Автор Тема: Тъмната материя и тъмната енергия!  (Прочетена 30361 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #15 -: Декември 07, 2005, 15:42:37 pm »
Имало е други :P Винаги има някой друг :P

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #16 -: Февруари 11, 2006, 07:33:49 am »
Първите физически характеристики на загадъчната тъмна материя станаха известни след изследване проведено от Института по Астрономия на Университета Кембридж. Според новината цитирана от BBС резултатите от изследването дават първа представа за температурата и скоростта на тъмната материя в 12 галактики-джуджета, намиращи се в периферията на Млечния път.

Изследванията на тъмната материя са изключително трудни поради факта, че тя не излъчва никакви електромагнитни вълни, което прави директното и наблюдение с оптически или спректрографски инструменти невъзможно. Учените предполагат, че тя е съставена от изключително слабо взаимодействащи частици, такива като неутриното например.

Единствената възможност за сега тъмната материя да бъде изследвана остава в изследването на нейното влияние върху видимата материя. На този принцип се базира и изследването проведено от Института по Астрономия на Университета Кембридж. След изготвянето на триизмерни карти на 12-те галактики с помощта на най-големите телескопи в света, учените успяват да проследят въздействието на тъмната върху видимата материя в галактиките.

Проведените около 7 000 измервания дават основание за заключението, че количеството на тъмната материя в галактиките надхвърля количеството на видимата около 400 пъти. „Разпределението и обаче няма нищо общо с предполагаемото до сега”, обяснява професор Джери Гилмор. Според изследователите тъмната материя не може да бъде „събрана” в отрязък от пространството по-малко от 1 000 светлинни години, което определя стойност за скоростта на движение на частиците в тъмната материя от около 9км/с. Тази висока скорост не позволява тъмната материя да бъде компресирана до по-малък обем.


Голямата изненада за учените е именно скоростта на движение на частиците, тъй като до сега се смяташе, че тъмната материя е изключително бавна и следователно студена. След измерената от последното изследване скорост се оказва обаче, че температурата на тъмната материя е около 10 000 градуса. За сравнение температурата на повърхността на Слънцето е около 6 000 градуса. Информацията е на БГНЕС.
« Последна редакция: Февруари 11, 2006, 07:35:35 am от Alien »

firma

 • Гост
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #17 -: Април 24, 2006, 15:03:18 pm »
За първи път откриха галактика от тъмна материя

Обектът се намира на 50 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Дева и не може да бъде наблюдаван във видимия спектър.

Международен екип от астрономи обявиха, че са открили първата невидима галактика. Тя се състои предимно от тъмна материя и в нея липсват звезди, пише Space.com.
     Обектът се намира на 50 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Дева и не може да бъде наблюдаван във видимия спектър. Галактиката VIRGOHI21 е открита още през 2000 година с помощта на радиотелескопа Lovell в обсерваторията към Манчестерския университет. Учените не обявили своето откритие, тъй като искали да проверят внимателно получените данни.
     Астрономите от университета в Кардиф (Cardiff University) изучили излъчването на водорода в радиодиопазона и достигнали до неочаквани резултати – масата на натрупания газ превишава тази на Слънцето сто милиона пъти. Скоростта на въртене на обекта била толкова голяма, че не може да бъде обяснена само с голямото количество водород. Следователно, трябва да има друг източник на гравитация.
     Изхождайки от скоростта на въртене, учените установили, че масата на галактиката трябва да бъде хиляди пъти по-голяма от масата на съдържащия се в нея водород. Учените смятат, че останалата част от обекта е запълнен с невидима тъмна материя, като количеството й е 500 пъти по-голямо от обикновената материя.
     Астрономите теоретично отдавна са достигнали до извода, че голяма част от Вселената се състои от вещество, наречено тъмна материя. Нейното присъствие е необходимо, за да бъдат обяснени допълнителните гравитационни сили, които помагат да се запази връзката между галактиките и галактическите струпвания.
Предполага се, че тъмната материя е в основата на създаване на звезди и галактики. След създаване на Вселената, тъмната материя се кондензира подобно на капките от вода. Тези възли започват да привличат обикновена материя във вид основно на водород, а постепеното увеличаване на плътността води да раждане на звезда.
     Според специалистите, обикновената материя, от която са създадени звездите, планетите и хората, е едва 4 процента от Вселената. Тъмното вещество е 23 процента. Останалата част от Вселената е запълнена с още по-загадъчната тъмна енергия.

Региона от небето, където е открита невидимата галактика VIRGOHI21 (снимка Cardiff University)

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #18 -: Април 24, 2006, 15:06:20 pm »
Интересно какви форми на живот има там ::) ::) ???

firma

 • Гост
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #19 -: Април 24, 2006, 15:10:02 pm »
Убеден съм ,че там живеят дяволските форми и творения.Дявола не може вечно да се крие.. :o :P ;D

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #20 -: Април 24, 2006, 15:57:31 pm »
Убеден съм ,че там живеят дяволските форми и творения.Дявола не може вечно да се крие.. :o :P ;D
Моля те кажи че не го мислиш сериозно
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 798
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #21 -: Април 24, 2006, 16:08:47 pm »
Тъмна материя, черни дупки... Дали наистина са черни? Четох, че  са такива само за нашите твърде несъвършени  сетива, а всъщност са ослепително светли и с много висока вибрационна честота. Хора с "по-друго" зрение така ги виждат.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #22 -: Април 24, 2006, 16:15:01 pm »
Убеден съм ,че там живеят дяволските форми и творения.Дявола не може вечно да се крие.. :o :P ;D
Моля те кажи че не го мислиш сериозно.


Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 794
 • Невъзможно е нищо
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #23 -: Април 25, 2006, 00:21:52 am »
Черни дупки ама на другия си край им викат бели, щото не поглъщат, а изхвърлят мат'риал.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #24 -: Юли 26, 2006, 17:01:51 pm »
Спътникът WMAP изведен в космоса през 2001г.  предизвика небивал обрат в дебата относно това от какво е съставена вселената – въпрос, задаван още от древните гърци преди повече от 2000 години. През последното столетие учените смятаха , че знаят отговора. След хиляди усърдни експерименти те бяха стигнали до заключението, че по същество вселената е съставена от стотина различни вида атоми, организирани в периодична таблица, започвайки от елемента водород. Това схващане стои в основата на съвременната химия и на практика се преподава в часовете по естествени науки във всяко училище. А сега WMAP запрати това виждане в историята.
Потвърждавайки по-ранните експерименти WMAP показа, че видимата материя около нас (в това число планините, планетите, звездите и галактиките) съставлява нищожните 4 процента от цялата материя и енергия съдържаща се във вселената. (Огромната част от тези 4 процента се пада на водорода и хелия ; на тежките елементи остават около 0,3 процента.) Оказва се, че по-голямата част от вселената е съставена от загъдачен невидим материал  с напълно неизвестен произход. Познатите ни елементи, от които се състои нашият свят съставляват едва 0,3 процента от вселената. Физиците се сблъскаха с факта, че вселената се доминира от напълно нови и непознати форми материя и енергия и в известен смисъл се оказаха захвърлени столетия назад в миналото, преди появата на атомната хипотеза.
Според данните на WMAP - 23 процента от вселената е съставена от  странна и неопределена субстанция , наричана тъмна материя , която има маса и обгръща галактиките в огромен ореол, но е напълно невидима.Тъмната материя е  толкова широко разпостранена и е в такова изобилие . че дори в нашия Млечен път масата й надвишава около десет пъти тази на звездите. Макар и невидима, тази странна тъмна материя може да се наблюдава индиректно от учените, тъй като изкривява звездната светлина подобно на стъкло  и така може  да се установи чрез количеството оптично изкривяване , което създава.
 Обсъждайки получените от WMAP    странни резултати , астрономът Джон Бакол от Принстън казва; „Живеем в невероятна шантава вселена, но вече знаем основните и характеристики”.
Но може би най-голямата изненада от данните от WMAP предизвикали истинска буря в научната общност, бе фактът,че най-малкото 73 процента от вселената представляват напълно неизвестна форма на енергия , наречена тъмна енергия  или невидима енергия скрита в космическия вакум.  Предположена през 1917г. от Айнщайн , който по-късно загърбил хипотезата си (нарекъл я „най-големия си гаф”), тази тъмна енергия  - енергията на нищото или на празното пространство – днес се появява отново като движеща сила в цялата вселена.Смята се че тази тъмна  енергия създава ново антигравитационно поле, което е причина за раздалечаването на галактиките една от друга. В крайна сметка именно тя предопределя съдбата на самата вселена.
Днес никой няма представа откъде се появява тази ”енергия на нищото”  „Честно казано ние просто не я разбираме . Знаем какви са ефектите й но сме в пълно невидение.... Всички са в пълно невидение” признава астрономът Крейг Хоган от университета „Вашингтон” в Сиатъл.
Ако изполваме най-новата теория за субатомните частици и се опитаме  да изчислим количеството тъмна енергия, ще получим число надхвърлящо 10 на 120 степен ! Това несъответствие между теорията и експерименталните резултати е несъмнено най-голямото съществувало някога  в науката.  За нас то е едно от най големите затруднения – май добрата ни теория не  е в състояние да определи стойността на  най-големия енергиен източник в цялата вселена. Несъмнено цяла лавица Нобелови награди стои в очакване на дръзки умуве , решили се да разкрият загадката на на тъмната материя и тъмната енергия.

Извадка от книгата на световно известният физик Мичио Каку -"Паралелни светове"

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #25 -: Юли 26, 2006, 17:11:52 pm »
Цитат
Днес никой няма представа откъде се появява тази ”енергия на нищото”  „Честно казано ние просто не я разбираме . Знаем какви са ефектите й но сме в пълно невидение.... Всички са в пълно невидение” признава астрономът Крейг Хоган от университета „Вашингтон” в Сиатъл.

Да вие не я разбирате само че някой други я разбират и си правят космически кораби които я използват. Дали след тези открития на казуалните учени всичките тези писания за пътуване в космоса до други галактики ползвайки нов начин на задвижване и енергия изглеждат пълни безмислици и фантастика  ;) Разбира се те още са далече от претворяването на терията в практика, но има и други интелигентни същества в тази вселена, на които тези "факти" които бяха установени с помощта на спътника са им отдавна известни и имат практически решения как да се възполват от тях!

Oberon

 • Гост
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #26 -: Юли 26, 2006, 17:35:15 pm »
Тия дни гледах един филм за совалките...мамата си....
Има ясни кадри как НЛО се появява от нищото зад совалката. Предполага се, че се използват мостовете на Айнщайн-Розен. Ясно се вижда, как НЛО-то е бомбардирано от земята с някакво оръжие, някакъв лъч. НЛО успява да избегне лъча...

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 675
 • WATCHER
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #27 -: Юли 26, 2006, 18:02:09 pm »
Обероне да приема ли че си готов  вече да се съгласиш с теориите на Терзийски за летящите чинии на Илюминатите и технологиите които използват  :P

Oberon

 • Гост
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #28 -: Юли 26, 2006, 18:03:41 pm »
Терзийски ме дразни с това, че разпалено обеснява как се движели с 1 000 000 км/сек...аз ти говоря за субпространството, не се прави че не разбираш. Обаче с очите си видях, как наистина НЛО избегна лъчът, идващ от Земята...

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 988
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Тъмната материя и тъмната енергия!
« Отговор #29 -: Юли 26, 2006, 18:36:02 pm »
кой е филма?
и поправка-второто име е Розе
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27