Всяка религия е изключително позитивна докото се превърне в институционална такава!! Проблема е че религията си въобразява, че може да бъде посредник между Бога и Човека! Освен това църквата използва заграбеното право на директен контакт, за материални цели и да диктува посоката на духовно развитие на хората в полза на институцията!!
Стига се дотам, че тя - църквата, си присвоява правото да определя кой е светец кой не е, кой може да бъде в рая кой в ада! За Бог свободната воля е нещо свещенно, а такава ли е за църквата!
Понякога се питам дали Бог е примерен вярващ от гледна точка на институцията църква!
Напълно съм съгласна с мнението ти.Но Mitko,то се стига и до друг въпрос,поне аз стигам до него:Дали ние служим на Бог или Той на нас?!Замислям се колко хора използват Бог и дадена религия за предтекст да си вършат свинщините?!А и както знаем добре,между вяра,и религия-има разлика.

aldoneq,допускам,че "именно еднаквите капки запазвайки качествата си правят именно големите водни басейни"-но това дали капките ще го осъзнаят,или не-не променя факта,че са капки,и част от басейна.Смятам,че няма как някой да е различен,ако отрича еднаквостта,колкото и парадоксално да звучи.Макар че има и хора,които се стремят към оеднаквяване на всички и всичко,мислейки,че така е най-добре,но наложено ли е отвън-рядко се получа нещо.Нещата трябва да идват от вътре.И от самия човек,поне за мен,защото другото е да си начешеш Егото,и да се увериш,че има други хора в твойто положение.