Емиграция: Македонец означава чист българинСтрана: България
Автор: Стандарт
26/08/2005
Христина Якимовска е родена през 1985 г. в Крива Паланка. Студентка II курс в Лесотехническия факултет в София, специалност ветеринарна медицина. Една от 6-хилядите студенти от Македония, учещи в момента в България.
- Христина, защо избрахте да учите в България?- Това бе моя и на семейството ми мечта. Нещо, което слушам цял живот. На мен майка ми е от стара България. Винаги съм знаела, че висше образование ще получа в София. И се надявам, че след образованието ще успея да се установя в столицата. Тъй като съм от малък град, тук виждам повече възможности за мен. Сега засега съм благодарна и на това, че съм тук и че уча. Наистина не съм много доволна от администрацията. Но виждам, че и хората, които живеят тук, също не са доволни. Преди да дойда в София, си мислех, че тук ще има по-друго отношение към Македония.
- Какво трябва да се промени?- Аз не говоря само за държавния апарат.Тук никой не се интересува от Македония и македонския въпрос. Понякога дори си мисля, че съм чужденка в собствената си държава. Знаете ли, че ми трябва виза примерно, за да си взема лична карта, която ми е от временен характер и на документа пише, че съм чужденка. А същевременно съм приета да следвам като българка от чужбина. Според това постановление трябва да имам същите права като българите, които имат щастието да живеят в границите на стара България. В Румъния например студентите от румънски произход имат същите права като румънските граждани. А да не сравняваме и броя на студентите, на които им е отпусната стипендия. В България те са 300, а в Румъния - 1500. Тук даже се намаляват - тази година са отнети 20 места за македонски българи. Не разбирам защо България се отказва от Македония и от българите в Македония. И то точно сега, когато България обучава толкова студенти от Македония, повечето от които след завършването си се връщат у дома. Тези студенти са бъдещата интелигенция и управляващ елит на Македония, бъдещите лекари, директори, журналисти, министри и прочее. Именно сега е моментът да се дадат повече места за студенти стипендианти от Македония, да се опрости процедурата за гражданството, да се открият български училища в Македония, да дойдат инвеститори от България, а не от Гърция и Сърбия. България не бива да изпуска този шанс мирно и без война да си върне Македония.
- Все така ли са тежки процедурите за получаване на българско гражданство?- Първо бих искала да уточня някои неща. Аз като българка от Македония искам възстановяване на гражданството, не искам ново. Всички в Македония са били български граждани. И никой не ги е питал в 1944 г., когато са им отнели гражданството. Аз приемам тези сложни процедури за истинските чужденци, обаче за българите от чужбина - не. В самата история на България си пише много хубаво какви националности живеят в Македония. "Македонец" означава чист българин. Агенцията за българите в чужбина издава документ, в който се потвърждава българския произход и изяснява българската националност. Това е документ, който го издава българска държавна институция. Така че аз не виждам за какво тогава трябва да се чака 2-3 години за гражданство. И защо някои молби се отхвърлят. Говори се, че хората от Македония искат българско гражданство само и само за да могат по-лесно да пътуват в земите на Западна Европа. Това са пълни глупости. Много малко хора, които са взели българско гражданство досега, са отишли някъде навън от Македония и България. Така че даването на българско гражданство на етнически българи може да бъде само от полза за България.
- Имат ли българите в Македония структура, която да защитава интересите и правата им?- Възлагахме големи надежди на ВМРО-ДПМНЕ, но се оказа, че сме сгрешили. Все пак има организации, които се опитват да направят нещо.
Виржиния Стоянова
Стандарт
http://www.makedonskatribuna.com/MAKEDONEC_BROJ_26.htm******
Без коментар...