Автор Тема: Гео-стратегически и гео-политически анализи на Строго Секретно  (Прочетена 3547 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен RedGuy

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 770
  • Your personal geopolitical therapist.
http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=129&aid=1
http://strogosekretno.com/index.php?p=issue&id=129&aid=4

Материалите са гигантски и затова не можех да ги copy-paste-на, но си заслужава да се хвърли по 1 око.

Неактивен ultrafutur

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
евала!!!


quote:
Дали светът се намира в навечерието на първата ядрена война.

Дали САЩ и Израел - заедно или поотделно - ще нанесат удари с тактически ядрени оръжия по избрани 500 обекта на територията на Иран?

Какъв ще бъде ответният удар на Техеран?

Предишният премиер на Израел Ариел Шарон беше заповядал на армията да бъде готова до края на март 2006 г. за евентуална атака срещу обектите за обогатяване на урана в Иран. Информацията дойде още през есента на 2005 г. Кризата трябва да се изостри в началото на март.

От Вашингтон твърдят, че ситуацията към март ще бъде в "точката без връщане, след която Иран ще има техническата експертиза да обогатява урана в достатъчни количества, за да направи ядрени глави до четири години".

За да станат нещата още по-опасни, чиновник от Държавния департамент заяви във Виена, че "Иран няма въобще правото да обогатява урана, тъй като това е за военни цели."

Така стигаме до абсурдния аргумент като с войната в Ирак. Там бяха твърденията, че Ирак разполага с оръжия за масово унищожение. Сега САЩ искат да поставят още по-абсурдна теза, че Иран има намерение да направи такова оръжие, въпреки че Техеран твърди, че неговата ядрена програма е само мирна.

Признаците, че Израел готви атака срещу Иран са все повече.

През декември командващият въоръжените сили на Израел ген. Дан Халуц заяви, че Иран ще е в състояние да произвежда атомно оръжие след 3 месеца, т.е. пак към март 2006 г. Почти веднага подобна прогноза направи и началникът на израелското военно разузнаване (АМАН) ген. Аарон Зееви-Фаркаш. Според него Техеран вече е произвел 45 тона газ UF6, необходим за получаването на обогатен уран. За март говори и шефът на Моссад.

Последваха остри реакции на Техеран. Най-напред Ахмадинеджад заяви, че Израел трябва да бъде изтрит от лицето на Земята. След това оспори мита за холокоста, след това предложи Израел да бъде пренесен в Германия или Аляска и накрая заяви, че на нападение на Израел Техеран ще отговори с бърз, твърд и разрушителен удар.

На пръв поглед тези изявления са неуместни. Но по-внимателният анализ показва, че те са точно премерени. За изтриването на Израел от лицето на земята говореше още аятолах Хомейни и Ахмадинеджад само го цитира. С "пренасянето" на Израел в Аляска се търси обединение на целия мюсюлмански и арабски свят срещу САЩ и Израел. А с унищожителния ответен удар иранският президент напомни, че неговата страна разполага с огромен за условията на Близкия Изток потенциал.

Нещата наистина станаха много горещи. В Израел предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 28 март. Но през 1981 г., също така в навечерието на изборите за Кнесета, Менахем Бегин нанесе авиационен удар по атомната електроцентрала в Ирак. Това беше направено от Шарон, който тогава беше министър на отбраната.

Намеси се и Буш, който заяви, че "Иран представлява за международната общност реална заплаха".

През декември американското стратегическо командване съобщи, че е постигнало оперативен потенциал за бързи удари на цели по цялата планета с използването на ядрени или конвенционални оръжия. Преди това, през ноември, беше тренирана ядрена война срещу фиктивна държава, за която се предполагаше, че е Северна Корея. Става дума за така наречения CONPLAN 8022 - мисия за глобален удар. Според нея американските оперативни командвания по света трябваше да подготвят планове за използване на ядрени оръжия в своите райони. Това означава, че целите в Иран и Северна Корея вече са избрани.

Междувременно Израел продължи да попълва арсеналите си с оръжия, които могат да стигат до Иран. Става дума за самолети с далечен радиус на действие, които могат да стигнат Техеран и да се върнат без презареждане. Израел разполага най-малко с 200 ядрени глави на балистични ракети, подводници и самолети.

Западните разузнавателни агенции се опитват от доста години да определят колко близо е Иран до създаването на атомната бомба. Срокът, споменат от израелските военни източници - март 2006 г. е наистина реален, тъй като съвпада със споменатата инструкция на Шарон - армията да бъде готова за удар до края на март.

Руски военни експерти съобщават, че САЩ и Англия са започнали "тотално изтегляне" от иракската военна зона на своите сили. Причината може да е именно наближаващият удар срещу Иран.

Това поставя и следващият въпрос - дали САЩ разполагат с ядрени оръжия в района на Персийския залив и дали са готови да ги използват срещу Иран.

Досега се предполагаше, че САЩ разполагат с тактически ядрени оръжия само в Западна Европа от времето на Студената война. Става дума за около 480 ядрени бомби. Никакви други американски ядрени оръжия на са изнесени толкова напред, освен бойните глави на балистичните ракети на американските подводници.

musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27