Темата не е за философия. Поне отговорът, който се търси не е гаранция ,че ще е убедителен, ако го даде философ. Но да предложа няколко неща, ако може.
1. Дефиниране на "враг"?
напр. Индивид, общност или представа, която представлява заплаха за здравето, живота и благополучието ни на земята.
Да. Това може да е от комарите до всички заразени със СПИН, които не знаят за това, но водят полов живот без предпазни средства. От аптекарката, която ни е продала калпав антибиотик и влизаш в болница с опасност за живота...и т.н.
2. "нашият" е сладко обобщение на нещо, което хем няма как да обхване всички възможни вредители- т.е. клони към безкрайност. От друга страна дори и един общ вредител да открием, много бързо може да се окаже от добрите, но пък как без врагове- не може да има Нула врагове
И така, ето ви парадокс. Като отговорът за ние самите или братовчеда, който ми взе къщата на дядо, не са в контекста на тоя мета-супер-враг олицитворяващ едно гнусно световно ЗЛО.
В общи линии според мен, "нашият враг" са всички недостатъци в хората, които способстват и се израждат, превръщайки умни, стойностни хора в едни злобни, алчни и невротични мижитурки, които се борят за Власт. Ето защо, казано "наедро" всички хора с власт за мен са врагове. Защото могат пряко и косвено да те контролират. Понякога това е за добро, разбира се- но за съжаление човешкото съзнание е прекалено ограничено, за да разбере, че доброто е по-силно от злото... не мога да го докажа, но така ми се струва.