Автор Тема: "Теория и практика на руските търговски войни"  (Прочетена 6371 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Добър удар.

В статията иде реч за водене на нео-реалистическа и геополитическа политика, базирана на уязвяване на противниковата икономика.

За разлика от подхода със спиране на енергодоставките, чрез този се възпрепятства търговията и печалбата на противниковата икономика.

В случая, Русия прилага не-тарифни препятствия за вносителите на хранителни продукти в нейните пазари, на който износ се крепят техните икономики. Това е процес, при който Русия експлоатира зависимостта на бившите си зони на влияние и икономически се опитва да ги придърпа обратно към себе си. Това може да се разлгежда и като своего рода отговор на техните наскорошни демократични кръстоносни походи, на сцената на Обществото на Демократичния Избор.

С други думи, докато американците настъпват политически в източна Европа и Азия, опитвайки се поитически и военно да обкръжат хартланда -- Руснаците отговарят икономически.

==

Eon

 • Гост
Русия и нейните скептични партньори от Г-8
« Отговор #2 -: Юни 14, 2006, 17:20:44 pm »
www.capital.bg
Кенет РОГОФ

По-добре Путин да предложи водка вместо „енергийна сигурност“.

Русия и нейните скептични партньори от Г-8

Бедната богата на нефт Русия! Тя полага всички усилия нейният мандат като председателстваща елитната Група на осемте (Г-8) да бъде възприеман насериозно. Президентът Владимир Путин, надявайки се може би да повиши значението на разговорите на върха в Санкт Петербург през юли, предложи амбициозен дневен ред за срещата. Неговият план предвижда ерудирани беседи за образование, заразни болести и - да не би някой да задреме - „енергийна сигурност“.

Какво получи Путин в резултат на усилията си? Не много. Наскоро администрацията на американския президент, водена от вицепрезидента Дик Чейни, но с изричното одобрение на Джордж Буш, обвини Русия, че се връща към старите си методи от времето на „империята на злото“. Путин отвърна на удара, описвайки

Съединените щати като „Другаря Вълк“

който е готов да се нахвърли върху всяка държава, изпаднала в уязвимо състояние. Сега нараства вниманието към това как Буш и Путин ще се поздравят в Санкт Петербург.

Европейците от своя страна все още не могат да се отърсят от истерията от факта, че се оказаха потърпевши от газовия спор между Русия и Украйна, който в началото на годината остави техните газопроводи сухи за няколко дни. От тяхна гледна точка разговорите за енергийна сигурност с Русия много наподобяват диалог за водна сигурност с „Другаря Крокодил“.

Разбира се, тези, на които им се ще да се проявят като действително саркастични, биха посочили абсурдността на ситуацията - Русия членува в клуб, който включва гигантските икономики на САЩ, Германия, Япония, Великобритания, Франция, Италия и (в по-малка степен) Канада. Защо вместо на Путин клубът не предложи място на китайския президент Ху Дзинтао, икономиката на чиято страна е втората в света, измервана по световни цени? В крайна сметка с енергийните си ресурси и дори с днешните високи цени на нефта и газа руският национален доход се равнява на този на зоната около Лос Анджелис.

Може би това, от което се нуждае Путин, е да спре да поема критиките и

Да мине в настъпление

Като начало той би могъл да посочи на своите уютно демократични партньори, че неговата популярност в Русия е вероятно по-голяма, отколкото на който да и било от тях в собствените им държави. Утре той наистина би могъл да спечели едни честни избори в страната си (не че той би рискувал да провери това на практика). Малцина от партньорите му биха могли спокойно да твърдят същото.

Разбира се, успехът на Путин през последните три години в довършването на всякакво подобие на свободен печат в Русия, а когато бивш офицер от КГБ „довърши“ свободната преса, това не е просто метафора, му е помогнал да заглуши откритата опозиция. Дори така обаче Путин не изглежда истински популярен сред общество, което желае лидер, способен да постави страната на котва, без да я потопи.

Путин би могъл също така да отбележи, че фискалното положение на Русия е много по-добро от това на останалите членове на Г-8. Вярно е, че Сибир се оказа гигантски нефтен кладенец и правителството изсмуква огромна част от приходите от петрола, който се добива там. Но засега и венецуелският президент Уго Чавес успява да балансира счетоводството на страната си.

За да сме честни обаче, трябва да признаем, че

Нефтът не е всичко

в тази схема. Много икономисти подкрепят идеята богатите държави да заменят своите сложни и остарели данъчни системи с проста, ниска, плоска данъчна ставка и изказват съжаление заради факта, че малко страни са направили това до момента. Путин обаче внедри такава политика преди няколко години и резултатите от нея се оказаха повече от впечатляващи.

Разбира се, другите лидери от Г-8 биха могли да бъдат по-малко впечатлени от други подходи на Русия да реши бюджетните си проблеми. Повечето страни от групата изглеждат неспособни да постигнат търсения политически консенсус за предприемането на необходими стъпки като повишаване на възраст­та на пенсиониране или значително намаляване на индексирането на социални помощи спрямо инфлацията. За разлика от тях Русия по същество изостави своите пенсионери, като повиши доходите им по чисто инфлационен път. И действително много от пенсионерите в селските райони са принудени да се изхранват, като гледат картофи на малки парцели, които правителството им дава. В случай, разбира се, че успеят да оцелеят. След падането на Берлинската стена средната продължителност на живота на мъжете в Русия спадна от 65 на около 55 години. Налице са все повече доказателства, че стресът от прехода е водеща причина за смъртността и дори е сред най-значителните причини, водещи до смърт в посткомунистическа Русия заедно с алкохола, убийствата и СПИН. Трябва ли Путин да каже на своите колеги, че те също биха могли да оправят своите поколенчески баланси, като уморят възрастните си хора от глад?

По-добре Путин да не се опитва да изтъква твърде енергично достиженията на своята страна. Може би най-добрият план е просто да остави водката да се лее и да се надява на усмивки на общите снимки. Във всеки случай, когато Путин каже на гостите си как те трябва да платят на Русия повече, за да подобрят „енергийната си сигурност“, той може най-накрая да получи уважение. Но не точно това, към което се стреми.

Кенет Рогоф е професор по икономика и публична политика в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд. ©Project Syndicate, 2006. www.project-syndicate.org
« Последна редакция: Юни 14, 2006, 17:22:22 pm от Eon »

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Отг: Русия и нейните скептични партньори от Г-8
« Отговор #3 -: Юни 14, 2006, 19:46:35 pm »
www.capital.bg
Кенет РОГОФ

По-добре Путин да предложи водка вместо „енергийна сигурност“.

...
Кенет Рогоф е професор по икономика и публична политика в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд. ©Project Syndicate, 2006. www.project-syndicate.org

/chs.cms

Цитат
Повечето страни от групата изглеждат неспособни да постигнат търсения политически консенсус за предприемането на необходими стъпки като повишаване на възраст­та на пенсиониране или значително намаляване на индексирането на социални помощи спрямо инфлацията.


Види се, че не слушат Междхународния Валутен Фонд.
//
Цитат
За да сме честни обаче, трябва да признаем, че нефтът не е всичко в тази схема.

Точно така. И затова, Путин обяви създаването на енергийна свръх-сила от Русия, използвайки ядрената енергетика, с което руснаците ще се опитват да продават не само нефт, газ, но и евтин ток. Така, че да не оставяма с впечатлението, че в Кремъл се надяват само на Сибир да ги оправи. Така, че руснаците ще имат преднина в краткосрочен-средносрочен план, в, първо, доставката и второ производството на електроенергия. Докато останалите държави се отърват от нефта и газта, руснаците просто ще продават ток, с което последните ще могат по-добре да се нагодят към прехода от навт и газ - когато се наложи, и ако се наложи; понеже запада може да се опита да се отърве зависимостта от руските ресурси като заразвива други енергийни технологии (те сега го правят вече), но докато тези нови технологии успешно се внедрят, те ще вкарват ресурси или ток от Русия.
« Последна редакция: Септември 20, 2006, 19:25:29 pm от RedGuy »

Mirek

 • Гост
Отг: "Теория и практика на руските търговски войни"
« Отговор #4 -: Септември 12, 2006, 23:11:25 pm »
Такааа......, малцина знаят истинското значение на думата "търговска война", термин въведен от велик икономист на САЩ, използвайки го по повод войната с колониална Испания (за Филипините) през 1820г., която е първата официална чисто "Търговска война " на САЩ (Виетнамската война е най-известната им такава). Това са войни водени от ЧИСТО ТЪРГОВСКИ ИНТЕРЕСИ а не чрез икономически  инструменти.
Въпросната статия в електронното издание не прави тази разлика поради ниската обща култура и запознатост с материята на журналиста писал материала и слаб контрол или не заинтересованост от страна на редактора.
Войната в Ирак и АБСОЛЮТЕН пример за този тип войни.........чрез нея САЩ осъществи до 60%от гео-политическата си стратегията :
1.Запазване непокътната цялостта на СТРАТЕГИЧЕСКИ ВАЖНИТЕ петролни залежи на територията на САЩ (всички знаем че, петролните залежи са за САМО за 76г напред при сегашния темп на добиване и експлоатация, от които 40% са в САЩ).
2.Достъп и контрол до, едни от най-голямите залежи на суров петрол на земята.
3.Общ контрол на СВЕТОВНИТЕ ЗАЛЕЖИ (с тези на Ирак са над 50%) и от там на цената за барел суров петрол.
4.Разрботка и преминаване към сентитични заместители на петрола (като гориво) за военни цели.
5.Стимулиране на ВОЕННАТА си индустрия и технологии,която са изцяло в частния сектор, субсидирани от държавата.

Мога да изтъкна още много други доводи в полза на истинските "търговски войни",но това е тема за трактат и научни изследвания.......

Oberon

 • Гост
Отг: "Теория и практика на руските търговски войни"
« Отговор #5 -: Септември 12, 2006, 23:36:20 pm »
Много добре казано Мирек:)
Добре дошъл.

Eon

 • Гост
Отг: "Теория и практика на руските търговски войни"
« Отговор #6 -: Септември 13, 2006, 08:54:33 am »
Поздравявам и аз Мирек за добрия пост!

Добре дошъл и от мене.

Кой беше казал, че войната е водене на икономика със силови средства. Нещо подобно беше.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Отг: "Теория и практика на руските търговски войни"
« Отговор #7 -: Септември 19, 2006, 10:17:33 am »
Такааа......, малцина знаят истинското значение на думата "търговска война", термин въведен от велик икономист на САЩ, използвайки го по повод войната с колониална Испания (за Филипините) през 1820г., която е първата официална чисто "Търговска война " на САЩ (Виетнамската война е най-известната им такава). Това са войни водени от ЧИСТО ТЪРГОВСКИ ИНТЕРЕСИ а не чрез икономически  инструменти.
Въпросната статия в електронното издание не прави тази разлика поради ниската обща култура и запознатост с материята на журналиста писал материала и слаб контрол или не заинтересованост от страна на редактора.
Войната в Ирак и АБСОЛЮТЕН пример за този тип войни.........чрез нея САЩ осъществи до 60%от гео-политическата си стратегията :
1.Запазване непокътната цялостта на СТРАТЕГИЧЕСКИ ВАЖНИТЕ петролни залежи на територията на САЩ (всички знаем че, петролните залежи са за САМО за 76г напред при сегашния темп на добиване и експлоатация, от които 40% са в САЩ).
2.Достъп и контрол до, едни от най-голямите залежи на суров петрол на земята.
3.Общ контрол на СВЕТОВНИТЕ ЗАЛЕЖИ (с тези на Ирак са над 50%) и от там на цената за барел суров петрол.
4.Разрботка и преминаване към сентитични заместители на петрола (като гориво) за военни цели.
5.Стимулиране на ВОЕННАТА си индустрия и технологии,която са изцяло в частния сектор, субсидирани от държавата.

Мога да изтъкна още много други доводи в полза на истинските "търговски войни",но това е тема за трактат и научни изследвания.......

Такаа, явно ти не си сред тези "малцина" които знаят кое какво е. Търговска война е война не с оръжие а с икономически средства. Това, за което говориш ти, е война от икономически интереси. Провери пак, преди да тръгнеш да обвиняваш журналистите в ниска обща култура. И, не че не са верни нещата които казваш за Ирак, ама за войните на Америка има достатъчно коментари, тук става въпрос за руските стремежи все пак.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: "Теория и практика на руските търговски войни"
« Отговор #8 -: Септември 26, 2008, 15:06:22 pm »

Moody’s понижи рейтинга на руския банков сектор

Агенция Moody’s (“Мудис”) понижи рейтинга на руския банков сектор, посочва публикуван в лондонското Сити доклад на агенцията, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Понижаването на рейтинга на руския банков сектор последва понижаването от световните агенции на рейтингите на множество банки в различни страни след серията фалити в банковата система на САЩ.
В доклада се отбелязва, че проблемите пред руските банки в момента са ниският растеж на активите, високата инфлация и изтичането на чуждестранен капитал.
 http://lev.bg/view_article.php?article_id=20390

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
29629 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
16319 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex
0 Отговора
9930 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
15 Отговора
13433 Прегледи
Последна публикация Май 11, 2007, 11:39:30 am
от Jean-Luc Picard
70 Отговора
69815 Прегледи
Последна публикация Ноември 08, 2022, 13:05:52 pm
от paci1

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27