Автор Тема: Морските чудовища  (Прочетена 68700 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dilka

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 8
Re: Морските чудовища
« Отговор #60 -: Май 09, 2007, 22:09:44 pm »
Това е любимата ми тема, много обичам да се ровя в нета и да разглеждам разни любопитни факти относно съществата на дълбините. Цялата настръхвам като си представям какво може да има там ::)
Ако някой има, ще помоля да даде още информация, че умирам от любопитство 8)

Иначе в няколко статии видях, все пишеше "първият който се е спуснал еди къде си е..." и навсякъде са различни имена. Това ме кара да се съмнявам в автентичността на фактите :-\

Eon

 • Гост
Re: Морските чудовища
« Отговор #61 -: Май 10, 2007, 09:05:59 am »
Ако някой има, ще помоля да даде още информация, че умирам от любопитство 8)


Опитай се да потърсиш в интернер и да намериш информация, тъкмо ще я споделиш и с нас.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Морските чудовища
« Отговор #62 -: Май 13, 2007, 13:07:23 pm »
Има и две недвусмислени донесения за крокодилообразни същества, забелязани от подводници. Първото от тях е направил през 1915 година капитан III ранг Фрайхер фон Форстнер, командир на подводница „U 28“.

   На 30 юли нашата подводница торпилира английския параход „Айбиъриън“ (5223 тона), който пренасяше богат товар през северната част на Атлантика. Параходът, дълъг 180 метра, потъна бързо, като носът му стърчеше почти отвесно във въздуха; на това място дъното е дълбоко около 2000 метра. Двайсет и пет секунди след потъването на парахода стана страшна експлозия. Не знаем точно каква е била дълбочината, но няма да сгрешим много, ако я приемем за около 900 метра. Малко по-късно от водата излетяха останки от разбития кораб и някакво гигантско морско животно, което се гърчеше мъчително; те се издигнаха на височина между 18 и 30 метра. По това време на командния пост бяхме аз и дежурните офицери — главният механик, навигаторът и кормчията. Всички видяхме едновременно това чудо на моретата. Ние не можахме да определим вида му, тъй като, за съжаление, не го намерихме нито в „Брокхауз“, нито в „Брем“ (известни енциклопедични помагала на немски език. — Б.пр.). Не успяхме да направим снимка, защото животното потъна само за 10–15 секунди… То беше дълго около 18 метра, приличаше на крокодил и имаше четири крайника с мощни стъпала и плавателна ципа, а опашката му беше заострена. За мен няма нищо странно във факта, че животното е било изхвърлено от голяма дълбочина. След експлозията „подводният крокодил“, както нарекохме животното, е бил изтласкан нагоре от ужасното налягане, за да изскочи от водата поразен и с широко раззината уста.

   Тъй като не е възможно торпилираният кораб да потъне на 900 метра дълбочина само за 25 секунди, навярно животното се е намирало някъде близо до повърхността, когато взривът го е изхвърлил във въздуха. Съобщението на Форстнер излиза в „Дойче Алгемайне Цайтунг“ през 1933 година, а скоро след това друг командир на подводница, Вернер Ловиш, разказва за среща с подобно животно в Северно море през 1918 година. Вечерта на 28 юли той и един от членовете на екипажа на подводница „U 109“ видели огромно животно с дълга глава, крокодилоподобни челюсти и крака с ясно очертани стъпала.


Извадка от книгата Морски змейове, моряци и скептици (Sea Secrents, Sailors and Sceptics, 1978) Греъм Макюън

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Морските чудовища
« Отговор #63 -: Май 14, 2007, 17:26:04 pm »
Когато подобно същество бъде изхвърлено на повърхността, то моментално умира заради разликата в налягането. Гореописаното животно се е гърчело предполагам и от раните си, които взривът му е нанесъл.

За тези, които не знаят искам да уточня. Когато в подобни слуачаи се казва, че един кораб е 5223 тона, нека това тегло да не се бърка с теглото на кораба. Регистърът "Лойд" завежда всеки кораб по неговата водоизместимост, демек горната цифра показва колко вода събира кораба.
Честите катастрофи и потъвания на кораби около 18-19 век, са се дължали предимно на неспазване на мерките за сигурност. Има фрапантни случаи. Например кораб потъва в Ламанша при идеално време с 400 души на борда. Кораба е бил претоварен, защото той е бил за 120 души пасажери. Има кораби, потънали още на пристаните, със смъртни случаи при това.

Handle the dwarf
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен Dilka

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 8
Re: Морските чудовища
« Отговор #64 -: Ноември 05, 2007, 04:20:07 am »
ГИГАНТСКИЯТ КАЛМАР

За нас, жителите на сушата, представата за безгръбначно животно е свързана обик¬новено с нещо дребно. И наистина колко ли голям може да бъде някой сухоземен охлюв, паяк или насекомо! Съвсем друга представа се получава обаче, когато човек се запознае с обитателите на океана. Между тях има видове, които се отличават с много големи, дори исполински размери.

Ако някои страни от живота на гигантските акули са все още непроучени, то още по-малко се знае за биологията на някои грамадни главоноги мекотели — КАЛМАРИТЕ — които живеят в дълбочините на океана.

Още в древността са се разказвали страшни истории за тези морски исполини. Понякога те уж изплавали неочаквано от дълбините на океана, обхващали с пипалата си кораба и го повличали заедно с хората в бездънната бездна. Особено много легенди за тези морски чудовища се срещат в писанията на средновековните скандинавски летописци, които ги наричат „кракени".

Колкото и да изглежда на пръв поглед странно, кашалотите са най-ценните „сът¬рудници" на зоолозите при изучаването на тези огромни мекотели.По телата на убити кашалоти неведнъж са наблюдавани характерни кръгли рани, които достигат 22—27 см в диаметър. Тези рани са причинени от ноктите по смукалата на пипалата на гигантски калмари. Описани са само няколко случая, когато се е удало на някои хора да наблюдават на повърхността на океана как кашалот поглъща грамаден калмар. Б. Зенкович е бил свидетел на такава сцена. Той описва как веднъж рано сутринта недалеч от „китоловеца", на който се намирал, бил за¬белязан едър кашалот, който веднага му обърнал внимание със странното си поведе¬ние — огромният бозайник ту изскачал над повърхността, ту се въртял във водата, сякаш в тялото му бил забит харпун. Отначало Зенкович помислил, че това е аго¬низиращ кашалот, тъй като предния ден били ранени две такива животни, които скъсали дебелите въжета, но не могли да бъдат настигнати и убити поради спусналата се над морето мъгла. Скоро обаче забелязали, че на грамадната глава на кашалота има нещо, подобно на венец, което ту се увеличавало, ту намалявало. Тогава разбрали, че китът „се бори" с гигантски калмар, обхванал с дългите си пипала главата му. Изглеждало като че ли кашалотът се мъчи да замае калмара чрез удари във водата или пък може би искал да се отърве от пречещото му главоного по какъвто и да е начин и затова изскачал почти напълно от водата и се въртял в нея. Докато корабчето приближавало, кашалотът успял да погълне главоногото. Всички били удивени от бързината, с която китът изял замаяния или убит калмар.

Това, което само много рядко може да се наблюдава на повърхността, изглежда, че става сравнително често в дълбочините на океана. За това може да се съди от останките на грамадни калмари, намирани в стомасите на убити кашалоти. Тези находки са извънредно ценни за зоолозите, защото досега не е уловено живо такова огромно морско чудовище. Намерените в стомасите на китовете части от гигантски главоноги са допринесли значително за установяване устройството и размерите на тези морски великани.
Така например през 1955 г. от стомах на кашалот, който е имал 14,33 м дължина, било извадено главоного – гигантски калмар със следните размери: дължина (заедно с пипалата) 10,49 м, тегло 184 кг, дебелина на пипалата в основата 17 см, диаметър на очите 18 см. Намирани са обаче и части от много по-големи калмари. Преди около 55 години в едър кашалот са намерени останки от грамадно главоного. Несмлените още пипала на това животно били дълги около десет метра.

Какви чудовища представляват тези огромни мекотели, може да се види и от следните факти. През 1880 г. зоолог е описал един екземпляр от вида на гигантските калмари c дължина 18 м. Само пипалата на това грамадно животно били дълги 11 м! Още по-голям е бил трупът на друг гигантски калмар, който морските вълни изхвърлили през 1933 г. край крайбрежието на о-в Нюфаундлен в Атлантическия океан. Тялото на това умряло исполинско мекотело било около 22 м дълго. Към една трета от него се падала на туловището на животното, а останалите две трети на пипалата му.
Има сведения, че гигантските калмари се крият денем в морската дълбочина, а нощем понякога излизат на повърхността. Известни са също така някои области в Тихия океан, където те се срещат сравнително по-често. Хейердал и неговите другари са били предупредени, че могат да очакват такава среща най-вече в областта на студеното Хумболт течение, немного далеч от бреговете на Перу. Както пише сам Хейердал, вероятността от такава среща ги е накарала да се снабдят с тежки ножо¬ве — мачете, за да са готови, ако някоя нощ бъдат събудени от прегръдката на някое ужасно пипало. За щастие смелите мореплаватели не са били нападнати от подобно морско чудовище. Все пак той пише, че в много тъмни нощи те са виждали на повърхността фосфоресциращите очи на големи главоноги, и веднага след това до¬бавя: „Само един-единствен път видяхме как повърхността на морето кипеше и кло¬кочеше и нещо като големи колела сякаш се издигаше и въртеше във въздуха, докато част от нашите делфини се опитваха да се спасят с отчаяни въздушни скокове..."

Днес няма съмнение, че гигантските калмари са най-едрите безгръбначни животни. Ала все още доста неща около тях са забулени в тайна. Така например и досега не се знае със сигурност колко вида гигантски калмари се срещат в Световния океан. Слабо са познати и редица страни от тяхната биология и екология. Понастоящем е известно, че гигантските калмари са твърде широко разпространени в Световния океан, но изглежда, че тези морски исполини се срещат почти изключително в умерени и субтропични води. В тропичните и полярните зони на океаните те попадат крайно рядко. Днес не се знае със сигурност каква е максималната дължина, която могат да достигнат тези страшни морски чудовища. Както бе споменато, по телата на убити кашалоти са намирани понякога кръгли рани с диаметър 22—27 см, причинени от ноктите по смукалата на пипалата на огромните мекотели. Като се има предвид, че гигантски калмари с дължина около 20 м имат смукала с диаметър 12—15 см, става ясно, че в дълбочините на Световния океан трябва да живеят и много по-едри калмари. Учените допускат, че максималната дължина на тези животни навярно надминава 30 м!

Заслужава още да се отбележи, че на нашата планета няма животински организъм, който да има по-големи очи от гигантските калмари. За това има непосредствени доказателства. Така веднъж в стомаха на един убит кашалот бил намерен труп на гигантски калмар с несмлени още очи. Тези очи имали диаметър... 40 см!
Както и останалите главоноги мекотели, исполинските калмари са хищници. Те се хранят най-вече с големи риби, но изглежда, че понякога тяхна плячка стават и други морски животни, например делфини. Денем тези чудовища се намират обикновено на 200 — 1000 M дълбочина. До сравнително неотдавна се смяташе, че калмарите са много бързи плувци. През последните години обаче това схващане се ревизира. Като изхождат от някои анатомични особености на гигантските мекотели, редица специалисти по тази група животни считат, че максималната скорост, която калмарите могат да развият, трябва да е 7—8 км в час.

http://i.data.bg/07/10/30/637095_orig.jpg http://i.data.bg/07/10/30/637098_orig.jpg http://i.data.bg/07/10/30/637100_orig.jpg http://i.data.bg/07/10/30/637101_orig.jpg http://i.data.bg/07/10/30/637102_orig.jpg

Дългичко е, но за любители на тази тема, като мен, няма да се усети времето, за което ще го прочетете. А и си струва. Копирала съм го от един друг форум, ако някой се интересува :)

Жалко как такава хубава тема е замряла, явно поради липса на информация. Постоянно се ядосвам като търся инфо, защото винаги излиза едно и също. Пак да кажа, че всяко ново инфо е добре дошло. Пък даже и снимки :D
Надявам се има и други като мен, обожаващи теми, свързани с "чудовищата на дълбините". Аз лично настръхвам като си представя само нещо толкова огромно и хищно при това. Настръхвам и при вида на акулата на аватара ми  :'( :-[ 8)

Неактивен apolon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 62
Re: Морските чудовища
« Отговор #65 -: Ноември 05, 2007, 12:29:50 pm »
Ауу, кой е гледал филма по БТВ в събота :)))))))))). Принципно морските сълбини са по-слабо изследвани и от космоса даже. Каквото и да живее там и колкото и да е голямо, не би трябвало да му се пречи. Все пак човека живее на сушата и няма работа в океана.....

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Морските чудовища
« Отговор #66 -: Ноември 05, 2007, 12:37:52 pm »
Бе даваха един по БТВ, за някаква сепия. Малко стар, ама това е по-малкия проблем:) Сепията се движеше като стрела напред, и то напред с пипалата. Интересно как ли плуваше:))? Сигурно е имала двигател на каската:)
 
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен apolon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 62
Re: Морските чудовища
« Отговор #67 -: Ноември 05, 2007, 13:19:52 pm »
Все някак е плувала, като за макет във филма... Да ти кажа не знам как плуват сепиите, ама и не искам да узнавам 8)

Неактивен Dilka

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 8
Re: Морските чудовища
« Отговор #68 -: Ноември 05, 2007, 15:32:11 pm »
Бе даваха един по БТВ, за някаква сепия. Малко стар, ама това е по-малкия проблем:) Сепията се движеше като стрела напред, и то напред с пипалата. Интересно как ли плуваше:))? Сигурно е имала двигател на каската:)
 

Хахах, сигурно  ;D Яд ме е, че съм пропуснала, но... :(

Както казва apolon, каквото е на дълбините, не бива да му се пречи, както и то всъщност не ни пречи. Но нали сме жадни за знания, кой знае колко изследвания ще има, докато не се докаже за нещо съществуващо долу. После най-вероятно ще има няколко инцидента, заради нахалността на учените. После ще се обяви, че каквото е на дълбините, е опасно, ще искат да го изтребят и т.н.
Само как го измислих, но ми изглежда много вероятно. То хората сме си такива ;)

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Морските чудовища
« Отговор #69 -: Ноември 08, 2007, 05:16:59 am »
Може да не е само "какво е долу", но и да е "кои са долу". Перфектно място да се настаниш ако не искаш да те намерят - морското дъно.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен _DeSiRe_

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 26
 • Fallen Angel
Re: Морските чудовища
« Отговор #70 -: Ноември 08, 2007, 09:36:34 am »
Може да не е само "какво е долу", но и да е "кои са долу". Перфектно място да се настаниш ако не искаш да те намерят - морското дъно.

Може и да има морски хора, които си правят градове в морските дълбини :P :D
« Последна редакция: Ноември 10, 2007, 00:02:30 am от Eon »
The Truth Is Out There....Look at the Stars!

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Морските чудовища
« Отговор #71 -: Ноември 09, 2007, 00:24:39 am »
Имам предвид нещо като базички на земни хора или на някои извънземни, има много случаи на наблюдавани НЛО да изчезват под водата.
Но истинските морски чудовища могат да се видят лятото по Слънев бряг, Златни пясъци и другите големи курорти. Ходят по плажа огромни са, изглеждат розово - червеникави и ръмжат нещо на немски. Медуза ряпа да яде, погледнеш ли ги и се вцепеняваш.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен mvm

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Относно: Морските чудовища
« Отговор #72 -: Май 30, 2008, 01:44:48 am »
снимки на гигантски сепии
http://www.vbox7.com/play:79c18954

видео за дълбоководни светещи медузи


още морски животни от дълбокото синьо


Неактивен ton

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 38

Неактивен aviana

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 110
Относно: Морските чудовища
« Отговор #74 -: Юли 17, 2008, 18:39:29 pm »
Вторник, 01 Август 2006, в-к Монитор

Странното същество бе купено за $1550

Океанът изхвърли труп на русалка на безлюден плаж във Флорида. За странната находка се разбра, след като анонимен продавач я предложи на търг в интернет аукциона еbay.
Той попаднал на съществото на един от плажовете в южните части на градчето Санкт Петербург във Флорида. Най-общо казано, находката представлява труп на морско чудовище, което много наподобява описанието на русалка. Човекът е жител на градчето и в този ден почивал на един от безлюдните плажове.

"Не обичам да се търкалям с бутилка бира в ръка и заобиколен от стотици курортисти", разказва в обясненията си за аукциона анонимният продавач. "Предпочитам уединението и затова отидох на плажа Десото. Първоначално помислих, че е голяма риба, оплетена във водораслите или пък труп на куче. Когато се приближих разбрах, че преди това не съм виждал нищо подобно", пише откривателят на русалката. Той веднага се върнал до колата, за да си вземе фотоапарата, а ръцете му треперели, докато правел снимката. Съществото имало груба кожа, като покрита с люспи, човешка глава и ръце, но вместо крака - рибешка опашка.

Според откривателя на трупа, русалките са свързващото звено между рибите и приматите, а причината за смъртта й вероятно е нашествието на "червения прилив". Това са токсични водорасли, обагрени в червено, които в определени сезони се появяват в океана. Мъжът предложил русалката на няколко музея във Флорида, но оттам му отказали, защото се бояли, че е фалшификация. Тогава я предложил в ebay с начална цена $2. Тя обаче бе продадена за $1550, плюс 200 долара за доставка.http://pics.rbc.ru/img/cnews/2006/07/28/Rus33.jpg

в този сайт:
http://www.teenspace-bg.net/forum/viewtopic.php?t=402&sid=403104237f86c30482c90aa8b1c3f5e0
има същата статия,както и повече и много интересни снимки на така наречената русалка или морско чудовище на мен ми прилича на морско извънземно.
Най-голямата истина е тази в която искаш да повярваш.Най-голямата сила е тази да пребориш себе си.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27