Не знам откъде да си вземеш кристал
На мен ми подариха 
Подарените действат най-добре. По принцип трябва да мине известно време, докато се сихронизират кристала и биополето ти. Когато е подарен, става най-бързо. Неутрализацията е важна, би могло да се кисне във вода и сол или просто да се измие (не съм сведущ), най-добре във свещен извор (или защо не светена вода, баба ми редовно мие огледалата със светена вода против зли сили). Съществуват квантови генератори, които усилват полето на кристала, както и апарати, с които чрез радиестезия се открива оптималния кристал на дадения човек. Тоже съществуват зависимости между зодиакален знак и камък.
За кисненето във вода, за да я зареди: не знам, не съм опитвал. Знам обаче, че КРЕМЪКЪТ (да) пречства водата. Старите хора казват, че вода, подскочила върху 40 кремъка е безвредна, независимо от къде е взета. Чувал съм, че аметистът предпазва от отравяне и напиване (легенда: на тайната вечеря Христос пил от аметистова чаша). Има много камъни, както и инфо в нета. Не е зле да потърсиш и да попрочетеш и после да отидеш в магазина. В музея "Земята и хората" навремето имаше магазинче за камъни, там е да речем, добре, да ходиш да си купиш. Поздрави!