Автор Тема: Промените в климата: някои основни факти  (Прочетена 189807 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Промените в климата: някои основни факти
« -: Декември 07, 2005, 21:35:34 pm »
Сценариите за България предвиждат увеличаване на честотата на екстремните явления - наводнения, суши, ураганни ветрове, обяснява Антоанета Йотова от БАН

03.12.2005

От 80-те години на ХХ век насам се наблюдава тенденция за слабо затопляне на територията на България. Интересно е, че минималната температура се увеличава по-бързо, отколкото максималната, което означава, че се скъсява разликата между двете температури, разказва Democrit.com

Климатичните сценарии за България предвиждат увеличаване на честотата на екстремните явления - наводнения, суши, ураганни ветрове. При затоплянето на климата се очаква у нас да се разпространят нови болести и вредители, които ще издържат на новите климатични условия.
Климатът на Земята, по-точно - климатичната система (океан, атмосфера, земна повърхност), както и на другите планети от Слънчевата система, се е променял в течение на хилядолетната им история, променя се и ще продължи да се променя в резултат на сложното взаимодействие на естествени фактори извън (слънчевата радиация) и на планетата (атмосферната циркулация, характер и особености на подложната повърхност), обяснява Антоанета Йотова от Националния Институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

На Земята обаче, освен естествените фактори, през последните около 150 г. - началото на техническата ера (индустриалната революция в развитието на човешката цивилизация),
все по-голямо значение за климатичната система придобива и друг фактор: човешкият.
Влиянието на този фактор е свързано предимно с увеличаване на емисиите на парникови газове вследствие извършването на многократно повтарящи се човешки дейности, най-вече изгарянето на изкопаеми горива.
По този начин се нарушава естественият цикъл на парниковите газове в атмосферата - водна пара, въглероден оксид и диоксид, метан, азотни оксиди и др. Сумарният ефект от увеличаването на емисиите на парникови газове е глобалното затопляне на планетата, в потвърждение на което могат да се посочат редица факти.
Учените от Rutgers University в Ню Джърси, САЩ, след анализ на земните пластове по източното крайбрежие на страната са успели да установят какво е било местоположението на крайбрежието и сушата преди цели 100 млн. години.
Анализът разкрил, че през последните 5000 години морското равнище се е повишавало средно с по 1 мм годишно - тенденция, предизвикана най-вече от топенето на ледниците от последния ледников период.
Приборите за измерване на приливите и отливите и спътниковите данни показват, че през последните 150 години скоростта на покачване на морското равнище се е удвоила, достигайки 2 мм на година.
"Повишеното потребление на въглища, предизвикващо увеличаване на концентрацията на парникови газове в атмосферата, е доминираща тенденция от XIX век насам", отбелязва ръководителят на изследването проф. Кенет Милър.
Можем да кажем, че покачването на морското равнище, което наблюдаваме днес, е много по-бързо от това в близкото минало и че причина за това е човекът, категоричен е ученият.
Екип от германски специалисти пък представя модели на нивото на глобално затопляне днес, сравнено с целия период от последните 650 хил. години.
Учените разкриват, че днес нивото на най-характерния парников газ - въглеродния диоксид, нараства 200 пъти по-бързо, отколкото това би могло да се случи под въздействието на който и да било естествен процес.Понастоящем количеството на въглеродния диоксид е 380 частици в милиграм - т.е. с 27% по-високо, а на метана - с цели 130% повече, от когато и да било в рамките на изследвания период. Специалистите са измерили нивото на парниковите газове, съдържащи се в ледниковите пластове в Антарктика. Оказало се, че на 3 км дълбочина в леда били открити изпълнени с въздух джобове, по които може да се проследи състава на земната атмосфера през последните близо 1 млн. години чак до наши дни.
Тези пластове най-добре представят развитието на околната среда на нашата планета. Най-пълно и подробно описание на регистрираните промени в характеристиките на климатичната система (температура на въздуха и морската повърхност, валежи, снежна покривка и пр.), както и на въздействието на тези промени върху природните и човешките системи, се дава в изготвяните от 1990 на всеки 5-6 години Доклади за оценка на Междуправителствената група експерти по изменение на климата (IPCC).
През 2001 излезе третият от тези доклади (ТАR), а през 2007 ще излезе четвъртият.

Документираните в ТАR най-важни промени във физичните и биологичните системи , свързани с промените в климата, са накратко следните:

- арктичният лед е намалял с около 10-15% от 1950 г. насам; (!!!)
- снежната покривка в Северното полукълбо е намаляла с около 10% от края на 60-те години на миналия век досега;
- увеличена е честотата на екстремните валежи в средните и високите ширини на Северното полукълбо и има доказателства за увеличена честота на някои катастрофични явления (мощни разрушителни тропически циклони, причиняващи ураганни бури като Катрина това лято);
- разпространението на растителни и животински видове се е преместило в посока към полюса и във височина (в планините);
- наблюдават се промени с различна скорост и в различна посока в растителното и животинско видово разнообразие.

Характерно за глобалното затопляне е проявяването му по много и различни начини в по-малки пространствени мащаби - регионални и локални.
Така например в Европа регионалното затопляне е по-осезаемо, отколкото в глобален мащаб: през XX век средната температура в Европа се е увеличила с 1 градус, а в световен мащаб - с 0.6 градуса.

За България, изследванията на климатичните колебания и промени за територията на страната, провеждани в НИМХ при БАН, могат да бъдат сумирани накратко така:

През последните 1-2 десетилетия у нас се наблюдава тенденция за повишаване на зимните температури през януари: месец януари бе студен през 1997 г., 2000 г. и 2004 г., като през 2000 г. е с 4-5 градуса по-студен от климатичната норма (средната температура за периода 1960-1990).
От друга страна, от 80-те години на ХХ век насам се наблюдава тенденция за слабо затопляне на територията на България.
Интересно е, че минималната температура се увеличава по-бързо, отколкото максималната, което означава, че се скъсява разликата между двете температури. Според глобалните климатичните сценарии, за България към 2050-2080 г. може да има увеличение на средните температури от 2 до 5 градуса, което ще доведе до изместване на субтропичния климат в северна посока.
Това означава, че климатът на Северна Гърция ще бъде наблюдаван в Южна България, а този на Южна България ще се наблюдава в Северна България.
Климатичните сценарии за България предвиждат увеличаване на честотата на екстремните явления - наводнения, суши, ураганни ветрове.
При затоплянето на климата се очаква у нас да се разпространят нови болести и вредители, които ще издържат на новите климатични условия. Промяната на климата ще се отрази върху живота на растенията, животните и хората. Всички тези изменения ще стават постепенно с годините.
Между учените има консенсус относно глобалното затопляне и проявите му в регионални и локални мащаби, но се спори за ролята на човешкия фактор като допринасящ за ускоряване на естествените процеси и за необходимостта от предприемане на мерки за намаляване на приноса на човечеството, каквито са Рамковата Конвенция на ООН за промените в климата от 1992 и Протокола от Киото от 1997.
Независимо от аргументите "за" и "против" тези мерки и действия, трябва да се има предвид, че до момента само те са международно приети и освен ефекта им по отношение на климатичната система, те имат редица положителни ефекти върху околната среда на планетата като цяло.
Предвид на риска от продължаващо увеличаване на честотата на екстремните явления, е по-добре да се продължи и ускори процесът на осъществяване на такива мерки и действия в международни мащаби.

Democrit.com
« Последна редакция: Март 19, 2007, 23:17:19 pm от Admin »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #1 -: Декември 10, 2005, 12:16:57 pm »
 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Най-големите замърсители на планетата останаха единствените противници на по-обхватно споразумение за екомерки до последния ден на конференцията в Монреал
10.12.2005
САЩ се оказват във все по-голяма изолация на международната конференция в канадския град Монреал за промените в климата. Те останаха единствените противници на сключването на по-обхватно споразумение за борба с климатичните изменения до последния ден на форума.

На 11-ата конференция на ООН, започнала на 28 ноември, мнозинството от индустриалните и развиващите се страни успяха да се доближат до решението да се разшири обхватът на Протокола от Киото с цел да бъде ограничено глобалното затопляне след 2012 г.

Участници заявиха, че губят надежда САЩ - най-големите "производители" на предизвикващи парников ефект газове, да подпишат споразумението, което е открито за всички държави, а не само за подписалите Протокола от Киото.

Буш отказа под предлог, че документът бил в ущърб на американската икономика. Президентът заяви, че предпочита различен подход към намаляване на парниковите емисии в атмосферата.

Въпреки че САЩ не е сред 157-те страни, присъединили се към Протокола, домакинът на конференцията Канада настоява да бъдат продължени преговорите за дългосрочното сътрудничество между правителствата относно промените в климата.

Държавният департамент във Вашингтон отхвърли вчера изказването на канадския премиер Пол Мартин, че

екологичната политика на най-големите замърсители в света е лишена от "глобална съвест".

Говорителят на департамента Адам Иръли защити екополитиката на страната си и подчерта, че САЩ са държава на действието, диалога, сътрудничество и помощта за развиващите се страни.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън заяви в кулоарите на международната конференция в Монреал, че администрацията на приемника му Джордж Буш напълно погрешно отхвърля Протокола от Киото с аргумента, че това ще навреди на икономиката.

В емоционална реч пред стотици делегати и представители на неправителствени групи Клинтън каза, че намаляването на емисиите на газове, които причиняват парников ефект,

всъщност ще се отрази благоприятно на бизнеса, а и на планетата.

Според Бил Клинтън, чиято администрация участваше в преговорите за подписания през 2001 г. Протокол от Киото, са налице обективни данни, че дисциплинираните усилия за мащабно използване на съществуващите "чисти" енергийни източници и енергоспестяващи технологии биха укрепили, а не отслабили, икономиките на държавите.

По думите на експрезидента този подход би създал и нови работни места на фона на настоящата безработица в САЩ.

Съгласно Протокола от Киото около 40 индустриални държави са се съгласили през периода 2008-2012 г. да намалят с над 5% емисиите на газове спрямо нивата от 1990 г. Администрацията на Буш обаче твърди, че намаляването на емисиите в атмосферата от изгарянето на полезни изкопаеми ще намали темповете на икономическия растеж и създаването на работни места.
musica universalis

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #2 -: Декември 26, 2005, 20:57:02 pm »
Промените в климата може да причинят топене на вечнозамръзналата покривка под Аляска
26/12/2005 14:23
Промените в климата могат да доведат до разтопяване на вечнозамръзналата покривка на Аляска до края на века. Това сочат резултатите от ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters.

То е разработено с помощта на суперкомпютър, който е разиграл различни климатични модели за бъдещето на тази покривка с дебелина приблизително 3,40 метра. Според най-лошия сценарий повишаването на температурите може да я разтопи напълно до 2100г., което ще промени изцяло екосистемите в районите на Аляска, Канада и Русия.

“Ако тази покривка, която е най-близка до земната повърхност, се разтопи, тя може да отдели големи количества отровни газове в атмосферата и да засили глобалното затопляне”, обясни Дейвид Лорънс от Националния център за изследване на атмосферата. “Може и да подценяваме темповете, с които се повишават температурите на земята”, допълни той. Въпреки това има и учени, които не подкрепят теорията. Според Владимир Романовски, учен от Университета във Феърбанкс Аляска разтопяването няма да е толкова силно и толкова дълбоко. Компютърният модел не е взел предвид някои природни фактори, които действат в посока към поддържане на вечнозамръзналите територии студени, допълни Романовски.

Тези територии се намират в основната си част под Аляска, Канада и Сибир и могат да достигнат дълбочина от 300 метра към Северния полюс. Топенето на замръзналите територии е само поредното доказателство за промените в Арктическия климат. През септември беше установено, че полярната шапка на Земята се е свила до най-малките си размери от 25 години насам. Тундрата се раззеленява, а от НАСА съобщиха, че 2005г. е била най-топлата в историята на Земята. Информацията е на БГНЕС.

Oberon

 • Гост
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #3 -: Декември 28, 2005, 09:51:06 am »
Филма "След утрешния ден" е много показателен в това отношение. Няма нищо фантастично там, освен че това се случи за много кратък срок. Иначе сценария е точно такъв.:)))
Ледените епохи, предшествани от глобално затопляне, са нещо нормално. Проблемът със сегашното затопляне е, че ние не сме основния фактор за него, а второстепенния фактор. Имам предвид, че човека прави така, че затоплянето да се случи доста по-рано от нормалното. Всички знаем как. Но знайте, че това са нормални планетарни процеси. Причините могат да бъдат много и най-различни - отклонение в орбитата, наклона на Земната ос ( Земетресението от 12.2004 в Индонезия ), вулканична дейност, метеорит и тн. Сблъсък с комета...

В нашия случай:
Вулкана Кракатау отделя в атмосферата чудовищно количество прах и камънаци (достигащи до 80 км. в стратосферата). Тътена е бил чут по цялата планета, цунамито обикаля Земята 7 пъти, като на места достига до 300 м.!!!
Вулкана Св. Елена, 1980, САЩ. Също много прах. Облакът е стоял с месеци.
Слънчева активност: Геомагнитните аномалии на Слънцето влияят директно на климата на Земята. Сега ще ви обесня защо.:)
« Последна редакция: Декември 28, 2005, 20:55:07 pm от Horus »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #4 -: Декември 28, 2005, 10:37:51 am »
"Според най-лошия сценарий повишаването на температурите може да я разтопи напълно до 2100г."
хаха, все още катаклизмът е далече, а?? Прогресивното нарастване на средните температури, както и предстоящото навлизане на планетата във Фотонния пояс ще ускори този процес някъде до към 2010...

musica universalis

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #5 -: Декември 29, 2005, 01:33:17 am »
Обероне, тука малко си се объркал. Когато избухнал Кракатао не цунамито е обиколило Земята 7 пъти, а ударната вълна от последното от серия изригвания. То, ако беше цунами високо 300 метра ( :D) знаеш ли какво щеше да причини, и просто е невъзможно да измине толкова голямо разстояние. Когато е избухнал, цунами наистина е имало, но е било високо 30 метра и е поразило малка част от сушата. Освен това при последното изригване целия вулкан избухва и звука е бил толкова силен, че се е чул в Австралия. Това е бил най-силната звукова вълна пренасяна по въздуха. Поздрави.  ;D
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #6 -: Декември 29, 2005, 09:42:56 am »
да, и освен това голените изригвания (такива над 100 м.) обикновено се случват синхронно по цялата планета в моменти на свръх-напрежение, т.е. глобалните явления си остават такива, независимо в колко и какви етапи се развиват...
musica universalis

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #7 -: Декември 29, 2005, 09:49:03 am »
Ултра, нещо не разбрах, какво значи синхронно-ако изригне в Америка, в същото време друг ще изригне в Азия?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #8 -: Декември 29, 2005, 09:51:06 am »
именно!
Говорим за глобално явление, когато цялата планета бушува и се мести...Сега се случва отново, но инфото за това глобално разместване целенасочено се потулва и размътва, за да не възникне страх у хората :-*
musica universalis

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #9 -: Декември 29, 2005, 13:23:20 pm »
Ще се съглася принципно, но да кажа, че според мен трансформацията на планетата върви ръка за ръка  с промените на съзнанието на човешката раса. Значи катаклизми могат да се очакват там, където има хора с все още неотработена карма.
Не мисли като човек!-Крион

Eon

 • Гост
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #10 -: Декември 29, 2005, 13:38:38 pm »
Според мен катаклизми могат да се очакват там, където има
търкане на тектоничните плочи... :P

Калифорния, Мраморно Море, Пакистан, Индонезия, и т.н.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #11 -: Декември 30, 2005, 10:50:44 am »
еми да, но пък цунамито по времето на потопа е обикаляло земята в продължение на 40 денонощия...а през това време небето не преставало да вали... ;D
поразрови и ти малко - няма само ние, я!!!
musica universalis

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #12 -: Декември 30, 2005, 18:22:22 pm »
Айде пак из цяла България има урагани и бедствия.След това мокро лято вече съм сигурен че няокй има пръст тука
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #13 -: Декември 30, 2005, 19:22:30 pm »
Не знам дали някой има пръст, аз го приемам като ефект от трансформацията на Гея.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Промените в климата: някои основни факти
« Отговор #14 -: Декември 30, 2005, 19:33:47 pm »
Силни снеговалежи и студове в Западна и Централна Европа, дори в Италия

30.12.2005

За разлика от България, където времето е необичайно топло, студена вълна обхвана Европа и създава проблеми в редица държави. В петък вечерта "Гражданска защита" съобщи, че продължава да следи за последиците от наводненията в някои райони на страната, но пострадали няма. В Италия студовете взеха жертва - 22-годишен бездомник, замръзнал на перон на централната гара в Рим, предаде Франс прес. За първи път от 21 години във Флоренция падна сняг. В района на Неапол е обявено кризисно положение. Лошо е времето и в Унгария. Падналият през нощта сняг стана причина за тежка верижна катастрофа, която блокира магистралата от Будапеща за Виена в района на град Дьор. В Австрия обилните снеговалежи предизвикаха отменянето на няколко влака. Холандските власти препоръчаха на шофьорите да избягват пътуванията поради опасност от инциденти заради лошото време. От холандския Кралски метеорологичен институт предупредиха, че студеният атмосферен фронт, преминаващ над страната, ще предизвика снежни бури, силни ветрове със скорост от 75 километра в час и поледици. Снежни бури затрудниха сериозно движението по пътищата в Южна Полша. Покрити със сняг са магистралите, водещи към градовете и курортите в Татрите. Полицията призова хората да си стоят у дома поради очакваните обилни снеговалежи и в други части на страната. Швейцария преживя най-студената си нощ тази година. В град Бревин, кантон Ньошател, температурата падна до минус 35 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на метеорологичната служба. В Алпите, в селището Самедан, термометрите показваха минус 30,3 градуса, а в От-Вале - минус 28,8 градуса. В равнините също беше студено. В кантоните Во и Золотурн температурите паднаха до минус 17. С проливен дъжд, ураганни ветрове и сняг по планините изпращат жителите на Северна Гърция 2005 г. В централните и западни части на гръцка Македония е облачно, а в повечето райони вали дъжд. Температурите са високи за сезона. Духат силни южни ветрове. По планините в Северна Гърция вали сняг, а във Флорина, Кастория и други градове - дъжд и сняг. Според властите все още безпроблемно е движението по пътищата. Румънското министерство на околната среда отправи предупреждение за опасност от наводнения в 14 окръга в южната част на страната, където през почивните дни се очакват проливни дъждове. Температурите, както и в България, са необичайно високи за сезона. Топенето на снеговете ще бъде придружено от обилни валежи и ще доведе до увеличаване на дебита на реките, посочва министерството. Силните валежи предизвикаха вече срутване в окръг Вълча, където паднали камъни доведоха до блокиране на жп линия, както и на главния път, преминаващ през южните Карпати.

Снежните бури в Европа причиниха смъртни случаи и забавяния на транспорта, предадоха световните агенции. Осемгодишно момче загина, а 10 души бяха ранени при сблъсъка на около 60 коли на автомагистрала в Унгария, свързваща Будапеща и Виена, заради силните снеговалежи. Момчето било закарано в болница, но починало от раните си, съобщи полицейски говорител. Масовата катастрофа била причинена от камион, който се подхлъзнал и се блъснал в разделителната мантинела. Идващите след него шофьори изгубили контрол над колите си. Заради снежната буря на международното летище в Будапеща работи само една писта, което ще причини закъснения на полетите. Ако ветровете се усилят може да се наложи затваряне на летището, съобщиха летищните власти. Снегът и силните ветрове причиниха забавяния и в железопътния транспорт в цяла Унгария. Верижна катастрофа на магистрала в Словакия причини сблъсквания между 40 до 60 коли и камиони. Катастрофата на отсечката на магистралата между Братислава и Търнава бе предизвикана от снеговалежи и силни ветрове. 50-километров участък от магистралата бе затворен в двете посоки. Най-малко един човек е загинал, а няколко десетки са ранени. Няколко души са приети в болници в Братислава. Някои от тях ще претърпят хирургични операции. В Полша студената вълна причини смъртта на 22-ма души за последните десет дни. Близо половината от тях били бездомници, които умрели от хипотермия, докато били под въздействието на алкохол. Тежките снеговалежи блокираха пътища в районите на Катовице и Биелско-Бяла в южната част на страната, а в крайбрежния град Гданск при Балтийско море имаше задръствания и блокирани улици. Във Великобритания, която преживя най-студения месец декември от десет години, мъж на около 40-годишна възраст бе намерен мъртъв от измръзване на стъпалата на кметството на Уест Бромич, Централна Англия. На летището в Нюкасъл, Североизточна Англия, два полета за Белфаст и Дъблин бяха анулирани заради натрупания сняг, а още шест местни или международни полета бяха забавени. В Италия 22-годишен бездомник почина от замръзване на перон на централната гара в Рим. За пръв път от 21 години Флоренция бе затрупана от сняг, а в южната област Кампания бе обявено извънредно положение от гражданската защита. В Рим повечето влакове пристигнаха със закъснение, а на летището във Флоренция бяха анулирани седем полета. В Хърватия 91-годишна жена почина от измръзване пред дома си близо до Задар, в южната част на страната, където температурата е около 10 градуса под нулата. Пътният и железопътният транспорт в цялата страна е затруднен. В някои планински райони снежната покривка достига два метра. Във Франция двама души загинаха от измръзване - 53-годишна социално слаба жена в Льо Ман и бездомник в Лион. Метеорологичната служба предупреди за тежка климатична и пътна обстановка в по-голямата част от страната. Някои магистрали са затворени, а в източния град Мут бе регистрирана температура от 26 градуса под нулата. В Берлин повечето улици бяха затрупани под снега. Влаковете в по-голямата част на Германия се движеха със закъснение или биваха спрени от движение. В Австрия снеговалежите и силните ветрове причиниха закъснения на влакове и десетки пътни катастрофи. За утре и вдругиден се очакват температури до 15 градуса под нулата. В северната част на Саудитска Арабия заваля сняг, след като температурата в началото на седмицата падна под нулата. Това съобщи Франс прес, като се позовава на саудитската осведомителна агенция СПА. През 2002 г. в северните райони на пустинната държава падна сняг за първи път от 40 години насам. Японските метеоролози прогнозират влошаване на времето в Североизточна и Централна Япония, след рекордните снеговалежи от тази седмица, съобщиха световните агенции. До събота сутринта там ще натрупа до 60 сантиметра нов сняг. В Централна Япония нивото на снега ще се повиши с още 40 сантиметра. В някои части на Япония вече има двуметрови снежни преспи сред силните навявания от вчера. Обилните снеговалежи прекъснаха електрозахранването и нарушиха разписанието на влаковете и самолетите. 24 полета в префектурата Аичи бяха отменени днес заради снежна буря. В префектурата Ниигата бе възстановено електроподаването на 650 000 домакинства, останали без ток заради снежна буря. В снежни вихрушки изгубиха живота си шестима души от провинция Фукуи, на около 350 километра западно от Токио. Повечето от жертвите са възрастни хора, паднали от покривите, докато ги почиствали от снега. Снежната покривка е над два метра и според метеоролозите валежите там ще продължат поне още един ден. В префектурите Киото и Канагава лошото време усложни пътната обстановка и трима души станаха жертви на катастрофи. В западните части на страната и префектурите Шига и Хирошима са отбелязани рекордни снеговалежи. В Нагоя (Централна Япония), един от най-големите японски градове, снежните преспи са най-високи за последните 60 години. Токио засега е пощаден от лошото време. Валежите нарушиха обаче транспорта. Анулирани бяха 48 самолетни полета, а през почивните дни скоростните влакове между столицата и Осака се движеха по-бавно.
« Последна редакция: Декември 30, 2005, 23:17:57 pm от Horus »
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27