Автор Тема: Закон разрешава строителство и в Черно море  (Прочетена 2658 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 379


       Депутатите се възмутиха от проекта на кабинета, позволяващ небостъргачи и изкуствени острови в морската шир

Юлиана Бончева

След истерията с голф игрищата в България се задава нова инвестиционна мода - застрояване на плитчините край черноморските плажове. Още по-скандалното е, че тенденцията се прокарва с проект на правителството за поправки в Закона за концесиите, който вчера предизвика скандал в парламента.

Част от кръпките по закона предвиждат всеки концесионер на плаж да се разпорежда не само с пясъчната ивица, но и с морските води на 200 метра навътре от брега. Стопаните на плажовете да поемат също грижата за буните и за другите брегозащитни и укрепителни съоръжения, предлагат още министрите. "Това означава да дадем старт за бясно строителство на буни, кейове, паркинги, мостове и дори изкуствени острови, върху които ще никнат хотели, ресторанти, казина и атракциони", опасяват се депутати.
"Вече има такива проекти за строеж на небостъргачи, луксозни заведения и частни миниплажове върху платформи в морето", твърди Евгени Чачев. Опасението е, че под предлог, че ще изграждат съоръжения за укрепване, на брега ще се трупат бетон и чакъл и ще се развихри 5-звездно строителство. "Сега" научи, че има план за "укрепване" на морския бряг на север от Варна - между спирките "Траката" и "Почивка" - с яхтено пристанище, тенис кортове и други спортни съоръжения.
Подозренията на депутатите се подсилват и от друг текст в проекта на правителството, който предвижда максималният срок за концесиониране на плаж да се удвои от сегашните 10 години на 20. "Според мотивите на кабинета това щяло да даде сигурност на фирмите, че ще могат да си избият инвестициите в плажа", пише в мотивите. Подобен аргумент даде и зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев.
"Това е безумно обяснение - какви инвестиции, какви пари, работата на концесионера е да поддържа плажа, не да инвестира", скочиха вчера депутати. По закон на пясъка се допускат само чадъри, шезлонги, дюшеци, спасителни кули, медицински пунктове и павилиони за бързо хапване и напитки.
Според Тодор Батилов от "Атака" поправките на МС направо газят конституцията. Кабинетът предлага, когато един плаж не е пожелан от никого на концесия, да му се търси наемател за 5 години, а ако и това не стане, пясъкът да се предоставя за управление за 1 година.По конституция плажната ивица е публична държавна собственост и единствената допустима форма на стопанисване е концесията, припомни Батилов.
Скандална е и идеята на МС концесионните анализи - правен, финансово-икономически, екологичен, да не бъдат задължителни при провеждане на концесионна процедура. Тоест става абсолютно неясно как ще се определя концесионното възнаграждение.
Депутати атакуваха и хрумването на кабинета да поправя Закона за Черноморското крайбрежие с друг закон - за концесиите. Към критиките се присъедини и знакова фигура от ДПС. Ремзи Осман, който е председател на парламентарната комисия по местно самоуправление, заяви, че кабинетът предлага неприемливи текстове. Мартин Димитров и Иван Сотиров от ОДС отсякоха, че проектът е с мощен корупционен заряд. Заради всички забележки спорният проект бе свален от дневния ред на пленарното заседание.
"Г-н Станишев, ще оттеглите ли проекта си, или одобрявате идеята в морето срещу Созопол или Синеморец да се извисят "дубайски кули", подобни на известните небостъргачи на емирата, строени в морето", попита по време на парламентарния контрол Евгени Чачев.
Не стана ясно кои са авторите на скандалните текстове. Предложенията са изготвени от междуведомствена работна група, съобщи Станишев, като даде да се разбере, че няма да оттегля закона, но се надява съвместните усилия на депутати и министри да подобрят проекта.


       http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2987&sectionid=16&id=0000101

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 663
 • In Lies We Trust...
Няма да се строи в Черно море, сигурен съм :D

cdms

 • Гост
Тука да не е Япония ???

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 792
 • Невъзможно е нищо
Айде, бе няма? Място по брега не остана, я си представете някоя предприемчива мутра/биознесмен търсеща място какво може да предприеме. Парите ги имат, плащат на който трябва, известно време се шуми около закона, като набеждават политиците, но те го изтърпяват, защото са осигурени вече с подкупче. През това време нащо бизнесменче вдига хотела в прекрасния залив и си пере парите. Точно затова е и целия този бум на строителството по морските и зимни курорти. Не е толкова заради туристите, колкото да си изперат парите някои хора. Дано никога да не стане.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27