Автор Тема: Остров Сейбъл  (Прочетена 5398 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен veselqk-U

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Остров Сейбъл
« -: Март 12, 2008, 22:38:41 pm »
Далеч от нас на северозапад на около 110 мили(засега) северозападно от канадския град Халифакс се намира остров Сейбъл или "Гробницата на Атлантика":име дадено му от моряците.От векове насам този малък остров носи своята мрачна слава сред мореплавателите и е обект на ужасяващи истории.Мрачната му тайнственост предизвиква интереса на учените.Още в началото на ХХ век е било установено,че  западният бряг на острова бил подложен на неспирно и силно морско течение.Ето защо подгонените от вятъра вълни с мощни и монотонни удари,които не престават и за минута неизвестно от кога размиват брега.Затова пък на източният бряг е точно обратното:там като жива тъкан израстват нови и нови пясъчни наноси,които,сякаш по логиката и законите на физиката няма откъде да дойдат.
Най-любопитното е,че в резултат на тези процеси,чиято същност остава загадка за учените,дължината на острова остава постоянна! Но,самият остров подобно на  охлюв се придвижва на изток с около 200м на година.На всичко отгоре учените за пореден път били шокирани.Работата е там, че всеки остров представлява връх на подводна планина,която от своя страна се намира на тектонична плоча,удивлението на учените дошло от там,че Сейбъл трябва да се движи със същата скорост, с която дрейфува плочата върху земната мантия т.е. няколко милиметъра на година.Освен това неговата надморска височина е незначителна и остава постоянна във времето:абсолютен шит за досегашните теориите на учените.В добавка на тези "прелести" има  постоянни мъгли,лошо време и много коварни рифове,като единствено през юли месец като магия океанът около острова затихва и той е достъпен за лодки,но само от северната му страна.Подводните рифове също са уникални по "сейбълски",това са единствените рифове в света,които приемат цвета на водата и са практически незабележими или ако се видят това значи,че корабът се е разбил и вие се давите.
Малко преди Втората световна война в района на Сейбъл се образували огромни водовъртежи,които буквално изсмукали стотици тонове пясък от острова,в резултат на това на острова се образувала огромна яма.Пристигналата на Сейбъл експедиция открила останките на 8 кораба.И което е най-удивително под останките на шхуната "Света Луиза" специалистите открили останките на древна римска галера. На няколко стотин мили от Канада?! Това вече граничело с научната фантастика.
Докато учените спорили какво прави римската галера там се разразил много силен щорм и дупката изчезнала под планини пясък довлечен от вълните.В края на 70-те пак един силен щорм открива носа на един американски кораб изчезнал с целият си екипаж още през 19-ти век.И после пак се повторила същата история:силен щорм го скрил под дебел пласт пясък.Сейбъл се оказва наистина ненадминат в изненадите щом хората се опитат да надникнат в тайните му.Нееднократните опити за изкопни работи в средата на острова завършвала по един и същ начин,изкопаната дупка се изпълвала с вода въпреки укрепителните работи и помпите.Откъде се взимала всичката тази вода в средата на острова? Учените трябвало да прибавят още една въпросителна към без това вече тежките си раници.Изследователите на нормални явления увесили носове,но не и момчета,които изследвали аномални явления.Те издигат смелата хипотеза,че това е извънземен организъм,които действа по неизвестни нам закони.Работата е там,че неговата жизнена дейност се гради на основата на силиций,а не  на въглерод,като при нас.А в пясъка силиций колкото щеш.
Тази хипотеза има и добавки.Уфолозите Д. Пейбъл(САЩ) и У. Лайнес(Канада)предположили,че това е биоробот захвърлен от извънземна цивилизация,който през вековете събира информация за нас.Хващайки кораби като паяк мухи,той следи нашето техническо развитие.Ето защо един път в годината настъпва прекрасно време на острова,за да изпрати събраното в Космоса.
В средата на ХХ век в опит да обезопаси мястото от корабокрушения правителството на Канада,чиято собственост е острова(засега) изгражда метеорологична станция и монтира мощен радиофар.Приборите били обслужвани от 20-на души.По-късно част от уредите били приведени в автоматичен режим.Това се наложило принудително:"Случайните " инциденти станали много чести.Буквално на равни места с пясък служители си чупили краката,други се наранявали на железни останки от кораби "изникнали" от пясъка.Няколко души потънали в ненадейно отворили се пясъчни ями под краката им.По-късно дежурствата били преустановени и на острова останал само фарът,който предупреждава преминаващите кораби:Внимание! Вие преминавате покрай остров Сейбъл наречен "Гробницата на Атлантика"!
От момента когато е преустановена работата на станцията не са регистрирани корабокрушения на острова.Сякаш острова не иска да привлича вниманието към себе си.
Какви тайни крие Сейбъл? Защо се движи на изток сякаш следва някаква предварително зададена цел?И въобще- откъде е "тръгнал"?

По материали от чуждестранния печат.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 666
 • In Lies We Trust...
Относно: Остров Сейбъл
« Отговор #1 -: Март 13, 2008, 18:23:30 pm »
Колко много загадки има на тази планета, за които не знаем...

Неактивен Амрита

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Остров Сейбъл
« Отговор #2 -: Май 25, 2016, 16:36:20 pm »
Сещам се за още един "прокълнат" остров, само че в Тихия океан- Палмира Атол. Намира се южно от Хаваи и е бил място на военна писта за американските бомбардировачи по времето на втората световна война. Историята му включва пиратски набези, корабокрушения, смъртни случаи, сред които и двойното убийство през 80-те на съпрузи, пътуващи в района с яхта.  Хората, които  са имали  нещастието да стъпят на този остров твърдят, че островът ги променя, чувстват се депресирани, объркани, озлобени, като че мястото успява да извика на яве най-тъмните им страни.

Неактивен Амрита

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 35
Re: Остров Сейбъл
« Отговор #3 -: Юни 08, 2016, 01:48:56 am »
Между другото прочетох повечко за остров Сейбъл онези дни. Той далеч не е така мистичен,  както го описваш:)

Островът представлява  огромен пясъчен нанос, затова се мести според течението, но е достатъчно голям, за да съществуват на него няколко къщи, хора и ....диви коне.:)

Виж, не искам да ти развалям темата относно мистичните острови, нека и някой друг се включи , след като е направил  своята справка за изчезналите острови от съвременните карти (това беше жокер! за желаещите), но нека вмъкна още един  остров, който не  е чак толкова завоалиран в тайни, но е любопитен факт: Островът на Ханс! През годините на спор между Канада, Гренландия и Дания за тази скала, този остров все още е незнайно какъв;)))) Най-хубавото е, че който и да стъпи там не стоварва бомби, а оставя любимито питие на народа си до знамето, това ще да е или шнапс, или ръжено уиски:) http://www.worldatlas.com/articles/hans-island-boundary-dispute-canada-denmark-territorial-conflict.html

 Това бе по-скоро за фън.

 Истинският мистериозен остров на Канада е Oak Island, който е частна собственост и се намира в провинция Нова Скоуша. Какви ли не опити са правени да се стигне до  така нароченото закопано имане там, но всякакви  клопки и проблеми се явяват пред дръзналите да достигнат тайната, камък с руни, няколко шахти с клей /глина, и вода-МНОГО вода, защото дупката или нека кажем дупките дълбани там в тъсене на голямото съкровище са вече под морското равнище. Легендите твърдят, че онова, което е заровено там не бива никога да излиза на яве(напомня ми много за нашенската  Царичина дупка)
 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27