Автор Тема: Вдигнахме паметник на US летците, бомбардирали ни през 2-та световна  (Прочетена 12320 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен oknele

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 812
 • Всъщност
  • www.thespiritofoknele.org
4.10.2010 г. - Вдигнахме паметник на US летците, бомбардирали ни през 2-та световна

Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит днес пред посолството на САЩ в София.

Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота.

Да помнят е това, което живите дължат на мъртвите, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията.

Той отбеляза, че с откриването на паметника се изпълнява дълг. Какво по-подобаващо признание за тези мъже от това, че сега, на тази церемония, ние стоим рамо до рамо като съюзници, посочи посланик Уорлик.

Ако сме стигнали толкова далеч, колко ли още можем да постигнем заедно, добави той.

Нека укрепим нашите връзки и се опитаме да изграждаме заедно свят, достоен за високата цена, която те платиха, призова посланикът.

Младите мъже, които почитаме днес, сигурно биха казали, че тъкмо това е нашият дълг, допълни той и цитира думи на ген. Робърт Лий, че никога не можем да направим повече от дълга си, но и никога не бива да се задоволяваме с по-малко.

В церемонията участваха Националната гвардейска част на България, Гвардейският духов оркестър на Българската армия и Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият еврокомисар Меглена Кунева, депутати = ДУПЕдаващиТАТИ.

http://news.ibox.bg/news/id_768501285 източник
« Последна редакция: Октомври 05, 2010, 14:23:28 pm от oknele »
http://www.thespiritofoknele.org/ Всъщност единственият истински закон е този, който води към моята

Неактивен siropo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 8
Мерзавци, продадоха душите си, предадоха България.

Неактивен oknele

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 812
 • Всъщност
  • www.thespiritofoknele.org
Наистина ми се крещи право в лицето на тези родни и чужди мерзавци с Ботевите думи - А вий, вий сте идиоти!

...над 4000 цивилни граждани са убити, а разрушенията са повече от колосални като почти напълно е сринат центърът на София. Силите са неравни, а България е изправена пред най-опустошителната военна атака в историята й.

Колко от софиянци знаят за паметника до парламента на "пилота със самолетната перка"? Той е посветен на храбрите ни летци защитавали ни от англо/американските самолети сипещи бомби върху цивилни...

« Последна редакция: Октомври 05, 2010, 15:02:50 pm от oknele »
http://www.thespiritofoknele.org/ Всъщност единственият истински закон е този, който води към моята

Неактивен Manve

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 126
Нека правят паметници американските империалисти и техните сервилни български лакей.Сега те са силните и диктуват правилата на играта.

По-важното е,че не могат да бъдат изтрити от сърцата и паметта на народа имената и подвизите на българските герои загинали дръзко в защита на Отечеството.

Никой паметник не може да заличи и в нашата и в американската памет подвига на капитан Димитър Списаревски,който на 20 Декември 1943 г. загива в неравен въздушен бой в небето над София сваляйки с таран страшната "летяща крепост" Б-24.

http://btourism.com/read_pred.php?id=6

Един хубав ден,когато България се управлява от мъдри,честни и безкористни патриоти ще издигнем големи и красиви паметници на всички герои.

ЧЕСТ И СЛАВА на тези,които са знаели как да умират за България !
"Бъди възторжен идеалист - смел до безумство,влюбен в България до фанатизъм,честен до самопожертвува

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Аз пък вече си мисля, че американците напълно нарочно са изпратили при нас посланик-идиот с изричната заповед да прави колкото се може повече дипломатически гафове.

В този смисъл, откриването на такъв паметник, независимо какви са целите на инициаторите, реално няма да доведе до това, че българите ще започнат да почитат жертвата на техните пилоти, а наобратно - в обществото ще се популяризира именно безмислено-разрушителния характер на англо-американската военна доктрина по време на ВСВ. За това свидетелства шума, който се вдигна по този повод и в който на практика няма разногласия - съвсем еднозначно тези събития се приемат като отрицателни.

С други думи - ако американците и англичаните искат да напомнят за себе си като за такива - защо да им пречим? Още повече, че този паметник излиза ей така от нищото, без предварително заявяване, което не само ще ни подсеща какви са били преди години, но и ще ни показва, че и досега са си същите - натрапници и вносители на неприятности.

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Кофти е.Ама като се замисля,цяла България е осеяна с паметници на ''уж'' освободителят ни дядо Иван.Значи едни може да издигат,а други не?
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Rio

 • Гост
Дано някой отиде и бутне тази буца. Продажните ни политици си плачат за .....

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Rio,a kakво ще кажеш за жертвите и на комунизма?И те са хиляди.

Дали сме хиляди жертви срещу комунизма. Защо мълчим?

В Европа много се е говорило и знае за съпротивата на източноевропейските народи срещу натрапената със съветска помощ комунистическа власт.

Знае се за въстанието в Източен Берлин от 1953 г., за унгарските събития през 1956-а, за Пражката пролет от 1968-а, за полската "Солидарност", за края на румънския режим през 1989 г. и екзекуцията на семейство Чаушеску.

За разлика от тези страни за България е възприето мнението, че е била послушен сателит на Москва. А това не отговаря на обективната истина. У нас също е имало силна съпротива срещу натрапената власт на комунистическата партия.

Особено в годините след 9 септември 1944-а. България дава много жертви в борбата срещу този режим. Това продължава докъм края на 50-те години. Тогава комунистическият терор е в своя апогей. Хиляди са убити без съд и присъда. Интелектуалният, икономическият и духовният елит на България е унищожен. Десетки хиляди са изселени.

Преди дни колегите от БСП отбелязаха като светъл празник 66-ата годишнина от черната дата, която на практика откъсна България от цивилизована Европа. Влиянието на онова събитие усещаме и до днес.

Нека колегите, които сега се наричат социалисти, не изтъкват какво се е построило през годините след 9 септември 1944 г. Сякаш смятат, че на този ден времето в другите страни е спряло и само тук са се строили електропроводи, язовири и др.

Колкото и да е неприятно на колегите социалисти, трябва най-сетне да признаят, че на 9 септември беше премахнато със сила законното правителство на земеделеца Константин Муравиев, а не беше свалена някаква фашистка власт. Правителството на Муравиев обяви война на нацистка Германия.

Имам намерение на 17 ноември в Европейския парламент да организирам конференция на тема "Жертвите на комунизма в България след 9 септември 1944 г.". С нея искам да дам гласност в Европарламенто и европейските институции, а чрез тях и на европейската общественост, на българската борба срещу комунизма. Това ще бъде и минимален жест на признание към тези хора, част от които още са живи. На конференцията ще поканя 10-15 души, които са участвали в тази съпротива и са станали жертви на комунистическия режим.

Сред тях ще има хора, които са били в лагера "Белене" като г-н Крум Хорозов. Надявам се, че той ще може да дойде със своята изложба. Картините, графиките, които разказват за живота в лагера, не могат да оставят никого равнодушен.

Ще дойдат и горяни, както и хора със смъртни присъди от комунистическия режим. Като Гого Саръиванов, който има две смъртни присъди, бил е изкарван на разстрел неколкократно, за щастие е бил помилван.

Във втората част на конференцията изследователите ще разкажат какво се е случвало. Те ще разкрият обективната истина. За жалост в Европа през ХХ век историята често е била използвана за партийна пропаганда или за цели, които си е поставяла управляващата върхушка. Така е било не само в България, а и в други страни.

Трета част от конференцията ще е посветена на това, което се е случвало по българските граници, особено с Турция и Гърция, по времето на комунизма. За мен тази граница е била продължение на Берлинската стена. Искаме да разберем как точно е функционирала т.нар. желязна завеса, какви жертви са били дадени - не само българи, но и много източноевропейци, особено източногерманци.

По този проект работя заедно с двама млади изследователи от началото на т.г. Получихме достъп до архивите на МВР и до архивите на МО и се надяваме до 17 ноември да имаме достатъчно материал, който да предоставним на конференцията. За убитите край нашата граница през комунизма много малко се знае, било е премълчавано.

За някои, разбира се, темата е много болезнена. Но е много важно да се каже обективната истина и да не се забравят тези неща. Когато не се забравят, по-трудно биха се повторили.

Като член на неформална група в ЕП за обективна история заедно с Ханс-Герт Пьотеринг, бившия председател на ЕП, се опитваме поне за европейската история на ХХ в. да се обединим около това, което всяка страна членка може да приеме като обективна истина. В много централноевропейски държави има създадени институти за съхраняване националната памет и музеи на тоталитаризма като например "Къщата на терора" в Будапеща. Работим и по идеята за общ европейски исторически учебник и гражданско "Обучение по ЕС" в средните училища в ЕС.

АНДРЕЙ КОВАЧЕВ

ЕВРОДЕПУТАТ


Като ще бутаме,да започнем от паметника на ''альошата'' в  Пловдив!Съгласен ли си?
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен otnesen

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 648
Преди дни колегите от БСП отбелязаха като светъл празник 66-ата годишнина от черната дата, която на практика откъсна България от цивилизована Европа. Влиянието на онова събитие усещаме и до днес.
Тъкмо от тая тема става ясно, че "цивилизована Европа" сипе бимби върху нашите градове и особено София. От гледна точка на хората тогава, едва ли е била популярна идеята за сближаване със Запада, а особено след бомбардировките в Япония - не знам как би изглеждал в очите на обикновените хора един демократично-ориентиран опозиционер. Аз не мисля, че сближаването със Съветския Съюз е било чак толкова силово - при тези обстоятелства, населението само ще поиска нещо друго, и тъй като освен това, единственото друго е било зоната на СССР, то избора е бил предрешен.
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 08:21:44 am от otnesen »

Rio

 • Гост
Моля да ме извинят админите, но малко извън темата ще пиша.
Червената армия не е окупатор, напротив освобождава ни от монархофашизма.  Альошата в Пловдив е много хубав паметник и няма смисъл да се маха, нито пък Паметника на Съветската армия. В крайна сметка ние не сме изстреляли нито един куршум срещу руснаците и те не са ни правили лошо( през Втората световна война).
Американците не мога да ги уважавам по никакъв начин. През войната те са хвърляли бомби, които са били плюшени играчки, сещате се колко деца са се осакатили. 4000 от цивилното население са загинали заради американските бомбардировки, но трябва да имат паметник. Аналог по безумие може да се направи все едно в Израел да се направи паметник на Адолф Хитлер.
Нека си припомним: http://vbox7.com/play:3c5695b8
« Последна редакция: Октомври 05, 2010, 23:52:14 pm от Rio »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Аз не мисля, че сближаването със Съветския Съюз е било чак толкова силово - при тези обстоятелства, населението само ще поиска нещо друго, и тъй като освен това, единственото друго е било зоната на СССР, то избора е бил предрешен.


И аз ще помоля админите да ме извинят,но ще отговоря остро на otnesen.otnesen,говориш пълни глупости :diablo:.Налагането на комунизма си е било,меко казано силово.Моето семейство е било лично потърпевшо от този режим.Двамата ми пра-дядовци,ИЗЧЕЗВАТ БЕЗСЛЕДНО.И до ден днешен не знаем точно в коя яма да ''ги търсим''.Грехът на единият е бил,че е лекар,а на другият,че е преподавател по френски.Няма да изпадам в подробности,през какъв ад и мизерия е минало моето семейство.45Г.,СА ТАКСУВАНИ КАТО ВРАГОВЕ НА НАРОДА !И НЕ САМО ТЕ ! А ХИЛЯДИ!Ама ти явно си отроче на тези от рабфаг,та мажеш лакърдии,че налагането на комунизма не е било силово,а доброволно.

Rio,паметника на альошата,е изцапан с българска невинна кръв,която е НЕНУЖНО пролята.Говоря за кръвта на моите пра-дядовци.Спри да пропагандираш,че са ни освободили от монархофашизма.Ама за едно си прав.Дадоха власта на некъдърници.Убиха потомствени лекари,за да ни лекуват ''професори'' като чавдар драгойчев :---.За това и сега бягаме да се лекуваме в чужбина.Спирам да пиша,за да не обидя някой.
 :hi:
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Четейки горните писания, с мъка констатирам, че отново и за кой ли път, едно безчестие срещу памитта на хилядите невинни загинали през ВСВ, вместо да ни обедини срещу войнстващата бездарност и гьотверенщина, която ни управлява от толкова години, ни разединява....
Толкова ли е трудно да се проумее, че лудостта в която живеем през последните десетилетия не се дължи на това, кой е комунист, кой демократ или кой обикновен педераст, а на това, че си позволяваме омразата ни един към друг да вземе връх над разума!?

Само преди два дни пожарникарчето, което в момента работи като премиер на България даде зелена светлина на Турция за ЕУ... Оня, псевдо националист Воленчо, къде е сега? Нали много ревеше, че Турция никога не трябва да влиза в ЕУ?! Сега мълчи като, знаете какво...

Вчера откриха паметник на американските пилоти избили хиляди мирни българи, утре ще отворим границите си за неграмотната измет от анадола, а после....? После е ясно! Историята на нашия народ ще се завърти и повтори за пореден път и то, не заради друго, а защото усърдно се правим, че не сме чули никога максимата, че един народ, който не помни историята си, е осъден да я изживява отново и отнаво...

Неактивен Sangre

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Сега остава в Кърджали да вдигнат паметник и на Баязид Светкавицата и ще цъфнем и ще вържем.
Places change, Faces change, Life is so very strange...

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 782
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Само преди два дни пожарникарчето, което в момента работи като премиер на България даде зелена светлина на Турция за ЕУ... Оня, псевдо националист Воленчо, къде е сега? Нали много ревеше, че Турция никога не трябва да влиза в ЕУ?! Сега мълчи като, знаете какво...

Off Topic

Честно казано, говориш неистини, не знам дали поради незнание или защото така ти изнася.
За справка - днешната преса:
Цитат
Сидеров атакува Борисов: По-полека с Турция!

   Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остро разкритикува подкрепата за членство на Турция в Европейския съюз в свое изказване в парламента.
Ето и линк към цялата статия във dnes.dir.bg


Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен GARVAN

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 127
Re:Вдигнахме паметник на US летците, бомбардир
« Отговор #14 -: Октомври 06, 2010, 15:04:16 pm »

Хайде, ако нямаш нищо на против, да не ми вменяваш някакви измислени грехове! Ти ако си фен на Воленчо, си е твоя работа! Погледни в колко часът съм публикувал моя пост, а след това виж кога олигофрена направи изказванията си от трибуната на парламента. А защо чака три дни, че да се обади, можеш да питаш него!
Наздраве!  :drinks:
« Последна редакция: Октомври 19, 2010, 23:17:35 pm от Mirotvorec »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27