Автор Тема: Археологически резерват "Сборяново"  (Прочетена 6283 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Връщам се отново към "Демир баба теке" и тракийските надгробни могили в "Стомогилие", името, с което е известен алхеологическият резерват "Сборяново", за да ви запозная с хипотезата на историка Йордан Стефанов, бивш директор на музея в Исперих. Той не само предполага, но е уверен, че тракийските надгробни могили са постраени като огледален образ на звездното небе.

По поречието на р.Крапинец, в близост до Исперих, между селата Малък Поровец и Свещари се намира историко-археологическият резерват "Сборяново". Един уникален древен комплекс, изграден от селища, светилища и некрополи. Тук според археолозите, в нач. на железния век се заселват тракийските племена гети и районът на Сборяново се превръща в поритически, културен и религиозен център. Тук е изграден град, разположен върху площ от над 100 дка, обграден с двойна крепостна стена с дебелина около 4 м и височина 12 м. На изток и запад от града са разположени 2 обширни могилни некропола - последен дом на знатните гети.

Действително ли е съществувал древен град на гетите, обграден с дебели каменни стени? Всичко започва, когато в ръцете на Йордан Стефанов попада изработена по поръчка археологическа карта на резервата "Сборяново", в която той открива предварителна планировка на надгробните могили в Източния и Западния некропол, наподобяващи съзвездия. Ориентацията спрямо звездното небе се слеща и при останалите 17 струпвания на надгробни могили на територията на Сборяново. Й. Стефанов прави хелиографски копия на археологическата карта и при разглеждането й се натъква на загадъчно разстояние от 199 м., което се повтаря 5 пъти между различните обекти в Сборяново. С тази мярка са обозначени началото и краят на могилните некрополи, както и разстоянието от Свещарската могила до култовия комплекс "Демир баба теке", който в миналото е бил централно светилище на траките. В продължение на 3 год. - 1974 - 1977 г. Й. Стефанов картотекира над 280 могили, групирани в 19 некропола, както и останките на 57 антични селища.

За да потвърди или отхвърли хипотезата на Й. Стефанов за "звездните карти на траките", проф. Никола Николов от Института по астрономия към БАН, един от най-изявените учени в света по древна астрономия, чрез компютърна програма сравнява картите от могилите със звездното небе от преди 2 500 г. Открива, че повечето от 250-те могили, групирани в 19 некропола, съставят общо 44 съзвездия, 10 от които се повтарят. Големината на всяка могила съответства на яркостта на звездата, която изобразява.

Въпреки доказателствата, учените не са категорични, че могилите могат да бъдат звездни карти. Те допускат, че могилите носят определена закодирана информация, но все още не могат да установят каква. Може би това ще се изясни, когато бъде направено комплексно интердисциплинарно изследване от алхеолози, астрономи и геодезисти.

"Те, учените, просто не могат да допуснат, че тракийската цивилизация е била в състояние да създаде нещо толкова грандиозно и новаторско, каквато е звездната карта от Сборяново - уникален феномен без аналог в целия свят... Грешката на българските учени е, че търсят аналог на звездната карта от Сборяново сред други археоастрономически обекти по света" - коментира Й. Стефанов. Според историка, най-голямата загадка на Сборяново е - как архитектът маркирал местата на повече от 250-те могили, е направил така, че замисълът му да се изпълнява цели 3 хилядолетия.

Тракийските надгробни могили в археологическия резерват "Сборяново", са строени като огледална проекция на звездното небе и крият археологическа информация, по-стара от вавилонската. Разположението на могилите отговаря на някои групи звезди от видимата небесна сфера на нашата географска ширина и по-точно на съзвездията Малка мечка, Жираф, Колар, Персей, Касиопея, Гущер, Цефей и Дракон. Големината на могилите съответства на яркостта на съответните звезди.

Хипотезата за Сборяново като гигантски античен астрономически комплекс се подкрепя и от "Загадъчен камък", открит в преддверието на централната гробна камера на Царската гробница в Свещари. Според астронома проф. д-р Вл. Дерменджиев от Астрономическата обсерватория към БАН, камъкът крие древна астрономическа информация.

Все още никой не може да каже с каква цел е построена звездната карта. Едно е сигурно - прецизността, с която небесният свод е "прекопиран"върху земята, говори за изключителните астрономически умения на траките и познанията им за Космоса.

...

-"Всеславната могила" е комплексът Сборяново. съграден е от хан Омуртаг през 85 г. и е точно копие на съзвездието Орион, като основната сграда е проекция на Сириус.
...
- Подземията под "всеславна могила" са огромни библиотеки, съхраняващи карти на космически обекни, звездни системи, слънчеви системи... Някои от тези слънчеви системи са идентични с житните кръгове, които се откриват на различни места по земята. Звездните карти са правени от извънземни цивилизации и се съхраняват в тези библиотеки, за да бъдат открити след време от нас, земните жители, и с помощта на придружаващите ги писмени бележки да бъдат разгадани и разбрани. В библиотеката има много дискове, на които са записани "беседи" на различни теми от Нселенската висша философия.
...
- Пирамидалният комплекс в Сборяново е изграден от Омуртаг с помощта на духовни учители и водачи от 2-та раса на цивилизацията на Сириус. Използвани са знанията на Висшия разум, за да се пресъздадат взаимовръзките и хармонията във Вселената, които са следствие на Висшата вселенска мъдрост.

- Какво представляват тракийските надгробни могили тук, в комплекса Сборяново?

- Специално изработени могили. В тях няма погребения. Създадени са като хранилища за кристали с форма на пирамиди, сфери и кълба с различни по дължина и дебелина лъчи. Тези кристали са разположени на групи в определени конфигурации. Всяка група е разположена на отделна площадка и е свързана с лазерен генератор, чрез който се осъществява обмена и реакцията между различните вълнови параметри на кристалите и след балансиране и ускоряване на импулсите, с помощта на модулатор, разположен в основата на генератора, лъчите се насочват към планета от Галактиката.

- Могилите и кристалните групи са свързани с центъра под земята чрез върновосветлинни връзки, изграждани с помощта на микродеадрични зонални клетки, на принципа на ултравиолетовите лъчения в спектъра...

- Съобщавам ти данни, които ми се диктуват. На мен също не са ми много понятни... Но ти ще запаметиш казаното, за да го напишеш. Дейността на тези централи от кристали продължава и сега. Сведенията, които изпращат и получават са свързани с придвижванията на космическите обекти със статут на самостоятелни, необвързани в група или система тела. Чрез тази информация се предвиждат и се предотвратяват евентуални сблъсъци или нарушения в енергийно-полевите структури на Космоса.

- Само ще попитам, защо тъкмо по времето на хан Омуртаг са строени могилите?

- Защото тогава във Вселената е настъпил нов цикъл на взаимовръзки и Галактиката, като част от Вселената, е била участник в тези промени, които са налагали изграждането на такива центрове за проследяване на движението на необвързаните космически тела. Такива центрове в Галактиката има ощ 2, разположени в противоположни и отдалечени посоки.

- А звездната карта? Какво представлява комплексът Сборяново?

- Тя е направена като макет на новото разположение на космическите тела след настъпването на новия цикъл на взаимовръзки във Вселената и, следователно и в Галактиката. Същата карта е проектирана огледално в противоположния грай на Галактиката, като в нея има очертания и на паралелните светове и взаимовръзки.

- Ще попитам и за "Загадъчния камък", открит в преддверието на централната гробна камера на Царската гробница в Свещари?

- Правилно бълг. астроном проф. Вл. Дерменджиев прогнозира, че "Загадъчния камък" крие древна астрономическа информация.
...
- В камъка са закодирани местоположенията, траекториите и взаимовръзките на космическите тела, преди настъпването на новия цикъл във Вселената.

...

Археологът Венцислав Гергов при разкопки в местността "Стражица" край село Лепица, намира част от глинена плочка с размери 15 на 13 см. Находката изобразява къс от звездното небе и е уникална за България.
"Тракийските светилища, разположени в Долината на тракийските царе, са били древни обсерватории" - твърди астрономът д-р Алексей Стоев.


От "Тайните подземия на Б-я" - 3-та част на Милан Миланов

« Последна редакция: Март 11, 2009, 16:35:23 pm от хадзапи »

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Алхеологически резерват "Сборяново"
« Отговор #1 -: Март 11, 2009, 16:07:43 pm »
Цитат
Хипотезата за Сборяново като гигантски античен астрономически комплекс се подкрепя и от "Загадъчен камък", открит в преддверието на централната гробна камера на Царската гробница в Свещари. Според астронома проф. д-р Вл. Дерменджиев от Астрономическата обсерватория към БАН, камъкът крие древна астрономическа информация.

Искам само да спомена, че в последната книга на Йордан Стефанов се разкрива загадката на "Загадъчния камък" в предверието на могилата. Според астрономът, направил първоначални изследвания, върху камъкът е отбелязана точната дата, когато Полярната звезда става полярна. Това, ако не ме лъже паметта, е някъде около 9 000 години п.н.е.

Хадзапи, би следвало да отделиш по-ясно мястото, откъдето започва цитатът ти от книгата на Милан Миланов. Така не се разбира къде свършва информацията ти, получена в резултат на археологическите и астрономическите изследвания.

А през миналата година във в. "Стандарт" или "168 часа" имаше много интересна статия-интервю с Йордан Стефанов, който даваше преразказ на достигналите легенди до нас за подземието под "Всеславната могила". В това интервю той ясно и категорично казва, че в това подземие древният тракийски жрец Залмоксис /който е бил робът на Питагор, и за когото в почти всеки свой диалог в труда си "Диалози" Платон пише/ е прилагал познатата днес техника за медитация ретрит. Йордан Стефанов също така твърди, че входът към това подземие е бил все щое известен в началото на 20 век и той знае къде е, но от съображения за сигурност няма да го посочи на никого /а аз нямам информация даже и в Исперихския музей някой да знае местоположението му в момента/.

Като подробност; писанията на Милан Миланов изглеждат като достигнали до нас сведения от бъдещето, но за тях може и да се разсъждава, защото през миналата година аз лично заснех НЛО, което се намираше точно над текето "Демир баба теке". В района са идвали екстрасенси, които са твърдели за ефирното присъствие на други разумни същности в района на текето и Свещарската Гинина могила. В района на "Манастира" на Текето, където е гробът на мюсулманския светец Демир баба /дервиш от 17 век - действителна личност/ върху каменните стени има изображения на Цветето на живота. Такива изображения има в крепостта Абритус в град Разград.

В момента нямам време да говоря повече, но ако се разгледа пълната информация, постигната като резултат от работата на археолозите за комплекса Сборяново, целият район представлява една уникалност на цялата планета. И това е от информация, която е получена само от една малка част от археологическите разкопки, защото може би 80-90% от обектите си стоят непипнати от археолозите поради различни причини.

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #2 -: Март 11, 2009, 16:38:21 pm »
Всичко е от тази книга. Тя е така написана. На много места си има данни и от официални научни кръгове и после си продължава с хипотезите на автора.
Книгата е с доста пряка реч.

Двете места, където свършва едното и започва другото ги обозначавам с многоточие.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #3 -: Май 01, 2009, 23:32:53 pm »
Днес дъщеря ми е заснела с телефона си НЛО над комплекса Демир Баба Теке в близост до град Исперих ОТ СЪВСЕМ СЪЩОТО МЯСТО, КЪДЕТО АЗ ЛИЧНО ЗАСНЕХ НЛО ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА НА 10.04.2008 ГОДИНА ПРИ КОЕТО СВИДЕТЕЛ НА СНИМКАТА БЕШЕ ЕДИН ПРИЯТЕЛ.
По абсолютно същия начин, така както аз НЕ СЪМ ВИДЯЛ С ОЧИТЕ СИ НЛО-то, А СЪМ ГО ЗАСНЕЛ С ФОТОАПАРАТА, ТАКА И ДЪЩЕРЯ МИ ДНЕС Е ТЪРСИЛА НЛО-та С ОЧИ, НО НЕ ГИ Е ВИДЯЛА, НО Е ЗАСНЕЛА ТАКОВА С ТЕЛЕФОНА СИ.
Снимката е направена в 12,51 часа.

Миналата година, по същият начин на скалата имаше седнали две момичета.

Случайности ли или закономерност? Две снимки, направени в две години, 2008 и 2009, от една и съща географска точка на България, скалата над Демир Баба Теке, две момичета седнали на скалата, първата снимка направена от мен, а втората от дъщеря ми /все от семейството ми/... Синхроничности, както би казал Дейвид Уилкок или някои езотерици! Нищо случайно няма на този свят!

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #4 -: Май 02, 2009, 22:42:09 pm »
Хъх, уникална снимка!

cdms

 • Гост
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #5 -: Май 02, 2009, 23:14:47 pm »
Ако има фотографи може ли някой да я анализира. Малко неестествено ми изглежда.
SMSI-H, защо не си поиграеш малко с Пеинт. Толкова много хора се виждат.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #6 -: Май 03, 2009, 00:37:00 am »
Ако искате подробности влезте в блога на Stiver и търсете заглавието "Как станах неволен свидетел на НЛО в България". Търсете заглавието в архива на 2008 година. На същото място съм снимал НЛО през миналата година с отстояние от десетина метра на положението от което е направена вчерашната снимка.

http://ufo-stiver.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=50

Пак казвам; има синхроничности! Географската точка на двете снимки е една и съща. На скалата и при двете снимки седят момичета. Първата снимка /в блога на Stiver/ е направена от мен, а вчерашната от дъщеря ми - членове на едно семейство. МЕСТНОСТТА ДЕМИР БАБА ТЕКЕ Е ДРЕВНО ТРАКИЙСКО СВЕТИЛИЩЕ И СПОРЕД ПОСЕЩАВАЛИ ГО ЕКСТРАСЕНСИ ПРЕДСТАВЛЯВА СИЛНА ЕНЕРГЕТИЧНА ЗОНА. и двете снимки са направени към една и съща посока на небесната сфера. разликата е само в датите: на първата 10.04.2008, на втората 01.05.2009.

Който иска да обработва снимката ще му я пратя на посочен мейл - нека ми пише на лични.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПОДЧЕРТАВАМ, вчерашната СНИМКА Е ПРАВЕНА С ТЕЛЕФОН НОКИА, поради което е с ниско качество.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Археологически резерват "Сборяново"
« Отговор #7 -: Май 03, 2009, 20:55:22 pm »
Ето увеличение на обекта

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
51 Отговора
47148 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
14069 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
13732 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304
1 Отговора
13299 Прегледи
Последна публикация Октомври 25, 2008, 23:31:38 pm
от Peacekeeper
1 Отговора
8756 Прегледи
Последна публикация Януари 26, 2009, 15:03:26 pm
от Trandev

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27