11 митрополити излязоха "шестаци"http://society.actualno.com/news_374827.html 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата.
Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн" е работил под агентурното име Ковачев и Владислав. Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.
Единственият реагирал досега е Русенският митрополит Неофит.
"За първи път в живота си чувам името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон, защото никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент", заяви Русенският митрополит по повод оповестената от Комисията по досиетата информация за агентурното минало на висши православни духовници, предаде кореспондентът на БГНЕС от Русе.
Митрополит Неофит обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации. "Това не може да се окачествява като агентурно дело. Правеше се задължителен инструктаж как да се предпазваме от провокации, как да наблюдаваме процесите, които се развиват на Запад или в САЩ, какви са връзките между църквите от тези два континента. В тези международни конференции са се разглеждали много общовалидни за всички църкви въпроси и това е представлявало интерес за нашата държава. Но това не са някакви платени дейности, т.нар. доносничества, защото това винаги ми е било противно. И никога не съм се занимавал с такова нещо", каза русенският владика.
Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно - и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.
Скандалите около Българската православна църква започнаха на Никулден миналата година, когато Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се появи с "Линкълн MKZ Хибрид", модел 2012 г. на храмовия празник в църквата "Св. Никола" в морската столица. Митрополитът се похвали тогава, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара.
Митрополит Кирил твърдеше, че колата е подарък. "Приятели ми дадоха пари. Те я купиха. Аз не я исках, но те настояваха. Тя е хибрид, и е нов модел. От Америка я донесоха... Аз нищо не съм давал, те ми я дадоха. Митрополията не е дала нито стотинка... Митрополията плаща горивото. Предната кола много гореше – беше "Пежо", каза още 57-годишният митрополит.
Малко преди Нова година се разрази следващият скандал с отказа на Православната църква за отварянето на досиетата на духовници от Светия синод.
Последва и скандал с отричането от страна на църквата на ин витро процедурите и сурогатното майчинство, което разбуни страстите в обществото. Оказа се, че това не е окончателното становище на БПЦ, която се отметна за ин витро процедурата и я приема при определени условия.
11 митрополити са били агенти на ДСhttp://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=447939111 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това публикува на сайта си Комисията по досиетата.
Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.
Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенски митрополит Неофит - Симеонов, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн" е работил под агентураното име Ковачев и Владислав. Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновски митрополит Григорий, Сливенски митрополит Йоаникий, Плевенски митрополит Игнатий и Видински митрополит Дометиан.
Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно - и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност. Очаквайте подробности. /БГНЕС /
Главният мюфтия - агент на ДС, дядо Максим - неhttp://news.ibox.bg/news/id_110293380411 от общо 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от направената проверка за принадлежност на ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности - Българска православна църква - патриарх и митрополити.
Справката на комсиията показва, че всички са работили като агенти за VI-ти отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия."
Според проверката патриарх Максим не присъства в списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби. Извън списъка са и Ловчански митрополит Гавраил, Пловдивски митрополит Николай, както и Доростолски митрополит Амвросий.
Старозагорският митрополит Галактион е работил под псевдонима Мишо. Агенти на ДС са били и Неврокопският митрополит Натаил (Благоев), както и Русенския митрополит Неофит - под псевдонима Симеонов.
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро се прочу с новия автомобил "Линкълн", е работил под агентурното име Ковачев и Владислав.
В списъка на комисията по досиетата попадат още Врачанският митрополит Калиник (Рилски и Велко), Великотърновски митрополит Григорий (Ваньо), Сливенски митрополит Йоаникий (Кирилиевич), Плевенски митрополит Игнатий (Пенев и Германски) и Видински митрополит Дометиан (Добрев).
Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Той е ползвал псевдонимите Николов и Зографов. Западно и Средноевропейски митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност с псевдоними Христов и Торис.
Междувременно, Русенският митрополит Неофит заяви, цитиран от БГНЕС, че за първи път в живота си чува името си, обвързано с псевдоним на агент Симеон.
Никога не съм развивал такава дейност и ми е чудно, че са ми лепнали това позорно име агент, посочи дядо Неофит.
Той обясни, че единствените контакти, които е имал с Държавна сигурност, са били по тяхна инициатива и изискване във връзка с пътуването в чужбина на църковни делегации.
Комисията по досиетата „отвори папките" и за католическото и мюсюлманстото вероизповедание.
Архивите показаха, че Главният мюфтия Мустафа Али Хаджи е бил на агент на Държавна сигурност. Той е вербуван на 14 ноември 1989 година - четири дни след свалянето на Тодор Живков - с псевдонима Андрей. Сътрудничил е на структурата на Държавна сигурност във Велинград.
Неговият „враг" Недим Генджев също е с досие. Той е бил щатен сътрудник на ДС в Шумен и Русе. 1973 година е назначен за разузнавач втора степен, а четири години по-късно е преназначен за инспектор 4-та степен. През 1984 година е привлечен за нещатен служител, воден на отчет от генерал-майор Силянов.
Комисията по досиетата установи и, че епископът на Софийско-пловдивска католическа епархия Георги Йовчев също е бил агент на ДС под псевдоним Петър. Вербуван е през 1987.