Автор Тема: Окултната Война м/у България и Русия на бойното поле в Шаха!  (Прочетена 24928 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 6 668
  • WATCHER
"Окултната война" май стана вече между човека и компютъра  ;)

Компютрите уплашиха всички

Като фанатични фенове на Веско, ще чакаме нови подвизи от него - сега е моментът да удари и изпревари руснака Крамник - победителят от "Мелъди Амбър 2007", където Топалов не участва!
Ала жадното за шахматен хляб и зрелища човечество в недоумение се пита: а какво стана с една неотдавна родила се идея - мачове между най-изявените колоси и компютрите? Защо тази извънредно вълнуваща и даже инфарктна тема съвсем заглъхна?
Да припомним: през ноември, 2006 г. в Бон в демонстративен мач от 6 партии програмата Deep Fritz 10 разби на пух и прах светилото Крамник с 4:2. Руснакът, отнел световната корона на Топалов, бе тъй безпомощен, че не успя да вземе нито една победа срещу компютъра, макар че месеци преди стълкновението с машината програмата му бе предоставена за "домашно ползване" - да я разучи!

Печален експеримент в Елиста

През 2007 г. по време на кандидатските мачове за световната титла в Елиста (Калмикия) под егидата на президента на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов се състоя първият официален (разбирайте, признат от ФИДЕ) мач между шахматни програми: Deep Junior - компютърния световен шампион за 2006 г. и Deep Fritz 10 - екзекутора на Крамник. Идеята на Илюмжинов беше атрактивна: победителят от битката между машините да се срещне по-късно с тогавашния първенец на света Крамник, та по този начин да бъде излъчен "абсолютен шампион на планетата".
И тъй, в Елиста Deep Junior срази Deep Fritz 4:2, ала по-нататъшното изпълнение на пикантния сценарий бе прекъснато поради възникналия грандиозен скандал. Неочаквано легитимността на компютърното състезание в Елиста като евентуално стъпало към бленуваната "абсолютна титла", бе оспорена от Васик Райлич - създателя на легендарната компютърна програма Rybka.
Райлич безпощадно нападна ФИДЕ и нейния президент, обвинявайки в пристрастност централата и заявявайки, че сблъсъкът Deep Junior - Deep Fritz не е мач между най-силните програми в света. Той настояваше победителят от Елиста да се срещне с неговата Rybka в нов мач и заяви, че е готов да брои 100 000 долара на автора на програмата, победила собственото му творение. Но колосът информатик предупреди, че ако Rybka спечели, в което той не се съмнява, ще трябва да му бъде броена като награда същата сума!
Крупни бизнесмени с бездънни кесии застанаха зад Райлич - той бе само международен майстор по ранг, но негова съветничка бе съпругата му, полската гросмайсторка Ивета Раджиевска! Райлич предложи новият компютърен мач да се състои през 2007 г. по време на турнира за световната титла (мъже) в Мексико. А след това, който победи в човешкия турнир, да бъде тъй добър да седне и срещу машината.
Най-важното - парите, бяха осигурени с излишък. Но ФИДЕ се уплаши и отказа.

Райлич покори света

Скоро след скандала Rybka стана световен компютърен шампион в Амстердам, побеждавайки категорично всички останали програми в ХV световно първенство. В Холандия Deep Junior изобщо не стартира, сред съперниците не беше и прехвалената съперничка на Крамник Deep Fritz. Така Rybka се превърна в официален и безспорен компютърен властелин, срещу който до ден днешен не смее да се опълчи нито един гросмайстор от челото на световната ранглиста!
Любопитен детайл - през 2007 г. в официалния сайт на ФИДЕ триумфът на Райлич почти не беше отбелязан, други най-реномирани сайтове, списания и издателства също загадъчно замлъкнаха, ограничавайки информациите си до няколко реда. Съвсем бе забравена идеята доблестният човек - световен цар, да се яви срещу машината, за да докаже, че той е "абсолютният"! Райлич и до днес очаква някой да поеме хвърлената преди повече от година ръкавица от Rybka, но жертвени агнета засега няма. Специалисти твърдят, че програмата играе на ниво 3000, докато в момента индивидуалният коефициент за сила на световния шампион Ананд е само 2799.
Е, това поведение бе очаквано. Хората никак не искат да повярват и да видят как прославеният, легендарният, недостижимият човек - първенец на земята, се гърчи срещу една неголяма метална кутийка, в която загадъчни гигахерци и гигабайти плетат дяволски варианти с невероятна бързина и точност. Така се сринаха всички теории, проповядващи непобедимостта на създателя на същата тази някак неугледна машинария - неразделен атрибут от всяко съвременно работно
бюро.

Трагедия: губиш срещу мобилния си телефон!

На пазара се пръкнаха безброй мини модификации на шахматни компютри, някои от които изглеждат като невинни играчки. В японската преса се появи пикантен виц. Попитали един интелектуалец що е това неописуем ужас. А той отговорил: "Да загубиш шахматна партия срещу мобилния си телефон!"
Замлъкна по темата и президентът Илюмжинов, който даже след фиаското на Крамник в Бон 2006 г. продължаваше да твърди, че руснакът е по-силен и в близко бъдеще ще вземе реванш срещу Deep Fritz. Но най-любопитното бе друго: научни светила от най-висш ранг, които гневно обясняваха, че машината е по-примитивна от човека, защото няма интуиция, също се изпокриха.
И тъй покрай древната шахматна игра и триумфа, който постигнаха в нея компютрите, човечеството бе "инжектирано" със солидна доза парливи въпроси - нещо като интелектуален адреналин. И сега отговор се търси от милиони люде: от беловласите академици до най-обикновените редници в играта, които неуморно се сражават в софийската градинка пред Народния театър.
Няма да изреждаме всички питанки, но ето например две от тях, които могат да докарат човек до истерия: 1. По какви причини компютърът играе позиционен шахмат със сложно и дългосрочно планиране, присъщо само на човека? 2. Щом като машината няма и не би могла да притежава интуиция, защо на таблото компютърът прави жертви, които имат точно интуитивен, и то поразяващ характер?
Може би мнозина са респектирани и от факта, че в наши дни във всеки онлайн коментар на изтъкнатите корифеи гросмайстори, които отразяват най-крупните турнири, името Rybka се споменава много често. Цитират се варианти, нещо от рода на "Равнис по Rybka!"

Кръвожадна Hydra се крие в пустинята

Но творението на Райлич далеч не е единственото електронно чудо, което троши главите на гросмайстори и шампиони. Deep Junior и Deep Fritz също са в състояние да победят всеки днешен колос в мач. Ала най-загадъчното нещо е арабската програма чудо Hydra, която не играе в световните първенства на машините, но неизменно бие най-силните играчи, дръзнали да се срещнат с нея и досега изобщо няма загуба срещу човек! През 2005 г. английският супергросмайстор Майкъл Адамс дръзна в Лондон да се опълчи на Hydra и беше просто смазан с 5.5:0.5. След този триумф Hydra отново се скри в пясъците на пустинята и зачака новата си нещастна жертва.
В наши дни предизвикват неописуем възторг и много специализирани компютърни програми, които решават със светкавична бързина шахматни задачи. Погледнете позицията на диаграмата: тук белите започват и дават мат в 2 хода. Опитните решавачи на този род главоблъсканици биха се справили с предизвикателството за 3-4 минути. Но финландската програма чудо Alybadix решава задачата за 3 стотни от секундата!


Ето такова е положението на фронта, където битката човек - машина си е чиста проба кауза пердута за нашего брата. И вероятно не е далеч денят, когато ще има и мобилни телефони, които ще изнасят сеанс на едновременна игра срещу няколко човека...


http://7sport.net/7sport/forum/d4980_12.htm
« Последна редакция: Март 15, 2008, 10:06:56 am от Alien »

Неактивен benoni

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 183

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27