Автор Тема: Да си направим сами нов икономически (политически) строй  (Прочетена 29741 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Такам,
яви се предложение да умуваме върху нов строй. Реших да го отделя в отделна тема. Темата 'за' и 'против' капитализма се натовари прекалено много.

Има 2 възможни подхода. Или започваме всичко начисто (трудна работа!), или взимаме някой съществуващ строй и започваме да го изменяме.

Например, аз взимам капитализма и ще добавям разни работи. Малко е неопределено, защото капитализмът във всяка страна е различен и с различни закони. А аз дори не ги знам наизуст всичките (във всичките страни), че да правя разлика. Малко или много на мен, и на останалите хнет-ци са им познати най-много системите на България и САЩ.
Така, че нека вземем Българския Капитализъм.
1. Силни закони.
Това не е точно част от икономиката на страната, но пък е жизненоважно.
Важно е да имаме строги закони.
Битови престъпления, такива от ревност, любов, всякакъв афект може да не са прекалено строги. Могат да са със същата строгост, както е в момента. Също и престъпления по невнимание - нещастни случаи и тн.
Други престъпления, обаче, където вината е умишлена, планирана и съзнавана, трябва да им се усили наказанието десетократно и дори повече. Нека никой не си и помисля да краде, да мами, да продава наркотици, да отвлича и да убива.
Разбира се трябва да има справедлив минимален праг на откраднатото. Ако е кражба, да е над 200-300 лв. Ако е икономическа кражба, криене на данъци, да е над 2000-3000лв и тн.
За да не се получи парадокса, който е имало навремето - заради една ябълка на някое гладно дете да му отрежат ръката. Другите случаи, обаче, където престъплението е организирано и професионализирано (хора, които само от това се издържат) трябва да се наказват невероятно здраво. Над 10г затвор и повече, без помилване и тн.
2. Депутатите не трябва да имат имунитет. Никой не трябва да има имунитет. (wtf!?) За какво ти е това нещо имунитет. Те да не са фараони!? Те трябва да са пример за подражание. Идеални. Нали затова им се плаща заплатата. Да водят обществото. Ако не желаят такъв вариант, нека се оттеглят. Други ще се намерят, по-съвестни.
3. Законите наистина реално да се спазват. Да не се заобикалят и да се тълкуват честно. Да се спазват не само от обикновените хора, но от всички. Включително от мутри, депутати, министри, съдии, началници на МВР и всякакви други.
Това е най-трудната част. Но без нея няма как да стане. ТРЯБВА да стане. Трябва да се измисли начин и да се направи.
Трябва и хората от властта да се сменят. Всичките. Това също е едно от най-трудните неща. В някои други пост-социалистически страни бившата партия беше забранена, и беше забранено хора, които са били там да се кандидатират отново за власт. Сега си давам сметка, че това трябваше да стане и тук. Как може да се допусне хора, които са управлявали чрез лъжи, деспотизъм и всякакъв силов натиск да имат морал и честност да застанат отново отгоре и да управляват. Що за порнография!? Нов бардак със стари к...ви! Как можахме да го допуснем!? (е аз съм бил на 13тогава, ама как да е)

5. Икономическа незаинтересованост на властта.
Всички тези приватизации, и усвоявания на заеми от ЕС стават с подставени лица и фирми на роднини. От това се губят най-много държавни пари. Това трябва да спре. Тези търгове, и отпусканията на заеми трябва да са максимално прозрачни.
4. Прозрачност. Хората трябва да са информирани. От държавния бюджет трябва да се отделят пари за национална телевизия, радио и вестник. И хората, работещи там трябва да са неприкосновени. Те трябва да са със права минимум на полицаи. Те трябва да имат правата да идат навсякъде, да запишат и публикуват всичко, и да се измъкнат невредими. Нека ходят и въоръжени ако трябва. Нека се обучават и на това ако трябва. Както има вътрешен отдел, при полицаите, който проверява дали няма престъпници сред полицаите, може би трябва да има и вътрешен отдел сред тези държавни журналисти.

Това са най-най важните работи. Не както противниците на "империализма" си мислят, "да премахнем парите", "нека всичко е безплатно".
Тези горните неща са главните, които пречат.

Сега, към икономическите промени.
1. На първо място - обвързване на парите със златно покритие. Нека не се печата неконтролирано. Нека отново имаме Златен Лев. И нека да се гарантира, че така ще си остане десетки години. Нека се изгради пълно доверие в българския лев. Така, както е било в началото на 20век.
2. Нека се възстанови и допълни БДС. Нека обекитвно вредните храни, и всякакви други съставки се елиминират от храните. Нека на вредните храни пише, както на цигарите "Вредно за здравето"

3. Нека се задължат фирми, произвеждащи хранителни изделия(да кажем с годишен оборот над 50хил лв) да включват пълно описание на съставките в тях.

4. Нека се забрани продажбата на Кока-Кола. (И дано не се сетят да си сменят името и да влязат подмолно на пазара с някой псевдоним, като "Кока-Мола")  8)

5. Здравеопазването отново става безплатно

6. Приемат се закони срещу спекулата.

7. Бюджетите да се орежат до максимум. Нека ръководителите да спрат да се разхождат с мерцедеси и с 100 човека охрана. А ако не им харесва, нека се откажат. Все ще има кой да пожелае да им заема позицията. На тази охрана и за тези коли се плаща от вашия личен джоб. Нима сте го искали?!
Да се съкрати до максимум администрацията. Пълно е с 60 годишни комунистически лелки, дето само знаят да злобеят, да командват, и да не вършат нищо.

8.Нека се намали акциза върху бензина. Та това е, което движи изначално икономиката - Транспорта! Защо се спъва още в зародиш с тези огромни акцизи. В останалите държави бензина е 1лв на литър.

9. Нека се намали ДДС. Отново по причини сходни с точка 8.
В Канада ДДС е 13%. Защо не и в България да е толкова!? А стоките от 1ва необходимост - всички хранителни стоки нямат изобщо ДДС. Така се осигурява най-бедните да имат достатъчен жизнен минимум.
Нека ДДС е плаващ. Нека за цигарите и алкохола е 30%. Но пък за хляба, месото и всички други храни е 0%. Със съвременните касови апарати не е абсолютно никакъв проблем да се направи.

Такаам, омръзна ми да пиша. Сигурно може да има още много точки.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
Re:Да си направим сами нов икономически (поли
« Отговор #1 -: Февруари 17, 2010, 21:40:52 pm »
Такам,
яви се предложение да умуваме върху нов строй.
хахаха подкрепям,аз се кандидатирам още от сега за президент, или поне министър председател,избираите ме 8).

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Тъй като аз отворих темата, ще трябва да се жертвам и да се нагърбя с неприятната задача да съм президент.
Но теб мога да те взема за министър-председател.  8)
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
съгласен съм в името на общото благо :)

Неактивен niki27pl

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 46
И аз подкрепям идеята  :) Ако може да се кандидатирам за за някои министър ;)

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 276
 • Леле, к'во станА
;D Тази тема ще е интересна ;D
 ;D Усеща се лека посткомунистическа носталгия  ;D
Приятели, можели да ви помоля, после да ме поканите да поживея и аз във този строй, дори и като редови гражданин.
:good: Обещавам да следя темата, нищо, че не е в секция FUN :good:

Неактивен Gogo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 275
Сега съвсем сериозно, мили другари,темата е много важна!
Всички знаем в каква дръжава живеем,ако искаме това да се промени към по добро трябва по някъв начин да стигнем до власта.После лека полека да се изтрепят /в краен случаи да се натикат по затворите/ всички мародери,спекуланти, крадци и мошеници и държавата ще се оправи когато ги няма вредните елементи които я спъват и дърпат назад към средновековието.Няма ли ги националните предатели които разрушават /продават за жълти стотинки/ всичко то ще останат градивните елементи и нещата ще се оправят.

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
С нази БОГ. Времето на Комунизъма :D и ,Империализма("Фалшивата Българска Демокрация") приключи. Въпроса е кога ще започне промяната а на народът вече му писна!!!
« Последна редакция: Февруари 17, 2010, 22:56:40 pm от deznam »
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Чш-ш-ш-ш-ш...

Ало, там долу, под облаците... Чувате ли ме? Ако се правите, че не чувате, има светкавици и гръмотевици докато сте живи, че и за всичките ви отрочета и правнучета!

Като решихте да правите нов икономо-политически строй, що не поискахте разрешение от МЕНЕ бе? Както съм ви дал свободна воля, тъй мога и да ви я взема като не я употребявате според силата на онова, което е под черепната ви кутия! И на мен може в един момент да ми се изчерпи онова, което ми е най-много, де да знам дали няма да свърши още утре... Колкото и да се чувствувате със свободна воля, все пак съм ви ограничил дълго да ходите под облаците на малката ви планета, преди да се опитате да ПОГЛЕДНЕТЕ към ДОМА МИ/НИ. Ха сега кажете, колко сте свободни наистина! И докато не си минете обучението и изпитите облаците все високо ще ви се струват!

Един се гласи да става президент, друг министър. То не стига, че не попитахте поне с референдум множеството дали да станете, ами и не се и сетихте дали да МИ ПОИСКАТЕ РАЗРЕШЕНИЕ!

Много бързо забравихте СЪЗДАТЕЛЯ СИ, БАЩИЦАТА СИ, МЕНЕ ЗАБРАВИХТЕ! И като сте забравили най-важното нещо в живота ви (туй, че сме ЕДНО С ВАС),  що си мислите, че като направите нов икономо-политически строй шъ съ управите?

Поне да бяхте обърнали съзнание, разум и очи нагоре и надолу, навън и навътре, нали съм като вашите холограми (присъствам насвясъке), и да викнете към облаците:

   - ГОСПОДИ, дай ни разум да станем истински мъдри и да живеем свято! Молим ТЕ, присъствай в мислите и делата ни! Бъди нашата цел и целеустременост! Направи така, че мислите и делата ни винаги да бъдат балансирани и приближаващи ни към ТЕБЕ! Отдай ни така СВОЯТА любов към творението, че тя да стане наша повече, отколкото е у ТЕБ! Отвори ни напълно и окончателно съзнанията за тази най-голяма ТВОЯ сила!

Нямаше нито един да погледне ГОРЕ и да поиска за всички. Щях да ви дам, нали сте ми чеда и ви обичам! Нищо... Още една голяма илюзия за всички ви ще е поредния ви урок. Явно още имате много да учите!

Цт, цт, цт, цт, цт ... Язък... Както винаги, пак ще ви простя като свършите новия строй!
« Последна редакция: Февруари 17, 2010, 23:12:18 pm от SMSI-H »

Неактивен xnet_user

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 315
Каква структура на управление предлагате - вертикална или хоризонтална?
Каквато и система да се дефинира, ако не се промени манталитета на хората и тя ще се провали. Затова духовното израстване на нацията, предефиниране на ценностната система трябва да са с най-висок приоритет в една държавна политка.
Мястото на националните предатели (историци, политици, икономисти, стратези и др.) е в затвора!

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Дам, така си е. Това  е най-важното - ценностната система.
Хиляди години сме я запазили. Какво стана последните 50-60години, не знам. Ценностите всеха да се диктуват от телевизиите и от Холивуд.

Но и още един проблем има: прекъсна се нишката на предаване и на възпитание от човек на човек в семейството и не само. Само едно единствено поколение извратиха (родени от 40та до 70та) (без да искам да генерализирам) и се оказа достатъчно. Направо не е за вярване ...
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Cargo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 33
 • ЩеРД - РиГ
Всички ръкотворни (сътворени от човек) неща са нетрайни и не издържат проверката на окончателния съдник -  в р е м е т о !

Защо трябва да правим нещо ново, когато си имаме старо, което ни е служило хилядолетия и добре ни е служило щом е минало проверката на времето, проявявало е устойчивост ... докато ...

Ето, без да искам да обезсърчавам ентусиазма на някои тук, преди да се справим с това докато, преди да сме наясно, какво и защо се е случило с нас българите, едва ли ще сме в състояние да измислим нещо ново.

Бъдещето е и продукт на миналото.

В най-добрият случай, без тази Истина, ще повторим грешката на предците ни.


Ще бъда още по-конкретен, какво се е случило по времето на Борис-Михаил?
Без истината за тази конспирация (най-голямата и съществена за нас българите), всеки опит да се направи нещо ново ще е безплоден ... Ще се наредим на опашката на която са клечали и Мор и Кампанела и ще си останем с добрите намерения с които е осеян пътят към ...Аз определено не съм Скептик, напротив - имам се за оптимист, но ...


За целите на това с което се заемате, социологията ще е недостатъчна - към нея ще трябва да добавим и системния анализ (динамични вероятностни системи), но най-вече  Е с х а т о л о г и я т а , изтупана от праха на схоластиката ...« Последна редакция: Февруари 19, 2010, 01:20:43 am от Cargo »
Щом ходи като патка, звучи като патка, изглежда като патка - значи е патка! (Департамент за анализи,

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Последните 2 думички не знам какво означават.

Иначе наистина е необходимо лидерите да са на определено духовно ниво + ценностна система + етика.

Но това с умуване не става. Иска се правенето на такова ниво. И надявам се някои и сега го правят. Може и аз да се заема по-сериозно някой ден. За сега карам бавничко и полека.

А ние си бистрим тук ей така, да става лафа.

А какво е станало с българите не знам, може би намекваш за влизането на християнството.
Но ако старите лидери са били толкова безпогрешни, защо са го приели? Нямам капацитета да дискутирам и да имам мнение по въпроса.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен xnet_user

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 315
От всички системи от миналото, най-ми добада моделът на богомилите.
Икономическият модел на Силвио Гезел също не е лош.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Богомилите май не са имали държава.

А човека не съм го чувал.

Древните българи са били голяма работа. И с тая оренда май канът е бил буквално светец. И във пряк и във преносен и във всякакъв смисъл. Всяко негово действие и решение е било Отгоре. В истинският смисъл на думата е бил "наместник на земята".

Ако успеем да създадем такова нещо отново, обаче, евреите ще опищят света. Нищо чудно и сега да четат форума и да слухтят.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27