Търсих подходящо място за тази информация, но май само тук видях за отровните фъстъци. Ето нещо, което трябва да се знае:Афла-токсините водят до рак на черния дроб, обясни експерт
Афла-токсините нанасят най-тежки поражения на черния дроб и водят до първичен рак. Това съобщи за Агенция “Фокус” Тери Врабчева, завеждащ лаборатория за наситени добавки в Националния център по обществено здраве. Тя обясни, че Афла-токсините са група токсини, чието наименование идва от гъбичката, която ги продуцира. Тази гъбичка се казва Aspergilus Fllavus. Оттам идва и името на токсините – от първата буква “А” на Aspergilus и първите три на Flavus – Fla. Тези токсини биват четири вида – B1, B2, G1 и G2. Това са основните четири вида афла-токсини. Има още М1 – т.нар. млечен афла-токсин. Нарича се млечен, защото се образува в организма на млекодайните животни, когато те поемат фуражи, съдържащи другата група афла-токсини. Така че млякото е един от рисковите продукти. B1, B2, G1 и G2 най-често се срещат в ядките – фъстъци, лешници, орехи, бадеми. Най-опасен е афла-токсин В1, защото това е най-известният канцероген, който се среща естествено в природата и не е продукт от човешката дейност. Тези токсини атакуват основно черния дроб на човека. Това е основният орган, в който те предизвикват първичен рак. Могат да поразяват още бъбреците и други органи в човешкия организъм, но афла-токсините се свързват основно като чернодробни канцерогени.
Освен в ядките, тези токсини се срещат в царевицата, пшеницата, ориза. В царевицата от зърнените култури най-често се среща. В млякото пък се среща афла-токсин М1. Други продукти са подправките – червения пипер, чили, индийско орехче, джинджифил. Има наредба № 31 на МЗ, която регламентира максимално допустими норми на афла-токсини в определен брой продукти. В органите на животни, които се хранят с фураж, съдържащ афла-токсини, също могат да се открият токсини.
Всички детски храни на зърнена основа, или млечни, също са рискови за афла-токсини.
Иран, Судан, Египет, Китай и Турция са най-рисковите вносители на ядки с афла-токсини и подлежат на много сериозен контрол в нашата страна.
А ето малко предистория, това са само няколко случая /оповестени/, но кой знае колко отровни и заразени неща сме изяли в България... 
(...)
Митничарите на Кулата предотвратиха внос на отровни фъстъци от Македония. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на Митница Кулата Николай Шушков.
На 3 януари на митнически пункт Златарево са пристигнали два ТИР-а с българска регистрация, които са декларирали превоз на белени фъстъци внос от Македония за България. Желаната от тях дестинация е била за вътрешна митница в България.
“След анализ на риска, първо се усъмнихме в истинността на представения от македонските органи сертификат – че стоката е по произход от Индия.
(...)
На 26 януари 2006 г. на ГКПП-Кулата е задържано 75 тона говежда месо. Според маркери на кашоните то е от 1884 - 1986 г. Месото е внесено от Ирландия, а фирмата вносител е “Булимпекс” ЕООД Ямбол, собственост на Георги Георгиев, срещу когото има повече 15 преписки за търговски измами.
След задържането на месото националната ветеринарно-медицинска служба изисква оригиналните сертификати за месото. Става ясно, че месото е замразено през 1986 г., когато е забранен вносът на месо от Ирландия заради болестта “луда крава”.
(...)
Експерти на РИОКОЗ - Благоевград са взели проби от задържаните днес на митнически пункт Златарево фъстъци. Проверките и изследванията са направени в Референтната лаборатория на РИОКОЗ - София. Резултатите показват, че афлатоксините многократно превишават нормите и има опасност за здравето при консумация.
Още по-високо съдържание на афлатоксини установи проверката на втория контейнер със сурови фъстъци от Гамбия 26 февруари 2007
Варна. Изключително високо съдържание на афлатоксини в пробите, взети от втория контейнер сурови фъстъци, внос от Гамбия, установи проверката на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, Варна. Те са двойно по-високи от регистрираните в първия контейнер. Резултатите от взетите проби станаха известни днес, 26 февруари, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.
При извършената от инспекторите от РИОКОЗ, Варна проверка на втория контейнер с тонаж 17 712 кг сурови фъстъци, взетите проби за изследване
показват още по-високо съдържание на афлатоксини в сравнение с пробите, взети от първия контейнер, чиито резултати станаха ясни в петък, 23 февруари.
Във втория контейнер превишението на афлатоксини е между 50 до 60 пъти. В първата проба афлатоксините са 235 µg/kg, във втората – 205 µg/kg, а в третата – 210 µg/kg, при норма 4 µg/kg.
Отново заключението от извършената проверка на РИОКОЗ-Варна е, че по контролирания показател пробата не съответства на наредбата на Министерството на здравеопазването.
Суровите фъстъци са внос от Гамбия, с вносител - фирма «Прима Агро» ЕООД, София. Общо контейнерите са два и се намират в Пристанище Варна-Запад, терминал Девня. По документи няма данни за датата на производство и за срока на годност.
Фъстъците са поставени от РИОКОЗ под официална възбрана и митнически контрол.
Агенция "Фокус"

Ние минахме на бадеми, но докога ли....
