От няколко месеца се каня да пусна тая тема, но нямах време, а толкова ми се искаше да споделя шокиращите си открития...
Нека да почна с малко история и в последствие да дискутираме.
Баба ми е лечителка, както и нейната майка, както и нейната и т.н. Отраснах в среда, където не се пиеха лекарства освен билкови чайчета и се масажираха "места". От едно място минаваше зъбобол, от друго главоболие, от трето спадаше температура...
Промиха ми мозъка в училище и се обърнах към съвременната медицина докато открих, че е направена за унищожаване на здравето, а не за лечение. Последните 10-тина години разучавах алтернативни медицини и дори изкарах доста курсове. Все още не свързвах това което навлезе с бум в запада - като акупунктура, енергийни меридиани, чакри, рефлексни точки и т.н. с това с което бях отраснала...докато не ми се наложи да лекувам наистина трагични случаи и ... автоматично обърнах на това с което съм отраснала, за да помогна и то работеше, а не глупостите от далечния и близкия изток и химерите за чакри, които открих, че не са нищо друго освен нашата АВТОНОМНА НЕРВНА СИСТЕМА, както е публикувана в европейските медицински журнали от няколкостотин години, ама се пропагандира като чакри.
Преди месец един клиент ми каза "Аз вярвам, че чакрите съществуват...". "Разбира се!" - му казах - "освен ако не си проспал уроците по анатомия в училище!" - и му показах диаграмата на автономната нервна система...
Сравнявайки това което се предлага сега на холистичния пазар и това което "ние си знаем" от едно време, не мога да не отбележа, че при нас е по-цялостно. Докато модерната рефлексология работи само върху рефлексните точки на краката или ръцете, ние (поне аз обучена от Баба ми) работим върху краката, ръцете, но и върху гръбначния стълб, енергийните меридиани и главата. Ефекта е неописуем. И аз не знам защо, но събирам случаи, впечатления и резултати за да си оформя една по-ясна картина на истината и пропагандата.
Ще се радвам да видя мнения. Бъдете здрави!