в курорт с международна класа, ползвайки турски, заяви вицепремиерът на Украйна борис Колесников в интервю за вестник „Сегодня”.

„В момента подготвяме закон за туризма, аналогичен на турския закон за туризма от 1982 г., който разви Анталия. При нас става дума за западното и източното крайбрежие на Крим”, посочи Колесников. По неговите думи трябва да се построи нов терминал и нова писта в Симферопол, скоростен влак по кръговия маршрут Симферопол-Алуща-Ялта-Севастопол.

Визепремиерът съобщи, че за 2011 г. е планирано проектирането на нов пътнически терминал в Севастопол, а също така ще бъде проектирана магистрала по западното крайбрежие на Крим.

http://focus-news.net/?id=n1475813

Задоволителни резултати от такова начинание вероятно ще дойдат след едно десетилетие и то ако работата по проекта се започне веднага. Това все пак е нашия регион, така че - успех!

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #8 -: Декември 29, 2010, 15:07:16 pm »
Това е новина, свързана с процеса на разширяване на най-голямата икономическа структура в света - ЕС.

Цитат
„Вечерне новости”, Сърбия: Правителството ще приеме план за действие за членство в ЕС
29 декември 2010 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Начало / Сърбия

Белград. Правителството на Сърбия се очаква днес да приеме план за действие за членство в ЕС, пише сръбският вестник ”Вечерне новости”. Планът съдържа около стотина препоръки от десет области, в които ЕК очаква напредък от Сърбия. Сред тях са финансирането на политическите партии, реформите в правосъдието, премахване на предварително подадените оставки, приключване на ангажиментите към Трибунала в Хага, посочва изданието.

http://focus-news.net/?id=n1475906

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #9 -: Януари 01, 2011, 16:30:26 pm »
Като събитие с голям мащаб от дипломатическа гледна точка може да се разглежда и прицелването на дипломатическите мерници на държавите от ЕС и САЩ върху руското правителство по повод присъдата срещу Ходорковски. Те твърдят, че са извършени нарушения на човешките права, без да споменават какви точно, като "анонимни" високопоставени служители в Белия дом са заявили, че това може да попречи на Русия да встъпи в Световната Търговска Организация през тази година (разбирай - щатите си търсят поводи за да блокират руското членство). Такова блокиране би нанесло значителни щети на световната икономика в бъдеще.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #10 -: Януари 01, 2011, 18:40:41 pm »
Добри новини за ЕС. Сърбия намали митата за внос на продукция от съюза.

Цитат
Сърбия намали митата за стоки от ЕС
01 януари 2011 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Начало / Сърбия

Белград. Сърбия намали средното ниво на митата за стоките, внасяни от ЕС, от 8,78% до 2,53%, съобщава радио Б92.

Това стана възможно благодарение на търговско споразумение между Сърбия и ЕС. Най-сложни са били преговорите за намаляване на митата за внос на земеделска продукция.
Въведен е безмитен внос на хладилници и фризери от ЕС. Сред другите стоки с намалени мита са готварските печки, пералните машини, телевизорите и мобилните телефони.

http://focus-news.net/?id=n1476811

Това е добре, особено за България. Нашата продукция ще стане по-конкурентоспособна на сръбския пазар, особено земеделската. Наред с другите мерки, които правителството взе за премахване на прекупвачеството, това би трябвало да доведе до възход на селскостопанския отрасъл (и не само) у нас. Е, не става дума за рязко подобряване на икономиката, но все е стъпка в правилната посока. Заедно с това се надявам България да договори съвместното със Сърбия финансиране на АЕЦ-Белене. Това е мащабен енергиен проект, който ще понижи цената на електроенергията на целия балкански полуостров, а при ниска стойност на електроенергията цялото производство и транспорт, основани на електроенергия ще получат бонус към икономическата си ефективност. Домакинствата също ще се почувстват по-добре.

Неактивен Nightwish

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 191
  • Мистерика - блог за непознатото
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #11 -: Януари 02, 2011, 18:01:15 pm »
Руските петролни добиви достигнаха посткомунистически рекорд

Петролните добиви на Русия достигнаха най-високото си равнище от разпадането на Съветския съюз насам, съобщи агенция "Ройтерс". Причината най-големият износител на черното злато в света да увеличи производството си е ръстът в цената на суровината.

Добивите през миналата година са се повишили с 2.2% до 10.15 млн. барела на ден. Подобно равнище не е достигано от 1991 г. насам, когато се разпада Съветският съюз. За сравнение, производството на Саудитска Арабия за декември се равнява на 8.25 млн. барела дневно.

Най-голямата руска петролодобивна компания "Роснефт" започна да добива от находището "Ванкор" в Сибир през август. Производството от него през декември се равнява на 255 хил. барела на ден. Руският премиер Владимир Путин заяви през октомври, че страната може да добива по 10 млн. барела на ден поне още едно десетилетие.

Очаква се експортът на петрол да нарасне през настоящата година, тъй като страната започва да изнася към Китай чрез петролопровода Източен Сибир - Тихия океан.

Добивите на природен газ са нараснали с 12% до 650.3 млрд. метрични тона през миналата година. На територията на страната се намират най-големите резерви от синьото гориво в света, а Русия е основен доставчик за Европа.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/01/02/1018747_ruskite_petrolni_dobivi_dostignaha_postkomunisticheski

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #12 -: Януари 03, 2011, 00:49:25 am »
Европейския съюз затяга още повече мерките срещу финансовите спекулации.

Цитат
ЕС се сдоби с нови структури за финансов надзор
02 януари 2011 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Брюксел. През този уикенд ЕС въведе нови инструменти за финансов надзор с цел по-добрата регулация на финансовите пазари и избягването на нова финансова криза като тази от есента на 2008 година, предаде АФП.

„Европа се учи от уроците на кризата. Затова днес тя си осигурява нова структура за наблюдение и надзор”, заяви в свое комюнике еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние. Тази структура ще има за задача да установява наличието на проблеми, за да реагира своевременно, координирано и ефикасно, посочи още комисарят.

Новата независима организация е Европейският комитет за системен риск (ЕКСР), който ще следи за финансовата стабилност на ЕС. В работата си той ще бъде подпомаган от три нови Европейски власти за финансово наблюдение, които ще се занимават с банките, пазарите, застраховките и професионалните пенсии.

http://focus-news.net/?id=n1477055

Предполага се, че в перспектива няколко години напред тези мерки ще се затягат още и още, като в същото време ще се обръща повече внимание на развитието на реалната икономика, която от своя страна ще изпитва все повече и повече затруднения, заради понижаване конкурентоспособността на европейските стоки на световния пазар. Тези проблеми ще се утежнят, заради силната енергийна зависимост на Европа от внос на горива, най-много от Русия. При това, ЕС ще загубва все повече позиции в отрасъла-острие на съвременната световна икономика - високите технологии. Например през 2010-та година Русия още повече увеличи дистанцията, която има като лидер пред останалите в областта на космическите технологии, като направи 31 успешни космически старта срещу 30 на целия останал свят. Вярно, много от руските стартове играят ролята на товарни камиони за извеждане на чужди спътници в орбита, но и това става срещу подобаващо заплащане. Няма нужда да доказваме огромното значение на спътниковите и космически технологии за икономиката, тяхната изключителна телекомуникациона стойност се разбира от самосебе си.
Освен това руснаците представиха телефон собствено производство от класа на iPhone 4. Той ще бъде обурудван с двойна навигационна система, което значи, че ще се ориентира както по стандарта GPS, така и по току-що влязлата в експлоатация руска навигационна система ГЛОНАСС. В серийно производство телефона ще бъде пуснат във втората половина на 2011-та година.
Също така има бум в руското автомобилостроене, като главния акцент там пада на електромобилите и хибридите.
От гледна точка на икономиката е важно да се отбележи, че миналата година руските власти обявиха официално намерението си да създадат "национална операционна система", основана на базата на ядрото Linux. Плана по въвеждането на свободен софтуер във всички федерални служби ибюджетни организации е разчетен за периода 2011-2015 година. Първите функционални минимум-версии трябва да излязат до края на годината и да започне тяхната инсталация.
« Последна редакция: Януари 03, 2011, 00:54:12 am от otnesen »

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #13 -: Януари 03, 2011, 11:22:20 am »
Добри новини за енергетиката и по-специално за ядрената.

Цитат
Китай съобщи за научен пробив в сферата на ядреното гориво
03 януари 2011 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Пекин. Китайски учени са направили пробив в прилагането на технология за повторно използване на ядреното гориво, която може да сложи край на проблемите с осигуряването на уран, предаде АФП, позовавайки се на китайски национални медии.
Технологията, развита от Китайската държавна ядрена корпорация дава възможност на страната да използва ядреното гориво повторно.

„Китайските източници на уран бяха достатъчни само за 50-70 години, но с това научно достижение запасите ще са достатъчни за следващите 3000 години”, посочват китайските медии.

http://focus-news.net/?id=n1477126

Освен това има наченки на преговори между Южна Корея и Бразилия за икономическо сътрудничество.

Цитат
Южна Корея обмисля споразумение за свободна търговия с МЕРКОСУР
03 януари 2011 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Свят

Бразилия. В неделя при срещата на новия бразилски президент Дилма Русеф с премиера на Южна Корея е била спомената възможността Сеул да подпише търговско споразумение с обединението на южноамериканските страни МЕРКОСУР, предаде АФП.

Южнокорейската делегация е споменала, че обмисля възможността за споразумение за свободна търговия между Сеул и държавите от обединението. В рамките на срещата в първия работен ден за новия президент на Бразилия е било обсъдено и стратегическото корейско-бразилско партньорство в областта на високите технологии. Двете страни са споделили желанието да засилят сътрудничеството си в сектори като енергетиката, петрола и корабостроенето. Освен това Сеул е показал интерес към инвестициите във високоскоростната железопътна линия между бразилските градове Сао Пауло и Рио де Жанейро.

http://focus-news.net/?id=n1477074

Ако преговорите продължат, Дилма Русев ще хване в ръцете си много важен лост за влияние върху напрегнатата воена обстановка на Корейския полуостров.

Цената на петрола продължава да расте, но предполага се не излиза от рамките на покачването, характерно за нормалната икономика. Такива ненормални изменения в цените за последно имаше през 2008-ма година - когато започна кризата.

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Re:Глобална икономическа обстановка
« Отговор #14 -: Януари 03, 2011, 13:47:03 pm »
Малко по-нагоре обясних за голямото значение, което има космическата индустрия за световната икономика. Ето какви са очакванията в Русия за достиженията в тази област през предстоящата 2011-а година.

Цитат
Русия планира да изпълни около 50 космически старта през тази година
03 януари 2011 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Русия

Москва. През 2011 г. Русия може да осъществи около 50 старта на космически ракети от три различни космодрума, съобщи източник в руския ракетнокосмически отрасъл, цитиран от Интерфакс.

„Над 35 космически старта се планира да бъдат извършени от космодрума Байконур в Казахстан, който Русия използва под наем, около 10 старта от космодрума Плесецк в Архангелска област и четири старта от позиционния район на Домбаровската ракетна дивизия на руските ракетни войски в Оренбурска област”, уточни източникът.

http://focus-news.net/?id=n1477148 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27