Пълен майтап е тая "статия".
Отначало половината е общи приказки, без никакви конкретни примери и обоснована теза,
а после има 2-3 спуснати с парашут и "измислени" примери.
Например
пример 1, 85% бедност в страните от 3я свят.
А те били ли са богати преди капитализма? С какво капитализма им е попречил? Какви са проблемите на тези държави в момента?
Проблемите на 3я свят, Африка и тн могат да се разискват в цели книги и пак да не стигне до решение, а автора тука вкарва с парашут твърдение, че точно капитализма бил виновен за тях. А къде е доказателството за това хвърчащо твърдение?
пример номер 2,
СССР и неговата икономическа стабилност. Авторът отново взима наготово и без доказателство някаква теза, че СССР благоденствал, нямал бедни и бил много добре икономически.
Тази теза е очевидно погрешна.
Колко са били заплатите по време на социализма? 20 рубли на месец? 100 рубли на месец? Какво можеш да си купиш с тях? Евтина водка, като чакаш по 10 часа на някоя опашка, започвайки от 2часа сутринта да кажем, и малко хляб и кренвирши?
Или някоя лада, която е модел на италиански фиат от преди 50години, чийто чертежи са купени на безценица поради моралното му остаряване още преди 30години.
Ето го сайта, може да си закупите и в днешни дни чисто нова лада, модел от преди 1000 години.
http://www.lada-auto.ru/cgi-bin/car_line.pl?modelid=6340948Този метод, да се лансират евтини и морално остарели технологии, СССР прилагат в абсолютно всичко, атомни централи, нефтени рафинерии, леки коли, всичко за което се сетиш. Без разбира се военната индустрия.
Затова и построения ни невтохим Бургас тровеше въздуха ужасно много. Защото е строен по стара технология, без добри пречиствателни системи.
Методът на СССР е бил - дай им достатъчно евтино пиене, забрани свободата на словото, и почти всички възможни свободи, и няма да се оплакват. Къде от страх, къде заради пиенето. Стига да има евтини едностайни панелки в кварталите+парно.
Стара формула, позната още 30те години - един народ вдига революция, когато липсва едно от 3те неща от първа необходимост - храна, газ (отопление/осветление), дом. Ако задоволиш тия 3 елементарни нужди, обикновения народец ще си трае ...
Освен това СССР са давали колосален процент от своя БВП за военни, защита, разработки на нови военни технологии и строеж на всякакви инсталации, подводници и тн.
Според много специалисти именно този огромен процент поглъща стабилността на руската икономика и докарва до срутването на режима.
Отделно от това други пари за вътрешно разузнаване, шпиони, доносници, полиция (милиция) и тн и тн.
На най-последно място (има още 1000 аргумента) просто не мога да пиша до безкрай, ще сложа, че СССР е НЕВЕРОЯТНО богата на природни ресурси. Нефт, природен газ, злато, дървесина, железни руди (май в Кавказ) и тн и тн и тн.
Тези богатства невероятно много стимулират икономиката, и я улесняват. Най-лесния, но не и най-доходния начин - когато изнасяш сурови суровини за останалия свят.
Чудно защо, след като е била толкова невероятно просперираща икономиката на СССР, то по ония времена е било абсолютно забранено на обикновения гражданин да пътува на запад и да види с очите си какво е в другите държави!?
Чудно защо в цяла източна Германия е имало непрекъснато и неотменно присъствие (окупация) на руски военни отряди. Включително и танкове по улиците. Това съм го виждал с очите си, през 88-89г.
Цяла източна Германия, по времето на целия социалистически режим е била непрекъснато наводнена от огромни количества руска армия.
Чудно защо валутите на всички източни страни бяха "неконвертируеми" и имаше един официален обменен курс, имаше и друг курс, на черно.
Чудно защо гледахме всички жадно магазините "Кореком", където може да си купиш нещо само ако имаш долари. А, малка подробност. 99% от хората посмъртно не можеха легално да се снабдят с долари. Трябваше да си ги купят от дилър, все едно си купуват наркотици.
Чудно защо имаше вечни опашки. Винаги и за всичко. Като почнеш от хляб, и стигнеш до опашки да си купиш лека кола. Където понякога трябва да чакаш ред 10 години. А за жилищата да не говорим. Там и 10 години няма да стигнат.
Една от причините е, че просто нямаше достатъчно за всички. (това за колите и жилищата, телевизорите, хладилниците). Друга причина е, че по този начин се губеше изкуствено времето на хората. Създаваха се допълнителни страхове и притеснения, така че обикновения човек да има за какво да се тревожи, и да не обръща внимание на властта и на самия строй.
И накрая един личен пример. Дядо ми, способен човек, с много труд, беше успял да построи една малка двуетажна (етаж+сутерен) къща, в Бургас. Някъде малко след 45та. Към 2 стаи на етаж. Нищо особено. Близо до центъра. Тъкмо по това време е имал вече и втори син.
Случайно покрай къщата минава някакъв селянин. Дошъл от село, нямал къде да остане. Поискал половината къща, ей така. Завел дори дело. Печели делото, като мотива на съдията е, че човека няма къде да се подслони, а дядо ми има премного, и ще трябва да го "раздели" с нямащия. И се задължава да подари, или да продаде на безценица (за 100ина лева примерно) половината къща. Аргумента на дядо ми, че има 2ма сина, че те няма да има къде да живеят не се взел под внимание. Отговорът бил, като порастнат, ще им се отпусне апартамент (панелен, в покрайнините на града). За момента те не са нуждаещи се.
Дядо ми обжалвал, стигнал до окръжен съд, до национален. Все същото отсъждане. Писал писмо до тогавашния министър-председател. И едва той удоволетворил искането да се запази малката къща, която поначало си била на името на дядо ми, и построена на парцел, купен от баба ми през 1930та година.
Та автора на статията сериозно да се запита, осъзнава ли какво пише и кого защитава?
(за концлагери, за осъдени и убити без съд и присъда, не пиша, защото няма да ми стигне изобщо нито времето нито мястото)