Автор Тема: Прабългарите - теории и факти  (Прочетена 213480 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
  • Публикации: 120
Re: Прабългарите - теории и факти
« Отговор #90 -: Януари 17, 2006, 17:19:38 pm »
Хм аз имах предвид по-скоро че те вярват в "Енергията която във всичко и Е всичко" (синтеза е мой не знам колко е правилен). Аналогично това са земята и небето, ти и аз... . Сега като се замисля даже май някъде четох че се нарича God\Goddess един вид да се подчертае че не е мъж , нито жена  :) , аа не толкова за да включи мъжкото и женското начало .
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #91 -: Януари 17, 2006, 17:36:19 pm »
Зависи как го разглеждаш.Бог и Богинята са различни,макар че двамата в съюза си са едно цяло и чрез тоя съюз създават всичко.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
  • Публикации: 3 789
  • Азъ, от Народа на Еднорога
    • http://silverunicorn.org/
« Отговор #92 -: Януари 17, 2006, 19:46:55 pm »
А кои са паганите ?
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #93 -: Януари 17, 2006, 20:44:11 pm »
Ами тези,които почитат Старата вяра и Богинята майка

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
« Отговор #94 -: Януари 17, 2006, 20:54:52 pm »
За славяни ли става дума или за българи ?

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #95 -: Януари 17, 2006, 21:00:28 pm »
Славяни,българи,келти,изобщо всички езически религии.Макар че "езически" ми е малко обиден термин

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
« Отговор #96 -: Януари 17, 2006, 22:14:31 pm »
Славяни,българи,келти,изобщо всички езически религии.Макар че "езически" ми е малко обиден термин

Абсолютно прав си за това което казваш. Но явно не съм се изказал достатъчно изчерпващо  :) . Аз нямах предвид Паганизма въобще, а Неопаганизма и по точно Wicca (която се води вид неопаганизъм, както междувпрочем се води и предхристянската славянска "езическа" религия, неопаганизъм се води и неодруидизма). Та за това ми идеше думата по-горе. Вярванията на Wicca са малко по-стеснени. Все пак те се водят съвременните вещери.Религията им е тясно свързана с магии.(Не бъркайте със сатанизъм.Аз ги възприемам нещо подобно на друидите :) ).
Аз исках просто да подчертая известна доза съвпадение в определенията на Бог.

Ето ако някой иска да чете:
http://en.wikipedia.org/wiki/Paganism
http://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Paganism
http://en.wikipedia.org/wiki/Wicca
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavianstvo

и едно наглед интересно българско сайтче на което попаднах сега
http://free.bol.bg/slavpagan/
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #97 -: Януари 17, 2006, 22:17:43 pm »
намери на кой да говориш за нео-паганизъм. Аз следвам  Уика

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
« Отговор #98 -: Януари 17, 2006, 22:47:12 pm »
хаха да не вземеш да се засегнеш  :) . Ясно ми е че си навътре в нещата. Този пост беше по-скоро за хората на които не им е ясно. Помощна литература.

/офф Крайно време ми е да стана от компа вече че утре имам контролноза което още не съм почвал да уча, а след 5 дена влизам в сесия. Ако следващите  25 дена ме засечете из виртуалното пространство веднага ми се накарайте ей  :D :D офф/

Oberon

• Гост
« Отговор #99 -: Януари 18, 2006, 11:22:50 am »
pagan ( engl.) - езически, използва се най-често с израза pagan gods...

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #100 -: Февруари 01, 2006, 17:26:48 pm »
И аз съм си мислил за тази идея - че една слънчева система повтаря структурата на атомно ядро с електрони... Малко късно идвам, но държа да лепна и моето потвърждение във вървулицата - дано това още по-рязко да подчертае, че се заформят ментални общности.

Идеята за микро- и макро-повторенията в един стъпаларно повтарящ се наниз от безкрайности е много стара и сега, с появата на мощни компютърни и математически технологии започнаха да се появяват и чисто научни проблясъци за структури като безкрайните спирали, фракталите, изкрейзващите като обем натрупвания на числа. Много лесно можем да си представим как всеки "следващ Бог" е бактерия върху носа на някое кученце от следващия гигантски свят, но от вас ще поискам сега да си представите и един абсолютен Бог, с пълната универсалност на всичкото и не само на него. Тази идея е много важна за постигането на най-грамадната еволюция, която е заложена именно у теб. И така, не към бактерийката върху нослето на това новородено куче, но към Оногова, след извървяването на всичките неизвървими стъпала се обръщам, когато започна да шепна молитвата "Отче наш..." Защото ние можем да постигаме прозрение за следващи и следващи още по-макро- или още по-микро-глъбини, но след цялата тази история застава Оногова, Който съдържа в Себе си всичко, и не само.

Сега не ни е възможно да обясним за Него и за да не ни обвинят в някакъв вид сектантство или друг порок на Свободното от догми съзнание веднага ще се защитим, като кажем, че църквите са общо взето боклук. Истинската църква на Оногова не е институциална, тя си няма попове, но има нас двамата с тебе и ти сега изпълняваш едно свещенодействие - четеш каквото аз свещенонаписах. И все пак, за да бъде текстът ми величав - една податка и за "след това" - разбирай - след идеята за микро-макро. Ако си представим тоя безкраен наниз от вместващи се един в друг светове с богове (всъщност ние сега можем да си представим само част от Него, както си и представяме само част от коя да е спирала), то "истинският" Бог, Оногова, Който е първият и последният, Който е всичко и не само това, е един ритъм. Ритъмът на пулсиране от ниво към ниво в наниза, чрез който се поставя и цялата разкриваща се малко по малко за нас безкрайност. В този смисъл, Бог се доближава до математическото разбиране за функция, за преобразувателна искра, а не до това за число или константа например. Ето защо Бог не може да Се изчисли, нито да Се назове - Той трябва да Се живеее.

И великото, най-великото в човешкото същество е това, че може да се устреми директно към Тая същност, па макар и "отлагайки" истинската си среща с Нея за после, когато вече ще е далеч отвъд примитивния метод на "Отче наш...", например.

Отче наш,
Който Си на небесата,
да се свети името Ти, да дойде царството Ти, да бъде волята Ти -
както на небето, така и на земята.
Насъщния ни хляб ни дай и днес,
и прости ни дълговете, както и прощаваме на длъжниците си.
И когато влезем в изкушение, избави ни от лукавия,
защото Твоя е волята,
и името,
и царството,
и силата,
и славата,
за винаги! Амин.

И за да не ви дам възможност да ме обвините в Off-topick - българите винаги са крепяли в душите си едно много кротко, много възвишено и просто разбиране за това, което казвам тук ей-така, като че нищо. Тангризмът, или по-скоро - древните разбирания на нашия народ за реалността, са изобразявали гигантската простота на идеята за Човека, за Бога и за Вселената. Триединството, което нашият народ е втъкавал и във всичките оригинално-български държавни формирования (не марионетно насажданите гръцки, турски, руски, европейски или американски модели) идва да покаже не друго, а истинска просветеност и мъдростта, която трябва днес да ни вдъхновява към чудеса: не към събиране в пиянски орди и пеене на македонски песни, а към чудеса.

Помни буквите.
Разбирай думите.
Произнасяй словото твърдо.

« Последна редакция: Февруари 01, 2006, 17:28:28 pm от flyDragon »
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
« Отговор #101 -: Февруари 01, 2006, 18:44:18 pm »
Чудесно, поздравления!!!

Неактивен Joro Velev

• Доста Писал
  • Публикации: 1 539
  • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
« Отговор #102 -: Февруари 03, 2006, 03:30:27 am »
flyDragon,
ако имаш нещо за българите: древност, история, вярвания и прочие. Моята поща е свободна.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Glarusman

• Четящ
  • *
« Отговор #103 -: Февруари 03, 2006, 14:59:51 pm »
flyDragon,
ако имаш нещо за българите: древност, история, вярвания и прочие. Моята поща е свободна.

И моята, и моята ....  :)

Неактивен Mirotvorec

• Много Писал
« Отговор #104 -: Февруари 03, 2006, 15:11:17 pm »
А тук, във форума, не може ли? Хем и мохабет ще правим.   :P

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27