Моя взводен ми разказва доста по фрапантен случай с наш взвод по време на войната в Афранистан 70-те и 80-те.
Цитирам по памет (взводния) :
"Бяхме на турнир по волейбол в Стара загора, още като бях кадет във Военното училище.След един мач, към нас се приближава много приятен на вид човек около 50-те и ни кани на вечеря у тях, тъй като бил бивш военен и искал да се види с кадети и да си поговорят, пийнат и т.н. Ние понеже нямаше кво да правим, не познавахме града и се съгласихме. Жена му ни нахрани, напои с хубаво домашно вино и тн..По едно време оня вика:"Чакайте да ви покажа малко снимки от мойта служба". Носи един голям албум, почваме ние да разглеждаме и какво да видим? На една снимка виждам аз нашто момче, в няква пустиня, ухилен до уши, в едната ръка с човешка глава, от която още капе кръв, в другата ръка с окървавен щик на "Калашников".Замръзнахме всички, след което чухме жена му от кухнята: Абе пак ли показваш на хората онези снимки"
Кво се оказва?
По време на войната в Афганистан, България е имала взвод от рецидивисти, на които е било казано долу горе следното: Вас ви командва ей този човек ( домакина на моя взводен ), всяка негова команда се изпълнява безприкословно и веднага, иначе след войната си оставате в затвора. Това са били все убийци и изнасилвачи с доживотни присъди. Към 50-60 на брой. Взвода е бил под директно съветско командване. Един ден им дали заповед да минат през някъкво село и да избият всичко, без да използват огнестрелно оръжие. И те започнали да колят наред - жени, деца, кокошки и тн и тн....Онзи разказал на взводния, че неговите подчинени не проявили никаква милост и окото им не трепнало по време на екзекуцията....
"Ех,млади и хубави мочета, добре че не знаете толкова много неща". Така завършил разказа симпатичния човек около 50-те. Той бил подполковник, командир на нашия взвод.....
Оберон
Както каза Фиск..Pray