Автор Тема: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината  (Прочетена 12995 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Източници: “Енциклопедия на Ангелите” от Джеймс Р. Луис и Ивлин Д. Оливър
“Падналите ангели и духове на тъмнината” от Робърт Мазело


    Ангелите традиционно се считат за духовни създания, заемащи междинно положение между Бога и хората. Те се явяват най-вече като вестители, въпреки че тяхната дейност не се изчерпва само и единствено с това. Появили се в зороастризма, ангелите са широко представени в юдаизма, християнството и исляма, където Бог е толкова високо, че самият той не се намесва в мирските дела, докато по-рано, в политеизма боговете и богините често се явяват на хората лично, за да им предадат послание.

    ·Ангелите за пръв път се появяват в зороастризма - най-ранната монотеистична религия. Зороастризма проповядва първенство на един бог - Ахура Мазда, другите божества от политеистичния пантеон били сведени до нивото на агенти на върховното божество, т.е. до ангели. Освен това някои от боговете били трансформирани в демони.

Главни сред зороастрийските ангели са Amesha Spenta (Светите безсмъртни):

    Воху Мана - Здравомислие
    Армайти - Хармония
    Амеретат - Безсмъртие
    Аша - Истина
    Хаурватат - Разцвет
    Хшатра - Власт
    Сараоша- Почит

  На тези архангели на светлината съответстват злите слуги на Ариман (врагът на Ахура Мазда), така както Друдж (Лъжа) е пълна противоположност на Аша.
    Обособил се е и по-нов клас ангели - йазатас (Пълни с възхищение). С течение на времето тяхната роля нараства и като че ли започват да изместват главното божество. Предводител на йазатас е Митра - бог-ангел на светлината и истината, посредник между земята и небето, защитник и съдия на този свят. Други нови ангели отчетливо напомняли старите богове от индоевропейския пантеон - Вайу - владетел на ветровете, Хаома, Ардвисура Анахита и др.
    Още една група ангелически същества са фарваши. Първоначално са били духове на предците, но постепенно се развили в пазители на душите, явяващи се както човешки, така и божествени създания.

    ·В юдаизма библейския бог изпраща своите ангели да предават послания, да защитават или унищожават. Друга тяхна функция е постоянно да славят Яхве. У ранните юдеи не е имало концепция за злото същество, противопоставящо се на Яхве; Сатаната е член на небесния двор, изпълняващ по-скоро ролята на "прокурор", отколкото на божи враг.
    Под влияние на доктрината на зороастризма за непрестанната борба на доброто и злото, на добри и зли ангели, били създадени нови истории. Въпреки че не са канонизирани, в християнството и исляма те придобиват голямо значение.
    Най-известната от легендите, обяснява падението на ангелите с небесна война. На втория ден от съзиданието, Луцифер се провъзгласява за богоравен и оглавява въстание на ангелите против небесния ред. Победен от архангел Михаил, той е изгонен от небесата, като отвежда със себе си близо 1/3 от ангелския легион в Ада, но дори и оттам те продължават да воюват против бога, като се опитват да разрушат света.
    В “Книга на Енох” се посочва друга версия. Според историята в нея причина за падението е, че ангелите-наблюдатели (григори), “синовете божии възжелали дъщерите човешки”. Женели се за простосмъртни, учели ги на магия и други забранени изкуства. От тази връзка се родили чудовощните великани - нефилими.

    ·Християнството възприема своите ангели от юдаизма. Те постепенно заемат толкова важно място, че някои от ранните църковни съвети били обезпокоени от толкова ревностно почитане на ангелите, което затъмнява предаността към самият Бог. Може би по тази причина не е постигнато съгласие относно това, кои са най-висшите сред ангелите. Има съгласие относно три архангела - Михаил, Гавриил и Рафаил, сред останалите - възможни са Уриел, Метатрон, Разиел, Узиел.
    Към възможните причини за падението на ангелите се прибавят още две. Едната засяга “сянката на бога”, където Дявол се явява тъмната страна на бога, която постепенно се превръща в самостоятелно същество със собствена свободна воля. Втората е изложена от Ориген (185-254г.), според когото ангелите са имали свободна воля и някои от тях постепенно се отдалечавали от първичния източник (Бога). Тези, които са се спуснали прекалено ниско придобили човешки тела, а тези, които се отдалечили повече от всички, станали демони.

    ·Ислямът също наследява концепцията за ангелите от юдаизма. Коранът признава четири архангела - Джабраил и Микаел се споменават там, а според други източници останалите са Азраил и Исрафил (ангели на Смъртта и Възкресението).
    Според ислямските мистици освен ангелите и хората съществуват и трети тип създания - джини. Те били създадени от пламък, (ангелите от чиста светлина, а хората - от пръст) и населявали пространство между света на ангелите и света на хората. Както и хората джините имат разум и свободна воля и затова могат да бъдат както добри, така и лоши.
    Падението на ислямския Сатана - Иблис, се държи на непочитане на човека, като най-велико сред божиите създания. Следствие на това Иблис е изгонен от небесата и е превърнат в джин.

    Когато, според древната леденда Луцифер организира бунта на небесата той, привлича на своя страна някои от най-могъщите ангели, пресърнали се в херцози на Ада:

Велзевул - след изгонването си от небесата той се научава да съблазнява хората с гордост и честолюбие. Наричан “Повелителя на мухите”, той често се явявал в образа на облак мухи. Според едно предание чрез мухите изпраща чума в Ханаан.
Левиатан - приел облика на чудовищен морски змей, има власт над водните пространства, причинител на морските бури.
Бегемот - изобразяван като слон с огромен кръгъл корем. Ръководител на пировете в Ада. Може да предизвиква земетресения.
Асмодей - демон на похотта и разврата. Изобразяван е яздещ дракон, с три глави (бича, овнешка и човешка) и с петелски крака.
Асгарот - изобразяван също яздещ дракон, но с една глава. В лявата си ръка държи пепелянка. Пазител на адската съкровищница.
Велиар - според някои легенди е бил носител на злото още преди бунта на Луцифер. Според същите, може би той се е криел под образа на змията, изкушила Адам и Ева в райската градина. След изгонването си от небесата се превръща в демон на лъжата.
    Демони са отговорни за разпространението на седемте смъртни гряха. Според Петер Бинсфелд, немски авторитет в областта на магията от 16 век:

    за Гордостта е отговорен Луцифер
    за Скъперничеството - Мамон
    за Сластолюбието - Асмодей
    за Чревоугодието - Велзевул
    за Завистта - Левиатан
    за Леността - Белфегор

    В състава на армията на мрака, влизали и множество второстепенни демони (наричани дяволи):

    ·инкубуси
    ·сукубуси
    ·кошмари
    ·бесове
    ·вурдлаци
    ·вампири
    ·върколаци
    ·люпени

    Друг клас същества, които могат да се сравнят с ангелите, са приказните елфи. Произхода и същността на феите и елфите, и до днес си остава изключително спорен. Те са природни духове, които се срещат в различни краища на света и под различни образи. За разлика от ангелите, елфите са в сложни взаимоотношения с хората. Като природни духове, те обикновено не търсят контакт със смъртните, но ако някой им допадне, те започват да му помагат. От друга страна обаче те често са изобразявани като пакостници, които обичат да се шегуват с хората.
    В ирландски легенди се споменава, че елфите са паднали ангели, които последни са се присъединили към легионите на Луцифер. Понеже са били "най-малко" виновни и прекалено доверчиви, след изгонването си от небесата не са стигнали до Ада, а им е било позволено да живеят на земята, където са се превърнали в духове-елементали. Тъй като в християнството място за морално неутрални същества (нито добри, нито зли) не се е намерило, елфите са били низвергнати от църквата като възможни слуги на Сатаната.

Oberon

 • Гост
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #1 -: Октомври 25, 2005, 16:05:30 pm »
Хор, хубава тема, имаш нужда от рефреш обаче :))))

Главен източник - Ведите .

Много преди човека да дойде ( появи, зароди и тн ) на Земята, тя е била населена със всякакъв вид Духове - земни, морски, горски и тн. Не съм фен на идеята, че това са паднали Ангели обаче. Във Ведите се казва, че Духовете в началото на човешкото битие, са били силни и властни, а хоарата - слаби и плахи. С течение на Времето, силата на людете се въздига и те стават силни. Духовете считали себе си за Властелини на тази земя, и пречели по всякакъв начин начин на развитието на Човека. Затова Човека повел война срещу Духовете и в крайна сметка я спечелил. Правя паралел тук с Войната против исполините.

Специално за Сукубусите и Инкубусите. Това са Земни Духове. Единия е с мъжко начало, другия - с женско. Сукубуса, женското начало, е дух, който изнасилва млади и силни мъже в съня им. Описани са много такива случай в миналото. Стига се нерядко и до смърт, без видими причини - мъжа си отслабва, живота в него отслабва и той умира, без никой да разбере как и защо. Друидите са имали техники за изгонване на такива духове и за лечение на мъжете. Инкубуса, мъжкото начало, прави същото, само че с жени. като че ли става въпрос за изсмукване на Жизнената енергия на човек. Не знам. Само ще ти кажа, че аз съм се сблъсквал със Сукубус, и преживяването не е никак приятно. Ще ти разкажа като се видим:)))

ОбиронНеактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 585
 • stargazer
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #2 -: Октомври 25, 2005, 16:14:43 pm »
специално за последните съм скептик, и за това е виновна уикипедиа, разгледай какво пише... ОК, както кажеш, доказателства няма ...
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Oberon

 • Гост
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #3 -: Октомври 25, 2005, 16:51:50 pm »
От всичко което съм чел за Елфите, си правя следния извод:

Били са реални същества, които са живели много дълго, и след смъртта си остават като Горски духове. Както пише Толкин, чието творчество в основата си е мит и легенда, "след смърта си Елфите остават в Чертозите на Мандос", т.е на Земята. Докато духовете на Хората отиват незнайно къде, духовете на Елфите остават тук, на Земята, като нейни пазители. От всички легенди и писания за тях, това ми се струва най-вярно. Не мисля, че са евентуални слуги на Луцифер. Навсякъде го слагате тоя Луци ве, баси работата :)))


Оберон

Oberon

 • Гост
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #4 -: Октомври 25, 2005, 17:06:18 pm »
Ако един приятел ( издателя на една книга-игра, май се казваше ..бе много е известна, в 3 части е ), те чуе какво говориш за Върколаците, че са дяволи и тн, жив ще те одере:))) Оня знае историята на Върколаците, и тя няма нищо общо с Дяволите :)))

Оберон

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #5 -: Октомври 25, 2005, 21:33:41 pm »
Някой от "Здрач над Ендивал"?
 Елфите са всичко друго но не и паднали ангели...
 Върколаците пък и те нямат нищо общо с дяволите,горките как ги набедихте... :'(
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2005, 02:11:17 am »
Айде пак Хорус е писал статията :P Стига бе Оберон-е ;)

Oberon

 • Гост
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2005, 12:18:57 pm »
Гил-Галад, да, познавам един от екипа на Ендивал:)

Та ако той чуе за Върколаците, Хор да се крие по горите:)))

Оберон

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #8 -: Декември 04, 2005, 21:44:14 pm »
А някой можели да оприличи това нещо какво е точно на снимката ?Devils' race : A masked reveller parades in the streets of the historic district of the world famous celtic city of Hallein, near Salzburg, Austria, for the traditionally devils race, (AFP)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #9 -: Декември 04, 2005, 21:47:26 pm »
Сънува го, а :P
Някакво демонче ще да е ;)

firma

 • Гост
Отг: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #10 -: Декември 27, 2005, 19:16:22 pm »
Според учението на Светите отци съществуват три степени на влияние на тъмната сила върху човека.
Първата степен е пробуждането в душата на едни или други страсти, на склонност към грях, зараждането на различни пристрастия.
Ако тъмната сила не успява в това и човекът успешно се бори с нейните изкушения, тя започва да го напада чрез околните, като възбужда в тях недоволство, вражда и ненавист към подвижника на благочестието. Настройва срещу него и близките му, които започват да го измъчват чрез внушения да отстъпи от праведния път.
Ако не успее и в това, или ако подвижникът живее уединено, на бесовете бива разрешено да се явяват открито на подвижника и да го плашат с разни страхове.
При това за по-силните духом се допуска и физическо нападение върху им. Така например е бил пребит от бесовете преп. Антоний Велики.
В тази борба се каляват духовните сили на светците и подвижниците и им се приготвят победни венци.
Трябва да се спомене, че онези светци и подвижници, на които е било дадено да се срещнат отблизо с тъмната сила при противоборството с нея, не обичали много да говорят за това, като са считали, че е ненужно и опасно.
Друг пример е старецът Алексий Мечев, който никога не казвал на духовните си деца за бесовете. Те сякаш не съществували за него, той не искал да ги познава. Неговата молитва и осияването от Св. Дух прогонвали от него и от духовните му чада цялата тъмна сила и затова той сякаш не се срещал с нея.
И надали християнинът изобщо трябва да се запознава със сатаната, с неговото царство, с неговите свойства и прояви.
Може би тук следва да се ограничим с това, което ни откриват Св. Писание и творенията на Светите отци на Църквата.
И макар че християнинът трябва да знае за всички видове въздействия на тъмните сили върху душата му, не бива да се търси и чете такава литература, която непосредствено открива образа на най-страшния човешки враг и онази бездна от ужаси, грехове, пороци и безобразия, които са насадени от него.
Защо душата да се спуска в тъмата, когато спасението й е в приобщаването към светлината? И полезно ли е да се вдишват отровните изпарения, които се надигат от тази тъма? А ако изпаренията й проникват в нас, трябва час по-скоро да ги напуснем и да търсим чистия въздух - полъха на Св. Дух.
Трябва също така да помним, че според закона на подражанието всичко, което се поражда от сатаната, е опасно - всички видове на порок и грях, на страсти и пристрастия, на лъжи и лъжеучения, на душевно безобразие и нечистота. И колкото по-далеч се намираме от тях, колкото по-малко влияние оказват на душата ни, в толкова по-голяма безопасност сме.
Безусловно всички новопристъпили към духовен живот, които все още не са укрепнали, трябва да проявяват голямо внимание относно тъмните сили. Според съвета на един опитен в духовната бран йеромонах те не бива да си възлагат непосилни духовни подвизи:

    "Не дразнете врага. По-добре е той да ви забелязва по-малко. Не ще издържите борбата с него. Той не прощава не само добрата постъпка, но дори и молитвата."

    Затова малцина от пастирите се нагърбват с такива задачи, като прогонване "с молитва и пост" (Мат. 17:21) на тъмната сила от обзетите от нея ("бесноватите"). А онези от тях, които са правели успешно това, обикновено са претърпявали гонения: срещу тях се опълчвали околните, прогонвали са ги, премествали са ги от едно място на друго и т. н.
    Обаче светците и ревностните подвижници на благочестието не се плашели и не се плашат от всичките козни на врага, насочени срещу тях. Нещо повече - при видимо нападение на тъмната сила срещу тях светците винаги са побеждавали. Някога сатаната в образа на лъв нападнал преп. Сава Освещени. Нахвърлял се и се отдръпвал назад, отново се нахвърлял и отново отстъпвал. Виждайки, че звярът ту се нахвърля, ту отстъпва, преподобният му казал: "Ако имаш власт от Бога да ме погълнеш, защо отстъпваш? А ако ли нямаш, защо се трудиш напразно? Защото чрез силата на моя Христос аз ще те надвия, лъве." И бесът веднага изчезнал.
    И когато на християнина се наложи да се срещне - наяве или насън - в живота си с тъмната сила или с нейна проява, трябва само да си спомним за онова непобедимо оръжие, което той притежава. А това оръжие е Христовият Кръст, с който трябва да се оградим, а също така и християнското смирение. За последното преп. Силуан Атонски пише така: "Войната (с тъмната сила) е упорита, но само за гордите, а на смирените е леко, защото те са възлюбили Господа и Той им дава Своето силно оръжие - благодатта на Св. Дух, от която се боят нашите врагове, защото тя ги гори."
Впрочем, ако християнинът не трябва да се бои от видимите нападения на тъмната сила, то той трябва винаги да знае за постоянното й и невидимо за телесните очи въздействие върху му, да има ясна представа за него и непрекъснато да се бори с това въздействие.

Както пише архиепископът Арсений (Чудовски):

    "Светите подвижници не съветват да се боим от вражеските козни, които се проявяват в борбата срещу помислите и т. н., защото демоните могат само да ни плашат, но не е по силите им да овладеят нашето същество, ако се оградим с молитва, кръстно знамение и духовна трезвост. Страхът само прави слабо сърцето ни и парализира всичко, което ни прави силни срещу вражеската сила."

Когато е обхванат от някаква страст или забелязва у себе си пристрастие към нещо, когато наблюдава в душата си състояние, което е противоположно на плодовете на Св. Дух (любов, радост, мир и т. н.) - отвращаване от всичко добро, неприязън, студенина към хората, униние, безпокойство, гнетяща тежест - християнинът трябва ясно да съзнава, че душата му в някаква степен е завладяна от тъмната сила.

Според учението на преп. Антоний Велики:

    "Демоните не са видими тела, но ние им служим за такива. Когато душите ни приемат тъмни помисли, ние приемаме самите демони и ги правим явни с телата си."

В тези случаи християнинът незабавно трябва да се въоръжи духовно и да започне да се моли.

Лукавият обаче не може да бъде победен със собствени сили. Победата се постига само чрез силата на Христос и на Неговия Кръст. Затова и борбата ще се състои предимно в прилежна молитва за застъпничество и участие в тайнствата Покаяние и Причастяване.

При тези случаи от молитвите се четат: "Да възкръсне Бог", Символът на вярата или 90-и псалом.

В някои случаи (например при силни прояви на някаква страст), може би ще се наложи към молитвата да се присъедини и постът. При това трябва да се помни, че Господ най-често допуска нападките на лукавия срещу нас или при проява на гордост, или като наказание за някакъв грях. Затова и молитвата за застъпничество трябва да започва с покаяние за онези грехове, които ни подсказва съвестта.

Из книгата на Н. Пестов "Современная практика православного благочестия". Спб.: Сатисъ. т. 1. 1995.

 

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #11 -: Декември 27, 2005, 20:55:55 pm »
оффф още някоя такава статия и ще стана сатанист и ще почна да паля църкви.
   Драги християни,далеч не всички духове са слуги на Сатанаил и бесове.Карайте я по-спокойно и не прекалявайте с молитвите,защото именно чрез църквата лукавия налага контрол над много души,които си мислят че живеят праведно.И не христовият кръст спира злите сили,напротив точно обратното.Това,което ги спира е силата на душата.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

 • Гост
Отг: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #12 -: Декември 28, 2005, 09:03:24 am »
Мдам, не се срамувам да кажа, че аз лично съм нападал църква:))) Изрисувах и вратата с маркер и изпочупих малко прозорци, от тия тъмните и скъпите:)))
Църквата беше Петдесятна, и тя се води секта според българските закони и според православната църква. Бяха я построили до едно училище, и в междучасията събираха децата от двора и ги водеха в църквата да ги хранят със сладки и да им пеят песни за Христос. Гадост:) Общината почнала да съди тази църква, да си я построят дугаде, а не пред даскалото и...загубила хаха.
След като изпочупих сума ти прозорци и издрасках вратата, на другия ден всичко си беше ок:) Много кинти имат и правят каквото си искат, това е трагичното. Вместо децата да си играят на двора и спортуват, ония ги тъпчат с някви съмнителни сладки и им пеят песни, от които лапетата нищо не разбират. Повдига ми се...

Оберон

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #13 -: Декември 28, 2005, 10:36:17 am »
 :) :) :) Тея петдесетниците са голяма напаст.От тях край училище вече да съм събрал сумати и библии(ако ги пазех де). ТРябвало е да нарисуваш обърната пентаграма на олтара им
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

virtual

 • Гост
Отг: Ангели, Паднали Ангели и Духове на Тъмнината
« Отговор #14 -: Януари 14, 2006, 02:29:58 am »
много просто ще ви го кажа ако не не от Бога то е от сатаната

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27