Автор Тема: 5-те стадии на развитие  (Прочетена 1983 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен July

  • Четящ
  • *
  • Публикации: 242
5-те стадии на развитие
« -: Юни 25, 2008, 19:59:51 pm »
                 


Това е един добър и доста ясен материал, за да може всеки да си направи равносметка той, самият на кой стадий на развитие се намира...   :)


                        5-ТЕ НИВА НА РАЗВИТИЕ


Нито едно от нивата, което ще опиша са по-добри или по-лоши едно от друго, те са просто различни стадии, през които всички ние преминаваме по някое време. Да се възгордяваме, че сме постигнали по-високо развитие на съзнанието от някой друг е толкова детинско колкото да смятате, че 13 годишно дете е по-добро от 6 годишно. Ние не заклеймяваме 6 годишните зтова, че не могат да смятат сложни алгебрични задачи, защото знаем, че те още не са активирали по-висшите  нива на тяхното съзнание. По същият начин не бива да заклеймяваме хора, с по-ниско ниво на развитие на съзнанието, защото те също не са активирали все още техните по-висши нива на съзнание.  Човешката еволюция е плъзгаща се скàла от “зло” към “добро”, и количеството зло, което  един индивид извършва, зависи предимно от тяхната позиция на тази скàла. В ранните стадии на нашето развитие ние извършваме почти всички грехове и престъпления, които могат да се извършат, така, че не сме в позицията да съдим по-неразвити съзнания , че правят същото. ( Това е като майката и бащата пушачи дето викат на детето си:  не пуши, че е вредно) Ние трвбва да се опитваме да образоваме престъпниците, вместо да ги тъпчем в затвори с още 500 други престъпници. Очевидно , спазващите закона  трябва да бъдат предпазени от престъпници, но затворите трябва да бъдат центрове за реформа, а не за наказание.1.   Примитивният стадий:Около 60% от хората в света са на това ниво, което се характеризира с физичност и негативни емоции. Монадата е във физическия атом( 1:7) на първата трияда, така, че интерсите на персоната са предимно физически. Някои хора в този стадий на развитие, много скоро са”завършили” “животинското училище”, така, че тяхното поведение може да бъде  доста варварско, но ние не трабва да ги съдим, защото сме били абсолютно същите на този си етап от развитие не толкова отдавна. Образованието е най-добрият начин да се развие тяхното съзнание.

 Тяхното емоционално съзнание е ограничено до 2:1- 2:3, така, че негативни емоции като страх, гняв, гордост, завист и алчност са  основните неща, които ги мотивират за действие. Те са почти неспососбни на възвишени чувства, като любов и състрадание, и ще “обичат” само някого от когото имат полза. Например: те ще се женят защото така  ще си осигурят редовен секс и ще има някой да готви и чисти или да се грижи за тях.

Тяхното ментално съзнание е ограничено до 3:1, което им позволява само лесна логика и подражателно мислене ( присъединявайки се към обществената мисъл, или каквото мисли обществото, това мисли и той) те не обичат промени и техните животи са най-често доминирани от традиция и предразсъдъци. Образованието трябва да бъде подавано в лесна форма, за да могат те да го възприемта. Лесни притчи и пословици са ефективни, защото те могат лесно да бъдат научени и предадени на други. Те ще повярват почти всичко, което им се каже, защото им липсва силата на разсъждението.

2.    Цивилизован стадий
Около 25% от човечеството се намира на този етап на развитие на съзнанието, което е характеризирано със смесица от позитивна и негативна ( като цяло неутрална) емоционалност.  Монадата сега е центрирана в емоционалния атом (2:7) на пърата трияда, така, че емоционалността е доминиращ аспект на съществото. От всички техни фини тела емоционалното е най-развито, така, че те се идентифицират предимно с техните чувства и емоции.  Причинността започва да се развива на този етап, но е винаги оцветена от емоционалността.  Това е, защото менталното тяло използва емоционалното тяло за шаблон на собственото си развитие по време на ранните стадии на еволюция и двете несъмнено се преплитат. Това тясно преплитане замъглява границите между емоция и мисъл, което прави много трудно този индивид да  взима чисто рационални решения, които са лишени от емоция.

Техните емоции стават по-неутрални, но негативните белези от тяхното примитивно минало, може от време на време да се появят в техните глави.  Омразата не е токова примитивна като преди, но сега се проявява чрез морални осъждения и нетолерантност към хора, чиято гледна точка не съвпада с тяхната. Когато техните емоции са неактивни, те се чувстат празни и вяли. Техните емоции моментално реагират на външен стимул, така, че тяхното щастие зависи от добър социален живот, пазаруване, алкохол, музика, секс, клюки, и т.н

Интелектът започва да се развива по време на цивилизования стадий, но не достатъчно, че те да могат да мислят самостоятелно. Те могатда решат между 2 или 3 възможности, но са неспособни да формулират напълно нови  собсвени идеи. Те обикновено се прикрепят към това, което всички останали мислят или това, което медиите им казват да мислят. Емоционалното мислене е много двойствено (любов/омраза), така, че техните вярвания са черни и бели и повечето от техните мисли - осъдителни. Много последователи на огранизирани религии са на този стадий на развитие, защото те са доволни да осиновят готова система за вярване.

Повечето хора от цивилизованите държави са на този стадий на развитие на съзнанието. Те не обичат да се открояват от тълпата, но изпитват  нужда да бъдат приемани и уважавани ( дори да им се завижда) от обществото. По тази причина те могат да бъдат доста суетни, материалистични, мода-ориентирани и горди. Гордостта също се проявява под формата на патриотизъм към тяхната страна и подкрепа на даден спортен отбор. В цивилизования стадии Аз, който е бил водщ в примитивния срадии, сега включва семейството и приятелите.  Високите нива на този стадии са определено “нормални” и са предтавени от нормалният средностатистически честен, любезен, усърдно работещ, семейно ориентиран човек – мъж или жена.


3.   Развитият стадий.


Около 14 % от хората са на този стадий на развитие, който се характеризира с по-висши емоции и развит интелект. Монадата е все още локирана в емоционалния атом (2:7) от първата трияда, но интелектуалното развитие вече е приоритет.  Менталните тела са все още преплетени с емоционалните, но интелектът започва да придобива контрол  над емоциите.  Развитите хора все още изпитват емоции, но те не се унасят толкова много в тях. Техният развит интелект настоява за чувтво на обективност в техните емоции, което им позволява да израстнат над егоистичнота субективна емоционалност.  По-високи емоции се развиват ръка за ръка с интелекта, резултирайки в по-балансирана гледна точка за света.

Цивилизованият  човек е мотивиран от низша емоционалност ) егоизвм и себелюбие), докато развитият човек е мотивиран от по-висши емоции (любов и алтруизъм), така, че те са обикновено грижовни, с добра натура, интелигентни и филосфски. Те често имат висши идеи и подкрепят хуманистични екологични каузи, но няма да ги видите сред протестиращите активисти. Тяхната роля ще е зад сцената, където се върши истинската работа; в сътрудничество вместо в конфронтация.

Много учени и интелектуалци са на това ниво на развитие, но и много развити ню-ейдж и духовни хора. Това може да изглежда противоречиво, но различни части от душата инкарнират в различни нива; така, че някои нива , развиват висши емоции, докато други се фокусират в развиване на интелекта. Даже ако сте много отдаден на науката в този живот, има голям шанс да сте били духовен водач в предишен живот и обратното.

Фините влияния от каузалната равнина активират интуицията и фините влияния от равнината на Единството стимулират състраданието. Тези висши енергии помагат да се рафинира емоционалното тяло, което е основната цел на развития стадий. Тези енергии могат също да създадат известен дисбаланс в етеричното тяло и да разстроят нервната система.  Това определя повишения стрес, тревожност и депресия в развитите страни.

В по-късния етап на  развития стадий  не е необикновено  за хората да преминат през серии от инкарнации, които показват силни мистически способности и пророчески тенденции (особено ако те практикуват йога или магия в по-предни прераждания) Енергии от равнината на Едиснтвото престимулират емоционалното тяло и причиняват блажени  състояния на възторг и екстаз. Ако се оставят непроверени, тези състояния на екстаз и възторг могат да станат причина, човекът да обърка своята супер-съзнателност с присъствието на Бог. Те развиват “месия комплекс” и започват да вярват, че те могат да променят света и спасят човечеството, когато те всъщност са просто хванати в техните емоционални илюзии.  В последвали инкарнации те трябва да научат да докарват техните емоции под контрол и да реставрират баланса на техния живот преди да могат да прогресират към хуманистичния стадий.


4.   Хуманистичен стадий.По- малко от 1 на 1000 човека, 0,1%,  са на това ниво на развитие, което е характеризирано с висок интелект и състрадание ( не емоционалност). Монадата се е придвижила нагоре към менталната постоянна молекула (3:4) на първата трияда. Менталното съзнание доминира в този стадий и емоциите са приведени под контрола на ума. Само в този стадий ние вече сме придобили  способността да мислим истински самостоятелно, да развиваме наша собствена вяра, мнения и стандарти, които са независими от тези, проектирани от медия и общество. Хуманистичните хора виждат “през” емоционалните илюзии и ментални фикции, които оцветяват възприятията на другите хора за реалността. Те са осъзнали незначителността на материализма, богатството и славата. Рационални и безпристрастни мисли са възможни защото менталното тяло е най-накрая свободно от емоционалното, което увеличава способността за интуиция и  вдъхновение.

Субективнната каузална съзнателност (душевен контакт) се развива през хуманистичния стадий. Но в ранните фази рядко подсказва за себе си на събуденото съзнание, защото високо активната ментална съзнателност заглушава тихия глас надушата. Хора в този стадий на развитие трябва да се научат да контролират тяхната силна ментална  активност и да я тренират и превърнат по-скоро в инструмент за каузална съзнателност.  Първоначално менталната съзнателност действа като “трансформатор”, да намалявва или конкретизира каузални идеи. Но, като превъзмогва бавно своята егоистична натура, се учи да се отдръпва и позволява на каузална идея да плува свободно в мозъка.  Може да отнеме години каузална идея да се намали до  форма, която може правилно да бъде възприета от будното съзнание, но ежедневната  медитация много ускорява възприемането на супер-съзнателни концепции.

Необходимостта да бъдат обяснени големи философски въпроси, като смисъла на живота и наистина да се разбере природата на действителността, често ставт основен фокус на внимание за хората в този стадий.  На тях им става ясна ограничеността на конвенционалната наука и фикциите в религиите и търсят да развият свое собствено разбиране за живота, вселената и всичко. Те имат неутолим апетит за всеки вид познание, което би развило тяхното разбиране. Докато те могат да изучават древни религиозни текстове, те са рядко религиозни хора. В същност по-често те са скептици или атеисти, избирайки да не вярват в нищо, вместо в религиозните фалшове. Евентуално те откриват езотериката и там намират по-задоволителни отговори на своите въпроси. Някъде към средата на хуманистичния стадий техният апетит за знания е утолен,  тогава те започват да прилагат това знание и да фокусират тяхното внимание върху завладяването на по-високи стадии на развитие на съзнанието. Тяхното съзнание постепенно става преизпълнено с радост и състрадание, докато те приближават  Просветлението.


5. ПросветлениеПо-малко от 1 на 1 милион хора са в този стадий, 0,0001% от човечеството( т.е в днешни бройки, има-няма 7000 ) който е характеризиран  с преобладаващо чувство на мир, радост, мъдрост и единност, които не могат да бъдат разбрани, ако не бъдат изпитани.  Просветлението се появява в началото на този 5-ти  стадий, когато монадата е прокарала мост между първата и втората трияда и се е издигнала към менталния атом (3:7) на третата трияда. Казва се просветление, защото светлината на душата завладява и покорява персоната/егото, поставяйки я в подчинена роля.  Покоят който надминава  разбирането, съпътства просветлението. Безпирното бърборене на ума не оцветява вече нашите възприятия с дежурния осъдителен коментар. Което ни оставя свободни просто да “бъдем” и изпитаме живота директно, в най-чистата му форма.

Каузалното съзнание е радикално различно от всичко, което нормалния човек някога е изпитал и се характеризира с чувсво на единност и идентификация с всеки и всичко в целия свят. Някои книги на просветлени хора обясняват този недвойствен стадий на “бъдене”, където “ Аз “ изчезва”.  Авторите обиновено описват своето собствено просветление като внезапно събуждане или реализиране, че те са били просветлени в предишна инкарнация и просто сега си я възвръщат. Те погртешно предполагат, че всеки може внезапно да се събуди, както тях, което създава погрешното схвщане, че просветлението е просто един акт на отказване от всичко и не включва  “работа върху себе си”. Така става с повторното просветление, но не и първият път.  Не можете да станете просветлен ако монадата ви е в 3:7 атом ( или над него) и да я докарате там изисква много животи или постоянни усилия.Не можете да развиете своето съзнание,  без да полагате услилия, точно, както няма да развиете мускулите си ако не работите за това с постоянство. Тези книги описват само ембрионичните етапи на обективното каузално съзнание. С развиването на такова съзнание, цяла гама, нови способности се откриват, за които много автори не са наясно или избират да не пишат за тях. Напълно развито каузално съзнание позволява на индивида да:

·   Събира информация за всяко събитие, някога случвало се на планетата и каузални идеи на членове на 5-то и 6-то царство стават достъпни.
·   Директно да влияе на физическа или етерична материя, което им позволява да преместват физически обекти или да левитират. Това се прави с манипулирането на каузална енергия през веждовата чакра. За създаване на “ причина”, която венага задейства ефект на физическата равнина
·   Може да вижда през солидна материя и да  зумира на микроскопично и субатомично ниво.
·    Може да проектира свой образ на разстояние и да опише събитията и обстановката, все едно, че наистина е бил там физически.
·   Обективно да възприема етеричния, емоциоалния, менталния и каузалния светове. Това им позволява да виждат хорските аури, мисли и емоции.

Тези възможности позволяват индивидуално и напълно развито съзнание , за да се придобие удивително ниво на разбиране на природата на реалността. Те не са обаче безпогрешни, защото каузалната концепция трябва да стъпи надолу през менталното тяло, преди те да влязат в пробуденото съзнание и някаква намеса или грешно разчитане може да се появи. Да отбележим, че такива способности са притежание ( в много по-малка степен) от хора, които не са просветлени.

Обикновените (не-просветлени) хора не са нови индивиди всеки път, когато се инкарнират. Всяка нова персона е избрана от тоталността на душата, и точно както  всеки нов живот има различни цели, всяка нова персона има съответните атрибути в най-добра степен да постигне тези цели. В нормален човек по-малко от 5% от каузалното тяло се инкарнира, но в просветления човек 100% от каузалното тяло се инкарнира,което означава, че те са буквално същият човек  от живот в живот.. Това им дава продължително съзнание междиу инкарнации и им позволява да си спомнят техните предишни животи.

Ще отнеме на обикновен човек окло милион години да стане просветлен, ако те просто се оставят “по течението”, но този продължителен период може да бъде значително намален с активна работа за развиване на тяхното съзнание.

« Последна редакция: Август 08, 2009, 14:38:15 pm от July »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27