Автор Тема: Статии на Мичио Каку  (Прочетена 10379 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eon

 • Гост
Статии на Мичио Каку
« -: Февруари 14, 2007, 15:16:08 pm »
Физиката на Извънземните Цивилизации

Колко напреднали може да са те?
От Мичио Каку
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Късният Карл Сейгън веднъж е задал следния въпрос, “Какво означава за една цивилизация, да е на един милион години? Ние имаме радио телескопи и космически кораби от няколко десетилетия; техническата ни цивилизация е на няколкостотин години... една напреднала цивилизация, която е на един милион години ще е много пред нас, както ние сме много напред пред маймуните например.”

Въпреки, че каквото и да е било предположение за такава напреднала цивилизация е въпрос на обширна спекулация, ние все още можем да използваме законите на физиката за да установим горните и долни граници на развитие на тези цивилизации. В частност, при сегашната ситуация, в която имаме горе долу някакви установени закони на теорията за квантовото поле, теорията на относителността, термодинамиката, и т.н., физиката може да въведе обширни физични граници, които биха ограничили параметрите на тези цивилизации.

Този въпрос вече не е предмет на безполезна спекулация. Скоро, човечеството може да се изправи пред извънземния шок, всичко това на фона текущата листа от дузина екстра соларни планети с размерите на Юпитер и клонящите вече към стотици, планети с размерите на Земята, почти идентични близнаци на нашия небесен дом. Това може да въведе съвсем нова ера в нашите взаимоотношения с Вселената: ние никога вече няма да гледаме нощното небе по същия начин както преди, осъзнавайки, че учените могат евентуално да съставят енциклопедия идентифицираща прецизните координати на може би стотици планети подобни на Земята.

Днес, на няколко седмици се появяват новини за новооткрити планети с размерите на Юпитер, като последната от тях е на 15 св. г. и обикаля около звездата Gliese 876. Най-впечатляващото от тези открития беше фотографирано от телескопа Хъбъл, който направи снимки спиращи дъха на планета отдалечена на 450 св. г. обикаляща в рамките на двойна звездна система.
Но най-доброто все още предстои. В началото на следващото десетилетие учените ще изстрелят ново поколение телескоп, интерферометричен телескоп (interferome try space telescope), който използва интерференцията между светлинните лъчи за да усили разделителната способност.

Например, Космическата Интерферометрична Мисия (Space Interferometry Mission - SIM), която ще бъде изстреляна в началото на следващото десетилетие, се състои от много телескопи разположени върху структура дълга 30 фута. С безпрецедентната си резолюция достигаща физическите граници на оптиката, SIM е толкова чувствителен, че почти надскача очакванията: обикалящ около Земята, той може да засече движението на фенер на астронавт върху Марс!

SIM ще павира пътя за Търсачката на земни планети, която ще бъде изстреляна в следващото десетилетие, и която би трябвало да идентифицира дори повече планети подобни на Земята. Тя ще сканира най-ярките 1000 звезди на разстояние 50 светлинни години от Земята и ще се фокусира върху 50 от 100-те най-ярки планетарни системи.

Всичко това, в замяна, ще стимулира активни действия по определянето на това дали някои от тях приютяват живот, може би с цивилизации по-напреднали от нашата.

Въпреки, че е невъзможно да се предрекат точните черти на такива напреднали цивилизации, техните широки очертания могат да се анализират използвайки законите на физиката. Няма значение на колко милиони години сме далеч от тях, те също трябва да се подчиняват на законите на физиката, които сега са напреднали достатъчно за да обяснят всичко от субатомните частици до големите космически структури във Вселената, до поразителния магнитуд от порядъка на 43 степен.

Физика на Цивилизации от Тип I, II, и III

Подробно, ние можем да категоризираме цивилизациите чрез тяхната консумация на енергия, използвайки следните принципи:

1) Законите на термодинамиката. Дори и да е много напреднала, една цивилизация е ограничена от законите на термодинамиката, особено от Втория Закон, и следователно може да бъде класифицирана чрез енергията, която им е на разположение.

2) Законите на стабилната материя. Барионичната материя (т.е. базирана на протони и неутрони) е склонна да се групира в големи струпвания: планети, звезди и галактики (Това е добре дефинирано от продукта звездната и галактическа еволюция, термоядрения синтез, и т.н.) Ето защо, тяхната енергия също ще бъде базирана на три различни типа, и това поставя горните граници на тяхната степен на енергийна консумация.

3) Законите на планетарната еволюция. Всяка напреднала цивилизация трябва да расте в смисъла на енергийна консумация, по-бързо от честотата на застрашаващите живота катастрофи (като метеоритни удари, ледникови периоди, супернови и др.). Ако те растат по-бавно са обречени на изчезване. Това поставя математически граници на степента на растеж на тези цивилизации.
В един доклад публикуван през 1964 в Журнала на Съветската Астрономия, руският астрофизик Николай Кардашев теоретизира, че напредналите цивилизации следователно би трябвало да са групирани в три типа: Тип I, II, и III, които използват респективно планетарните, звездните и галактически форми на енергия. Той е изчислил, че енергийната консумация на тези три типа цивилизация би бил разделен от милиарди фактори. Но колко време отнема за да се достигне статуса на Тип II и III?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Превод: Eon

За да видите продължението (на английски) на статията и останалите статии и публикации на Мичио Каку (на английски), които събрах от сайта му www.mkaku.org изтеглете приложения файл по-долу.
« Последна редакция: Март 01, 2007, 15:33:33 pm от Eon »

Antonium

 • Гост
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2007, 10:48:03 am »
Преминаването от 1-ва във втора трябва да стане преди изчерпването на природните ресурси, ясно е защо. Може би катастрофата от Розуел ще ни помогне този преход да стане по бързо и безболезнено. Скоро четох една теория, че извънземните ако дойдат ще е да усвояват ресурсите на Слънчевата система, не че ги интересуват хората или  космическите българи /майтап/, когато влизаме в гората обръщаме ли внимание на мравките. :)
« Последна редакция: Февруари 15, 2007, 10:52:15 am от Trandev »

Eon

 • Гост
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #2 -: Април 11, 2007, 13:22:47 pm »
Преведох Hyperspace на Мичио Каку. Можете да я намерите по-долу.

Не я компресирах, защото след компресията пада само с 7-8 KB.

Приятно четене.  ;)
« Последна редакция: Април 17, 2007, 15:03:18 pm от Eon »

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #3 -: Април 11, 2007, 14:42:09 pm »
Преведох Hyperspace на Мичио Каку. Можете да я намерите по-долу.

Не я компресирах, защото след компресията пада само с 7-8 KB.

Приятно четене.  ;)

Мерси  на Еон  :-*
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Eon

 • Гост
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #4 -: Април 17, 2007, 15:01:57 pm »
Направих малки промени във файла. Така изглежда много по-добре, надявам се да ви хареса.

Ето го и него. Ще махна стария и ще сложа този.  :P

Алиен, вземи само долната снимка за началния сайт.

« Последна редакция: Април 17, 2007, 15:03:01 pm от Eon »

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #5 -: Май 08, 2007, 09:58:02 am »
Още една хипотеза за гибелта на Вселената
8 Май 2007

Когато веществото във Вселената изчезне ще се появи друга Вселена изпълнена само с излъчване.

Лоурънс Краус(отляво) и Робърт Ширър/снимка Vanderbilt University/

Веществото ще доминира над излъчването, докато нашата Вселена не загине. Това откритие, което има огромно философско значение направиха астрофизиците Лоурънс Краус (Lawrence Krauss) и Робърт Ширър (Robert Scherrer) от Вандербилтския университет (Vanderbilt University). Тяхната хипотеза е публикувана в списание Physical Review D. Този факт има връзка с присъствието във Вселената на загадъчната тъмна енергия.

Сега веществото преобладва над излъчването във Вселената, но в ранните етапи на еволюцията й е имало период, когато ситуацията е била коренно противоположна. Тогава тя се е състояла само от излъчване. В далечното бъдеще, след трилиони години, поради разпадане на съставящите на първичното вещество елементи, отново трябва да възникне запълнена с излъчване Вселена. В нея няма да останат устойчиви структури от вещество, необходими за съществуването на живот.

Според Краус откриването на тъмната енергия е изменило представите ни за Вселената – в по-голяма степен погледа ни в бъдещето, отколкото в миналото. Според учените тъмната енергия е 70 процента от енергията във Вселената, но за природата й не се знае абсолютно нищо.

Удивително е, коментира учения, че във Вселената изпълнена с тъмна енергия излъчването изчезва толкова бързо, колкото се и заражда. Нито един от известните на науката процеси за разпад на елементарните частици не може да осигури ситуация, при която плътността на излъчването във Вселената може да превиши плътността на останалото в нея вещество. Причината за изчезване на излъчването е в разширението на самото пространство. Това води до понижаване на плътността на излъчената енергия, но влияе слабо на плътността на веществото във Вселената, смятат учените.

Тази хипотеза на Краус и Ширър се покрива в известна степен с модела на цикличната Вселена, който предложиха учени от Университета в Северна Каролина през месец януари.

www.bgfactor.org

ipnovst

 • Гост
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #6 -: Май 08, 2007, 15:40:43 pm »
 Един цитата кпйто ми се струва доста подходящ :) :D:
  "Физикът Лео Силард съобщил веднъж на приятеля си Ханс Бетхе,че възнамерява  да си води дневник: -Нямам намерение да побликувам.Само ще записвам фактите за информация на Господ. -Не мислиш ли.че Господ знае фактите?-попитал Бетхе - Да -казал Силард.-Знае фактите,но Той не знае тази версия на фактите.

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #7 -: Юни 27, 2007, 09:11:40 am »

27 Юни 2007
Унгарски учени изказаха хипотеза, обясняваща наличието на загадъчни частици, пристигащи от системата Cygnus X-3.

Гергели Барнафьолди (Gergely Barnafоldi) и колегите му от Изследователския институт по елементарни частици и ядрена физика (Research Institute for Particle and Nuclear Physics) в Будапеща смятат, че други измерения от стандартните четири (три пространствени и времето) могат да бъдат наблюдавани в области с повишени гравитационни сили около големите звезди, съобщи New Scientist. Ако хипотезата им се потвърди, то тя ще може да обясни откъде се появяват загадъчни частици изходящи от системата Cygnus X-3.

Някои теории на струните предсказват, че около нас може да има голям брой други измерения. Групата на Барнафьолди е анализирала данните получени по време на наблюдението на двойната звездна система Cygnus X-3. В нея обкновена звезда се върти около космическо тяло, за което се предполага, че е неутронна звезда. Обектите в системата са подложени на огромна гравитация, която е и необходима за наблюдаване на взаимодействие с други измерения на материята, смятат изследователите.

Звездната система Cygnus X-3 е източник на частици със свръхвисока енергия, които долитат до Земята. Съществуването им дълго време изумява учените, тъй като нито една от известните ни частици не може да измине път с дължина около 37 000 светлинни години.

Някои астрофизици предполагат, че тези частици могат да произлизат от кваркова звезда, в каквато се превръща колапсиращата неутронна звезда. Ако в състава на такава звезда има някакви “необикновени” кварки, то именно те могат да излъчват подобни елементарни частици с дълъг живот. Това преположение обаче има един недостатък ако в състава на подобна звезда има такова количество “необикновени” кварки, то тя би станала черна дупка.

Според хипотезата на Барнафьолди стабилността на подобни обекти е породена от пето измерение, разпространено в пространството подобно на неголям “пръстен”. По принцип във Вселената това измерение не влияе на материята, но при такава голяма гравитация, както в Cygnus X-3, то кара обикновените кварки да стават “необикновени”. Такива кварки трябва да се движат по нашите измерения по-бавно от очакваното, тъй като преминават през “пръстена” на петото измерение, отбелязват изследователите.

www.bgfactor.org

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #8 -: Октомври 27, 2007, 11:14:12 am »
Това за скалата на Кардашев съм го чел, ама едва ли ще ни трябват 100 години, за да стигнем ТИП 1. Ние вече сме почти ТИП 1 :)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #9 -: Април 03, 2008, 18:08:32 pm »
Телепортация, пътуване във времето, срещи с извънземни - въжможно или не!

Айнщайн е казал: "Ако в началото идеята не е абсурдна, за нея няма никаква надежда" и след това е доказал съществуването на черните дупки и схващането, че времето тече толкова по-бавно, колкото по-бързо се движи човек.

Един от най-изтъкнатите физици в света проф. Мичио Каку от Сити юнивърсити в Ню Йорк разглежда някои от понятията в научната фантастика като телепортацията и силовите полета и стига до извода, че те също могат да станат реалност, съобщи в. "Гардиън".

Проф. Каку предвижда, че пътуването във времето няма да бъде възможно още поне няколко хилядолетия, но е убеден, че пелерините, които правят един човек невидим, и телепатията могат да станат реалност през XXI век.

В новата си книга "The Physics of the Impossible" ("Физика на невъзможното"), която излезе от печат във Великобритания вчера, Каку подрежда привидно невъзможни явления в зависимост от вероятността да се случат.

Телепортация

Когато Джийн Родънбери планира първите епизоди от култовия научнофантастичен сериал "Стар трек", "Парамаунт стюдиос", които финансират проекта, казват, че специалните ефекти, необходими, за да се възпроизведат излитащи и кацащи кораби, са твърде скъпи.

Родънбери се е нуждаел от друг начин да пренася героите си върху повърхността на неизследваните светове, които те посещават, и е казал: "Просто ще ги излъчваме на планетата и ще спасим куп пари" - казва Каку.

Днес физиците вече осъществяват своеобразна телепортация. Чрез странното явление "квантово оплитане" един фотон бе "телепортиран" на разстояние 89 мили между Ла Палма и Тенерифе, Канарски острови. Каку смята обаче, че капитан Кърк ще трябва да почака няколко столетия, за да се телепортира.

Пътуване във времето

През по-голямата част от кариерата си проф. Стивън Хокинг се опитва да докаже, че пътуването във времето е невъзможно. Ако беше възможно, разсъждава той, защо още не са ни посетили хора от бъдещето? Хокинг обаче е принуден да признае, че нищо в законите на физиката не пречи на движението във времето.

"Преди 10 години той промени мнението си. Като не можа да забрани пътуването във времето, сега той казва, че то е възможно, но не е практично" - казва Каку. Пътуването във времето може да стане през тунел (т.н. космическа чревоядина), свързващ една точка в пространствовремето с друга.

Според физическите закони силната гравитация на една черна дупка е достатъчна, за да разкъса тъканта на пространствовремето и да направи тунела възможен. Ние, физиците, искаме да създадем своя собствена чревоядина, така че ако човек премине през огледалото, да може да се върне назад във времето" - отбелязва Каку.

За стабилизирането на черна дупка ще е необходимо голямо количество екзотична форма на енергия, наречена отрицателна енергия, което се смята за невъзможно. "Сега обаче можем да постигнем това в лабораторни условия" - казва Каку.

Невидимост

Според американския физик досега никой не е срещнал пътешественици от бъдещето, може би защото те могат да стават невидими. "Невидимостта в смисъла на наметало тип Хари Потър вече не е невъзможна" - подчертава Каку. Той смята, че научнофантастичната технология на невидимостта може да се случи най-скоро. Най-големи обещания за това може би дава разработването на екзотично ново вещество, наречено метаматериал. Като елиминира отраженията и сенките, то прави един обект невидим.

Контакти с извънземни

В наши дни учените имат най-големия шанс в историята да установят контакт с извънземни. Човечеството изследва небесата от десетки години, за да открие признаци на живот, но търсенето досега е напосоки. Астрономите са открили около 300 планети в други слънчеви системи, но те обикновено са големи планети, подобни на Юпитер, и не са подходящи за живот.

Досега сме сканирали около 1000 звезди, но това е нищо. Дори не сме сканирали звездите в съседство с нас. С помощта на изкуствени спътници се надяваме да анализираме хиляда пъти по-голямо количество данни, отколкото са били събрани в миналото. Затова сме много по-оптимистични, че ще установим контакт с извънземен живот - казва Каку. Той смята, че от такива контакти ни делят няколко десетилетия.

Предвиждането

Способността за предвиждане на бъдещето много трудно може да се съгласува с известните закони на физиката. Ако някога предвиждането бъде доказано във възпроизводими експерименти, това ще разтърси из основи съвременната физика - предвижда Каку.

Как Мичио Каку класира невъзможностите:

Невъзможности от 1-ви тип

Невъзможни днес, но не нарушават известните закони на физиката. Може да се осъществят през този век или през следващия: силови полета, невидимост, телепортация, телепатия, психокинеза, роботи, НЛО и извънземни, звездни кораби, антиматерия и анти-Вселени.

Невъзможности от 2-ри тип

Технологии, които са на ръба на разбирането ни за физическия свят. Може да се осъществят след хиляди или милиони години: пътуване със скорост, по-висока от светлинната, пътуване във времето, паралелни вселени.

Невъзможности от 3-ти тип

Технологии, които нарушават известните закони на физиката. Ако се окаже, че са възможни, ще представляват фундаментална промяна в разбиранията ни за физиката: вечни двигатели, предвиждане на бъдещето. БТА

http://science.actualno.com/new_156784.html

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #10 -: Април 03, 2008, 20:16:56 pm »
За телепортацията не съм съгласен много с проф. Каку. Според него ще отнеме няколко стотин години да имаме такива мощни компютри, за да осъществят такива изчисления, но аз мисля, че приложението на нанотехнологиите в компютърния хардуер ще промени това на няколко десетилетия. Да не говорим, ако направим хибриди между квантови суперкомпютри и нанокомпютри. 
Нали до 2-3 г ще имаме 12 ядрени процесори.  Ако вложим нанотехнологията, ще постигнем на 12, а 120 или 1200 ядрени процесори. Ще направим СКОК и истинска революция. Да не говорим при цялото това усъвършенстване до къде бихме стигнали до 20 г.  Явно проф. Каку пресмята нещата според това, което е днес.  Едва ли нашите баби и дядовци са си мислели, че ще се стигне до тук в технологично отношение. И ние няма да можем да си представим какво ще е след 50 г.  А епохите вече се сменят много бързо. А да споменавам ли за новостите, които ще бъдат внедрени след края на петролната ера :P
П.П. Ако енергията е проблем - поне минаваме към термоядрена енергетика, с което ще сложим край на урана ;)   


За невидимостта - Не бяха ли англичаните първи, които направиха невидим танк :-\


За невъзможнстите - съгласно нещата от по-горе съм убеден, че поне скоростта на светлината ще бъде премината този век, официален контакт с извънземни ще се състои също през това столетие ;)
« Последна редакция: Април 03, 2008, 20:19:17 pm от Peacekeeper »

Неактивен dlakon

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 105
 • 65% chance for critical post
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #11 -: Април 20, 2008, 22:14:21 pm »
хм телепортацията сама по себе си не е ли клониране.. убиване на оригинала и материализиране на клонинга от другата страна(както и да го погледнеш, си е клонинг)
а уж не сме толкова назаде с клонирането
Asatoma sat gamaya, tamasoma jyotir gamaya, mrityorma anritam gamaya..

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #12 -: Април 21, 2008, 08:56:28 am »
хм телепортацията сама по себе си не е ли клониране.. убиване на оригинала и материализиране на клонинга от другата страна(както и да го погледнеш, си е клонинг)
а уж не сме толкова назаде с клонирането

Не, защото не знаем на какъв принцип действа телепортацията (ако съществува).

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Статии на Мичио Каку
« Отговор #13 -: Септември 04, 2009, 01:27:09 am »
Мичио Каку физик и автор на “Физика на невъзможното”

На 24 април 2009, известният теоретичен физик и автор на “Физика на невъзможното” - Мичио Каку, гостува на радио предаването на Джордж Нури - Coast to Coast AM. С неподражаем стил и умение да обяснява сложното с прости думи, един от любимите учени на екипа на www.sci-bg.com, отговори на много въпроси, като телепортация, черни дупки, извънземен живот и много други. Ето и първата част от интервюто:

Водещ: Мичио, добре дошъл.
Каку: Привет, радвам се да се чуем.

Водещ: Мичио, кажи ми за Мичио Каку, като младеж. Какво те накара да избереш професията физик?
Каку: Няколко неща ми повлияха. Едно от тях беше Флаш Гордън. Като малък се лепях за телевизора всяка сряда сутрин, гледайки тази сапунена опера. Не мина дълго и разбрах че нямам дълга коса и мускули като Гордън (..смях на водещия), но, уоу, ученът в този сериал наистина ме впечатли. Той изобрети космическия кораб, той създаде града в небето, благодарение на него сериите работеха. Тогава научих много важен урок, че учените са двигателя, двигателя който създава откритията, просперитета и прогреса. Второ, когато бях дете, всички говореха, за това че велик учен е умрял. Това бе Алберт Айнщайн. И тази вечер в която почина, показаха по телевизията неговото бюро, отрупано с недописани листа. Навсякъде по новините говореха за това, Айнщайн не беше успял да довърши своята велика теория и аз си казах, уау, аз искам да бъда част от това. Искам да разбера каква е била тази теория и искам да я довърша. Тази теория беше обединената теория на физиката. Теорията на всичко, теория за която той даде 30 години от живота си, теория с която цитирам, “ще прочета мисълта на бог”. И аз си казах – това е за мен. Искам да съм част от това търсене. Искам да съм част от това усилие да се намери уравнение, дълго един инч, което ще ни помогне, цитирам: “да прочетем мисълта на бог”.

kakuВодещ: Добре трудно ли ти беше да вървиш по този път, или всичко дойде естествено?
Каку: Трябваше да се боря, но в гимназията имах голяма подкрепа от майка ми. Реших да построя ускорител на частици в гаража си (…смях от водещия). Така че отидох при нея и й казах, “Искам да построя 2.3 милион електрон волтов ускорител на частици в гаража”. Майка ми ме погледна и каза ок, но не забравяй да хвърлиш и боклука. Е изхвърлих боклука и отидох до магазина. Взех общо 200 килограма трансформатори, няколко километра медна жица и построих атомния разбивач в гаража. Магнитното поле от него бе толкова интензивно, че можеше да извади пломбите от зъбите ви, ако се приближите твърде близко. Когато го стартирах изгорих електрическата система на целия квартал. Когато майка ми се прибра от работа, не можеше да повярва на очите си. Дни наред се вайкаше, как така синът й не се е захванал с нещо по-полезно, като баскетбол например. За щастие срещнах Едуард Телер. Той видя с какво се занимавам в гаража и ми помогна да получа направление в Харвард. Той ми помогна да влеза там. Той разбира се е бащата на водородната бомба. Помогна ми много.

Водещ: Следите ли какво се случва във ЦЕРН, толкова много физици…всъщност част от физиците смятат че те ще създадат черна дупка която ще глътне цялата земя. Какво мислите за това?
Каку: Мисля че тези твърдения са преувеличени. Енергията която участва в експериментите се равнява колкото енергията на една плодова мушица. Така че помислете си за тази плодова мушица която жужи във тези тунели, и това е цялата енергията на сблъсъка в ускорителя. Природата непрекъснато произвежда много по- гигантски сблъсъци, например сблъсък на черни дупки или гама излъчвания. Енергията от тези феномени бомбандира Земята непрекъснато и Земята е още тук. Машината която построиха е огромна, но в сравнение с природните явления, които наблюдаваме в космоса е просто незначителна. Истинската цел на машината е да тества, тази фантастична теория, наречена “Струнна” теория. Надяваме се да създадем части, със висока честота на струнно трептене. Погледнете заобикалящия ни свят. Цялата видима материя, плюс електроните и неутриното са изградени от ниско честотно вибриращи струнни. Но частиците които се опитваме да открием са с висока честота. Те идват от 11-тото измерение. Според нас те са основната причина за тъмната материя, невидимата материя която изпълва космоса. Както споменах, тези частици трептят в единадесет-мерното хипер пространство.

Водещ: Толкова много неща се случват в науката в днешни дни. Само пред няколко дни говорехме, за новооткрити планети, с големина близка до земната. Водни изпарения изскачащи от черни дупки…
Каку: Едва вчера обявиха че са открили най-малката планета на орбита около друга звезда, на около 20 светлини години от нас. Тя е само два пъти по-тежка от земята и малко по-голяма от нея. Кой би си помислил, че ние ще успеем да засечем подобна планета. Преди месец бе изстрелян сателитът “Кеплер”. НАСА е планирала да открият над 600 подобни земни близнаци. Скоро ще имаме екзистенциален шок, шок че е напълно възможно, когато вечер погледнем към нощното небе, някой да гледа към нас.

Водещ: Да, представете си колко много такива планети има там. Карл Сейгън казваше – милиарди и милиарди…Той беше вярващ в извънземния живот Мичио, той не вярваше че са ни посещавали, но той вярваше че са там. Вярвате ли че има интелигентен живот в космоса?
Каку: Определено. Всъщност Карл Сейгън вярваше че има т.н.” тип три цивилизация” в нашата галактика. Тип три означава че те се нещо подобно на цивилизацията от филма междузвездни войни, цивилизация която е населила цялата галактика. Ако гледате сериите “Космос” на Сейгън, той говори за този трети тип цивилизация. Ако те наистина са този тип, мислите ли че ние сме достатъчно умни да разберем че са там, та ние сме тип нула. Ние сме на дъното на скалата. Ние добиваме енергия от нефт и въглища, от мъртви растения, от там взимаме енергия. Тип три цивилизация са галактическа цивилизация. За тях ние сме като мравки. Те няма да дойдат при нас и да кажат, “Носим ви семена, ядрена енергия, знания – заведете ме при вашия лидер.” по скоро без да искат ще стъпят на някои от нас. Например, ако строите магистрала до мравуняк, дали мравките ще видят комуникацията между строителите, дали мравките ще разберат какво е магистрала и къде е? Те ще бъдат без идея. Това заключи и Сейгън, че ние сме толкова примитивни, че дори няма да разберем ако някой строи галактическа магистрала точно до нас.

Водещ: По скалата на времето, колко ни е нужно да достигнем от нула до трети тип цивилизация?
Каку: Ами вие може да изчислите това. Тази скала идва от Русия. Николай Кардашев, известен астрофизик ни даде тази скала. Той изчисли че ако нашата цивилизация расте с по 3% годишно, то ние ще станем цивилизация от тип едно за около 100 години. Това означава че ще станем планетарна цивилизация. Това означава да контролираме времето, вулканите, земетресенията. После за около 2000 ще станем тип 2, нещо подобно на Стар Трек, ще сме заселили няколко звезди подобно на федерацията на планетите от Стар Трек. Но тип 3, като империята от междузвездни войни ще отнеме може би 100 000 години. Но това е един миг в сравнение със вселената. Какво са милион години за вселената – нищо.

Водещ: Нищо наистина.
Каку: Абсолютно нищо.

kaku_narrowweb__300x3660Водещ: Може би е възможно да има и още по- развита цивилизация от това, например цивилизация милиард години по-напред от нас.
Каку: Да и може би за това време са станали тип 4. Тип 4 би било нещо подобно на Кю, от Стар Трек, почти богоподобни. Възможно е да са извън самата вселена. Възможно е този тип цивилизация да черпи енергия от тъмната енергия директно. Това е една от най-мистериозните енергии във вселената и въпреки това тя съставлява над 70% от всичката материя и енергия.

Водещ: Мичио, колко нива на цивилизации има?
Каку: Е, три със сигурност от гледна точка на нашето разбиране на вселената. Тип 4 е спекулативен тип цивилизация, те са екстра галактични, те са почти като богове. Някои хора спекулират дори за тип 5 цивилизация. Но тип 1,2 и3 сме с голяма доза сигурни че съществуват. Те са планетарна, звездна и галактична цивилизации. Тъмната енергия е нещо ново. Ние не бяхме чували за нея преди 5-6 години. Тази енергия е причината за големия взрив. Това е енергията на разширяващата се вселена.

Водещ: Знаеш ли исках да те попитам за големия взрив. Нормално ли е за мен и много други хора, които не са учени, да си удрят главата в стената, опитвайки се да проумеят, какво се е взривило, какъв е бил този голям взрив и какво по-дяволите е било преди това да се случи?
Каку: Ами това е което ние се опитваме да разберем. Ако сте наясно със струната теория, то вие трябва да сте чували за вселената преди големия взрив. Струнната теория не се чупи когато започнем да изчисляваме тези неща. Теорията на Айнщайн се чупи. Айнщайн знаеше, че неговата теория е непълна, и не обяснява големи взрив, и затова искаше да създаде по висша теория, която да издържи проверката на големия взрив. Той си представя вселената като балон. Помислете си за нас като същества живеещи на повърхността на този балон, който се разширява. Но сега ние вярваме,че има и други балони там навън. Други вселени – паралелни вселени. Понякога те сблъскват или разделят на две и когато това се случва се случва и големия взрив. Това място което те обитават се нарича мултивселена. Големия взрив е резултат от вселена, която се сблъсква с друга вселена във мултивселената. Стивън Хопкинс ги нарича бебешки вселени, и може би някои ден ще успеем да пресъздадем това, в наша лаборатория, да създадем бебешка вселена. Хопкинс и други са изчислили колко енергия ще ни е нужна за да направим това. Разбира се ние в реалност не можем да го направим, може би тип 4 цивилизация ще може, но теорията ни казва че е възможно, ако имате достатъчно черни дупки и неутрони звезди и впрегнете енергията им, ще можете да си направите вселена в мазето си и да бъдете нещо като бог на тази вселена.

time_travelВодещ: Наистина е впечатляващо. От всичко което сте правили през кариерата си, в коя област бихте искали да се потопите, нещо което досега не сте правили, защото сте нямали технологиите и знанието.
Каку: Знаете ли, ние учените често сме си говорили, дори сме изчислили как машина на времето би изглеждала. Направили сме изчисленията и знаем как ще работи, но енергията, енергията нужна за трансфер на един атом, е енергията на звезда. Ние сме вдъхновени от тези фантастични математични трудове, които са публикувани през годините, но практически за да се изпълни подобно нещо, трябва да сме тип 3 цивилизация. Те си играят със звездите. И може би горивото за машината на времето би била енергията на звезда. Така че това не е за нас, но може би ще бъде възможно за нашите потомци, затова аз винаги казвам, ако някой потропа на вратата ви и каже, че ви е пра-пра-пра внук – не тръшвайте врата (…смях от водещия). Разбира се хората си казват – къде са тези пътешественици на времето? Стивън Хопкинс казваше, сега вече не, но преди казваше, че пътешествието във времето невъзможно, защото ако е възможно, къде се туристите от бъдещето да ми вземат автограф? Е той си промени решението, сега вече смята че пътешествието във времето е възможно, то е заложено в уравнението на Айнщайн.

Водещ: Смяташ ли, че хората ще са по изкушени, да пътешестват напред в бъдещето, отколкото назад?
Каку: Всъщност ако сравните, пътуването напред във времето не е толкова сложно. Ако се движите с много голяма скорост, вие изпадате в нещо подобно на анабиоза. Така че ви трябва достатъчно бърза ракета и вие може да пътувате в бъдещето. Но да се върнете назад във времето – това е трудно. Да не говорим и за парадоксите. Какво ще стане, ако срещнете вашата майка като тинейджър, тя се влюби във вас и не се срещне с вашия баща? Как бихте се родили? Как вашата майка, изоставя баща ви и заживява със синът си който от него, който никога не е бил роден?

Водещ: Какъв парадокс само.
Каку: Да може да стане и по сложно. На практика вие може да бъдете собствена майка и баща ако имате машина на времето. Представете си млада жена, която прави операция за смяна на пола, става мъж, връща се назад във времето, за да се срещне като млада жена, прави любов със себе си и се ражда бебе. Това бебе се връща назад във времето за да стане младото момиче. И ето така вие сте собствени баща, майка, син и дъщеря едновременно.

Водещ: Това вече е объркващо.
Каку: Ние решаваме тези парадокси, като казваме че реката на времето се разклонява във две реки. Така вие създавате разклонение. Когато се върнете назад във времето и срещнете себе си, това всъщност не сте вие. Прилича на вас, генетично идентични сте, има същите спомени, но това не сте вие. Това сте вие, само че в паралелна вселена.

Водещ: Един от твоите колеги Мичио, Роналд Малет, физик, иска да се върне назад във времето, за да спаси своя баща, който е починал, когато той е бил малко момче. Той е почти обсебен от тази идея. Не съм сигурен дали някога ще успее да построи времева машина…

Каку: Най вероятно не. Наистина е трудно, както казах енергията нужна, е енергията на цяла звезда и ние трябва да сме тип 3 цивилизация, за да си играем с тези неща. Ние сме тип 0 и си играем с въглища и петрол. Имаме дълъг път да извървим. Вероятно в космоса има извънземни, които са успели да го направят. И за да отговоря на въпроса – “E добре къде са тези извънземни”, те може би са невидими. Невидимостта е нещо, което сега вярваме че ние можем да направим. Имам предвид, ние сме тип 0, а можем да направим малки предмети невидими. Това бе направено за пръв път преди две години, в университета Дюк. Учените там успяха да направят обект да изчезне под микровълнова радиация. Така че, ако наблюдаваш този обект с микровълнова радиация, той ще е невидим за теб, сякаш не съществува. Радиацията заобикаля предмета и се събира от другата му страна, сякаш водата на река заобикаля камък. След няколко месеца, те повториха експеримента в Бъркли. Всъщност ние взехме снимачен екип от научния канал Дискавъри и отидохме във Бъркли и заснехме апарата, който извърши експеримента. Това са поразителни неща.36418

Водещ: Обичам науката. Мичио ти написа книга “Физика на невъзможното”. Кажи ми моля какво означава физика на невъзможното.
Каку: Ами знаете ли, толкова пъти когато говорите със учени и говорите за НЛО, космически кораби и те започват да въртят очи (смях от водещия) и получавате иронични усмивки. Те казват е да, но разстоянията между звездите са толкова големи, че е невъзможно да ни достигнат. Е невъзможното е относително. Невъзможно кога? Кога невъзможното става възможно? Дали това противоречи на физиката или е инженерен проблем. И знаете ли, цивилизация, която е милион години по развита от нас, познава физиката по добре от нас. Аз гледам доста научна фантастика и направих списък от технологии, които се експлоатират в тези филми. Запитах се кои от тези неща са наистина невъзможни? Кои от тях нарушават законите на физиката? Открих че 80% от нещата са на практика постижими, може би в рамките на няколко столетия. Нарекох ги клас 1 невъзможности. На пример: невидимост, телепортация, силови полета, джедайски мечове, дори космически кораби. Клас 2 са доста по трудни, за тях може да са ни нужни хиляди години. Например: машина на времето и уарп драйв (warp drive – фантастичен двигател на космически кораб, който огъва пространството, така че обект на светлинни години, да е на няколко километра от космическия кораб). За тези неща имате нужда от много повече наука. Адски малко от нещата бяха всъщност невъзможни. Това са клас 3 невъзможности. Една от тях е “пер пето мобиле” машини. Получаването на нещо от нищо. Получаването на безплатен обяд. Wallstreat journal редовно ме викат за анализ, защото някои им изпратил план за подобна машина срещу милионни долари и аз трябва да анализирам дали е измама.

teleportation1Водещ: (Смях), да така е, наистина е така.
Каку: Така че установих че много малко неща нарушават законите на физиката. Аз бях шокиран и си казах – “Хората трябва да узнаят това!”. Повечето от нещата, които виждате в стар трек и междузвездни войни е само инженерен проблем. Така че за научния канал например, ние се опитахме да построим прототипи на някои от тези неща. И да, днес тези неща са невъзможни, но ние посочихме, къде точно невъзможността започва, и кога може да станат възможни през близките години.

Водещ: Какво ни води до този момент, в който невъзможното става възможно.
Каку: Първо трябва да имате въображение за да изработите физиката. Например телепортацията. Ние физиците презрително се присмивахме, когато някой споменеше стар трек и телепортация. Ха казвахме си, телепортирането на човек през стая? Имам предвид това е абсолютно невъзможно. Имаме толкова много атоми в тялото си - 10 на степен 27 броя атоми, въпреки това, на микроскопично ниво е телепортация е правена. В Австрия го направиха, те телепортиха фотони, частици светлина, през стаята. След това ги телепортиха през реката Дунав, на дистанция около 600 метра. Следващия експеримент е да телепортират фотони до космическата совалка. В момента искат разрешение от НАСА. Следващата стъпка ще е и на луната през 2020. Сега вече телепортираме и атоми Цезий, Молибден и други. Възможно е още през следващите 10 години да успеем да телепортираме молекули. Въглероден двуокис, водни молекули, може би ген, може би вирус. Така че форми на живот, е възможно да бъдат телепортирани, в рамките на 20 години. Но при капитан Кърк е сложно (смях от водещия), капитан Кърк е с 50 трилиона клетки. Това са много клекти.

Водещ: Не съм сигурен че искам да съм първия човек, който се опитат да телепортират.

Каку: Да, трябва да умрете за да бъдете телепортиран. Това са някои от недостатъците.

Водещ: Наистина? Как така ?
Каку: Оказа се че информацията която телепортирате от А до Б, изисква обект А да бъде разложен, и да изгуби тази информация, така че тя да бъде телепортирана до Б. Така че, трябва да умрете за да бъдете телепортиран и така се получава този парадокс. Кои е този друг човек от другата страна. Вие ще си помислите – капитан Кърк загина, неговите атоми бяха разложени. Но ето този човек от другата страна на стаята, които прилича на капитан Кърк, който има същата памет, същия характер, същите кварки и той казва че е капитан Кърк. И тук започвате да се чудите - има ли душа или не? Вие умирате, предавате информацията и се реформирате от другата страна на кабела. Кой е този нов човек? Ако това сте вие, това означава ли че душата се транспортира, или вие сте просто информация? Наистина телепортацията ви кара да се чудите и да задавате тези теологични въпроси.

Очаквайте продължение…
http://www.sci-bg.com/?tag=%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%83

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27