Автор Тема: Възможно ли е човешката цивилизация да се срине СЕГА?  (Прочетена 12416 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Rockbul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 17
 • Всичко от което имам нужда е любов!
Възможно ли е цивилизацията ни да рухне в рамките на нашия живот или на този на децата ни?


До неотдавна подобна безумна идея беше запазена за лудите или окултистите. През последните години обаче все повече интелигентни и влиятелни хора предупреждават, че крахът на цивилизацията ни е реална възможност. Много от тези хора са сериозни учени, включително лорд Мей, Дейвид Кинг и Джаред Даймънд - хора, които по принцип не са свикнали да преувеличават или да драматизират. Всичките нови предвестници на края на света предупреждават за едни и същи заплахи, най-вече климатичните промени, изразходването на
ресурсите и неравновесието в населението. Онова, което буди безпокойството им, е че много от тези опасности са взаимно свързани. Трябва да се справим с всичките наведнъж, за да имаме шанс да предотвратим краха на цивилизацията ни, предупреждават учените. Много общества - от маите в Мексико до полинезийците на Великденските острови, са изчезнали в миналото, често поради същите причини, които застрашават и нас. Както обяснява в последната си книга Даймънд, маите са изразходвали един от основните си природни ресурси - дърветата, и това е предизвикало серия проблеми като ерозията на почвите, намаляването на площта на използваеми земи за земеделие и суша. Нарастващото население тогава е било изправено пред ограничаване на количеството храна, а това от своя страна е довело до миграции и кървава гражданска война. Изчезването на цивилизацията на Великденските острови е станало по същия модел - обезлесяването е довело до други екологични проблеми и война.
За разлика от тези мъртви общества, нашата цивилизация е глобална. От положителна гледна точка глобализацията означава, че като част от света попадне в беда, той може да поиска помощ от останалите. Нито маите, нито жителите на Великденските острови не са могли да разчитат на подобен лукс, тъй като всъщност са били изолирани общества. Погледнато от отрицателната страна обаче глобализацията означава, че когато една част от света попадне в беда, бедата бързо може да бъде "изнесена". Ако модерната цивилизация рухне, това ще стане навсякъде. Сега всички ние или съществуваме, или падаме заедно.
Рухването на света вероятно ще последва основните модели на краха на по-малките цивилизации, но в по-мащабна степен. С маите бедата е започнала в един район, но е обхванала цялата цивилизация. Днес, когато климатичните промени правят дадени райони по-негостоприемни от други, все повече хора ще се преместят да живеят в по-приятни за живеене места. Нарастващото население ще ги превърне в по-неприятни за живеене и ще доведе до други миграции и до ефекта на доминото.
Големите придвижвания на хора и капитали ще поставят под напрежение международната финансова система и тя може да поддаде. В книгата си "Бъдещето на парите" белгийският икономист Бернар Лиетар твърди, че световната парична система вече е много нестабилна. Финансовите кризи са се увеличили през последното десетилетие. Кризата в Югоизточна Азия от 1997 година беше по-голяма от мексиканската криза от 1994 година и беше последвана от руската криза през 1998 година и бразилската през 1999 година. Това е друг пример за това как глобализацията може да увеличи, а не да намали риска от общ срив. Това няма да е краят на света. Рухването на модерната цивилизация ще доведе до смъртта на милиони хора, но няма да сложи край на човешката раса. Няколко маи са оцелели, като са изоставили градовете си и са се скрили в джунглата, където продължават да живеят и до днес. По същия начин някои ще оцелеят при края на индустриалната епоха, като се върнат към прединдустриалния начин на живот.
Огромните мащаби на подобен сценарий ни пречат да си го представим. Човешко е да си мислим, че светът ще продължи да съществува, както досега. Трябва обаче да запомним, че в годините преди рухването на цивилизациите им, маите също са били убедени, че светът им ще продължи да съществува
вечно.


clubs.dir.bg
« Последна редакция: Март 28, 2008, 20:00:03 pm от H. »

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Интересно, колко накратко и лесно са описани причините за някои древни цивилизации. Дори малко небрежно и представено като всеизвестен "факт".
Не ми вдъхва доверие.
« Последна редакция: Февруари 20, 2008, 21:05:26 pm от Eon »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Никога не е късно човек да стане за резил  ;D  Разбира се, че е възможно да оставим Земята без капка живот на нея, но ... все пак няма да стане. За щастие не всичко зависи от хомо сапиенс, има и други същества, които няма да допуснат(вече!) такъв развой на нещата.
Ще подкрепя P.E.A.C.E. в реакцията му по повод краха на старите цивилизации. Твърде елементарни обяснения, за да са вярни.  ;)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Rockbul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 17
 • Всичко от което имам нужда е любов!
Аз съм съгласен, че е доста елементарно обяснението. Искам ако някой има достатъчно информация по този въпрос да ни просветли. След бума на древните цивилизации Шумери, Египтяни, Май, Ацтеки, Инки и т.н. знанията и опита им постепенно изчезват и започваме едва ли не от нулата.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Има сведения, че там са се намесвали и извънземни... По много от оставените от маите артефакти се съди, че може би са осъществили космически контакт. Според някои твърдения те просто са се изнесли в друго измерение, когато им е дошло времето, а тук (долу) са останали само техните черупки... Такава версия може и да надхвърли въпроса за ресурсите и климата, които днешното "обективно съзнание" е свикнало да вижда като причина едно или друго да се случи.

Глобализацията наистина поставя въпроса за нашето оцеляване или затриване върху качествено нови начала. От една страна, както горе се изтъква, при криза в една част на кълбото може да бъде предоставена помощ от другаде. Същевременно глобалният оборот позволява разнасянето на зарази и други форми на опасност по-бързо и по-цялостно от всякога.

Всъщност, основният проблем пред нас стои в лицето на това, че огромна част от ресурсите на Земята е съсредоточена върху много малка част от територията и е под контрола на много малко хора, които в голямото си мнозинство се отнасят към своите притежания егоистично или меркантилно. Съществуват езотерични схващания, според които Земята е устроена да служи като пълноценен дом на 40 милярда човешки същества (!), но в днешната форма на експлоатация, алчност, прекомерност, налудничаво военизиране и несправедливо разпределяне такава цифра звучи абсурдно. Огледайте се около вас: бюрото, на което стои компютърът ви, стените и шкафовете наоколо, цялото помещение; наистина ли всичко, което е там, ви е така истински необходимо? Или част от тези неща са форми на безмислен разкош, кич и разюздено пре-задоволяване? Хайде, огледайте се!
Аз например си имам червена свиня с ключ ;D
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен apolon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 62
Моето мнение, че цивилизациятя ще рухне. Но няма да е скоро, поне не в близките 100-на години. Тамън дотогава, хората ще са напълно зависими от техниката и тя в един момент ще се срине. Тогава те няма да могат да се оправят сами и.... айде, назад към природата ;)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Според мен под сериозно внимание трябва да се постави вероятността цивилизацията да  рухне не от само се бе си а или от външни причини или конспиративни вътрешни такива (организации целящи рухването за да започнат наново и начисто). При това има достатъчно много предпоставки да считаме това за възможно защото вече се е случвало. Има го описано и в митове и легенди и библии и т.н. Дали нещо ще се приеме като потоп и външна прична (природна) или този потоп е предизвикан умишлено от някой има значение но резултата е един и същ и той е рестартиране на цивилизацията и това наистина се е случвало и ще се случи пак под една или друга форма. На всички им се иска сриването да е за "добро", но за чие  добро  ще се види  ;)
« Последна редакция: Февруари 21, 2008, 19:37:40 pm от Alien »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Не ми се иска настоящият фарс, наречен "цивилизация" да продължи още дълго време и силно се надявам, че логиката на неговата противоестественост ще го срине доста по-скоро, както предричат някои по-смели есхатолози... Оставена сама на себе си, без сериозно намерение за събаряне, цивилизацията действително може би би могла да просъществува още няколко десетки години, въпреки, че това е слабо вероятно предвид на тромавите и ялови усилия да се подобри отношението към природата и към ближния. Също така, пред нас се появяват безпрецедентно голям брой от възможности за предизвикване на масова дестабилизация (генни модификанти, тактически оръжия, финансова нестабилност), които са в състояние многократно да опустошат цялата ни планета... Никога до сега не се е съсредоточавала толкова много сила в ръцете на такова голямо безразсъдство, освен може би в легендарната Атлантида, където последствията не са закъснели въобще! Не очаквам този урод, който днес ние наричаме "цивилизация", да е жизнеспособен още много време. Освен това има сериозни причини да очакваме една съвсем скорошна външна (или конспиративно-вътрешна) интервенция, за която Alien споменава и която би могла сериозно да ускори процеса на естествено отмиване на несъстоятелното.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 516
  • Music of the world
Не ми се иска настоящият фарс, наречен "цивилизация" да продължи още дълго време и силно се надявам, че логиката на неговата противоестественост ще го срине доста по-скоро, както предричат някои по-смели есхатолози... Оставена сама на себе си, без сериозно намерение за събаряне, цивилизацията действително може би би могла да просъществува още няколко десетки години, въпреки, че това е слабо вероятно предвид на тромавите и ялови усилия да се подобри отношението към природата и към ближния. Също така, пред нас се появяват безпрецедентно голям брой от възможности за предизвикване на масова дестабилизация (генни модификанти, тактически оръжия, финансова нестабилност), които са в състояние многократно да опустошат цялата ни планета... Никога до сега не се е съсредоточавала толкова много сила в ръцете на такова голямо безразсъдство, освен може би в легендарната Атлантида, където последствията не са закъснели въобще! Не очаквам този урод, който днес ние наричаме "цивилизация", да е жизнеспособен още много време. Освен това има сериозни причини да очакваме една съвсем скорошна външна (или конспиративно-вътрешна) интервенция, за която Alien споменава и която би могла сериозно да ускори процеса на естествено отмиване на несъстоятелното.
Аз също си мисля, че такова "рестартиране" вече е крайно необходимо, предвид това докъде сме стигнали и в каква посока продължаваме да вървим  (А наистина не виждам как тя може да се промени просто така, без някакъв глобален катаклизъм, който да промени нещата из основи). Ето тук хората най-добре са го казали: http://www.youtube.com/watch?v=m27oYmAqLtU :D
« Последна редакция: Февруари 21, 2008, 18:39:04 pm от Martin »

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Интересни възгледи на Мартин. Рестарта е хубаво нещо. Ако обаче при рестарта антивирусната програма изтрие твоeто разширение или на най - близките ти хора. Кво ти гърми а, необходим е рестарт! Порталите ни очакват. :D :D :D :D :D

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 516
  • Music of the world
То в триенето няма нищо лошо (Е, освен когато е свързано с цензуриране :D). Както стана дума и в темата за норвежкия политик, няма смисъл да се вкопчваме излишно в живота си тук и да се инатим, той така или иначе е нещо временно, а след това - може да следва преминаване на по-високо ниво, може да следва и наистина изтриване, но ако е второто, то пак ще си има основателна причина, точно както и "рестарта", и заличаването на вирусите в операционната система. ;)
« Последна редакция: Февруари 22, 2008, 13:46:05 pm от H. »

Неактивен ulgen

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Не мога да разбера защо постоянно се говори за това как Земята, цивилизацията щели да се затрият как това, как онова?!


Защо оставяте бъдещето на Земята на неясни и противоречиви фактори, защо?
Къде са силните просветени умове, които не преразказват разни информации, а владеят и знаят какво ще е бъдещето, сигурни са, защото са го видяли и знаят как да го изградят?!

Градете, творете за това сте пратени!!!!

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Интересни възгледи на Мартин. Рестартът е хубаво нещо. Ако обаче при рестарта антивирусната програма изтрие твоeто разширение или на най-близките ти хора? К`во ти гърми, а, необходим е рестарт! Порталите ни очакват. :D :D :D :D :D

Ами ако рестартът изтрие една шайка агeнтуpни копеленца, въобразили си, че могат да притежават Мирозданието, като впръскват страх и поддържат невежеството сред хората? Тези, които вярват в "порталите", нямат проблем с края на сегашния строй. Да му мислят номенклатурните страхливци, прикриващи се зад пагона на своята илюзия!

Не мога да разбера защо постоянно се говори за това как Земята, цивилизацията щели да се затрият как това, как онова?!
(...)
Къде са силните просветени умове, които не преразказват разни информации, а владеят и знаят какво ще е бъдещето, сигурни са, защото са го видяли и знаят как да го изградят?!

"Това" и "онова" са логически последствия от липсата на вяра в статуквото, което ни се представя като "реалност". Липсата на вяра в статуквото от своя страна е логическо последствие от очевадните несъответствия между декларирания философски смисъл на човешкия вид и практиката, която ни заобикаля в нашата делова и всекидневна действителност. Този куклен театър не може да прикове нито едно от силните и просветени умове, освен ако същият не е решил да изучава този фарс - тъжно, трудоемко и неблагодарно занятие.

На въпроса ти за местонахождението на силните просветени умове, които владеят и знаят какво ще е бъдещето, видели са го и знаят как да го изградят, ще дам три весели отговора, пълни обаче със сериозност; в рамките на този Форум:

Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Относно: Възможно ли е човешката цивилиза
« Отговор #13 -: Февруари 22, 2008, 09:08:52 am »
Мартин, винаги, когато досега е имало рестарт, власта са вземали "вирусите" и дълго време е минавало за да се роди свободата и свободната мисъл.
« Последна редакция: Февруари 22, 2008, 20:02:57 pm от Eon »

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 516
  • Music of the world
Мартин, винаги, когато досега е имало рестарт, власта са вземали "вирусите" и дълго време е минавало за да се роди свободата и свободната мисъл.


Дали? Едва ли можем да кажем със сигурност какво е било при някои тотални рестарти преди хиляди и даже десетки хиляди години ;)
Пък вирусите, те в момента си се радват на преголяма власт и без рестарти ;)
Даже нещо повече - все по-силно вероятно ми се струва въпросните да се борят със зъби и нокти такива (Наистина сериозни и тотални, а не половиначти, каквито наистина биха били в тяхна полза) рестарти да няма.
« Последна редакция: Февруари 22, 2008, 20:03:10 pm от Eon »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27