Автор Тема: Тема за радикалните решения за "глобалното затопляне"  (Прочетена 20050 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отварям тази тема с идеята тука да публикуваме предложения свързани с глобалното затопляне, които могат и вероятно имат съвсем други цели и използват понятието като предлог за налагане на решения, които могат да бъдат във вреда на други хора.

Лекар предложи авангардна идея за ограничаване на парниковия ефект

дата : 10 декември 2007 г. 10:23 ч.

В Австралия трябва да бъде въведен данък, с който да бъде облагано всяко семейство с повече от две деца, за да се компенсират отрицателните последици върху климата и околната среда, които всяко дете в повече ще причини през живота си, съобщи Асошиейтед прес.
В писмо до авторитетния "Медицински журнал на Австралия" д-р Бари Уолтърс, педиатър и преподавател в Западноавстралийския университет, предлага родителите да плащат по 5000 австралийски долара (около 3000 евро) за всяко дете след първите две, и допълнителен данък в размер на 800 австралийски долара (480 евро).
Годишният данък според Уолтърс трябва да се използва за засаждането на дървета, които да компенсират увеличеното отделяне на въглероден двуокис.
Той препоръчва на хората, които използват контрацептиви или се подлагат на стерилизация, да се издават "въглеродни кредити", с които те да могат да намалят данъците си. БТА

Това направо си звучи като програма за  намаляване на населението и нищо общо с глобалното затопляне  :PНеактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Учени предлагат спиране на глобалното затопляне чрез аерозоли

дата : 17 декември 2007 г. 21:05 ч.

Руски учени са разработили план за спасяване на планетата от глобалното затопляне и предлагат на други страни да се обединят за осъществяването му. Това каза днес по време на видеомоста Москва - Пекин директорът на Института за глобалния климат и екология Росхидромет и член на Руската академия на науките /РАН/ Юрий Израел, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според академик Израел руският метод е алтернатива на Протокола от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата. Още през 1974 г. руският академик Будико е установил, че след изригване на вулкани на големи площи има намаляване на температурата на повърхността на Земята.
"Нашият метод е основан на този фактор", пояснява Израел. "Намаляването на температурата става за сметка на това, че в долните слоеве на атмосферата на височина 10-16 км попада голямо количество много малки аерозолни частици", добавя той.
"Сега методът на Будико усилено се разработва, извършват се необходимите изчислени. Ние определихме какви стратосферни частици, от какъв размер ще са най-ефективни, за да задържат в малка степен слънчевите лъчи", казва Израел.
Оказва се, че частиците са по-малки от микрон и ако бъдат разпръснати със самолети в количество от около 1 млн. тона за цялото земно кълбо, това ще намали прякото слънчево греене с 0,5-1 процента.
Според академика в резултат температурата на Земята ще се намали с 0,5-1 градус и това ще доведе до запазване на съществуващия климат. "Разбира се, това засега са предварителни разчети, направени на базата на опити", казва Израел.
Той добавя, че методът е добър, защото може да се контролира, при необходимост процесът може да се регулира и е лесно да бъде спрян. Според руския академик първоначално в стратосферата могат да бъдат разпръснати някъде около 100 000 аерозолни частици и след това да бъдат измерени резултатите и в случай на необходимост да се разпръснат още частици.
Израел добавя, че ефектът от намаляване на температурата няма да се усети веднага, а в продължение на няколко години. Опити са доказали, че не е възможно температурата да бъде намалена с повече от 1 градус по Целзий, а падането на малко количество частици на Земята заедно с валежите няма да повлияе на екологията на планетата.
"Концентрацията на серни вещества в аерозолните частици, които могат да попаднат на повърхността на Земята, е хиляда пъти по-малка, отколкото е концентрацията в емисиите на промишлените предприятия, затова те не могат да представляват каквато и да било опасност", подчертава ученият.
Юрий Израел е президент на Руската екологична академия, вицепредседател на Междуправителствената група експерти по изменение на климата, директор на Института за глобалния климат и екология, лауреат на Нобелова награда за мир за работа в международен колектив на тази тема. БТА

А тва си е направо ХААРП - могат да си пускат всичко и уж борят глобалното затопляне :P

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Глобалното затопляне и глобалната манипулация

    Напоследък започват да изплуват все повече интересни данни, теории и поводи за размисъл около климата и т.н. “Глобално затопляне”.
    Както знаем, основните теории, на които повечето учени наблягат, е че глобално затопляне не само съществува, но и за него вина носи изцяло човечеството чрез замърсяването (Което, разбира се, е безспорен факт само по себе си) на въздуха с въглероден диоксид. Тук ще се спрем на някои алтернативни възможности на климата и теории за ползата от съществуващите официални твърдения.
    Един от често споменаваните аргументи в полза на теорията за глобалното затопляне е, че през изминалия век температурите в световен мащаб са се повишили с около 1 градус. Трудно може да се каже, обаче, доколко това е необичайно. Както знаем, земята преминава през различни цикли и климатът се променя постоянно в една или друга посока. Наред с това трудно може да се определи температура “в световен мащаб”. Както ни е известно, през зимата на 2007 се наблюдават рекордни студове в много части на света. Наред с тях, дори някъде да се наблюдават рекордни жеги, това не може да означава глобално затопляне. През 2005 представител на “Грийн пийс” обясни по повод на глобалното затопляне, че то може да означава “По-сухо, по-студено, по-влажно”. С други думи, всякакви условия са доказателства именно за глобално затопляне.  Колко убедително... В такъв случай със същия успех може да се твърди, че съществува и глобално застудяване, както и че не съществува нищо от тези неща, разбира се.
    Напоследък някои учени твърдят, че затопляне се наблюдава при всички планети от Слънчевото затопляне и че то е по-глобално, отколкото сме свикнали да мислим. Астрономът Хабибул Абдусаматов от Пулковската обсерватория твърди, че идва глобално застудяване, а причините за него, както и за досегашното затопляне, са в Слънцето, което не свети равномерно. Тази теория обяснява и затоплянето на други планети от нашата слънчева система.
    Също така съществуват теории, че топенето на полярните ледници може би се предизвиква от лава, което би означавало, че дори ако затоплянето е глобално, то би могло да се дължи на фактори под, а не над повърхността на земята, с други думи – да бъде изцяло естествен процес.
    Официалните теории за глобално затопляне могат да имат като цел и прикриване на експерименти с климата (Някога чудили ли сте се защо има дни, в които прогнозата се различава дори с 10 градуса от реалната температура?), част от които биха могли да бъдат и т.н. “Чемтрейлс”, за които ще стане дума в отделна статия.
    Доколко една или друга от тези теории е вярна, трудно бихме могли да кажем като обикновени наблюдатели, но можем да кажем, че всяка от тях е вероятна и не бива да се изключва. Наред с това можем да поразсъждаваме над определени глобални тенденции от икономическо и политическо естество. Вероятно много   от вас вече са чували за т.н. “Въглеродна такса”, наложена върху въглеродното съдържание на горивата. Тя идва да покаже, че евентуално глобално затопляне, причинено от човешката дейност, е всъщност златна мина за политическо-икономическия елит. Наред с тази такса биха могли да се измислят още много инструменти за икономически натиск, базирани на тази теория. В това число все повече забрани за изплзване на автомобили, произведени преди определена година, и по този начин принуждаването на населението да харчи повече и повече за закупуването на автомобили. Наред с това не бива да се подценява и психологическото влияние върху населението, като бива убеждавано, че носи основна вина за глобалния климат; и наред с това бива плашено от приближаващи катаклизми. Както знаем, колкото повече населението бива държано в страх, толкова по-лесно и по-голям контрол може да се упражнява над него, като наред с това вниманието му бива отклонявано от дейностите, които управляващият елит ежедневно извършва в ущърб на хората, в това число замърсяването на въздуха и евентуалното глобално затопляне. За какво става въпрос? Нека се замислим над теорията, че изгорелите газове от автомобилите са основен виновник за евентуалното глобално затопляне. Ако това е така, тогава как точно таксите биха променили това, и дали това е решението на проблема? Повече от ясно е, че автомобилите в световен мащаб винаги ще са огромно количество така или иначе. Следователно истинската цел не е нито нашето добро, нито това на планетата (Което, разбира се, в много голяма степен е едно и също), а целта отново са парите и контролът (Колкото по-голят е икономическият натиск върху хората, толкова по-поробени и зависими от системата ще бъдат те). В противен случай чисто и просто щеше да се работи по посока замяна на сегашната технология с по-чиста, а и по-евтина. Вероятно неведнъж сте чували за сензационно откритие в тази област – кола, вървяща с вода или задвижвана по друг, много по-екологично чист начин,отколкото конвенционалните автомобили. И всяка подобна новина, която чувате, завършва по един и същи начин – просто бива забравена и повече не се чува за нея. Тук, разбира се, наред с досега споменатите икономически и политически интереси, водеща роля играят и тези на петролните магнати, които, както можем да се досетим, нямат интерес да допуснат развитието на алтернативна технология, и също се интересуват просто от парите, не и от последиците от дейността им върху нас и планетата ни.
    Както всички знаете, въглероден диоксид отделя дори всеки един човек докато диша. Наред с него през своя живот отделя и известно количество метан, който също е сочен като един от причинителите на глобално затопляне. Като имаме предвид това, дали трябва в бъдеще да очакваме и такса “човешки живот”?

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Много се шуми около това затопляне. Факт е, че съществува, но се дължи основно на по-силното греене на слънцето. Като дойде периодът, в който звездата ни ще грее по-слабо пак ще има паника.
А нали заради аерозолите се разрушава озоновият слой. Тея глупави ли са?

stiver

 • Гост
Релокация на Полярните Мечки

Сиатъл, 31 Март, 2008
(със съкращения)


Организацията за защита на полярните мечки започва релокацията на първите арктически полярни мечки към Антарктика на Денят на Земята, 22 Април , 2008. Преместването ще бъде първата стъпка към изпълнението на пет годишен план за мигрирането на 3 000 полярни мечки от Арктическия север към южния континент.

Учените твърдят, че полярните мечки са застрашени от почти пълно изчезване до 2020 г. поради глобалните климатични промени ускоряващи топенето на ледовете. Въпреки че и Антарктика се топи, тя все още притежава съществена ледена покривка, която ще им усигури естествен за тях климат за неопределено време, а и там ще има за тях изобилие от храна, включително пингвини, тюлени, делфини и мигриращи китове.
"Хората виждат картини на давещи се мечки по телевизията и очакват да направим нещо за това." казва директорът на организацията за защита на полярните мечки Джейсън Феъбанкс "Времето да се действа е сега." Феъбанкс казва, че цялата кампания ще приключи до 2012 година.Очаква се стойността на цялата програма да достигне 30 милиона долара или около 10 000 долара на мечка.

Americans for Energy Exploration, търговска група която представя петролната и газова индустрия казва, че преместването на полярните мечки от Арктика ще ускори сондирането в региона и ще го направи безопасен за работниците които редовно влизат в конфликти с мечките.
Републиканският кандидат за президент Джон МакКейн също подкрепя начинанието: "Това е точно този тип обществено-частно сътрудничество което сме длъжни да експлоатираме. Аз подкрепям основните концепции на тази програма."

Първата пратка полярни мечки ще бъде оставена на ръба на морето Рос (Ross Sea), близо до колониите на кралски пингвини, които наскоро попаднаха там в капан поради движенията на гигантските айсберги С16 и В15А. "Така или иначе тези пингвини ще измрат там от глад" казва биологът на организацията Джон Хайденберг. "Сега те ще станат необходимата храна за мечките докато се аклиматизират."
Антарктика предлага повече от 5.4 милиона квадратни мили от ледников хабитат и разнообразие от хранителни източници за полярните мечки: различни видове пингвини, тюлени и китове. "Те особено харесват месото на minke и сините китове." , казва главният биолог на зоологическата градина в Рейкявик,  Исландия, Катрин Джонсдотир, по повод опитите направени с техните полярни мечки

За допълнителна информация: http://www.polarbearconservancy.org
 

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Цитат
Въведоха данък върху газовете от крави

21 май 2008 / News.dir.bg

Фермерите в Естония вече ще бъдат задължени да плащат данък върху емисиите на метан, който се съдържа в стомашните газове на техните крави.
Това съобщи сайтът Zigonet, цитиран от БГНЕС. Според властите кравите до голяма степен са причина за отделяния в атмосферата метан, получаващ се от преработването на тревната маса, която те поглъщат. По различни изчисления кравите отделяли между 15% и 25% от общото количество на този газ. Всяка крава излъчва дневно 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид.
Опозицията остро разкритикува правителството за въвеждането на новия данък, което било прецедент за Европа.
Според учени около 22% от отделяното количество газове с парников ефект идва от селското стопанство, като този процент е сходен за индустрията, но по-нисък отколкото от транспорта. В селското стопанство около 80% от отделяните газове с парников ефект идват от животните (крави, овце, кози) - главно под формата на метан.

Даааа добре че има такива "умни" правителства че да разберем кои са най-големите замърсители на околната среда. А тва химически заводи и цялата тежка промишленост - те не могат на малкия пръст да стъпят на кравите   :-X

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Цитат
Всяка крава излъчва дневно 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид.
  :o
Абе тоз метан няма ли начин да се "хване", та да се използва?  Ми това е много нещо...Знаете ли колко коли ще заредят от тези 350л...  :P
« Последна редакция: Май 21, 2008, 20:24:38 pm от Mirotvorec »
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Цитат
Всяка крава излъчва дневно 350 литра метан и 1500 литра въглероден диоксид.
 :o
Абе тоз метан няма ли начин да се "хване", та да се използва?  Ми това е много нещо...Знаете ли колко коли ще заредят от тези 350л...  :P

Има начин даже наскоро излезе  такава новина за "метанови ферми" ето ти и инфо но аз лично считам че подобни идеи трябваше да се използват много отдавна и реално са за съвсем друг тип култура от днешната.Като цяло при положение че някой така или иначе има крави може и да го използва този метод но иначе според мен лично метода ако е приложен самоцелно за да се получава енергия ще се  получи просто една голяма машина за л...а - нещо като това тук  ;) МЕТАБОЛИТНИТЕ ХОРА Формулата на оцеляването била проста: лайна, още лайна!

Цитат
Кравата - нов енергиен източник

06 април 2008 / News.dir.bg
Търсейки алтернативни и по-малко замърсяващи източници на енергия, Холандия откри новата си икона – млекодайната крава, чийто изпражнения може да осигуряват електричество и топлина на седем домакинства.
Пилотен обект в това ново направление на енергетиката е образцова ферма със стотина млекодайни крави, чиито изпражнения се събират и изпращат в силоз от 1100 куб.м, за да бъдат загрети до 37 градуса – температура, при която се развиват бактерии, превръщащи ги в метан, съобщи БГНЕС.
Този газ захранва динамо, инсталирано до силоза и електричеството, което се произвежда, е достатъчно да затопля комплекс от 800 жилища, които предстои да бъдат построени. Предлагаме между 6000 и 8000 киловат часа дневно, казва директорът на проекта. В самия обор проектът не предизвиква никакво видимо никакво вълнение. Петнистите крави – в черно и кафяво - мирно преживят и гледат кротко. Високотехнологичното начинание не ги интересува. Режимът им се състои в хранене, което заема повечето време, редовно четкане на козината им до блясък със специално устройство, доене и почивка.
Специален робот, приличащ на малка снегориначка кръстосва в коридорите и между животните и събира ценните екскременти, които след това се отправят в силоза. Целта на фермата е да утрои капацитета си и да захранва и станция с биологичен метан за коли с приспособен двигател. Тази система е много по-малко замърсяваща. Колкото до остатъчния продукт от тора, той се складира в друг силоз и ще бъде използван за торене на почвата. Никакви отпадъци – затворен цикъл.
Така фермата се превръща в малка електроцентрала, около която се организира животът на хората. Единственият засега недостатък на тази чиста енергия е цената й. Производството на един киловатчас електроенергия чрез ферментация струва между 15,5 и 18 евростотинки, което е значително по-скъпо от електричеството, произвеждано от АЕЦ или ТЕЦ.
« Последна редакция: Юни 24, 2009, 20:03:44 pm от Alien »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
В Япония отдавна се прави. Но онези са с друго мислене. Не е въпроса в реализацията - пари все ще се намерят (въпреки че за такива неща все "няма" пари). Въпроса е в смяната на мисленето.

cdms

 • Гост
Ама какво толкова. Човечеството вече гони 6,5 млрд. души. Започва да ни става тесничко тука. Единственият вариант да се нормализират нещата е да се намали населението на Земята. Това може по 2 начина. Единият е както в Китай с по 1 дете на семейство. Другият краен начин е тук там ядрени бомби, което при една 3 световна война е напълно възможно. Аз предпочитам икономическите средства пред силовите. Ама войната наближава. Петрола гони 133 долара за барел.
Много от съфорумците говорят за 2012г, че ще се случи нещо лошо. В крайна сметка, ако нещата продължат да се влошават 2012 нищо чудно да стане ТСВ.
Дано не съм прав.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Наглостта става все по-голяма  :-X

Геоинженерство на климата ще спаси Земята от катастрофа

Метеоролозите и геолозите обмислят големомащабни геоинженерни проекти за изкуствена промяна на глобалния климат, съобщи в. "Индипендънт".

Страховете, че светът не прави достатъчно, за да намали емисиите на въглероден диоксид, принуждават учените да "мислят немислимото".

Британското кралско дружество се готви да анализира такива грандиозни планове като наторяване на океаните с железни стружки, за да се извлича CO2 от атмосферата и се помогне на облаците да отразяват слънчевата светлина с по-голяма интензивност, или дори във въздуха да се инжектират големи количества сулфатни частици и по този начин да се симулират вулканични изригвания.Те ще поглъщат слънчевата светлина и ще понижат глобалните температури.

Доскоро геоинженерството беше технология, за която учените не смееха да говорят. Напоследък обаче те все по-често предлагат технологии, които биха могли да помогнат срещу глобалното затопляне, казва президентът на Кралското дружество лорд Рийс.

Престижната организация е посветила цял брой на изданието си The Philosophical Transactions of the Royal Society на анализ на проекти за промяна на климата или въздействие върху въглеродния цикъл, което би могло да спре повишението на парниковите газове и покачването на температурите.

Проф. Кен Калдейра от Станфордския университет е на мнение, че вече е време да се използва геоинженерство.

Климатологът от същия университет проф. Стивън Шнайдер пък, който в миналото беше против идеята за геоинженерство на климата, сега смята, че тя е по-малката от две злини и че вече се налага да се изпробват геоинженерни проекти в голям мащаб.

Един от вариантите е в атмосферата да се инжектират водни пари. Това ще доведе до образуване на облаци над морето и ще повиши количеството на отразената слънчева светлина. Морската вода би могла да се атомизира, за да създаде малки водни капки, които ще предизвикат появата на ниски облаци над морските райони.

Друга геоинженерна идея е морските площи, в които има недостиг на фитопланктон, да се обогатят с железни соли. Това би стимулирало развитието на микроскопичните морски растения, които поглъщат СО2. В този случай обаче не се знае дали фитопланктонът ще потъне, като извади въглеродния диоксид от цилкулацията, или ще бъде изяден от рибите и в крайна сметка ще го върне в атмосферата.

Предлага се и още една идея, при която се смесват водните пластове. За целта ще се построят гигантски тръби, по които повърхностните води, съдържащи разтворен СО2, ще бъдат "блокирани" на по-голяма дълбочина. Критиците на тази идея обаче се опасяват, че складираният надълбоко въглерод може да се издигне на повърхността. БТА

http://science.actualno.com/new_178146.html

Вместо да спрат замърсяванията само се чудят какви простотии да измислят за да си оправдаят климатичните войни които водят!
« Последна редакция: Септември 01, 2008, 17:57:16 pm от Alien »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Тема за радикалните решения за "глобалното затопляне"
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2009, 19:54:35 pm »
Наглостта расте с геометрична прогресия подобно на финансите които ще бъдат необходими за "уникалния проект"Учени ще борят глобалното затопляне с огледала

Екип от американски и британски учени твърди, че може да спре глобалното затопляне, като изстреля трилиони огледала в космоса, съобщиха в. "Дейли телеграф" и в. "Сън".

Според астронома д-р Роджър Ейнджъл от Университета на Аризона огледалата ще отклоняват слънчевите лъчи, като образуват "слънчобран" с площ 100 000 кв. мили. Огледалата трябва да бъдат изстреляни на височина 1 милион мили над Земята с огромно оръдие, чиято цев е с диаметър 1 км.

Д-р Ейнджъл е осигурил финансирането на пилотен проект с пари на НАСА и е поръчал на британския изобретател Тод Тоудескини да построи макет на оръдието. Изобретателят вече е построил оръдие с дължина 4 м в работилницата си в Сандлейк, Оксфордшир. Проектът ще струва 350 трилиона щатски долара.  :o :o :o

Изпитания се провеждат, но огледалата ще бъдат разположени в космоса след 20-30 години. Оръдието, с което те ще бъдат изстреляни, ще е 100 пъти по-мощно от конвенционалните.

Ако слънчевият щит на д-р Ейнджъл проработи, гигантските огледала ще имат живот 50 години. След това в космоса ще трябва да се изстрелят нови лещи. Сега д-р Ейнджъл разработва методи за производство на по-евтини лещи.

Междувременно, изследователи от Университета на Виктория в Канада изпитват теорията на слънчевия щит, като използват компютърни симулации на проекта. БТА
http://science.actualno.com/new_224025.html

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отглеждат крави, отделящи по-малко метан, за да спрат глобалното затопляне

Храненето на кравите, отделяните от тях газове и влиянието им върху глобалното затопляне може и да карат повечето хора да се подсмиват, но за канадски специалисти, търсещи начини за намаляването на парниковите емисии, в тази тема няма нищо смешно.  ;D :P ;) Добре....

Учените от университета на Алберта в Едмънтън съобщават, че отглеждат специална порода животни, които се оригват по-малко, :o  :P като по този начин се намалява отделяното от кравите количество метан, предаде Ройтерс.

По данни на Canada Environment кравите допринасят за три четвърти от общите емисии на метан.При такава "нечовешка заплаха" как не сте ги избили досега направо си е за чудене...

По-голямото количество от парниковия газ се отделя, когато животните се оригват. Специалистите припомнят, че като парников газ метанът е 20 пъти по-мощен от въглеродния диоксид.

Стивън Мур и колегите му от университета на Алберта изучават гените, отговорни за метана, произвеждан от четирите стомаха на кравите. Целта на учените е да създадат породи, които не вредят толкова на околната среда.

Първоначалните тестове са показали, че кравите от специалната порода, отглеждана от специалистите, отделят 25 процента по-малко метан. БТА
http://science.actualno.com/new_247141.html


Вече не само данък "пръдня" но и данък "оригня" се предвижда - напред към славното "технологично бъдеще...  :P
« Последна редакция: Юни 24, 2009, 20:00:41 pm от Alien »

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Глобалното затопляне и глобалната манипулация
Колко от вас се замислят, че без тази "манипулация" няма как да спрем петрола ;)

Неактивен ellimar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
Re:Относно: Тема за радикалните решения за "г&
« Отговор #14 -: Юли 12, 2009, 14:47:55 pm »
Всъщност точно ние нищо не можем да спрем. Ще го спрат, когато си решат и ще го заменят с каквото си искат.
« Последна редакция: Юли 12, 2009, 17:13:47 pm от Mirotvorec »

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
30150 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
0 Отговора
9987 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
47243 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
19261 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
7 Отговора
13614 Прегледи
Последна публикация Януари 24, 2008, 23:46:12 pm
от Bibl

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27