Веселин Топалов призна, че сам е сгрешилТопалов бе посрещнат от Весела Лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта
Веселин Топалов се завърна в България. Той и екипът му бяха посрещнати от Весела Лечева, председател на Държавната агенция за младежта и спорта.
Няма от какво да се срамувам, заяви Топалов и допълни, че не съжалява за загубата си. "Радвам се, че всичко свърши. Напрежението за мен бе огромно.
Вярвам обаче, че цяла България ме е подкрепяла. Това което се случи в Елиста можеше да стане навсякъде по света, но ние бяхме подготвени. Не ми липсваше опит от международни мачове. Правилата са еднакви навсякъде.
Интересното в случая е, че нарушението на Крамник остана необяснено, но мениджърът ми Силвио Данаилов ще ви даде повече подробности по случая", сподели Веско Топалов. Според него през цялото време той е имал тотално надмощие, но е пропуснал и много възможности. Топалов отхвърли категорично слуховете, че е взел пари, за да загуби двубоя.
Във връзка с честото посещение на Крамник в тоалетната по време на партиите, Топалов каза, че темата все още не е приключила, но не счита, че другаде е трябвало да се проведат партиите. "Доминирах през целия мач, а осмата партия от естетическа и техническа гледна точка беше най-добрата, която изиграх.
Във втората и десетата партия се прояви една стара моя слабост и аз съм си виновен за загубата. В последната партия, ако бях играл правилно, можеше да реша нещата в своя полза, но не се получи.
Нервите и умората в края на четвъртия час си казаха своето. Трябва да призная, че ускорените контроли не са моята специалност. Не съм следил изобщо изказванията на Крамник и не мога да ги коментирам", добави още Топалов на Летище София.
actualno.com
от: 14.10.2006 час: 13:20
На друго място прочетох че са си разделили по 500 000 $. Дали пък Топалов не е "сплашен " по нянакъв начин... 
Новият световен шампион по шах е Крамник (...)
Въпреки резултата двамата противници в двубоя ще си разделят по 500 000 долара от наградния фонд.Вчера властите в Русия отказаха възможността на българския правителствен самолет да кацне в Елиста, за да прибере отбора на световния шампион по шахмат Веселин Топалов, съобщи по телрефона от Елиста пресаташето на Топалов - Живко Гинчев. За чартъра на Владимир Крамник бе съобщено, че няма проблеми.
Президентът на България Георги Първанов осигури 9-местния "Фалкон" да бъде на разположение на българите, за да могат веднага след мача за шахматната корона да се приберат в София.
"Това е повече от скандал, никой не обяснява защо е отказано кацането, коментира мениджърът на Веселин Топалов - Силвио Данаилов.
Тази вечер на среща със заместник-министъра на външните работи Евгения Колданова по молба на българската страна руският посланик в София Анатолий Потапов „даде разяснения отосно съдействието, което руската страна ще окаже за транспортното осигуряване на българската делегация, намираща се в Елиста, след края на двубоя". В информацията на българското външно министерство не се съобщават други подробности.
от: 13.10.2006 час: 21:24