Автор Тема: Откриха секретен нефтопровод от времето на Студената война  (Прочетена 3496 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

  • Пишещ
  • ***
  • Публикации: 866
  • „L'amour est l'enfant de la liberte"
В Италия откриха секретен нефтопровод от времето на Студената война

Нефтопроводът NATO-POL принадлежи не само на Италия, той пресича границите и на други държави

 
Министерството на отбраната на Италия за първи път потвърди съществуването на мощен военен нефтопровод, изграден от НАТО в самия разгар на Студената война. Нефтопроводът се нарича NATO-POL (Petroleum Oil Lubricant - "гориво-смазочни материали").

Това е цяла мрежа от хранилища и тръбопроводи, която започва от крайбрежието, преминава през шест области в Италия, съединява няколко военни летища в североизточната част на страната и достига до самото сърце на Европа, пише "Стампа".

Нефтопроводът NATO-POL принадлежи не само на Италия, той пресича границите и на други държави. Едно от разклоненията достига Германия, минавайки през Австрия. Централната част обаче се намира в Лисабон, в пристанището на португалската столица. Други хранилища се намират във Великобритания. Такива има и в италианските пристанища Аугуста, Таранто, Специя. Вероятно може да се говори за това, че този военен нефтопровод, построен от инженери от НАТО, прилича на паяжина, обхващаща цяла Западна Европа, продължава изданието.

Замисълът на изграждането на подземния тръбопровод /открит на 8 метра дълбочина/ е очевиден: в случай на война със СССР самолетите и танковете са можели да зареждат само с гориво, доставяно с автоцистерни. Те биха били прекалено много и те щяха да бъдат много уязвими. Така се родила идеята за подземен нефтопровод, пише италианското издание.

Руснаците са знаели за съществуването на обекта NATO-POL. Това, че те са знаели за цялата инфраструктура, която е трябвало да ги постави на колене, е било установено благодарение на прочутия полковник Митрохин /бившият служител на КГБ Василий Митрохин, на когото е наречена комисията на италианския парламент, разследваща представените от Митрохин данни за дейността на съветските спецслужби в Италия/. Сред записките му е намерено описание на специална операция "Звено", целта на която е била саботаж на нефтопровода на НАТО.

През 1968 г., "за да отвлече общественото внимание от събитията в Чехословакия", ръководството на КГБ на СССР решило, че саботажът, планиран в случай на война /били са подготвени две устройства за взривяване на нефтопровода/, може да бъде извършен по-рано. В резултат на тази операция е щяло да бъде замърсено Боденското езеро, което е единствен източник на питейна война в района на австро-германската граница. Вината за тази екологична катастрофа е щяла да бъде хвърлена на прословутите италиански десни екстремисти, но всъщност отговорността е щяла да бъде хвърлена на американците, които били осъществили тази акция, за да отвлекат вниманието от нахлуването в Прага. За щастие, този план така и не е бил реализиран, заключава "Стампа".

Actualno.com
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Peacekeeper

  • Много Писал
  • *****
  • Публикации: 2 136
Май някой е прекалил с филмите Джеймс Бонд ;D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27