въпреки, че има идея в това, което казваш; прекалено глобализираш!
Менделеев е роден 1834г. (19в)
Мария Кюри 1867, като работи главно 20ти в (или поне така си мисля ...
... сега като гледам укипедията е тъкмо в периода 1900 -1915.
Определено за другите не знам точни години.
Астрономията обаче, мисля се е развивала равномерно. На всеки 50-100 години е имало ново откритие.
За математиката, мисля също е пръсната във времето.
Току що погледнах Ломоносов в укипедията (помня, че беше мъдра глава, даже и руски филм имаше едно време)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB_%D0%9B%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2Роден 1711г
- Химия, Физика, Математика, Астрономия, Метеорология.
Първи прилага комбинирано физика+химия. Основоположник на физикохимията.
Менделеев е роден 1834г (повече от век по-късно)
отново почти универсален учен
Математици:
Паскал 1623
Нютон 1643
Лаплас 1749
Гаус 1777
Ойлер 1707
Ферма
Dijkstra 1930
...
Питагор :Р
Архимед
При струпването на умни глави в една област се работи МНОГО по-лесно и се постигат много повече резулати. Това определено е така. Но е по-скоро периодично съвпадение на обстоятелствата, отколкото тенденция.
Списъкът с компютърните специалисти (новатори и изобретатори)е много дълъг:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_computer_scientistsКоето навежда на следната тенденция:
Колкото по-напред вървим във времето, толкова повече хора могат да си позволят да се занимават с наука (или философия). В миналото тя е била привилегия само на богатите (или такива като Мохамед, женени за богата жена), но сега с комерсиализирането и се дава възможност на много и много хора да се образоват и да се учат.
Далеч не твърдя, че средната обща интелигентност нараства (както си мислят някои плиткоумни почитатели/фенове на съвременната цивилизация). Просто сега има повече възможности за хората да се образоват и да общуват.
В тая връзка, струпването на физиците - Айнщайн, Тесла и сие, пак е било в 20век, т.е. сравнително скоро, но и сравнение не може да става със сегашното струпване в информатиката и обмяна на информация.