Автор Тема: Тринадесет вида пустота и отсъствие  (Прочетена 1152 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Breath

  • Гост
Тринадесет вида пустота и отсъствие
« -: Април 25, 2008, 16:34:29 pm »
                     
ТРИНАДЕСЕТ ВИДА ПУСТОТА И ОТСЪСТВИЕ


Лао Дзюн мълви: “Животът произлиза от следните тринадесет вида: пустота, отсъствие, чистота, покой, изтънченост, самота, мекота, отпуснатост, принизяване, намаляване, време, хармония, грижовност.”

Първи вид: Захвърляйки формата, забравят за тялото и все едно отсъствайки, пребивават в безметежност. Това се нарича Пустота.

Втори вид: Укротявайки дейността на сърцето, се отказват от разума, унищожават подражателността на действията, изкоренявайки желанията. Това се нарича Отсъствие.

Трети вид: Концентрирайки Семето, натрупват Духа, без да се замърсяват със съпричастност към нещата. Това се нарича Чистота.

Четвърти вид: Обръщайки се към Духа и хранейки се с Диханието, бъди спокоен и не се движи. Това се нарича Покой.

Пети вид: Разполагайки се в уединението, пребивават в празното, без да се изявяват в общите дела и слава. Това се нарича Изтънченост.

Шести вид: Изоставят жената и децата си, странствайки в самота и свързани единственно с Пътя. Това се нарича Самотност.

Седми вид: Вдишат и издишат, достигайки срединост и хармония, промъквайки се гладко във финото и дребното. Това се нарича Мекота.

Осми вид: Без да напрягат телесната форма, следват заповедите на плътта, като чрез това извършват стотици неща едновременно. Това се нарича Отпуснатост.

Девети вид: Отнасяйки се еднакво към омразата, злото, уважението и почитанието, остават спокойни в бедността и блажени в унижението. Това се нарича Принизяване.

Десети вид: Бягат от препълването, не обичат излишъка. Ограничават се и се сдържат в храната и облеклото. Това се нарича Намаляване.

Единадесети вид: Действат в състояние на покой, следвайки Ян; откликват на измененията, като избягват отклоненията. Това се нарича Време.

Дванадесети вид: Няма пресищане и няма жажда. Няма студ и няма горещина. Няма благоразположение и няма гняв. Няма тъга и няма радост. Няма привързване и няма забавяне. Това се нарича Хармония.

Тринадесети вид: Цени зрението. Цени слуха. Цени речта. Цени мислите. Пази ги старателно и не ги прахосвай. Задържай вътре Семето на Духа си. Това се нарича Грижовност.

                                       
Из даоската енциклопедия
                                    “Седем книги от облачната библиотека”
« Последна редакция: Април 25, 2008, 16:38:01 pm от Breath »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27