Автор Тема: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а  (Прочетена 6482 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 663
 • In Lies We Trust...
Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а

До средата на века в Европа ще има 100 млн. по-малко европейци, а до края му на Стария континент ще останат само старци и мюсюлмани

04.01.2006

Много от европейските народи ще се стопят до края на века, прогнозира американското месечно списание "Ню Крайтириън" (NewCriterion.com). Сред най-бързо намаляващите нации е и българската. До 2050 г. населението на България ще се съкрати с 36%, прогнозира изданието. Освен българите, на път да изчезнат са и естонците, твърди американското списание. До средата на XXI век те ще са намалели почти наполовина. Италия пък ще се стопи с 1/5. През 2050 г. в Европа ще има 100 млн. по-малко европейци, а за сметка на това в САЩ населението ще се е увеличило с приблизително същия брой хора. Изданието отчита, че на президентските избори в страната през 2004 г. победителят Джордж Буш-младши спечели надпреварата в 25 от 26-те щата с най-голяма раждаемост, докато опонентът му Джон Кери получи подкрепа в 16-те щата с най-нисък прираст на населението. Щатите, подкрепили загубилия Кери, да вземат да кандидатстват за почетно членство в ЕС, съветва шеговито сп. "Ню Крайтириън" и твърди, че на фона на 500 млн. американци в Европа към края на века ще има само старци и мюсюлмани. След един човешки живот време в Европа едва ли ще оцелеят много нации, продължава с прогнозите си американското издание. Вероятно все още ще има области на Стария континент, които ще се наричат Италия и Холандия, но те ще са равнозначни на катедралата Света София в Истанбул, която преди векове наистина е била християнски храм. Ръстът, с който трябва да се възпроизвежда населението, за да се поддържа същия брой хора от поколение на поколение, е 2,1 деца на жена. Отличници по този показател са държави като Сомалия - 6,91 деца на жена, Нигер - 6,83, Афганистан - 6,78 и Йемен - 6,75. В САЩ се раждат 2,07 деца на жена, припомня изданието. Сп. "Ню Крайтириън" обобщава статистическите данни с цитат от социолога Арнълд Тойнби - "Цивилизациите загиват от самоубийства, не от убийства."

Източник: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=825177

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 789
 • Amor vincit omnia
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #1 -: Януари 04, 2006, 23:20:50 pm »
хаха, вече почват да ми стават смешни подобни прогнози - 2050!!!!, та кой ти мисли в такъв период, като се вижда сега какво става..................................................  >:( :D >:(
musica universalis

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #2 -: Януари 05, 2006, 11:41:33 am »
2050? Ми чи то няма!
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 760
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #3 -: Януари 05, 2006, 19:08:11 pm »
Те вече са се стопили...Като евреите сме се разпръснали по цял свят...
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #4 -: Януари 05, 2006, 19:31:08 pm »
Аз незнам какво им има в главите на европейците-- а за нашите чорбаджии-управници не ща и да питам. На няколко пъти ги питам преподавателите: "Какво ще стане с вашата държава, ако основополагащият етнос изчезне или стане по-малък от чуждестранния. Какво ще остане от Великобритания, ако се пренапълни с Индийци, Пакистанци, Китайци, Нигерийци, Руснаци, (руско-говорещи и така идентифициращи се), Японци, Сомалийци и т.н., и не останат "бритaнци". Преподавателят сумти насреща, мотае се кристи присти и се чуди какво да отговори. Един само- по геополитика си призна, че няма да е весело- от 3 (може би и 4). Европейците са станали хора, които си гледат собственият интерес и ги мързи да отглеждат деца. Хак да им е, щом са рехили да лишават от живот собствената си държава. Но това е слабо изказване.

По-скоро, защо изобщо демографията не се признава за проблем. Спадащата демография се отминава с мълчание и никoй не смее да я дефинира като важна точка от "agenda"-та, проблемите, с които трябва да се преборят политиците, а също и народа.

Една преподавателка се изсмя и доста ме засегна, но какво да се прави. Някои твърдят, че това е личен избор- да имаш или нямаш деца. Освен това, не всеки има възможност даотглежда по 3 деца-- признавам това.

Признавам тези доводи донякъде.

Все пак отглеждането на деца е социална отговорност на всеки гражданин към не държавата или себе си, а към миналите поколения преди него. Освен това, с какво право той ще отказва живот на онези, които "чакат" да се родят??

Накрая, най ме дразни факта, че политически никoй не си поставя за цел да се дебатира по този проблем-- освен националистите, защото те го приемат като социална отговорност към миналите поколения. В крайна сметка се обезсмисля начинанието да се основоположи държава, което е било предприето от БГ-ханове или там племена в Европа-та. Но това са мои "размисли и страсти" и де да знам. Май, на никoй не му пука наистина. В крайна сметка нищо ново под слънцето. Колко още много народи са изчезвали...

Цитат
----на път да изчезнат са и естонците-----------

А за Естонците, миналата година един преподавател каза, че те са обречени. Според едно проучване, живителната сила на един народ, който иска да оцелее, се крепи върху някъде 1 000 000 души, които са съзидателни, креативни, абе изобщо: поддържат живота в страната. Сега, не съм го чел изследването, това е просто извода на човека, предаден устно от лектора.

И така, моят лектор решил да напише академична статия в един журнал, основавайки се на това изследване, в контекста на бъдещето на Естония. В крайна сметка естонците са обречени, понеже спадат под 1 милион-- това е бил написал накрая. Реферът, който е бил проверяващ категорично отказал да побликува тази статия, понеже не било в интерес на държавата. ХАХ!


Цитат
прогнозира американското месечно списание "Ню Крайтириън" (NewCriterion.com)

А за самите американци-- те стават много смешни с подобни апокалиптични прогнози за добро утро. Нека не забравят, че испано-говорящите им съграждани много добре вървят напред и нагоре с прираста, като чернокожите им дишат във врата, тъй че да не рипат от радост!!!

« Последна редакция: Януари 09, 2006, 17:31:56 pm от RedGuy »

Eon

 • Гост
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #5 -: Януари 06, 2006, 09:36:18 am »
Да Комън Американ Сити:

Чайна Таун,
Италиан Таун,
Спаниш Таун,
Гетто (Нигга Таун),
ДаунТаун - Формър Юропиънс (Бритънс, Айриш, Френч, Дойч)
И ийстърн юръпиънс... те са навсякъде... ;D

Та какво за Хамериканците 8)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 671
 • WATCHER
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #6 -: Януари 09, 2006, 14:55:07 pm »
Какво ще остане от Великобритания, ако се пренапълни с Индийци, Пакистанци, Китайци, Нигерийци, Руснаци, (руско-говорещи и така идентифициращи се), Японци, Сомалийци и т.н., и не останат "бритънци".
Ами според мен целия този процес както и процеса за пренаселването на Земята (все пак може българите и да намаляват, но населението на Земята расте със страшни размери) водят до  обезценяване на човешкия живот и след това вече и официално разделение по касти! То и сега го има но е някак си неформално. Ще има един елит на който изобщо няма да му пука дали във Англия са повече англичаните или някой друг етнос защото за тях това са чисто и просто "роби", обслужващ пресонал и еветуално развлечение. И няма да има особено значение конкретната раса или народност - за влизане в елита ще са нужни единствено материални блага.
Аз и друг път съм го казвал че пропастта между хората става доста голяма и това задължително ще доведе до повторно преминаване към строй делящ хората на различни касти съвсем официално.
А с навлизането на технологиите все повече в живота ни ще бъдем свидетели на роботизирането на хората и ще се стигне до парадокса и на кухите лейки , но с  материални способности да могат да си купят ако не "акъл" то повече хард-дискове и допълнителни процесори имплантирани в тялото с което да получат много големи способности непостижими за обикновения човек. Ще дам само един прост пример - Човек да има нещо като импантирана елка и да може да смята наум със същата бързина това което прави и елката. Сами се сетете за всички други възможности. Тогава вече тези с "парите" ще бъдат като някакви супермени а може и за богове да се определят  ;)
« Последна редакция: Януари 09, 2006, 14:56:57 pm от Alien »

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #7 -: Януари 09, 2006, 17:44:42 pm »
ALIEN

Горе-долу и аз мисля като теб.

Но, не беше ли първо идеята, че чрез теорията на Malthus се черпи легитимност за упражняване на геноцид, понеже за хората няма да има достатъчно ресурси на глава на населението (а оттам и да ги контролират по-лесно); въпреки че в същото време, теорията му е доста съмнителна. То е явно,че до безкрай неможе да има хора на земята, но все пак тя може да издържи до 40 милиaрда души, ако технологиите се използват рационално (а също и политико-икономическата система на преразпределние на благата стане също по-рационална).

Затовва аз си мисля, че може би на този етап на технологическо развитие е необходимо броят на хората по света да спада до там, че МК технологиите да бъдат по-бързо внедрени, а чак тогава да направят земна популация от 40 млд, само че вече МК контролирана, и се стигне до момента на кухите лейки, както казваш.


« Последна редакция: Януари 09, 2006, 17:47:41 pm от RedGuy »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Отг: Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #8 -: Януари 09, 2006, 21:18:38 pm »
40 милиарда ми се виждат твърде множко, това ще си бъде чисто изнасилване на планетата. На няколко пъти съм чел, че оптималната бройка е около 6 милиарда.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #9 -: Февруари 24, 2010, 21:15:22 pm »
България вече е сред петте държави с най-застаряващо население в света
 :o
http://www.epochtimes-bg.com/2010-01/2010-02-24_04.html

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2010, 22:12:30 pm »
ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

Проф. Марин Деведжиев е роден на 18 юни 1922 г. в с. Леденик, В.Търновско. През 1947 г. завършва Търговската академия в гр. Свищов. Участва във Втората световна война като командир на рота. Оглавява опозиционния Академически земеделски съюз, заради което по-късно работи в Содовия завод в Девня. Реабилитиран. От 1986 г. е професор. Автор на над 50 книги. Специалист по геодемография, география на транспорта, география на селищата. Носител на редица български и международни награди. За приноса си към развитието на съвременното общество през декември 2009 е включен в Международния речник на изтъкнатите личности издаван от  Международния биографичен институт на САЩ.

Проф. Деведжиев, Вие сте българският доайен в областта на геодемографията, географията на населението и селищата, на териториалното и селищно устройство. Какви са основните въпросителни  днес пред тази проблематика?

През 1985 година, когато беше преброяването, населението на България беше 8,949 млн. души. От тогава до сега се наблюдава истински национален демографски срив – през 2008 г. страната наброяваше 7 606 600 души, т.е. с 1 342 400 по-малко. И това само за 15 години. Не е трудно да се изчисли при този темп на намаление кога българите ще станат малцинство в собствената си държава /говоря за българския етнос, тъй като при другите два етноса-циганския и турския се отчита прираст/. Ами… след десетина години, а може и по-скоро.

Българите ще бъдем малцинство?
Да, нищо чудно. Защото циганите, които никъде в света нямат държава и нямат дисциплината да я създават, и турците, които пък са изключително много дисциплинирани, и въпреки изселването нарастват.
Вторият фактор, който тласка това намаление, е че раждаемостта у българите е три пъти по-ниска от тази при ромите и 1,5 – 2 пъти, отколкото е при турците. Българското население намалява, защото възрастните измират. Няма раждаемост. Стигнахме до положението, че делът на населението от 0 до 16-18 години  е на половина на старците над 60 г.
Една статистика от 2004 г. сочи, че от 183 държави в света, ние държим първото място по степен на ускоряване стопяването на населението. И от тогава до днес устояваме първенството.
Фактор за това положение е и състоянието на селата – няма добро обслужване, няма пътища, няма поминък, здравеопазване, училищата са затворени. Това е факт, който ускорява процеса на обезлюдяване. В момента в България има 188 напълно обезлюдени села, но аз смятам, че са някъде над 200.
Аз съм напълно съгласен със социолога Михаил Мирчев, който в статия от 13 юли. 2004 г. във в.”Труд” пише, че ние сме в процес на автогеноцид, т.е. ние се самозатриваме.

Други фактори, които ни тласкат към самозатриване, както се изразихте?
Това е, че няма обществен дебат по тези въпроси, те нямат и медийно присъствие. Преди няколко години по линията на ООН бяхме предупредени за демографския срив и тогава имаше идея да се направи програма, такава, с каквато навремето Де Гол спаси Франция. Представяте ли си, главната задача на водача на съпротивата срещу немците, беше да спаси страната си от демографския срив. Но…

Стоеше ли демографският проблем по времето на Тодор Живков?
По времето на Тодор Живков разработвахме схеми и планове, които имаха отношение към демографията. През 1969 г. работих върху Националната схема по битовото обслужване. Моя работа е Генералната схема по териториалното разпределение на производителните сили. Тези разработки лично Тодор Живков ги представи на Министерския съвет.  Генералната  схема беше съпроводена с 49 големи карти на България. Беше описано по окръзи, общини на какво население се разчита, на каква земя, вода, пътища, жп транспорт. С други думи всички жизнени ресурси. Създадени бяха и комисии по окръзи, които да обобщят необходимите данни.
От 1976 до 1982 г. бях главен директор на Комплексният научно-изследователски институт по териториално устройство, градоустройство и архитектура /КНИПИТУГА / и то с личното одобрение на Тодор Живков. И така аз станах първия безпартиен директор на този институт. По това време разработихме Единен териториално – устройствен план – ЕТУП, който обхваща като икономическа основа  постановките на генералната схема и цялата жизнена среда. В Москва поискаха да се докладва моя труд “Селищни системи” пред всички републики. И в Куба също. Той е преведен на руски и на кубински.

Намери ли практическо приложение този устройствен план?
За да се приложи, трябваше да се извърши административна промяна – общините от 1294 да се окрупнят на 300 селищни системи. За целта се проведе нарочен пленум, изготвен беше и закон. Нещо повече – аз обучих бъдещия министър на строителството Иван Сакарев , за да бъде всичко правилно приложено. Но… още когато се  уточняваше законът, кои селища да са център, какво да обхващат и т.н., всички окръжни и всякакви комитети скочиха срещу него. Защо ли? Защото законът щял да им отнеме властта. Тодор Живков се облегна на мотивите за Закона на КНИПИТУГА и персонално на Емил Христов /секретар на ЦК на БКП/ и Тодор Божинов /член на Политбюро /, но в края на краищата се направиха корекции.

И какво се случи?
Пловдив беше разделен на друга схема, Варна направи Аксаково селищна система, а селата отидоха към Добрич, Аксаково после се съедини с Варна, от Добруджа населението се смъкна към Аксаково. Видин пък не направи Арчар селищна система, защото първия секретар на Видин бил скаран с партийния секретар на Арчар… И стана всичко твърде различно от приетия проект за селищните системи. Безконечни спорове заради партийни пристрастия. Накратко – оспорва се водещата роля на Партията.
Причина за затлачването била и безпартийността на главния директор. Как може безпартиен да изпълнява партийни указания?
В последствие КНИПИТУГА стана Център за териториално развитие, Генералната схема се забрави. И когато СДС дойде на власт първата му работа бе да срине института.

Имаше ли ги автомагистралите в Генералната схема?
Те не са свързани с нея. То по време на Студената война се появи понятието “пръстен” – магистрален, железопътен, енергиен. Което оозначаваше капсулиране на България.
Аз съм и създател на Комитет за строителство на втори мост на Дунав при Белене – Чоара. Ние трябваше да определим и мястото за втора АЕЦ.  Правихме проучване при р. Струма, при Нова Черна, Силистренско, Варвара – Мичурин. Накрая се одобри тя да бъде на устието на р.Янтра, вдясно. Това АЕЦ да бъде при Белене, бе измислено за една нощ. Замисълът беше там да се построи мост, но имаше опасност Никопол да бъде залят. Отидохме за последната експертиза за моста, но през нощта се решило там да се строи вместо мост, АЕЦ. Румънците бяха доволни от това развитие на нещата, а и СИВ.

Какво се прави днес по отношение на демографските въпроси?
Днес, пряко отговорен за съставянето на  План за устройството на националната територия е Центърът за териториално развитие. А изготвянето на такъв план е основна предпоставка за формиране комплекна фундаментална позиция на страната ни, която да и даде възможност да води равностоен диалог със съседните / и не само /държави.
Пред лицето на топящото се население, принадлежащо към основния държавен етнос, и ускореното му застаряване и на фона на задълбочаващия се процес на обезлюдяване на територията, нуждата от регулиращи и строго спазвани териториално-устройствени документи е от съдбоносно значение. По нататъшното й пренебрегване може да се окаже пагубно за държавата ни.

Автор : Интервю на Соня СИРОМАХОВА

http://www.eurochicago.com/2010/02/prof-marin-devedzhiev-do-10-godini-balgarite-mozhe-da-stanat-maltsinstvo/

Неактивен sesiliq

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 291
 • ТРОЯНА
Re:Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2010, 22:53:59 pm »
Това няма да стане.Ще се размножим.
...и нека Силата бъде с теб. [img]http://img383.imageshack.us/img383/290

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Проучване: Българите ще се стопят с 36% до 2050-а
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2010, 23:52:54 pm »
ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО
. . .
Пр
През 1985 година, когато беше преброяването, населението на България беше 8,949 млн. души. От тогава до сега се наблюдава истински национален демографски срив – през 2008 г. страната наброяваше 7 606 600 души, т.е. с 1 342 400 по-малко. И това само за 15 години. Не е трудно да се изчисли при този темп на намаление кога българите ще станат малцинство в собствената си държава /говоря за българския етнос, тъй като при другите два етноса-циганския и турския се отчита прираст/. Ами… след десетина години, а може и по-скоро.

. . . .
Автор : Интервю на Соня СИРОМАХОВА

http://www.eurochicago.com/2010/02/prof-marin-devedzhiev-do-10-godini-balgarite-mozhe-da-stanat-maltsinstvo/
Статистиката на демографията е най политизираната статистика, която може да съществува. Този повтаря че не бил партиен член, но за онова време това имаше значение само а ко човек е на ръководна длъжност, а не да е в някакъв измислен иститут.
Предполагам че ще се повторя, но статистиката на населението се фалшифицира още от началото на 60-те. Не е нужно човек да е велик математик-статистик, за да забележи, че още в края на 60-те години на миналия век болшинството жени у нас раждат по две деца. През 70-те статистиката си профдалжи да отчита по инерция демографски ръст, но тенденцията за две или дори едно дете на жена се запази като дори започна да се увеличав и дела на бездетните пълнолетни жени, което естетественно никой не отчита. Изобщо самата идея да се броят броят на ражданията е доста чужда на държавната наука, отчита се само "прираст на населението". През 80-те започна да се забелязва и видим спад в населението на селата по специално на тези в планините, но това не бе отчетено.
Демографски спад има оше от началото на седемдесетте и населението никога не е било повече от 6 млн. просто сега спада е по явен. В момента сме по малко и от 5 млн. като се взимат  впредвид и имигрантите.
НО вероятно е по добре човек да вярва в измислени неща, истинската реалност може да е опасна за слабото съзнание.
Soli Deo Gloria!

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
5 Отговора
3410 Прегледи
Последна публикация Март 18, 2006, 18:24:02 pm
от преминаващ

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27