Автор Тема: Минерална Астрология  (Прочетена 8390 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 527
Минерална Астрология
« -: Септември 11, 2007, 07:53:47 am »Минералите са неми учители, те карат
наблюдателя да занемее, а най-доброто,
което се научава от тях, не може да се
сподели.

ГЬОТЕ


Кристалите, скъпоценните и полускъпоценните камъни са привличали вниманието и интереса на хората от най дълбока древност. На тях се е гледало не само като на красиви чудеса на природата, но и като на депо на космична мощ. Древните мъдреци и пророци, живеейки в непосредствена близост до това богатство на минералното царство, старателно са го изучавали и класифицирали, медитирайки над скъпоценните камъни и търсейки дълбока космическа мъдрост. Писали са за седем камъка /съответстващи на Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн/, които Богът на огъня е създал и дал на хората за да им помогне в индивидуален и колективен план за тяхната еволюция и трансформация. Поставяли са скъпоценните камъни като посредник между неорганичните и органичните сили във Вселената,за да осигурят връзката между човешкото тяло и минералното царство, което доминира във физическия свят. Смятало се е, че кристалите носят и астрална енергия, която укрепва аурата, астралното тяло на хората.
Вярвало се е, че скъпоценните камъни пренасят благородните сили на Вселената във всички сфери на нашия живот и ни помагат до достигнем до едни по-високи нива на нашата душа, с които обикновено сме разделени…Съществуват древни методологии за балансиране на планетарните енергии чрез използване на скъпоценни камъни. Теоретичната обосновка на тези методологии се позовава на факта, че ние живеем основно под влияние на времето. То се явява сила на живот, която ни движи, следвайки определени ритми на съзряване и разрушаване,на свиване и разширяване. Тази сила се проектира на макрокосмично ниво от планетите и рефлектира върху човешкото тяло. Целият ни живот всъщност може да се разглежда като реакция на звездното влияние. Планетарният баланс въздейства на всички нива от нашия живот. Неблагоприятните планетни конфигурации носят лошо здраве, лоша кариера, лоши връзки и пр., т.е. всеки дисбаланс е продукт на дисхармония на космичните лъчи, които достигат до човешкото тяло и ум. Както едно светлолюбиво растение умира при отсъствие на светлина, така хората усещат дисбаланса на вредните планетни въздействия.
Според древната минерална астрология, главен метод за ефективно коригиране на неблагоприятното планетновъздействие е благоразумното и правилно използване на кристалите. Те се свързват с космичните лъчи, изпращани от планетите и помагат на астрално ни поле да ги преобразува и интегрира към нашия енергиен поток. Някои кристали влияят бързо, почти магически помагат за радикално решаване на проблеми в живота. Но дори без такива драматични резултати, те действат като витамините или микроелементите, т.е. бавно, но с постоянно въздействие върху жизнеността ни.Изключително ефективни са при такива модерни болести като стреса, загубата на енергия, имунна недостатъчност и др. Те намаляват постоянното вредно въздействие на компютри, телевизия и пр., без които е немислим съвременния живот. Освен общото благоприятно влияние,което оказват на всички хора, скъпоценните камъни действат и строго индивидуално, в зависимост от звездната конфигурация в момента на раждане. Силата на планетите за добро или зло за всеки човек е различна и може да бъде коригирана с помощта на скъпоценните камъни.Кристалите се явяват естествени източници на пиезоелектрическа енергия, която може да бъде освободена чрез въздействие върху тях и да навлезе в ауричното ни поле. Например мисълта генерира мозъчни вълни, които фокусирани към кристала стимулират отделянето на енергия от него. Това дава възможност да програмираме кристалите и да контролираме енергиите в тях.Можем да превръщаме кристалите в наши талисмани,символ на енергиите, които желаем да привлечем. От тук
могат да се изведат основните функции на талисманите:
-явяват се мощен източник на сила, която хвърля мост между архетипни енергии и собствената ни енергия – установява силна връзка между това, което е в нас и извън нас. Ако уважаваме и вярваме в силата на кристалите, тя ще работи за нас.
-целта е да се интегрира и трансформира нашата енергия, като се променя и електромагнитното поле, в което се намираме и да се въздейства върху физическияи духовния ни свят.
-талисманът следва да бъде избран много внимателно и да е подходящ за личните ни желания. Той стимулира съзидателните сили, които са свързани с него.
-талисманът ще работи толкова по-добре за нас, колкото по-голямо значение му придаваме – добре е да научим колкото може повече за него /за произхода, историята,мястото и връзките му с другите минерали, легендите,свързани с него/, да го харесваме, обичаме, да му вярваме и да му се доверяваме. Следва да визуализираме нещата, които искаме талисмана да направи за нас.Следва и да се грижим за него, както се грижим за себе си.
Кристалите могат да притежават свойствата на талисмани или амулети. Талисманите провокират и поддържат определени качества у нас, докато амулетите ни предпазват от нежелателни въздействия. Според древноиндийските трактати болести възникват тогава,когато организмите не хармонират с космичните енергии.
Благородните камъни, явявайки се кондензатори на космична енергия, могат да лекуват или предпазват организмите.Правилният избор на талисман или амулет е предмет на минералната астрология. Астролозите още от най-далечно минало са утвърждавали скъпоценните камъни, подходящи за различните зодиакални знаци и за различните житейски ситуации.Има някои основни правила, които следва да се спазват:
-броят на камъните върху нас трябва да е 1,3,5,7 или 9.
-откраднатите камъни носят нещастие.
-закупените камъни действат няколко години, след покупката.
-най-благоприятно влияят подарените или наследените камъни.
-при подбора на кристалите се прилагат основните астрологични правила за съвместимост, на основата за “приятелство” и “вражда” между планетите и знаците.
Следва да се отбележи, че астрологичната класификация на кристалите от древността до сега е подлагана на резки промени. Отговор на въпроса кой е най-подходящия кристал за нас дава персоналната проверка.Съветът в тоя случай е да сме близо до кристала или да го носим няколко дни, като внимателно наблюдаваме емоционалното си, психическо и физическо състояние. Следва съпоставка след като престанем да го ползваме за известно време. След такъв период от време можем да проверим и влиянието на друг кристал върху нас. Минералното царство е изключително богато и при избора на подходящите кристали за нас, можем да се обърнем за информация към индивидуалната астрологична карта в момента на раждане. Различните планети в зависимост от положението и връзките си с останалите планети ни действат по специфичен начин. С помощта на кристалите можем да засилим позитивното им влияние или да се опитаме да неутрализираме негативното такова.Планетите ни даряват с различни качества и чрез кристалите можем да контролираме изявата им.
Кристалите, свързани с различните планети са:

1. Слънце – рубин, турмалин
2. Луна –перла, лунен камък
3. Меркурий- смарагд,зелен турмалин, син топаз, опал
4. Венера – диамант,корал, малахит,изумруд
5. Марс- червен корал, цитрин, рубин
6. Юпитер- аметист, хризалит, тюркоаз
7. Сатурн –син сапфир, азурит,оникс
8. Уран- авантюрин, лабрадор
9. Нетпун-аквамарин, целестин
10. Плутон-обсидиан, содалит
11. Лунни възли- котешко око, хесонит


В астрологията доминира схващането, че Слънцето е с най-силно влияние върху нас. В зависимост от положението му в Зодиака подходящите кристали за различните зодии са:


1.ОВЕН
-ЕЛМАЗ /брилянт, диамант/

 

-Химичният състав на тоя минерал е въглерод, като чистият диамант е безцветен, воднобистър, диспергиращ светлината, с най-голямата твърдост. Твърде често в него се съдържат примеси от желязо, титан, калций, магнезий, които го обагрят в различни цветове- жълт, виолетов, червен, черен, зелен, син и пр.
Диаманти се срещат в т.н. кимберлитови тръби сред ултрабазични скали и в разсипни находища. По известни са находищата в Южна Африка, Якутия, Бразилия, Индия.
Образуват се най-често дребни кристали и затова е прието тежината им да се измерва в карати, като 1 карат е равен на 0.2 гр.
Най-големите диаманти, намерени досега са “Кулинан” –3024 карата; “Екзелсиор” –971 карата; “Великият Могул” –793 карата; “Орлов”- 194 карата ; “Кохинор” –186 карата , “Пит” или “Регент”- 140карата, “Надежда” –44 карата, “Тифани” –128 карата, “Коленсо” –133 карата, “Варгас”- 726 карата, и др.
Всички известни диаманти си имат собствени истории-интересни и драматични…Много често с тях се свързва поверието за “прокълнатите скъпоценности” – те като че ли винаги са привличали беди, опасности и нещастия за
притежателите им. Приема се, че диамантите носят щастие само ако се придобият по честен път. Историята разказва че “Кохинор” или “Планината на света” векове наред е бил собственост на индийските раджи, но през 18 век попада като военен трофей у шах Надир, по-късно е откраднат от съкровищницата му и попада при властелина Пахор. След това англичаните го конфискуват и подаряват на кралица Виктория. Сега е в кралската съкровищница в Англия. Много интересна история има и брилянтът “Орлов” – най-ранните сведения говорят, че е служел за око на златното изображение бог Брохма и въпреки охраната е откраднат от френски войник, като е носел името “Дейстинор” или “море на смъртта”. По-късно става собственост на шах Надир, след това на княз Орлов и е поднесен с това име на Екатерина. Индийският брилянт “Санси” е бил талисман на бургундския херцог Карл Смели, който твърдо е вярвал, че камъкът му носи щастие.Херцогът е убит в битката при Нанси и швейцарски войник го ограбва. Брилянтът е купен от Барон дьо Санси, който губейки на хазарт е принуден да се раздели с него. Изпраща прислужника си да го заложи, но прислужникът по пътя към заложната къща е нападнат от крадци. За да запази диаманта,прислужникът го глътва, но все пак е пребит до смърт от разбойниците и почива. Баронът се допитва до ясновидка и тя му казва, че брилянтът е в тялото на убития. Без никакви скрупули баронът си го взема. За да се спаси от инквизицията, баронът забягва в Англия и там камъкът “Санси” става собственост на английския крал. След това за кратко става собственост на кардинал Мазарини, в последствие на Людовик XVI, след това на княз Демподов и последно бива купен на търг в Париж от един махараджа. Древните мистици твърдят, че елмазите придават на притежателите си необикновена сила, победи и интересна съдба, но не трябва да бъдат купени с пари, защото тогава не носят успехи. Не бива да се притежават и от престъпници, защото им носят неприятности.
Мюсюлманите приемат, че този, който носи елмаз е защитен от мълнии, а очите му са запазени от наранявания.Елмазите със зеленикав нюанс са подходящи талисмани за бременни и при раждане ако към тях се протегне диамант, те ще родят лесно. Белите диаманти са подходящи за всички зодиакални знаци.Тези скъпоценни камъни са символ на невинност,твърдост и победа над болката, тъгата, лошите мисли.Но важно условие е енергията на притежаля да е съпоставима с тая на камъка, защото в противен случай е възможен обратния ефект- вместо сила и щастие,камъкът да донесе слабост и нещастие.
Други кристали, подходящи за Слънцето в Овен са гранатите, рубините, аметистите, сардоникс, червен корал.


2.ТЕЛЕЦ
-ТЮРКОАЗ– по химичен състав това е фосфат, като съдържа мед, цинк, желязо, алуминий. Цветът е син до ябълково зелен в зависимодст от елементите, които го изграждат. Крупни месторождения на тоя минерал има в Иран, САЩ, Силезия, Сибир.Светлосините тюркоази носят поетичното наименование “небесни камъни”, като ацтеките са вярвали, че това са сълзи на богинята на небето. Сините тюркоази са били посветени в Египет на Изида, а в Рим и Гърция на Венера и Афродита.В средните векове са приемани като талисмани срещу сърдечни болести, безсъние и нощни кошмари, спирали кръвотечение и лекували жълтеница.На новородени момиченца се слагали в люлката, а за девойки и млади жени те са амулети за щастие в любовта и се подаряват на годеника в деня на женитбата. Тези амулети предпазват от грижи, караници, вражди и гняв.Интересно тяхно свойство е, че предупреждават за опасност, като губят блясъка си. Както и човека,тюркоазът има младост, зрелост и старост и променя цвета си от син, в синьозелен до зелен.
Ако подарен тюркоаз започне да бледнее, дарителят е променил чувствата си.Този, който притежава тюркоаз никога не чувства липса на пари, посрещан е с уважение и внимание от хората.


САПФИР


– по химичен състав това е алуминиев окис, с примеси от желязо, цинк, хром и др., които придават различна цветова окраска. Сапфирът е син на цвят, което се дължи на примеси от желязо и титан, а понякога се срещат иглести включения от рутил и се получава т.н.”звезда-сапфир”, това е явлението  “астеризъм” – по посока на удължаването на кристала се наблюдава шестлъчева звезда.
От дълбока древност са известни находища на сапфири в Цейлон, Казахстан, Мадагаскар. Един от най-красивите сапфири в Европа е принадлежал на херцогиня Мантуанска, която затъвайки в дългове е заложила сапфирената си диадема, като преди това и е направено точно копие от бижутер. Все пак в последствие оригинала на диадемата е върнат в съкровищницата на Гонзага, но копието не отстъпвало по красота на оригинала.Смята се, че сапфирите са “талисман на мъдрите”, защото провокират у притежателя си стремеж към знания,засилват паметта и благоразумието. Сапфирите предпазват собственика си от завист, вероломство, страх.
В древността жените “зареждали” със силата на сапфира питиетата на възлюбените, за да провокират у тях любов и страст. Сапфирът е бил и камък на мореплавателите – предпазвал от корабокрушения и викал нужните ветрове в древността.
Подходящи за Телеца са и аквамарин, ахат, гранат,планински кристал, сердолик- белите и светещите камъни.


3.БЛИЗНАЦИ
-АХАТ– силикат с концентричен или ивичест строеж,изграден от бели и черни или червени слоеве.
Известни находища има в Украйна, Мадагаскар,Швейцария, Франция /Дофине/ и у нас – Витоша, Източни и Централни Родопи.
Близнаците са с двойствена природа и лошите им черти се преодоляват като се носи ахат на лявата ръка. Това е преди всичко мъжки камък и се смята, че дарява притежателя си с искрена мъжка любов. Черният ахат дава власт над силите на мрака, но може да подлага на изпитание силата на човек, като го поставя в неочаквани ситуации. В древността е приеман за камък, посветен на богинята на земеделието Помота, като чудотворната му сила благоприятствала растежа на цветя и плодове.
Това е един от малкото камъни, които е разрешено да се носят при траур.
Древните лечители са препоръчвали ахатови накити при болести на гърлото и зъбите.


АКВАМАРИН


– наименованието идва от “аква” –вода и “маре”-море. По състав е берилиево-алуминиев силикат, с цвета на морето- синьо-зелен.
Големи находища има в Урал, Бразилия, Колумбия, а у нас- в Западни и Централни Родопи, както и в Средна гора. Този камък носи щастие в любовта, притежателите му могат да бъдат сигурни, че любимите им няма да посветят сърцето и чувствата си на друг. Сините и зелените цветове на акварина действат успокояващо на зрението, охлаждат страстите. Смята се, че аквамаринът е професионален талисман на моряците.
Той е в състояние да прави видима лъжата, дори и на притежателя си – т.е. не е препоръчителен за хората, на които им доставя удоволствие да хитруват.


ХРИЗОПРАЗ


– по състав е силикат с ябълковозелен цвят. Много подходящ талисман за деловите хора – банкери,търговци и за всички, които работят с големи парични суми. Предпазва от материални загуби и мошеничество.Като лечебен минерал помага при нервни кризи и болки в очите.
Препоръчителни за Слънчевия знак Близнаци са и берил, кехлибар,сердолик, топаз,халцедон - приливащи и ивичести камъни.


4.РАК
-ЛУНЕН КАМЪК– така е наричан селенита /калциев сулфат/, който проявява луноподобни светли рефлекси и адулара  /калиевонатриев алумосиликат/, опалесциращ в специфични нюанси, а също така и непрозрачната красиво преливаща синьо-сива разновидност на олигоклаза-беломорит.Известни находища на адулар има в Швеция, в Мадагаскар, а у нас в Централното Средногорие.
Лунният камък от Бяло море е със специфичен цвят и се нарича Беломорит. Приглушеният му блясък излъчва загадъчност и е твърде подходящ за самоуверените хора и неподходящ за затворените, капризни, песимистични натури. Халдейските магове са го слагали под езика си и той е засилвал пророческите им дарби.


ИЗУМРУД/смарагд/


-прозрачна зелена разновидност на берила. Големи находища има в Урал, Бразилия, в щата Мейн /САЩ/. У нас смарагд има около връх Дамка в Рила. Изумрудът е камъкът на Венера, а в Египет е наричан “талисманът на Изида. Той се свързва с подсъзнателните човешки влечения и подсигурява привързаността на любимия или любимата. Пази от демони и зли сили, от магии и лъжи. Цветът му успокоява очите и отклонява лошите погледи. Дарява само с хубави сънища и ги превръща в действителност. Бори се с лошите качества на притежателя си и се пуква, ако не може да се справи с тях.
Смятало се е, че лекува от епилепсия и се самоунищожава, когато се справи с болестта.


ХРОЗОБЕРИЛ


-котешко око или цимофан; александрит –по името на руския цар Александър II/ Съставът на този кристал включва берилий и алуминиев окис. Цветът е златистожълт, като александритът съдържа и хром а цветът прехожда в зелено-виолетов, особено на изкуствена светлина. Цимофанът или котешкото око е опалесциращата разновидност. Известни находища има в Норвегия, Квебек, Колорадо и Мадагаскар.
Камъкът носи здраве и дълголетие и е талисман на хазартните игри.Според древните лечители лекува астма, болки в гърлото, психични заболявания, дифтерит.

.
« Последна редакция: Октомври 09, 2007, 18:22:40 pm от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 527
Re: Минерална Астрология
« Отговор #1 -: Септември 11, 2007, 08:02:00 am »

ПЕРЛА /бисер, седеф, жемчуг, маргарит, магяра/


-наричан още и “сълзи на морето”, “небесна роса”, “каменни сълзи” - твърд калциев окис, формиран в черупките на мидите, с красив млечно бял цвят и матов блясък. Срещат се и сиви, черни, кафяви, червени и в други цветове . Образува се, когато в мидата попадне чуждо тяло – естествена реакция на мидата за изолацията му, чрез покриването му със седеф.Съществува легенда, според която това са сълзите на сирачета, вдовици, невинно ощетените…., превърнати от ангелите в скъпоценности.
По известни са бисерните миди от Персийския залив, Червено море, от бреговете на Австралия, Панама.
Обикновено в бисерните миди има от от една до три перли, но рядко могат да достигнат и до 80-90 на брой. Много легенди и предания са свързани с бисерите- от древността те се нареждат по ценност до диамантите и смарагдите. Накитите от бели бисери с необикновена красота се свързват с имената на исторически личности-Екатерина II, Мария Медичи, Елизабет I, Филип II, Клеопатра..Най-известният бисер е “Регент” – с тегло 337 грана / 15.1г/. Най-едрият бисер е “Лао- цзи” или “Бисерът на Аллаха” – 6.4 кг – името му е свързано с китайския философ Лао-цзи и даоизма. Известен е и специфичният бисер “Южният кръст”, който представлява срастък от 9 бисера.Перлите даряват хората с красота, дълголетие, щастие,особено жените…, но трябва да се носят винаги в наниз. Носят го предимно млади и неомъжени жени, а той ги дарява с постоянство и смирение в любовта и брака. Твърде подходящи са и за жени след тридесетгодишен брак- т.н. “бисерна сватба”.
Приема се, че красотата и блясъкът на перлите зависят от здравето и настроението на притежателя им – те се разрушават от допира с болно тяло. Специфично за перлите е, че те потъмняват, стареят с времето - за “подмладяването” им е необходимо да бъдат носени от красиви, млади момичета.
Според Ведите съществуват и други видове перли, които са изключително редки и не се срещат сега – небесни; от бамбук; от свиня; от слон; от кобра….
Аметистът, опалът и изобщо млечно-прозрачните камъни са също така подходящи за зодия Рак5.ЛЪВ
-КЕХЛИБАР/илестр, илектрон, янтар/-вкаменена растителна смола със златистожълт до кафенивав цвят с включения от тревички, листенца, насекоми.
Наименованието идва от литовското “гинтарас” защита от болести. В древността се е смятало, че няма болест,която да не се повлиява от кехлибарената киселина. Богати на кехлибар са Русия, Доминиканската република,Мексико. В древна Гърция, Египет, Рим са ползвали “кехлибарени пушилни” – щипка кехлибарен прах се хвърлял в горяща печка, като при изгаряне, той давал видения и омайвал вдишващите го.
Известен бил с чудотворната си сила при лечение на болести на гърлото и кожата.Използвали го още за лекуване на ревматизъм, ангини, болести на очите и ушите. Смятало се е, че ако го носи бременна жена, то тя ще роди леко. Според поверията, той помага и при безсъния, както и при депресии. Смята се, че поема и отрови, помага и на пушачите, като отчасти абсорбира никотина. Това е и причината от него да се изработват цигарета, наргилета и лули.
Кехлибарът действа и като афродизиак- засилва сексуалната енергия, дори се приема, че докосването до него изпълнява желания., поглъща собствената отрицателна енергия, укротява чуждия гняв. Много е важно кехлибарът да се носи, защото слънчевите лъчи възстановяват неговата енергия- той също като перлите умира…ОВИЛИН/хризолит, перидот/


- представлява силикат с магнезий, желязо или манган. Цветът е оливено /маслинено/ зелен до жълт или бял при форстерита. В скалите може да образува сегрегации, наречени “оливинови очи”. Красиви кристали от оливин са намирани в Урал, Нова Зеландия, а у нас на Манастирските височини и в Северна България.
Този полускъпоценен камък дарява родените под знака на Лъва с приятни сънища, прогонва кошмарите, укрепва духовните сили и дава дори възможности да се предсказва бъдещето. По тая причина е носен често от предсказатели и астролози. Смята се, че провокира симпатии у околните, предпазва от кражби и пожари и дава успех в нови начинания. Лекарите в древността са смятали, че лекува заекване.ТОПАЗ /тежкоес- така е наричан в Урал/


-името му произхожда от остров Топазос в Червено море, където е намерен всъщност оливин, погрешно приеман за топаз първоначално. Възможно е името да произхожда и от “тапас- огън”. По състав е алуминиев силикат, с примеси от желязо, титан или магнезий. Обикновенно е безцветен, възжълт до виненожълт или син. Големи кристали са открити в Украйна, Минас Жерайс - Бразлия, Цейлон, Чехословакия, Норвегия. Особено ценни са виненожълтите топази от Бразилия и сините топази от Сибир. Смята се, че този камък на мъжете дарява мъдрост, а на жените – плодовитост. Древните са го наричали “камък на просветлението”, като се е смятало, че прекратява лудостта и безумието, дори укротява морските бури. Наричан е още “камък на придворните” – осигурявал е благосклонно отношение за велможите от страна на владетелите. Използван е и като талисман от хора, потеглили на дипломатическа или търговска мисия, защото е приемано, че той дава прозрения за плановете на враговете.
Лечителите са го използвали за лечение на астма, подагра, епилепсия.
За Слънчев знак Лъв са подходящи още диамант, гранат, яспис,тигрово око- слънчево-жълти и червени скъпоценни и полускъпоценни камъни.6.ДЕВА
- НЕФРИТ-Според минералната астрология най-подходящият талисман за знака Дева е от нефрит /зелен амфибол от групата на силикатите с непрекъсната верига от тетраедри/, но в сребърен или платинен обков, в никой случай от злато.Името му идва от гръцкото “нефрос-бъбреци”, защото се смята, че лекува бъбречни заболявания. Среща се много често сред варовити скали – мрамори и доломити. У нас има в Крумовградско, Ивайловградско, край Седемте Рилски езера и др.
От нефрит още в праисторически времена са изработвани оръжия и укражения. И досега при някои племена от островите на Океания брадвите с нефритено острие са отличителен знак на вожда.
В древен Китай и други източни страни е приеман за свещен камък, от който е направен небесния трон на Буда.От нефрит са изработени ритуални вази за жертвена кръв.Летописите разказват, че китайският император Тао от Vв на големи тържества е излизал с наметало от нефрити, а на гърдите на приближените му са висели нефритени плочки с различна форма и големина - в зависимост от ранга им. В древен Рим, Гърция и Византия се е смятало, че нефритът носи късмет в хазарта и дава победи нагладиаторите. Лечителите са го използвали при болки в бъбреците, черния дроб, при мигрена. Смятало се е, че предпазва от мълнии. Астролозите са приемали , че е противопоказен за родените под знака на Близнаци и Стрелец.СЕРДОЛИК /карнеол/


Бистър червен халцедон, който от своя страна е влакнест кварц /силициев двуокис/ с известно количество вода. Практически е без цепителност, с мидест лом и със стъклен блясък на кристалните стени или с мастен блясък на отломените повърхности. В цял свят се срещат находища с красиви кристали, като по-известните са в Бразилия, Казахстан, Дофине- Франция, а у нас – Родопите, Маджарово, Шуменско. Поради голямата си твърдост тоя камък от древността украсява гербове и печати. По повърхността на големи шлифовани кристали се изрязвали изображения на богове, монарси или пък се изписвали заклинания. В Египет сердоликът е бил посветен на богиня Изида. Носели се колани от сердолик под формата на трилистна детелина, в знак че се приема покровителството на Изида. В саркофазите на гърдите на мумията се слагали такива детелини-талисмани,като се е приемало, че те осигуряват лек път в отвъдното.
Млечнобелият сердолик е бил на значителна почит сред гъркините, като се е приемало, че той прави кожата мека и свежа, а зъбите-кристално бели. Сред мюсюлманите на пророк Мохамед се преписват думите:”Който носи на пръстена си сердолик, той непрекъснато ще пребивава в благоденствие и радост”, както и “Носете пръстен със сердолик, той прогонва бедността”. Мюсюлманите приемали, че във вид на колие успокоява силния гняв. Смятало се е, че карнеолът защитава от черна магия и от чуждо посегателство, предпазва от травми или от затрупване по време на земетресение. Но съществуват и вярвания, че той носи скъперничество и стиснатост.
Жълт сапфир, яспис, изумруд, хелиотроп, тигрово око-жълти и златисто-петнисти кристали са други кристали, подходящи за зодия Дева.7.ВЕЗНИ
-ОПАЛ /камък на дъгата/-аморфен силициев двуокис, съдържащ неопределено количество вода и примеси. Името му произхожда от санскритската дума “упала”- благороден камък. Примесите в него определят и различните разновидности – восъчен опал /съдържа лимонит и е жълто-кафяв на цвят/ ; благороден опал /с характерна опалисценция или игра на цветовете/; млечен опал- бял на цвят; хианит- със стъкловиден блясък; огнен опал- червен; кашолонг- порцеланоподобен; дървовиден опал- с окременени растителни останки. Среща се твърде често по цял свят. Няма друг камък в минералната астрология, с който да са свързани толкова противоречиви поверия и легенди.
През Възражданетов Европа се е вярвало, че камъните на дъгата носят нещастие. В руския двор са били забранени накити с опали на дворцови тържества – по времето на Екатерина, съпругата на съветника на финското посолство е била помолена да напусне един бал, заради колие с прекрасни преливащи опали. Като компенсация и е бил подарен прекрасен накит от александрити. През VII век в Испанския двор попада великолепен опал в златен обков и тутакси над кралския дом се посипали беди…. В древен Рим са му преписвани качества да въздейства телепатично на големи маси от хора и често е бивал използван от владетелите. Приемало се е, че благороден опал, блестящ с всички цветове на дъгата могат да носят без особен риск само родените през октомври. Смятало се е още, че това е камък на фалшивите надежди, като към него са изпитвали особено влечение самоубийците. Но през средните векове се е смятало, че пръстените с опал предпазват от чума и по време на епидемиите всички са носили такива накити. В качеството си на талисман се е смятало, че опалът гарантира успехи, но само ако е носен от благороден човек, който се е справил с егоизма и егоцентризма си. Дарявал с пророчески способности, но само ако предсказанието има за цел доброто на някого- в противен случай камъкът губел силата си. Мислели са в древността, че ако крадец сложи пръстен с опал на ръката си, става невидим за преследвачите.ЛАЗУРИТ/лятис-лазур/


-по състав е натриево-калциев алумосиликат, а на цвят е лазурносин до виолетов, от където идва и наименованието му. Рядко формира добре оформени кристали. Световно известни са находищата в Бадахшан- Афганистан и около езерото Байкал. От лазурит в древността са изработвани т.н. “Хермесови пластинки”, върху които са гравирани различни рисунки. От лазурит през Възражнето е приготвяна и трайна, неизбеляваща синя боя, с която са оцветявани и изписвани одеждите на светците. Приемало се е, че тоя камък дава на родените под знака Везни постоянство и вярност, като коригира някои от качествата, с които ги дарява Слънцето. Допринася за искрени и чисти взаимоотношения между близки хора. И като всички други скъпоценни и полускъпоценни камъни също е счетан за лечебен, като се е приемало, че е подходящ за болните от ревматизъм и епилипсия.
За зодиакалния знак Везни са подходящи още аквамарин, топаз, планински кристал, светъл турмалин- изобщо
светло-оцветени камъни.8.СКОРПИОН
- КАРБУНКУЛ-червен до кафяво-червен гранат-по химичен състав силикат/ със силен стъклен до диамантен блясък.Кървавочервения карбункул е бил любимо украшение в древността, като за неговата сила се носели легенди. В средните векове са го носели войните, като неговата сила предпазвала от раняване или спирала кръвотечения. При бременни жени осигурявал успешно раждане и давал живителна сила. Смята се, че предпазва от меланхолия и мрачни мисли,затова е особено подходящ за родените под знака на Скорпиона.
На младите хора дарява дружба и вярност.Коралите, аметистите, изумрудите, черните опали, топазите,  карнеолите  са сред другите скъпоценни и полускъпоценни камъни, сочени като подходящи за Скорпиона.


Това е любимият ми  син топаз !

« Последна редакция: Септември 11, 2007, 09:36:55 am от tan4e »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 527
Re: Минерална Астрология
« Отговор #2 -: Септември 11, 2007, 08:25:55 am »
9.СТРЕЛЕЦ
-АМЕТИСТ

 

-виолетов кварц, като може да се получи и като се облъчва планински кристал с ултравиолетови лъчи. Гърците са смятали, че камъкът носи името на прекрасната нимфа Аметис, към която богът на виното Дионисий изпитвал силна страст. Но красивата нимфа обичала вълшебния музикант Сприкос и отблъсквала любовта на Дионисий. За да се спаси от него и остане вярна на музиканта, нимфата помолила за помощ богиня Артемида. Тя превърнала нимфата с блещукащ с виолетов блясък камък. И като спомен за отблъснатия бог на виното, този камък пази от пиянство. Преводът на името от древногръцки е “непиещ, трезвен”. За чудодейните свойства на аметиста свиделстват и записи на шумерите, които вярвали, че камъкът осигурява любов към дарителя. Аметистът не е “камък на любовта”, защото предишната любов се заменя от нова. Древен шумерски жрец е казал: “Опасявайте се сгодени или омъжени жени от подаряването на този камък” В Рим аметистът е наричан “благословен камък” и е блестял на ръцете на духовни лица и църковни служители. От него се изработвали и броеници, с които горещо се молели по време на войни и бедствия. Наричан е още “камък на ергените” и обичаите са забранявали да се подарява на млади девойки.Върху аметисти се гравирали знаците на Слънцето или Луната и така предпазвал от отравяния. С него красавиците изглаждали бръчки или скривали лунички от лицата си. Аметистът е наричан и още “камък на вдовиците”, като се е смятало, че носейки го, вдовиците показвали своята вярност към починалте съпрузи. Доминирало е мнението, че независимо от възраст, пол и обществено положение, камъкът носи щастие и благополучие за всички, родени под знака на Стрелеца.
Като подходящи за Стрелеца се приемат още рубин,тюркоаз, пурпурен аметист,гранат- с червени, зелени и смесени цветове


10. КОЗИРОГ
-РУБИНРубинът е разновидност на корунда - окис на алуминия с незначителни количества примеси. Хромът дава червено оцветяване. Характеризира се с висока твърдост и отсъствие на цепителност. Разсипни находища се срещат в Бирма, Цейлон, Тайван, Казахстан. Наименованието на рубина идва от латинското “рубер”- червен. На изток той се е ценял много по-високо от елмаза. Смятало се е, че той насочва душата към великата цел. В древна Индия е наричан “цар” на самоцветите, като е приемано, че е свещен. Според легендите рубините са капки кръв на боговете или капки от амирта- божествено питие, което дарява безсмъртие, но може да стигне до хората само в твърд вид, когато вече е загубило своята сила. Но въпреки това на рубина се преписват свойствата да спира кръвотечение, да предпазва от рани, да прогонва злите духове, да пречиства въздуха, да предпазва от опасности по време на езда /конските гриви са украсявани с рубини/. Смятало се е, че рубинът променя цвета си, пуснат в отровно питие. Смятало се е още, че на силните и смелите гарантира победи и успехи, но слабите и злобните превръща в същински демони. Но най-важното му качество е, че носи щастие в любовта. Казвали са : “Ако искаш да се сдобиеш със слава, подари на тоя или тая, към която ти клони сърцето рубин с цвят на пламък и ще разгориш любовта.”


ОНИКС


-непрозрачна разновидност на кварца, с малко съдържание на вода в алтерниращи черни и бели слоеве.Разпространен е по цял свят, а у нас има находища в южен Пирин, Плана, Витоша.Наричан е “камък на вождовете”, защото осигурявал напритежателя си власт над другите. Смятало се е, че не добре да се подарява на омъжена жена, освен ако съпругът не е съгласен “да свири втора цигулка”. Смятало се е още, че той прояснява разума и дава възможност да се прозрат ходовете на противниците.
Обкован в сребро, той предпазва от внезапна смърт и изобщо от опасностите на живота, лекува сърдечните болести и прогонва черните мисли.


МАЛАХИТ


-меден карбонат, съдържащ вода. Наименованието идва от гръцкото “малахе”- растението слез или малва. Цветът е зелен до тъмнозелен с ясен плеохроизъм. Прочути находища има в Урал, Конго, Заир, а у нас в Бургаско, Панагюрско, Родопите. Малахитът е красив, непрозрачен, със сложен рисунък от извивки в неправилна форма. Характеризира независимостта и усилва духовните способности на притежателя си – затова охотно е носен от хората на науката. В меден обков лекува ревматизъм, бъбреци и жлъчка. Носи късмет в работата, здравето и любовта. Предизвикателствата на съдбата ще се посрещат успешно от представителите на тая зодия, ако носят талисмани с рубин, тъмен оникс или малахит Сапфир, тигрово око, изобщо кристали в черни и пепеливи цветове са също подходящи за този зодиакален знак.


11.ВОДОЛЕЙ
-ГРАНАТ-това е силикат, в чийто състав влизат желязо, магнезий, манган, калций.
Името произлиза от латинското  “гранатус” – зърно. Цветът е различен- безцветен,жълт, червен, зелен,кафяв, черен. Блясъкът е мастен, стъклен до диамантен. Широко разпространени са в цял свят, а у нас се срещат в Същенска Средна гора, Рила и др. Персийски поет пише :”Както слънчевият лъч възпламенява граната в твоя пръстен, така в сърцето мое се разпалва любов към тебе” – гранатите са символ на любов и приятелство.Особено модерни са били гранатите в епохата на Романтизма. Но важно условие било, камъкът да не се сваля от притежателя му- само тогава носел щастие и успехи.
Наричани са още “камъни на чесността и влюбените” – смята се, че ако бъдат откраднати , те губят цвета си и помътняват. В лечебната астрология се препоръчват при болести, съпроводени с висока температура.


ЦИРКОН /хиацинт


- жълт до кафявочервен на цвят, жаргон- светложълт на цвят/-по състав е силикат на циркония. Името произхожда от персийските “цар”- злато и “гун”- цвят, поради златистите отенъци в кристалите. Големи находища на циркон има в Илменските планини, Норвегия, Мадагаскар.Това са камъни на морално – устойчивите хора. Смятасе, че те засилват организационните способности и са твърде подходящи за администратори и мениджъри.Според древногръцка легенда Хиацинт е бил прекрасен юноша, любимец на Аполон. Но е убит случайно по време на хвърляне на диск и от кръвта му израстнали цветя-хиацинти и се появили цирконите с удивителна красота. Произходът му още се свързва и с изчезналия континент Лемурия.Древните заклинатели го носели за усилване на техните способности.
Смятал се е и за камък на търговците и артистите, като им осигурявал успехи, сърдечен прием и слава.Тъмночервените гранати се славят и като талисман на куртизанките от древността- предпазвали от нежелана бременост и съдействали за спонтанни аборти. Доминирало вярването, че тия скъпоценни камъни усилвали умствените способности на притежателите си и ги водели до познаване на истината. Цирконите със син цвят са смятани за подходящи талисмани на пътешествениците, като ги предпазвали от диви зверове и охапвания от змии.
Подходящи за Слънцето в знака Водолей са и тюркоаз,розов топаз, аквамарин, кехлибар.


12.РИБИ
-КОРАЛИ-камъни с органичен произход- вкаменени варовикови скелети на морски корали, в бял, розов или червен цвят. За особено ценни се приемат червените корали. Красиви корали се срещат във всички морета и океани, като особено известни са тия от Тунис. Смята се, че това са камъни на гадатели и прорицатели, защото способстват за развитие на интуицията и на логическото мислене.
Но съществува поверие, че носят и бедност.
Бисер, аметист, аквамарин, хризолит, александрит,сапфир- камъни в светлите тонове са подходящи за Рибите.Източник : http://www.astrosite.org


Богата галерия с минерали : http://www.johnbetts-fineminerals.com/
« Последна редакция: Септември 11, 2007, 09:50:09 am от tan4e »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

Неактивен Fiery

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 527
Re: Минерална Астрология
« Отговор #3 -: Октомври 09, 2007, 18:14:48 pm »

Освен чрез храната, човек приема енергия и от космическата среда през определени вихрови центрове в своето тяло. В източната философия те се наричат чакри и са свързани с жлезите, които излъчват секрети директно в кръвта и управляват процесите в целия организъм.
БАЗИСНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Муладхара) се намира в основата на гръбнака, в опашния център. Той доставя на тялото физическа енергия, от него се влияят сексуалността, размножителните способности, кръвта, както и надбъбречните жлези. Всички чувствени усещания зависят от тази чакра.Според древната медицина тя е свързана с елемента земя.С нейна помощ се лекуват всички смущения в сексуалността.Въздействието върху й сеосъществява с червени и черни минерали.


Минералите с черен цвят - андрадит, морион,турмалиншерл, хематит, черен опал и др. успокояват целия енергиен поток, намаляват болката и засилват съпротивителните сили.
Червените минерали въздействат върху кръвоснабдяването и стимулират сексуалността, ускоряват интензитета на чувствата, независимо дали те са положителни или отрицателни; червеното премахва умората и оказва тонизиращ ефект върху организма, но с него не бива да се прекалява.Минералите, които въздействат в този план, са рубин, гранат пироп, шпинел, циркон, огнен опал и др.
САКРАЛНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Свадиштхана), е разположен в кръста, в далачния център. Когато човек постави дясната си ръка върху корема така, че палецът да лежи под пъпа, тогава ръката попада върху чакрата. От нея се влияят енергийно всички телесни течности - кръв, лимфа,пот, стомашни сокове, сълзи. Оказва хормонално влияние върху яйчниците, половите жлези и тестикулите. Свързана е с елемента вода. Съответства на оранжевия цвят, а минералите, които й въздействат, са цитрин, оранжев яспис, хелиодор и др.
Оранжевите минерали стабилизират кръвообращението и обмяната на веществата и осигуряват интелектуална енергия. Терапията с тези минерали активира жлезите с вътрешна секреция.
ПЪПНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Манипура)е разположен в центъра на слънчевия сплит. Когато поставите дясната си ръка върху стомаха така, че ръбът на малкия пръст да е върху пъпа, тогава ръката покрива тази чакра. Тя, както останалите две, се отваря навън, за да поема енергия. Това е чакрата на панкреасната жлеза, която отделя инсулин и глюкоген. Въздейства върху целия храносмилателен процес и върху слънчевия сплит, чието състояние е особено важно за цялата вегетативна нервна система. В тази чакра са заложени корените, върху които израства нашата личност, целият ни умствен процес. Отговаря на жълтия цвят и се влияе от цитрин, пирит,злато, топаз, флуорит, сяра и др.Минералите с жълт цвят влияят пряко върху нервната система в благоприятен аспект, засилват имунната система,терапията с тях се отразява добре върху състоянието на кожата. Жълтите минерали активират отделянето на стомашен сок и стимулират храносмилането.
СЪРДЕЧНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Анахата) се намира по средата на гръдния кош. Той отговаря енергийно за сърцето и кръвообращението, освен това са му подвластни тимусната жлеза и имунната система. В синхрон е с хармонията, нежността и чувствата. Това е чакрата на любовта. Неин цвят е зеленият. Влияе се и от розовия.
Зелените минерали стимулират сърдечната дейност, работата на черния дроб и жлъчния мехур, освобождават напрежението от организма, отпускат мускулите. Повечето от минералите от тази група са носители на култова символика-изумруд, нефрит, жадеит,амазонит, зелен яспис и др. Те са изразители на силите, които продължават и обновяват живота.
Терапията с тях оказва влияние върху възстановяването на клетките и балансира състоянието на организма. Най-популярните представители, освен изброените, са и празопал, хризопраз, празем, хризокола, малахит, турмалин верделит и др.
ГЪРЛЕНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Вишутха) се намира в долната част на гърлото. Той снабдява с енергия щитовидната жлеза. Управлява ушите и гласните връзки, гладът и жаждата също зависят от него. В духовен аспект се свързва с вярата и красноречието. На тази чакра съответства светлосиният цвят. Въздействащите й минерали са тюркоазът, целестинът, аквамаринът, халцедонът, синият топаз, лунният камък, перлата, опалът джиразол.
Светлосините минерали символизират дълбокото спокойствие, стимулират работата на бъбреците и очистителните процеси. Терапията с тях нормализира кръвното налягане, намалява мускулното напрежение и успокоява дишането.
ЧЕЛНИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР се нарича още "трето око". В източната философия носи името Агя. Той се намира над основата на носа, между веждите. Интуитивните ни способности са тясно свързани с него. Осигурява въздействие върху епифизата, както и върху работата на всички жлези в тялото.
С него е обвързана и централната нервна система.Цветът на тази чакра е тъмносиният, индиговият. Влияе се от содалит, лазурит, аметист, сапфир, флуорит. Когато тази акра получава достатъчно енергия, у човек изчезват страховете, депресията, чувството за несигурност. Тя дава сили и на вдъхновението.
Тъмносините минерали освобождават отрицателна енергия от човека и стимулират мисленето. Те съдействат и за въстановяване на нервната система.
ТЕМЕННИЯТ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР (чакра Сахашрара или хилядолистен лотос) е разположен на върха на главата и е свързан с хипофизната жлеза. През него може да преминава надолу енергия с най-висока честота. Той се съотнася с духовния елемент у човека, както и със свръхестественото, с Космоса. Свързан е с предния дял на хипофизата и оказва влияние върху физическия и духовния ръст на човека. Тази чакра кореспондира цветово с виолетово, бяло и златисто.Освен минералите с тези цветове, изключително добро въздействие върху нея оказват диамантът и планинският кристал.
Виолетовите минерали оказват влияние върху белия дроб и снабдяването на мозъка с кислород, прогонват безпокойството. За постигане на ефект тук се разчита на аметист,флуорит, чароит.
Белите минерали са в състояние на стимулират хора с висок умствен и духовен потенциал. Преди използването им се препоръчва терапия със сини или зелени камъни. Ефектът се получава от работа с кахолонг, хаулит, млечен опал, албит.
Златистият цвят при хелиодора, слънчевия камък, халкопирита и златото провокира веселие и радост. Повишава телесната температура и осигурява жизненост.Както вече казахме, енергията от космическата среда навлиза в тялото през чакрите и познанията за този процес, за взаимосвързаността му с различните минерали, може да ни помогне значително да подобрим качеството на физическото и духовното си състояние.


ЕВРОПЕЙСКИ ЗОДИАКАЛЕН СПИСЪК

ОВЕН - (21.03 - 20.04) 1. Диамант 2. Аметист 3. Планински кристал, карнеол, рубин, опал, сардоникс, червен яспис,циркон, розов кварц, хелиотроп, аналцим.

ТЕЛЕЦ - (21.04 - 21.05) 1. Смарагд 2. Хризопраз 3. Розов кварц, циркон, карнеол, авантюрин, корал, соколово око,ахат, нефрит, александрит, верделит, планински кристал, родохрозит, хаулит.

БЛИЗНАЦИ - (22.05 - 21.06) 1. Топаз 2. Опал 3. Цитрин,сардоникс, хематит, лунен камък, перла, лазурит, тигрово око,рубелит, хризопраз, хелиодор, унакит, карнеол, кехлибар, ахат.

РАК - (22.06 - 22.07) 1. Лунен камък 2. Перла 3. Смарагд, хризолит, седеф, аметист, авантюрин, лабрадор, тюркоаз,кордиерит, оникс, яспис, хесонит, жадеит, нефрит, апофилит.

ЛЪВ - (23.07 - 23.08) 1. Рубин 2. Гранат пироп 3. Сардоникс, карнеол, родохрозит, планински кристал, яспис, кехлибар, слънчев камък, александрит, топаз, аналцим.

ДЕВА - (24.08 - 23.09) 1. Турмалин 2. Смарагд 3. Лазурит, зелен яспис, хризолит, тюркоаз, тигрово око, карнеол, топаз, цитрин, ахат, хризопраз, сапфир, аналцим.

ВЕЗНИ - (24.09 - 23.10) 1. Опал 2. Аквамарин 3. Цитрин,опушен кварц, морион, хематит, седеф, перла, розов кварц,обсидиан, лунен камък, берил, жадеит, турмалин, унакит, сугилит.

СКОРПИОН - (24.10-22.11) 1. Тюркоаз 2. Топаз 3. Опал,карнеол, сардер, кехлибар,малахит, яспис, тигрово око, лабрадор, азурит, обсидиан, шпинел, корал, турмалин, гранат алмандин.

СТРЕЛЕЦ- (23.11 -21.12) 1. Гранат 2. СапфирЗ.Лазурит, аметист, халцедон, тюркоаз, родонит, авантюрин, сапфирин, циркон, шпинел, обсидиан, содалит, апатит.

КОЗИРОГ-(22.12-20.01) 1.Шпинел 2. Рубин 3. Оникс,опал, котешко око, демантоид, флуорит, епидот, обсидиан, корал, ахат, малахит, перла, турмалин, азурит, калцит.

ВОДОЛЕЙ - (21.01 - 19.02) 1. Сапфир 2. Аквамарин 3.Аметист, тюркоаз, лазурит, соколово око, кехлибар, топаз, амазонит, жадеит, варисцит, рубелит, хиацинт, лабрадор, малахит.

РИБИ - (20.02 - 20.03) 1. Аквамарин 2. Аметист 3.Хризолит, сапфир, халцедон, родохрозит, розов кварц, циркон,кехлибар, млечен кварц, дравит, оникс, опал, сугилит, лунен камък, жадеит.

ЛЕГЕНДА:

1.Основен минерал за зодиакалния знак;
2.Заместващ минерал;
3.Съпътстващи минерали
« Последна редакция: Октомври 09, 2007, 18:32:16 pm от Fiery »
- Не можем, ще паднем! - Елате до края! И те дойдоха. И той ги блъсна. И те полетяха!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27